Interakcje tabletek antykoncepcyjnych z lekami/dietami, itp. - wątek zbiorczy - Strona 121 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-10-07, 11:43   #3601
flybird
BAN stały

Dot.: Interakcje tabletek antykoncepcyjnych z lekami/dietami, itp. - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez kluska0 Pokaż wiadomość
Czy Valerin wpływa na tabletki?

Skład:
wyciąg wodno-alkoholowy z korzenia kozłka, suchy w ilości 360 mg w połączeniu z nośnikami (30%).
Nośnikami są maltodekstryna (29%) i krzemionka koloidalna (1%).

Ponadto lek zawiera:
Rdzeń tabletki: mannitol, skrobia kukurydziana, wapnia wodorofosforan bezwodny, sodu laurylosiarczan, laktoza jednowodna, krzemionka koloidalna bezwodna, magnezu stearynian.
Cytat:
Napisane przez _Juliette_ Pokaż wiadomość
Czyli rozumiem, że zamiast tego neopersenu forte jest lepszy zwykły persen forte?

1 kaps. zawiera 125 mg wyciągu z korzenia kozłka lekarskiego, 25 mg wyciągu z liści mięty pieprzowej i 25 mg wyciągu z liści melisy lekarskiej.
generalnie z ziołami należy być ostrożnym, ale wydaje mi się, że jak będziesz brała z odstępem 4h to będzie ok

Cytat:
Napisane przez _setka Pokaż wiadomość
sluchajcie.. brałam antybiotyk. najpierw przez 5 dni duomox, potem przez kolejne 5 zamur. no i ile mam odczekać, aby kochać sie bez gumek? aa i pytanie - czy choroby takie jak mononukleoza, wpływają jakoś na zabezpieczenie albo na działanie pigułek?
7 dni po zakończeniu antybotyku

Cytat:
Napisane przez Interbeta Pokaż wiadomość
Czy co jakiś czas użyty punktowo Isotrexin (1 g żelu zawiera 20 mg erytromycyny i 0,5 mg izotretynoiny) będzie miał osłabiający wpływ na działanie Yasminelle?
wątpię aby miał wpływ używany w takim stopniu ale czy w ogóle jest sens tak go stosować?
flybird jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-07, 13:18   #3602
Interbeta
Raczkowanie

Dot.: Interakcje tabletek antykoncepcyjnych z lekami/dietami, itp. - wątek zbiorczy

flybird, jest sens, bo ja mam tak, że jak pojawi się coś baaardzo dużego na buzi, to potrafi się 2 miesiące goić, a od kiedy posmaruję isotrxinem 2 noce pod rząd punktowo, to czas gojenia skraca się do tygodnia/1,5 tygodnia...
Interbeta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-07, 15:42   #3603
megi533
Rozeznanie

Witam, ja mam podobny problem jak większość tu piszących otóż biore tabletki anty juz jakies 4 lata obecnie jest to yasminelle i troche sie pochorowałam dzisiaj dostałam antybiotyk o nazwie Bioracef substancją czynna jest cefuroksym, na ulotce nie ma informacji o obniżeniu skuteczności tabletek anty ale ponoć każdy antybiotyk je obniża....czy to prawda?? przepraszam jesli taki problem był juz poruszany ale nie mam czasu aby przycztac cały watek a antybiotyk mam zaczac brac od dzisiaj wiec wolałabym wiedziec ...dodatkowo dostałam jeszcze tabletki osłonowe przy antybiotyku Flumycon ale z nimi chyba nie ebdzie problemu? Pozdrawiam

“Do your best and forget the rest!”
megi533 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-07, 15:56   #3604
keira2008
Rozeznanie

Polecam wujka gogle wpisać nazwe tabletek dodając "a antykoncepcja".
Szukanie nie boli a wyników i odp jest wiele.
No ale łatwiej zapytać, po co się wysilać i szukać...

Bioracef - nie wpływa na antykoncepcje.
Wpływ mają antybiotyki z grupy ampicylin, tetracyklin, ryfampicyn.

keira2008 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-07, 17:02   #3605
megi533
Rozeznanie

Dziękuję za odpowiedz....

“Do your best and forget the rest!”
megi533 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-08, 00:35   #3606
Vanique
Zadomowienie

To może być głupie pytanie ale czy melisa jest dla tabletek obojętna w każdych ilościach ?
Vanique jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-08, 00:56   #3607
karolinaP103
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Vanique Pokaż wiadomość
To może być głupie pytanie ale czy melisa jest dla tabletek obojętna w każdych ilościach ?
W każdych ilościach tzn ile? Jak wypijesz za cały dzień 10 zaparzonych torebek to może Ale w granicach normy nie koliduje z antykoncepcją. Jeśli zalecane dawki nie dają ci odpowiedniego efektu zgłoś się do lekarza po coś mocniejszego
karolinaP103 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-08, 07:19   #3608
Vanique
Zadomowienie

Blisko;D ok 4-6
Vanique jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-09, 11:45   #3609
gaga2007
Przyczajenie

Czesc dziewczyny

Mam pytanie odnosnie antybiotyku który stosuje od 4 dni na wyleczenie zęba mianowicie Clindamycin-MIP 600mg. Od dosyć dawna stosuje też tabletki antykoncepcyjne Yasmin. Wczoraj odbyłam stosunek z chłopakiem (wytrysk wewnętrzny) i dzisiaj zorientowałam się że przy stosowaniu tego antybiotyku który zawiera klindamycyne wypadałoby stosować dodatkową antykoncepcje, jednak patrząc na ulotke Yasmin pisze, że wpływają na ich osłabienie takie antybiotyki jak: (ampicylina, tetracyklina, ryfampicyna). I teraz moje pytanie czy któraś z was miała styczność z tymi dwoma tabletkami? Lub wie i mogłaby się podzielić informacjami na ten temat? Czy mogę być po prostu spokojna ?
gaga2007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-09, 11:58   #3610
kluska0
Zadomowienie

Informacja z ulotki Clindamycin-MIP:
Poinformuj lekarza: Gdy masz nadwrażliwość na klindamycynę lub linkomycynę (alergia krzyżowa) lub jakąkolwiek substancję pomocniczą preparatu, ostre wirusowe zakażenia dróg oddechowych, zaburzenia funkcji wątroby, zaburzenia w przewodnictwie nerwowo-mięśniowym, choroby żołądka i jelit. Gdy przyjmujesz antybiotyki makrolidowe, doustne leki antykoncepcyjne (w czasie leczenia klinadamycyną należy stosować inne metody antykoncepcji).
kluska0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-09, 13:09   #3611
gaga2007
Przyczajenie

Tak zgadza się też to wyczytałam na ulotce antybiotyku. Natomiast na ulotce tabletek Yasmin:
Niektóre leki, przyjmowane jednocześnie z preparatem Yasmin, mogą hamować jego działanie. Dotyczyło takich leków jak:
  • antybiotyki (ampicylina, tetracyklina, ryfampicyna);
  • leki stosowane w leczeniu padaczki lub innych chorób (prymidon, karbamazepina, okskarbazepina, topiramat, felbamat, hydantoiny, barbiturany, np. fenobarbital);
  • rytonawir - lek stosowany w leczeniu infekcji wirusem HIV;
  • gryzeofulwina - lek stosowany w leczeniu infekcji grzybiczych;
  • preparaty zawierające ziele dziurawca (Hypericum perforatum).
Nie wiem jak to jest czy na każdą antykoncepcje wpływa inny skład antybiotyków...
Stary 2011-10-09, 13:44   #3612
aptrp
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez keira2008 Pokaż wiadomość
Polecam wujka gogle wpisać nazwe tabletek dodając "a antykoncepcja".
Szukanie nie boli a wyników i odp jest wiele.
No ale łatwiej zapytać, po co się wysilać i szukać...

Bioracef - nie wpływa na antykoncepcje.
Wpływ mają antybiotyki z grupy ampicylin, tetracyklin, ryfampicyn.
Dlaczego nie wpływa? To bardzo podobny lek do ampicyliny w gruncie rzeczy. Jak dla mnie za duże ryzyko
I przepraszam, że o to pytam - bo pewnie już pytania były o to (ale wątek jest przeogromny), ale jak jest z tabletkami i alkoholem. Czy w ogóle były jakieś badania to analizujące?
aptrp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-09, 13:50   #3613
gaga2007
Przyczajenie

Nie wystarczy wpisać w google "dany lek" a antykoncepcja. Antykoncepcja to jest zbyt ogólne znaczenie. Każdy lek antykoncepcyjny posiada różne substancje które mogą wpływać i nie wpływać na dany lek.. Najlepiej wejść na stronę odpowiadającym danym tabetkom antykoncepcyjnym albo zajzec w ich ulotkę i sprawdzić z jakimi lekami działają poprawnie a z jakimi nie.
Stary 2011-10-09, 13:57   #3614
kluska0
Zadomowienie

Alkohol nie wpływa na tabletki o ile sie nie zatrujesz i nie zwymiotujesz krótko po przyjęciu tabletki. Skoro nie ma o tym żadnej informacji w ulotce to chyba zostało to sprawdzone, w przypadku antybiotyków jest wyraźnie napisane w ulotkach, że nie wolno przy nich pić alkoholu. Ja biorę tabletki 3 lata, a często imprezuję i chodzę na piwo, zdarzało mi się podczas siedzenia w pubie brać tabletke - popijać ją wodą, a sekundę później pić piwo.
Zresztą na ten temat na forum wypowiadał się już lekarz:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=88762

A Bioracef wpływa na tabletki, ulotki większości leków są dostępne w necie, w różnej formie:
Cefuroksym zmniejsza skuteczność doustnych środków antykoncepcyjnych (podczas leczenia zaleca się stosować dodatkowe metody zapobiegania ciąży).

A poza tym zawsze gdy lekarz przepisuje nam jakiś lek to trzeba się zapytać jak to działa z antykoncepcją.

Edytowane przez kluska0
Czas edycji: 2011-10-09 o 14:00
Stary 2011-10-09, 14:24   #3615
aptrp
Rozeznanie

No widziałem tamtą wypowiedź, ale niestety nie przekonała mnie.
Widzisz - z 90% procent osób wcinających jednocześnie antybiotyk nie będzie miało żadnego problemu z antykoncepcją podczas brania tabletek - ale możliwość interakcji jest. Może tak samo jest z alkoholem. Hormony są przerabiane w wątrobie, alkohol zwiększa przerób wątroby - wniosek jest dość prosty - jest teoretyczne podłoże interakcji.
A to niekoniecznie musiało być przebadane, gdyż po pierwsze - badania z udziałem alkoholu nie są praktycznie dopuszczane, a po drugie - koncernom byłoby nie na rękę, gdyby coś takiego wyszło
Ale też nie jestem zwolennikiem teorii spiskowych, więc po prostu jestem ciekaw, czy są jakieś oficjalne dane, a jak jakiś lekarz się wypowiada, to jestem ciekaw co za lekarz i skąd to wie. W dzisiejszych czasach już nie ma wiary w autorytety, jest za to EBM
Stary 2011-10-09, 15:15   #3616
kluska0
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aptrp Pokaż wiadomość
Może tak samo jest z alkoholem. Hormony są przerabiane w wątrobie, alkohol zwiększa przerób wątroby - wniosek jest dość prosty - jest teoretyczne podłoże interakcji.
A to niekoniecznie musiało być przebadane, gdyż po pierwsze - badania z udziałem alkoholu nie są praktycznie dopuszczane, a po drugie - koncernom byłoby nie na rękę, gdyby coś takiego wyszło
Bez problemu można znaleźć na ten temat artykuły w necie:

Estrogeny zawarte w dwuskładnikowej tabletce antykoncepcyjnej metabolizowane są przez układy enzymatyczne wątroby (tzw. cytochrom P450). Wszystkie leki, które korzystają z takiego samego układu enzymatycznego, będą zmieniały metabolizm tabletek antykoncepcyjnych.

Wprawdzie alkohol nie ulega rozkładowi przez cytochrom, ale angażuje w swój metabolizm enzymy wątrobowe. Alkohol zwalnia metabolizm estrogenów i na odwrót; przy zażywaniu tabletek antykoncepcyjnych alkohol jest wolniej rozkładany i działa znacznie dłużej.

Z dostępnych badań naukowych wynika, iż alkohol nie wpływa na obniżenie skuteczności antykoncepcyjnej doustnych tabletek antykoncepcyjnych.

Czyli tabletka wchłania się ewentualnie troche dłużej.
Stary 2011-10-09, 15:26   #3617
aptrp
Rozeznanie

A skąd wniosek, że trochę dłużej?
No ale fajnie - a podałabyś link do tego?
To co piszesz jest w sprzeczności - skoro alkohol wpływa na metabolizm hormonów, to może jak najbardziej wpłynąć na ich skuteczność. I to, o czym piszesz - dotyczy przewlekłego picia. Jednorazowe, duże wypicie spowoduje raczej przyspieszenie metabolizmu estrogenów, a przez to większe ryzyko ciąży. Moim zdaniem brzmi to logicznie, ale w sumie może są spore luki w moim rozumowaniu, nie wiem
Stary 2011-10-09, 15:35   #3618
gaga2007
Przyczajenie

Cytat:
Poinformuj lekarza: Gdy masz nadwrażliwość na klindamycynę lub linkomycynę (alergia krzyżowa) lub jakąkolwiek substancję pomocniczą preparatu, ostre wirusowe zakażenia dróg oddechowych, zaburzenia funkcji wątroby, zaburzenia w przewodnictwie nerwowo-mięśniowym, choroby żołądka i jelit. Gdy przyjmujesz antybiotyki makrolidowe, doustne leki antykoncepcyjne (w czasie leczenia klinadamycyną należy stosować inne metody antykoncepcji).
Tak zgadzam się. Ale to dotyczy ogólnie nazwy tabletki antykoncepcyjne, natomiast każda tabletka różnych firm posiada różniące się składy i na różne leki różnorako oddziałuje dlatego też najlepiej jest odczytać dane z konkretnej tabletki antykoncepcyjnej. W każdej ulotce jest napisane z jakimi lekami współgra a z jakimi nie.. dlatego napisałam lecz w Yasmin nie pisze nic o złym wpływie na leczenie klinadamycyną natomiast o złym wpływie na leczenie antybiotykami takimi jak: ampicylina, tetracyklina, ryfampicyna.
Stary 2011-10-09, 15:42   #3619
kluska0
Zadomowienie

Cytat:
A skąd wniosek, że trochę dłużej?
No ale fajnie - a podałabyś link do tego?
To co piszesz jest w sprzeczności - skoro alkohol wpływa na metabolizm hormonów, to może jak najbardziej wpłynąć na ich skuteczność. I to, o czym piszesz - dotyczy przewlekłego picia. Jednorazowe, duże wypicie spowoduje raczej przyspieszenie metabolizmu estrogenów, a przez to większe ryzyko ciąży. Moim zdaniem brzmi to logicznie, ale w sumie może są spore luki w moim rozumowaniu, nie wiem
Wyraźnie jest napisane Alkohol zwalnia metabolizm estrogenów i na odwrót.
Skąd niby wniosek że to dotyczy picia przewlekłego, a nie jednorazowego? Jak sie wypije raz na tydzień to alkohol rozkłada się gdzie indziej i przy użyciu innych enzymów niż pijąc kilka dni pod rząd?

Estrogeny zawarte w dwuskładnikowej tabletce antykoncepcyjnej metabolizowane są przez układy enzymatyczne wątroby (tzw. cytochrom P450). Wszystkie leki, które korzystają z takiego samego układu enzymatycznego, będą zmieniały metabolizm tabletek antykoncepcyjnych.

Wprawdzie alkohol nie ulega rozkładowi przez cytochrom, ale angażuje w swój metabolizm enzymy wątrobowe.

http://nasze-choroby.pl/?act=statki&...czytaj&id=1384

Zresztą o czym my mówimy, gdyby alkohol miał wpływ to by co druga tabletkowiczka w ciąży była
Stary 2011-10-09, 15:55   #3620
keira2008
Rozeznanie

Cytat:
Dlaczego nie wpływa? To bardzo podobny lek do ampicyliny w gruncie rzeczy. Jak dla mnie za duże ryzyko

Jak chcesz konkretów to wypytuj lekarzy, farmaceutów o to.
Ja piszę że nie wpływa opierając się na dostępne mi źródła odnośnie leków i ich wpływu na antykoncepcje.

keira2008 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-09, 16:09   #3621
aptrp
Rozeznanie

Tak czytałem, że tak to działa - przewlekle - wątroba ma zatkane enzymy dla innych leków (w tym hormonów), jednorazowo - wątroba ich więcej produkuje "na przyszłość"
No wiesz - tak samo byłoby z antybiotykami - jak nie co druga, to co piąta. Chodzi mi tylko o teoretyczną interakcję. Gość pisze, że taka jest i że nie ma to wpływu - to się wyklucza, prawda?
A Ty pisałaś o wchłanianiu wolniejszym - i tego w ogóle nie zrozumiałem

---------- Dopisano o 16:09 ---------- Poprzedni post napisano o 15:56 ----------

Cytat:
Napisane przez keira2008 Pokaż wiadomość
Jak chcesz konkretów to wypytuj lekarzy, farmaceutów o to.
Ja piszę że nie wpływa opierając się na dostępne mi źródła odnośnie leków i ich wpływu na antykoncepcje.
Oj, wypytuję na żywo są mniej zdecydowani w swoich sformułowaniach niż na forach internetowych
A cefuroksym wpływa. Ogólnie każdy antybiotyk, który działa na bakterie jelitowe wpływa - takie ułatwienie. Czyli w zasadzie każdy doustny poza v-cyliną może...
Stary 2011-10-09, 16:20   #3622
kluska0
Zadomowienie

Cytat:
Tak czytałem, że tak to działa - przewlekle - wątroba ma zatkane enzymy dla innych leków (w tym hormonów), jednorazowo - wątroba ich więcej produkuje "na przyszłość"
No wiesz - tak samo byłoby z antybiotykami - jak nie co druga, to co piąta. Chodzi mi tylko o teoretyczną interakcję. Gość pisze, że taka jest i że nie ma to wpływu - to się wyklucza, prawda?
A Ty pisałaś o wchłanianiu wolniejszym - i tego w ogóle nie zrozumiałem
Otóż nie, jeśli antybiotyk wpływa to wpływa - osłabi działanie tabletek u każdej kobiety.
Nie, on pisze, że zarówno alkohol i tabletki korzystają z enzymów wątrobowych, ale różnych dlatego bezpośrednio ze sobą nie korelują.
To własnie wynika z tego, ze obie rzeczy rozkładają się w wątrobie ale przez inne enzymy. Jak dużo wypijemy to wątroba musi więcej wyprodukować danego enzymu, w tym czasie innych będzie produkował mniej bo swoją wydajność przerzuci na enzym rozkładający alkohol, z tego względu estrogen rozłoży się wolniej.
I to nie ja o tym pisałam tylko lekarz w artykule
Wprawdzie alkohol nie ulega rozkładowi przez cytochrom, ale angażuje w swój metabolizm enzymy wątrobowe. Alkohol zwalnia metabolizm estrogenów i na odwrót.

Czytaj ze zrozumieniem, bo to, że nadal nie mozesz pojąć tego co tłumaczę właśnie z tego wynika.
Stary 2011-10-09, 16:40   #3623
aptrp
Rozeznanie

Jakby nie było - wpływa, czyli może wpłynąć też na skuteczność. Czy to tak nie działa. Ideą antykoncepcji hormonalnej jest stały poziom hormonów - jak ich będzie za dużo czy za mało, to może być źle chyba.
I gdzie on pisze, że korzystają z różnych enzymów?
Stary 2011-10-09, 16:47   #3624
kluska0
Zadomowienie

Cytat:
Jakby nie było - wpływa, czyli może wpłynąć też na skuteczność. Czy to tak nie działa. Ideą antykoncepcji hormonalnej jest stały poziom hormonów - jak ich będzie za dużo czy za mało, to może być źle chyba.
I gdzie on pisze, że korzystają z różnych enzymów?
Będzie ich tyle samo, wchłoną się po prostu w innym (dłuższym) czasie, ale w efekcie ich poziom i tak będzie stały.

W... nosie, właśnie o tym mówię, zero czytania ze zrozumieniem, bo fragment odnośnie tego cytowałam już chyba 4 razy.

Wprawdzie alkohol nie ulega rozkładowi przez cytochrom, ale angażuje w swój metabolizm enzymy wątrobowe
---> w domyśle INNE NIŻ CYTOCHROM. Nie trudno sobie ten domysł zrobić bo linijkę wyżej stoi jak byk - tabletki rozkłada cytochrom, a alkohol nie. Mimo, że obie rzeczy rozkładają enzymy wątrobowe.

Edytowane przez kluska0
Czas edycji: 2011-10-09 o 16:49
Stary 2011-10-09, 18:21   #3625
gaga2007
Przyczajenie

Cytat:
Treść ulotki też przeczytałam. Natomiast to odnosi się do ogółu tabletek antykoncepcyjnych, a każde tabletki anykoncepcyjne różnią się składem od siebie. Dlatego właśnie pytam...bo wyczytałam natomiast na ulotce Yasmin (tabletek których zażywam) że one nie łączą się jedynie z takimi antybiotykami jak:

Niektóre leki, przyjmowane jednocześnie z preparatem Yasmin, mogą hamować jego działanie. Dotyczyło takich leków jak:
  • leki stosowane w leczeniu padaczki lub innych chorób (prymidon, karbamazepina, okskarbazepina, topiramat, felbamat, hydantoiny, barbiturany, np. fenobarbital);
Stary 2011-10-09, 18:24   #3626
gaga2007
Przyczajenie

Cytat:
Treść ulotki też przeczytałam. Natomiast to odnosi się do ogółu tabletek antykoncepcyjnych, a każde tabletki anykoncepcyjne różnią się składem od siebie. Dlatego właśnie pytam...bo wyczytałam natomiast na ulotce Yasmin (tabletek których zażywam), że one nie łączą się jedynie z takimi antybiotykami jak:

Stary 2011-10-09, 22:11   #3627
aptrp
Rozeznanie

Powiedz mi proszę - co ma to wszystko wspólnego z wchłanianiem?!
Wyjaśnię Ci, o co mi chodzi - tabletki hamują jakieś inne hormony i przez to nie ma owulacji. Jeśli będzie ich nagle za mało lub za dużo (a potem wróci do normy, czyli będzie różnica), to tamte hormony mogą zostać uwolnione. Uważam, że taka teoretyczna interakcja istnieje i nie znalazłem żadnych badań, które by twierdziły inaczej. Nie dziwię się lekarzom, że nie mówią o tym pacjentkom (abstrahując od tego, czy mają powód), bo by powariowały. Tym niemniej nie wiem, na jakiej podstawie można twierdzić w jednym zdaniu, że wpływają na metabolizm i nie wpływają na działanie.
I teraz jeśli idzie o moje czytanie ze zrozumieniem - masz rację, przeoczyłem to. Może dlatego, że to nieprawda. Alkohol jak najbardziej jest utleniany przez P450.
Stary 2011-10-09, 23:08   #3628
kluska0
Zadomowienie

"hamują jakieś inne hormony"
no widze że sie super znasz ;]
rozkład hormonów w organizmie to 36 h, a tabletke sie bierze co 24 h wiec czas wchłaniania akurat guzik ma do rzeczy tu, liczy sie to że całość sie wchłonie
więc nie znasz się, a gadasz że to nieprawda, aha

W wątrobie, dzięki działaniu enzymu zwanego dehydrogenazą alkoholową (ADH - alcohol dehydrogenase), alkohol ulega przemianie w aldehyd octowy, który z kolei przez inne enzymy zostaje rozłożony do octanu i ostatecznie do dwutlenku węgla i wody. W metabolizmie alkoholu w wątrobie bierze też udział oksydaza cytochromowa P450IIE1 (CYP2E1), enzym, którego poziom może wzrastać przy przewlekłym piciu.

TEŻ rozumiesz? więc nie tylko, ten enzym, a poza tym, w pewnej tylko fazie rozkładu alkoholu bierze on udział, poza tym rozumiem, że studiujesz chemię i wiesz, że cytochrom P450 a cytochrom P450IIE1 to dwie różne, rzeczy i W genomie człowieka znane jest około 150 różnych genów (ich nazwy zaczynają się od CYP) kodujących różne cytochromy P450

ale okej, rozkminiaj dalej teorie spiskowe, które nie mają sensu, spoko
i to na podstawie swojej wiedzy typu "hamują jakieś tam hormony"

I chciałam zaznaczyć, że kończę już tę bezsensowną dyskusję.

Edytowane przez kluska0
Czas edycji: 2011-10-09 o 23:20
Stary 2011-10-09, 23:20   #3629
aptrp
Rozeznanie

No śmiem twierdzić, że znam się lepiej niż większość osób tu piszących i mogę używać trudniejszych słów, jeśli weźmiesz mnie poważniej
No widzisz - to prawda, że dehydrogenaza utlenia większość, ale pamiętaj, że alkoholu spożywa się po kilkadziesiąt, kilkaset gram - to są wielkości setki i tysiące razy większe niż większości leków, w tym hormonów. Wtedy to robi różnicę. Myślisz, że dlaczego nie wolno jeść APAPu na kaca?
I o co Ci chodzi z tym wchłanianiem? To Ty się nie znasz, skoro ciągle powtarzasz, że się wchłania wolniej. Wcale się nie wchłania wolniej. Dlaczego by miały? Zmienia się ich okres półtrwania.
Jaki by nie był okres półtrwania hormonów (bo o to Ci chodziło,prawda?),to interakcja istnieje. I mimo, że (Bogu dzięki!) nie ma najwyraźniej znaczenia klinicznego, nie znaczy, że nie istnieje i przy pewnym pechu nie będzie miała (nadekspresja jakiegoś izoenzymu CYP P450 itp.) Czy teraz wystarczająco się znam?
Stary 2011-10-09, 23:29   #3630
kluska0
Zadomowienie

Powiedziałam - kończę dyskusję, bo pewnie z 90% dziewczyn biorących tabsy pije też alkohol i jakoś ciąży nie ma, więc cała teoria jest bzdurą, i to jest najlepszy dowód. Jakby miał wpływ na skuteczność, to by miał- jak widać nie ma, więc nie ma sensu sie licytować. 36h utrzymują się hormony w organizmie, jest wtedy zablokowana przysadka mózgowa, wydzielająca normalnie estrogen i progesteron podczas naturalnego cyklu, owulacja to nie jest tak hop siup i już jest - to jest złożony proces wymagający od organizmu wielu dni przygotowań, wiec nawet jeśli alkohol cośtam upośledzi, to kolejna dawka hormonów tabletkowych znow zablokuje wydzielanie hormonow z przysadki i organizm nawet nie zdąży sie zorientować, że ma zacząć przygotowania do owulacji, więc w efekcie wpływ alkoholu jest żaden.

Więcej nie odpowiadam na ten temat bo już mi się nawet nie chce.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości