|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Który tytuł IIcz. wątku "Mamuś Majowo-Czerwcowych 2012" podoba Wam się najbardziej? | |||
| Zimę z brzuszkiem przechodzimy, w maju-czerwcu urodzimy |
|
29 | 54,72% |
| Nasze brzuszki szybko rosną, urodzimy późną wiosną |
|
20 | 37,74% |
| Majowo-czerwcowe mamy, na nasze dzieci jeszcze trochę poczekam |
|
1 | 1,89% |
| Na święta czekamy i po brzuszkach się głaskamy |
|
3 | 5,66% |
| Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#901 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie Majowo-Czerwcowe 2012
witam
ja niedawno się z wami witałam i już muszę się pożegnać dziś wyszłam ze szpitala, niestety wczoraj poroniłam dużo zdrówka dla was i waszych maluszków |
|
|
|
#902 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Dziewczyny, czy nic się nie stanie, jeżeli zjem jajecznicę z jednego jajka z pieczarkami? Czytałam o jajkach w necie i widziałam tylko sprzeczne informacje (było napisane, że lepiej jajko na miękko gotowane 4 min. niż na twardo - przecież się nie zetnie porządnie )
|
|
#903 |
|
Raczkowanie
|
conslusion strasznie mi przykro, trzymaj się...
Aneczko myślę, że jak dokładnie wymyjesz jajko i jajecznica się dobrze zetnie, to będzie ok Edytowane przez Freya_85 Czas edycji: 2011-10-05 o 11:16 Powód: literówka |
|
|
|
#904 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
) Ale się najem
|
|
#905 |
|
Zakorzenienie
|
przykro mi
|
#906 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Trzymaj się dzielnie! Niedługo będziesz Mamusią Cytat:
|
||
|
|
|
#907 |
|
Zakorzenienie
|
ja się zbieram od kilku dni do jajek na śniadanie ale zawsze mnie mdli więc nawet bym nie wytrzymała aż się ugotuję
dlatego teraz ostatnio ciągle jem chleb z dżemem
|
#908 | ||
|
Raczkowanie
|
Dzień dobry
![]() conclusion współczuję ![]() Cytat:
Cytat:
Zauważyłam, że jak się rozruszam jest lepiej z mdłościami tzn jak nie siedzę na tyłku od rana tylko wyjdę z domku, coś porobię, jest lepiej. Co prawda popołudniu 2h drzemki ale ciiiicho ![]() Ale mam chcicę na mleko
|
||
|
|
|
#909 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
tak mi przykro ---------- Dopisano o 11:51 ---------- Poprzedni post napisano o 11:49 ---------- Byłam wczoraj u Pana Doktorka i tak " Gostek się zadomowił" 6tydzien słyszałam serducho. Za 2 tyg znow do lekarza z badaniami koszt badan 160zl masakra totalna.Zdrowo sie odzywiac, nie utyc za bardzo max 15kg no i raczej cesarka druga.
|
|
#910 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
przykro mi ![]() Czesc ![]() Jutro maz ma wolne i idziemy do lekarza, ciekawe co to tam bedzie ![]() Mi sie poki co non stop odbija, czy jestem przed jedzeniem czy po Takie jakies puste to odbijanie
|
|
|
|
|
#911 |
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=Olik23;, [/B]może my tego samego gina mamy, bo mój też nie widział w tym nic strasznego
![]() Hehe no tak pewnie to ten sam ![]() ---------- Dopisano o 12:24 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ---------- [QUOTE=marysia_258; Myślę, że u mnie będzie już coś widać z tego względu że dokładnie wiem kiedy doszło do zapłodnienia No ale mogę się mylić. Wytrzymam jakoś do czwartku. Dzięki, troszkę mnie uspokoiłaśBędę trzyma kciuki żebyś mogła zobaczy już swoje maleństwo. |
|
|
|
#912 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja dziś mam pierwszą wizytę, która ma potwierdzić moje dwa testy (pozytywne).
O co najlepiej pytać na pierwszej wizycie ?
|
#913 |
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=kism;
pewnie, że dzidzia wyjdzie sama kiedy będzie gotowa Oficjalnie to stanęło na tym 30.04 i tak mi wpisał w kartę ciąży więc jeśli ma by dokładnie to możesz zmieni
|
|
|
|
#914 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry!
Ja dziś już na szczęście lepiej się czuję Tfu, tfu! Żeby nie zapeszyć Wczoraj przy tej biegunce cały dzień męczyły mnie mdłości, ale to wydaje mi się było bardziej od niestrawności lub choroby niż od ciąży. Tak czy siak, nie byłam w stanie prawie nic przełknąć przez większość dnia. Jedyne co mi wchodziło, to rodzynki ![]() Cytat:
po prostu żeby go przytulić, czy postawić na krześle, jak chciał sięgnąć gdzieś wyżej. Na początku ciąży raz go tak z rozpędu podniosłam i tak mi brzuch ścisnęło, że więcej już tego nie zrobiłam ), to nie stanowi to takiego problemu.Ale mamy dużo wizyt w tym tyg ![]() Cytat:
Cytat:
WZW to inaczej wirusowe zapalenie wątroby, czyli popularnie mówiąc żółtaczka (typu B i typu C, czyli dwie odmiany). Cytat:
Dziękuję i Tobie też życzę zdrowego upragnionego dzidziusia w niedługim czzasie |
||||
|
|
|
#915 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie zjadłam tej jajecznicy. Sam zapach smażonych pieczarek mnie odrzucił Zaraz mąż zrobi puree i mam nadzieję, że to chociaż zjem. Znów mam ochotę na jakieś "brzydkie" jedzenie Zapiekanki mi się zachciało Idę jeść obiad, bo jak na razie to tylko piję.Też trzymam za wszystkie wizyty
|
|
#916 |
|
Rozeznanie
|
conslusion
Bardzo mi przykro trzymaj się Pozdrawiam ---------- Dopisano o 13:05 ---------- Poprzedni post napisano o 12:57 ---------- Widzę ze niektóre zastanawiają się co z tymi jajkami, wiecie wiadomo co za dużo to nie zdrowo ale w jakich granicach to na pewno nic się nie stanie. Ja ostatnio to miałam taki napad własnie na jaja, biały ser ale to tylko z jednej firmy i ryby. Śmieje się ze mój mąż jeszcze nie zrobił buntu bo w lodówce to głównie nabiał i ryby, |
|
|
|
#917 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
a piłaś dużo jak biegunkę miałaś by się nie odwodnić?? Cytat:
Cytat:
ja się dziwię że mój TŻ się nie buntuje że ja wszystko robię prócz dań mięsnych, w weekend moja mam nam nagotowała na trzy dni to miał mięso TŻ ale jak dziś trzeba było coś na obiad zrobić a on wie że od wczoraj znów kiepsko ze mną, ja nawet do mięsnego przestałam chodzić TŻ wysyłam ale tylko w sobotę bo tak to sklep jest otwarty jak on pracuje w tych godzinach
|
|
#918 | |
|
Wtajemniczenie
|
Pisałyście o mleku, a mnie właśnie wzięło na bawarkę i już sobie popijam
![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#919 |
|
Raczkowanie
|
Olik, a to są lekarze z Luxmedu? Możesz mi podać nazwiska tutaj albo prv. Mnie najbardziej pasuje chodzić do Luxa przy Prostej 51... Inne raczej nie wchodzą w grę, bo tylko tam mam co z robić z dzieckiem... Już 2x byłam na wizycie z córką i nigdy więcej :P
Katalinka3, nie da się nie nosić Jeszcze zależy jaki wiek. Moja córka ma 2 latka, przeszło 12kg, wiadomo, że trzeba ją czasem podnieść. Martwię się o to, czy to nie zaszkodzi ![]() Freya_85 nieinwazyjne badania to jest np test PAPPA, który wykonuje się z krwi i na podstawie USG. Robi się, gdy są jakieś wskazania, jesteś np w grupie ryzyka albo na USG wyszło jakieś podejrzenie. Ja miałam robiony PAPPA w pierwszej ciąży, wszystko wyszło okej, na szczęście córa zrowiutka Jeśli PAPPA coś wykaże, to robi się inne testy, już inwazyjnerinco, WR to kiła, wzw to żółtaczka consulsion, współczuję, trzymaj się dzielnie! aneczka240, jajecznicę jedz Dobrze wysmażoną Niektórzy lubią pół surowe jajo, tym razem sobie odpuśc, jeśli do takich należysz ![]() Pandzia, gratulacje! ja czekam aż mój bąbel wstanie i śmigamy na spacer
|
|
|
|
#920 | |
|
Zakorzenienie
|
pfe bawarka
ja wczoraj ledwo na zakręcie wyrobiłam do kibla, ledwo zdążyłam deskę podnieść i zwymiotowałam mleko co TŻ mi zagrzał i jeszcze z łóżku wypiłam a płatki wczoraj jadłam z mlekiem i dziś ale zimnym i nic ---------- Dopisano o 13:16 ---------- Poprzedni post napisano o 13:15 ---------- Cytat:
|
|
#921 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, ja chyba będę głodować... Z taką wielką ochotą podeszłam do obiadku, a tu
Mąż poszedł teraz po dostawę bananów. Mam nadzieję, że mi przejdzie i chociaż te ziemniaki zjem, bo przecież tak uwielbiam puree.Waniliowa jakbyś zgadła - uwielbiam takie jajka na miękko. I jajecznicę półpłynną prawie, ale w tej sytuacji to nawet nie wiem czy bym zjadła, już nie patrząc, że nie wolno.
Edytowane przez aneczka240 Czas edycji: 2011-10-05 o 13:19 |
|
|
|
#922 |
|
Zakorzenienie
|
ja zakupiłam sobie kilo bananów i trzy paczki migdałów
|
#923 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
to jest badanie przesiewowe, robi się je z krwi i na podstawie usg, głownie w kierunku zespołu downa, edwardsa i patau. Polega tylko na pobraniu krwi od matki i zrobieniu usg. Ja miałam wyniki po 2 tygodniach o ile pamiętam. Wychodzi w ułamku albo procentach prawdopodobieństwo choroby. Jeśli ryzyko wyjdzie spore, to robi się inne testy, inwazyjne np aminopunkcję czy biopsję. O ile w teście PAPPA ryzyka dla matki i dziecka nie ma żadnego, to testy inwazyjne wiążą się już z pewnym ryzykiem uszkodzenia płodu lub naruszania innych tkanek i robi się je wówczas, jeśli dobro dziecka przewyższa to ryzyko. Robi się też tzw test połączony, czyli PAPPA razem z przeziernością karku i wolnej beta HCG, wówczas bada się ryzyko zachorowań na inne choroby |
|
|
|
|
#924 |
|
Rozeznanie
|
śliweńka
ja się dziwię że mój TŻ się nie buntuje że ja wszystko robię prócz dań mięsnych, w weekend moja mam nam nagotowała na trzy dni to miał mięso TŻ ale jak dziś trzeba było coś na obiad zrobić a on wie że od wczoraj znów kiepsko ze mną, ja nawet do mięsnego przestałam chodzić TŻ wysyłam ale tylko w sobotę bo tak to sklep jest otwarty jak on pracuje w tych godzinachJa jak ostatnio poszłam do sklepu mięsnego żeby kupic wędlinę od której tak na marginesie mnie odrzuca to wruciłam z żółtym serem bo stwierdziłam że była nie apetyczna hehe Jakoś musza sobie z nami dac rade no nie Mój chyba się jakoś oswoił z zmianą jadłospisu bo ostatnio wrócił z ryba z pracy no ale staram się nie przesadza z tymi moimi zachciankami
|
|
|
|
#925 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja właśnie dostałam kilo bananów i leżę w łóżku. Do 14 poleżę i potem idę porobić zdjęcia biżu hand made, którą robiłam. Jeszcze mi jej trochę zostało i z chęcią bym się jej pozbyła (zawsze jakiś dodatkowy grosz wpadnie)
|
#926 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Na USG było tylko widać maciupeńki zarodek i o niczym podejrzanym gin nie mówił. Myślę, że to bardziej chodzi o to USG 3D o którym napisała kism, bo badanie ma być na sprzęcie znajdującym się w gabinecie, a tam jest tylko aparat do USG, raczej wątpię, żeby mi gin tam miał krew pobierać
|
|
|
|
|
#927 |
|
Zakorzenienie
|
ja idę jeść pomidorówkę bo w żołądku zaczyna mulić
ile kosztuje ten test Pappa?jak cos patrzyłam na necie ok. 200-300zł
|
#928 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
czym Cie wystraszyłam? Przepraszam... Test PAPPA to zwykły test, robi się go dość często, badanie po prostu... Ja je miałam w pierwszej ciązy, nic nie boli poza ukłuciem jak przy pobraniu krwi ![]() Zadałaś takie pytanie: "Mówił Wam lekarz o możliwości zrobienia badań prenatalnych ok 12-13 tc? Że są jakieś nieinwazyjne i to są jakieś inne niż te, które mają robione kobiety ze wzgl na starszy wiek? Na następnej wizycie ma mi podać więcej szczegółów. Jeśli cena mnie nie zabije, to je zrobię. " no to to jest odpowiedź: jednym z nieinwazyjnych badań prenatalnych jest test PAPPA ---------- Dopisano o 13:54 ---------- Poprzedni post napisano o 13:51 ---------- a ceny nie pamiętam, ale tak mi się coś kołacze po głowie właśnie 200-300zł, czyli tyle co i usg 3d u dobrego specjalisty |
|
|
|
|
#929 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#930 |
|
Rozeznanie
|
waniliowa_mama
Piszesz o tej przezierności , mnie lekarz powiedział ze na następnej wizycie będziemy badac tą przeziernośc tak go zrozumiałam dlatego mam przyjśc za 3 tyg wiesz jak to badanie wygląda? To też się krew pobiera na to badanie. Może głupie pytania ale nie mam pojęcia jak to się robi a nie zapytałam się ginekologa jak to będzie wygladac |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:34.

)
) Ale się najem 

Takie jakies puste to odbijanie 

Tfu, tfu! Żeby nie zapeszyć
Wczoraj przy tej biegunce cały dzień męczyły mnie mdłości, ale to wydaje mi się było bardziej od niestrawności lub choroby niż od ciąży. Tak czy siak, nie byłam w stanie prawie nic przełknąć przez większość dnia. Jedyne co mi wchodziło, to rodzynki
Zapiekanki mi się zachciało