A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;) - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-09-29, 19:56   #211
kate1991
Wtajemniczenie

Dot.: A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;)

Cytat:
Napisane przez olunias Pokaż wiadomość
Dziewczyny-a która z Was czytała jakieś książki Murakamiego???Ostatnio zastanawiam się nad zakupem jakies jego książki, ale wolałabym poznać konkretne opinie.Do tej pory spotkałam się z dosyc rozbieżnymi recenzcjami i sama juz nie wiem.Zarzuca mu się, że pisze prostym językiem (taki Cohelo). Ale czytałam tez opinie osób które były nim zachwycone.Co Wy o tym sądzicie??

Norwegian Wood jest świetna, naprawde polecam. to tez bym chciala miec na wlasnosc.

Edytowane przez kate1991
Czas edycji: 2006-09-29 o 19:57 Powód: literówka
kate1991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-01, 02:34   #212
Tusio
Wtajemniczenie

mmm. mialam kiedys okres,ze uzbierane pieniazki z kieszonkowego zostawialam w ksiegarni teraz mam to za soba,od dawna korzystam z biblioteki
Stary 2006-10-01, 23:00   #213
ufcio
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

kkilka lat temu, bardzo duzo wydawałam na książki. nie łapałam sie jeszcze na biblioteke dla dorosłych a dla młodziezy ksiazki mnie nie interesowały. kupowałam głownie na merlinie, bywało ze po piec szesc sztuk miesiecznie. kiedy dorosłam biblioteka stała sie moim drugim domem. teraz nie mam czasu zbytnio, ale staram sie raz na jakis czas czytać. ostatnio ksiazke chyba kupiłam rok temu.
ufcio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-02, 17:16   #214
paulinka3110
Wtajemniczenie

Kiedyś przynajmniej raz w miesiącu zostawiałam kasę w empiku.
Omijam empiki szerokim łukiem, bo jak jestem w środku to nie mogę się powstrzymać od zakupu jakiejś nowości

Moja książkowa wymiana. Zapraszam
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=630571http://
paulinka3110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-08, 13:48   #215
olunias
Raczkowanie

GG do olunias

no i tak się nakręciłam na książki Murakamiego (po Waszych zachętach i pozytywnych opiniach) że kupiłam 3 od razu.
-Norwegian Wood (własnie się za nią zabieram)
-Sputnik Sweethart
-Na południe od granicy,na zachód od słońca.
Skończyłam czytać wczoraj "American Psycho"..jesli ktoś ma słabe nerwy to nie polecam (mimo że książka jest rewelacyjna).Krew się leje strumieniami,a tortury tak ochydne i wyuzdane że człowiekowi się momentami słabo robi.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_2183.JPG (106,1 KB, 21 załadowań)
Stary 2006-10-08, 13:53   #216
Safirka
Zadomowienie

Kiedyś przynajmniej kupowałam 3 książki na miesiąc,teraz okupuję bibliotekę uwielbiam czytać,tylko teraz coraz mnie czasu mam na to.
Safirka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-08, 22:23   #217
*chinchilla*
Rozeznanie

GG do *chinchilla*

a ja znalazlam niedawno secondhand sklep z ksiazkami za bridget jones dlam 3 euro w stanie nienaruszonym!

http://www.myspace.com/killahmouse
trynna be optimistic but have realized i really hate chips&fish nowadays. . . i'ma do somethin!!!!!!!!!!!!!!
*chinchilla* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-11, 20:47   #218
Anahstasia
Zakorzenienie

Na samym początku witam serdecznie po mojej długawej nieobecności na forum
Trochę się na moich półkach zmieniło od czasu ostatnich udokumentowanych zakupów, dlatego na początku nadrobię zakupowe zaległości, o ile mnie pamięć nie zawiedzie, dość chronologicznie

Z wymiany z Shachownicą
- Paul Sussman "Zaginiona armia Kambyzesa"
- Michael Gruber "Zwrotnik nocy"

Cudem zdobyty:
- Wiesław Dobrzycki "System międzyamerykański" (wiem, wiem, zboczenie zawodowe

Zamówienie powitalne ze Świata Książki:
- Nicole Krauss "Historia miłości"
- Lisa See "Kwiat śniegu i sekretny wachlarz"
- i jako prezent: "Unia Europejska. Atlas"

