|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy temat do nowego wątku ! ![]() |
|||
. Chwyty, obroty i pierwsze zęby – letnie maluszki robią postępy! |
![]() ![]() ![]() ![]() |
5 | 8,93% |
Pierwsze miesiące szybko zleciały, a dzieci jeszcze nam wypiękniały. |
0 | 0% |
Drodzy państwo, oto wątek najpiękniejszych na świecie dzieciątek! |
6 | 10,71% |
Pierwsze ząbki i w głos śmiechy - cudnie rosną Nam pociechy. |
16 | 28,57% |
Nasi chłopcy i dziewczęta, już czekają kiedy święta. |
1 | 1,79% |
Pierwsze ząbki dzieci mają i już zupki zajadają. |
3 | 5,36% |
Już tak dobrze się wszystkie znamy, ze swoje dzieci wesoło swatamy! |
1 | 1,79% |
To już pierwsze ząbki i zabawy, a my dalej się wspieramy. |
0 | 0% |
Pierwsza zupka, pierwszy ząbek. Tu najlepszych mam jest wątek. |
24 | 42,86% |
Głosujący: 56. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#751 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Szybko rosną Nam dzieciaczki - z noworodków w niemowlaczki.Mamy VII-VIII 2011 !
Cytat:
![]() Cytat:
![]() u nas też się wzdryga na różne dzwięki ale czy to wystarczy ![]() ---------- Dopisano o 17:48 ---------- Poprzedni post napisano o 17:47 ---------- kurcze tez się nad tym zastanawiałam, ale poczekam do wizyty u naszej lekarki i zapytam co ona o tym sądzi. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#752 |
Zadomowienie
|
Dot.: Szybko rosną Nam dzieciaczki - z noworodków w niemowlaczki.Mamy VII-VIII 2011 !
i ja sie przylaczam..chociaz mial robione badanie sluchu w szpitalu i dostal dyplom ze jest ok to ja i tak mam schizy co do sluchu wzroku itp
![]() no wiem ze to dziwne ale pytam bo slyszalam poprostu ze niby sie powinno wycierac po ulaniu w srodku buzie z tego co zostanie zeby sie plesniawki nie robiły ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#753 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#754 |
Zakorzenienie
|
Ubezpieczenie - mój D zrezygnował z działalności, musi się zapisać jako bezrobotny.
Ja mam te indywidualne. Jak jestem na macierzyńskim to ZUS mnie ubezpiecza czy nie ? bo już głupia jestem ![]() Słuch - spróbujcie z innymi dźwiękami dziewczyny, bo nie raz dziecka po prostu nie interesuje grzechotka tzn dźwięk grzechotki.Jak reaguje na wasze głosy to myślę, że jest ok. Sweet ja myję buzię w środku tylko wtedy kiedy uleje robię to kącikiem tetry wcześniej zamoczonej i wykręconej w wodzie.Nie raz się krzywki i jak się denerwuje moczę ją po prostu w herbatce tzn. herbatkę nalewam na tetrę. Zdarza się tak, że jednego dnia Wasze dzieci jedzą co 2h a drugiego co 3h ? Bo moja tak ma :| albo Ja ją źle odczytuje. |
![]() ![]() |
![]() |
#755 |
Zadomowienie
|
wzrok to widze, ze ma bardzo dobry widzi kolory itp. tylko ten sluch mnie martwi. Kurcze moja siostra juz na mnie nakrzyczala, ze wymyslam ale ja nie zaznam spokoju poki nie sprawdze. Wiem, ze moze glupia jestem ale wole wczesniej reagowac niz pozniej pluc sobie w morde ) No i mozemy zakladac klub matek wariatek. Kurcze a to dopiero poczatek schiz. Juz sie boje co bedzie dalej, chyba wylysieje ze zmartwien, bo siwa to zaraz bede.
![]() |
#756 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#757 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wlasnie Szymek poszedl spac. Kurcze od 17 ciezko nam juz wyrobic, mlody jest marudny ale jeszcze za wczesnie na spanie. A dzisiaj jeszcze mial dzien "mamo nos mnie, bo nie chce lezec a jakmnie polozysz, to bede krzyczal az sasiedzi sie zleca i zobaczysz, bedziesz miala za swoje ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#758 |
Zakorzenienie
|
Youyou nom tak teraz myślę że ta kurtka to bardziej na zimne jesienne dni się nadaje, bo na siarczyste mrozy.. niby jest puchowa..
