Filologia polska - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 32 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-09-28, 15:11   #931
adria66
Przyczajenie

Dot.: Filologia polska

aaaaa! Mam problem! Dzisiaj dowiedziałam się, że jednak trzeba mieć pieczątkę z biblioteki w ideksie, a ja oddałam bez!!! Koleżanka z roku powiedziała, ze nie trzeba mieć, no to nie brałam (ona jakos miała ). Chciałam zadzwonić do dziekanatu, ale otwarty jest tylko do 13, jutro jest nieczynny, dopiero w piątek, ale może być już za późno, skoro w sobotę mam 1 zjazd.. Myślicie, że mogę mieć przez to jakieś problemy? Moga nie zaliczyć mi roku?? A już zapłaciłam za semestr z góry. Kurcze, troche się boję!!!
adria66 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-30, 00:00   #932
mpt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez adria66 Pokaż wiadomość
aaaaa! Mam problem! Dzisiaj dowiedziałam się, że jednak trzeba mieć pieczątkę z biblioteki w ideksie, a ja oddałam bez!!! Koleżanka z roku powiedziała, ze nie trzeba mieć, no to nie brałam (ona jakos miała ). Chciałam zadzwonić do dziekanatu, ale otwarty jest tylko do 13, jutro jest nieczynny, dopiero w piątek, ale może być już za późno, skoro w sobotę mam 1 zjazd.. Myślicie, że mogę mieć przez to jakieś problemy? Moga nie zaliczyć mi roku?? A już zapłaciłam za semestr z góry. Kurcze, troche się boję!!!
Dziewczyno, bez przesady. Pieczątka jest potwierdzeniem, że nie zalegasz z niczym, skoro nie zalegasz, to się nie przejmuj. Ktoś ten indeks przyjął, nie sprawdził tego, więc to problem tej osoby. Nikt Cię przez to nie wyrzuci ze studiów.
Stary 2011-09-30, 14:41   #933
Lidia Paulina
Rozeznanie

Zaczęło się, dziewczyny! W poniedziałek wróciłam na uczelnię z zapałem. Zaczęły nam się przedmioty specjalnościowe - ortografia, redakcja tekstów i reklama w prasie. I myślę sobie, że to będzie ciekawy semestr Ale i strasznie ciężki, bo jednocześnie zaczęłam pedagogikę, a i tam mam sporo czytania...
Stary 2011-09-30, 15:41   #934
kat123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lidia Paulina Pokaż wiadomość
Zaczęło się, dziewczyny! W poniedziałek wróciłam na uczelnię z zapałem. Zaczęły nam się przedmioty specjalnościowe - ortografia, redakcja tekstów i reklama w prasie. I myślę sobie, że to będzie ciekawy semestr Ale i strasznie ciężki, bo jednocześnie zaczęłam pedagogikę, a i tam mam sporo czytania...
Już zaczęliście zajęcia? co tak szybko?
Ja też wzięłam drugi kierunek Pedagogikę, spec. edukacja medialna i informatyczna Tylko muszę czekać na wynik rekrutacji, bo papiery złożyłam ostatniego dnia, czyli... wczoraj Ale pan, który odbierał papiery powiedział, że jest mało osób i mam chodzić od poniedziałku normalnie, czyli mam nadzieję, że mnie przyjmą

Aparatka od 11.10.2014 (góra).
Dół od 11.04.2015.
kat123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-02, 19:12   #935
gelus
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mpt Pokaż wiadomość
Dziewczyno, bez przesady. Pieczątka jest potwierdzeniem, że nie zalegasz z niczym, skoro nie zalegasz, to się nie przejmuj. Ktoś ten indeks przyjął, nie sprawdził tego, więc to problem tej osoby. Nikt Cię przez to nie wyrzuci ze studiów.
Dokładnie !
Adria, tez nie miałam, a wszyscy mieli. Olałam to, poszłam do dziekanatu, no i tak mam zaliczone, więc bez obaw. Minęło tyle czasu, że już chyba sprawa się wyjasniła :P

---------- Dopisano o 19:12 ---------- Poprzedni post napisano o 19:06 ----------

Cytat:
O TAAAK ! Zaczęło się! Przeraża mnie HJP !!! ;o Wykładowca powiedział, że kto nie rozumie matmy, tego też nie zrozumie A więc zaliczam się do tej grupy. Dziś miałam i wykład i ćwiczenia i muszę stwierdzić, że to jest dość pogmatwane ! I jeszcze ten egzamin.. brrr...