Pierwsze zakupy w Świecie Książki:
- Tomasz Lis "Polska, głupcze!"
- Pedro Mendoza "Tajemnica Vivaldiego"
- Ann-Marie MacDonald "Co widziały wrony"

Czekam na zamówienie z Merlina - pretekstem do jego złożenia była konieczność zakupu jednego podręcznika akademickiego. Efektem? Zamówienie kilku dodatkowych, bynajmniej nieakademickich książek
- Jerzy Menkes, Andrzej Wasilkowski "Organizacje międzynarodowe"
- Edmund Wnuk-Lipiński "Świat międzyepoki. Globalizacja, demokracja, państwo narodowe"
- Małgorzata Musierowicz "Czarna polewka"
- Borys Akunin:
* "Pelagia i czarny mnich"
* "Pelagia i czerwony kogut"
(choć nie czytałam jeszcze "Pelagii i białego buldoga", którą posiadam, to ponoć seria błyskawicznie znika z magazynów w związku z wyczerpaniem nakładu, więc... przezorny zawsze ubezpieczony

No i w planach mam "Klątwę światła" Giulio Leoniego, a także zakupy z listopadowego magazynu Świata Książki. Mam na oku dwie pozycje: "Marthę F." Nicolle Rosen i "Malowany pocałunek" Elizabeth Hickey. Ale czy coś innego mi nie wpadnie w oko, nie gwarantuję

A na koniec jeszcze kilka refleksji związanych z moimi ostatnimi czytadłami (niestety blog teoretycznie darmowy po pewnym okresie nieużywania stał się płatny, więc wywody dalej będę umieszczać na forum

'Samotność w sieci' - jak wspomniałam, cudo Jedna z najlepszych polskich książek ostatnich lat. Za to film, totalna klapa. Gdybym nie czytała wcześniej książki nie zrozumiałabym fabuły, całej magii internetowej miłości, przywiązania jakie ona zrodziła. Piękne ciało Cieleckiej (którą nota bene bardzo lubię) nie uratowało produkcji. Generalnie i Cielecka, i Chyra bardzo mi do Jakuba i do Niej pasują.

'Diabeł ubiera się u Prady' - dobra książka na babski wieczór, niewymagająca, za to przynosząca sporą dawkę rozrywki. Co mnie irytowało? Drobiazgowe opisy strojów (tak wiem wiem, w końcu to świat mody, ALE...). Generalnie nie mam się do czego przyczepić, bo książka zawiera wszystkie elementy, które przypisuje się do jej gatunku. Spodobał mi się książkowy profil Mirandy. Za to totalnie spaprali go w filmie. Tj. Meryl Streep jest stworzona do tej roli i jest niewątpliwą ozdobą tego obrazu. Nie podobało mi się jednak złamanie jej wizerunku bezwzględnej profesjonalistki. Te wynurzenia dotyczące smutnych kolei życia i jej rozwodu... Bez sensu. Lepiej rozegrała to Weisberger. Tak czy siak film polecam, bo jest naprawdę fajny i można miło spędzić czas w kinie.

Oczywiście obie powyższe pozycje (czy to książki, czy to filmy) nie należą do wyrafinowanej, wysublimowanej sztuki. Niemniej jednak uważam, że osobiście nie byłabym w stanie żywić się samą literaturą poważną i takie tzw. "odmóżdżacze" są mi niezbędne. Chociażby po to, żebym mogła odpocząć od różnorakich trosk i zatopić się w lżejszej, przyjemnej atmosferze.

Teraz czytam "Zdradę. Katarzy kontra Strażnicy Świątyni" Jorge Molista i tak jak "Pierścień", tak i "Zdrada" mi się nie podoba. Właściwie zarzuty mogłabym przytoczyć te same, co w przypadku debiutu pisarza. A, że jest ich dużo, szkoda miejsca na ich przytaczanie

Uff, ale się rozpisałam Jeśli ktoś dotarł do tego miejsca, jeszcze raz serdecznie pozdrawiam
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg SSA53256.JPG (66,5 KB, 36 załadowań)
Anahstasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-11, 21:17   #219
Blair
Zadomowienie

GG do Blair

Ja książki kupuję żadko ( tak 1 na 3 miesiące ) , ale za to często chodzę do biblioteki
( moge wypożyczyć aż 12 książek za jednym razem )
Stary 2006-10-12, 10:24   #220
Monka_tort
Zadomowienie

Wstyd się przyznać - nie kupuję książek(no, może od wielkiego dzwonu)... Oczywiście nie znaczy to, że ich nie czytam.

Biblioteka rządzi ...

Antoine de Saint - Exupéry
Monka_tort jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-14, 12:50   #221
Anahstasia
Zakorzenienie

Wreszcie przyszła paczka Za chwilę skończę czytać 'Czarną polewkę'. Jest bezapelacyjnie cudna! Brakowało mi tych wizyt u Borejków

Co zaś się tyczy książki Molista ("Zdrada"), skończyłam ją i... gdyby wyciąć wątek miłości a'la z brazylijskiego serialu i popracować nad językiem, to mogłaby być ona całkiem przyzwoita. Bo pomysły na rozwój akcji Molist ma
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg SSA53306.JPG (90,2 KB, 39 załadowań)
Stary 2006-10-15, 15:33   #222
truheart
Zakorzenienie

Anahstasia, właśnie odkryłam Twój wątek i widzę, że nie tylko ja jestem nepoczytalna w kwestii kupowania książek . Empik ciągnie mnie bardziej niż jakikolwiek sklep z ciuchami, dorównują mu tylko sklepy z kosmetykami... Uwielbiam posiadać książki na własność więc właściwie wszystko co chcę przeczytać - kupuję. Na szczęście dzielę pasję z mamą więc kupujemy na zmianę .Czytam w każdej wolnej chwili, czasem nawet kosztem snu . W tym miesiącu pojawiły się u mnie:
T.Pratchett Maskarada
M.Pearl Cień Poego
M. Axelsson Dom Augusty
M. Mehran Zupa z granatów
M.Faber Szkarłatny płatek i biały
Pozdrawiam wszystkie maniaczki książek kupnych i wypożyczonych .
truheart jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-15, 17:48   #223
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez truheart Pokaż wiadomość
Anahstasia, właśnie odkryłam Twój wątek i widzę, że nie tylko ja jestem nepoczytalna w kwestii kupowania książek . Empik ciągnie mnie bardziej niż jakikolwiek sklep z ciuchami, dorównują mu tylko sklepy z kosmetykami... Uwielbiam posiadać książki na własność więc właściwie wszystko co chcę przeczytać - kupuję. Na szczęście dzielę pasję z mamą więc kupujemy na zmianę .Czytam w każdej wolnej chwili, czasem nawet kosztem snu . W tym miesiącu pojawiły się u mnie:
T.Pratchett Maskarada
M.Pearl Cień Poego
M. Axelsson Dom Augusty
M. Mehran Zupa z granatów
M.Faber Szkarłatny płatek i biały
Pozdrawiam wszystkie maniaczki książek kupnych i wypożyczonych .
Witaj Trueheart!

Czyli klub niepoczytalnych bibliofilek znowu się powiększył
O Faberze swego czasu założyłam na forum osobny wątek, więc zajrzyj do niego po lekturze "Szkarłatnego..." ( http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=121591 ). O Pearlu sporo pisałyśmy na łamach tego wątku (czekam aż Shachownica znajdzie czas na lekturę "Cienia..." Pratchett jest poza konkurencją
Ciekawi mnie Twoja opinia o M. Axelsson. Zastanawiałam się właśnie nad jej nową powieścią, kiedyś dawno temu czytałam "Kwietniową czarownicę" i sporo dała mi do myślenia. Jedna z dość specyficznych powieści

Pozdrawiam!
Stary 2006-10-16, 12:08   #224
truheart
Zakorzenienie

Wątek o Faberze właśnie odwiedziłam, opinię zostawiłam . Jeśli chodzi o Dom Augusty to jeszcze czeka na swoją kolej, wczoraj zaczęłam Samotność w sieci, ale chyba szybko pójdzie więc obiecuję, że następna w kolejce będzie Axellson i od razu podzielę się na forum wrażeniami .
Nie wiem czy wy też macie takie wrażenie, że ciekawych książek, które chiałybyście przeczytać jest tak wiele, że chyba życia nie straczy na wszystko .
I jeszcze taki malutki off topic a propos mojego nicka - tak, powinno być trueheart, ale oczywiście wkradła mi się literówka przy rejestracji i jest niestety bez "e" .
Stary 2006-10-16, 14:31   #225
olunias
Raczkowanie

GG do olunias

Właśnie "Dom Augusty" jest u mnie kolejną pozycją do zakupienia. Jestem ciekawa czy ktoś może ją czytał??? Bardzo mnie interesuje Wasze zdanie.
Stary 2006-10-20, 14:30   #226
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez truheart Pokaż wiadomość
Nie wiem czy wy też macie takie wrażenie, że ciekawych książek, które chiałybyście przeczytać jest tak wiele, że chyba życia nie straczy na wszystko .
Jak najbardziej mam takie wrażenie. Na dodatek niesamowicie ubolewam na myśl, że tak wiele książek chciałabym mieć, a na tak wiele mnie stać nie będzie W ciągu tygodnia potrafię do listy dopisać 3-4 pozycje, a choć wiele kupuję, to nie ma szans, żebym już teraz kupiła wszystkie mnie interesujące (ponad 700 tytułów!) a co dopiero te, które dopiszę jutro, pojutrze, za miesiąc....
Stary 2006-10-20, 20:05   #227
emememsik
po prostu Em :)

Krakowianki, wybiera się któraś z was na Targi?

http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=151528
Stary 2006-10-20, 20:43   #228
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez emememsik Pokaż wiadomość
Krakowianki, wybiera się któraś z was na Targi?

http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=151528
Co roku się na nich pojawiam, więc jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, wybiorę się i jutro Chociaż niezmiernie ubolewam nad tym, że brak wolnych środków nie pozwala na zakupy Inna rzecz, że pomimo tego, że to targi, gdzie w domniemaniu ceny powinny bardziej atrakcyjne niż w księgarniach (w moim odczuciu bardzo atrakcyjne jest już np. -20%), to jednak są one wysokie, blisko oscylujące 'okładkowej' kwoty Szkoda
Stary 2006-10-20, 21:09   #229
shachownica
Zakorzenienie

ja w tym roku zostanę w domu brak środków niestety. z drugiej strony jestem na bieżąco z nowościami to brak mi motywacji, żeby tłuc się przez pół miasta wiedząc, że i tak nic sobie nie kupię.

twory i potwory

shachownica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-20, 22:44   #230
Anahstasia
Zakorzenienie

Maja, a jak Pearl?
Stary 2006-10-21, 10:39   #231
shachownica
Zakorzenienie

pearl niestety czeka dalej, bo mi ostatnie postanowienia senatu najstarszej polskiej uczelni zatruwają życie i na razie książki odstawiłam na bok nie mogę się skoncentrować na czytaniu, więc co to za przyjemność, musi poczekać chłopak na lepsze czasy.
co jednak nie przeszkadza mi planować dalszych zakupów aktualnie na mojej liście życzeń prowadzą martha grimes i j.goodwin ( ta książka z janczarami w tytule)

twory i potwory

Stary 2006-10-21, 12:00   #232
Anahstasia
Zakorzenienie

I see
Co zaś się tyczy Twoich planów, to w 100% pokrywają się z moimi Na 'Hotel Paradise' i 'Drzewo Janczarów' mam ogromną ochotę, bo dużo dobrego się o tych pozycjach pisze. Szczególnie dobre recenzje zbiera Grimes No i tyle nowych pozycji wyszło w ramach serii Salsa...
Stary 2006-10-21, 17:24   #233
shachownica
Zakorzenienie

a propos planów zakupowych, czy ktoś już odkrył gdzie na "nowym" merlinie jest dział zapowiedzi??? podoba się wam ten nowy "wystrój", mnie okrutnie działa na nerwy, żywcem ściągnięty z amazona i nic nie można tan znaleźć:/

twory i potwory

Stary 2006-10-21, 20:26   #234
paulakrk
BAN stały

GG do paulakrk

Dawno na książkowym mnie nie było,ale nawał pracy nie pozwalał ani na książki ani na dłuższe wizażowanie....
Jednak po dzisiejszym dniu wpadalam w "książkowy szal".

