Nasze Codzienne Jadłospisy XV - Strona 105 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-10-08, 15:12   #3121
daria715
Raczkowanie

Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XV

Cytat:
Napisane przez SweetCherry87 Pokaż wiadomość
Rzuca mi się w oczy kompletny brak świezych warzyw, nie lubisz? poza tym mało białka w tym jadłospisie...
Już odpowiadam
* Nie jadam 2 śniadań ze względu na to,że pierwsze śniadanie jem po 9, a obiad o 13.

* mięsa jak i placków była spora ilość, a barszcz gotowany z buraczków.

*co do NNKT to dziekuję za uwagę i postaram się to zmienić.

* Nie lubię ,a wręcz nie rozumiem jak można jeść serek wiejski z warzywami( pomidorami tak jak moja mama... fuj). Uwielbiam jeść sam, z dżemem lub po prostu na kanapce.. a masło mi pod niego jakoś nie pasuje.

* białko nie za dobrze toleruję, a co do warzyw to na kanapkach lubię tylko sałatę i ogórka;p

19. 04. 2014

Antoś
15. 01. 2015
daria715 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-08, 15:42   #3122
Kallla
Rozeznanie

GG do Kallla

moja eRka : (2 h siłowy obwodowy+aeroby)

ś: dwie kromki grahama, z jajkiem, gotowanym kurczakiem i pomidorem, kawa z mlekiem

śII: zaraz po siłowni shake proteinowy a po godzinie garść makaronu pełnoziarnistego z połową tuńczyka wsw, pomidor, kubek mięty

o: pizza na pełnoziarnistym spodzie, z mozzarellą, papryką, pieczarkami, szynką drobiową i kilkoma czanymi oliwkami, jako sos domowy przecier pomidorowy z ziołami, zielona herbata po obiedzie

p: serek wiejski z tartym jabłkiem i cynamonem, czerwona herbata z cytryną

k: jajecznica z dwóch jajek na plasterku szynki, poł pomidora, kawałek ogórka i papryka na zagryche, kubek miety

WYMIANA :

Kallla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-08, 17:06   #3123
lovelykate
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez daria715 Pokaż wiadomość
Utrzymanie;

Śniadanie; owsianka ( 5 łyżek płatków owsianych, 2 łyżki otrębów pszennych, szklanka mleka, duże jabłko) + łycha słonecznika; 2 chrupkie, żytnie pieczywka do pochrupania. Ładnie

50 minut steppera.

Obiad; 1,5 placka drożdżowego z kapustą włoską na żeberkach przepisu mojej prababci( jeden placek ma wymiary około 20x10x5). <3 ; kubek barszczu czerwonego. Jeżeli się najadłaś to w porządku

15 minut twistera.

Podwieczorek; seruś wiśniowy ; duże jabłko. No ok, ale znów jabłko? Nie lubisz innych owoców? Do serka dorzuć jakieś orzechy

Kolacja; 3 kromki chleba ' polskie zboża' z serkiem wiejskim. + warzywa, bo prawie ich brak w Twoim jadłospisie poza obiadem.

Po; serek wiejski truskawkowy na pół z TŻ.
Ujdzie, ale mało warzyw, białka, jakiegoś mięska mi brak. Może do kolacji zamiast serka wiejskiego dasz jakieś jajko, jajecznicę, albo szynkę?
Dodaj też oliwę, orzeszki, bo mało nnkt.

---------- Dopisano o 16:47 ---------- Poprzedni post napisano o 16:45 ----------

Cytat:
Napisane przez king0 Pokaż wiadomość
wczorajsze U:
I. owsianka z 4 łyżek na mleku z 2 garściami migdałów i suszonej żurawiny Może jakiś świeży owoc?
II. bułka z pestkami dyni z masłem, serem, kiełbasą i pomidorem Ok
III. mały jogurt gruszkowy; jabłko Jako przekąska ujdzie, może dorzucisz orzeszki/pestki dyni lub słonecznika do jogurtu?
IV. połowa woreczka ryżu z warzywami (brokuły, groszek, fasolka szparagowa, marchewka, trochę papryki i kukurydzy) Brak mi tu jakiegoś mięska
V. 2 kromki chleba z masłem i miodem/ serem i ogórkiem; marchewki Ok
Generalnie w porządku, jeżeli się najadasz

---------- Dopisano o 17:06 ---------- Poprzedni post napisano o 16:47 ----------

Cytat:
Napisane przez Kallla Pokaż wiadomość
moja eRka : (2 h siłowy obwodowy+aeroby)

ś: dwie kromki grahama, z jajkiem, gotowanym kurczakiem i pomidorem, kawa z mlekiem

śII: zaraz po siłowni shake proteinowy a po godzinie garść makaronu pełnoziarnistego z połową tuńczyka wsw, pomidor, kubek mięty

o: pizza na pełnoziarnistym spodzie, z mozzarellą, papryką, pieczarkami, szynką drobiową i kilkoma czanymi oliwkami, jako sos domowy przecier pomidorowy z ziołami, zielona herbata po obiedzie

p: serek wiejski z tartym jabłkiem i cynamonem, czerwona herbata z cytryną

k: jajecznica z dwóch jajek na plasterku szynki, poł pomidora, kawałek ogórka i papryka na zagryche, kubek miety
Bardzo mi się podoba!

Co mi zostało w życiu prócz czterech ścian
Nigdy nie chciałam wiele, co dzisiaj mam
Dobry sen znikł wchłonięty w czerń
Nie został nikt co kochał mnie
Nie mam już nic
Nie ma już nic
Nie ma już mnie...
lovelykate jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-08, 18:30   #3124
Annie1441
Wtajemniczenie

oj Phynn za Twoją ocenę to ja akurat dziękuję, bo nie lubię hipokryzji

tak ze słodyczkami, kluseczkami napewno byłoby lepiej i zdrowiej i proszę mnie tu nie porównywać z irish bo jem codziennie pizzy, codziennie parówek, piwka, skrzydełek
Annie1441 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-08, 19:05   #3125
ewelajnek
Raczkowanie

Moje dzisiejsze P:

Śniadanie(bardzo późno): szklanka mleka 3,2% z porcją corn flakesów, kroma chleba wiejskiego z pasztetem, pomidor, trochę kukurydzy
Obiad: duszone na maśle udko z kurczaka z połową kaszy gryczanej ( całe masło i tłuszcz z mięsa wsiąkło w nią), fasolka szparagowa polana łyżką oliwy z oliwek
Podwieczorek: danio brzoskwiniowy, jabłko
Kolacja(będzie): wiejski 150 g z miodem, kroma chleba wiejskiego (jeszcze nie wiem z czym)

-i wieczorem leci Mam Talent więc może coś wpadnie, ale nie wiem jeszcze

Proszę o ocenę. Bardzo się starałam
ewelajnek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-08, 19:14   #3126
Kallla
Rozeznanie

GG do Kallla

Cytat:
Bardzo mi się podoba!
a Dziękuję, staram się jak mogę

WYMIANA :

Stary 2011-10-08, 19:16   #3127
201605090956
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez slodka_kicunia_17_wera Pokaż wiadomość
P

I sn: jogurt kozi o smaku owoców leśnych wymieszany z:
  • płatki owsiane
  • otręby owsiane
  • orzechy laskowe
  • banan
  • wiórki kokosowe
  • siemię lniane
  • sliwki suszone
  • płatki migdałowe
+ herbata z cukrem, marcepan w czekoladzie

IIsn: 2 kromki chleba razowego na zakwasie z masłem i pasztetem sojowy z obkładem z papryki zielonej i sałaty + kawa z mlekiem sojowym

w międzyczasie: kilka cukierków marcepanków w czekoladzie, jedno ciastko w czekoladzie z migdałami i mgdałowym nadzieniem

Ob: kawałek fileta z indyka (1/5 z 1,5 kilogramowej piersi) obtaczany w papryce słodkiej i sosie worcestershire smażony na oliwie z pieczarkami i ryżem dzikim z oliwą i bazylią
deser: mus czekoladowy z Lidla

Pod: jogurt kozi o smaku jagód wymieszany z:
  • otręby owsiane
  • zarodki pszenne
  • płatki owsiane
  • banan
  • siemię lniane
  • sliwki suszone
  • cukrem
  • mlekiem sojowym

Kolacja (w planach): rybka z puszki z ośćmi (sardynki, albo szprotki) w oleju, papryka, pomidor, sałata, oliwki, herbata z cukrem

Większość przepisów made by dietetyk, wykonanie własne

Nie jem:
wieprzowiny
wołowiny
nabiału krowiego (łącznie z serami)
Jak toto wygląda? Oceni ktoś?

Dziś się posypało więc nie wstawię
201605090956 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-08, 19:25   #3128
Kallla
Rozeznanie

GG do Kallla

Cytat:
Napisane przez slodka_kicunia_17_wera Pokaż wiadomość
Jak toto wygląda? Oceni ktoś?

Dziś się posypało więc nie wstawię
Wprawdzie ja jem redukcujnie ale wypowem sie a co Podoba mi się Twój jadlospis, jest dużo ale zdrowo - warzywa są, bialko jest, węgle odpowiednie, nnkt tez. Dla mnie fajnie, kolorowo i konkretnie

WYMIANA :

Stary 2011-10-08, 19:30   #3129
Bloody_
Rozeznanie

UTRZYMANIE:

1. Owsianka z 5 łyżek płatków owsianych zwykłych na szklance mleka 2% z bananem, łyżeczką masła orzechowego i cynamonem

2. (taka bardziej przekąska)
Serek wiejski 150g z mrożonymi jagodami, łyżką wiórek kokosowych i łyżeczką miodu

3. 2 gałki ziemniaków z koperkiem; kawałki piersi z kurczaka podsmażone na maśle razem z kawałkami brokuła, kalafiora i pieczarkami; kilka łyżek gotowanych buraczków

4. Pasek białej Milki z ryżem dmuchanym; kawa zbożowa z mlekiem 2%; 2 małe jabłka

5. 2 kromki chleba '7 ziaren' z masłem, sałatą, polędwicą drobiową, pomidorem, ogórkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem; wieeelka marchewa, którą właśnie przegryzam
I am the captain of my soul.

Bloody_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-08, 19:30   #3130
pozytywna-wariatka
Zadomowienie

wstawię raz jeszcze, bo się pozmieniało.

Erka!
1śn
- koktajl białkowy pół na pół mleko/woda
1 h siłownia
2śn - od razu po garść rodzynek, 2 łyżki brązowego ryżu, dwa białka z jaj usmażone na teflonie z 4 plastrami polędwicy z indyka.
obiad - dwa kawałki pełnoziarnistej pizzy z kurczakiem, cebulą, oliwkami, kukurydzą, sosem pomidorowym.
podwieczorek - koktajl białkowy pół na pół mleko/woda
1 h gry w squasha ( dostałam od tż rakietą w czoło mam wielkiego guza, no proszę... )
kolacja - dwa jajka na twardo, parę łyżek wieśniaka.
pozytywna-wariatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-08, 19:51   #3131
201605090956
Konto usunięte

Cytat:
Wprawdzie ja jem redukcujnie ale wypowem sie a co Podoba mi się Twój jadlospis, jest dużo ale zdrowo - warzywa są, bialko jest, węgle odpowiednie, nnkt tez. Dla mnie fajnie, kolorowo i konkretnie
Dziękuję. Dietetyk mi to ułożył, ale nieco inwencji twórczej też jest
Stary 2011-10-08, 20:05   #3132
lovelykate
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Bloody_ Pokaż wiadomość
UTRZYMANIE:

1. Owsianka z 5 łyżek płatków owsianych zwykłych na szklance mleka 2% z bananem, łyżeczką masła orzechowego i cynamonem

2. (taka bardziej przekąska)
Serek wiejski 150g z mrożonymi jagodami, łyżką wiórek kokosowych i łyżeczką miodu

3. 2 gałki ziemniaków z koperkiem; kawałki piersi z kurczaka podsmażone na maśle razem z kawałkami brokuła, kalafiora i pieczarkami; kilka łyżek gotowanych buraczków

4. Pasek białej Milki z ryżem dmuchanym; kawa zbożowa z mlekiem 2%; 2 małe jabłka

5. 2 kromki chleba '7 ziaren' z masłem, sałatą, polędwicą drobiową, pomidorem, ogórkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem; wieeelka marchewa, którą właśnie przegryzam
No mistrz !

Co mi zostało w życiu prócz czterech ścian
Nigdy nie chciałam wiele, co dzisiaj mam
Dobry sen znikł wchłonięty w czerń
Nie został nikt co kochał mnie
Nie mam już nic
Nie ma już nic
Nie ma już mnie...
lovelykate jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-08, 20:07   #3133
zielona_zabcia
Rozeznanie

R;
ocet jabłkowy z ciepłą wodą, miodem i cytryną; jabłko
I.dwie kromki prawdziwego razowaca na miodzie (po 45g każda kroma) z masłem roślinnym (innego nie ma) wędzoną piersią z kurczaka, jajkiem na miękko, prażoną cebulką, koperkiem i natką; pomidor z solą i piepszem kolorowym;
II.duży schabowy duszony z cukinią, porem, papryką i pomidorami;
porcja sałatki z kapusty włoskiej, papryki itp. z oliwą;
III.serek wiejski 200g z duzą garścią orzechów włoskich, kakao naturalnym, cynamonem i aromatem waniliowym;
IV.puszka tuńczyka wsw, korniszonami, cebulą i curry;

+dużo wody, neoangin, cukierki landrynki jakieś 3-4, paczka orbitek różowych,;

I jak? tak, chudnę.

zaręczona 30.03.2012
mama maleńkiego Miłoszka 17.07.2012
niedługo żona
niedługo matura
wygrałam swoje życie !
zielona_zabcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-08, 20:10   #3134
GreenBalance
Raczkowanie

Utrzymanie (zakręcone i w biegu - mam tysiąc rzeczy do zrobienia ):

śniadanie: owsianko-żytnianka gotowana na wodzie z sokiem z cytryny, goździkami, cynamonem, wanilią, szczyptą soli, kardamonem, białkiem jaja, żółtkiem, połową banana, gruszką, ze śliwkami i pestkami dyni; kawa z mlekiem

ii śniadanie: jabłka zapiekane pod orkiszową kruszonką z cynamonem, imbirem wdg. 5 przemian

obiad: micha gęstej, pożywnej grochówki z mięsem wieprzowym, wędzonką, marchewkami, ziemniakami, włoszczyzną i zieloną pietruszką

kolacja: porcja zupy krem z zielonego groszku; dwie kromki chleba razowego tostowanego z masłem i cebulą, z wędzoną makrelą, ogórkiem kiszonym, bazylią i tymiankiem

+ woda, napar z pokrzywy, woda z imbirem, cynamonem i tymiankiem
w międzyczasie spacer, jazda konna + lekka yoga

w razie wątpliwości: tak najadam się, nie chodzę głodna, jem to co lubię i dbam o to żeby niczego nie brakowało, lepiej się czuje na 4 posiłkach, mój organizm najlepiej wie czego mu potrzeba
Stary 2011-10-08, 20:22   #3135
Winky
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez GreenBalance Pokaż wiadomość
Utrzymanie (zakręcone i w biegu - mam tysiąc rzeczy do zrobienia ):

śniadanie: owsianko-żytnianka gotowana na wodzie z sokiem z cytryny, goździkami, cynamonem, wanilią, szczyptą soli, kardamonem, białkiem jaja, żółtkiem, połową banana, gruszką, ze śliwkami i pestkami dyni; kawa z mlekiem

ii śniadanie: jabłka zapiekane pod orkiszową kruszonką z cynamonem, imbirem wdg. 5 przemian

obiad: micha gęstej, pożywnej grochówki z mięsem wieprzowym, wędzonką, marchewkami, ziemniakami, włoszczyzną i zieloną pietruszką

kolacja: porcja zupy krem z zielonego groszku; dwie kromki chleba razowego tostowanego z masłem i cebulą, z wędzoną makrelą, ogórkiem kiszonym, bazylią i tymiankiem

+ woda, napar z pokrzywy, woda z imbirem, cynamonem i tymiankiem
w międzyczasie spacer, jazda konna + lekka yoga

w razie wątpliwości: tak najadam się, nie chodzę głodna, jem to co lubię i dbam o to żeby niczego nie brakowało, lepiej się czuje na 4 posiłkach, mój organizm najlepiej wie czego mu potrzeba
Fajnie, chociaż obiad dosyć skromny.
Podasz przepis na jabłka pod kruszonką?
Oto jest życie: nic a jakże dosyć...
Winky jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-08, 20:45   #3136
Nowhere
Rozeznanie

Cześć Podczytuję ten wątek od dłuższego czasu, a w zasadzie lekturę kilku jego części już mam za sobą wiele mi to dało, jestem po dość... wyniszczającej eRce, a teraz staram się jeść coraz bardziej wartościowo, korzystając z rad zawartych w tym temacie jadło nie jest perfekcyjne, wiem, ale staram się wprowadzać coraz więcej luzu, mniej planowania, czekam też na okres... (BMI oczywiście w normie) niedawno przełamałam się do domowych obiadów Pokusiłam się, by wstawić całość:
mojeU :
Na czczo - szklanka wody z cytryną i miodem
Śniadanie: Owsianka(5 łyżek płatków na szklance mleka 3.2 %, łyżeczka siemienia lnianego, łyżeczka kakao DecoMoreno, banan, garść suszonej żurawiny, dwa herbatniki)
1h roweru stacjonarnego, 8min abs/legs

II śniadanie: Grahamka dzielona na 3, każda część grubo z masłem:
- z szynką z kurcząt
- z roladą ustrzycką
- z dżemem figowym słodzonym fruktozą
do tego cały pomidor posypany szczypiorkiem, duża śliwka
Obiad: 5 pyz ziemniaczanych z mięsem + sporo kapusty kiszonej
Podwieczorek: jogurt naturalny 180g z łyżką żurawiny suszonej( znowu, bardzo lubię ) i dwoma otrębów granulowanych żurawinowych
Kolacja: 3/4 kostki twarogu półtłustego z połową dużej papryki i połową cebuli
Do picia 2x pokrzywa, herbata czarna z miodem i cytryną, kilka kubków zielonej i czerwonej + dużo wody.
Ruch poza wspomnianymi ćwiczeniami zerowy - cały dzień przeleżany przed kompem/zeszytami

i może jeszcze jedno U, szkolne, tak poglądowo :
Śniadanie: Owsianka ( 5 łyżek płatków, łyżeczka siemienia lnianego, ugotowane na wodzie i zalane jogurtem nat. 180g, do tego banan, kiwi, papaja kandyzowana, śliwki suszone - posypane wiórkami kokosowymi)
II śniadanie: grahamka z masłem, serem żółtym, sałatą i papryką
III śniadanie: grahamka z masłem dżemem figowym tym na fruktozie
Obiad: puszka tuńczyka wsw wymieszana z warzywami (mieszanka chińska - chyba marchewka, por, cebula, papryka i coś tam jeszcze) i 50g ryżu brązowego
Kolacja: twaróg półtłusty z pomidorami i szczypiorkiem

Jak się to moje jedzenie prezentuje?
Nowhere jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-08, 21:28   #3137
GreenBalance
Raczkowanie

Dzięki za ocenę. Zupy była micha i gęsta ze lycha stała. Co do jabłek to robię według kwestismaku ale dostosowuje pod siebie czyli z mąka orkiszowa, syropem z agawy/miodem, brązowym cukrem + przyprawy takie jak imbir, kakao i cynamon. Czasem dodaje trochę migdalow zmielonych na make - zależnie od chęci i składników

Ale szczerze polecam tez inny przepis:
szklanka mąki orkiszowej, szklanka sypkiej kaszy manny, szklanka brązowego cukru, lyzeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, imbiru, kakao i cynamonu (ja robię według kolejnosci PP) - wymieszac. Zertrzec 6 jablek i doprawic cynamonem. Wysmarowac blache maslem i warstwowo ukladac sucha mase-jablka az do wyczerpania skladnikow. Na gorze ulozyc wiorki z polowy kostki masla. Piec w 180 stopniach, 1 h.

Edytowane przez GreenBalance
Czas edycji: 2011-10-08 o 21:30
GreenBalance jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-08, 23:33   #3138
ewelajnek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ewelajnek Pokaż wiadomość
Moje dzisiejsze P:

Śniadanie(bardzo późno): szklanka mleka 3,2% z porcją corn flakesów, kroma chleba wiejskiego z pasztetem, pomidor, trochę kukurydzy
Obiad: duszone na maśle udko z kurczaka z połową kaszy gryczanej ( całe masło i tłuszcz z mięsa wsiąkło w nią), fasolka szparagowa polana łyżką oliwy z oliwek
Podwieczorek: danio brzoskwiniowy, jabłko
Kolacja(będzie): wiejski 150 g z miodem, kroma chleba wiejskiego (jeszcze nie wiem z czym)

-i wieczorem leci Mam Talent więc może coś wpadnie, ale nie wiem jeszcze

Proszę o ocenę. Bardzo się starałam
Proszę o ocenę, wciąż czuję się ignorowana
ewelajnek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-09, 07:28   #3139
Kallla
Rozeznanie

GG do Kallla

Cytat:
Napisane przez ewelajnek Pokaż wiadomość
Proszę o ocenę, wciąż czuję się ignorowana

porównaj swój jadlospis z jadłospisem slodkiej kiciuni
u ciebie jak dla mnie mało na P...

WYMIANA :

Stary 2011-10-09, 08:48   #3140
kawuza
Raczkowanie

eR; (bardzo mi zależy na ocenie, muszę podkęcić metabolizm bo niedługo zejdę poniżej 1000kcal, a nie chcę!)

I.owsianka z 4ł pł i otrębami na połowie szkl.mleka; z serkiem homogenizowanym naturalnym menuB, jabłkiem, cynamonem, orzechami włoskimi i łychą miodu ;
II.kapka z 2kromek domowego żytniego z masą słonecznika (upiekłam tak jak radziła mi morphine) posmarowana twarogiem (ser biały,mleko,piepsz,sól)z wędliną z indyka (pierść), pomidorem;
III.mięsko mielone z indyka smażone na oleju z czosnkiem, papryką, cukinią i pomidorami i przyprawami; 4łyżki kaszy grycznej;
ćwiczenia z domu (z hentelkami, na brzuch, przysiady, pompki) potem 1h basen
IV.tuńczyk? nie wiem co

może mi przybędzie ale nie ważne...czy tak uda mi się rozkręcić metabolizm? Nigdy nie uprawiałam żadnego sportu, moja aktywność fizyczna kończyła się na chodzeniu w celu załatwieniu jakiś spraw, do autobusu i z powtotem,oraz od lodóki do książki. Męczy mnie wieczna dieta i brak rezultatów...proszę o pomoc (wczoraj miałam prawdziwy napad,boję się że zrobię sobie krzywdę..)
kawuza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-09, 09:39   #3141
daria715
Raczkowanie

[QUOTE=lovelykate;29854716]Ujdzie, ale mało warzyw, białka, jakiegoś mięska mi brak. Może do kolacji zamiast serka wiejskiego dasz jakieś jajko, jajecznicę, albo szynkę?
Dodaj też oliwę, orzeszki, bo mało nnkt.[COLOR="Silver"]

[
Dziękuję za ocenę
Nie wiem jak Ty, ale u mnie nie jada się codziennie na obiad mięsa.Jem to co zrobi mama i nie będę jej wydziwiać.Do serka jakoś nie pasują mi orzechy bo był wiśniowy. Warzyw nie lubię i jem o tyle o ile. A co do kolacji to mam wiaderko wiejskiego, którego data kończy się w poniedziałek, więc muszę go skończyć...zresztą szynkę jem średnio 5x w tygodniu na kolację...więc chyba nic się nie stanie jak raz zjem wiejski...

---------- Dopisano o 09:39 ---------- Poprzedni post napisano o 09:33 ----------

Utrzymanie.

Śniadanie; owsianka ( 5 łyżek płatków owsianych, 2łyżki otrębów pszennych, szklanka mleka, jabłko) +łycha słonecznika, 2 chrupkie pieczywka żytnie do pochrupania.

Obiad;wielki placek drożdżowy( został z wczoraj z obiadu) z surówką z kapusty włoskiej, marchwi , jabłka i oleju rzepakowego.

Po; gotowana marchew i reszta surówki z obiadu.

Podwieczorek; seruś wiśniowy, chrupkie pieczywko.

Kolacja;( u Tż) jajecznica z 2 wiejskich jaj; grahamka : jedna połowa z margaryną (lubię z samą margaryną/masłem do jajecznicy), a druga z szynką drobiową i keczupem.

Po;( u Tż) kawałek ciasta ucieranego z winogronami, 5 wafli ryżowych z ryżem dzikim ( podczas oglądania Mam Talent).

19. 04. 2014

Antoś
15. 01. 2015

Edytowane przez daria715
Czas edycji: 2011-10-09 o 09:41
daria715 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-09, 11:12   #3142
naaata_
BAN stały

hej, dzisiejsze P do oceny (obiady szpitalne), mam juz sporo na + . SNIADANIE: 2 kromki razowego grubo z masłem: 1 z porcją twarożku i pomidorem, 2 z dużym plastrem sera zoltego i pomidorem, herbata z cytryną. 2 ŚNIADANIE: banan, jogurt naturalny + uwaga 6 kostek czekolady RitterSport z migdałami (po dłuższym czasie normalna słodycz). OBIAD: będzie zupa jakaś(gęsta)+ pewnie surówka, jakieś gotowane/pieczone mięso+ziemniaki. PODW. planuję owoce(pomarańcza, kiwi)+ duża garśc migdałów i duża garśc pestek dyni (razem ok 50g). KOLACJA: duża podłużna grahamka(ok 100g)grubo z masłem, do tego spory kawał gotowanej piersi z kurczaka(hm,min.120g surowej,tak na oko;mama wczoraj przywiozla) LUB 2jaja na miekko+plaster szynki, do tego pomidor, herbata z cytryną. 2 KOLACJA: znów bułka grahamka (60g) z masłem, dużym plastrem sera żółtego Złoty Mazur(te pakowane),pomidorem + serek wiejski 200g. OK 21(ok godzinę po 2 kolacji): zjem drugi serek wiejski 200g, do tego jakiś owoc. I JAK? :-> Posiłki jem ok co 2 godz.; jak dobrze pójdzie to jutro już wyjdę. PROSZĘ O OCENKĘ .
naaata_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-09, 11:23   #3143
olik187
Rozeznanie

witam;P moje poszpitalne U;

śniad; 4 kromki razowca z masłem;twarogiem i miodem/ dżemem/ szynką i żółtym serem/twarogiem i pomidorem z cebulka; kawa z mlekiem

2śniad; tartaletka z jabłkami i cynamonem, kawa z mlekiem

obiad; zupa fasolowa, ryż,smażony filet z kurczaka,mizeria

podw; berlisso, jabłko

kolacja; 2 kromki razowca z masłem; z serkiem pleśniowym i pomidorem; 2 kromki białego z masłem; wędzona makrelą i szczypiorkiem
olik187 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-09, 11:33   #3144
201605090956
Konto usunięte

Cytat:
porównaj swój jadlospis z jadłospisem slodkiej kiciuni
u ciebie jak dla mnie mało na P...
Za mało, to raz, a dwa, że ja mam nieco gorzej. Pewnych rzeczy nie mogę jeść. Wieprzowiny i wołowiny rodzina nie jada, bo tata ma problem z cholesterolem. Ja nie jem nabiału krowiego. Ale to nie powód, żebym nie dawała rady. Wystarczało iść do dietetyka i dać radę. Jak ktoś chce tyć / chudnąć to lepiej nie na własną rękę. Diety "cud" typu dr. Dukan są bez sensu. I nie czytam gazet, bo te diety to wymyślają panie dziennikarki naprędce podpisując się jakim wymyślonym lekarzem. Ja tyję, ale też tak samo.
Stary 2011-10-09, 11:34   #3145
Tynusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olik187 Pokaż wiadomość

śniad; 4 kromki razowca z masłem;twarogiem i miodem/ dżemem/ szynką i żółtym serem/twarogiem i pomidorem z cebulka; kawa z mlekiem

podw; berlisso, jabłko

kolacja; 2 kromki razowca z masłem; z serkiem pleśniowym i pomidorem; 2 kromki białego z masłem; wędzona makrelą i szczypiorkiem
Pamiętam twoje jadłospisy z kiedyś i powiem ci ,że od tamtego czasu jest o niebo lepiej.

Kreta/ Agia Pelagia or 2013 ? Lloret
Tynusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-09, 11:53   #3146
Bloody_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lovelykate Pokaż wiadomość
No mistrz !
Dziekuję.

Cytat:
Napisane przez kawuza Pokaż wiadomość
eR; (bardzo mi zależy na ocenie, muszę podkęcić metabolizm bo niedługo zejdę poniżej 1000kcal, a nie chcę!)

I.owsianka z 4ł pł i otrębami na połowie szkl.mleka; z serkiem homogenizowanym naturalnym menuB, jabłkiem, cynamonem, orzechami włoskimi i łychą miodu ; super śniadanie.
II.kapka z 2kromek domowego żytniego z masą słonecznika (upiekłam tak jak radziła mi morphine) posmarowana twarogiem (ser biały,mleko,pieprz,sól)z wędliną z indyka (pierś), pomidorem; no i pięknie. fajnie, że sama upiekłaś chleb.
III.mięsko mielone z indyka smażone na oleju z czosnkiem, papryką, cukinią i pomidorami i przyprawami; 4łyżki kaszy gryczanej; podoba mi się.
ćwicze
nia z domu (z hentelkami, na brzuch, przysiady, pompki) potem 1h basen
IV.tuńczyk? nie wiem co może być tuńczyk + dodaj jakieś warzywka.

może mi przybędzie ale nie ważne...czy tak uda mi się rozkręcić metabolizm? Nigdy nie uprawiałam żadnego sportu, moja aktywność fizyczna kończyła się na chodzeniu w celu załatwieniu jakiś spraw, do autobusu i z powtotem,oraz od lodóki do książki. Męczy mnie wieczna dieta i brak rezultatów...proszę o pomoc (wczoraj miałam prawdziwy napad,boję się że zrobię sobie krzywdę..)
bardzo podoba mi się Twoja eRka. fajnie, że podchodzisz do niej racjonalnie i zdrowo. wydaje mi się, że taki jadłospis jest dobry na podkręcenie metabolizmu. przede wszystkim pamiętaj o dużej ilości białka, regularnych posiłkach, piciu odpowiedniej ilości płynów, wysiłku fizycznym i będzie ok.

Cytat:

podw; berlisso, jabłko

też pamiętam Twoje wcześniejsze jadłospisy i widać, że jest dużo lepiej. całkiem fajnie jak na U. tak trzymaj.
I am the captain of my soul.

