|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Najlepszy tytuł nowego wątku to: | |||
| Wszystkie dzieci są już z nami - z Odchowalnią się witamy. |
|
32 | 66,67% |
| Dzieci nasze wyskoczyły z brzuchów jak z procy, a my na odchowalnię idziemy na ploty. |
|
1 | 2,08% |
| Brzuszków już nie mamy, nasze dzieci już bujamy. |
|
1 | 2,08% |
| Trudy porodu nareszcie za nami - od kilku tygodni jesteśmy mamami. |
|
10 | 20,83% |
| Wszystkie w komplecie jesteśmy mamami ,więc w odchowalni rozmowy zaczynamy. |
|
6 | 12,50% |
| Ciąża, poród już za nami, grzecznie zmykamy do odchowalni. |
|
0 | 0% |
| Franek rozpoczął, Kamilka peleton zamyka, do odchowalni nasza drużyna zmyka. |
|
3 | 6,25% |
| Franek był pierwszy, Kamilka ostatnia, teraz naszym miejscem będzie odchowalnia. |
|
10 | 20,83% |
| Kolorowe liście z drzew spadają, jesienne mamy na ochowalnię zmykają. |
|
6 | 12,50% |
| Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 48. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#481 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Rozpakowanym mamusiom należą się brawa, reszta pamięta że poród to super sprawa
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#482 | |||
|
KWC
|
Dot.: Rozpakowanym mamusiom należą się brawa, reszta pamięta że poród to super sprawa
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#483 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja nie wiem czy to to ale znalazłam taką informację: e) zapalenie piersi Zapalenie powstaje, gdy pierś nie jest dostatecznie opróżniana, mleko zalega w pęcherzykach i przewodach mlecznych oraz dodatkowo dołącza się czynnik infekcyjny - bakterie. Przyczyny: nie leczone lub źle leczone zatkanie przewodu mlecznego (forsowny masaż, silne uciskanie piersi), uszkodzenie brodawek, nadmierne rozbudzona laktacja przez zbędne odciąganie pokarmu, przemęczenie, stres. Objawy: Pierś jest zaczerwieniona, obrzmiała, gorąca, silnie bolesna miejscowo, Najczęściej dotyczy jednej piersi, Temperatura ciała jest podwyższona (powyżej 38,5˚C), Stan ogólny matki: objawy grypowe tj.: dreszcze, bóle mięśniowe, bóle głowy. Zasady postępowania: · Rozpoczynać karmienie od chorej piersi, · Często karmić nawet co 2 godziny, · Przystawiać w różnych pozycjach (broda dziecka od strony zapalnej), · Po karmieniu stosować zimne okłady, · Przyjmować leki np. paracetamol, ibuprofen, · Leczyć brodawki, · Odpoczywać w łóżku, · Pić płyny stosownie do pragnienia, · Skontaktować się z lekarzem (może być potrzebny antybiotyk, usg- piersi).
|
|
#484 |
|
Zakorzenienie
|
Mamuśki - a można jeść zupę pomidorową jak się karmi cycem??
|
|
|
|
#485 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Zawsze jest szansa, że my tutaj wszystkie w ekspresowym tempie urodzimy jeszcze tej nocy i mucka nas nie wyprzedzi Proponuję serię jakiś ćwiczeń i cotkową listę szybko realizować ![]() Cytat:
(Archi, Danika, Ty i ja) W kupie raźniej...![]() Cytat:
---------- Dopisano o 16:34 ---------- Poprzedni post napisano o 16:32 ---------- Aguś czy możesz mi powiedzieć, czy jak ci wył ten monitor oddechu, to rzeczywiście Amelka przestała oddychać? Czy to był jakiś fałszywy alarm? I jak ona wtedy leżała? Na pleckach, boku czy brzuszku? |
|||
|
|
|
#486 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Hej ho! My dziś pierwszy raz sami we dwójkę zostaliśmy na cały dzień
Zaliczyłam z Benem wizytę kontrolną u pediatry, przy okazji osłuchała małego i przynajmniej wiem, że jego katar to tylko katar, a nie coś większego Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Mucka do boju! Czekamy co tam za niespodziankę chowasz ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() A tak wogle, superowe masz hasła Przy samym zastoju to chyba temperatury nie ma? A masz w piersi grudki, takie bolące przy dotyku?
|
|
#487 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Więc tak - Amelka spała na boku. W sumie to nie wiem czy to fałszywy alarm czy nie, bo jak zaczał wyć to mnie obudził i od razu szarpnęłam Mesiolkiem (nie spr czy oddycha czy nie) i ona tak jakby drgnęła wtedy i usłyszałam jej oddech. |
|
|
|
|
#488 | ||
|
Raczkowanie
|
No ja cwaniakowałam, że poród super sprawa ale jak się we wtorek w nocy rozkręcało to tylko mówiłam mężowi, że ja nie jestem jeszcze gotowa
![]() USG chyba ok... termin 20 październik potwierdzony (mały jest biometrycznie rozwinięty na 37 tydzień) - jak nie będę rozrabiać to jeszcze 3 tygodnie z brzuszkiem będę maszerować. Miś waży około 3170 (co mój mąż skomentował, że mało... czy ja wiem...), wszystkie organy ok, łożysko się nie starzeje, przepływy też cacy. Troszkę mnie zdziwiło to, że to była ostatnia wizyta a on nie sprawdził "wnętrzności" że tak się wyrażę (szyjka itd). Po powrocie od lekarza wzięłam się za składanie wózka... nie wiedziałam, że to takie trudne. Nie dam rady zamontować od nowa spacerówki w X-lander xa. Za dużo tych przycisków i pasków. 4 tygodnie na niego czekałam ale już po... zestresowałam się tylko bo coraz bardziej czuję, że nie ma odwrotu - trzeba rodzić ![]() Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#489 |
|
Zakorzenienie
|
heja
![]() widze ze mucke wzieło na rodzenie-trzymam kciuki Karla miałaś problem ze złożeniem czy rozłożeniem wózka? ja ci powiem ze bezproblemowo poradziłam sobei ze składaniam jak i rozmontowaniem wkładajac gondole i fotelik zastanawiałam sie tylko czy to aby na pewno wszystko bo jakos mi mało czynnosci było![]() dodam ze składałam na czuja itd bo instrukcja jest beznadziejna a obrazki top juz w ogóle kosmos hehe ![]() Archi dziś twój termin i co? nic dalej? trzymam kciuki aby mały wzioł Cie z zaskoczenia i szybko poszło(tak ponoć najlepiej) Cotus jak czytam jak zmagasz sie z karmieniem to wielki szacun bo ja bym chyba odpósciła, ale trzymam za was kciuki i mam nadzieje ze sie to unormuje czytałam kiedyś że laska miała podobnie i w końcu chyba po około 4-5 tyg sie unormowała , wiem ze troche długo ale jak Ci zależy to pamiętaj ze szansa jest ---------- Dopisano o 18:28 ---------- Poprzedni post napisano o 17:58 ---------- no i jeszcze wieści ![]() o godzinie 15:15 na świat przyszedł Stefek ![]() Małgosia jest zmęczona, ale szczęśliwa, opiekę w szpitalu tez sobie chwali tatus tez szczęśliwy![]() a i jeszcze fotka: Edytowane przez aa2 Czas edycji: 2011-09-30 o 18:29 |
|
|
|
#490 |
|
Zakorzenienie
|
Małgoś GRATULACJE!!! Tak długo czekałaś!! Masz dużego synka, aby przyniósł Wam równie duuuużżżooo radości!! ---------- Dopisano o 18:36 ---------- Poprzedni post napisano o 18:34 ---------- Dziewczyny - mogę pić napar z kopru włoskiego??? |
|
|
|
#491 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Gratulacje i jak super, ze już fotkę dała a ja też z dobrymi wieściami przychodzę ![]() Mucka21 napisała: Izunia urodziła sie o 17.20,
waży 2700 ale nie wiem ile cm. Jest śliczna i grzeczna. Nie chce narazie cycunia. Poród nie był straszny, skurcze znośne. Warto było. Rodziłam bez TŻ. Pozdrawiam Was. Jeja - czyli jednak dziewczynka i jak ładnie nam smska Mucka napisała- wręcz zachęcająco ![]() |
||
|
|
|
#492 |
|
Zakorzenienie
|
aaa no Mucka jak szybko poszło
gratuluje no i w końcu wiemy co tam sie u Ciebie chowało hehe jeszcze raz gratulacje
|
|
|
|
#493 | |
|
Zakorzenienie
|
Jeeest Cytat:
Mucka, bardzo serdecznie gratuluję niespodzianki Izuni
|
|
#494 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
toż Stefek chyba odrazu dowód osobisty dostanie ![]() Cytat:
![]() ![]() klask i: brawo dla mucki za szybką akcję ![]() U mnie cisza, mała od czasu do czasu lekko się porusza, narazie dam jej spokój chyba.
|
|
#495 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() i jak minął Wam wspólny, "samotny" dzień?? Cytat:
![]() Cytat:
Dobrze, że ja dostałam wózek używany- już złożony ![]() Rany ja dziś pęknę- a teraz sąsiadka przyniosła tort , karpatkę i piernikopodobne coś- nieistotne co- dobre ![]() Jej córa ma dziś 18-ke to chyba ciekawą noc będziemy mieli
|
|||||
|
|
|
#496 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
ale sie ciesze ze znowu czerwono
|
|
|
#497 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Hej
Chyba zaczęły się u nas kolkiCytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() klask i:Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Moim zdaniem jak najbardziej Cytat:
Coś jeszcze miałam zaznaczone ale mi przepadło
|
||||||
|
|
|
#498 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jeeeeee Cytat:
Mucka GRATULACJE
!!! A jednak "poród to super sprawa!!!" ![]() |
||
|
|
|
#499 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#500 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Śliczny duży chłopak z naszego Stefanka![]() Cytat:
![]() klask i: Witamy Izunie po drugiej stronie brzuszkaNo i mamy parke
|
|
#501 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Ja nie jem pomidorówki. A herbatke z kopru można pić,(chyba )- jakbym coś źle napisałam niech inne maminki mnie poprawią![]() Cytat:
SUPER WIEŚCI GRATULACJE DLA RODZICÓW, NIECH MAMUSIA SZYBKO WRACA DO ZDROWIACytat:
SUPER NASTĘPNA DZISIEJSZA MAMUSIA GRATULACJ E DLA RODZICÓW, DUŻO ZDRÓWKA DLA MAMY I MALUTKIEJ CÓRECZKIA mój Mały Głód śpi..a w nocy będziemy imprezować
![]()
|
|
#502 | |
|
Zakorzenienie
|
Tak średnio, zestresowanam była
Nie wiem, czy Benikowi się nie udzieliło, bo wyjątkowo płaczliwy dzisiaj.Cytat:
Natka, a jak u Was wygląda to podejrzenie kolki?
|
|
#503 |
|
Zakorzenienie
|
nie dość, że 17stron nowego wątku
to jeszcze 4nowe mamusie ![]() BordAna, Thelilah, Małgosia, Mucka ogromne gratulacje dziewczyny
|
#504 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I wygląda to jak jakieś napady - np. śpi sobie grzecznie i nagle przeraźliwy płacz wezmę go na ręce i po chwili śpi znowu.Tak myślę, że to kolka bo co by innego? |
|
|
|
|
#505 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej kobietki....
Dzwonilam do polskiej poloznej i stwierdzila ze to nie jest ani kolka ani refluks...jutro mam wizyte u pediatry polskiego....mam w : ![]() Wybaczcie moj egoizm.....
|
#506 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale na jutro jesteśmy ustawione tak??
|
|
#507 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chociaż prawie całą ciążę sami jesteśmy ![]() A sąsiadka nie ważne czy chciała przekupić- grunt, ze dobrrrrrrrre ![]() No zgubo Ty!!!!!!!!!!!!!! Co u Ciebie??????????? |
|
|
|
|
#508 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#509 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#510 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:48.

no wiesz tak sobie pomyślałam że spakowanie śpiwora jest ciężkie a taka pępowina to już miazga

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

(Archi, Danika, Ty i ja) W kupie raźniej...

Jutro w szerszym gronie planujemy świętować
Mucka do boju! Czekamy co tam za niespodziankę chowasz
Trochę podglądałam nasz wątek ale nie mam jak popisać- tż wrócił już do pracy, a ja jestem w domu sama z małym i każdą wolną chwilę wykorzystuję na pranie i spanie 

klask i: brawo dla mucki za szybką akcję 

Chyba zaczęły się u nas kolki
najbardziej tego, że nie będę umiała przeć boję się o Paulinkę i mam wielką nadzieję, że będzie zdrowa. O bólu póki co nie myślę.