|
|
#3571 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zazdrośnice - część 42.! :-)
A Naj Ile dużych wesel było już na wątku ? Ile dziewczyn było przeciwne weselą a potem powiedziały , że to jest najlepsza impreza w życiu ? Tak więc kasa na to idzie niestety ale można na wielu rzeczach zaoszczędzić tak samo ja zamiast mieć sukienkę za 3 tys będę mieć za 1 tys taką samą . Ale w drugą stronę też można, my nie oszczędzamy na orkiestrze i mamy ją prawie za 4 tys ale można mieć DJ za 600-800zł Edytowane przez upadly_aniol00 Czas edycji: 2012-02-09 o 12:23 |
|
|
|
#3572 |
|
Zakorzenienie
|
no i pamiętajmy że to nie jest tak że traci się oszczędności z kilku lat bo i tak część się zwraca w kopertach.
Anioł, strasznie fajnie że złapałaś lepszą pracę i dobrze się w niej czujesz |
|
|
|
#3573 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mogę żałować, że w ogóle nie uczciłam tego dnia (a tego pod uwagę nie biorę), ale że zamiast imprezy za kilkadziesiąt tysięcy miałam skromne przyjęcie z didżejem albo obiad dla najbliższych? czego tu żałować? żałować mogę co najwyżej decyzji, że wyszłam za mąż reasumując - celebracja jak najbardziej, impreza do rana - jasne, ale typowe drogie weselicho (zwłaszcza że ani ja, ani P. nie jesteśmy fanami) to według mnie opcja tylko dla nielicznych - tych, którym rodzice płacą, którzy mają własny dom i nie muszą się martwić kupnem albo którzy po prostu mają pieniądze. Anioł, wierzymy w Ciebie, więc bądź dobrej myśli sprawdzisz się tu, zdobędziesz doswiadczenie jakieś kierownicze czy coś takiego, plus możesz pójść na jakiś kurs pomaturalny i droga do kariery zawsze bardziej otwarta ![]() ---------- Dopisano o 19:32 ---------- Poprzedni post napisano o 19:25 ---------- Cytat:
mniej więcej tyle samo było zwykłych przyjęć/niewielkich wesel, czyli to, co u mnie wchodzi w grę (za te 25 tys.). ja wierzę, że potem się to zazwyczaj miło wspomina albo nawet nie miło, lecz fantastycznie! ale czy skromne przyjęcie wspominałoby się źle? szczerze mówiąc, jestem takim typem, który nie lubi ogromnych przyjęć i tak dalej, dlatego łatwiej mi jest sobie wyobrazić, że żałuję zrobienia wielkiego wesela, niż że zrobiłam jednonocne przyjęcie. owszem, z tańcami i kilkoma daniami, ale nie takie "weselne" w swym charakterze jakby mnie było stać, to dla mnie nie byłby problem i zaprosiłabym wszystkich ludzi, których znam, całą rodzinę, żeby nikt się nie obraził, a poza tym każda z Was byłaby druhną i szyłybyśmy Wam liliowe suknie na miarę ale niestety - wybiorę tylko 5 druhen i kiecki kupicie same Cytat:
no i całość to po prostu dzielenie skóry na niedźwiedziu. |
|||
|
|
|
#3574 |
|
Zakorzenienie
|
ehhh...
jestem totalnie nieprzytomna.... mam nadzieje, ze dzis uda mi sie odespac...W kazdym razie w szkola mi sie jak na razie bardzo podoba
|
|
#3576 |
|
Zakorzenienie
|
ja bardzo bym chciała mieć wesele, ale za punkt honoru obrałam sobie samodzielne sfinansowanie tej imprezy..niestety..od dwóch lat widzę, że ceny idą masakrycznie w górę..w miejscach gdzie jeszcze 2 lata temu cena za osobę wynosiła 160-180 zł teraz ta sama opcja kosztuje 240-260 zł/os.
To jest jakaś masakra..moja mama oczywiście mogłaby nam chętnie pomóc, ojciec Cz pewnie też, ale uważam, że to nasza impreza i to my powinniśmy pokryć wszystkie koszty.. poza tym szczerze mówiąc jak czytam, że Wam wychodzą budżety na 25-40 tyś. to aż mi słabo się robi jak myslę, że za jedną noc miałabym tyle wydać..poza tym wesela nigdy się nie zwracają..przy 120 osobach mojemu bratu zwróciło się 16 tyś. i tylko dlatego, że 4 rodziny dały im po 1000-1500 zł ( chrzestni). Tak więc na chwilę obecną jest to dla mnie gigantyczny wydatek
|
|
|
|
#3577 |
|
Zakorzenienie
|
Naj ogólnie mi chodzi o wesele -jedzenie i tańce i to już wystarczy przecież nawet na mniejszą ilość osób można zmieścić się w mniejszej kwocie tylko trzeba poszukać ,pokombinować
Na upartego nasze wesele zamiast 40 tys moglibyśmy wyprawić za 20-25 tys rezygnując z kilku rzeczy i w niejednym wypadku wybrać tańsze zamienniki np. orkiestre 4 tys zamienić na DJ za 600zł. Z dekoracji zrezygnować czyli 2000, zrezygnować z kamerzysty lub wziąć tańszego i już w tym wypadku mam w sumie 6 tys w kieszeni do tego kieca zamiast 3tys mam za 1 tys i już 8 tys zaoszczędziłabym w takim wypadku
|
|
|
|
#3578 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3579 |
|
Zakorzenienie
|
Maja ja akurat piszę o weselu na 130 osób i 2 dniowym . A Powiem Ci , że kuzynki TŻ miały wesele na 200 osób i zebrały- jedna około 45 tys druga ponad 50 tys więc to różnie bywa .
|
|
|
|
#3580 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiem też, że w niektórych rejonach są nawet przyjęte stawki za głowę w rodzinie i tak np. 3 lub 4osobowa rodzina powinna dać do koperty min. 1000 zł, bo inaczej jest to traktowane jako dużą gafę.U mnie w rodzinie większość nie ma kasy by tyle dawać..zresztą głupio bym się czuła gdybym wiedziała, że ktoś musiał mocno zaciskać pasa by się postawić i dać tyle w kopercie..więc ja wiem jakie realia są w naszych rodzinach i wiem ile ewentualnie moglibyśmy się spodziewać ![]() w sumie to chyba dobrze, że jeszcze długo ten temat nie będzie mnie dotyczył, bo wydaje mi się, że presja wywierana na narzeczonych w kwestii organizacji ślubu i wesela jest dużo większa niż w przypadku par, które mogą a "nie chcą" się zaręczyć
|
|
|
|
|
#3582 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czyli: obiad - to obiad. dla najbliższych i krótko trwający skromne przyjęcie to miniwersja wesela, najbliżsi plus kilka innych osób i impreza do rana, ale bez ochów i achów, lodowych łabędzi, świniaka itp. a wesele... u nas wesela robi się dwudniowe, więc dla mnie wesele kojarzy się po prostu zawsze z imprezą przez dwa dni, jeden dzień to nie wesele (w mojej głowie) poprawiny to po prostu obowiązek wesela. wesele jest zawsze z orkiestrą, wieeeeelooooma zabawami (u nas byłyby chyba tylko oczepiny plus ewentualnie to odpowiadanie na pytania "ja czy mąż"), no i z wieloma gośćmi, ze świniakiem, daniami w ilości kilkanaście, a nie kilka et cetera. po prostu jak słyszę słowo wesele, to widzę przed oczami taką wielką imprezę, dwudniową, z orkiestrą, z tym całym blichtrem, a moje wesele to bardziej studniówka jednonocna impreza, bez jakichś ochów i achów, dla +/- 60 osób itp. chyba głównie po mojej sukni będzie widać, że to wesele. owszem, jest to wesele, ale dość skromne i według tego, co wynika z mojego doświadczenia, mało "weselne", więc nazywam je "przyjęciem". o.---------- Dopisano o 19:52 ---------- Poprzedni post napisano o 19:50 ---------- W ogóle piszę, jakbym organizowała już to wesele |
|
|
|
|
#3583 |
|
Zakorzenienie
|
Hej. Ale dziś zamarzłam na wykładzie 3 h w zimnie. I 3 h słuchania o prodoach i oglądanie ich. Generalnie trochę mnie to zniechęciło. Plus ilość ćwiczeń jakie trzeba wykonywać masakra.
Potem zjedliśmy jedzonko i wygrzaliśmy się pod kocykiem. co do ślubów to ja chciałabym wesele z cała moją rodziną i generalnie pewnie sporo będzie nas to kosztowało
|
#3584 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie jakoś od lat mama ma odłożone 40 tys. na moje wesele. Ja do tej kwestii mam bardzo materialistyczne podejście i wszystko musi być naj (haj naj ), oczywiście na tyle, na ile pozwoli budżet. Więc jeśli np. zakocham się na zabój w sukni za 8000, to nie zrezygnuję z niej.
|
|
|
#3585 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale jak się nie ma takich pieniędzy, to się bardziej kalkuluje, niestety bo fajnie jest mieć taką swobodę pewnie no i wiesz - dzięki temu będziecie mogli z Ciachuniem (wolę tak pisać niż "D." ) wziąć ślub w ekspresowym tempie po zaręczynach niektórym śluby się zwracają, innym nie, ogólnie nie ma co się nastawiać. Edytowane przez najfajniejsza Czas edycji: 2011-10-10 o 20:08 Powód: głupia ja ;) |
|
|
|
|
#3586 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a zresztą..mi się ostatnio odechciewa zaręczyn i ślubu więc o czym ja mówię w ogóle
|
|
|
|
|
#3587 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3588 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a realna wizja będzie tuż-tuż ![]() przede mną też jej nie ma i tak jak maja pisze - może i dobrze, przynajmniej nie mam tych problemów
|
|
|
|
|
#3589 |
|
Zakorzenienie
|
Nam sie weselicho zwróciło
z nawiązką w dodatku
|
#3590 |
|
Zakorzenienie
|
A ja mam teraz zamiar zacząć ostro odkładać na wesele.
Edytowane przez upadly_aniol00 Czas edycji: 2012-02-09 o 12:24 |
|
|
|
#3591 |
|
Zakorzenienie
|
Przyjaciółka Tż za wesele na 70 osób w Krk zapłaciła 17 tys.
a było wszystko co trzeba
|
#3592 |
|
Zakorzenienie
|
Mój brat planuję ślub 2013/2014. I znowu rodzice będa kasę wykładać po raz drugi. I my będziemy musieli poczekać swoje bo dwa wesela z naszej rodzinie będą trudne do zorganizowania. a tak chciałam 2014
![]() Ja to mam swoje wyobrażenia swojego wesela,ale ja bedzie to sie okaze
|
#3594 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
A tuby strzelające to coś takiego: http://allegro.pl/tuby-strzelajace-p...819003761.html . Pyszności ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
||||
|
|
|
#3595 |
|
Zakorzenienie
|
Nam się wesele nie zwróciło. Tzn. może inaczej - obdarowano nas mniejszą ilością gotówki, niż została włożona w organizację (ostatecznie impreza była finansowane też przez Rodziców - oni sobie inaczej nie wyobrażali - z resztą ja też nie wyobrażam sobie nie wspomóc finansowo swojego dziecka w takiej sprawie
).Niemniej nie zastanawiałam się ani razu "czy się zwróci czy nie"
|
|
|
|
#3596 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3597 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3598 |
|
Zakorzenienie
|
Anioł a jaki Ty masz BB cream? Jaki kolor?
|
|
|
|
#3599 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3600 |
|
Zakorzenienie
|
Carmi no cóż takie wesela są u nas
wszyscy są na weselu i poprawinach na po poprawinach są już najbliżsi wiadomo, że tego jedzenia nam zostanie więc teraz obstawiam , że u mnie 2 dni spokojnie w domu będzie większa impreza ![]() A te płatki też mam zamiar kupić albo konfetti.... bardzo mi się podoba strzelający balon podczas 1 tańca ale nie wiem czy wydawać 140zł za 10 sekund atrakcji
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:58.

13.03.2008
mogę żałować, że w ogóle nie uczciłam tego dnia (a tego pod uwagę nie biorę), ale że zamiast imprezy za kilkadziesiąt tysięcy miałam skromne przyjęcie z didżejem albo obiad dla najbliższych? czego tu żałować? żałować mogę co najwyżej decyzji, że wyszłam za mąż
reasumując - celebracja jak najbardziej, impreza do rana - jasne, ale typowe drogie weselicho (zwłaszcza że ani ja, ani P. nie jesteśmy fanami) to według mnie opcja tylko dla nielicznych - tych, którym rodzice płacą, którzy mają własny dom i nie muszą się martwić kupnem albo którzy po prostu mają pieniądze.
sprawdzisz się tu, zdobędziesz doswiadczenie jakieś kierownicze czy coś takiego, plus możesz pójść na jakiś kurs pomaturalny i droga do kariery zawsze bardziej otwarta
ale czy skromne przyjęcie wspominałoby się źle?

jestem totalnie nieprzytomna.... mam nadzieje, ze dzis uda mi sie odespac...
01.08.2013
15.08.2014