|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4531 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Tabletki NOVYNETTE - zbiorczy
Cytat:
|
|
|
#4532 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
#4533 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też wątpie, że coś takiego się uda. Ale czemu nie poszłaś po prostu do jakiegokolwiek innego ginekologa po tę receptę?
|
|
|
|
#4534 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Rodzinny też wystawia recepty
|
|
|
#4535 |
|
Zakorzenienie
|
A wg mnie dobrze, że nie wydają tabletek na zasadzie: ja pani doniosę receptę, ja zapomniałam, ja potrzebuję.
Ostatnio jak mi się kończyły tabsy, moja gin była na urlopie. Poszłam go szpitala gdzie jest ginekolog przyjmujący od do. Zapytał kiedy było badanie gin. kto mnie prowadzi i wypisał receptę (bez badania, po prostu po wytłumaczeniu, że mój lekarz prowadzący akurat ma urlop). Da się. Nawet rodzinny w razie potrzeby wypisze. Ja biorę novynette hmm 6 opakowanie już. Na 1 plamienia. Na 2-3 i początku 4-go bardzo duże wahania nastroju. Okropne. Na 4 opakowaniu docelowo, wszystko, włącznie z libido się wyregulowało. Czuję się ok, nie czuję, że biorę. Ja biorę docelowo 2 lata. Ot nie chcę wpaśc przed ślubem. A jak po ślubie się zdarzy tragedii nie będzie. Po ciąży planuję spiralkę założyc.
|
#4536 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mercilon - wątek zbiorczy!
Kończę brać pierwsze opakowanie mercilonu i czuję się genialnie! Zmieniłam z cilestu i jest ogromna poprawa, co prawda prawie całe opakowanie plamiłam ale to jest normalne. Nie mam humorków, nie przytyłam, nie czepiam się. I chciałam się zapytać dziewczyny za ile wy kupujecie mercilon? Ja u siebie daje 21 zł a jak patrzę po aptekach internetowych to ceny nie schodzą poniżej 25 zl.
|
|
|
|
#4537 |
|
Przyczajenie
|
hej dziewczyny. Mam takie pytanko. Zmieniam tabletki z Yasminelle na Novynette i zastanawiam się, kiedy mam wziąć pierwsza tabletkę Novynette. W ulotce niby jest napisane, że od razu po ostatniej tabletce starych tabletek (tu Yasminelle) ew. po 7 dniowej przerwie... Jak myślicie, która opcja lepsza?
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#4538 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Novynette - wątek zbiorczy
hej dziewczyny. Mam takie pytanko. Zmieniam tabletki z Yasminelle na Novynette i zastanawiam się, kiedy mam wziąć pierwsza tabletkę Novynette. W ulotce niby jest napisane, że od razu po ostatniej tabletce starych tabletek (tu Yasminelle) ew. po 7 dniowej przerwie... Jak myślicie, która opcja lepsza?
|
|
|
|
#4539 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4540 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
przecież biorąc tabletki nie ma się okresu!
|
|
|
#4541 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4542 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym dziwna rada.Omega6: Ja bym słuchała ulotki i nie robiła przerwy -wtedy można czuć się pewniej (zresztą na to wskazuje głównie ulotka). Chyba, że nie współżyjesz to daj organizmowi tę przerwę
|
|
|
#4543 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Dziwna to ty jesteś |
|
|
|
|
#4544 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I może trochę szacunku
Aparatka od 11.10.2014 (góra). Dół od 11.04.2015. Edytowane przez kat123 Czas edycji: 2011-10-26 o 21:52 |
|
|
|
|
#4545 |
|
Zadomowienie
|
Mi lekarka powiedziała, że jak się zmienia z silniejszych na słabsze, to żeby nie robić tygodniowej przerwy, tylko zacząć w pierwszy dzień plamienia (czyli mniej więcej tak jak się zaczyna brać pierwsze opakowanie tabletek w pierwszy dzień miesiączki). Problemu nie ma, gdy się zmienia tabletki na mocniejsze, lub o tej samej zawartości hormonów.
btw. też mnie śmieszy czepianie się słowa "okres" co kilka postów :/ Okresowe plamienie może być? Bo nim jest, nieprawda? Poza tym okres też nie jest określeniem medycznym, i bardziej prawidłowe jest "menstruacja" lub chociażby "miesiączka". Proponuję czatować w wątku na to określenie i wyśmiewać dziewczyny, które jego użyją, jeśli poprawia Ci to samopoczucie
|
|
|
|
#4546 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i przepraszam, że zwraca moją uwagę używanie błędnych określeń ale w końcu pies i kot to zwierzęta domowe, a jednak pies to pies a kot to kot tak samo jest z cyklem. Nie bierzesz tabletek -masz normalny cykl i krwawienie mentruacyjne POTOCZNIE nazywane okresem, a jeśli jednak bierzesz tabletki to cykl się zatrzymuje i masz krwawienie z odstawienia (przypominający menstruację) a nie okres (nie możesz go mieć, bo nie masz owulacji). Tyle Wiedza chyba nie boli?PS teraz już zaczynam się naśmiewać
Aparatka od 11.10.2014 (góra). Dół od 11.04.2015. Edytowane przez kat123 Czas edycji: 2011-10-27 o 12:18 |
|
|
|
|
#4547 |
|
Zakorzenienie
|
zarozumiałość to tez wada
|
#4548 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4549 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Novynette - wątek zbiorczy
hej
lekarka zapisała mi novynette i niebawem zacznę je brać. Wykupiłam dzisiaj pierwsze dwa opakowania, jednak zdziwilo mnie, ze nie były w oryginalnych firmowych, tylko w zwykłych białych i na opakowaniu widniał napis, ze są przepakowywane. Dlaczego oni to po sprowadzeniu przepakowują- ze względu na oszczędność? Ja tam żadnej oszczędności nie odczułam, zapłaciłam ok 28 zł/opakowanie...I czy na blistrze tez nie macie podanych polskich nazw dni tygodni? Gdzie ewent we Wrocku można taniej kupić te tabletki? Słyszałam, ze w niektórych aptekach można dorwać nawet za 20 zł a dla studentki to robi spora różnice jak da 8 zł mniej za ten sam specyfik
|
#4550 |
|
Przyczajenie
|
witam. Ja jestem zainteresowana kupnem novynette
|
|
|
|
#4551 |
|
Zakorzenienie
|
to idź po receptę do lekarza, a potem do apteki
![]()
|
|
#4552 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie
Mam problem i liczę na Waszą pomoc. Tabletki biorę już ładne kilka lat, więc nie jestem nowicjuszką, a jednak przydarzyła mi się "wpadka":Miałam opakowanie nowe plus jakieś dodatkowe, które dostałam od koleżanki (nie pasowały jej, więc mi podarowała). Musiałam niestety połączyć opakowania, bo nie zdążyłam iść po receptę i wyszło tak, że przez 9 dni miałam ratować się tymi dodatkowymi tabletkami (od 16.10 do 24.10), jednak któregoś dnia przez roztargnienie wzięłam dwie i tak tabletek starczyło mi tylko do 23.10. Następnego dnia wykupiłam receptę i zaczęłam brać nowe opakowanie, mając na względzie, że 8 pigułek musi mi zostać- dziś więc nie powinnam brać już (od soboty do niedzieli wypadałaby przerwa na krwawienie), ale zagapiłam się i wzięłam. Pytanie brzmi następująco: Czy dobrze kombinuję, że teraz muszę zjeść wszystkie, jakby opuścić przerwę, a potem łyknąć całe opakowanie i dopiero zrobić siedmiodniową przerwę? Mam nadzieję, że napisałam w miarę zrozumiale Pozdrawiam serdecznie
|
|
|
|
#4553 |
|
Zakorzenienie
|
nikiii chętnie bym pomogła, ale mało z tego zrozumiałam
mogę tylko powiedzieć, że przerwę zawsze można skrócić, nigdy wydłużyć, Novynette ma na tyle małą zawartość hormonów, że przy dwóch jednego dnia nic nie powinno się stać. Jeśli opuszcza się przerwę, to tylko raz na x cykli, bo raczej nie jest to za dobry "zabieg" dla organizmu. Ja biorę Mercilon, więc mogę się śmiało pod temat podpiąć, bo skład mają identyczny jak Novynette póki co przez cały czas działa na mnie dobrze, oby tak dalej.
|
#4554 |
|
Zadomowienie
|
Mówiąc w skrócie, powinnam od niedzieli zrobić przerwę, ale że zjadłam "niedzielną" tabletkę (mam nadwyżkę tabletek, bo miałam zapasowe opakowanie), to chyba najlepszym rozwiązaniem jest "wyjedzenie" całego opakowania, a więc nie robienie przerwy. Przepraszam
|
|
|
|
#4555 |
|
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się, że nawet gdybyś przerwę zrobiła, nic złego by się nie stało, bo każda tabletka ma taki sam skład, ale raczej postąpiłabym jak ty
|
#4556 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#4557 |
|
Zakorzenienie
|
btw. w jakiej cenie kupujecie novynette/mercilon?
ja w super pharm po 17 zł, o :
|
#4558 |
|
Zadomowienie
|
Ja w Warszawie za niecałe 25zł
i to jedno z tańszych miejsc...
|
|
|
|
#4559 |
|
Zakorzenienie
|
nikiii w mojej mieścinie w aptekach jest po ok. 32-33zł. Dlatego jeżdżę do Opola (bliziutko mam) bo na jednym opakowani zaoszczędzał ło ho ho i jeszcze trochę :p
|
#4560 |
|
Zadomowienie
|
też płacę niecałe 25 zł
raz w Superpharmie udało mi się kupic za 20 zł
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:05.

przecież biorąc tabletki nie ma się okresu!

Poza tym dziwna rada.