|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
![]() tabletki a kosmetyki
Może to i trochę niepoważne ale ciekawi mnie, czy kosmetyki mają jakiś wpływ na działanie tabletek? chodzi mi o skład kosmetyków - np balsamy do ciała. One w końcu wchłaniają się przez skórę.. no i czy mogą np powodować jakieś zaburzenia jeśli chodzi o działanie tabletek? nie nabijajcie się ze mnie tylko :P ale serio - ciekawa jestem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: tabletki a kosmetyki
nie mają
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
dzięki za odpowiedź
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
a tak w ogóle to zapytam o coś jeszcze w związku z tabletkami. Otóż biorę czwarty miesiąc tabletki Novynette. Są raczej dla mnie ok. Tzn. nic się nie zmieniło - waga ta sama, piersi te same, samopoczucie w zasadzie to samo. Tylko w pierwszym miesiącu brania miałam plamienie i główka pobolewała. Ale teraz już nie. Jeśli nie mam żadnych poważniejszych zmianm objawów -tzn że są dobrze dobrane? co wpływa na wchłanianie tabletek? nie piję ziółek ani nie łykam odchudzających tabletek, nawet nie piję kwaśnych soków z obawy że rozpuszczą tabletkę. Jak się może obiawiać to że tabletki są za słabe? np plamieniem w ciągu ich brania? tak jak wspomniałam , plamienie miałam tylko w pierwszym miesiącu brania. W drugim i w trzecim nie było żadnego plamienia. Teraz leci czwarty mesiąc (dziś biorę 14 tabletkę) - i zauważyłam dziś, że mam na majteczkach taki ciemniejszy śluz , taki jasno brązowy ale maluuutko tego. dodam, że ostatnio gorzej się czułam, miałam coś z żołodkiem i lekką gorączkę. Czy plamienie może być wynikiem tego że tabletki przestały mi służyć??? czy np jestem trochę osłabiona i stąd takie zabarwienie?? odpiszcie na ten mój monolog
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Po pierwsze nie panikuj tak. Co do pierwszego pytania o kosmetyki. trochę logicznego podejścia do sprawy. Kosmetyki wcale nie wchłaniają się przez skórę. z tego co mi wiadomo działają tylko na naskórek, nie wchłaniają się nawet do skóry właściwej! Więc zero oddziaływania na tabletki.
Drugie pytanie. Tabletki nawet gdy mają za małą dla Ciebie ilość hormonu zabezpieczają Cię przed niechcianą ciążą. Tylko, że "nie trzymają" cyklu. Czyt. występują ciągłe plamienia i okres może się pojawić w trakcie opakowania, a nie podczas przerwy. Ale ilośc jest tak dobrana, aby każdą kobietę zabezpieczały. I tak na przyszłość: tabletki są bardzo skuteczną metodą anty, a to, że działają oznacza, że ich skuteczności nie może obniżać byle bzdeta, którą kobiety używają na codzień (czyt. balsamy do ciała, kosmetyki, herbata, kawa, soki, itp. itd.) Pozdrawiam! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Dzięki za odpis
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
nie na pewno nie!
asia27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:58.