Oczywiście za sprawą Targów Książki
Wspanialy dzień -

'Wsciekłosc i duma" Fallaci
'Swiat prota' Brewer
'Tyranki - Najokrutniejsze kobiety w historii' Werner
"Kuchnia dla singli"' Adamczewska ( z dedykacja )
"Mysli i anegdoty" Dali
"Symbole Dalego" Korus
"Psychopaci są wsród nas"
"Dzieje" Herodot

A jutro jeszcze konecznie nowy Lis - również z dedykacją
paulakrk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-22, 10:27   #235
Mariah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez shachownica Pokaż wiadomość
a propos planów zakupowych, czy ktoś już odkrył gdzie na "nowym" merlinie jest dział zapowiedzi??? podoba się wam ten nowy "wystrój", mnie okrutnie działa na nerwy, żywcem ściągnięty z amazona i nic nie można tan znaleźć:/
shachownico - najedź myszką na hasło "więcej działów" (w górnym prawym rogu). Rozwinie Ci się wtedy ramka i tam po lewej będzie link "zapowiedzi"

edit: właśnie zauważyłam, że link do działu zapowiedzi jest też u góry, pod pomarańczowym paskiem wyszukiwarki
Stary 2006-10-22, 12:24   #236
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez shachownica Pokaż wiadomość
Ja do 'Zapowiedzi' wchodzę ze strony startowej sklepu (patrz: załączony screen Po kliknięciu na 'Zapowiedzi' wybiera się czy mają się pojawić zapowiedzi książkowe/muzyczne etc.

Jak dla mnie ten nowy layout jest strasznie nieczytelny. Źle się w nim czuję, jest chaotyczny. Dawniej fajnie wyszczególnione były u samej góry ekranu promocje - teraz są praktycznie niewidoczne. Ukryte gdzieś na dole, ewentualnie z boku strony w maleńkim okienku. Bez sensu
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg merlin.JPG (110,4 KB, 16 załadowań)
Stary 2006-10-22, 13:58   #237
indygo
Rozeznanie

moje ostatnie zdobycze:
1. Jose Donoso "Miejsce bez granic" [z serii "Proza iberoamerykańska"]
2. Alejo Carpentier "Królestwo z tego świata" [j.w. - wszystko z tej serii biorę w ciemno]
3. K. I. Gałczyński "Poezje wybrane"
4. Tove Jansson "Lato Muminków"
wszystko w bibliotece, po 1 zł sztuka I love it!
Stary 2006-10-22, 14:32   #238
Momo
Zakorzenienie

Mało wydaję,ponieważ jestem stałą bywalczynią biblioteki

Kobieta zmienną jest...moje hobby
http://www.zapiskiroztrzepane.pl/

Awatar - made by Momo
Momo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-26, 11:40   #239
truheart
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anahstasia Pokaż wiadomość
Jak dla mnie ten nowy layout jest strasznie nieczytelny. Źle się w nim czuję, jest chaotyczny. Dawniej fajnie wyszczególnione były u samej góry ekranu promocje - teraz są praktycznie niewidoczne. Ukryte gdzieś na dole, ewentualnie z boku strony w maleńkim okienku. Bez sensu
Mnie się też nie podoba nowy wygląd Merlina, jakoś źle się po nim porusza teraz, nic nie mogę odszukać..... Może napiszemy jakąś petycję w tej sprawie żeby przywrócili stary layout?
Btw - zaczęłam czytać Axelsson wczoraj. Narazie tylko 100 stron, ale już wiem, że będzie podobać mi się bardziej niż Samotność w sieci. To taki typ skandynawskiej sagi - tutaj o kobietach z jednego rodu, tytułowa Augusta jest nieżyjącą nestorką tego rodu. Tę książkę się pochłania!
Stary 2006-10-26, 11:54   #240
ghana
Zakorzenienie

GG do ghana Send a message via Skype™ to ghana

zalezy.Wszystkie ksiazki leza u mojej babci w biblioteczce wiec nawet sama nie wiem ile ich jest. U siebie mam tylko te ulubione-czyli wszystkie czesci HP i Opowiesci z Narnii oraz biografie Ojca Świętego. Aktualnie mam dość dużo nauki i jeśli chciałabym czytać do tego jeszcze książki to kompletnie nie mialabym czasu olnego.
ghana jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości