|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Tytul kolejnego wątku | |||
| Raczkujemy i wstajemy, wszsytko w domu popsujemy II-IV 2011 |
|
9 | 23,68% |
| Kilka ząbków już mamy, teraz pierwsze kroki stawiamy III-IV 2011 |
|
0 | 0% |
| Pół roczku już za nam,i coraz mniej czasu mamy III-IV 2011 |
|
0 | 0% |
| Dzieci nasze już raczkują, a mamusie ciągle plotkują III-IV 2011 |
|
0 | 0% |
| Dzieci wiosną się rodziły.. pierwszą gwiazdkę obchodzimy III-IV 2011 |
|
1 | 2,63% |
| Lato, jesień już za nami, pierwsza choinka z maluchami III-IV 2011 |
|
2 | 5,26% |
| Coraz mniej czasu na wizaz mamy, ale chętnie tu zaglądamy III-IV 2011 |
|
0 | 0% |
| "Mama" mówić zaczynają, dzieci łezka w oku się kręci III-IV 2011 |
|
0 | 0% |
| I do taty i do mamy sami już się przemieszczamy - III-IV 2011 |
|
1 | 2,63% |
| Zęby szczerzą, wszędzie właźą, co potrafią nam pokażą III-IV 2011 |
|
22 | 57,89% |
| Kilka ząbków już mamy, więc raczkować zaczynamy III-IV 2011 |
|
0 | 0% |
| Na czworaka świat zwiedzamy, pierwszego Mikołaja wyglądamy III-IV 2011 |
|
3 | 7,89% |
| Głosujący: 38. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2941 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dzieci nasze już siadają i zupeczki zajadają, III-IV.2011
Cytat:
też ją mam, wg mnie jest smaczna, ale moje dziecko myśli inaczej ![]() ona to się nadaję tylko do jedzenia z łyżeczki sama lub z dodatkim owoców, bo do obiadku się nie wrzuci, no jeszcze do butli mleka można
|
|
#2942 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Hej
ponadrabiam troszke, bo siostra pożyczyła komputera ![]() Cytat:
Cytat:
używam takiej najzwyklejszej kaszy - pół łyżeczki na 30ml wody, gotuję 3-4 minuty szczerze mówiąc smakuje to nieciekawie, ale Dawidowi smakuje Cytat:
ciekawe jak mały zareaguje na noc w nowym miejscunasz to wiecznie w rozjazdach i tak często sypia u dziadków, że mu wszystko jedno, kilka razy też jechaliśmy po ciemku i był jeszcze spokojniejszy niż zazwyczaj Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
wracaj do nas Cytat:
![]() Nie wiem czy jeszcze uda mi się coś doczytać, bo baaardzo już jestem śpiąca, więc chwalę się że katar już całkiem ustąpił, mały znów wcina owoce bardzo chętnie, a do tego wiejskie powietrze dobrze na niego działa, bo zaczął siadać!!! Tzn. w leżaku albo spacerówce łapie się boczków i siada, ale siedzi tylko jeżeli się czegoś trzyma. No i szykuje się chyba do raczkowania, bo przyłapałam go parę razy jak opierał się na kolankach i nadgrastkach, ale nie wiedział co dalej ma robić
Edytowane przez kasiuni_a Czas edycji: 2011-09-30 o 21:40 |
|||||||
|
|
|
#2943 |
|
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny wpadłam tylko na chwilę
![]() Za dużo nie pisałyście, ale to i dobrze. W albumie wstawiam obiecane fotki raczkującej Anastazji Do jutra pa
|
|
#2944 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
ja też uciekam do tż,musze mu poświęcić więcej uwagi papa |
||
|
|
|
#2945 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a śliniak podobny do tego, który kupiła tajka widziałam w tesco, ale to bylo ze 2 miesiace temu zmienia się ![]() Cytat:
![]() Cytat:
ja zakładam małemu na dwór spodnie dresowe, skarpetki, body z długim i jak jest silny wiatr to mamy jeszcze ze sobą cienką bluzę Dawid też bez czapki jest i nie ma dnia żebym się nie nasłuchała mądrości na ten temat Cytat:
Cytat:
|
|||||
|
|
|
#2946 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() no właśnie do obiadku jej nie wrzucę, jedynie z owocami się zje. a butelka jest be więc też odpada no ale jak ma być kasza manna to niech będzie zjeść zjemy nie zmarnuje się
|
|
|
|
|
#2947 | ||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
brawo ![]() Cytat:
![]() Cytat:
pięknie pospałaś!!! - wyśpijcie się za mnie ![]() co do żółtka to pierwszy raz podałam połowę ugotowanego na twardo łyżeczką, bo chciałam zobaczyć jak posmakuje - a posmakowało bardzo, potem dodawałam do zupy, robię jeszcze budyń z mm, żółtka i mąki ziemniaczanej podaję co drugi dzień.Cytat:
Cytat:
![]() Wyczerpujący dzień dziś miałam - w pracy ciągle w biegu, po powrocie z Lenką na spacer - wybrałam się z synem do empiku po książkę na urodziny kolegi, a że Lenka usnęła nie chiałam jechać autobusem tylko pieszo zasuwałam, więc też trochę kilometrów zrobiłam... Potem chwilka regeneracji w domu i z synem do stomatologa na usunięcie zębów - bo wypatrzyłąm, że kły mu rosną a ma jeszcze mleczaki i na wampirka mu szły nowe zęby na miejscu okazało się, że w sumie wyciągnęła mu 3 zęby, bo czwórka sama się obluzowała i wyszła, tak, że cały zestaw zębów syn stracił wróciliśmy i kolacja i kąpanie Lenki, no i już od 21:30 śpi. Ja też padam, bo po całym tygodniu i dzisiejszym maratonie mam dość...Dziękuję wszystkim Wam za pochwały Lenki a dziś leniucha nie chciała nic mówić do mnie
|
|
#2948 | |
|
Zakorzenienie
|
ja tak na szybko bo idę spać
![]() co do czapek nam nikt nic nie mówi ale wieczorem sama zakładam kaptur mu lub czapę ![]() dziś tylko jak wyszłam z nim miał krótki rękaw ciotka akurat była złapała się za głowę i mówi: o matko tak na krótki rękaw??? letnio tak??? a ja mówię - a ciocia czemu na letnio ubrana? ona na to: - no bo faktycznie tak ciepło jak w lecie Cytat:
w wózku hehe ![]() gratulujemy ![]() no i trzymam kcuki za raczkowanie ![]() pa lecę spać
|
|
#2949 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wsypać i już czy najpierw ją przyrządzić na mleku? ![]() trochę łopatologiczne pytanie ![]() Cytat:
![]() marta gratki za magistra!!!!!!!! Cytat:
Cytat:
Cytat:
ja ubieram body z długim i cienkie dlugie spodnie i skarpetki bez czapek itp chyba,że mocno wieje to kaszkiecik jakiś ale to bardziej ozdoba niż jakaś ochrona, wieczorem bluza z kapturem, mam zawsze kocyk awaryjnie ze sobą. Hej lejdis ![]() my już od jakiegoś czasu zajadamy obiadki i kaszki no i moje dziecko stwierdziło ,ze cycuś jest BEEE ![]() zajada wszystko, nawet to co jakoś mu nie podchodzi [ przy szpinaku się krzywił ale dzielnie otwierał usta ] po prostu wszystko jest lepsze niż pierś mamy no cóż Fabian zaczyna tak śmiesznie siadać, nie z boku itp tylko... leży na plecach i dźwiga się do przodu, jakby chciał brzuszki robić, najlepsze,że prawie do połowy tak potrafi!!ale niestety za słaby i upada znowu... któreś dziecko też tak robi? a ogólnie to nie raczkujemy tylko pełzamy i broimy ![]() z podłogi ściąga wszystko, każdy okruszek, jakąś spinkę, łapie w paluszki i ogląda a potem do buzi więc podłogi są czeeesto myte
|
|
#2950 |
|
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny, ja wczoraj miałam ciężki dzień. Fizycznie i psychicznie wysiadłam, bo Leoś wcale nie spał.W końcu popłakaliśmy się oboje, a potem on przestał i patrzył co się mamie dzieje
A mąż dopiero ok. 18 wrócił, a miał wcześniej....eh. później nie chciał mały zasnąć i dopiero poszedł spać o 22. Na szczęście w nocy tylko 3 razy wstawałam. No i teraz śpi mały, ale jest już po godzinnej zabawie.
