Biżuteryjny cennik ;) - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-10-27, 14:40   #91
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Dot.: Biżuteryjny cennik ;)

Cytat:
Napisane przez aneecia Pokaż wiadomość
ja sobie zrobiłam takie kolczyki tyle ze koloroowe i w zyciu nie pomyslałabym ze gdzieindziej moga byc tak drogie
To sie ciesz, że sama potrafisz, a nie komentuj niemiło.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-27, 15:18   #92
Viris
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aneecia Pokaż wiadomość
ja sobie zrobiłam takie kolczyki tyle ze koloroowe i w zyciu nie pomyslałabym ze gdzieindziej moga byc tak drogie

Jakie? Bo nie wiadomo o ktore Ci chodzi.

18,8 kg mniej od 26.01.2007 . Zamiast XL - M/S
Viris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-27, 16:14   #93
Aeterna
Zakorzenienie

A mnie te lawowe od Blou przypominają pocięty w kostki pumeks.

Trzeba się cenić Dziewczyny, oczywiście.
Najwyższa pora narzucać konkretne ceny.
Za torbę, która w Diversie kosztowała mnie 7 dych dałam 30 zł na allegro. Nie: markowa, za to gładka i pomalowałam ją jak chciałam.
I za co ceny..?

A na sztucznej biżu takie bardziej strojne kolczyki pełne żółtych blaszek kosztują do 20 zł. Chińszczyzna na kilogramy of kors.
Ale jakaś panna wejdzie i kupi 1 parę no i jest zachwycona, a z Tobą to się wielce będzie targować.

Niech spadają.

Edytowane przez Aeterna
Czas edycji: 2006-10-27 o 16:40 Powód: błąd
Aeterna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-27, 16:31   #94
aniielica
Zakorzenienie

Dokładnie... Cały czas przypomina mi się sytuacja z moją koleżanką ze studiów, która zaczęła właśnie robić "oszałamiającą" karierę w "szołbiznesie" Spodobały jej się kolczyki za ok 25 zł- srebro + lampworki i sporo pracy. Stwierdziła że ich nie kupi bo są za drogie ... powiedziałam jej, żeby poszła do kiosku kupić sobie za 5 zł chińskie badziewie. To moze doceni moją pracę kiedy tamte kolce jej się rozsypią za kilka dni. O dziwo za jakis czas wzięła te kolczyki i nie marudziła że za drogie
aniielica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-27, 16:36   #95
Viris
Zakorzenienie

No to moze szybko jej sie te kioskowe rozsypaly

A co do robienia bizuterii - nie wiem czy tak jest na prawde, ale staram sie z calego serca kazdy loop robic dokladnie wszystko jak najlepiej zaginac zeby bylo trwale i ladnie, estetycznie wygladalo.

Bylam u Cioci w odwiedzinach. Kupila (pewnie za spora kase) korale calkiem ladnie wygladajace. Gdyby nie to ze po rozlozeniu ich w domu rozsypaly sie na 5 kawalkow. Nikt nie mial jej jak naprawic bo po prostu trzeba zrobic od nowa. To co tam zastosowano nawet najtragiczniejszych loooooopikow ktore widzialam nie przypominalo. Ciocia wyslala mi w koncu te korale i stwierdzila zebym je rozwalila i cos sobie z nich wykombinowala. Zamierzam rozwalic i zrobic takie same i dac Jej pod choinke (czy wydaje Wam sie to fajne rozwiazanie - widac bylo ze strasznie jej przykro ze sie tak rozsypaly)

Stary 2006-10-27, 16:39   #96
Aeterna
Zakorzenienie

Tym bardziej, że gdy widzę ceny u jubilerów (wiem, ale mimo wszystko) to mi szczęka czasem opada.

Zwykłe, ze srebrnego drutu, kilka kryształków swarovskiego 4 mm, bigle, 20 minut pracy - i koszt 40 zł.

A jubilerzy to chyba płacą za materiały trochę mniej niż my.
I co? I znikają, bo widzę co jakiś czas nowe wystawki (a to, co niesprzedane, uparcie wisi dalej).

edit: Viris, pewnie, że fajny pomysł .
Stary 2006-10-27, 16:58   #97
Rosemary
Zakorzenienie

GG do Rosemary

Dziwią mnie te wasze koleżanki, co tak grymaszą u mnie na razie nikt nie narzekał, że ceny za wysokie, jęsli dla niego rzeczywiście była za wysoka, to rezygnował z zakupu, szukając tanszej pary... Wiadomo, że się chce sprzedać jak najwiecej, ale tak jak aniielica mówi, trzeba się cenić.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-10-27, 17:15   #98
Viris
Zakorzenienie

Ja to jakas dziwna jestem, bo wcale nie chce sprzedac jak najwiecej. Oddalabym za darmo wiedzac ze kogos to bardzo ucieszy (czesto tak robie) a takze robie czasem za darmo czasem tylko po cenie materialow bizu na aukcje charytatywne. I to KURDE sprawia mi najwieksza frajde. (nie jestem milionerem, czesto nie mam za co kupic drucika czy koralikow)

Stary 2006-10-27, 17:38   #99
Candi
Rozeznanie

A ja sie przyznam, ze sie z tego utrzymuje.. i nie mam najmniejszego zamiaru rozdawać swoich rzeczy za darmo [pomijając okazje typu urodziny itd.]
Nie wiem, ja koleżankom nie wciskam.. czasem jakies korale. Ale od razu przyznaję się, że chciałabym za nie np. 50 czy więcej zł, bo siedziałam ładne godziny malując z osobna każdy koral a potem lakierując. A jeśli komuś to nie pasuje to trudno się mówi, nie będzie moich korali miał. Na szczęscie nie słyszałam jeszcze, ze za drogie, wręcz przeciwnie.

A i tak najpiękniejsze na świecie kolczyki mam od Aniielicy
Candi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-27, 19:03   #100
Germini
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aeterna Pokaż wiadomość
A mnie te lawowe od Blou przypominają pocięty w kostki pumeks.
mi tez

chyba juz rozgryzlam, jak to sie robi
(albo przynajmniej cos podobnego )
teraz nic, ino fimo zamawiac
Stary 2006-10-27, 19:07   #101
Viris
Zakorzenienie

Teraz nic, tylko nam powiedziec co i jak.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-10-27, 19:29   #102
Germini
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Viris Pokaż wiadomość
Teraz nic, tylko nam powiedziec co i jak.
juz mowie

wydaje mi sie, ze trzeba modelinke/fimo uturlac z czyms, co wyparuje podczas podgrzewania - i mysle, ze wosk swietnie sie do tego nadaje

wklejam to, co wczoraj zrobilam na probe z pasztetnej rozowej modeliny
ofc nie wyglada tak, jak mialo, ale to wina wosku, bo ten, ktorego ja uzylam, rozkruszyl sie w drobny mak, wiec rozciapalam go po calej powierzchni.
wydaje mi sie, ze zeby uzyskac zamierzony efekt, nalezy wziac duze wiory/kawaly tego wosku i powtykac co kawalek, a nie tak, jak ja zrobilam, bo dalo to efekt "problemow z cera" a nie pumeksu

mysle jednak, ze dobrze kombinuje i zmierzam w dobrym kierunku
co sadzicie?

aha, foto robione w nocy; nie oddaje efektu spryszczenia na zywo wyglada o wiele lepiej.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Pryszczyca 0262.jpg (76,1 KB, 177 załadowań)
Stary 2006-10-27, 19:45   #103
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

A gdzie to foto?|
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-27, 19:54   #104
Germini
Zakorzenienie

foto wyzej

dzis postaram sie dorwac inny wosk i sprobuje zrobic tak, jak pisalam: powklejac duze kawalki w duzo wiekszych odstepach... mysle, ze moze dac rade.
Stary 2006-10-27, 20:37   #105
Germini
Zakorzenienie

jak powiedzialam, tak zrobilam

mysle, ze teraz o niebo lepiej, choc i tak jeszcze daleko.
ofc ten rozowy kolor jest koszmarny i nie ma tez takiego efektu.
i znowu - zdjecie robione przed chwila, wiec wyglada jak wyglada

co sadzicie?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Pryszczyca 2663.jpg (97,4 KB, 168 załadowań)
Stary 2006-10-27, 20:45   #106
aniielica
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Candi Pokaż wiadomość
A ja sie przyznam, ze sie z tego utrzymuje.. i nie mam najmniejszego zamiaru rozdawać swoich rzeczy za darmo [pomijając okazje typu urodziny itd.]
Nie wiem, ja koleżankom nie wciskam.. czasem jakies korale. Ale od razu przyznaję się, że chciałabym za nie np. 50 czy więcej zł, bo siedziałam ładne godziny malując z osobna każdy koral a potem lakierując. A jeśli komuś to nie pasuje to trudno się mówi, nie będzie moich korali miał. Na szczęscie nie słyszałam jeszcze, ze za drogie, wręcz przeciwnie.

A i tak najpiękniejsze na świecie kolczyki mam od Aniielicy

Candi, popieram w każdym calu Rabaty dostają ode mnie TYLKO stałe klientki, które biora dużo i często. Prezenty mogę dać tylko moim przyjaciółkom.

Nie rozumiem, dlaczego niektóre swiete krowy wymagają ode mnie rabatu, czy wręcz pary kolczyków w prezencie. Przeciez to wszystko kosztuje i to nie mało... A najgorsze są te, które mają pieniądze na każdą zachciankę a wybrzydzają i targują ile się da:/

Jak komuś cena nie pasuje- nie będzie miał moich kolczyków. Niech sobie kupi na allegro tańsze, albo pójdzie na bazarek bo tandetę.

Candi, jak się nosza kolczyki? Bo broszka rewelacyjnie! Budzi zainteresowanie i wszystkim się bardzo podoba
Stary 2006-10-27, 20:54   #107
Candi
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez aniielica Pokaż wiadomość

Candi, jak się nosza kolczyki? Bo broszka rewelacyjnie! Budzi zainteresowanie i wszystkim się bardzo podoba
Noszą się fantastycznie i broszka też.... małe cuda

Jak napisałaś, ze ta.. mm.. Twoja 'koleżanka' wybrzydzała, to coś chyba polski przemysł fonograficzny upada albo płacą każdej z osobna 'od talentu' buhaha

Co do modelinowych koralików a'la Blou - bardzo prawdopodobne, że właśnie tak się je robi... może jutro bedę miała tez coś o tej technice do powiedzenia ;>
Candi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-27, 21:09   #108
aniielica
Zakorzenienie

Cytat:
Noszą się fantastycznie i broszka też.... małe cuda

Jak napisałaś, ze ta.. mm.. Twoja 'koleżanka' wybrzydzała, to coś chyba polski przemysł fonograficzny upada albo płacą każdej z osobna 'od talentu' buhaha

ona dopiero zaczyna Jak narazie to hitem jest wywiad z nią... można sobie pooglądać m.in. na onecie Jej talent jeszcze nie został objawiony szerszej publiczności. Z tej racji, że singiel się dopiero nagrywa i biedactwo uczy się choreografii, która podobno jest bardzo trudna
Stary 2006-10-27, 21:13   #109
Germini
Zakorzenienie

Cytat:
Co do modelinowych koralików a'la Blou - bardzo prawdopodobne, że właśnie tak się je robi... może jutro bedę miała tez coś o tej technice do powiedzenia ;>
a dlaczego dopiero jutro?
Stary 2006-10-27, 22:46   #110
qbek!
Zadomowienie

GG do qbek!

Cytat:
ona dopiero zaczyna Jak narazie to hitem jest wywiad z nią... można sobie pooglądać m.in. na onecie Jej talent jeszcze nie został objawiony szerszej publiczności. Z tej racji, że singiel się dopiero nagrywa i biedactwo uczy się choreografii, która podobno jest bardzo trudna
zdradź coś więcej

qbek! jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-27, 22:47   #111
czarny kot
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Germini Pokaż wiadomość
mi sie te jej "platane" prace bardzo nie podobaja.
ale te juz tak:
http://www.pakamera.pl/bransoletki-k...a-nr117917.htm
http://www.pakamera.pl/kolczyki-miod...2-nr117766.htm
i jak juz przy nich jestem, to mam pytanie: jak zrobic takie koraliki?
Nie wiem. Wyglada jak rozowa lawa, ale dziewczyna pisze, ze to masa plastyczna jakas jest...

Cytat:
Napisane przez Aeterna Pokaż wiadomość
Tym bardziej, że gdy widzę ceny u jubilerów (wiem, ale mimo wszystko) to mi szczęka czasem opada.

Zwykłe, ze srebrnego drutu, kilka kryształków swarovskiego 4 mm, bigle, 20 minut pracy - i koszt 40 zł.

A jubilerzy to chyba płacą za materiały trochę mniej niż my.
I co? I znikają, bo widzę co jakiś czas nowe wystawki (a to, co niesprzedane, uparcie wisi dalej).
40?? Tylko?? Ja u siebie widzialam kilka swarovskich podwieszonych pod zawieszka za 100. I oczywiscie nie na srebrze tylko mosiadzu, brazie czy czyms z miedzi. Lacznie z biglami. Scielo mnie z nog, zrobila bym identyczne w pol h...
Ostatnio bedac w wola parku zobaczylam kolczyki jakie sama robilam. Roznica byla jedynie w uzytych materialach: ja uzylam czarnych i transparentnych krysztalkow, tam byly syntetyczne turkusy (kulki). Mowie o tych moich gronkach (jedyna fota na szklance). Co ciekawe mam identyczne kulki, 4mm, syntetyczne albo barwiony howlit. Widzialam je tylko w 2 sklepach, najtansze kosztowaly 1,20 za 10szt. Ja bym policzyla sobie za te kolczyki 20zl tam byly po 50... Prawie gruchnelam glowa w szybe przed wystawa :/

Wątek z biżuterią
czarny kot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-27, 23:46   #112
Aeterna
Zakorzenienie

40; to było w sumie 6 swarovskich i 2 bigle.
Więc koszt /dla mnie/ produkcji 5 zł (zaokrąglę sobie, a co ).

Ale wiszace, długaśne, więc tego swarovskiego było już więcej - poszły już za 150.
Teraz widzę, że wiszą też długaśne, za 130 - tylko, że sam jablonex.

A najbardziej mnie laska na stoisku rozbroiła - gdy upierała się co do jednej pary, że ''to jest swarovski'' (oczywiście, nie kłóciłam się z nią ) - a szkiełka radośnie krzyczały: ''nie mamy nic wspólnego ze słynnym pięknym szlifem sw...''
Stary 2006-10-28, 10:14   #113
Viris
Zakorzenienie

Hrhrhrhrhr jestescie obledne

Co do Niby Lawy - to ta rozowa nma o wiele ciekawszy efekt niz ta z Pakamery wg mnie.

Ale upieram sie jednak ze te z galerii sa czyms po prostu wciskane.

Co do wosku - wszystko ladnie pieknie, ale jesli wypalam modeline to mi zakopci piekarnik nie?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-10-28, 11:10   #114
Germini
Zakorzenienie

Viris, one nie moga byc wciskanie - to jest wyraznie efekt tego, ze cos tam bylo, a potem sie zdematerializowalo
gdybys chciala cos takiego zrobic w nieutwardzonej jeszcze masie, to by na pewno nie wyszlo. a w utwardzonej - nie wyrylabys tak.
o ile ten moj placek z problemami z cera nie przypomina tego, to ta kulka tak na zdjeciach tego nie widac za bardzo. teraz jest dobre swiatlo i cyknelabym jeszcze jedna fote, ale TZ mi zajumal aparat i wyniosl sie z domu

piekarnika mi nie zakopcilo do tej pory zreszta przy takiej ilosci wosku chyba nic powaznego sie nie stanie.

a wysypu takich kolczykow raczej nie bedzie. czuje sie, jakbym niemal monolog na ten temat prowadzila, nikt nie jest zainteresowany. lepiej dla mnie

Aeterna, a Ty dostaniesz klapsa ode mnie za to, ze biegasz tutaj na ploty i nie masz przez to czasu aparatu pozyczyc i wlasnego waktu zalozyc
Stary 2006-10-28, 11:39   #115
Viris
Zakorzenienie

Ja sie upierac nie bede, ale wg mnie to cos innego musi byc.

Stary 2006-10-28, 11:42   #116
AneciaG
Wtajemniczenie

GG do AneciaG

No no! Germini! Ja tu zainteresowana jestem. Tylko jeszcze mi się to bardzo skomplikowane wydaje po dwóch dniach imprezowania. Muszę tu później zajrzec i jeszcze raz pezeczytać to pewnie zajarzę.
Stary 2006-10-28, 14:17   #117
ola_gie
Zakorzenienie

o jaaaaaaaaaaaaa te pracę Blou sa zabójcze!! a pomyslec, ze pakamera doliczyla sobie do tego te 40% to dla dziewczyny naprawdę mało zostaje... mnie rozbawiła reakcja mojego dziadka (!) oraz kolezanki (tzn dziadek tylko pytal z z ciekawosci, a kolezanka kupila) na cene kolczykow... dwa plastikowe koraliki polaczone loopikami plus bigle, wszystko posrebrzane... koszt 1 koralika - 20gr... ale kolczyki calkiem ladne wyszly. no i oni sie mnie pytaja o koszt produkcji... 80gr koraliki, bigle zaokraglijmy do nawet 1zł za pare (kupuje w empki, wiec prawie tyle wychodzi) plus ten kawalek drutu to 2 zł z czyms by wyszlo sprzedałam za 4, ale oboje mi powiedzieli, ze mysleli ze to z 20 kosztuje

Tak właśnie.
ola_gie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-28, 15:47   #118
Aeterna
Zakorzenienie

Gorzej, że jak tu siedzę, to mi się nic robić przez to nie chce .

Miałam sobie dzisiaj coś podłubać, ale zaraz się wezmę...

Nie no, wezmę się.
Stary 2006-10-28, 17:55   #119
Viris
Zakorzenienie

Ja mam dylemat. Bliska kolezanka zamowila u mnie kolczyki. No i nie pamietam ile powiedzialam jej "cene wstepna" ale naplakalam sie nad nimi, strasznie bola mnie palce, skaleczylam sie drucikiem w palce itp... i nie wiem czy policzyc tyle co "wstepnie" czyli troche wiecej niz koszta materialow... czy zafasolic cene za moje cierpnienia..

Stary 2006-10-28, 18:03   #120
Aeterna
Zakorzenienie

Ryzyko zawodowe.

Jak mam być szczera, to skoro wstępnie umówiłaś się na jakąś cenę - to taką już powinnaś zostawić.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości