|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Który tytuł IIcz. wątku "Mamuś Majowo-Czerwcowych 2012" podoba Wam się najbardziej? | |||
| Zimę z brzuszkiem przechodzimy, w maju-czerwcu urodzimy |
|
29 | 54,72% |
| Nasze brzuszki szybko rosną, urodzimy późną wiosną |
|
20 | 37,74% |
| Majowo-czerwcowe mamy, na nasze dzieci jeszcze trochę poczekam |
|
1 | 1,89% |
| Na święta czekamy i po brzuszkach się głaskamy |
|
3 | 5,66% |
| Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#631 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Mamusie Majowo-Czerwcowe 2012
Cytat:
Wieczorem miałam na różowo zabarwioną wydzielinę, do szpitala pojechaliśmy rano. Mówię co i jak, a lekarz "a dlaczego Pani nie przyjechała wieczorem???" ![]() Dlatego idę też mojej doktórki, niech zrobi usg i popatrzy czy jest dobrze? oszaleć możnaCo do imion, to mamy wymyślone jeszcze z rok przed ślubem: Jakub i Mariola
Edytowane przez slimaczek19 Czas edycji: 2011-09-29 o 19:58 |
|
|
|
|
#632 |
|
Rozeznanie
|
Hej, wypowiem się tylko na temat farbowania włosów, bo też się zaczęłam starać o dzidzię( już po dniach płodnych) a mam mega odrosty na blond rozjaśnianych
i nie chce ryzykować. Zdecydowałam, że zrobie teraz pasemka, bo są robione na sreberkach i rozjaśniacz nie dochodzi do skóry głowy a ciemna farba nie zawiera amoniaku więc luzik. Pozdrawiam i może "do zobaczenia"
|
#633 |
|
Wtajemniczenie
|
Wow, z tym jedzeniem to strach się bać
Mi lekarz mówił tylko o wątróbce, serach pleśniowych, UHT i GMO (już to wcześniej pisałam), a resztę wszystko można.Ja mam dzisiaj chyba początek 6 tygodnia i czekam na te osławione mdłości i nic Może w ogóle nie przyjdą Póki co mam apetyt na takie dość wyraziste w smaku rzeczy, np. dziś na śniadanie zjadłam śledzie - mniam mniam, smakowały mi bardziej niż zwykle za to przestało mnie ciągnąć na słodkie i w ogóle nie mam ochoty na podjadanie, czyli jem tylko wtedy jak jestem głodna i tyle.Co do imion to mamy wstępnie wybrane dla chłopczyka Sebastian, a dla dziewczynki nie mamy, ale mnie się bardzo podoba Laura i pracuję nad tym, żeby mojemu mężowi też się spodobało ![]() Oczywiście, że chcemy znać płeć W sumie jest nam wszystko jedno co będzie, więc nawet jakby się lekarz pomylił i by się okazało potem, że jest ktoś inny, to i tak będzie ok, tylko po prostu jakoś tak lepiej myśleć o dzidziolku, jak ma jakąś płeć, a nie tak bezosobowo ![]() Odnośnie farbowania włosów to też mi lekarz zabronił, ale są jeszcze henny do farbowania włosów, można je kupić w sklepie zielarskim, są zrobione na bazie kory drzew i są naturalne, poza tym mają też właściwości odżywcze i nie niszczą włosów jak farba. Tylko niestety po ok. 2 tyg kolor schodzi. Normalnie to można sobie tym farbować włosy często, nawet jakby się powtarzało co 2 tyg to nie będzie to szkodliwe dla włosów, a wręcz przeciwnie, natomiast nie wiem jak to jest w ciąży, może za często lepiej nie farbować. My się dziś pochwaliliśmy teściom, a w poniedziałek powiedzieliśmy rodzicom i na razie tylko tyle. ---------- Dopisano o 21:12 ---------- Poprzedni post napisano o 20:54 ---------- Acha, jeszcze odnośnie rowera, bo mi się przypomniało - pytałam lekarza, bo też sama trochę jeżdżę i powiedział, że zakaz jest ze względu na ryzyko upadku z wysokości (ryzyko poronienia przy upadku) i że dotyczy to wszystkich tego typu urazowych sportów. Ale jednocześnie powiedział, że jedna jego pacjentka wyszła na Kilimandżaro we wczesnej ciąży, więc różnie to bywa. Ja myślę, że jakąś w miarę bezpieczną przejażdżkę można zaryzykować, może niekoniecznie w mieście, ale gdzieś na łonie natury, gdzie nie ma ruchu i jest w miarę dobra nawierzchnia
|
|
|
|
#634 |
|
Raczkowanie
|
Witam kobietki
Przedwczoraj robiłam sobie test Beta i wszyło19380 mlU/ml więc dużo Jutro ide do gina i mam nadzieję że zobaczę serduszko mojego maleństwa achhhh .......
|
#635 |
|
Zadomowienie
|
slimaczek19, pojawiły się jakieś nowe plamienia???
Bądź spokojna, ja też przeżyłam chwilę grozy z krwią i mam nadzieję, że tak jak u mnie okaże się, że to żadne symptomy poronienie tylko np.kawałeczek odklejonej kosmówki
|
|
|
|
#636 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Witajcie!
Jak fajnie, że zaczyna się troszkę gwarniej robić na wątku Ja wczoraj padłam totalnie po pracy, znowu mnie leciutko przeziębienie łapie dlatego dużo odpoczywam ![]() Ja dziś chodzę przeszczęśliwa, bo rano byłam na wizycie i było serduszko, Maleństwo ma 11,5 mm Jeśli chodzi o smaki, to ja choć z mdłościami nie mam problemu, to odrzuciło mnie od wędlin jak niektóre z Was. Jakoś zupełnie mi nie smakują i brzydko pachną Ale przeciwko mięsku nic nie mam Imiona też mamy już dawno wybrane Dla dziewczynki Zuzanna (było wybrane na początku ciąży z Maksem, gdyby była dziewczynka). Ja teraz chciałabym inne, bo Zuzia w ostatnich 2-3 latach jest chyba w pierwszej trójce nadawanych imion, ale tż jest nieubłagany A dla chłopca najbrawdopodobniej Kajetan.Witam nowe mamusie kajasia222, Olik23, marao, natalontko, liveinhope marao, witam pierwszą "oficjalną" czerwcową mamusię ![]() Olik, rozumiem Cię doskonale ja też byłam w stresie na samym początku. Teraz już ciut mniej (dziś koniec 8tc), ale naprawdę odsapnę dopiero po 13 tc. Najważniejsze, żebyś była pod stałą opieką endokrynologa Cytat:
Wybacz Już się poprawiam, faktycznie, trochę późna pora była i mi się zapomniało ![]() Cytat:
Cytat:
Dlatego wolę nie myśleć, dużo odpoczywam, mleko z miodem i czosnkiem piję, syrop z cebuli (pierwszy raz w życiu ten wynalazek sobie zrobiłam), herbatę z lipy, o której już wspominałaś... Jak mnie gardło pobolewa, to płukam wodą z solą bocheńską. Trzeba dbać o siebie i wierzyć, że będzie dobrze slimaczku, Ewunia, trzymam za Was kciuki Mam nadzieję, że u Was już tylko lepiej będzie
|
|||
|
|
|
#637 |
|
Raczkowanie
|
A sposób na bezsenność może ktoś zna? Już od tygodnia budzę się o 5 i usnąć nie mogę, a później chodzę nieprzytomna w dzień.
kism, pod kontrolą endo jestem, tylko to co wyprawia teraz moja tarczyca to po prostu masakra ![]() Miłego i spokojnego dnia wszystkim życzę. |
|
|
|
#638 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to tak jak ja ![]() Cytat:
Cytat:
u mnie w końcu wyszło że urodzę 28.04 ale zostanę tutaj bo zapewne może się okazać że jednak tydzień później termin Cytat:
wczoraj byłam powtórzyć badania hormonu tarczycy bo gin się niepokoił, będę miała w pon przed wizytą u gina bo idę po kolejne chorobowe
09.04.2012 córa 19.04.2017 31.01.2018 06.02.2019 Kropek Edytowane przez śliweńka Czas edycji: 2011-09-30 o 08:16 |
||||
|
|
|
#639 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
chyba dlatego, że poprostu totalnie nic nie robię albo jem albo leże boję się o moją wagę ![]() Ale najważniejsze, żeby dzidzi była zdrowa o odklejaniu kosmówki nic lekarz nie mówił, na usg wszystko dobrze wyglądało, żadnych krwawień itp. Dlatego sądzę, że pojechaliśmy na tyle wcześnie, że będzie oki, ewentualnie na duphastonie trochę będę. Wizytę u gina mam we wtorek to zobaczę, co powie. Mam prośbę do wszystkich - jeśli cokolwiek się dzieje (bóle, plamienie, itp.) pędem do lekarza!!! Byłam też u endo w tym tygodniu i zmniejszył mi dawkę euthyroxu o 12,5 (teraz biorę 62,5). W przyszłym tygodniu idę znowu i trzeba będzie pewnie zwiększyć ![]() Byłam u innego niż wcześniej, wszystko ładnie opowiedział, podobno na koniec ciąży będę brać dawkę dwa razy większą niż na początku. Z wyników trzeba patrzeć na fT4, a nie na TSH (teraz miałam 0,19 - komentarz: nie przejmować się), bo TSH bardzo spada przez rosnące betaHCG (ono w połowie ma budowę białek jak TSH), więc TSH zaczyna zachowywać się "normalnie" dopiero w drugiej połowie ciąży. Sorry, że się rozpisałam o tarczycy, ale może innym dziewczynom walczącym z tarczycą się przyda. Pierwszy raz ktoś mi tak wyniki tłumaczył
Edytowane przez slimaczek19 Czas edycji: 2011-09-30 o 09:18 |
|
|
|
|
#640 |
|
Zakorzenienie
|
no ja się dowiem jak moje hormony tarczycy w pon na wizycie u gina, u mnie też lekarz nic nie wspominał o odklejaniu się kosmówki, tylko tego krwiaka
09.04.2012 córa 19.04.2017 31.01.2018 06.02.2019 Kropek Edytowane przez śliweńka Czas edycji: 2011-09-30 o 09:34 |
|
|
|
#641 |
|
Wtajemniczenie
|
Cześć
|
#642 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Normy Bety powinnaś mieć na wyniku badań, liczy się jej prawidłowy wzrost bo rozpiętość normy jest bardzo duża. Z tego co pamiętam Beta powinna wzrastać 2-krotnie w ciągu 72 godzin. |
|
|
|
|
#643 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Norma 5 tydzień 217-7138, norma 6 tydzień 3697 - 31795. OM miałam 23 sierpnia, więc wychodzi, że dziś jest 39 dc. Dziś już nie pójdę na betę, bo za późno, ale w poniedziałek idę zrobić badania, o których powiedział lekarz i wtedy zrobię kolejną betę.
|
|
#644 |
|
Raczkowanie
|
A powiedział Ci kiedy mniej więcej będziesz mieć termin porodu? Bo ja też OM miałam 23. Pierwszą wizytę u gina mam dopiero we wtorek.
|
|
|
|
#645 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Czesc wszystkim ![]() Dzis zrobilam jeszcze raz test, dla pewnosci i 2 krechy jak nic Zaraz bede dzwonic do gina i wszystkiego dokladnie sie dowiemy ---------- Dopisano o 11:01 ---------- Poprzedni post napisano o 10:54 ---------- Cytat:
bo nie wiem co te wszystkie skroty znacza tzn. domyslam sie, ale 100% pewnosci nie mam ![]() OM, tp i pewnie inne ![]() jesli chodzi o moj termin to poki co ja obstawiam na 25 maja, ale oficjalnie powiem po wizycie aa i mam 25lat mozna tam dopisac
Edytowane przez natalontko Czas edycji: 2011-09-30 o 11:11 |
||||
|
|
|
#646 |
|
Zakorzenienie
|
Cześc Dziewczyny
![]() Ja też spodziewam się upragnionego maleństwa, termin z OM mam co prawda na kwiecień - ale samą końcówkę, i prawdopodobnie urodzę jednak w maju Mam nadzieję, że mogę wpadac do Was na forum?
|
|
|
|
#647 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dziś idę prywatnie i mam nadzieję, że więcej się dowiem. Z "kalkulatorowych" wyliczeń poród mi wyszedł na 29 maja - 1 czerwca. Kolejną wizytę u tego z NFZ mam 28 października, więc troszeczkę czasu muszę poczekać... U mnie jeszcze będzie ten problem, że pewnie będę miała cc - duża krótkowzroczność.
|
|
#648 |
|
Zakorzenienie
|
no przybywa nas tu
|
#649 |
|
Zakorzenienie
|
Zapisalam sie do gina na czwartek
|
|
|
|
#650 |
|
Wtajemniczenie
|
witajcie
![]() Ależ mnie muli ostatnio... a juz myślałam, że mnie ominie Ale w poniedziałek drylowaliśmy 35kg śliwek (ja robię powidła, a małż śliwowicę) i od tego, nienachalnego w sumie zapachu, zaczęło się... no ale nie jest tak strasznie tragicznie, przeżyjemy i to ![]() No i śpię jak niemowlę ciągle, jeszcze potrafię robic sobie drzemki w ciągu dnia ![]() Co do imion, jeszcze się nie zastanawiamy jakoś intensywnie, ale generalnie przestały mi sie podobać wszystkie imiona... Może jak będzie widać płeć, to zaczniemy intensywniej się nad tym zastanawiać. aha, Kism, możesz mnie wpisać na listę -tp mam na 2 maja, 27 lat
|
|
|
|
#651 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Może jest na komórkę?Cytat:
|
||||
|
|
|
#652 |
|
Zakorzenienie
|
ja mialam na noki kiedys, ale szczerze wkurzalo mnie, lepsze papierkowe
Ale mozesz poszukac a rusz bedzie fajne. Ja mialam jakas starsza wersje
Edytowane przez natalontko Czas edycji: 2011-09-30 o 12:49 |
|
|
|
#653 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#654 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja się nie martwię cesarką. Do Poznania jadę w styczniu - rok po zabiegu. Zobaczę co mi tam powiedzą. Wczoraj mi było niedobrze - myślałam, że to skórka od winogrona mi stanęła na żołądku (przedwczoraj już wieczorem byłam zamulona i taka osłabiona), ale dziś znów mi jakoś tak nieswojo jest... A mi się nie chce spać. Nie jestem jakaś pełna energii, ale senna też nie jestem. Za to zaraz odpadną mi piersi. Nie mogę się schylać, bo czuję jakbym miała do sutków odważniki przyczepione, które po schyleniu ciągną niemożliwie. Chciałabym już rodzicom powiedzieć i zobaczyć ich miny, ale dopiero za tydzień pojedziemy w odwiedziny. Nie mogę się już doczekać I bezczelnie powiem, że mój mąż mnie złapał na dziecko (of kors to żart, bo oboje planowaliśmy Maluszka i żadne drugiego na dziecko nie łapało)
|
|
#655 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#656 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Więc ja bym tak nie ufała lekarzom, bo poród NS to jest mega wysiłek i słabe oczy mogą nie podołać. Ale oczywiście każda zrobi jak uważa.Po latach zoperowałam sobie oczka, bo mi doszło do -9 ale już nigdy nie były takie jak zdrowe przez to niedowidzenie na dodatek znowu nosze okulary, bo wada wraca Teraz już nie dam się wrobić w NS choć poród uwierzcie mi nie był jakiś ciężki ale się boję. Pozdrawiam
|
|
#657 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:04 ---------- Poprzedni post napisano o 14:03 ---------- Ja mam wizytę w poniedziałek Trzymam kciuki za wszystkie wizyty
Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... |
|
|
|
|
#658 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#659 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#660 |
|
Raczkowanie
|
Ja wczoraj przeżyłam chwile grozy. Dostałam plamienia i to dość mocnego. Na jednej izbie przyjęć czekałam ok 4h i się nie doczekałam. Pojechaliśmy na inną. Tam mnie zbadał lekarz, zrobił usg (o 23!) i okazało się, że kosmówka się odkleja i jest niewielki krwiak. Przepisał mi duphaston, no-spę, kazał leżeć i siedzieć na tyłku... Jutro mamy wesele, ale chyba nie pojedziemy...
A co do imion to dla dziewczynki: Liliana, Alicja albo Lena, a dla chłopca: Leon, Mateusz, Jan...
Edytowane przez npg88 Czas edycji: 2011-09-30 o 16:30 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:06.

Póki co mam apetyt na takie dość wyraziste w smaku rzeczy, np. dziś na śniadanie zjadłam śledzie - mniam mniam, smakowały mi bardziej niż zwykle
od 6.08.2011 jesteśmy szczęśliwym małżeństwem
dlatego dużo odpoczywam 
Ale przeciwko mięsku nic nie mam 
ja też byłam w stresie na samym początku. Teraz już ciut mniej (dziś koniec 8tc), ale naprawdę odsapnę dopiero po 13 tc. Najważniejsze, żebyś była pod stałą opieką endokrynologa 
Mam nadzieję, że u Was już tylko lepiej będzie 

bo nie wiem co te wszystkie skroty znacza
Może jak będzie widać płeć, to zaczniemy intensywniej się nad tym zastanawiać.