![]() Tak jak ty, myślałam raczej o długiej z kapturem. Blondynka kosztowała 190 ( była promocja -50zł od ceny na metce..) 2godzinny spacer zaliczony, obywatelski obowiązek spełniony, goście właśnie pojechali, tz usypia dziecko. Schizujecie z uszami, już kiedyś miałam się Was pytać: Sara ma zbyt dużo woskowiny wg mnie. Wychodzi jej trochę na zewnątrz i patyczkiem zbieram,ale boje się jej grzebać zbyt głęboko. No i ona miała w szpitalu antybiotyk, sąsiadki dziecko też miało po porodzie i jej kazali skontrolować słuch po 3 mcach, mi nic nie powiedzieli? I tak samo nie reaguje na mój głos jak wołam nie odwraca głowy i na grzechotkę też nie. Jak coś mi upadnie to się wzdryga ( co ja za słowo wymyśliłam?), to chyba dobry znak. Potem wstawię Wam zdjęcie ( pewnie jutro) kombinezonu-powiecie czy nadaje się na chrzciny. Kupiony w ciuszku.. Ja jestem zła matka, bo nie wycieram po ulaniu i oblizuje moczek. Chyba muszę to zmienic.. Edytowane przez patik87 Czas edycji: 2011-10-09 o 17:39 |
![]() ![]() |
![]() |
#759 |
Zakorzenienie
|
Ja tez nie wycieram.
Smoczka nie oblizuje , ale czasem jak mi się smoczek w butelce zapcha to pociągne (nie cierpie tego robić, bo Nutra obrzydliwy w smaku). ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#760 |
Zadomowienie
|
patik ja tez nie wycieram malemu w buzi aa i mlodemu tez duzo woskowiny sie zbiera. Kupilam taki olejek do rozpuszczania woskowiny ale jakos boje sie nim psikac do ucha, zbieram delikatnie pieluszka
![]() |
#761 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() powiem Ci, żem już przyzwyczajona do smaku nutry ![]() Kajool jak będziemy u pediatry to zapytam o tą woskowinę..
|
|||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#762 |
Wtajemniczenie
|
To ja też dołączę do matek schizujących
![]() Dziubek śniłaś mi się dziś ![]() Mój Dzieć zamiast coraz mniej, to coraz więcej ulewa ![]() ![]()
#763 | ||||||
Zakorzenienie
|
Witam po ponad dobowej nieobecności
![]() Natka - jak się chrzciny udały????? ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#764 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
aj...moj Iguś je czasem co 3 czasem co 2 a czasem po 1,3 h wola jesc...... to zalezy u nas jak zauwazylam od tego czy: - ulalo sie przy poprzednim jedzeniu - jestemy po spacerze - aktywnosc byla dluga i zawsze musi jesc po kapieli nawet jesli wczesniej jadl 1-1,5 h ![]() Cytat:
od tej pory panikuje przy kazdym ulaniu albo jak sie pozyga bo za lapczywie jadl ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#765 |
Wtajemniczenie
|
Cześć,
Nadrabiam właśnie wczorajszy dzień... Przepraszam, że się ostatnio wcale nie udzielam, ale musiałam nacieszyć się mężem, bo od dzisiaj jestem słomianą wdową ![]()
#766 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny co do słuchu to maluchy na pewno słyszą!
![]() A to że nie odwracają głowy w kierunku dźwięku to taki etap w rozwoju, dziecko nie umie jeszcze "odnaleźć" źródła głosu i nie odwraca się w tym kierunku - za jakiś czas się nauczą. ![]() Gdzieś o tym czytałam zaraz coś poszukam... o np tu poczytajcie http://www.babyboom.pl/niemowleta/ro..._niemowle.html
Edytowane przez youyou Czas edycji: 2011-10-09 o 19:13 |
![]() ![]() |
![]() |
#767 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mój tez zaczął strasznie ulewać a już było ok ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:17 ---------- Poprzedni post napisano o 20:10 ---------- Cytat:
ale bardzo dużo dzieci ma refluks i jest to związane z niedojrzałością przewodu pokarmowego, jeśli nie ma problemów z przyrostem wagi, chorobami górnych dróg oddechowych to często się nic z tym nie robi i dziecko po prostu z tego wyrasta. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#768 |
Zakorzenienie
|
Kajool Ja z Emi od godizny 17stej nie raz mam to samo.Marudna jako cholera, syndrom wkur* rodziców nie raz się włącza, ale wykminiłam że ona nie raz marudzi marudzi że chce iśc spać, wezmę ją pobujam na rękach i śpi aż 10-15 min, ale jest wtedy zdecydowanie lepiej niż jakby w ogóle nie podrzemała. Chce gaworzyć potem i pije herbatkę i cyca częściej się domaga. Zauważyłam, że od pewnego czasu TV ją interesuje, może się w niego patrzeć nawet 15 min, albo w lampe
![]() Jestem MEGA szczęśliwa, właśnie się dowiedziałam, że koleżanka która się starała od roku o dziecko jest w ciąży, aż popłakałam się z tej wspaniałej nowiny ! Tylko boroczka wymiotuje i nie umie chodzić ![]() tak ją pod brzusze boli. |
![]() ![]() |
![]() |
#769 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
:przytula: oj... na długo? Daleko mąż jedzie? A my pojechaliśmy dziś do teściów, Adaś jak aniołek choć z dystansem podchodził... dopiero wróciliśmy. Myślałam że więcej będzie do nadrabiania ![]()
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#770 |
Zakorzenienie
|
Brumek właśnie nie wiem czy ja jako bezrobotna na macierzyńskim jestem ubezpieczona? jutro tam zadzwonie i się dowiem. Ja jako tako ubezpieczenie mam te grupowe, mój tż specjalnie się tym nie martwi - cały czas mu powtarzam, że ma iść dowiedzieć się o takie ubezpieczenie np. w PKO ale zapomina. Ja nie wiem co teraz z Emi
![]() Kto mi powie co można zrobić z brzuszkiem ? jestem zła na siebie że on nie schodzi a Ja nie mam motywacji do ćwiczeń. Zrobiła je aż raz ![]() Denerwuje mnie że coś wisi mi, kiedy zakładam spodnie jeansowe. Denerwuje mnie, że mam MEGA apetyt, którego nie umiem powstrzymać. Jest mi ŹLE!! |
![]() ![]() |
![]() |
#771 | ||||
Rozeznanie
|
witam wieczorowa pora
![]() my dzis z tz spedzilismy milo dzien ![]() ![]() rano msza zamowiona przez tesciow, sniadanko i kawka u nich,potem u nas obiadek i kawka z tortem na ta specjalna okaze a potem juz tylko my we troje ![]() ![]() szkoda tylko ze tz o 20 musial jechac bo jechal na wybory- wysyla wyniki. moze ktoras z Was zna jednak odpowiedz na moje poprzednie pytanie dot.kupki..? ![]() Cytat:
![]() i tak jak napisala SweetAngel -po kapieli obowiazkowo musi byc jedzonko.nie wazne czy jadl 1h wczesniej czy 2 ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ale ja jestem zadowolona-kolorki ladne, zywe i cena b.przyzwoita ![]() Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#772 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A ja zaczynam sobie wkrecac, ze to, ze Antos tyle spi, to przez ta zoltaczke. Wstanie, max 1 godz. aktywnosci i chce znowu spac. I ja prawie nic nie musze robic, zeby usnal, wystarczy smoczek i usnie tam, gdzie lezy. A dzieci majace zlotaczke sa apatyczne. Wprawdzie w fazie aktywnosci jest kontaktowy, smieje sie, zaczepia glosem, ale to spanie... |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#773 |
Zadomowienie
|
Axh, zle sie wyrazilam
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#774 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powiem, Ci że moja Emi od kilku dni kiedy jest tak typowo jesiennie to więcej śpi ![]() Kalinka a co z koopa? nic nie wiedziałam ![]() Pytanie mam : Od jakiegoś czasu Emi dawałam espumisan, zauważyłam że już mniej bączków puszcza, generalnie lepiej z brzuszkiem. A dziś odstawiłam i jej nie podałam, a ona na wieczór bąki jak nie wiadomo co zaczęła puszczać. Mozliwe, że przez to że odstawiłam espumisan? Będę obserwowała teraz jak się zachowuje czy się pręży itd.ale chciałam się jakoś uspokoić. I znowu jej uczulenie wyskoczyło, drażni mnie to cholernie ![]() bo myślałam, że to czekolada której już nie jem 3 tyg! a tu znowu coś - badziewie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#775 |
Zakorzenienie
|
cześć Dziewczyny
mam pytanie, jaki rozmiar kombinezonu na zimę kupujecie?? ja kupiłam jeszcze w ciąży rozm 68 ale wydaje mi się że on jest teraz dobry a tu cała zima przed nami i chyba będzie mały za 2 miesiące .... |
![]() ![]() |
![]() |
#776 |
Zakorzenienie
|
A i jeszcze mam pytanie odnośnie smoka.
Czytałam dzisiaj że dziecko niby ma do 4 albo do 8 miesiąca odruch ssania. Doświadczone mamuśki jak to u was było? Chodzi o to, że Emi zasypia ze smoczkiem jak jej wypadnie to oczywiście postękiwanie, w dzień mniej w nocy do 30 min więcej. I nie wiem jak to rozegrać, czy te smoka próbować odstawić po 4 czy 8 miesiącach, tylko jak ?! czym go zastąpić? Czy olać sprawę i smoka odstawić jak będzie bardziej kumata? Wiem, że im szybciej tym lepiej. Może kurcze będzie tak, że po 4 czy 8 miesiącach sama go nie będzie chciała,nie ? |
![]() ![]() |
![]() |
#777 |
Zakorzenienie
|
A ja to jestem wyjątkowo wyczulona na słuch małego.
Raz nawet doszło do tego, że jak spał, to specjalnie rzucałam butelką po ketchupie na ziemię, czy się wzdrygnie, czy nie. Ale ja mam schiza, bo ciągle coś z tymi uszami nie tak. I ciągle to jeżdżenie do Rze. Pamiętacie, pisałam - jedno uszko ok, drugie 45% na 100% z tym, że mały ma predyspozycje do zbierania woskowiny w uchu. I lekarka mówiła, że to raczej przyczyna mechaniczna. Póki co pryskam takim czymś do uszu. Kajool chyba to samo- pomaga, czasem wręcz korki woskowiny wychodzą z uszu. Wczoraj zalałam klawiaturę likierem. Teraz pół chodzi ok, a pół o muszę tak mocno naciskać, że moje paluchy cierpią.
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
|
![]() ![]() |
![]() |
#778 |
Zakorzenienie
|
http://www.we-dwoje.pl/pielegnacja;u...kul,14313.html dla mamusie które martwią sie o uszka !
Ja w ogóle nie pomyślałam, że ta woskowina może jakoś źle działać, myślałam ze jak sobie wypływa to jest ok, że lepiej jak sama wychodzi niż miałabym tam szperać... |
![]() ![]() |
![]() |
#779 |
Zakorzenienie
|
Zaneta ja czytałam ze najlepiej oduczyc smoka do 6 mies. im dziecko starsze tym coraz trudniej. Ja dzis Agu usypiałam bez smoka (bo gdzies sie zapodział), ostatnio nie zasypia sama musze ją przytulić, nie bujać tylko przytulić. Co prawda jak ją odkładałam to ryk, ale w końcu położyłam, siadła na stołku obok łóżeczka, śpiewałam i głaskałam i usnęła
![]() Uspokoiłam ją tak jak uspokajam mojego kota, głaszcząc między oczkami, po nosku. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#780 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Ej nie oblizuj smoczka, nie wolno dzieciom - Twoje bakterie, zarazki i do tego próchnica ![]() Ja może jestem dziwna, ale żadnego mojego dziecka nie pozwalam nikomu całować w usta (babcie, dziadkowie, ciocie itp. - mają niektórzy takie zapędy). Z tego samego powodu, co nie oblizuję smoczka. Ani ja ani Tż też tego nie robimy. Od małego zaznaczałam, że proszę aby dziecka nie całować w usta, najwyżej w policzek. Cytat:
![]() A ja zalałam kiedyś kieliszkiem wina laptopa - 2 miesiące po kupieniu. I tyle z laptopa, nie dało się go uratować ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:20.