|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3031 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XV
moje Utrzymanko
Śniadnie-przekąska(zupełny brak czasu) -kawa z mlekiem, -2 chrupkie pieczywka graham posmarowane serkiem homo naturalnym; 2 Śniadanie-(tu chyba lepiej?) -jajecznica z 2 jaj z czosnkiem wymieszana z łyżeczką ketchupu; 2 małe ale ciężkie kromki razowca z dużym plastrem szynki i małym plastrem sera żółtego, -sporo oliwek zielonych,czerwona papryk tak 1/4 Przekąska -jabłko,garstka slonecznika; Obiad -pól paczki warzyw na patelnię -pierś z kurczaka(pieczona w foli z ziolami) -kubek maślanki,plasterek sera żółtego roztopionego; Kolacja -serek wiejski z pomidorem i duużą łychą slonecznika, -3 lub 4 chrupkie pieczywka graham z jakąś wędlinką(2 plasterki) 150 super i odwróconych brzuszków; OCENICIE??? |
|
|
|
#3032 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3033 |
|
Raczkowanie
|
http://www.cwiczenia.org/cwiczenia-n...uch-w-tydzien/
ćwiczenia mam z tej stronki :P ćw juz ok 3 tyg i troszke luźniejsze spodnie robia sie w pasie ![]() ---------- Dopisano o 12:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:46 ---------- A jak moje jadło?? może być??
|
|
|
|
#3034 | |
|
Zadomowienie
|
oce
Cytat:
Moim zdaniem jadłospis jest okey, ale mało urozmaicony, bo nic nie mam - to tyle. Dzisiaj nie ćwiczę, jestem chora i myślę, że dlatego jadłospis jest skromny. Miło mi, że policzyłaś w nim kalorie, ja tego nie robię - staram się jeść tak, żeby nie chodzić głodnym i przejedzonym.
|
|
#3035 |
|
Raczkowanie
|
Moje U/R:
Śn: kromka wielka ciężkiego razowca pełnoziarnistego przekrojona na pół każda kromka z sałatą,polędwicą sopocką,pomidorem i szczypiorkiem jajco na miękko, spore. kawa 25min truchtu na bieżni, 1h siłowych IIŚn: jogurt naturalny z połową granoli orzechowej ok 25g, z wkrojoną mini nektarynką, kiwi, 3 plasterki suszonego banana,garsteczka mieszanki studenckiej, mięta. Przegrycha: wafel ryżowy z dynią O: pieczony udziec z indyka w marynacie ziołowej, buraczki K: wiejski z pomidorem,rzodkiewką,cebu lą ok 1,5l wody |
|
|
|
#3036 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tyle ode mnie, może inni podpowiedzą więcej
|
|
|
|
|
#3037 |
|
Raczkowanie
|
podbijam i prosze o ocenke mojego uuuuuu
|
|
|
|
#3038 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
no i może zrzucić ze dwa kg, które gdzieś tam nadprogramowo sobie zamieszkały w okolicach brzucha i ud hehe, kroma mi w zupełności starczyła, na jogurt z mixem tego co najbardziej lubię miałam zwyczajnie ochotę, a czy było tam białko czy nie, to już mniej istotne. Ostawiłam słodycze na razie i unikam węgli na kolację, mam nadzieje,że pomoże. A NNKT w oliwie do marynaty i w orzechach z II ŚN
|
|
|
|
|
#3039 |
|
Raczkowanie
|
Moje U, ale moze byc delikatne R.. chyba dziś przesadziłam...
1. 150 g jogurtu nat zmiksowany z pol kiwi, pol banana, male jabłko, lyzka siemienia lnianego (jakieś 300 kcal) 2. CAŁA mozarella (125g) z pomidorem i ziolami... (jakieś 350 kcal..) 3. 3 kostki czekolady, kawa czarna (razem 134 kcal) 4. kilka garści płatkow zdrowy błonnik (jakieś 40 g) z musem truskawkowym (garsc truskawek zmiksowana z 2 lyzkami homo 0%) (250 kcal) 5. twarog chudy 200g z rukolą (200 kcal) Nie dość, ze brak tluszczy to ogrmna ilosc wegli, a te staram sie wykluczyc calkowicie z diety.... |
|
|
|
#3040 |
|
Raczkowanie
|
Moje U, ale moze byc delikatne R.. chyba dziś przesadziłam...
1. 150 g jogurtu nat zmiksowany z pol kiwi, pol banana, male jabłko, lyzka siemienia lnianego (jakieś 300 kcal) 2. CAŁA mozarella (125g) z pomidorem i ziolami... (jakieś 350 kcal..) 3. 3 kostki czekolady, kawa czarna (razem 134 kcal) 4. kilka garści płatkow zdrowy błonnik (jakieś 40 g) z musem truskawkowym (garsc truskawek zmiksowana z 2 lyzkami homo 0%) (250 kcal) 5. twarog chudy 200g z rukolą (200 kcal) Nie dość, ze brak tluszczy to ogrmna ilosc wegli, a te staram sie wykluczyc calkowicie z diety.... |
|
|
|
#3041 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wogole wegle zlozone rano, w poludnie itp moga byc, nie przesadzajmy! Nawet do obiadu od czasu do czasu, ale wazne, zeby im dalej w dzien to mniej ich bylo, no i unikac na kolacje. Ten twoj jadlospis na dzis jest duzo lepszy niz ten na wczoraj ![]() Ehhh, ja tez mam problem jak Ty: zrzucic kilka kilo trudno jest, ale jeszcze trudniej jest wage potem utrzymac, czy jakos madrze powrocic powoli do "normalnego" jedzenia. Sama jestem na razie na Rce, jeszcze kilo czy 2 i chcialabym przejsc na U, ale powiem szczerze, ze nie mam na razie pomyslu, jak to zrobic....
|
|
#3042 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3043 |
|
Raczkowanie
|
Utrzymanie.
Śniadanie; owsianka ( 5 łyżek płatków owsianych, 2 łyżki otrębów pszennych, szklanka mleka, jabłko, 2 śliwki) + łycha słonecznika. 50 minut steppera. Obiad; duża miska lecza. 15 minut twistera. Podwieczorek; serek tutti waniliowy z łyżeczką płatków migdałowych i otrębów pszennych; kawa 3in1. Kolacja;( będzie) 3 kromki chleba 'polskie zboża' : 1 x z margaryną beviva omega 3 i 6 , szynką x2 i ogórkiem zielonym. 1 x z margaryną beviva omega 3 i 6 , szynką x2 i keczupem. 1 x z serkiem wiejskim lekkim 150 gram. Proszę o ocenę
Edytowane przez daria715 Czas edycji: 2011-10-05 o 19:04 |
|
|
|
#3044 |
|
Zadomowienie
|
u
ocenicie to?
|
|
|
|
#3045 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzisiejsza eRka!
I: Gotowane na wodzie: płatki owsiane - 2łyżki musi owocowe bez cukru-łyżka amarantus-łyżka miseczka malin do owsianki po troszce nerkowców i migdałów 2 suszone morele i 1 daktyl łyżka serka homo II: Bułka żytnia Klops drobiowy łyżka sosu kurkowego(zaciągnięty mlekiem i mąką wieloziarnistą) trochę kurek ze sosu jabłko rumiankowa herbata z miodem bieg 35 minut III: miska pomidorówki z kostką sojową pierś z kurczaka ze zupy miseczka kapuchy kwaszonej 2 marchewki do chrupania herbata czerwona z miodem abs na brzuchx2, 5 minutowy filmik z ćwiczeniami na pupę,ćwiczenia z hantelkami IV: Będzie jajecznica z 2 jaj ze szynką drobiową,kurkami,cebulką i może jeszcze jakieś warzywo w ciągu dnia baaaaaardzo duuużo wody jak to wygląda,oceni ktoś ?
Edytowane przez karola11 Czas edycji: 2011-10-05 o 18:20 |
|
|
|
#3046 |
|
Zadomowienie
|
Irish Lady 28, Twoje menu jak zawsze odrzuca na kilometr... Bleh.
karola11, bardzo fajnie, dużo różnych rzeczy - kolorowo. Szczególnie śniadanie mi się podoba, dobrze, że dodałaś chociaż ten homo - bo ja owsianki na wodzie bym chyba nie zdzierżyła A pomidorówa była choć z odrobiną z jakiegoś makaronu albo ryżu? Co do kolacji, to nie boisz się tych kurek na noc?Utrzymanie Śniadanie: * kasza manna z kakao i otrębami, na mleku 0,5%, z miąższem granatu * herbata zielona z grejpfrutem Na uczelni * jabłko * ser kozi 125 g + rzodkiewki + 4 kromki chlebka chrupkiego 7 zbóż Obiad: * gulasz z kawałków schabu * kasza jęczmienna 60 g * sałatka z papryki, czarnych oliwek i czerwonej cebuli * herbata zielona Podwieczorek: * 250 g twarogu chudego z dżemem malinowym i pastą z kiwi (okrutna gastrofaza Nie mogłam się powstrzymać! )* kawa zbożowa Kolacja: * pół makreli wędzonej * herbata ziołowa
od 10.7.2005 - TŻ od 3.03.2014 praca od 11.07.2014 MGR INŻ ![]() Edytowane przez Poa alpina Czas edycji: 2011-10-05 o 18:35 |
|
|
|
#3047 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Do pomidorówki dałam właśnie zamiast makaronu dużo kostki sojowej,zamiast węgli - białko A czemu miałabym się bać kurek na noc?
Edytowane przez karola11 Czas edycji: 2011-10-05 o 18:42 |
|
|
|
|
#3048 |
|
Zadomowienie
|
Bo grzyby są ciężkostrawne
Mi parę razy zdarzyło się zjeść grzyby na kolację i wprawdzie spałam jak kamień (bo generalnie tak śpię ), ale straszne głupie sny mnie męczyły aż do rana - a mam tak zawsze, gdy na noc mi coś usiądzie na żołądku.
|
#3049 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3050 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Bardzo ładny jadłospis.
Blog kulinarny Co mi zostało w życiu prócz czterech ścian Nigdy nie chciałam wiele, co dzisiaj mam Dobry sen znikł wchłonięty w czerń Nie został nikt co kochał mnie Nie mam już nic Nie ma już nic Nie ma już mnie... |
|
|
|
|
#3051 |
|
Raczkowanie
|
Moje dzisiejsze U ( miało być P, ale chyba nie wyszło
)Śniadanie: pajda chleba z masłem, na to sałata; spora porcja twarożku ( z twarogu półtłustego i jogurtu naturalnego) z rzodkiewką; pomidor i dwie łyżki kukurydzy polane oliwą z oliwek W szkole: małe jabłko, mała kromka chleba z szynką Obiad: pół woreczka białego ryżu odsmażanego na maśle, porcja fasolki szparagowej skropionej oliwą, średni kotlet schabowy bez panierki smażony (właściwie duszony) na maśle Podwieczorek: danio truskawkowy Kolacja: wiejski 200g z miodem, dwie kromki razowca z miodem. -może zjem jabłko jak będę miała ochotę Czy to choć trochę przypomina P? |
|
|
|
#3052 |
|
Zadomowienie
|
R:
1. 4 łyżki owsianki gotowanej na mleku z dodatkiem musli 2. pierś z kurczaka smażona na małej ilości oleju, 2 łyżki duszonego szpinaku, pół pomidora, makaron pełnoziarnisty 3. kilka fistaszków, grahamka z piersią z kurczaka, pomidorem i sałatą 4. mała porcja galaretki drobiowej 5. puszka tuńczyka, pół pomidora Nie chudnę od przyszłego tygodnia zaczynam codziennie biegać na biezni
|
#3053 |
|
Raczkowanie
|
U/R [nie odchudzam się, ale spadek w cm przyjmę chętnie
]I owsianka: 4 łyżki płatków owsianych, pół opakowania Danio waniliowego, dwie łyżeczki kakao; kawa z mlekiem i kakao [to w ramach naturalnego uzupełniania magnezu ]II pół pszennej ciabatty z masłem, pieczonym kurczakiem, ogórkiem i czerwoną cebulą; szklanka soku grejpfrutowego jabłko, banan 48 minut biegu [nowy rekord - 8 km!] III gotowane udko z kurczaka z kiszoną kapustą IV grahamka na pół z jajkiem na twardo oraz szynką i musztardą 20 minut twistera |
|
|
|
#3054 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kromka ma ponad 60g- stąd to 1,5 kromki, więcej nie wcisnę. może dziś nieco lepiej ? U. I: 1,5 kromki ; ) chleba żytnio - pszennego z Turkiem śmietankowym, jajkiem na miękko, pomidorem, solą i koperkiem; kawa z mlekiem; banan; II:. Tymbark pomarańczowy 250ml, Knoppers; III: rybka miruna pieczona z marchewką i porem, ziemniaki pieczone w ziołach, surówka z kapusty czerwonej; IV: kilka korzennych herbatników a'la Barbakanki do herbaty 3 plastry żółtego Holendra ostatnie posiłki nieco dziwaczne, ale obiad był ok. 18:00... co do robienia czegokolwiek w kierunku wyzdrowienia, to chyba tkwię w miejscu. o ile się nie cofam...
|
|
|
#3055 |
|
Rozeznanie
|
eRka na dziś (jestem dziś 11 godzin w pracy, nie mam mozliwości zjeść ciepłego posiłku a na kupne szkoda kasy)
ś: kawa z mlekiem, pól wiesniaka z pomidorem, papryką, czosnkiem i ziołami, 2 małe kromki z szynka drobiową i pomidorem, pół dużego jabłka śII: mały jogurt nat, 4 spore łyżki mix płatków, średni banan, druga połowka jabłka za śniadania zielona herbata z żórawiną o: caprese z mozzarela light z oliwa z oliwek i ziołami, 2 male grzanki, zielona herbata p: homo nat, 4 morele, jabłko k: 2 jajka na twardo, pół tuńczyka wsw, pomidor, kubek mięty
Bóg stworzył kota, żeby człowiek mógł pogłaskać tygrysa. WYMIANA : Edytowane przez Kallla Czas edycji: 2011-10-06 o 08:35 Powód: w trakcie śniadania okazało się, że całe jabłko to za dużo ;) |
|
|
|
#3056 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie wczoraj Rka byla taka (jak zwyjkle inna niz planowana...):
1. owsianka (kubek mleka 2%, 4 lychy platkow, garsc bakalii, pol garsci suszonych zurawin), herbata zielona. Tutaj wpadly: dwie kawy, jogurt naturalny i jablko 2. salatkla z pieczonego udka kurczaka, tartej marchwii i cebulki, z winegretem 3. 3 krazki swiezego ananasa, maly deserek waniliowy "natilla" (ja wiem, cos jak polksi budyn?), zielona herbata. (Tu mial byc obiad i ta rybka, ktora byla na kolacje, ale mialam ogromna ochote na cos slodkiego, wiec wyszedl podwieczorek) 4. filet z dorsza zapiekany z plastrami pomidorowi cukinii, cebulka, kropleka oliwy z oliwek i oregano oprocz tego: dwie szklanki mleka, szklanka wody. Moze dzis sie zmobilizuje i bedzie lepiej, plan jest taki: 1. owsianka jak wczoraj, zielona herbata kawka 2. kanapka z razowca z orzechami, (dwie zlozone kromki), pol z maselkiem, salata i wedzonym lososiem, drugie pol z salata, maselkiem i wedlina drobiowa, jablko i zielona herbata. 3. salatka z: ogorka swiezego, czerownej papryki, cebulki, tunczyka w sosie wlasnym, natki pietruszki, oliwy z oliwek i octu, zielona herbata (to na pewno bedzie, bo do 16:30 jestem w pracy i innej opcji nie ma )4. omlet z dwoch jaj, grillowanej cukinii i podsmazonych pieczarek 5. wiesniak z rzodkiewkami, herbatka zielona.
|
#3057 |
|
Wtajemniczenie
|
moje 2 dziwne u, zaczełam trenować po 2 miesięcznej przerwie (a nawet więcej bo ostatnie pół roku robiłam siłowe tylko) i dzień po treningu i wieczorem po, dopada mnie taki głód że nie mogę spać...
U: 1.grahamka, galaretka z kurczaka, jabłko 2.kefir owocowy 0%, grahamka, paluszek twixa 3.micha zabielanej pomidorówki z mięsem i makaronem kubek kakao gorzkiego 4. 3 wasy (nie taki syf skład woda i mąka żytnia) z margaryną, pomidorem, również z galaretka tą co rano potem 2 jabłka U: 1. 3x wasa z margaryną, pomidorem, parówka, 3 plastry kiełbasy kubek gorzkiego kakao 2. micha pomidorówki z makaronem tej co wczoraj paluszek twixa trening (wyczerpujący) jogurt truskawkowy duży, bułka ciemna w sumie patrzę że zero warzyw ale mój brzuch się cieszy, bo nie jest wzdęty, nnkt też nie bardzo... no ale dobrze że na tym czuje więc myślę że to najważniejsze
|
|
|
|
#3058 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
piszesz wyczerpujący trening a gdzie posiłek potreningowy ? białko szybkowchłanialne itp ?
|
|
#3059 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ja to mam coś takiego że jak już schudne do jako tako zadowalającej mnie wagi to mi sie wydaje ze moge se na jakiś czas odpuścić zamiast się spiąć i ciągnąć dalej. obiecałam sobie ze jeśli tym razem mi sie uda pociągnąć redukcje do końca to zrobie prawdziwe stopniowe wychodzenie z diety innej opcji nie ma. moją zmorą jest miłość do pieczywa damy rade ![]() ---------- Dopisano o 10:32 ---------- Poprzedni post napisano o 10:25 ---------- i od razu dzisiejsze R ś: bułka ziarnista przekrojona na 3: każda część z twarożkiem kanapkowym, polędwicą sopocką i pomidorem, szklaneczka kefiru z 2 łychami płatków z siemienia 2ś: pierwsze było późno wiec jeśli coś bedzie to pewnie przekąsze 2 jabłuszka bo mam ich pełno w domu a nikt nie je o: mięso z udek bez skóry podsmażone z warzywami na patelnie k: jaja sadzone 2 na wędlince ze szczypiorkiem, brokuły gotowane dziś bez ćwiczeń musze sie podkurować bo mnie katar wykończy i mam takie pytanko: węgli warzywnych chyba nie trzeba jakoś specjalnie unikać ograniczać? chyba nie ma czegoś takiego jak za dużo warzyw w diecie? ---------- Dopisano o 10:34 ---------- Poprzedni post napisano o 10:32 ---------- Cytat:
|
|
|
#3060 |
|
Raczkowanie
|
Poproszę, moje RRRRRRRRRRRR
![]() I śn: serek wiejski 150 gr, łyżka dżemu, 4 łyżki platków owsianych, kawa z mlekiem II śn: bułka grahamka z masłem i serkiem wiejskim 150 gr ze szczypiorkiem przekąska: pomarańcza, jabłko, kawa z mlekiem obiad/kolacja: warzywa na patelnię z sosem z pół jogurtu, 2 jajka, wino (w drodze wyjątku) |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:27.

ćw juz ok 3 tyg i troszke luźniejsze spodnie robia sie w pasie 

i tak w kółko. chce zrzucić min te 3 a najlepiej 5-6 i nauczyć sie to utrzymywać bo mi nie wychodzi
)
)