![]() |
#5101 |
Raczkowanie
|
Dot.: Filtry Ochronne-zbiorczy
Na raku się nie znam, ale to, że słońce niszczy skórę i przyspiesza starzenie wiedziały już nasze prapraprababki, które chowały się pod parasolkami, a skóra nie muśnięta slońcem była oznaką elegancji.
A czy filtry działają? Ponownie, nie wiem, jak to jest z rakiem, nie sprawdziłam jeszcze kwestii zmarszczek, ale widzę, że pod filtrem się nie opalam (albo opalam duuuuużo mniej). Jak dla mnie to dowód empiryczny - smaruję tylko twarz i ta twarz od reszty się kolorem zdecydowanie odcina. |
![]() ![]() |
![]() |
#5102 |
Zakorzenienie
|
Witam dziewczyny
![]() Zaczęłam używać toniku z kwasem BHA 2% (raz-dwa w tygodniu) i używam na dzień serum Granat-Eko lub olejku z malin, które same w sobie stanowią pewien filtr, a na to właśnie podkład, o następującym składzie: active ingredients: octinoxate (ethylhexylmethoxycinnama te) 4%, titanium dioxide 2.6% other ingredients: aqaa, cyclopentasiloxane, alcohol, isododecane, cetyl peg/ppg-10/1 dimethicone, acrylates/ dimethicone copolymer, acrylates copolymer, rhodiola crenulata root extract, silica, sorbitan sesquioleate, phenoxyethanol, stearic acid, sodium myristol glutamate, disteardimonium hectorite, alumina, aluminium hydroxide, parfum, calcium sodium borosilicate, tetrasodium edta, propylene carbonate, butylphenyl methylpropional, butylene glycol, dimethicone, linalool, citronellol, alphaisomethyl ionone, methylparaben, bht, benzyl benzoate, geraniol, butylparaben, ethylparaben, limonene, isobutylparaben, propylparaben [+/- mica, ci 77891 (titanium dioxide), ci77491, ci77492, ci77499 (iron oxides) Moje pytanie, czy to wystarczy? Nie znoszę kremów z filtrem, ale też nie chcę się nabawić przebarwień (choć muszę przyznać, że nie mam do nich skłonności, wcześniej używałam Effaclaru bez filtra żadnego).
#5103 |
Raczkowanie
|
a co sądzicie o tym?
http://www.iwostin.pl/rozwiazania_iw...ikowej-spf-25- Skład: Aqua, Iwonicz Aqua, Dicaprylyl Carbonate, Glycerin, Propylheptyl Caprylate, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Butyl Metoxydibenzoylmethane, Potassium Cetyl Phosphate, Stearalkonium Hectorite, Propylene Carbonate, Isocetyl Stearoyl Stearate, Dipentaerythrityl Hexacaprylate/ Hexacaprate, Isononyl Isononanoate, Isodecyl Neopentanoate, Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol, Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, Titanium Dioxide, Glyceryl Stearate, Cetearyl Alcohol, Aluminum Starch Octenylsuccinate, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin, Alumina, Sodium Metaphosphate, Sodium methylparaben, Caprylic/Capric Triglyceride, Laminaria Ochroleuca Extract, Sodium Hyaluronate, Hydrogenated Stearyl Olive Esters, Panthenol, Sodium PCA, Magnesium PCA, Zinc PCA, Manganese PCA, Hydroxyethyl Acrylate/Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer, Squalane, Polysorbate 60, Tocopheryl Acetate, Acrylates and C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Trietholamine, PEG-8, Tocopheryl, Ascorbic Acid, Ascorbyl Palmitate, Citric Acid, Disodium EDTA. ma niestety Parsol...ale też Tinosorb M i S. Jak wygląda więc destabilizacja? używała któraś z was? Edytowane przez Mooshca Czas edycji: 2011-10-01 o 13:59 |
![]() ![]() |
![]() |
#5104 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie wiem po co jest tam odrobina kwasu askorbinowego bo i tak nie przetrwa długo w tubce. Dry flo też nie mogę znaleźć, chyba, że jestem ślepa ![]() Z życia wiem, że z Parsolem nie należy świrować. Zresztą sama stwierdzisz po jakimś czasie, że masz go gdzieś. ---------- Dopisano o 11:35 ---------- Poprzedni post napisano o 11:27 ---------- Evenstar, a nakładasz tego podkładu ok 1ml tylko na twarz? Jeśli tak to teoretyczne osiągasz ochronę, którą obiecuje producent. W składzie obecne są dwa filtry, to za mało. Ochrona UVA opiera się tylko na filtrze mineralnym. Ogółem podkład może stanowić uzupełnienie filtra nakładanego wcześniej, niestety nie jako samodzielny filtr. Wątpię w podane przez producenta wskaźniki ochrony. Edytowane przez LadyMadalena Czas edycji: 2011-10-02 o 10:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5105 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#5106 |
Raczkowanie
|
Wyszperałam w necie:
lista fotostabilnych preparatow chroniacych przed UVB/UVA, ktore nie zawieraja w skladzie filtra Parsol 1789 (avobenzone, INCI butyl methoxydibenzoylmethane): LIRENE Sensitive - Mineralna emulsja do opalania SPF 30 SYNCHROLINE - Sunwards extreme SPF 50+ oraz Aknicare Sun cream SPF 30 LIERAC Bronzage Securite krem SPF50, krem SPF 30, mleczko SPF 30 KLORANE Bebe A-DERMA Dermo-pediatrie - krem z bardzo wysoką ochroną przeciwsłoneczną dla dzieci SPF 50+ PANTHEDERM Solar - krem do opalania SPF 50+ APTONIA, produkowane dla i dostepne w sieci sklepow Decathlon IKEA Lotion ochronny SPF 30 IVR Swiss+ Made - Krem ultra ochronny do twarzy SPF 50 w saszetkach (SuperPharm) THALGO Soin Solaire - Bio-Protective Sunscreen Cream [Créme-Ecran Bio-Protectrice] Bio-Ochronny Krem z Filtrem SPF 50+ oraz Rejuvenating Sun Cream krem odmladzajacy SPF 30 MUSTELA Bebe, Dla skory delikatnej i wrazliwej - krem ochronny oraz spray ochronny SPF 50+, DUCRAY Melascreen SPF 50+ RILASTIL Sun System spray SPF 50+; spray SPF 30; mleczko Baby SPF 50+ DERMIKA Hypoalergica - krem ochronny SPF 30 BIELENDA Bikini Bioeco - Mleczko do opalania SPF 30, Mleczko do opalania dla dzieci i niemowląt SPF 30 (Tinosorb M) NUXE Écran Prodigieux SPF 30 SVR Rubialine SPF 50 krem do skóry wrażliwej skłonnej do zaczerwień 50 ml INCI:Aqua (Purified Water), Ethylhexyl Methoxycinnamate, Octocrylene, Tridecyl Salicylate, Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol, Isononyl Isononanoate, Glyceryl Stearate Citrate, Dimethicone, Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate, Dicaprylyl Carbonate, Glycerin, Butylene Glycol, Titanium Dioxide [Optisol], Cetyl Dimethicone, Potassium Cetyl Phosphate, Dimethiconol Behenate, Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, Sorbitol, Rhizobian Gum, Tiliroside, Stearic Acid, Palmitic Acid, Decyl Glucoside, Methyl Methacrylate Crosspolymer, Alumina, Xanthan Gum, Triethanolamine, Paraffinum Liquidum (Mineral Oil), Manganese Dioxide [Optisol], Silica, Tocopherol, Disodium Edta, Propylene Glycol, BHT, Phenoxyethanol, Chlorphenesin, O-cymen-5-Ol. SVR Lysalpha SPF 50 Krem do skóry tłustej i trądzikowej 50 ml INCI:Aqua (Purified Water), Ethylhexyl Methoxycinnamate, Methylene Bis-benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol, Dicaprylyl Carbonate, Butylene Glycol, Octocrylene, Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate, Isohexadecane, Cyclopentasiloxane, Dimethicone, Glycerin, Glyceryl Stearate, Peg-100 Stearate, Tridecyl Salicylate, Behenyl Alcohol, Methyl Methacrylate Crosspolymer, Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, Potassium Cetyl Phosphate, Decyl Glucoside, Zinc PCA, Tephrosia Purpurea (Wild Indigo) Seed Extract, Tiliroside, Polyacrylate-13, Xanthan Gum, Squalane, Polyisobutene, Sorbitol, Polysorbate 20, Sorbitan Isostearate, Tocopherol, Disodium EDTA, Triethanolamine, Propylene Glycol, BHT, Phenoxyethanol, Chlorphenesin, O-Cymen-5-Ol, Parfum (Fragrance). SVR Special Enfants SPF 50+ mleczko dla dzieci 100ml INCI:aqua, octocrylene, ethylhexyl methoxycinnamate, diethylamino hydroxybenzoyl hexyl benzoate, titanium dioxide, dimethicone, glyceryl stearate citrate, isononyl isononanoate, methylene bis-benzotriazolyl tetramethylbutylphenol, tridecyl salicylate, dicaprylyl carbonate, glycerin, butylene glycol, cetyl dimethicone, polyester-5, bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine, dimethiconol behenate, potassium cetyl phosphate, sorbitol, tocopheryl acetate, tiliroside, tocopherol, stearic acid, methyl methacrylate crosspolymer, xanthan gum, alumina, paraffinum liquidum, sodium silicoaluminate, triethanolamine, disodium EDTA, propylene glycol, BHT, phenoxyethanol, chlorphenesin, o-cymen-5-ol. lista nie uwzglednia filtrow wylacznie "mineralnych" i tych ponizej SPF 30 |
![]() ![]() |
![]() |
#5107 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#5108 |
Konto usunięte
|
Nie kupiłam tego Isispharma jednak, za bardzo obawiałam się bielenia. Znalazłam użytkowniczkę, która zakupiła ten krem, jednak nie udzieliła mi odpowiedzi, czy bieli
![]() Dziś przeglądałam znowu internet, trafiłam na jakiś Dermedic "Sun brella", ale dzięki wizażowi, od razu go wykluczyłam (KWC). Trafiłam za to na coś takiego- Uriage "Hyseac SPF30". Co prawda jest do skóry trądzikowej, ale chyba krzywdy nie zrobi (?).Na KWC jest zgłoszony jedynie SPF50 i widziałam tutaj na wątku wzmianki o nim. Link do kremu i składu: http://www.✂✂✂✂✂✂✂/apteka/p48752-Uri...a_SPF_30_50_ml Skład: Aqua, Dicaprylyl Carbonate, Uriage Thermal Spring Water, Methylene Bis- Benzotriazolyl Tetramethyl- Butylphenol, Octocrylene, Butyl Methoxy- dibenzoylmethane, Ethylhexyl Triazone, Nylon-12, Glicerin, Cyclopentasiloxane, decyl Glucoside, Butylene Glycol, C20-22 Alkyl Phosphate, Cyclohexasiloxane, C20-22 Alcohols, Phenoxyethanol, Brassica Campestris (rapeseed) Sterols, Xanthan Gum, parfum (Fragrance), Benzoic Acid, tetrasodium EDTA, Tocopheryl Acetate, Tricontanyl PVP, o-Cymen-5-OL, propylene Glycol, Citric Acid, Sodium Hydroxide, Polyquaternium-51, lecithin, Hydrolyzed Wheat Protein, Caprylyl Glycol, Hexylene Glycol, Epilobium Angustifolium Flower/Leaf/Stem Extract, Sodium Metabisulfite. Mam pytanie, co to za składnik ten: C20-22 Alcohols ? Czy ma coś wspólnego z alcohol denat.? Może zaszkodzić wrażliwym naczynkowcom? Poza tym nie widzę tam nic niepokojącego, ale prosiłabym znawczynie o ocenę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5109 |
Wtajemniczenie
|
[1=1049fcf7f74b9bbd9e896b0 64bc98e90e22ff320_640d160 2d9fab;29757005]
Mam pytanie, co to za składnik ten: C20-22 Alcohols ? Czy ma coś wspólnego z alcohol denat.? Może zaszkodzić wrażliwym naczynkowcom? Poza tym nie widzę tam nic niepokojącego, ale prosiłabym znawczynie o ocenę ![]() To zapewne alkohole tłuszczowe z 20-22 węglami w łańcuchu.
#5110 |
Zakorzenienie
|
[1=1049fcf7f74b9bbd9e896b0 64bc98e90e22ff320_640d160 2d9fab;29757005]Nie kupiłam tego Isispharma jednak, za bardzo obawiałam się bielenia. Znalazłam użytkowniczkę, która zakupiła ten krem, jednak nie udzieliła mi odpowiedzi, czy bieli
![]() Dziś przeglądałam znowu internet, trafiłam na jakiś Dermedic "Sun brella", ale dzięki wizażowi, od razu go wykluczyłam (KWC). Trafiłam za to na coś takiego- Uriage "Hyseac SPF30". Co prawda jest do skóry trądzikowej, ale chyba krzywdy nie zrobi (?).Na KWC jest zgłoszony jedynie SPF50 i widziałam tutaj na wątku wzmianki o nim. Link do kremu i składu: http://www.✂✂✂✂✂✂✂/apteka/p48752-Uri...a_SPF_30_50_ml Skład: Aqua, Dicaprylyl Carbonate, Uriage Thermal Spring Water, Methylene Bis- Benzotriazolyl Tetramethyl- Butylphenol, Octocrylene, Butyl Methoxy- dibenzoylmethane, Ethylhexyl Triazone, Nylon-12, Glicerin, Cyclopentasiloxane, decyl Glucoside, Butylene Glycol, C20-22 Alkyl Phosphate, Cyclohexasiloxane, C20-22 Alcohols, Phenoxyethanol, Brassica Campestris (rapeseed) Sterols, Xanthan Gum, parfum (Fragrance), Benzoic Acid, tetrasodium EDTA, Tocopheryl Acetate, Tricontanyl PVP, o-Cymen-5-OL, propylene Glycol, Citric Acid, Sodium Hydroxide, Polyquaternium-51, lecithin, Hydrolyzed Wheat Protein, Caprylyl Glycol, Hexylene Glycol, Epilobium Angustifolium Flower/Leaf/Stem Extract, Sodium Metabisulfite. Mam pytanie, co to za składnik ten: C20-22 Alcohols ? Czy ma coś wspólnego z alcohol denat.? Może zaszkodzić wrażliwym naczynkowcom? Poza tym nie widzę tam nic niepokojącego, ale prosiłabym znawczynie o ocenę ![]() ja go uzywam ![]()
#5111 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#5112 |
Zakorzenienie
|
[1=1049fcf7f74b9bbd9e896b0 64bc98e90e22ff320_640d160 2d9fab;29771159]
A czy możesz coś o nim napisać? Długo używasz? Jaką masz cerę? Łatwo się zapycha?[/QUOTE] dla sprostowanie napiszę że uzwam 50 spośród wszystkich stosowanych przeze mnie filtrów po tym swiece sie najmnej i da się jako tako wyjśc do ludzi, uzywam ok 2 tygodnie lub 3 juz nawet nie pamietm dokładnie.. :P mam cerę mieszana, mnie nie zapycha, ale mnie ogólnie mało o zapycha, nawet ciezkie krem tego nie robi, wiec w tej kwesti sie obiektywnie nie wypowiem ![]() a i minus że ma parsol ;(
#5113 |
Zakorzenienie
|
SORAYA 30spf
czy ona zawiera coś niepokojącego ? Skład: aqua, ethylhexyl methoxycinnamate, diethylamino hydroxybenzol hexyl benzoate, ethylhexyl stearate,cocoglycerides, decyl oleate, cyclopentasiloxane, cetyl alcohol, glyceryl stearate, potasssium cetyl phosophate, ethylhexyl triazone, glycol propylene, caprylic/capric trigliceryde, laminaria ochroleuca extract, pyrus malus (apple) fruit extract, tocopherol, hydrolyzed algin, chlorella vulgaris, maris aqua, panthenol, disodium EDTA, allantoin, dimethicone, tetrahydroxypropyl ethylenediamine, carbomer, methylparaben, propylparaben, DMDM hydantoin, parfum, alpha-isomethylionone, benzyl alcohol, benzyl salicylate, butyphenyl methylpropional (lilial) citral, citronellol, geraniol, hexyl cinnamal, hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde (lyral), isoeugenol, limonene, linalool |
![]() ![]() |
![]() |
#5114 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Szczęściara ![]() ![]() No nic, w takim razie chyba poużywam dalej filtra z lata (50), może przypadkiem coś innego odkryję ![]() pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5115 |
Zakorzenienie
|
co tu taka cisza ja wpadlam powiedziec że kupiłam wreszcie bioderme mat w niej pokładam nadzieje
![]() i dostałam w fajnej promocji bo z żelem do mcia twarzy za 58 zł a sam żel kiedys kosztował mnie 52 zł ![]()
#5116 |
Raczkowanie
|
Czy znacie jakiś fotostabilny filtr dla niemowląt spf50 bez prabenów?
|
![]() ![]() |
![]() |
#5117 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#5118 |
Zakorzenienie
|
Najlepiej nie panikować
![]() Na temat bezpieczeństwa stosowania filtrów mineralnych pisałam tutaj: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...2#post28814592 Chemicznymi też obiecuję się zająć. Myślę, że omówienie kontrowersyjnych badań bardzo się przyda na forum, bo już ktoś nawet sugerował, że to jakieś super tajne dane, dostępne dla nielicznych "uświadomionych" ![]() Edytowane przez Lorri Czas edycji: 2011-11-19 o 09:27 |
![]() ![]() |
![]() |
#5119 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Filtry ochronne - ZBIORCZY
to niby jest tak że filtry maja chronic przed starzeniem skóry, ale skoro uwalniaja wolne rodniki, które przeciez powoduja starzenie, to czy to prawda?
#5120 |
Rozeznanie
|
Mam pytanko czy jest teraz sens stosować filtra na PLECY, bo mam zamiar je acnedermem potraktować. Imho bez sensu, bo cały filtr się zetrze, a reczej z odkrytymi zamaru chodzić ni mom
![]() @karmazynka na LU albo tu ktoś kiedyś pisał że te wolne rodniki nic nie zrobią jak to są filtry nieprzenikające (?)
Wymianka Edytowane przez rotten_lilly Czas edycji: 2011-11-21 o 00:09 |
![]() ![]() |
![]() |
#5121 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Edytowane przez Lorri Czas edycji: 2011-11-21 o 15:09 Powód: Dodanie cytatu |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5122 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja też bm stosowała, ale chciałam wypróbowac do akn czy rzeczywiscie matuje, ale chyba jednak nie, i wybrała bym bioderme 50 nastepny razem Cytat:
![]() o dziękuję ![]() niestety czasem uzywam przenikajacych , tzn teraz już bd starała sie wogóle takich nie kupować
![]() |
#5123 |
Rozeznanie
|
hej
![]() mam takie pytanie do osób lepiej znających sie na filtrach... od jakiegos czasu stosuje triacneal na noc i filtry oczyeiscie na dzien ale zaczelam zastanawiac sie nad sensem stosowania filtrów w moim przypadku, gdyż filtr nakładam o 6 rano, gdy jest jeszcze ciemno, nie mam mozliwosci ponownej aplikacji kremu w ciagu dnia, wiec teoretycznie od 9 filtr na mojej buzi jest bezuzyteczny. wracam do domu jak juz jest ciemno, wiec wychodzi na to ze i tak praktycznie caly dzien jestem z marna ochroną przeciwsłoneczną. czy jest sens stosowania filtrów w takim przypadku? zastanawiam sie czy nie obciazam niepotrzebnie skóry filtrami, skoro ochrona przeciwsłoneczna jest znikoma, a wiadomo filtry - dodatkowa chemia+ stracony czas na mazianie sie tym, wcholniecie i zapudrowanie. jak uwazacie? poradzcie prosze... moze sie myle? reaplikacja jest konieczna w ciagu dnia? czy mimo wszystko moze zostaje jakas ochrona po tylu godzinach?
#5124 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
http://www.youtube.com/watch?v=WkIfEJKYnQk może coś pomoże ![]()
![]() |
#5125 |
Raczkowanie
|
Czy SVR 50+ ultra max ecran tres haute protection zawiera Parsol ?
Niestety nigdzie nie moge znalezc skladu ![]() Spisze wiec kilka pierwszych skladnikow: Aqua (puified water), octorylene ethylhexyl methoxycinnamate, diethylamino hydroxybenzoyl hexyl benzoate, titanium dioxide, dimethicone, isononyl isononanoate, methylene bis-benzotriazolyl ....... |
![]() ![]() |
![]() |
#5126 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#5127 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny, od razu przyznaję, że nie czytałam całego wątku i chciałabym zapytać co myślicie o tym kremie: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...cy-spf-30.html
Wiem, że powinnam zainwestować w jakiś apteczny filtr ale chwilowo cierpię na brak kasy i może ten krem byłym jakąś alternatywą. Z góry dziękuję za odpowiedź, jeśli taki pytanie już padło to przepraszam. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#5128 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#5129 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
foto starzenie to chyba pod wpłwem promieni UV , a starzenie to twn naturalny proces, ale nie wiem tak mi siw wydaje ![]() a jaki sposób działania zobaczyłas na własnej twarzy?
![]() |
#5130 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Kobitki tak na zdrowy rozsądek to prędzej dostaniemy raka od syfu w żarciu i powietrzu/wodzie/genów niż od fitrów które tak wchłaniane nie są (niektóre przecież w ogóle), lub zginiemy w wypadku samochodowym ![]() ![]() Jeszcze troche brak D3 przy filtrach ma wpływ na raczki, dlatego zlecana jest suplementacja.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:31.