|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy temat do nowego wątku ! ![]() |
|||
. Chwyty, obroty i pierwsze zęby – letnie maluszki robią postępy! |
![]() ![]() ![]() ![]() |
5 | 8,93% |
Pierwsze miesiące szybko zleciały, a dzieci jeszcze nam wypiękniały. |
0 | 0% |
Drodzy państwo, oto wątek najpiękniejszych na świecie dzieciątek! |
6 | 10,71% |
Pierwsze ząbki i w głos śmiechy - cudnie rosną Nam pociechy. |
16 | 28,57% |
Nasi chłopcy i dziewczęta, już czekają kiedy święta. |
1 | 1,79% |
Pierwsze ząbki dzieci mają i już zupki zajadają. |
3 | 5,36% |
Już tak dobrze się wszystkie znamy, ze swoje dzieci wesoło swatamy! |
1 | 1,79% |
To już pierwsze ząbki i zabawy, a my dalej się wspieramy. |
0 | 0% |
Pierwsza zupka, pierwszy ząbek. Tu najlepszych mam jest wątek. |
24 | 42,86% |
Głosujący: 56. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#571 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Szybko rosną Nam dzieciaczki - z noworodków w niemowlaczki.Mamy VII-VIII 2011 !
Kurcze mam stresa...
Tak jak mowilam zbadalam Antkowi poziom bilirubiny. 2 tyg. temu mial 122 i to byl wynik podwyzszony, dzis ma 111,5. Wprawdzie spada, ale ciagle jest wysoko. W poniedzialek umawiam nas do lekarza, ale przez caly weekend bede sie stresowac. Boje sie, ze kaza mi go odstawic od piersi. Chyba bym sie zalamala... ![]() Zanetka mozesz pic Prenalen - ten syrop dla kobiet w ciazy. |
![]() ![]() |
![]() |
#572 |
Zadomowienie
|
Dot.: Szybko rosną Nam dzieciaczki - z noworodków w niemowlaczki.Mamy VII-VIII 2011 !
Patik doskonale Cię rozumiem... Sama kiedyś posprzeczałam się teściową, po prostu nerwy mi puściły...
![]() Telik super, że jednak wszystko udało sie odkręcić. Patryk też dzisiaj maruda - nic nie pasuje... Wybaczam, bo w taką pogodę co pozostaje... Aga trzymam kciuki, że jednak nie będziesz musiała odstawiać Antka od piersi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#573 |
Zadomowienie
|
Shira, dzięki, że pytasz
![]() ![]() Zanetaa, aerozol stosowaliśmy 2x dziennie. Katar na początku choroby był żółto-zielony, jak zaczęliśmy stosować ten lek to był przezroczysto-biały i on go całkowicie zwalczył. Później ja się zaraziłam od małej i brałam oscillococcinum- to jest 6 porcji takich malutkich granulek do ssania , które bierzesz 2x dziennie przez 3 dni do tego dużo herbaty z miodem i cytryną i szybko przeszło (też karmię piersią). ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#574 | ||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() B yłam u dentystki i na razie jest poklejony a przyszłym tyg bedzie na ćwieku ![]() Jak sie spotkamy to przecież musze wyglądać jak człowiek ![]() Cytat:
![]() ![]() A moze naszym dzieciaczkom nie odpowiada zapach nowosci ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Krystianek lubi herbatke rumiankową , uspokajającą troche mniej a koperkowa gardzi ![]() Cytat:
![]() ![]() Sweetangel ja uwielbiam smak i zapach wanilii ![]() A mój synek dziś przewrócił sie z brzuszka na plecki dwa razy ![]() ---------- Dopisano o 18:47 ---------- Poprzedni post napisano o 18:24 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#575 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a po dwóch dniach nie było problemu z powrotem do cycka
![]() |
#576 |
Zakorzenienie
|
Wróciłam z wygnania
![]() zaległości nigdy nie nadrobie ![]() Po pierwsze jestem juz panią magister ![]() Po drugie Agu ma się dobrze.Co prawdama lekkie napięcie mięśniowe i lekką asymetrie, mamy jedno ćwiczenie Vojty i juz widze poprawe. Poza tym nie wiem co pisać. Troche musze poczytać wstecz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#577 | |||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() a Tymek w śpiworku przeuroczy ![]() uwielbiam na niego patrzeć ![]() Cytat:
a jak tam katar, czujesz sie cos lepiej? Cytat:
z moją mamą. Wy czasami macie przeboje z teściowymi, a mu mnieb to chyba cięższe życie z mamą ![]() a co do przeziębienia to moze ciepłakąpiel z jakimś miłym olejkie, żeb się zainhalować, no i jakaś większa dawka witaminy C Cytat:
![]() sernik mhhhh ale tu dziś wypieki Cytat:
nie przejmuj sie Kochana może faktycznie teściowa mysli ciepło o tobie ale najprawdopodobnie nie potrafi trafnie tego okazać ![]() uff nadrobiłam w końcu Dziękujemy za wczorajsze kciukasyodnośnie okulisty Jaś ma zatkane kanaliki i popropstu musimy mu masować oczka, pozatym oczka zdrowe ![]() dziękuję też za wszystkie wirtualne przytulasy w ramach mojego dzisiejszego stresu jesteście kochane a chrzest w koncu będzie 2o listopada i wysyłam buziaki wszytkim mamusiom które dziś mają gorszy dzień ![]() p.s Scio wieeeelkie gratulacje pani mgr Brumeczku jak badanie
Edytowane przez telik Czas edycji: 2011-10-07 o 18:36 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#578 |
Zakorzenienie
|
Aa ja jak byłam w szpitalu to kazali dziewczynie odciągać mleko i je gotowal i takie przegotowane dawała
|
![]() ![]() |
![]() |
#579 | ||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
no Krzyś ćwiczy ze hej matka mu zdębiała ale wiesz ja to widzę pierwszy raz bo to mój pierwszy bobas ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() tak mop zakupiony mówię NIE szmacie do podłogi!!
![]() ![]() Edytowane przez Shira_83 Czas edycji: 2011-10-07 o 18:52 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#580 |
Zakorzenienie
|
Scio a gdzie Ty byłaś jak Cię nie było?
GRATULACJE pani mgr ![]() Co to te cwiczenia Vojty? jak objawiała się asymetria? |
![]() ![]() |
![]() |
#581 | ||
Zadomowienie
|
czasem placze ale musi wiedziec kto tu rzadzi
![]() Cytat:
![]() aqua aerobic ... kocham ![]() ![]() to nie mozliwe bo my jeszcze "nie tegas" od porodu Cytat:
Hipp rumianek ( w szpitalu dawali na zaparcia podobno rozrzedza koopki) Hipp koperek włoski ( dawali na wzdecia i zeby baczki byly) a teraz mam Hipp herbatka uspokajajaca (kwiat lipy,melisa,rumianek,arom at trawy cytrynowej) Hipp herbatka na ulatwiajaca trawienie (koper włoski, rumianek,anyż) obie bardzooo polecam druga szczegolnie jesli walczycie z zaparciami ![]() Scio - gratulacje my po ciezkim dniu Igorek spal dwa razy po 30 min i teraz mial problem z zasnieciem wiec spi w kolysce (chyba z przemeczenia nie mogl usnac) małżonek wysprzatał dziś generalnie caly nasz pokoj odrazu inne powietrze a kurzu bylo w ........h............ i okno caly dzien uchylone i zbilismy temp. do 21,5 i co.zero charczenia i kataru ale teraz znow skoczyla do 23 ![]()
Złoty krążek mi wcisną na ręce.... ![]() A ja rosnę i rosnę latem, zimą na wiosnę ![]() Jeszcze tylko..... ![]() Ząbki Igorka ![]() Edytowane przez SweetAngel1984 Czas edycji: 2011-10-07 o 19:02 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#582 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Vaniliowa no ja ciągle mam nadzieję, że spotkanie w koncu dojdzie do skutku ![]() Edytowane przez dziubek79 Czas edycji: 2011-10-07 o 19:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#583 |
Rozeznanie
|
scio gratulację
dziubek - przepraszam ![]() ![]() Patik - też ładne ![]() Zaneta daj znać jak wyniki koleżanka też dwójkę dzieci odstawiała na 2 dni z powodu za wysokiej bilirubiny i pomagało. w międzyczasie odciągała. Ania - ja mieszkam niedaleko Balickiej, tez chętnie się spotkam ![]() dla Małopolanek - co tydzień Pod Baranami są Baranki w pieluchach - seanse dla mam z dziećmi. Dzieci pełzają, płaczą, robią kupy a mamy oglądają i nikt się niczym nie przejmuje. Puszczają same nowości. Już 4 razy byłyśmy. Wczoraj na Ki, a wcześniej na Ostatnim Tangu w Paryżu (no to akurat staroć), nowym Almodovarze i Flameco Flamenco. Za tydzień Rozstanie. Polecam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#584 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
Patik - teściową się nie przejmuj - widocznie kobieta nie zawsze przemyśli że głupim słowem można kogoś dotknąć do żywego , może ma problem z okazywaniem uczuć - po prostu ją olej i nie bierz do siebie tego co robi i jak się zachowuje - szkoda Twoich nerwów. Ja z moją teściową też czasem miałam przeboje wcześniej - a teraz zauważyłam że to kompletnie inna kobieta się zrobiłą - do rany przyłóż - nie mam jej teraz nic absolutnie do zarzucenia. Naprawdę się zmieniła nie do poznania.
Edytowane przez beata_1988 Czas edycji: 2011-10-07 o 19:24 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#585 |
Zakorzenienie
|
Lila już śpi a mamuśka wcina kolację
![]() dziś spała w ciągu dnia łącznie z pół godziny a tak to cały dzień wytrzeszcz na wszystko. Ewidentnie przeszła skok bo dziś po prostu inna Lilka- łapie zabawki, gapi się z wielkim zainteresowaniem na swoje rączki, śmiała się w głos wielokrotnie ![]() Scio gratuluję Pani mgr ![]()
#586 |
Zadomowienie
|
Ujawniam sie w klubie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#587 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja zawsze mam ciut uchylone. Zadusiłabym się ! Cytat:
Leje z nosa jakbym nie wiadomo ile wody wypiła i się zakrztusiła. Krówka rewelacyjna ! Dumna jestem z siebie ![]() Mam pytanie, zmieniłaś termin ze względu na mamę, czy ze względu na to aby mieć spokój ? Masuj masuj oczka, bo te zatkane kanaliku nie są przyjemnym uczuciem, kiedyś ktoś mi powiedział, że najlepiej doprowadzić dziecko do większego płaczu np. jak będzie głodne ![]() ![]() ![]() ![]() Gratuluje ! Cytat:
Psikać aerozolem i odciagasz ? Jutro kupię ten oscillococcinum ![]() Herbatę piję, ale bez miodu bo go nie lubię ![]() Cytat:
Nie martw się na zapas ![]() Emi śpi. Mnie męczy katar, czuje że noc będzie ciężka ![]() Źle mi się oddycha, a miałam kupić olejek i zrobić inhalacje. Wiecie co wyczytałam w mojej super księdze o zdrowiu : Jedz potrawy przyprawione czosnkiem - okazuje się że dzieci lubią mleko pachnace czosnkiem, badania przeprowadzone w Stanach wykazały, że jeśli matka kilka godzin przed karmienie zjadła nieco czosnku,dzieci jadły więcej i dłużej zostawały przy piersi. Picie piwa bezalkoholowego na produkcję mleka - w piwie znajdują się pochodnia drożdży, która podnosi w organizmie poziom prolaktyny,hormonu pobudzającego produkcję mleka. Pić je 30 min przed karmieniem. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#588 |
Zakorzenienie
|
NEROLKA ŻYJESZ ??????????????? znowu nam gdzieś zaginęłaś
![]() Dziewczyny zapraszam do klubu proszę się wypowiedzieć na pewien temat ![]() Edytowane przez brunetka2000 Czas edycji: 2011-10-07 o 19:50 |
![]() ![]() |
![]() |
#589 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wczoraj obaliłam dwa i w nocy obudziłam się z cycem twardym jak kamień i zlana mlekiem, nie wiem czy to przypadek czy to rzeczywiście działa. Ale Karmi mi smakuje tylko w jednej wersji: przelane do szklaneczki (takie jak do drinków), aby zszedł gaz, i wtedy bez bąbelków pychotka.
![]() |
#590 | |||
Raczkowanie
|
Scio gratuluje Pani mgr!!!
Telik dobrze, że udało się zmienić datę, ale mamusia i tak nie powinna tak zareagować. A siostrzyczce na pewno mężuś w oko wpadł ![]() Cytat:
![]() A nie to my nie mamy tak źle mimo, że Dominik taki nieśpiący w dzień się zrobił, bo mimo tego on i tak grzeczny jest. Na macie sobie posiedzi, na leżaczku z mamusią poprasuje i opowiada wtedy, o 13 mamy gimnastykę i zabawę z grzechotkami, czasem też pobawi się w łóżeczku przywieszonymi zabaweczkami. Tylko jak juz za długo mu się nie udaje nic chwycić to wtedy daje znać. Dopiero tak ok16-17 robi się marudny i wtedy to już sam nie wytrzyma, oczka mu sie kleją a spać jakoś nie może. Ale Dominik zasypia zawsze o 19 i śpi do 7-8 także może dlatego jest taki wyspany w dzień. Kapiel mamy o 18, i czasem się zastanawiam czy nie jest to za szybko, bo wtedy jak gdzieś jesteśmy to już go nie kapiemy, albo musimy do 18-19 wracać, ale za to z drugiej strony wieczory zawsze są tylko nasze we dwójkę, lub w pojedynkę, bo wtedy zazwyczaj nadrabiam wizaz ![]() A co do herbatki to ja podaje ta ułatwiającą trwienie i staram się podać na dzień 100ml, ale nie zawsze tyle wypija. Cytat:
Cytat:
![]() Brumek nie zdarzyłam zacisnąć kciuków za usg, bo dopiero przeczytałam, ale pewnie i tak wszystko jest ok ![]() Dziubku podziwiam zaparcie co do ćwiczeń, mi by się teraz juz nie chciało.Ale za to chętni bym się zapiasał na szkołe tańca. Zawsze chciałam tańczyć, ale to było tylko moje takie skryte marzenie i przed ślubem udało mi się namówić TŻ na szkołe tańca, ale niestety tylko 1 semestr chodziliśmy. Po ślubie już TŻ się nie chciało ![]()
![]() |
#591 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
tylko w żula ![]() Ale mam ochotę na malinowe ![]() choć jak mam się zalać w trupa ( czyt. mlekiem) to chyba zrezygnuję, albo tylko połowę wypiję, bo długo czekałam aby mnie nie zalewało w nocy, jak Emi śpi do 4tej. Co do szklanek, uwielbiam je pod każdą postacią i "figurą" mam ich masę a mało używam, po prostu uwielbiam je mieć, jak książki kucharskie - mogłabym je mieć milion i więcej a zajrzę do nich raz na ruski rok ![]() ![]() Zimne dreszcze mam, komu je dam ? ![]() Aaaaa, Patik - olej teściową ! Ty musisz wyjechać z tej dziury na jakiś czas widzę ![]() ![]() Nie pozwól aby teściowa z każdym słowem spierniczała Ci dzień ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#592 |
Zadomowienie
|
Zanetaa, kolor kataru widziałam dopiero jak go odciągnęłam aspiratorem- sam nie wychodził. Po psiknięciu aerozolem odciągałam dopiero jak była potrzeba (jak słychać było, że mocno jej furczy) czasami było to kilka godzin po psiknięciu lekiem, a czasami 5 minut.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#593 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a tak serio to naprawdę widze że się zmieniła, chyba doceniła że fajnie się mieszkało z nami ale mamy swoje życie - i kiedyś przyznała mi się że mój szwagier, brat tż-ta kiedyś powiedział jej że tęskno mu za moimi obiadkami ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() a w ogóle o ile jeszcze ktoś pamięta- ona miała poważny wypadek samochodowy 13 maja - do tej pory siedzi na chorobowym, ale już niedługo bo jeszcze jakieś 2 tygodnie, potem ma wracać do pracy, ogólnie stała się naprawdę życzliwa, i teraz moge powiedzieć że lubie swoją teściową ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#594 |
Zakorzenienie
|
Beatka wow co za zmiana
![]() ![]()
#595 | |
Zakorzenienie
|
Dziękuje.
![]() I apropo studiów. Zawsze marzyła mi się edukacjawczesnoszkolna. Dużosobie podczytuje na ten temat i tu moje pytanie iść na studia, czy nie.Od tygodnia się zastanawiam. Z pracą jest chyba ciężko. Kolejne 3 lata nauki. Teraz mam 25 lat - będę mieć 28 jak skończe. Sporo kasy tez to kosztuje. I sama nie wiem ![]() Cytat:
![]() Toćwiczenie które my mamy polega na tym, ze rozbieram ją do pieluchy, uciskam kciukiem punkt 2cm poniżej sutkiem resztą ręki przytrzymująctułów, zeby się nie przekręciła. Drugą ręką przekręcam jej głowe. i tak 30sek trzymam. W pokoju moge byc tylko ja, ma byc cicho, niczym jej nie zagadywac, zadnych bodzców. A gdzie byłam? Neta mi odcięli ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#596 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ale Ty później rodziłaś ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Ile ona ma pracy ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#597 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#598 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Bo tak jest. Nawet nie tz, bo on nie obecny w domu po 12 godzin. ( ale jeszcze tydzien, moze dwa i to sie zmieni) Nasze relacje dużo lepsze, już nie ma takich odchyłów jak wcześniej na temat opieki nad Sarą. Jeździć z nią sama nie jeżdżę, chyba że do mamy 10km. W miasto 25 km od nas nie ruszam z nią, wolę sama wszystko szybko załatwić niż się z nią tarabanić. Ledwo daję radę ją w foteliku unieść. Ale za tydzień zaczynaja się zjazdy piątek-niedziela raz w miesiącu czy dwa- więc odskocznia jest. Teściową się nie potrafię nie przejmować, taka moja głupia natura, użalam się nad sobą jak nad śmierdzącym jajkiem. Mimo że za każdym razem sobie powtarzam że to był ostatni raz. youyou dokarmiasz jeszcze Małą mm? Sara przy jedzeniu mi ostatnio cyrki odstawia. Teraz po kąpaniu mnie i siebie wymęczyła. Pluje, kręci głowa, piszczy , krztusi się jakby nie chciała jeść. A w rzeczywistości chce, bo po 10 minutach walki się uspokaja i wcina. Nie wiem o co jej chodzi. Boli coś? gardło? Tz chory konkretnie, śpi sam. Boj się, że nas pozaraża ![]() Ja śpię u Sary w pokoju na tapczanie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#599 | |||||
Wtajemniczenie
|
Dziekuje dziewczyny za wsparcie. Mam nadzieje, ze kolejny raz Wasze kciuki zdzialaja cuda!
![]() Cytat:
Scio myslisz, ze na tym jednym cwiczeniu sie skonczy? Mala Ci nie placze? Mysmy rehebilitowali Wiktorie ta metoda, pamietam to cwiczenie, o ktorym piszesz. Wiki darla sie jak opetana jak "dostawala" nowe cwiczenie. Potem juz sie przyzwyczajala. Tylko u nas rehabilitacja trwala jakies 5 miesiecy. Ale gdybym wtedy wiedziala, to co wiem teraz to raczej nie meczylabym tak dziecka. Mnie lekarz nastraszyl, a podejrzewam, ze az takiej drastycznej metody (mowie tu o Vojcie) nie musialysmy stosowac. Jak juz byla Zuzka, to tez cos tam sie u niej mi nie podobalo, ale od innej lekarki dostalam namiar do fajnej rehabilitantki. Ona przyszla do mnie do domu, zobaczyla mala, pokazala kilka cwiczen i po kilku dniach problemu nie bylo. Tylko ona stosowala Bobatha, dziecko ani razu nie zaplakalo, bo to sa cwiczenia przez zabawe. Ta kobieta mowila mi, ze Vojta jest do ciezkich przypadkow, lekkie problemy mozna wyrownac Bobathem. Mam nadzieje, ze u Was szybko sie pozbedziecie problemu! Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
I tez zauwazylam, ze po wypiciu (pije po wieczornym karmieniu) w nocy mam bardziej pelne piersi, wiec to chyba nie przypadek. I tez koniecznie musze przelac do szklanki. Ja pijam tylko i wylacznie malinowe, inne mi nie smakuja. Cytat:
|
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#600 |
Zakorzenienie
|
yyy, ja tez jeszcze nie bylam ale tylko dlatego ze najblizszy wolny termin ma pod koniec pazdziernika...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:19.