![]() |
#1081 |
Raczkowanie
|
Dot.: Moda na imiona - jakie imię?
d
Edytowane przez misiuuniaa Czas edycji: 2011-10-12 o 06:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1082 |
Zadomowienie
|
Mam kolezanke która ma brata o imieniu Mieszko, drugi brat to Gniewko a sama miała sie nazywac Dobrawa ale rodzice zmienili zdanie i jest Aleksandra. Teraz jak o tym opowiada to mówi że na szczescie sie rozmyślili.
![]() |
#1083 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
moj maz jest z Indii, nazwisko mamy typowo indyjskie. Imie dla corki wybralam _ SOnia - z tego wzgledu ze po pierwsze pasuje ladnie do nazwiska, po drugie jest o tyle uniwersalne ze i w Indiach i w Polsce ludzie je biora za "swoje" teraz wersja Dominik i Adam to tez cos w rodzaju proby znalezienia imion na tyle uniwersalnych zeby nigdzie nie szokowaly i nie bylo problemow z pisownia bo niestety zdaje sobie sprawe ze Krzys i Grzes to obcokrajowcy sobie beda lamali jezyki ![]()
![]() |
![]() |
#1084 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1085 |
Zakorzenienie
|
ja mialam kolegow Gniewka i Ziemowita...niestety zwlaszcza Ziemowit mi sie zle kojarzy bo mial zawsze tluste dlugie wlosy, obrzydliwe
![]() |
#1086 |
Zadomowienie
|
moja mama wczoraj dzwoniła( jest w Niemczech) i pyta się jakie imie wybraliśmy? ja mówie"Nadia" i jej reakcja była przewidziana przeze mnie-"takie brzydkie!""jakieś ruskie" i oczewiście jest na nie ,jej podoba się imie Gabrysia,ale mi osobiście wogóle. Spodziewałam sie takiej reakcji ze strony mojej mamy ,ale obawiam się że reszta polskiego społeczeństwa też tak może reagować,a nie chciałabym skrzywdzic w jakis sposób dziecka. Czasami wkurza mnie ta polska nietolerancja,obgadulstwo i staroświeckość,każdy ma prawo nazwać swoje dziecko jak ma ochote i wogóle być kim chce ale u nas wiele rzeczy jest nie możliwych ze względu na społeczeństwo, odważniejsza fryzura i już przypinają Ci metke.
![]() |
#1087 |
Zakorzenienie
|
Fallen jak mnie to wkurza jak ktos reaguje: ale brzydkie
![]() u nas tez tak bylo... Teraz bierzemy pod uwage Mariusza, Marcela i Aleksandra. (Tz bardzo chce Aleksandra). Nie rozmaiam juz na temat imion z rodzina bo zawsze znajdzie sie ktos komu cos nie pasuje. Glam mi sie bardzo podoba duet Dominik i Adam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1088 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() My wybraliśmy dla synka imię Maksymilian, też na każdym kroku słyszę głupie komentarze, że tak ludzie nazywają psy- maks, ale mam to gdzieś ![]() Mamy problem z dziewczynką, mi podoba się Hania, ale z tego co widzę robi się coraz bardziej popularne, a nie chciałabym, żeby było jak z Julką czy Majką później. Myślałam jeszcze o Helence. TŻ chce Michalinę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1089 |
Raczkowanie
|
Są gusta i guściki, a jeszcze się taki nie urodził, żeby wszystkim dogodził...
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1090 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jednak jest to takie imię, które szybko się zapamiętuje. Szybciej niż Anię, Hanię czy Julkę. Ostatnio słyszałam jak dwie babcie na spacerze z maluśkimi wnusiami opowiadały o imionach. O Michalince wypowiadały się bardzo ciepło. Imienia drugiej nie pamiętam.
![]() |
![]() |
#1091 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Przestałam się już przejmować tym co mówią inni... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1092 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
To Wasze dzieko i jak macie ochote dac jej na imie Nadia to ok. Wysłuchac propozycji babci mozesz ale jesli nie odpowiadaja one wam to nie dajcie sobie nadii wyperswadowac. twoja mama dała Ci tak jak chciała a teraz twoja kolej ![]() Mojej mamie babcie próbowała wmsic imie Ewelina. Mam chciała Patrycję. Babcia mówiła ze dziecko kiedys jej powie ze wolałoby miec na imie ewelina bo ewelinka to takie piekne imie. Mam sie nie ugieła. Jestem patrycja ![]() podoba mi sie moje imie. nie było nas za duzo w szkole, podoba mi sie jak jest zdrabniane. Na pewno nie chciałabym miec na imie ewelina. (pomimo ze nic do tego imienia nie mam ) a babcia ![]() ![]() Cytat:
Marcel bardzo ładne imie ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1093 |
Zakorzenienie
|
Nam Aleksander sie podoba bardzo, ale nie podoba mi się jak wołają Olek.
![]() |
#1094 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() no to mamy cosik wspolnego ![]() ![]() ![]() Pisownia imion moich dzieci jest taka a nie inna i taka miala byc. Dzieci raczej w Polsce mieszkac nie beda wiec utrudnilabym im zycie piszac imiona "po polsku", nazwisko mamy bez koncowki -ski/ska, czesto jestesmy "posadzani" o bycie Francuzami, wiec nie uwazam by bylo to razace. Co do "Olka" jako zdrobnienia, wiele osob nie lubi, ja akurat uwielbiam mowic do mojego synusia-Olusia Olus, Oleczek, wg to bardzo cieple i pelne serdecznosci zdrobnienie, a kiedys bedzie powaznym Alexandrem ![]() Gdzies widzialam post o imieniu "szon" - Sean jest imieniem irlandzkim i znaczy dokladnie tyle co John po angielsku, byc moze rodzice wczesniej byli w Irlandii, teraz wrocili a biedne dziecko bedzie wysmiewane z powodu imienia. Sama mialam ochote na typowo irlandzkie imiona - Aoife czy Niamh, no ale w Polsce nie daliby nam zyc (gdybysmy jednak do Polski kiedys wrocili). Mysle ze wszelkie dyskusje prowadza do nikad... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1095 |
Raczkowanie
|
No bo nie każdy mieszka w Polsce, nie wszyscy ojcowie są pochodzenia polskiego i ludzie różnie nazywają swoje dzieci, to normalne. Ale to nie znaczy, że dzieci, które mają inne imiona są gorsze...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1096 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sa ladne polskie imiona - mnie bardzo cieplo kojarzy sie Dorotka i rozwazam dac Dorota na drugie mojej corce (Dorota to moja mama ![]() Chloe Dorota Frances C. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1097 |
Zakorzenienie
|
tak czytam i czytam az mi sie przypomnialo ze hece z imieniem mam pod wlasnym dachem
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1098 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#1099 |
Raczkowanie
|
d
Edytowane przez misiuuniaa Czas edycji: 2011-10-12 o 06:50 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1100 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
no to mnie uspokoiłaś ![]()
![]() |
![]() |
#1101 |
Zakorzenienie
|
niekoniecxnie. do mojej siostry magdaleny mowimy magdalena. zawsze. czasem "mloda" ale jako ze moja corka jest teraz ta najmlodsza to tytul w spadku poszedl do niej
spotkalam ostatnio matke z chlopcem 7 letnim. polka. i mowila do chlopca karol. no i fajnie. tylko po angielsku carol to dziewczynka. chlopak to charles. no i wtope zaliczyli , chlopak rodzony w angli, takich wpadek nalzey unikac |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1102 |
Zakorzenienie
|
Pewnie juz to pisałam,ale bardzo podoba mi się to imię
![]() ![]() Nadia (Nadieżda )- Nadzieja ![]() Zoja,Zoe - Życie ![]()
![]() |
#1103 |
Raczkowanie
|
Ja mieszkam w Niemczech i u mojej corki w grupie jest chlopak Aleksander. Wiecie jak na niego mowia? ALEKSANDRA bo koncowke er w DE czyta sie jak a
Zreszta ja nazywam sie Anka i mowia do mnie Anja ![]() ![]()
![]() |
#1104 |
Wtajemniczenie
|
Mój typ numer 1 dla dziewczynki to Oliwia.
Dla chłopca nie mam imienia "idealnego" - podoba mi się Oliwier lub Dominik.
![]() |
#1105 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1106 |
Zakorzenienie
|
my tez nie mieszkamy w Pl, tz zreszta tez obcy, musielismy wybrac imiona w miare miedzynarodowe. I na core padlo Sandra, jak tym razem bedzie corka, to zgodzilismy sie, ze bedzie Rita, a jak chlopak, to Felix.
Ale tak, to mi osobiscie podobaja sie bardzo imiona Izabela i Arkadiusz... no ale niestety trudno je "umiedzynarodowic" ![]() ---------- Dopisano o 14:07 ---------- Poprzedni post napisano o 14:06 ---------- ja osobiscie sie z zadnym Aleksandrem w DE nie spotkalam. Jesli juz to Alex lub Axel (chociaz oba to i tak dwa rozne imiona)
![]() |
#1107 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1108 |
Zakorzenienie
|
no wlasnie tak srednio na jeza
![]() bo jak juz to dla mnie to Izabela, a dla tzta to juz Isabell ... tak siec niby drobnostki, ale maja znaczenie ![]()
![]() |
#1109 |
Zakorzenienie
|
Izabela jest jak najbardziej miedzynarodowa, tylko pisownia jest rozna w roznych krajach
![]() Podobnie rzecz sie ma z np. Konradem - Conradem, Mateuszem - Mathew, Zofia-Sofia i wieloma imionami, kwestia tylko czy rodzicom dana pisownia odpowiada. ten Aleksander w Niemczech nie daje mi spokoju ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1110 |
Wtajemniczenie
|
A mnie podobaja sie imiona troszke starodawne np dla chlopca Antek, tak fajnie mozna zdrobnic a dziewczynka to napewno bedzie Viktoria - Vicky
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:09.