|
|
#931 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Filologia polska
aaaaa! Mam problem! Dzisiaj dowiedziałam się, że jednak trzeba mieć pieczątkę z biblioteki w ideksie, a ja oddałam bez!!! Koleżanka z roku powiedziała, ze nie trzeba mieć, no to nie brałam (ona jakos miała
). Chciałam zadzwonić do dziekanatu, ale otwarty jest tylko do 13, jutro jest nieczynny, dopiero w piątek, ale może być już za późno, skoro w sobotę mam 1 zjazd.. Myślicie, że mogę mieć przez to jakieś problemy? Moga nie zaliczyć mi roku?? A już zapłaciłam za semestr z góry. Kurcze, troche się boję!!!
|
|
|
|
|
#932 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#933 |
|
Rozeznanie
|
Zaczęło się, dziewczyny! W poniedziałek wróciłam na uczelnię z zapałem. Zaczęły nam się przedmioty specjalnościowe - ortografia, redakcja tekstów i reklama w prasie. I myślę sobie, że to będzie ciekawy semestr
Ale i strasznie ciężki, bo jednocześnie zaczęłam pedagogikę, a i tam mam sporo czytania...
|
|
|
|
|
#934 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też wzięłam drugi kierunek Pedagogikę, spec. edukacja medialna i informatyczna Tylko muszę czekać na wynik rekrutacji, bo papiery złożyłam ostatniego dnia, czyli... wczoraj
|
|
|
|
#935 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Adria, tez nie miałam, a wszyscy mieli. Olałam to, poszłam do dziekanatu, no i tak mam zaliczone, więc bez obaw. Minęło tyle czasu, że już chyba sprawa się wyjasniła :P ---------- Dopisano o 19:12 ---------- Poprzedni post napisano o 19:06 ---------- Cytat:
A więc zaliczam się do tej grupy. Dziś miałam i wykład i ćwiczenia i muszę stwierdzić, że to jest dość pogmatwane ! I jeszcze ten egzamin.. brrr... LidiaPaulina - masz reklamę na spec. edytorskiej?? Pozazdrościć! Też bym chciała! I od trzeciego roku chyba też zaczynam pedagogikę! Ale jeszcze nie wiem.
|
||
|
|
|
|
#936 |
|
Wtajemniczenie
|
hjp to to samo co językoznawstwo diachroniczne?
|
|
#937 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oj chyba nie... Jutro pierwszy dzień!
|
|
|
|
#938 |
|
Wtajemniczenie
|
nie? staropolski, scs... ja miałam z przemiłą panią dr, ale niespecjalnie to lubiłam.
u mnie to już ostatni rok na polonistyce, całe szczęście (mam nadzieję )
|
|
#939 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#940 | |
|
Rozeznanie
|
Wydaje mi się, że to normalne; wiele uczelni zaczęło zajęcia 26 września.
Cytat:
Zawsze byłam i będę zdania, że matematyka jest w życiu potrzebna Nie wiem, czego tu zazdrościć, wykład po prostu, 15 godzin. Rzeczy ciekawe, ale myślę, że gdybyś wzięła do ręki jakieś książki na temat reklamy, dowiedziałabyś się tyle samo, ile my dowiemy się na wykładach. |
|
|
|
|
|
#941 |
|
Raczkowanie
|
Mam do Was pytanie: macie może jakieś informacje na temat Edwarda Tylora? W necie nie ma nic ciekawego, byłam w bibliotece, też nic nie ma. Jedynie wzmianki o nim w dwóch książkach, to za mało. Muszę przygotować o nim prezentację na zajęcia (minimum 20 slajdów, a z tego co mam nie da się tyle naciągnąć). Może któraś z Was może polecić mi jakąś książkę albo macie jakieś notatki z waszych zajęć? Ocena z tej prezentacji ma mieć wpływ na zaliczenie przedmiotu, chciałabym dobrze wypaść, byłam nawet u mojej polonistki z LO ale nie miała pojęcia kim on był i nie potrafiła mi pomóc.
|
|
|
|
|
#942 |
|
Raczkowanie
|
Cześć, Edward Tylor przyczynił się do rozwoju antropologii brytyjskiej i światowej. Jego definicja kultury jest jedną z pierwszych i jedną z najbardziej znanych, na której bazowali jego następcy. Jego najsłynniejsze dzieło to "Cywilizacja Pierwotna". Książkę, którą mogę Tobie polecić:
Alan Barnard, Antropologia. Zarys teorii i historii, tł. S. Szymański, Warszawa 2006. Radzę poszukać tez informacji o Tylorze w różnych zbiorach tekstów antropologicznych i kulturoznawczych. Polecam się na przyszłość
|
|
|
|
|
#943 |
|
Raczkowanie
|
Bardzo Ci dziękuję! Biorę się do pracy, mam nadzieję, że jakoś sobie poradzę
![]()
|
|
|
|
|
#944 |
|
Raczkowanie
|
A mój chłopak zaczyna zajęcia 13 dopiero, jest na Filologii Polskiej na UG
|
|
#945 |
|
Raczkowanie
|
Chyba trwa jeszcze rekrutacja, to dlatego. ;-) W ogóle wydział filologiczny na UG jest bardzo źle zorganizowany! Informacje zawsze dostaje się z opóźnieniem. JUż nie mówię o planie zajęć, który dostaliśmy dzień przed zjazdem!!!! (wieczorem parokrotnie zmieniany!!!!). Denerwuje mnie to powoli!!! ;/
|
|
|
|
|
#946 |
|
Zakorzenienie
|
To jest takie żałosne jak uniwerki robią po 5 rekrutacji trwających jeszcze przez październik... UZ robi to samo
|
|
|
#947 |
|
Wtajemniczenie
|
jak nie mają chętnych, to co mają robić? za każdym studetem idzie określona kwota... więc bardziej im się opłaca wydłużyć rekrutację i mieć komplet.
|
|
#948 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wydaje mi się, że coraz mniej osób idzie na polonistykę, bo myślą stereotypowo (wiadomo, że nie ma pracy, itp itd). A potem pełno jest pedagogów, psychologów, magistrów turystyki i przedmiotów ścisłych.. i wiem, że kiedyś zabraknie wykształconych polonistów i to właśnie na nich będzie największe zapotrzebowanie! Oj, nadejdzie ten czas! A przynajmniej tak mi się wydaję! ![]() ---------- Dopisano o 17:23 ---------- Poprzedni post napisano o 17:21 ---------- Dokładnie! ;-) |
|
|
|
|
|
#949 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#950 |
|
Rozeznanie
|
Wydaje mi się, że to nie kwestia wyłącznie uczelni, ale i miasta - powiedz mi, kto z Polski planuje wyjazd na studia do Zielonej Góry? Ludzie jeżdżą do Gdańska, Warszawy, Wrocławia, Krakowa, Poznania, Łodzi - to chyba najczęściej wybierane miasta studenckie - oraz do Szczecina, Rzeszowa, Olsztyna... Podejrzewam, że na UZ są wyłącznie osoby mieszkające w Zielonej Górze i okolicach.
Zresztą - mówiąc szczerze - co ma do zaoferowania ZG jako miasto? O ile każdy myśląc "Kraków" czy "Wrocław" ma przed oczami odpowiednio Wawel, Sukiennice i Panoramę Racławicką, o tyle Zielona Góra nie przywodzi na myśl... Nic. |
|
|
|
|
#951 |
|
Zakorzenienie
|
A macie jakieś skojarzenia z Częstochową? Bo podobno w środowisku studenckim panuje przekonanie, że obciachem jest studiowanie tutaj (głównie z powodu prohibicji, jaką nałożyli w okolicy miasteczka studenckiego
).U mnie na polonistykę przyjmują każdego i później trzeba się użerać z niektórymi nieporozumieniami...
|
|
#952 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No ale ogólnie o tym właśnie mówię -nic nie oferuje, nie przyciąga studenta, a robi milion żałosnych rekrutacji Jak miałabym wybrać miasto to bym rozważała tylko trzy: Wrocław, Poznań, Kraków -jak większość ludzi. A czemu? Bo się te miasta właśnie prezentują i reklamują. Cytat:
|
|
|
|
#953 |
|
Zakorzenienie
|
Kochane, pamiętacie może jakie są wyróżniki tekstu kultury? Pamiętam, że mamy tu do czynienia z czterema elementami, ale jakimi...? Uleciało
|
|
#954 |
|
Przyczajenie
|
Ja również chcę studiować filologię polską, tyle, że na UWMie i nigdzie nie widziałam opinii, historii itp. Będę próbować na kilka uczelni, to oczywiste, ale do Olsztyna mam najbliżej. Czy mógłby ktoś napisać o wykładach, długości, wykładowcach itp., bo ja jestem kompletnie zielona? Z góry wielkie dzięki
|
|
|
|
|
#955 |
|
Konto usunięte
|
dziewczyny, macie może nowego Korbuta w wersji elektronicznej? albo któraś byłaby kochana i zeskanowałaby mi 10 opracowań Macieja Kazimierza Sarbiewskiego?
jestem na politechnice, filologia tu to nowość, więc w bibliotece uczelnianej tego nie ma, a jest mi to niezbędne
|
|
|
|
|
#956 |
|
Wtajemniczenie
|
Mogłaby któraś napisać jak u was wygląda/wyglądała poetyka na pierwszym roku? Bo u mnie to chyba jakieś nieporozumienie...
|
|
|
|
|
#957 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201703160948 Czas edycji: 2011-12-06 o 14:55 |
|
|
|
|
|
#958 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#959 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#960 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a Ingarden zawsze na początku straszy. Bez paniki, filozoficzne gderanie wróci jeszcze nie raz - choćby na teorii literatury. Przyzwyczajaj się
|
![]() |
Nowe wątki na forum Studia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:19.

). Chciałam zadzwonić do dziekanatu, ale otwarty jest tylko do 13, jutro jest nieczynny, dopiero w piątek, ale może być już za późno, skoro w sobotę mam 1 zjazd.. Myślicie, że mogę mieć przez to jakieś problemy? Moga nie zaliczyć mi roku?? A już zapłaciłam za semestr z góry. Kurcze, troche się boję!!!

Ale i strasznie ciężki, bo jednocześnie zaczęłam pedagogikę, a i tam mam sporo czytania...

Tak samo jak językoznawstwo synchroniczne. 

jestem na politechnice, filologia tu to nowość, więc w bibliotece uczelnianej tego nie ma, a jest mi to niezbędne