|
|
|
|
#2951 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy ten gluten musi byc dziennie podawany? Moge zwykła manną zastąpic tą z bobovity??? ---------- Dopisano o 08:58 ---------- Poprzedni post napisano o 08:57 ---------- Tity no to miałaś dzień :/
|
|
|
#2952 |
|
Zakorzenienie
|
Montii
ta manna o której piszemy z Castią ma juz mm w środku http://www.bobovita.pl/nasze_produkt...zki/KASZKA/213 Normanie przyrządzić ja na wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, i albo podać taką samą, albo do już zrobionej dodać do smaku jakiś owoc
|
#2953 |
|
Zakorzenienie
|
U nas nocka ok spalysmy od 20.50 do 5.40... wtedy obudzilo mnei gadanie... nie wiem o czym Lena mowila.... ale zapewniam miala duuuuuz do powiedzenia, zjadla 90ml i zasnela.- Obudizlismy sie 8.30, bo Lena tak glosno pierdziala, ze nie moglam spac heh zjadla 80ml i teraz lobuzuje
|
#2954 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak, musisz się zdecydować czy dawać manną do obiadku czy ta wieloowocową w jakiś inny sposób albo jeden dzień do obiadku na na drugi wieloowocową, w każdym razie dziennej dawki nie powinno się przekroczyć nie ważne jaką mannę się daje, czy zwykła czy wymyślną z dodatkami
|
|
#2955 | |||||||
|
Zadomowienie
|
dzień dobry
![]() my wczoraj poszliśmy z Matim do pediatry bo jednak ten katarek ma ciągle a to już prawie 2 tygodnie. no i kup na dzień robi tyle co przez cały tydzień robił. mam nadzieję że już mu się normują te kupy bo wczoraj tylko 3 były ![]() naszej pediatry nie będzie jeszcze co najmniej 2 m-ce bo szykuje się do jakieś operacji. ale trafiliśmy na w miarę dobrą wczoraj. i powiedziała że te kupy to albo reakcja alergiczna ( ale na co ) albo ma infekcję dróg moczowych i musimy mocz zbadać. poza tym wszystko ok. osłuchowo czysto. no i nie możemy nic do diety nowego wprowadzać przez jakieś 2-3tygodnie. czyli glutenu niet, żółtka niet, mięska niet![]() a mnie się febra zrobiła w nosie i boli bo mam katar ciągle i podrażniam dziękuję ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() super ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() najpierw chyba ugotować tę mannę musisz, jeśli masz zwykłą. bo są też chyba takie które można suche wrzucić. ale ja się nie znam za bardzo bo tylko jedno podejście mieliśmy do manny i teraz zakaz co do cycusia to też zauważyłam że Mateusz nie chce za bardzo. wcześniej 5 razy dziennie cyca dostawał a teraz 3. pociągnie 2 min i puszcza, znów pociągnie 2 i puszcza i koniec jedzenia. już prawie pokarmu nie mam. i w dodatku wszyscy mi mówią żebym go odstawiła od piersi bo te kupy to pewnie od tego. szlag mnie trafia jak to słyszę bo chcę go jeszcze piersią karmić jak ten nieszczęsny gluten będziemy wprowadzać ale nie wiem czy to się nam uda ![]() moje dziecko też tak siada, ale z leżenia na płasko nie potrafi brzuszków zrobić. robi tak jak leży w leżaczku albo w foteliku albo na ręce jak go trzymam. Cytat:
|
|||||||
|
|
|
#2956 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A co do pelzania to chociaz mamy pretekst zeby myc podlogi ![]() Cytat:
był w szoku hehe dobrze ze nocka w porządku Cytat:
![]() hej dziewczyny U nas nocka co namniej srednia;/ ja nie wiem czy to ten skok czy coś innego, ale dziś musiałam go już nakarmić o 00.30 bo nie chciał spać i płakał z glodu;/ dawałam smoka ale był bee, kolejna pobudka o 4.50 zjadł i później o 5.30 wzielam go do nas do lozka bo strasznie sie wiercił, prężył, popłakiwał przez sen..co dałam smoka to rączkami wyrzucał;/ pobudka 7.10 i od 9 spi do teraz. LEkarka kazała nam powoli wprowadzać mleko "2" i też myślę, że to może o to chodzi? może on nie jest jescze gotowy na zmianę? To już 3 taka noc, a do tej pory całe ponad 5 miesięcy były rewelacyjne jeśli chodzi o sen.. tzn były 1 lub 2 pobudki na jedzenie, ale żadnego wiercenia, płaczków itp.. ehh sama już nei wiem jak mu pomóc, bo zdaje sobie z tego sprawę że dla niego taki niespokojny sen, też nie jest dobry.. miłego weekendu dziewczyny ![]() Marta to że będzie miał 7 miesięcy jak zaczniecie rozszerzać porządnie dietę to nie tragedia najważniejsze aby jemu nic nie było i nie miał problemów z żadnymi alegriami itp.. Tryzmam kciuki żeby katar przeszedł i te kupy się unormowały![]() A tak w ogole zapomniałam się pochwalić,że od wczoraj mamy już drugiego ząbka na dole ![]()
Edytowane przez aguchaw1 Czas edycji: 2011-10-01 o 10:58 |
|||
|
|
|
#2957 |
|
Zakorzenienie
|
aguchaw gratuluję kolejnego zębola
|
|
#2958 |
|
Wtajemniczenie
|
aguchaw gratulacje za drugiego ząbka,no to macie kasownik
![]() Monti moze to odrzucenie cycusia jest chwilowe i cycuś wróci jeszcze do łask?Bardzo wam tego życzę! Ja zaraz zmykam z Lilką na działeczkę,prażone(albo duszonki zwał jak zwał)z rodzinką sobie robimy-pewnie ostatnie w tym roku.Pogada piekna,zlota polska jesień,więc korzytsamy ile wlezie Mamy pzowolenie od pediatry na wychodzenie!![]() Miłej soboty
8 kwietnia 2011 o godzinie 12:53 świat stał sie piękniejszy! 28 października 2013 o godzinie 14:20 świat stał się piękniejszy po raz drugi ![]() Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia. Fiodor Dostojewski
|
|
|
|
#2959 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
takze to data umowna, troszke pozniej nie zaszkodzi,zoltka jeszcze tez nie podaje, musimy sie troche ogarnac z jedzeniem potem zoltko i gluten a pokarmu tez mam mniej a chce gluten wprowadzic jak on jeszcze na piersi bedzie...;/ ile razy dziennie je z piersi Twoje bobo? Cytat:
![]()
|
|
#2960 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
wiem, że nie tragedia, ale tyle się naczytałam że ten gluten trzeba do końca 6m-ca i zaczęłam się zastanawiać czy mu nie zaszkodzę jakoś. no ale nie mamy wyjścia. tak jak napisałaś, najważniejsze żeby Mateuszowi nic nie było.brawa za ząbka ![]() Cytat:
Mateusz je 3-4 razy dziennie z piersi + 5 razy mm, ale z piersi to je chyba tylko tyle żeby pragnienie zaspokoić, głównymi posiłkami jest mm.
|
||
|
|
|
#2961 |
|
Zakorzenienie
|
Moje dziecko dzis pol dnia probuje usiasc
ale nei moze sie odepchac od podlogi:P album
|
#2962 |
|
Rozeznanie
|
Witam kochane
Nie mam internetu od dwóch dni i dopiero w poniedziałek najprawdopodobniej będzie Buziaczki dla Was |
|
|
|
#2963 | ||
|
Raczkowanie
|
hej. ja tylko na chwile, przyznaję, ze przeleciałam tak w skrócie co u was słychac,
ja dzis fatalnie sie czuję, obudził mnie w nocu straszny ból lewej piersi, uczucie jakbym z niej nie karmiła przez 2 dni, a mały był karmiony 3 godz. wczesniej, poza tym gorączka i dreszcze, wiec chyba jakies zapalenie piersi mi sie przypałętało. Wiktor mnie wczoraj skopał na przewijaku i to chyba jest tego efekt ![]() Cytat:
Cytat:
ok lecę lezec, wysłalam tz po kapustę i porobie jakies okłady na tego cycocha
|
|
#2964 |
|
Rozeznanie
|
Witam się tylko na krótko, bo coś dzisiaj nie mam ani sił ani natchnienia na pisanie
.Ale widzę, że tak i tak za dużo nie piszecie .Nasze dzieciaczki są ważniejsze, a pamiętacie jak kiedyś wizaż tętnił życiem
|
|
#2965 |
|
Zadomowienie
|
o jaaaa, ale tu pustki dziś
my dziś całe popołudnie poza domem spędziliśmy. Mateusz wykąpany, najedzony i właśnie zasypia w łóżeczku. mam nadzieję że zaśnie sam bo muszę jeszcze tiramisu na jutro zrobić, a nie chce mi się straaaaasznie |
|
|
|
#2966 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
u nas też cycuś jest już raczej do zabawy bardziej niż do jedzenia, w zasadzie tylko w nocy i nad ranem Lenka z niego korzysta jeszcze... no i Lenka też próbuje usiąść robiąc brzuszki - i już całkiem niedużo jej brakuje ![]() Cytat:
- gratulacje!!!![]() Cytat:
![]() U nas nocka ciężka - Lenka od 1:30 wisiała mi na cycu, co pół godziny musiałam ją brać, a moje piersi jak orzeszki ![]() całe szczęście, że sobota, i nie musiałam do pracy iść... pół dnia spędziłyśmy na powietrzu, bo pogoda cudna - niech tak zostanie, ja nie chcę zimy
|
|
#2967 |
|
Wtajemniczenie
|
Dobry wieczor!
Ja tylko na chwilke, bo spac lece ![]() Dzis caly dzien nad oceanem spedzilismy, pogoda bajkowa, Nino przeszczesliwy, bo w spacerowce widzial wszystko ![]() Zaraz wrzuce jakies fotki do albumu ![]() Buziole dla wszystkich! Tity - 100 lat dla Lesosia!!
|
#2968 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lena cciala usiasc i walnela glowa w kafeki :muR: ale jest ok tylko poplakala chwilke juz lookam foty
|
|
#2969 | ||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
my jutro u tesciow robimy ja jestem zawsze głowną dowodzącą:PP iii uwielbiam too ))szkoda, ze zima nadchodzi![]() Cytat:
niech kombinuje;p w końcu się uda..Cytat:
oby ból szybko minął![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
fajny Nino![]() My dzis cały dzień na powietrzu. Szymuś uwielbia spedzać czas na dworze (pewnie jak wiekszosc dzieciakow) mam nadzieje, ze jutro bedzie podobna pogoda ![]() Dziewczyny dzieki za gratulacje ząbków, dobranoc
|
||||||
|
|
|
#2970 |
|
Zadomowienie
|
Hello. Nas też dziś z domu przegnało. Już po 10 byłyśmy na 2 godzinnym spacerku a po południu odwiedziliśmy rodzinkę.
Jutro też nas nie będzie bo jedziemy pochodzić przy tężniach i powdychać trochę jodu. Oliwia ma się dobrze. Waży 8300. Pomału owija sobie nas wokół palca a co najgorsze jak nie widzi mamy to jest czarna rozpacz. U nikogo nie posiedzi, ledwo co tżta toleruje. Jak wyszłam wczoraj do sklepu to 40 minut płakała aż w końcu mu zasnęła. Masakra! Wasze dzieci też tak mają? Marta - spóźnione gratulację dla Pani Magister ![]() Monti - Oliwia też się tak podnosi jak Fabianek. Ona już ze 2 miesiące tak robi. Teraz siedzi jak ,,stara'' Czasami pełza do tyłu. Ale zwykle się kula po podłodze. Dzisiaj pierwszy raz próbowała dźwignąć dupkę do góry. Może w końcu zaczai o co kaman. Też wszystko skubie. Nawet nitkę z bluzki wyczai ![]() Tity - współczuję ciężkiego dnia dzieciaki czasem jak na złość nie chcą spać i łobuzują.Marta - ty nadal chora?! Życzę szybkiego powrotu do zdrowia. Biedny Mati, oby to nie była alergia. Ładna waga ![]() Ja bym zrobiła pizzę albo zapiekankę jakąś albo tortille. Aguchaw- gratuluję 2 ząbka Może dlatego Szymek tak niespokojnie śpi - dziąsełka go bolą.Marta - ja dopiero dziś kupiłam kaszkę mannę z Bobowity. Od jutra będę podawała z owockami. Tajka - śliczne zdjęcia, a raczej ta dziewczynka na nich Patrycja- przymusowy odwyk ![]() coralady, aguchaw- co to te prażonki, duszonki, pieczonki?
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:55.

ponadrabiam troszke, bo siostra pożyczyła komputera 

dzieciaki czasem jak na złość nie chcą spać i łobuzują.