|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Sos czosnkowy <3
Uwielbiam, kocham, ubóstwiam... sosy czosnkowe dlatego postanowiłam założyć wątek w którym zbierzemy wszystkie nasze propozycje, ponieważ wiem ze kazdy ma inny pomysł na ten sos wiec do dzieła!
A żeby było przejrzyściej to zastosujmy oznaczenia: S- sos sałatkowy mam tu na myśli takie rzadsze sosy W- sos do wszystkiego takie gęstsze M- masła czosnkowe Masło czosnkowe jakie ostatnio wpadło mi w ręce: M
masło+ czosnek+sol+pieprz+ostra papryka+ zioła prowansalskie *przyznam sie ze jeszcze nie próbowałam ale jutro zamierzam przetestować Czekam na Wasze propozycje! ![]() Edytowane przez Martita2103 Czas edycji: 2011-08-03 o 22:22 |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Sos czosnkowy <3
M - masło, czosnek przeciśnięty przez praskę, bazylia. Nic więcej nie trzeba
![]() S - jogurt naturalny, (3łyżki) majonez (1łyżka) czosnek przeciśnięty przez praskę (1-3 ząbków, w zależności od tego, jak bardzo czosnkowy sos chcemy), sól, pieprz, papryka ostra, oregano. |
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
S- pół na pół jogurt naturalny z majonezem, czoch wyżymany w niszczarce do czochu [praska to się nazywa? ok
], cukier, zioła prowansalskie i tabasco. musi się przekąsić w lodówce-rewela do sałatki i grillowanego miąska!
|
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Jakiś czas temu kupiłam gotowy sos czosnkowy. Pyszny jest...
![]() Mogłabym go jeść, jeść, jeść... Ale ma sporo kalorii, więc sobie nie pozwalam zbytnio.
|
|
|
|
|
#5 |
|
Przyczajenie
|
o super ze pojawiaja sie jakies propozycje czekamy na wiecej!
a co do gotowyc sosów to genialny est czosnkowy z heinza!
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Taki S-sałatkowy chyba
![]() 3/4 szklanki jogurtu naturalnego, 1/4 szklanki śmietany 22%(oczywiście proporcje można zmieniać )łyżka oliwy z oliwek(może być olej), mniej więcej 2 ząbki czosnku wyciśnięte(można też rozgnieść widelcem lub bardzo drobno posiekać, ale wyciśnięty najlepszy), łyżeczka soku z cytryny(może być kwasek) szczypta cukru, sól i pieprz do smaku I tak z godzinkę lub dwie w lodówce.
Jak na św. Hieronima jest deszcz albo go ni ma, to na św. Szczepana pada albo nie pada. Edytowane przez ciri15 Czas edycji: 2011-08-04 o 21:28 |
|
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
S- jogurt naturalny + majonez w stosunku 3:1, łyżeczka czosnku granulowanego, 2 solidne
ząbki czosnku, pieprz, sól (ilosc wg uznania) i zioła prowansalskie (uwielbiam je i dodaje je do wszystkiego )W- ten sam przepis jak w przypadku S, ale zamiast jogurtu dodaje gęstą śmietanę M - masło, ząbek czosnku, odrobina soli i pieprzu, opcjonalnie szczypiorek lub koperek
|
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
ja do masła czosnkowego dodaję natki pietruszki, polecam.
|
|
|
|
|
#9 |
|
Wtajemniczenie
|
W - to ja zawsze daję śmietanę(kwaśną, gęstą, 18%)/jogurt naturalny (zależy co mam,), majonez (jak dla mnie tylko Winiary), czosnek (sprasowany, ale przez te mniejsze dziurki), koperek, sól, pieprz. (nieraz bez koperku
Jak dla mnie jest mistrzowski Zresztą nie tylko dla mnie ![]() Ogólnie w ilości składników to trzeba po prostu sobie obliczyć, bo każdy lubi inaczej ![]() A jeśli chodzi o masło czosnkowe, to czosnek rozdrabiam przez najdrobniejszą praskę, dodaję do masełka i zostawiam na ok pół godziny w lodówce. A najlepsze masło czosnkowe jest na chlebie z grilla Mniam!
Szczęśliwa od 05.08.2007 ![]() lexie Generalnie termin wzrokowiec tyczy się tego, że dana osoba się najłatwiej uczy, zapamiętuje materiał wizualny, a nie tego, że musi się patrzeć na gołe panie. Edytowane przez 0nasty0 Czas edycji: 2011-08-05 o 03:02 |
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
W - śmietana 18%, duży kubek
5 ząbków czosnku 1 łyżeczka drobno posiekanej cebuli białej 1 łyżka keczupu trochę papryki mielonej słodkiej i pieprz cayenne do smaku 3 łyżki majonezu czasem dodaję pietrzuszki/koperku/zielonej cebulki dla koloru sól i pieprz dobrze schłodzić przed podaniem baaaardzo czosnkowy i bardzo smaczny jeśli ktoś ma 'delikatny żołądek', można zmiejszyć liczbę ząbków czosnku do ok. 2 a przepis na masło czosnkowe super - muszę wypróbować
nasz dzień Edytowane przez malamenda2009 Czas edycji: 2011-08-05 o 12:03 |
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
W ja robię taki z małej śmietany 18, łyżeczka max dwie majonezu, czosnek wyciśnięty, do tego zioła prowansalskie, sól, pieprz i przyprawa do kebaba, daje wtedy taki lekko paprykowy posmak, idalny sos do frytek lub kurczaka
|
|
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
W
ser feta + czosnek (3-4 ząbki) + śmietana (12-18%, 2 łyżki) mikserem lub blenderem łączę, czosnek oczywiście przeciśniety. świetne do frytek, pieczonych ziemniaczków. zamiast śmietany można dać jogurt naturalny, będzie rzadsze.
|
|
#13 |
|
La Moderatoiure
|
S-
Sos czosnkowo-migdałowy: ½ szklanki jogurtu naturalnego 1 rozgnieciony ząbek czosnku 2 łyżki zmielonych migdałów sól, pieprz + rukola/roszponka+ feta+ogórek+rzodkiewka (pozostałe składniki sałatki). Cały przepis tutaj: http://wino-i-oliwki.blogspot.com/20...a-i-sosem.html |
|
|
|
|
#14 |
|
.
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Przyczajenie
|
śmietana (lub jogurt) i majonez 1:1, a do tego wyciśnięty czosnek (w ilości preferowanej przez jedzących) sól, pieprz do smaku
+ koperek - świetny dodatek do kalafiora lub brokułów Wersja mniej kaloryczna - rezygnujemy z majonezu i śmietany, zostaje tylko jogurt. Jeśli jest za kwaśny można dodać troszkę cukru
|
|
|
|
|
#16 |
|
Zadomowienie
|
W
duży jogurt naturalny, 2-3 łyżki majonezu (opcjonalnie jeszcze śmietana - sos jest bardziej kremowy), sól, pieprz, duuuużo czosnu przecisniętego przez praskę i obowiązkowo koperek
|
|
|
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
S
2 ząbki czosnku, jogurt naturalny grecki, pietruszka, sól i pieprz ja rezygnuję całkowicie z majonezu, sos jest wtedy lżejszy, niemdlący natomiast, dziś robiłam sos tzatziki do gyrosu, do niego też dodaję czosnek, więc zaproponuję: dwa ząbki czosnku, jogurt naturalny, sól, pieprz, łyżecza oliwy z oliwek, tarty ogórek zielony
Edytowane przez inrock Czas edycji: 2011-08-12 o 16:06 Powód: kolor;) |
|
|
|
|
#18 |
|
Raczkowanie
|
S
- około pół szklanki jogurtu naturalnego (zależy ile sosu chcemy) - 2 nieduże ząbki czosnku - pietruszka suszona - gruba sól Do miseczki wyciskamy 2 ząbki czosnku, następnie dodajemy do nich szczyptę soli i łyżeczką tak jakby "ugniatamy" czosnek, aby się rozdrobnił. Następnie dodajemy jogurt i pietruszkę i mieszamy. Smacznego!
|
|
#19 |
|
Wtajemniczenie
|
Sos sałatkowy
Ja robię tak: -dwie łyżki jogurtu naturalnego -dwie łyżki majonezu -łyżeczka keczupu -na oko czosnek granulowany (albo świeży, ale akurat tu wolę w proszku bo trochę mniej aromatyczny, szybciej i łatwiej dozować ilość) i zioła Vegeta Natur do grillowanych warzyw Bardzo go lubię, robi się minutę ![]() |
|
|
|
|
#20 |
|
Zadomowienie
|
ja robię zawsze na serku Bieluchu + trochę majonezu, jogurtu, przyprawy i of course czosnek
|
|
#21 |
|
Raczkowanie
|
W
zioła (oregano, bazylia, majeranek) zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na ok 1-1 1/2 godz majonez mieszamy ze śmietaną w proporcjach 2:1 (ja robie w proporcjach 1;1) czosnek tylko świeży (według uznania) szczypta soli łyżeczka cukru wszystko wymieszać i zostawić w lodówce na co najmniej godzinę. smakuje jak sos z da grasso
|
|
#22 |
|
Zadomowienie
|
Podam mój ulubiony przepis na sos czosnkowy:
jogurt grecki lub bałkański (koniecznie!) wymieszać w równych proporcjach z majonezem (kętrzyńskim oczywiście ), dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (daję ząbek na łyżkę majonezu i łyżkę jogurtu) i ewentualnie szczyptę soli do smaku. Używam do tortilli i kebabów. Do pizzy robię sos a'la tatziki: jogurt grecki, starty na tarce ogórek, sól, czosnek. Jeżeli mam dodaję jeszcze trochę fety.
|
|
#23 |
|
Przyczajenie
|
W
ja zawsze robię taki sos: 1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany ząbek czosnku pokrojony w drobną koseczkę ... pyszne
Edytowane przez jaaaaaaaaaaaa Czas edycji: 2011-10-10 o 17:47 |
|
|
|
|
#24 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
powiedz, proszę, ile mniej więcej dajesz tej wody a ile łyżek smietany/majonezu?ale smak naprawdę jak z da grasso
|
|
|
#25 |
|
Raczkowanie
|
S/W
Mój przepis to chyba najprostszy z podanych, ale w smaku - najlepszy ![]() Składniki: - jogurt naturalny (mały) wymieszać z ząbkami czosnku (3-4) przepuszczonymi przez praskę i dodać majonez (2 łyżki) oraz bazylię. Polecam danie: ugotowane brokuły, jajka na twardo oraz pokrojone pomidory układamy na talerzu i polewamy sosem czosnkowym wg powyższego przepisu. Pycha przystawka |
|
|
|
|
#26 |
|
Rozeznanie
|
W
do jogurtu naturalnego dodaję trochę majonezu, świeży czosnek, pieprz, sól i koniecznie bazylię, ew. inne zioła |
|
|
|
|
#27 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
Przyczajenie
|
ja oprócz majonezu, śmietany i czosnku dodaje odrobinke musztardy
|
|
|
|
|
#29 |
|
Wtajemniczenie
|
S, W - wersja dietetyczna
na każde 2 ząbki czosnku: 3łyżki jogurtu naturalnego i 1serka kremowego light (np. philadelphia) + szczypta pieprzu, wszystko potraktować blenderem. żeby był gęstrzy, dorzucamy trochę philadelphii. powinien przesiedzieć w lodówce ok 2h żeby się przegryźć.
|
|
#30 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
w da grasso też jest dość rzadki ale ostatnio zaczełam robic ze względów dietetycznych z samego jogurtu greckiego i jest super...
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:50.

], cukier, zioła prowansalskie i tabasco. musi się przekąsić w lodówce-rewela do sałatki i grillowanego miąska!

powiedz, proszę, ile mniej więcej dajesz tej wody a ile łyżek smietany/majonezu?