Bloody_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-09, 12:17   #3147
ifellinlovewithadeadboy
Zadomowienie

Cytat:

podw; berlisso, jabłko

również muszę przyznać, że dostrzegam tu znaczną zmianę, na lepsze ofc (szkoda tylko, że musiało to się skończyć szpitalem, no ale ważne, że jest lepiej..) jedynie urozmaiciłabym jadłospis i ten chleb w niektórych przypadkach zamieniła np. na jakieś płatki,ryż,kaszę na słodko, jakieś placuszki, naleśniki itd.. lub np. omlet czy jajecznicę, no chyba, że nie nudzą ci się te kanapki i tak ci smakuje to oczywiście nie ma w tym nic złego a tak to jest jak najbardziej ok

..a swojego nie wstawiam nawet, bo nieszczęsna jelitówka mnie dopadła i nie wiem nawet do końca co mogę jeść, a czego nie, żeby nie skończyło się to znowu w wc..

Edytowane przez ifellinlovewithadeadboy
Czas edycji: 2011-10-09 o 12:18
ifellinlovewithadeadboy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-09, 12:19   #3148
mickey_mouse
Raczkowanie

Cytat:

podw; berlisso, jabłko

kurde, olik, to naprawdę Ty?! Oni w tym szpitalu chyba jakiegoś cudu dokonali ^^ mi się podoba, jest różnorodnie i smacznie.

P

I: 3 kromki razowego chleba pszenno-żytniego na zakwasie (sama upiekłam, jupiii ^^) z masłem, sałatą, pomidorem/szynką z indyka/żółtym serem/ jajem sadzonym.

II: Porcja flanu gruszkowego (rodzaj pieczonego sernika z gruszkami i wiórkami kokosowymi)

III: filet w w maślance i krakersach cebulowych pieczony w piekarniku, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy i papryki z majonezem i jogurtem naturalnym

IV: Kilka dużych śliwek, pasek mojego ulubionego ritter sporta z cornflakesami, garść laskowych

V: 2 kromki chleba j.w. + serek wiejski 200g ze szczypiorkiem, ogórkiem i rzodkiewką

Stoję w miejscu i źle mi z tym. Na takim jedzeniu czuję się doskonale (czasami nawet zdarza mi się jeść na siłę, "z rozsądku") zwiększając byłabym przejedzona, ale chciałabym nabrać jeszcze 3 kg... Może byłoby mi łatwiej, gdybym wprowadziła więcej bardziej lekkostrawnych rzeczy? Sama już nie wiem...
ocaleję mimo to
mickey_mouse jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-09, 12:22   #3149
Milka1224
Rozeznanie

U do zaglądnięcia przez kogos

I polenta z ziołami prowansalskimi, papryką i pomidorem

II bulionówka rosołu z makaronem

III porcja curry z dynią i kawałek piersi kurczaka - tandoori

IV kawałek sernika na spodzie z musli i orzechów z ciepłym sosem malinowym

V maca razowa na ciepło z camembertem i ziolami x2 i jabłko
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-09, 12:47   #3150
SweetCherry87
Zakorzenienie

GG do SweetCherry87

Cytat:
Napisane przez mickey_mouse Pokaż wiadomość
kurde, olik, to naprawdę Ty?! Oni w tym szpitalu chyba jakiegoś cudu dokonali ^^ mi się podoba, jest różnorodnie i smacznie.

P

I: 3 kromki razowego chleba pszenno-żytniego na zakwasie (sama upiekłam, jupiii ^^) z masłem, sałatą, pomidorem/szynką z indyka/żółtym serem/ jajem sadzonym.

II: Porcja flanu gruszkowego (rodzaj pieczonego sernika z gruszkami i wiórkami kokosowymi)

III: filet w w maślance i krakersach cebulowych pieczony w piekarniku, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy i papryki z majonezem i jogurtem naturalnym

IV: Kilka dużych śliwek, pasek mojego ulubionego ritter sporta z cornflakesami, garść laskowych

V: 2 kromki chleba j.w. + serek wiejski 200g ze szczypiorkiem, ogórkiem i rzodkiewką

Stoję w miejscu i źle mi z tym. Na takim jedzeniu czuję się doskonale (czasami nawet zdarza mi się jeść na siłę, "z rozsądku") zwiększając byłabym przejedzona, ale chciałabym nabrać jeszcze 3 kg... Może byłoby mi łatwiej, gdybym wprowadziła więcej bardziej lekkostrawnych rzeczy? Sama już nie wiem...
Wszystko ładnie, pieknie, smacznie... tylko na P może nie wystarczyć. Polecam pić kakao na tłustym mleku, może jakieś koktajle z orzechami,bananami, śmietaną między posiłkami? Domowe ciasta jeść...
SweetCherry87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości