Dukan od 3 października 2011r. RAZEM DAMY RADE!! - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > Wspólne odchudzanie

Notka

Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-10-03, 17:46   #31
niunia_05
Raczkowanie

GG do niunia_05
Dot.: Dukan od 3 października 2011r. RAZEM DAMY RADE!!

Wierz mi, że mam spore pojęcie o tej diecie a czasu na ćwiczenia nie mam przy niemowlęciu. Proponuje olewać krytykę koleżanek wrogo nastawionych do Nas.

Do mojego menu dopisuję jeszcze jogurt naturalny z cynamonem i słodzikiem
niunia_05 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-03, 17:56   #32
chillowa
Raczkowanie

niunia_05 , nie przejmuj się tym owocowym jogurtem , raz na jakiś czas raczej nie zaszkodzi , bo przecież sam Dukan pisze, że od czasu do czasu mogą być spożywane jako deser (ułatwiają przestrzeganie diety ) tylko ważne , żeby był bez cukru (na rzecz aspartamu lub innego słodzika) i tłuszczu
Będzie 48!
chillowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-03, 17:58   #33
magda_lena40
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chillowa Pokaż wiadomość
Ja dzisiaj twarożek (chudy twaróg+kefir krasnystaw) , jajecznica z wędzoną piersią kurczaka , a teraz kefir light
Za mało jesz. W tej diecie podstawą powinien być nabiał twardy, mięso, ryby. Kefiry, jogurty, serki homo (nabiał miękki) stosujemy jako dodatek do sosów, staraj się nie jeść ich osobno, a jak już to nie za często. Poza tym pamiętaj o otrębach, które w diecie dukana są obowiązkowe.

Cytat:
Napisane przez niunia_05 Pokaż wiadomość
magda_lena40 a co Ci tak zalezy żeby nasz wątek upadł? Masz ochote to wypowiadaj się na tamtym wątku a nie krytykuj nas.

A więc kochane moje dzisiejsze menu to:
-kawa
-serek wiejski
-jogurt bakoma pitny 0% tłuszczu i 0% cukry truskawkowy (wiem nie powinnam pic owocowych, ale kapnelam sie po fakcie na szczęście jest to mniejsze zło bo wszystko odtłuszczone i bez cukru)
-2 piersi z kurczaka w sosie musztardowym
- i popijam sobie cole zero
Nie zależy mi na tym, żeby ten wątek upadł. Jak dla mnie to każda osoba zaczynająca dietę może sobie zakładać osobny wątek, ale niech najpierw przestrzega zasad diety, którą stosuję.

---------- Dopisano o 17:58 ---------- Poprzedni post napisano o 17:53 ----------

Cytat:
Wierz mi, że mam spore pojęcie o tej diecie a czasu na ćwiczenia nie mam przy niemowlęciu. Proponuje olewać krytykę koleżanek wrogo nastawionych do Nas.

Do mojego menu dopisuję jeszcze jogurt naturalny z cynamonem i słodzikiem
Nikt Was nie krytykuje.
Mówisz, że masz spore pojęcie, a w pierwszy dzień diety jesz truskawkowy jogurt (co tego, że bez cukru, owocowych nie można, chyba że są z pulpą owocową, a takich w Polsce nie ma) i wgl sporo jogurtów, które powinny być dodatkiem, a nie głównym posiłkiem.

Wiesz, co jest najważniejsze w życiu? Mieć cel. I dążyć do jego spełnienia.
Ja mam cel. (...) I wiesz, ten cel, który posiadam, tak jakby... uszczęśliwia mnie.
Dzięki niemu mam poczucie, że warto żyć, mimo przeciwności.
Ale często wątpię.
Bardzo często.

magda_lena40 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-03, 18:00   #34
chillowa
Raczkowanie

magda_lena40 dzięki wielkie za info, ale mam mały problem , jem tylko białe mięso...a tych otrębów boję się dodawać bo to węglowodany... mimo , że Dukan to nakazuje ( to znaczy nie wiem ile i kiedy ) z góry dzięki
Będzie 48!
Stary 2011-10-03, 18:05   #35
niunia_05
Raczkowanie

GG do niunia_05

Cytat:
magda_lena40 dzięki wielkie za info, ale mam mały problem , jem tylko białe mięso...a tych otrębów boję się dodawać bo to węglowodany... mimo , że Dukan to nakazuje ( to znaczy nie wiem ile i kiedy ) z góry dzięki
Kochana 2-3 łyżeczki dziennie najlepiej otrębów owsianych, bo są też pszenne. A pora dnia nie ma większego znaczenia, najlepiej chyba jednak z rana, bo jednak to węglowodany
Stary 2011-10-03, 18:14   #36
chillowa
Raczkowanie

Ooooo to świetnie kocham otręby owsiane zwłaszcza z jogurtem. Dzięki , jesteś wielka już nie mam wątpliwości co do dietki. Nie taki Dukan straszny...
Będzie 48!
Stary 2011-10-03, 18:16   #37
magda_lena40
Zakorzenienie

Cytat:
Kochana, dukam od 8 miesięcy z czego może z kilka razy jadłam wołowinę a tak to też samo białe mięso, ew rybki Potrafiłam kilka dni pod rząd jeść udka albo piersi z kury teraz mi przeszło i mięsa jem pewnie za mało, ale po takim czasie mam aktualnie trochę dosyć
Co do otrębów to nic się nie bój, jesz obowiązkowo codziennie 2 łyżki stołowe otrąb owsianych i do tego możesz też 1 łyżkę pszennych. Przekleję Ci tu info z głównego wątku:

Cytat:
Otręby owsiane pomimo bycia węglowodanami są dozwolone bo ich zalety dietetyczne są tak cenne:
- Oczyszczają układ pokarmowy z zalegających resztek,
- zapobiegają nowotworowi okrężnicy,
- zmniejszają cholesterol,
- spowalniają przedostawanie się cukru do krwi co jest bardzo korzystne dla diabetyków,
- żelują się w kontakcie z płynem żołądkowym, zapełniając go i dając uczucie sytości,
- usprawniają przemianę materii i wiele wiele więcej.
I dlatego są nie tylko dozwolone ale i wskazane we wszystkich fazach.
Jest rozbieżność pomiędzy obiema książkami. 1-2 łyżki są zalecane w I i II fazie. W III i IV to konieczności. 3 łyżki to maks.

1 łyżka otrąb jest nie tylko dozwolona ale wręcz zalecana we WSZYSTKICH FAZACH.
2 łyżki dają jeszcze lepsze rezultaty i poprawiają prace jelit
3 łyżki jeszcze bardziej zwiększają skuteczność działania otrąb ale maja już swoja wartość kaloryczna.

Ogolnie przyjeta zasada jest stosowanie 3 lyzek stolowych otrab owsianych i pszennych w proporcjach 3:0 lub 2:1

Aby zadziałały należy je stosować regularnie przez dłuższy okres czasu.
Cytat:
Otreby owsiane i pszenne (w proporcjach 3:0 lub 2:1) sa obowiazkowym elementem diety i towrzysza nam od pierwszego dnia fazy uderzeniowej. Nalze je
jesc codziennie, najlepiej rano i podczas jednego posilku. Jemy je juz do konca diety czyli do konca zycia. Nie mozna ich zastapic platkami
owsianymi lub tez innymi rodzajami otrab - zytnie czy orkiszowe moga byc zbyt ostre dla naszych jelit, a glowna rola otrab jest pomaganie w wyproznianiu
oraz obnizanie cholesterolu.
Na początku robiłam z nich bułkę w mikrofali, później przez długi czas miałam fazę na owsiankę, a teraz zaczęłam studia, więc robię sobie z nich kanapki z opiekacza (a jak zajęcia mam później to dalej króluje owsianka ). Możesz z nich piec chlebki, kajzerki, grahamki czy inne bułki. Możesz zrobić z większej ilości otrębów to będziesz miała od razu na kilka dni (tak żeby wyszły maks 3 łyżki otrębów dziennie). Kilka przepisów znam, wygooglujesz też na pewno sporo

Ja mam cel. (...) I wiesz, ten cel, który posiadam, tak jakby... uszczęśliwia mnie.
Ale często wątpię.
Bardzo często.

Edytowane przez magda_lena40
Czas edycji: 2011-10-03 o 18:19
Stary 2011-10-03, 18:27   #38
chillowa
Raczkowanie

Teraz to już wiem nie tylko że się powinno je jeść, ale też dlaczego

co do zaśmiecania forum to rozumiem to , ale jakoś tak nowa tu jestem i troszkę nie ogarniam tego całego systemu a poza tym jak patrzę na tytuł "Dukan od 3 października 2011 " to jakoś mam większą motywację tzn ten moment " październik się zaczyna, a ja porzucam stare nawyki " w końcu trzeba się pożegnać raz na zawsze z tym , co nas doprowadziło do przybrania na wadze... i jak piszę to , co zjadłam , to nie podjadam bo wiem że 12234567890 osób może to przeczytać i wstyd potem za to, że nie ma się silnej woli
Będzie 48!
Stary 2011-10-03, 18:31   #39
magda_lena40
Zakorzenienie

Cytat:
Teraz to już wiem nie tylko że się powinno je jeść, ale też dlaczego

co do zaśmiecania forum to rozumiem to , ale jakoś tak nowa tu jestem i troszkę nie ogarniam tego całego systemu a poza tym jak patrzę na tytuł "Dukan od 3 października 2011 " to jakoś mam większą motywację tzn ten moment " październik się zaczyna, a ja porzucam stare nawyki " w końcu trzeba się pożegnać raz na zawsze z tym , co nas doprowadziło do przybrania na wadze... i jak piszę to , co zjadłam , to nie podjadam bo wiem że 12234567890 osób może to przeczytać i wstyd potem za to, że nie ma się silnej woli
Nie no, ja na prawdę nie mam nic do zakładania nowych wątków. Linki podałyśmy Wam tylko jako zaproszenie do dołączenia do nas, a nie jakiś przymus czy coś.
Odezwałam się tutaj, bo mi osobiście ta dieta bardzo pomogła i się wkurzam jak się ktoś w nią pakuje, a nie robi testu, sam sobie ustala długość I fazy (często za długą) albo nagina zasady, bo później się słyszy o tym, jaka da dieta jest niedobra.

A widzę też, że dużo z Was chce zrzucić tylko kilka kg, dlatego napisałam że może lepiej byłoby zmienić nieco nawyki żywieniowe, dodać w miarę możliwości jakieś ćwiczenia. Może trwałoby to trochę dłużej, ale przynajmniej nie musiałybyście stosować wszystkich, dość jednak rygorystycznych, zasad dukana. Ale to tylko propozycja, a nie jakaś nagonka na Was czy coś. Każdy może wybrać co się mu podoba.

Ale często wątpię.
Bardzo często.

Czas edycji: 2011-10-03 o 18:36
Stary 2011-10-03, 18:39   #40
chillowa
Raczkowanie

ja mam książkę "nie potrafię schudnąć" czytam ją już 3 raz , a za każdym razem znajdę coś nowego fajnie, że jesteś bo możesz pomóc , jesteś na białku już dłuuuugo , więc ty lepiej wiesz co można a co nie niż ja , bo ty doświadczyłaś tego, a ja tylko trochę teorii moja mama schudła na niej 15 kg , wróciło ok 3 (za krótko utrwalała) ale minęły już 2 lata i nic nie wraca teraz szukam pomocy na forum , bo mama jest mięsożercą i nie potrafi mi pomóc...

dziękuję i pozdrawiam , dziewczyny
Będzie 48!
Stary 2011-10-03, 18:44   #41
czuczenka
Zakorzenienie

o hej ! świetnie no watek wprost dla mnie wlasnie od dzis wystartowalam z dukanem po raz drugi mam nadzieje ze wytrwam do 4 fazy i moja waga bedzie upragniona

Już Pani Licencjat
teraz sie MaGistRuje
5-ty rok na Wizażu

DUKAM
czuczenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-03, 18:45   #42
chillowa
Raczkowanie

czuczenka wytrwasz, będę Cię pilnować
Będzie 48!
Stary 2011-10-03, 18:47   #43
magda_lena40
Zakorzenienie

Cytat:
ja mam książkę "nie potrafię schudnąć" czytam ją już 3 raz , a za każdym razem znajdę coś nowego fajnie, że jesteś bo możesz pomóc , jesteś na białku już dłuuuugo , więc ty lepiej wiesz co można a co nie niż ja , bo ty doświadczyłaś tego, a ja tylko trochę teorii moja mama schudła na niej 15 kg , wróciło ok 3 (za krótko utrwalała) ale minęły już 2 lata i nic nie wraca teraz szukam pomocy na forum , bo mama jest mięsożercą i nie potrafi mi pomóc...

dziękuję i pozdrawiam , dziewczyny
Gratuluję Twojej mamie przejścia wszystkich etapów Też mi się marzy utrwalenie tych moich przeszło 30kg i żeby mi nie wróciło najlepiej nic
Nie wiem lepiej, ale trochę w tym już siedzę, więc jak tylko będę mogła to pomogę Przeczytałam raz ebooka, info najważniejsze na forum no i teraz dochodzą różne nowości z czatu z doktorkiem, które tłumaczy nam na wątku jedna Dukanka ale przede wszystkim
Z czasem zasad się nauczysz i instynktownie będziesz wybierała to co możesz a co nie, , nie będziesz musiała patrzeć na tabelki nawet, tylko potrzeba trochę czasu

A z ciekawości, ile masz wzrostu, że chcesz tak malutko ważyć ?

Ale często wątpię.
Bardzo często.

Czas edycji: 2011-10-03 o 18:53
Stary 2011-10-03, 18:59   #44
chillowa
Raczkowanie

około 153 (nie zaniżam) jest to i tak dużo jak na mnie , musiałam przyjmować jakieś hormony żeby urosnąć (od podstawówki , kiedy "miałam" urosnąć do rozmiarów nastolatki było to max 3 cm przez 6 lat więc trzeba bylo sprawdzić tego przyczynę) i dlatego taka waga...jak schudnę więcej ( tak żeby było widać ) to wkleję fotki przed i po ale trochę czasu to potrwa, chociaż na białku idzie dość szybko

---------- Dopisano o 18:59 ---------- Poprzedni post napisano o 18:57 ----------

Ojej...chaotycznie napisałam i wynikałoby , że mam 13 lat (gimnazjum) mam 17 (też niewiele, ale chlopcy...wakacje...sama rozumiesz chcę się podobać)
Będzie 48!
Stary 2011-10-03, 18:59   #45
magda_lena40
Zakorzenienie

Cytat:
około 153 (nie zaniżam) jest to i tak dużo jak na mnie , musiałam przyjmować jakieś hormony żeby urosnąć (od podstawówki , kiedy "miałam" urosnąć do rozmiarów nastolatki było to max 3 cm przez 6 lat więc trzeba bylo sprawdzić tego przyczynę) i dlatego taka waga...jak schudnę więcej ( tak żeby było widać ) to wkleję fotki przed i po ale trochę czasu to potrwa, chociaż na białku idzie dość szybko
Aa, chyba że tak
A ile robisz dni I fazy ? Wg testu ?

Ale często wątpię.
Bardzo często.

Czas edycji: 2011-10-03 o 19:14
Stary 2011-10-03, 19:00   #46
niunia_05
Raczkowanie

GG do niunia_05

Cytat:
Napisane przez czuczenka Pokaż wiadomość
o hej ! świetnie no watek wprost dla mnie wlasnie od dzis wystartowalam z dukanem po raz drugi mam nadzieje ze wytrwam do 4 fazy i moja waga bedzie upragniona
Witamy, witamy Wytrwamy!! Musimy
Stary 2011-10-03, 19:05   #47
chillowa
Raczkowanie

4-5 dni jeżeli byłoby to za krótko zawsze można pokombinować i w którymś tygodniu II fazy przedłużyć część białkową o np. 2 dni (ale sądzę , że nie będzie to potrzebne) , II faza chyba będzie 3/3 ew. 1/1 , jak sądzisz - które lepsze? może jakieś inne? (5/5 , 2/7 gubię się troszkę , cały czas zaglądam do książki )
Będzie 48!
Stary 2011-10-03, 19:13   #48
magda_lena40
Zakorzenienie

Cytat:
4-5 dni jeżeli byłoby to za krótko zawsze można pokombinować i w którymś tygodniu II fazy przedłużyć część białkową o np. 2 dni (ale sądzę , że nie będzie to potrzebne) , II faza chyba będzie 3/3 ew. 1/1 , jak sądzisz - które lepsze? może jakieś inne? (5/5 , 2/7 gubię się troszkę , cały czas zaglądam do książki )
Wiem, że nudzę, ale zrób test na wszelki wypadek chociaż: http://www.☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/oblicz-swoja-wlasciwa-wage
Tryb II fazy powinien być równomierny i nie należy przeciągać dni P. Nawet lepiej, jeśli musisz, zrobić więcej PW ale nie P (ta informacja jest z czatu z Dukanem). W I fazie, jeśli waga przestaje spadać powinno się przejść na II fazę, bo inaczej może być zastój wagi albo nawet wzrost. No i I fazy nie można przeciągać.

Co do II fazy to ja idę 2/2 od początku, Próbowałam zmienić na 1/1 ale to nie dla mnie. Jak nie przeszkadzają Ci proteiny to możesz zacząć 5/5 a w razie czego zmienić. 2/2 lubię, bo niema długich przerw od warzyw no i mogę sobie gotować posiłki na 2 dni

Ale często wątpię.
Bardzo często.

Stary 2011-10-03, 19:20   #49
1988anna
Raczkowanie

Cytat:
Kochana 2-3 łyżeczki dziennie najlepiej otrębów owsianych, bo są też pszenne. A pora dnia nie ma większego znaczenia, najlepiej chyba jednak z rana, bo jednak to węglowodany
nie łyżeczki a łyżki i dokładnie 2 łyżki owsianych + 1 łyżka pszennych do tego woda, bo bez wody nie mają swojego działania czyszczącego jelita, a wręcz przeciwnie, mogą wywoływać zaparcia. No i najlepiej je jeść rano, bo w końcu to węglowodany a organizm potrzebuje z rana dawki energii
1988anna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-03, 19:21   #50
chillowa
Raczkowanie

Dieta Dukana jest chyba najlepszą i najsmaczniejszą dietą jaką znam poza tym podoba mi się sposób, w jaki pisze tę książkę taki "miły" ale także jasno powiedziane co można , a czego nie
Będzie 48!
Stary 2011-10-03, 19:32   #51
niunia_05
Raczkowanie

GG do niunia_05

Zrobiłam ten test Dukana i oczywiscie niczego sie nie dowiedzialam, bo uznano, że nie potrzebuję odchudzania. Ja uwazam inaczej wiec chyba jednak muszę zrobić to na własną rękę.
Stary 2011-10-03, 19:35   #52
Eldo_rado
amor vincit omnia

Cytat:
Zrobiłam ten test Dukana i oczywiscie niczego sie nie dowiedzialam, bo uznano, że nie potrzebuję odchudzania. .
nie nie potrzebuję odchudzania tylko powinnam wybrać inną dietę, bo nie mam bardzo dużo do rzucenia
Eldo_rado jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-03, 20:12   #53
niunia_05
Raczkowanie

GG do niunia_05

Dla niektórych to może rzeczywiście niedużo jednak dla mnie to mnóstwo kilogramów ponieważ bardzo ciezko mi schudnac. Chcialabym jak najszybciej poniewaz w niedziele mam chrzest mojego maluszka i chcialabym ladnie wygladac. Oczywiscie pozniej utrwalac tę wagę.
Stary 2011-10-03, 20:15   #54
dukanka25
Przyczajenie

dziewczyny, ktore chca to zostaja i olewamy te glupie komentarze nie milych ludzi poprostu zazdrosza, ze mamy tak malo do stracenia. tylko dziwne, ze one w pore nie poszly na basen czy bieznie a nam kaza chodzic. kazdy decyduje za siebie i nie ma prawa osadzac innych.
a ja jadlam serki wiejskie, jogurt naturalny ze slodzikeim na slodko, kurczak w roznej postaci, ryby z folii, jajka, bulki z otrebow. wrzuce wam przepis szybki z mikrofali ale najwczesniej jutro wieczorem bo rano mam obrone
dukanka25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-03, 20:15   #55
Eldo_rado
amor vincit omnia

niunia ile ważysz i przy jakim wzroście? ile dokładnie chcesz schudnąć?
Stary 2011-10-03, 20:18   #56
chillowa
Raczkowanie

A ile chciałabyć zrzucić?
Będzie 48!
Stary 2011-10-03, 20:19   #57
niunia_05
Raczkowanie

GG do niunia_05

167cm i 54kg. Chcę schudnąć 4-5kg. Wiem powiesz, że dobrą mam wagę jednak przed ciążą ważyłam 50kg i chcę do tego wrócic. Chcę zrzucic troszke z ud i brzuszka i wyglądać tak jak kiedyś.
Stary 2011-10-03, 20:20   #58
Eldo_rado
amor vincit omnia

taki 'nadbagaż' () dyskwalifikuje z dukana... no ale każdy ma prawo podejmować własne decyzje.
Stary 2011-10-03, 20:24   #59
chillowa
Raczkowanie

Na chwilę obecną chciałabym mieć taką wagę jak Ty ale znam to "przecież dobrą masz wagę i wzrost..." przecież u każdego wszystko się układa inaczej chcesz schudnąć to chudnij ja chce do 48 jakoś tak , niektórzy mówią , że to mało , ale z taką wagą jest świetnie i lekko jak dla mnie

więc ja proponuję ci dwa dni I fazy a później może rytm 1/1? nie znam się na tym, ale spróbuj - to się przekonasz
Będzie 48!
Stary 2011-10-03, 20:35   #60
dukanka25
Przyczajenie

zrobilam test zale zawiesza sie gdy klikne oblicz moze zaraz cos bedzie

---------- Dopisano o 20:35 ---------- Poprzedni post napisano o 20:31 ----------

mam 4 dni uderzeniowki no i na poczatku grudnia osiagniety cel
dukanka25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości