|
|||||||
| Notka |
|
| Pielêgnacja w³osów W tym miejscu rozmawiamy o pielêgnacji w³osów. Je¶li twoje w³osy s± suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawê sytuacji. Do³±cz do nas. |
![]() |
|
|
Narzêdzia |
|
|
#4141 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 320
|
Dot.: WYPADAJ¡CE W£OSY - czê¶æ III
O widze ze tu o kortyzolu mowa. Ja mialam za wysoki kortyzol wiec endo zlecila test na hamowanie deksametazonem. Wkleje wyniki bo endo jest na urlopie a ja nie wiem jak je interpretowac. Juz nawkrecalam sobie zespol cushinga
Wlosy juz pare late temu stracila z 2/3. Przestaly wypadac ale od miesiaca to co sie dzieje z nimi to makabra. W poniedzialek ide na mezoterapie - ostatnia deska ratunku. Wkleje tez poprzednie badania. I babka mi stwierdzila PCO, ale ja sie boje ze to bardziej cos wlasnie z nadnerczami. Prosze o odpowiedz kogos to sie na tym zna
|
|
|
|
#4142 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 514
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4143 |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 339
|
|
|
|
|
#4144 |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 763
|
Rollergirl, z tego co widzê mia³a¶ dobre wyniki tylko trochê podwy¿szony kortyzol. Przecie¿ takie podniesienie kortyzolu wystêpuje u wielu ludzi i jest spowodowane stresem... Nie rozumiem po co faszerowaæ siê lekami
Tymbardziej, ¿e z tego co widzê lekarka nie stwierdzi³a, ¿e nadnercza ¼le funkcjonuj±. Ja te¿ mam podwy¿szony kortyzol, ale siê tym nie przejmujê. Wiêc siê nie martw... P.S. Podobno czy chorobie Cushinga poziom kortyzolu mo¿e byæ naprawdê wysoki... |
|
|
|
#4145 |
|
Raczkowanie
|
Ja sie martwie ze mam za bardzo podwyzszony kortyzol. Boje sie ze moze za bardzo stresowa jestem - ponad norme. Wiec nie wiem czy mam walczyc ze stresem np poprzez jakies teraopie czy jest ok, w normie.
Bo skoro wyjdzie mi ze wlosy wypadaja od stresu to trzeba sie go pozbyc. Jeszcze endo mi nic nie stwierdzila, bo jeszcze mam isc na usg nadnerczy no i z tymi wynikami do niej. Jutro sie zarejestruje. No i jutro ide na mezoterapie. Troche sie boje.. |
|
|
|
#4146 |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 763
|
Mi wypadaj± w³osy prawdopodobnie ze stresu. Jednak tak jak mówiê troche podwy¿szony kortyzol ma wiêkszo¶æ osób, Ty te¿ nie masz du¿o podwy¿szonego. Podobno na lekko podwy¿szony pomaga witamina C w sporych ilo¶ciach i kwasy t³uszczowe omega 3.
U mnie dzisiaj rano by³ chyba rekord wypadania... Umy³am sam± grzywkê, która nie jest du¿a, a wypad³o mi z niej tak na oko ponad 150 w³osów. Non stop wyci±ga³am pasma myj±c j±, odp³yw w wannie by³ prawie zupe³nie zatkany... Zrobi³am badania tarczycy. Wysz³y lepsze ni¿ rok temu! TSH ju¿ tylko 1,86. Pewnie dlatego, ¿e by³am na wakacjach nad morzem
|
|
|
|
#4147 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 3
|
Witam,
Wiele ju¿ tu zosta³o napisane o wielu przypadkach, jednak ¿e ka¿de wypadanie w³osów jest indywidualne postanowi³am opisaæ i siebie: A wiêc... Od 1,5 roku wypadaj mi w³osy -> du¿o ko³o 60-70 przy porannym czesaniu ok 200 przy myciu Zaczê³o siê jak zmieni³am farbê z jasnej na ciemn± My¶la³am ¿e efekt po farbie, ale po 1.5 roku to ju¿ raczej nie ))Badania u endokrynologa (jestem tam ok 1 na 1-2 mc ) wszystko w porz±dku -> diagnoza brak endokrynologicznych przes³anek do wypadania w³osów -> wszystko w normie ( jedynie prolaktyna przy stresie podniesiona ale nie jako¶ du¿o) Dermatolog -> ka¿e mi wcieraæ coraz to nowe od¿ywki i tabletki wzmacniaj±ce; Luxon 5%.... I nic... nic zupe³nie nie pomaga... w³os chyba wypadaj± mi coraz silniej i s± coraz cieñsze (obciê³am je ju¿ o po³owê do ramion -> kiedy¶ mia³am piêkne d³ugie w³osy). W³osy rosn± jednak¿e wypadaj regularnie nawet te króciutkie. Teoretycznie jestem zdrowa a w³osy lec± gar¶ciami. Czy mo¿ecie co¶ doradziæ? |
|
|
|
#4148 |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 1 682
|
Witam mo¿e kto¶ mi doradzi wspomo¿e zacze³y mi wypadaæ w³osy mo¿e stres przemêczenia troche mniej ostatnio jad³am i tak ju¿ przy czesaniu leca w³osy chce je zatem wzmocniæ ³ykaæ jakie¶ tabletki ..Co mi polecacie? ¿eby w³osy mniej wypada³y bra³am vitapil ale odstawi³am dziêkujê za porady
wszelkie
Cz³owiek nigdy nie pozbêdzie siê tego, o czym milczy. „Je¶li próbujesz byæ kim¶ innym, poniesiesz pora¿kê. ¦wiat ju¿ ma tak± osobê. Teraz potrzebuje ciebie. ¦cie¿ka, któr± wytyczasz, mo¿e nie mieæ sensu dla nikogo na ¶wiecie oprócz ciebie. I nie musi. Jest wy³±cznie twoja. |
|
|
|
#4149 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 402
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4150 |
|
Zakorzenienie
|
Niestety muszê do³±czyæ do w±tku. Mo¿e w jaki¶ sposób mi pomo¿ecie albo chocia¿ wesprzecie
![]() Ju¿ w maju zauwa¿y³am, ¿e z moimi w³osami dzieje siê co¶ niedobrego. By³y wszêdzie: na pod³odze, w umywalce czy pod prysznicem (czego wcze¶niej nie zauwa¿a³am). Sp³ukuj±c szampon koloryzuj±cy by³am przera¿ona. Wypada³ jeden w³os za drugim a podczas rozczesywania, przy ka¿dym ruchu grzebienia, wyczesywa³am ich ca³e k³êby. Przera¿ona zaprzesta³am farbowania ale to nic nie da³o. W³osy ca³y czas wypada³y. Teraz stosujê ampu³ki Radical i kapsu³ki Revalid (6szt dziennie). Widzê ró¿nicê w wypadaniu w³osów po 3 tygodniach stosowania ale czuprynê mam przerzedzon± do tego stopnia, ¿e zastanawiam siê nad kupnem peruki
|
#4151 |
|
Raczkowanie
|
Aha czyli moj kortyzol jest podwyzszony, ale jeszcze zalicza sie to do normy.. no dobra, zobaczymy jeszcze co na moje ostatnie badanie powie endo.
A dzis ide na mezoterapie skory glowy i sie stresuje:/ Licze na to bardzo. |
|
|
|
#4152 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 666
|
Dziewczyny, po jakim czasie odstawia siê Loxon, je¶li nie widaæ poprawy?
Ja siê za³amujê coraz bardziej, w³osy wypadaj± gar¶ciami, mam potworne prze¶wity, bojê siê myæ g³owê, bo czujê, jak z ka¿dym myciem mam ich coraz mniej... |
|
|
|
#4153 |
|
Przyczajenie
|
No to mnie pocieszy³y¶cie
![]() Radical itp stosowa³am ale nic z tego dalej wypadaj±... Czy kto¶ jeszcze ma podobn± sytuacjê (wszystko w normie itp..) i uda³o mu siê choæ mo¿e zmniejszyæ wypadanie w³osów? W tym tygodniu wybieram siê do nowego dermatologa, ale niestety prawda jest taka ¿e najlepszymi lekarzami s± ludzie którzy sami choruj± b±d¼ chorowali na dane schorzenie gdy¿ tylko takim zale¿y naprawdê na powodzeniu.... Dlatego pytam Was bo sama ju¿ nie wiem co robiæ... |
|
|
|
#4154 |
|
Raczkowanie
|
No bylam dzis na pierwszym zabiegu mezoterapii. Jak juz mowilam jest to moja deska ratunku. Bylo znosnie. Troszke bolalo, pieklo. Ale 10 min da sie zniesc. Mezoterapia polega na ostrzykiwaniu glowy roznymi mieszankami leczniczymi. Na poczatek dala mi cynk, biotyne i cos jeszcze ale nie pamietam. Mam teraz niewielkie ranki na glowie, ale nic nie boli. Pani doktor powiedziala ze sama mezoterapia nie zawsze pomaga, wiec dodatkowo dala mi recepte na jakas miksture z apteki, ktora spowoduje zwiekszenie krazenia w skorze glowy i tabletki Zincuprin. Po ulepszeniu kraznia zasotsuje jeszce Loxon. Za 2 tygodnie kolejna mezoterapia. Wierze ze pomoze. Bo jak nie to, to co?
|
|
|
|
#4155 | |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 804
|
Cytat:
Jednak muszê stwierdziæ, ¿e chyba teraz i tak w³osy wypadaj± mniej ni¿ kilka miesiêcy temu, czy nawet rok temu. Poprostu zabiegi pielêgnacyjne ograniczy³am tylko do mycia g³owy. Zero wcierek, od¿ywek itp. Nawet tych w³osów nie czeszê. No i wypada mi mniej, to muszê przyznaæ. Jednak nie widzê, aby jakie¶ nowe w³oski narasta³y, wiêc to mnie martwi. |
|
|
|
|
#4156 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 127
|
Cytat:
Ja tez ograniczylam zabiegi pielegnacyjne, przez to ze ich wiecej wypada gdy np. nakladam olej a potem musze myc 2 razy, to wypada 2 razy wiecej wlosow. I przez to ze przestalam uzywac olei, masek itp to coraz szybciej niszcza mi sie w³osy echh |
|
|
|
|
#4157 |
|
Przyczajenie
|
Ja te¿ przesta³am czesaæ prawie w³osy... myjê tylko jak "ju¿ trzeba" ...
0 uk³adaniu w³osów nie ma mowy.... tak jak siê wysusza tak s±...czupirad³o jednym s³owem (Koszmarnie siê z tym czuje ![]() Widzia³am jakie¶ posty o wykorzystaniu zio³owych tabletek dla mê¿czyzn (inny post)... czy która¶ z Was próbowa³a? |
|
|
|
#4158 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Skoro w³osy powoli ale w sposób sta³y przestaj± wypadaæ, to chyba mo¿esz sobie pozwoliæ na wiêcej optymizmu Czasem organizm potrzebuje wiêcej czasu na doj¶cie do siebie. Z czasem zaczn± rosn±æ i nowe w³osy.
|
|
#4159 |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 966
|
Ma³gorzatka21, po moim trwaj±cym oko³o 1,5 roku wypadaniu, kiedy to znajdowa³am nawet 400 w³osów w wannie nie tylko prawie wy³ysia³am, ale w³osy straci³y kolor, jakby wyp³owia³y! Mia³am taki ¿ó³ciutki blond, te w³osy po prostu ginê³y mi w d³oni, jak ich dotyka³am, jakbym mia³am piórka. Przez rok nie odros³o NIC!, ani jeden nowy w³os, na d³ugo¶æ prawie w ogóle nie ros³y, stosowa³am ampu³ki, i to apteczne. W³osy zaczê³y odrastaæ po roku, jak zaczê³am stosowaæ te swoje wcierki.
Dzisiaj wygl±daj± bardzo dobrze, chocia¿ nadal mam przerzedzenia, to one powoli zarastaj±, kolor mocno ¶ciemnia³ - jestem rudaw± szatynk±. ![]() Mo¿e i u Ciebie bêdzie co¶ takiego?
Wewnêtrznie:Solgar Vm75, olej lniany/z pestek dyni, ![]() ![]() zewnêtrznie: szampon/¿el do mycia cia³a glogg, Dermena men, Loxon 5% ![]() Wcierki na porost w³osów https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=219255 |
|
|
|
#4160 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 16
|
Ostatnio zaczê³y mi strasznie wypadaæ w³osy - czy stres mo¿e mieæ na to wp³yw? Bo poza tym nic siê u mnie nie zmieni³o, nie u¿ywam tabletek, nie chorowa³am. Macie jakie¶ sprawdzone ¶rodki, ¿eby trochê je wzmocniæ?
|
|
|
|
#4161 |
|
Raczkowanie
|
Stres ma ogromne znaczenie. Kazda z nas stosowala wiele srodkow, jedne bardziej drugie mniej skuteczne. Szukaj a moze cos Ci pomoze.
|
|
|
|
#4162 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 666
|
Ponawiam pytanie...
|
|
|
|
#4163 |
|
Wtajemniczenie
|
Najlepiej zapytaj lekarza. Generalnie efekty leczenia na w³osach mog± siê pojawiæ dopiero po 3 miesi±cach a czasem pó¼niej
|
#4164 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Przeczytaj ulotkê, tam jest wyra¼nie napisane ¿e je¶li w ci±gu 6tygodni stosowania wci±¿ wypadaj± w³osy a nawet siê nasili³o ich wypadanie to nale¿y przerwaæ kuracjê. |
|
|
|
|
#4165 | |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 804
|
Cytat:
Ale po bokach g³owy nic mi nie wyros³o od tamtego czasu, a¿ do teraz. Z tymi bokami g³owy mam najwiêszy problem, gdy¿ w³osy s± strasznie przerzedzone, przez nie prze¶wituje ju¿ bia³a skóra g³owy. Wcierki mi tak samo nie pomog³y na to. A nie wiem, czy nie zaszkodzi³y jeszcze, bo przy wcieraniu tego, tak bardzo wypada³y mi w³osy i to przez kilka miesiêcy tego wcierania, ¿e odstawi³am to. A napisze jeszcze , ¿e wciera³am: Novoxidil 1% ( przez oko³o 3 miesi±ce), Novoxidil 2% ( ten przez miesi±c- gdy¿ by³o wzmo¿one wypadanie), Loxon 2 %- odstawi³am po kilku tygodniach, Alplicort E -równie¿ odstawi³am po kilku tygodniach. Na koniec wciera³am taki zio³owy Pokrzepol-skoñczy³am 1 buteleczke i przesta³am. Ogólnie to jak nie wcieram to tych w³osów wypada mniej, dlatego nie wiem czy zacz±æ co¶ wcieraæ czy nie. Boje siê, ¿e sobie zaszkodzê jeszcze. Tym bardziej, ¿e nie znam w dalszym ci±gu przyczyny wypadania w³osów. ---------- Dopisano o 20:37 ---------- Poprzedni post napisano o 20:31 ---------- A chcia³am dopisaæ jeszcze, ¿e w pojutrze , u mnie w mie¶cie, w aptece ( nie pamiêtam nazwy) w odbêdzie siê badanie skóry g³owy kamerk±, oczywi¶cie darmowe badanie. Tak¿e mam zamiar siê tam udaæ. Zobaczymy co siê tam oka¿e, przekonam siê ile mam tego ³upie¿u t³ustego- w koñcu to zobaczê. |
|
|
|
|
#4166 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 020
|
loxon powinno siê stosowac oko³o 6 miesiecy ten 2%, a nastêpnie je¶li nie ma poprawy loxon 5% (na receptê) kolejne pó³ roku i dopiero po roku czasu nalezy oczekiwac poprawy, która wystepuje u 30-40 procent chorych stosu±cyh go 2 razy dziennie. Ale to jedyny lek pozwalaj±cy zatrzymac skutki ³ysienia androgenowego, w którym niekoniecznie ma sie podwyzszony testosteron, ale raczje jest sie na niego nadwra¿liwym. Loxonu nie wolno odstawic przez ca³e zycie, bo ten rodzaj ³ysienia nie mija. Typowe dla tego rodzaju wypadania w³osów jest to, ze wypadaj± na czubku i coraz szerzej, az robi sie przerzedzenie i odrastaja coraz ciensze i ciensze, az w koncu nie odrosn±, wiec nalezy odpowiednio wczesnie to zdiagnozowac.
Wszystko w tym filmiku z youtube, dziewczyna meczy siê z tym od 9 lat! A popatrzcie jakie ma ³adne w³osy: http://www.youtube.com/watch?v=0d0nXu4JMZw&NR=1 Trafi³am na niego przypadkowo, nie wypadaj± mi nadmiernie w³osy. Jednak my¶le, ¿e wielu dziewczynom, szukaj±cym ratunku, mo¿e siê to przydaæ.
|
#4167 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 268
|
Dosta³am dzi¶ skierowanie na badania tsh, ft3,ft4, testosteronu, prolaktyna, fsh i lh. Jutro idê je zrobiæ. Oby w koncu co¶ siê wyja¶ni³o ;rolleyes:
|
|
|
|
#4168 |
|
Raczkowanie
|
Cze¶æ dziewczyny mi zacze³y wypadaæ w³osy przed sesj± straci³am ich mo¿e nawet wiêcej ni¿ po³owê. by³am u dermatologa wypisa³a mi pirolan ale to na ³upie¿ którego nie mam i seboradin w kapsu³kach do wcierania ale s³abo to pomog³o. stosuje aktualnie spirulinê z ¿elazem bo mam lekk± anemiê a poza tym wyniki mam w normie. w³osy dalej mi wypadaj± bojê siê ¿e zostane wkrótce ³ysa
|
#4169 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A wiesz ¿e prolaktyny, testosteronu, fsh i lh nie mo¿na badaæ kiedy siê chce, tylko trzeba siê wbiæ w odpowiedni dzieñ cyklu bo tylko wtedy bêdziesz mia³a prawid³owy wynik, powiedzia³ Ci lekarz o tym? |
|
|
|
|
#4170 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 268
|
Cytat:
Sama studiujê kierunek medyczny i ogarniam te sprawy. Jednak mój cykl jest o tyle nieprzewidywalny, ¿e nie da siê za bardzo wyznaczyæ konkretnych dni. Dlatego ginekolog akademicka stwierdzi³a, ¿e trzeba od czego¶ zacz±æ i zrobiæ wszystko jak najszybciej. W³a¶nie od niej dosta³am skierowanie. P³aciæ nie bêdê, na szczê¶cie.. 200z³ w kieszeni
|
|
|
![]() |
Nowe w±tki na forum Pielêgnacja w³osów
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:02.

Wlosy juz pare late temu stracila z 2/3. Przestaly wypadac ale od miesiaca to co sie dzieje z nimi to makabra. W poniedzialek ide na mezoterapie - ostatnia deska ratunku.

Tymbardziej, ¿e z tego co widzê lekarka nie stwierdzi³a, ¿e nadnercza ¼le funkcjonuj±.