LidiaPaulina - masz reklamę na spec. edytorskiej?? Pozazdrościć! Też bym chciała! I od trzeciego roku chyba też zaczynam pedagogikę! Ale jeszcze nie wiem.
gelus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-02, 20:19   #936
makeupnotwar
Wtajemniczenie

hjp to to samo co językoznawstwo diachroniczne?

makeupnotwar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-02, 20:47   #937
kat123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gelus Pokaż wiadomość
O TAAAK ! Zaczęło się! Przeraża mnie HJP !!! ;o Wykładowca powiedział, że kto nie rozumie matmy, tego też nie zrozumie A więc zaliczam się do tej grupy. Dziś miałam i wykład i ćwiczenia i muszę stwierdzić, że to jest dość pogmatwane ! I jeszcze ten egzamin.. brrr...

LidiaPaulina - masz reklamę na spec. edytorskiej?? Pozazdrościć! Też bym chciała! I od trzeciego roku chyba też zaczynam pedagogikę! Ale jeszcze nie wiem.
Wszystko jest do przejścia, głowa do góry.
Cytat:
Napisane przez makeupnotwar Pokaż wiadomość
Oj chyba nie...

Jutro pierwszy dzień!

Dół od 11.04.2015.
Stary 2011-10-03, 07:52   #938
makeupnotwar
Wtajemniczenie

nie? staropolski, scs... ja miałam z przemiłą panią dr, ale niespecjalnie to lubiłam.
u mnie to już ostatni rok na polonistyce, całe szczęście (mam nadzieję )

Stary 2011-10-04, 16:11   #939
gelus
Raczkowanie

Cytat:
Tak, językoznawstwo diachroniczne należy do HJP Tak samo jak językoznawstwo synchroniczne.
Stary 2011-10-07, 11:05   #940
Lidia Paulina
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kat123 Pokaż wiadomość
Już zaczęliście zajęcia? co tak szybko?
Wydaje mi się, że to normalne; wiele uczelni zaczęło zajęcia 26 września.

Cytat:

Zawsze byłam i będę zdania, że matematyka jest w życiu potrzebna Ja mam teraz gramatykę historyczną, już po pierwszych zajęciach przysiadłam nad tymi jerami i przegłosami, żeby nie narobić sobie zaległości. I chyba rzeczywiście jest to przedmiot wymagający systematyczności i pilności, ale bardzo ciekawy - fascynują mnie te zmiany, które zaszły w języku, poznawanie procesów, jakie miały miejsce na przestrzeni wieków... Lubię wiedzieć, jak to się stało, że wyraz wygląda dziś tak, a nie inaczej.

Nie wiem, czego tu zazdrościć, wykład po prostu, 15 godzin. Rzeczy ciekawe, ale myślę, że gdybyś wzięła do ręki jakieś książki na temat reklamy, dowiedziałabyś się tyle samo, ile my dowiemy się na wykładach.
Stary 2011-10-07, 19:47   #941
Dora62
Raczkowanie

Mam do Was pytanie: macie może jakieś informacje na temat Edwarda Tylora? W necie nie ma nic ciekawego, byłam w bibliotece, też nic nie ma. Jedynie wzmianki o nim w dwóch książkach, to za mało. Muszę przygotować o nim prezentację na zajęcia (minimum 20 slajdów, a z tego co mam nie da się tyle naciągnąć). Może któraś z Was może polecić mi jakąś książkę albo macie jakieś notatki z waszych zajęć? Ocena z tej prezentacji ma mieć wpływ na zaliczenie przedmiotu, chciałabym dobrze wypaść, byłam nawet u mojej polonistki z LO ale nie miała pojęcia kim on był i nie potrafiła mi pomóc.
Dora62 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-07, 23:13   #942
Malta Kano
Raczkowanie

Cześć, Edward Tylor przyczynił się do rozwoju antropologii brytyjskiej i światowej. Jego definicja kultury jest jedną z pierwszych i jedną z najbardziej znanych, na której bazowali jego następcy. Jego najsłynniejsze dzieło to "Cywilizacja Pierwotna". Książkę, którą mogę Tobie polecić:
Alan Barnard, Antropologia. Zarys teorii i historii, tł. S. Szymański, Warszawa 2006.
Radzę poszukać tez informacji o Tylorze w różnych zbiorach tekstów antropologicznych i kulturoznawczych.
Polecam się na przyszłość
Malta Kano jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-08, 16:28   #943
Dora62
Raczkowanie

Bardzo Ci dziękuję! Biorę się do pracy, mam nadzieję, że jakoś sobie poradzę
Dora62 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-09, 17:53   #944
lubie_zadania_z_fizyki
Raczkowanie

A mój chłopak zaczyna zajęcia 13 dopiero, jest na Filologii Polskiej na UG
lubie_zadania_z_fizyki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-10, 19:48   #945
gelus
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lubie_zadania_z_fizyki Pokaż wiadomość
A mój chłopak zaczyna zajęcia 13 dopiero, jest na Filologii Polskiej na UG
Chyba trwa jeszcze rekrutacja, to dlatego. ;-) W ogóle wydział filologiczny na UG jest bardzo źle zorganizowany! Informacje zawsze dostaje się z opóźnieniem. JUż nie mówię o planie zajęć, który dostaliśmy dzień przed zjazdem!!!! (wieczorem parokrotnie zmieniany!!!!). Denerwuje mnie to powoli!!! ;/
Stary 2011-10-10, 20:39   #946
kat123
Zakorzenienie

Cytat:
Chyba trwa jeszcze rekrutacja, to dlatego. ;-)
To jest takie żałosne jak uniwerki robią po 5 rekrutacji trwających jeszcze przez październik... UZ robi to samo

Dół od 11.04.2015.
Stary 2011-10-11, 07:32   #947
makeupnotwar
Wtajemniczenie

jak nie mają chętnych, to co mają robić? za każdym studetem idzie określona kwota... więc bardziej im się opłaca wydłużyć rekrutację i mieć komplet.

Stary 2011-10-11, 17:23   #948
gelus
Raczkowanie

Cytat:
jak nie mają chętnych, to co mają robić? za każdym studetem idzie określona kwota... więc bardziej im się opłaca wydłużyć rekrutację i mieć komplet.
No tak, masz rację. Tylko, że jeżeli zależy im na kasie, a zależy na pewno, to dlaczego nie utworzyli I roku studiów zaocznych fp, bo było przecież tak mało ludzi. Wydaje mi się, że coraz mniej osób idzie na polonistykę, bo myślą stereotypowo (wiadomo, że nie ma pracy, itp itd). A potem pełno jest pedagogów, psychologów, magistrów turystyki i przedmiotów ścisłych.. i wiem, że kiedyś zabraknie wykształconych polonistów i to właśnie na nich będzie największe zapotrzebowanie! Oj, nadejdzie ten czas! A przynajmniej tak mi się wydaję!

---------- Dopisano o 17:23 ---------- Poprzedni post napisano o 17:21 ----------

Cytat:
Napisane przez kat123 Pokaż wiadomość
To jest takie żałosne jak uniwerki robią po 5 rekrutacji trwających jeszcze przez październik... UZ robi to samo
Dokładnie! ;-)
Stary 2011-10-11, 19:33   #949
kat123
Zakorzenienie

Cytat:
No ok, brakuje, tylko takie podrzędne uczelnie, niewiele liczące się na arenie narodowej nic nie robią by studenta do siebie przyciągnąć -nie oferują nic poza wydłużoną rekrutacją, która i tak po drugim razie nie przysparza nowych studentów, bo żeby w III rekrutacji doszły dwie osoby to aż szkoda czasu tych ludzi, którzy siedzieli i czekali na podania. Ja bardzo lubię mój uniwerek, ale aż żal patrzeć jak się po prostu poniża i z roku na rok mimo licznych rekrutacji przyjmuje w swe progi coraz mniej studentów, bo UW czy UJ jest po prostu bardziej atrakcyjny. Czy to prawda nie wiem, ale w tym roku fp studia drugiego stopnia na UJ rozpoczęło niby ponad 1000 osób, a biedny UZ ma tych studentów aż 48

Dół od 11.04.2015.
Stary 2011-10-14, 09:00   #950
Lidia Paulina
Rozeznanie

Wydaje mi się, że to nie kwestia wyłącznie uczelni, ale i miasta - powiedz mi, kto z Polski planuje wyjazd na studia do Zielonej Góry? Ludzie jeżdżą do Gdańska, Warszawy, Wrocławia, Krakowa, Poznania, Łodzi - to chyba najczęściej wybierane miasta studenckie - oraz do Szczecina, Rzeszowa, Olsztyna... Podejrzewam, że na UZ są wyłącznie osoby mieszkające w Zielonej Górze i okolicach.
Zresztą - mówiąc szczerze - co ma do zaoferowania ZG jako miasto? O ile każdy myśląc "Kraków" czy "Wrocław" ma przed oczami odpowiednio Wawel, Sukiennice i Panoramę Racławicką, o tyle Zielona Góra nie przywodzi na myśl... Nic.
Stary 2011-10-14, 10:39   #951
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

A macie jakieś skojarzenia z Częstochową? Bo podobno w środowisku studenckim panuje przekonanie, że obciachem jest studiowanie tutaj (głównie z powodu prohibicji, jaką nałożyli w okolicy miasteczka studenckiego ).

U mnie na polonistykę przyjmują każdego i później trzeba się użerać z niektórymi nieporozumieniami...
Futbolowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-14, 16:44   #952
kat123
Zakorzenienie

Cytat:
Wydaje mi się, że to nie kwestia wyłącznie uczelni, ale i miasta - powiedz mi, kto z Polski planuje wyjazd na studia do Zielonej Góry? Ludzie jeżdżą do Gdańska, Warszawy, Wrocławia, Krakowa, Poznania, Łodzi - to chyba najczęściej wybierane miasta studenckie - oraz do Szczecina, Rzeszowa, Olsztyna... Podejrzewam, że na UZ są wyłącznie osoby mieszkające w Zielonej Górze i okolicach.
Zresztą - mówiąc szczerze - co ma do zaoferowania ZG jako miasto? O ile każdy myśląc "Kraków" czy "Wrocław" ma przed oczami odpowiednio Wawel, Sukiennice i Panoramę Racławicką, o tyle Zielona Góra nie przywodzi na myśl... Nic.
Wiesz co przywodzić powinna na myśl? Tanie studiowanie Bo studia tu naprawdę tanio wychodzą
No ale ogólnie o tym właśnie mówię -nic nie oferuje, nie przyciąga studenta, a robi milion żałosnych rekrutacji A miasto jak każde inne, bo szczerze? Łódź mi się też z niczym nie koarzy, Częstochowa podobnie -tylko z Jasną Górą Jak miałabym wybrać miasto to bym rozważała tylko trzy: Wrocław, Poznań, Kraków -jak większość ludzi. A czemu? Bo się te miasta właśnie prezentują i reklamują.
Cytat:
Napisane przez Futbolowa Pokaż wiadomość
A macie jakieś skojarzenia z Częstochową? Bo podobno w środowisku studenckim panuje przekonanie, że obciachem jest studiowanie tutaj (głównie z powodu prohibicji, jaką nałożyli w okolicy miasteczka studenckiego ).

U mnie na polonistykę przyjmują każdego i później trzeba się użerać z niektórymi nieporozumieniami...
tak samo u mnie, potem są dziewczyny z dysortografią na filologii

Dół od 11.04.2015.
Stary 2011-10-25, 18:47   #953
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Kochane, pamiętacie może jakie są wyróżniki tekstu kultury? Pamiętam, że mamy tu do czynienia z czterema elementami, ale jakimi...? Uleciało
Futbolowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-05, 22:26   #954
Justynajasama
Przyczajenie

Ja również chcę studiować filologię polską, tyle, że na UWMie i nigdzie nie widziałam opinii, historii itp. Będę próbować na kilka uczelni, to oczywiste, ale do Olsztyna mam najbliżej. Czy mógłby ktoś napisać o wykładach, długości, wykładowcach itp., bo ja jestem kompletnie zielona? Z góry wielkie dzięki
Justynajasama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-06, 12:42   #955
201703160948
Konto usunięte

dziewczyny, macie może nowego Korbuta w wersji elektronicznej? albo któraś byłaby kochana i zeskanowałaby mi 10 opracowań Macieja Kazimierza Sarbiewskiego? jestem na politechnice, filologia tu to nowość, więc w bibliotece uczelnianej tego nie ma, a jest mi to niezbędne
201703160948 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-06, 14:52   #956
paulinkka
Wtajemniczenie

Mogłaby któraś napisać jak u was wygląda/wyglądała poetyka na pierwszym roku? Bo u mnie to chyba jakieś nieporozumienie...
paulinkka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-06, 14:53   #957
201703160948
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez paulinkka Pokaż wiadomość
Mogłaby któraś napisać jak u was wygląda/wyglądała poetyka na pierwszym roku? Bo u mnie to chyba jakieś nieporozumienie...
My ostatnio wersyfikację omawialiśmy. Przy innych okazjach dostajemy wiersz, liczymy sylaby, nazywamy rymy, zaznaczamy akcenty, takie tam

Edytowane przez 201703160948
Czas edycji: 2011-12-06 o 14:55
201703160948 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-06, 15:37   #958
paulinkka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez poziomkaa_ Pokaż wiadomość
My ostatnio wersyfikację omawialiśmy. Przy innych okazjach dostajemy wiersz, liczymy sylaby, nazywamy rymy, zaznaczamy akcenty, takie tam
Ale robicie to po uprzednim wytłumaczeniu jak to robić? My dostaliśmy teksty do przeczytania np. Ingardena i przychodzimy na zajęcia i musimy na jego podstawie zrobić interpretacje wiersza. Żadnych ćwiczeń, notatek, bo takowych nawet nie ma. Ba, nie ma nawet co zapisać, bo wykład to tylko filozoficzne gderanie. Nikt nic nie rozumie, a styczeń coraz bliżej
paulinkka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-06, 18:26   #959
Dwojnik
Raczkowanie

Cytat:
Ale robicie to po uprzednim wytłumaczeniu jak to robić? My dostaliśmy teksty do przeczytania np. Ingardena i przychodzimy na zajęcia i musimy na jego podstawie zrobić interpretacje wiersza. Żadnych ćwiczeń, notatek, bo takowych nawet nie ma. Ba, nie ma nawet co zapisać, bo wykład to tylko filozoficzne gderanie. Nikt nic nie rozumie, a styczeń coraz bliżej
Na UŁ przerabiamy Kulawika, moja grupa omawia teraz wersologię. Oprócz tego są organizowane wykłady z poetyki, na które nie chodzę, bo mam zajęcia na drugim kierunku.
Dwojnik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-06, 18:33   #960
mpt
Zakorzenienie

Cytat:
Do poetyki są jakieś podręczniki zapewne a Ingarden zawsze na początku straszy. Bez paniki, filozoficzne gderanie wróci jeszcze nie raz - choćby na teorii literatury. Przyzwyczajaj się

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości