Zazdrośnice - część 42.! :-) - Strona 121 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-10-10, 20:20   #3601
raingirl
Zakorzenienie

Dot.: Zazdrośnice - część 42.! :-)

Cytat:
Napisane przez upadly_aniol00 Pokaż wiadomość
bardzo mi się podoba strzelający balon podczas 1 tańca ale nie wiem czy wydawać 140zł za 10 sekund atrakcji
Ile razy nie widzę gdzieś takiego ustrojstwa to się zastanawiam co by było gdyby PMka poślizgnęła się na tej gumie w czasie obrotu
raingirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-10, 20:21   #3602
upadly_aniol00
Zakorzenienie

MISSHA M PERFECT COVER BB CREAMNO. 21
krem użyłam tylko raz ale zobaczymy jeśli cera się poprawi to może i zainwestuję w niego jeszcze ale wtedy ciemniejszy .No ale Nie ma tego łał dla mnie .... już bardziej jestem zadowolona z tego revlon photoready
Stary 2011-10-10, 20:23   #3603
najfajniejsza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez raingirl Pokaż wiadomość
Nam się wesele nie zwróciło. Tzn. może inaczej - obdarowano nas mniejszą ilością gotówki, niż została włożona w organizację (ostatecznie impreza była finansowane też przez Rodziców - oni sobie inaczej nie wyobrażali - z resztą ja też nie wyobrażam sobie nie wspomóc finansowo swojego dziecka w takiej sprawie ).
Niemniej nie zastanawiałam się ani razu "czy się zwróci czy nie"
fajnie mieć taki luksus. moi rodzice by chcieli na pewno nam pomóc, ale musieliby się zadłużyć, a na to nie pozwolę, więc wiesz - teraz możesz sobie nie wyobrażać nie wspomóc finansowo swojego dziecka w takiej sprawie, ale czasem różnie bywa... niemniej zgadzam się - tylko że ja nie wyobrażam sobie nie tyle nie wspomóc swojego dziecka, co nie spytać, czy mogę pomóc czy to finansowo, czy organizacyjnie. i osobiście organizacyjną pomoc przyjmę z otwartymi ramionami
jakoś jeszcze jeśli rodzice mieliby dorzucić trochę, to spoko dla mnie, wyobrażam to sobie nawet i w tym wyobrażeniu to jest ok ale nie wyobrażam sobie, że wydaję tylko czy też głównie ich pieniądze. tym bardziej że czułabym się w obowiązku wszystko z rodzicami i teściami negocjować, skoro płacą, a tego nie lubię. sama myśl o tym mnie meczy
najfajniejsza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-10, 20:24   #3604
upadly_aniol00
Zakorzenienie

Rain ja to już bym chciała na ostatnie sekundy gdy tańczymy i ostatni moment takie pochylenie http://images04.olx.pl/ui/3/23/31/49722231_1.jpg i buziiiii i wtedy buchhhhh lecące balony albo konfetti . A potem to się posprząta
Stary 2011-10-10, 20:25   #3605
najfajniejsza
Zakorzenienie

Cytat:
MISSHA M PERFECT COVER BB CREAMNO. 21
ooo, to ten sam co ja! i dla mnie jest super

co to jest strzelający balon podczas tańca?

Rain, to jak jesteś cudotwórczynią, to coś czuję, że mianuję Cię moją wedding plannerką
Stary 2011-10-10, 20:28   #3606
raingirl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez najfajniejsza Pokaż wiadomość
fajnie mieć taki luksus. moi rodzice by chcieli na pewno nam pomóc, ale musieliby się zadłużyć, a na to nie pozwolę, więc wiesz - teraz możesz sobie nie wyobrażać nie wspomóc finansowo swojego dziecka w takiej sprawie, ale czasem różnie bywa... niemniej zgadzam się - tylko że ja nie wyobrażam sobie nie tyle nie wspomóc swojego dziecka, co nie spytać, czy mogę pomóc czy to finansowo, czy organizacyjnie. i osobiście organizacyjną pomoc przyjmę z otwartymi ramionami
jakoś jeszcze jeśli rodzice mieliby dorzucić trochę, to spoko dla mnie, wyobrażam to sobie nawet i w tym wyobrażeniu to jest ok ale nie wyobrażam sobie, że wydaję tylko czy też głównie ich pieniądze. tym bardziej że czułabym się w obowiązku wszystko z rodzicami i teściami negocjować, skoro płacą, a tego nie lubię. sama myśl o tym mnie meczy
Moi rodzice pomyśleli o tym wyjątkowo wcześnie, bo założyli mi polisę posagową jak miałam roczek no i pewna suma się zebrała przez te lata, ja od 18-stki dysponowałam tymi pieniędzmi i pilnowałam lokat, dzięki czemu jeszcze trochę się uzbierało - no i tak jakoś poszło
A to inna para kaloszy - nam Rodzice dali pełną swobodę - pomagali załatwiać co trzeba, pomagali wybrać, ale ostateczna decyzja należała tylko do nas - tylko raz poczułam, że coś mi się próbuje narzucić, ale to akurat nie w sprawie wesela i jego organizacji czy też zapraszanych osób
Stary 2011-10-10, 20:30   #3607
Gwizdak
Zakorzenienie

My mieliśmy luksus urządzania wesela za swoje tylko pieniądze. Moi rodzice i rodzina tz sprezentowali nam kasę w kopertach. Szczerze to nie wiem ile kosztowała ta impreza. Tania nie była, ale warto było. I tęsknię za moja suknia ślubną dlatego cieszę sie, ze jeszcze sesja przed nami i ze już w nią znowu wejdę

Apropos - kawunia, musimy sie umówić na jakiś wiosenny weekend z Twoim tz. I z Tobą, żebyś mnie maznela
22.08.11 - Mrówka
13.05.13 - Bulgotka
Gwizdak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-10, 20:31   #3608
raingirl
Zakorzenienie

Cytat:
Rain ja to już bym chciała na ostatnie sekundy gdy tańczymy i ostatni moment takie pochylenie http://images04.olx.pl/ui/3/23/31/49722231_1.jpg i buziiiii i wtedy buchhhhh lecące balony albo konfetti . A potem to się posprząta
Wiem, że nie jestem romantyczna i w ogóle, ale właśnie miałam wizję balonów malowniczo odbijających się od głów Państwa Młodych względnie konfetti sypiącego się Młodej na twarz i do oczu

Cytat:
Rain, to jak jesteś cudotwórczynią, to coś czuję, że mianuję Cię moją wedding plannerką
Daj spokój, drugi raz tej planistycznej nudy nie chcę przechodzić
Mnie to serio nie bawiło ani przez chwilę
Stary 2011-10-10, 20:34   #3609
upadly_aniol00
Zakorzenienie

Gwizdak będziesz mieć jeszcze sesję ślubną ?
Naj taki balon http://www.google.pl/imgres?q=strzel...t:429,r:12,s:0
http://www.fotosik.pl/showFullSize.p...be736a9a31bd94
http://www.fotosik.pl/showFullSize.p...5be80ab8099440
Stary 2011-10-10, 20:34   #3610
najfajniejsza
Zakorzenienie

Cytat:

Daj spokój, drugi raz tej planistycznej nudy nie chcę przechodzić
Mnie to serio nie bawiło ani przez chwilę
mnie już to nie bawi nawet szukanie sukni wydaje mi się irytujące, ale ja nie lubię zakupów z cyklu: 40 razy mierzę różne ubrania (suknie) i we wszystkich wyglądam źle/nic mi się nie podoba

Gwizdak, wam pomagała plannerka nie? ile taka pani bierze? i fajnie Wam z tą sesją
Stary 2011-10-10, 20:35   #3611
upadly_aniol00
Zakorzenienie

rain nigdy na to tak nie patrzyłam w sumie
Stary 2011-10-10, 20:35   #3612
aleksandrettaa
Zakorzenienie

Cytat:
no to tak - po mojemu czyli: obiad - to obiad. dla najbliższych i krótko trwający skromne przyjęcie to miniwersja wesela, najbliżsi plus kilka innych osób i impreza do rana, ale bez ochów i achów, lodowych łabędzi, świniaka itp. a wesele... u nas wesela robi się dwudniowe, więc dla mnie wesele kojarzy się po prostu zawsze z imprezą przez dwa dni, jeden dzień to nie wesele (w mojej głowie) poprawiny to po prostu obowiązek wesela. wesele jest zawsze z orkiestrą, wieeeeelooooma zabawami (u nas byłyby chyba tylko oczepiny plus ewentualnie to odpowiadanie na pytania "ja czy mąż"), no i z wieloma gośćmi, ze świniakiem, daniami w ilości kilkanaście, a nie kilka et cetera. po prostu jak słyszę słowo wesele, to widzę przed oczami taką wielką imprezę, dwudniową, z orkiestrą, z tym całym blichtrem, a moje wesele to bardziej studniówka jednonocna impreza, bez jakichś ochów i achów, dla +/- 60 osób itp. chyba głównie po mojej sukni będzie widać, że to wesele. owszem, jest to wesele, ale dość skromne i według tego, co wynika z mojego doświadczenia, mało "weselne", więc nazywam je "przyjęciem". o.
No to ja też nie będę mieć wesela wg. twojej definicji Nie będzie orkiestry tylko dj. Nie będzie zatem wykupywania PM przy dzikach akordeonu pod klatką. Nie będzie zabaw. Będzie obiad a potem tylko 3 ciepłe dania. Nie będzie żadnych poprawin. No ale właśnie takie wesele chce mieć.
Cytat:
Napisane przez carmelova Pokaż wiadomość
Jak chcesz, to wyślę Ci na maila mojego excela z budżetem, to zobaczysz czy mniej więcej wszystko policzyłaś
Chętnie. Dzięki Zaraz podam Ci maila na PW.

Buła jest z nami od 25.11.2014
aleksandrettaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-10, 20:36   #3613
raingirl
Zakorzenienie

Cytat:
rain nigdy na to tak nie patrzyłam w sumie
Ja zawsze wynajdę najbardziej prozaiczne i idiotyczne niuanse w takich akcjach
Stary 2011-10-10, 20:36   #3614
najfajniejsza
Zakorzenienie

Cytat:
a taaaakie cuś - to znam
Stary 2011-10-10, 20:37   #3615
raingirl
Zakorzenienie

O, według definicji Najeczki my mieliśmy coś jakby "półwesele"
Jak to nazwać ?
Stary 2011-10-10, 20:37   #3616
carmelova
Zakorzenienie

naj my mamy ten luksus, że rodzice powiedzieli, że są w stanie wyłożyć po 15-20 tysięcy i w zasadzie do niczego się nie wtrącają. Teściowa to już w ogóle nie jest zorientowana co i jak, twierdzi, że to ma być nasz dzień i jak sobie zrobimy tak będziemy mieć i nam ufa. Tylko pyta kiedy i za co ma zapłacić My i tak sami chcemy opłacić fotografa, zaproszenia, obrączki, nasz look (garnitur, makijaż, kwiaty i resztę - za sukienkę chcą płacić rodzice), noclegi dla znajomych, USC, kościół, prezenciki, lampiony itp. Rodzice głównie opłacą koszty przyjęcia (talerzyki, zespół, ciasto, alkohol i resztę).
carmelova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-10, 20:38   #3617
najfajniejsza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aleksandrettaa Pokaż wiadomość
No to ja też nie będę mieć wesela wg. twojej definicji Nie będzie orkiestry tylko dj. Nie będzie zatem wykupywania PM przy dzikach akordeonu pod klatką. Nie będzie zabaw. Będzie obiad a potem tylko 3 ciepłe dania. Nie będzie żadnych poprawin. No ale właśnie takie wesele chce mieć.
no właśnie ja też czyli bardziej przyjęcie niż wesele według mojego słownika no ja wiem, że to jest wesele, ale to słowo konotuje u mnie tylko obraz wieeeeelkiej imprezy, czy to w stylu wiejskim, czy dworskim, ale w każdym razie coś takiego
Stary 2011-10-10, 20:41   #3618
raingirl
Zakorzenienie

Cytat:
My i tak sami chcemy opłacić fotografa, zaproszenia, obrączki, nasz look (garnitur, makijaż, kwiaty i resztę - za sukienkę chcą płacić rodzice), noclegi dla znajomych, USC, kościół, prezenciki, lampiony itp. Rodzice głównie opłacą koszty przyjęcia (talerzyki, zespół, ciasto, alkohol i resztę).
Prawie tak samo jak u nas - z tym, że ja sama płaciłam za swoją sukienkę (mama się uparła, że mi kupi welon ).
Stary 2011-10-10, 20:42   #3619
upadly_aniol00
Zakorzenienie

O to u mnie jest tak samo jak u Carmi Tylko , że nie wiadomo co z TŻ rodzicami czy pomogą czy nie ....ale TŻ i tak będzie miał pełną kwotę do wesela odłożoną .
I co do rodziców wiem,ze teściowa nie będzie się wtrącać a u mnie raczej też nie . Kucharkę zostawiam na mamy głowie ona dobrze wie co i jak ja mam tylko z nią jechać , zeby ustalić menu a resztę sami ustalaliśmy z TŻ .
Stary 2011-10-10, 20:42   #3620
aleksandrettaa
Zakorzenienie

Mnie się ten strzelający balon nie podoba.

A z wtrącaniem się rodziców to kwestia charakteru - moja matka się wtrąca choć chcemy sami zapłacić za imprezę.

Buła jest z nami od 25.11.2014
aleksandrettaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-10, 20:44   #3621
kasia0912
Zakorzenienie

U mnie rodzice będą tylko pomagać jeśli sami o to poprosimy, a rodzice TŻ nie mam pojęcia. Pewnie tylko ja będzie im się chciało.

Razem: 10.08.2016

Zaręczeni 1.09.2017

Ślubujemy 24.08.2018

kasia0912 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-10, 20:46   #3622
najfajniejsza
Zakorzenienie

Cytat:
O, według definicji Najeczki my mieliśmy coś jakby "półwesele"
Jak to nazwać ?
skromne przyjęcie
Cytat:
naj my mamy ten luksus, że rodzice powiedzieli, że są w stanie wyłożyć po 15-20 tysięcy i w zasadzie do niczego się nie wtrącają. Teściowa to już w ogóle nie jest zorientowana co i jak, twierdzi, że to ma być nasz dzień i jak sobie zrobimy tak będziemy mieć i nam ufa. Tylko pyta kiedy i za co ma zapłacić My i tak sami chcemy opłacić fotografa, zaproszenia, obrączki, nasz look (garnitur, makijaż, kwiaty i resztę - za sukienkę chcą płacić rodzice), noclegi dla znajomych, USC, kościół, prezenciki, lampiony itp. Rodzice głównie opłacą koszty przyjęcia (talerzyki, zespół, ciasto, alkohol i resztę).
no właśnie nawet o Was myślałam, jak pisałam o tym "dokładaniu się" rodziców, bo pamiętam, że mówiłaś, że mniej więcej po 1/3 was wyniesie. No i fajnie Wam, ja to rozumiem ja jakaś po prostu lewa jestem i wychodzę z założenia, że jako dorośli ludzie powinniśmy sami to opłacić, a jeśli rodzice chcą pomóc, to organizacyjnie, a tę kwotę mogą nam sprezentować albo zrobić sobie porządny remont poza tym bardziej mi chodzi o to, że to ja czułabym się w obowiązku, by o wszystko pytać teściów, jeśli to oni by płacili, a niestety, póki tych pieniędzy nie przyjmę, to nie będę wiedzieć, czy teście się wtrącają, czy też tak jak Twoi - zupełnie nie i dają wam wolną rękę więc znow wolę nie ryzykować.
ale niemniej podoba mi się Wasz układ.
Stary 2011-10-10, 20:50   #3623
carmelova
Zakorzenienie

Naj bo wszystko zależy od sytuacji finansowej rodziny. U mnie tata pracuje za granicą, u B. mama i do tego zajmują się hodowlą kwiatów, więc nie mamy poczucia, że odejmą sobie od ust, zapożyczą się czy obniżą standard życia. Na to bym się w życiu nie zgodziła.

---------- Dopisano o 20:50 ---------- Poprzedni post napisano o 20:49 ----------

Aleks poszedł mail
Stary 2011-10-10, 20:50   #3624
najfajniejsza
Zakorzenienie

u nas rodzice P. pewnie strzelą focha, że nie chcemy przyjąć pieniędzy. Trzeba to będzie delikatnie załatwić bo moi już nam nie zaproponują na pewno, raz, że nie mają kasy żadnej odłożonej, a dwa, że powiedziałam mamie wprost: "Nie ma mowy, mój ślub, ja płacę". i była obraza że hej.
Stary 2011-10-10, 20:53   #3625
carmelova
Zakorzenienie

Cytat:
u nas rodzice P. pewnie strzelą focha, że nie chcemy przyjąć pieniędzy. Trzeba to będzie delikatnie załatwić bo moi już nam nie zaproponują na pewno, raz, że nie mają kasy żadnej odłożonej, a dwa, że powiedziałam mamie wprost: "Nie ma mowy, mój ślub, ja płacę". i była obraza że hej.
Zawsze można jakoś delikatnie powiedzieć, ze jeżeli chcą Was wesprzeć finansowo, to mogą dać Wam prezent ślubny. Tylko trzeba to łądnie ubrać w słowa

A tak w ogóle to super Sylwester nam się szykuje
Stary 2011-10-10, 20:55   #3626
najfajniejsza
Zakorzenienie

QUOTE=carmelova;29891388]Naj bo wszystko zależy od sytuacji finansowej rodziny. U mnie tata pracuje za granicą, u B. mama i do tego zajmują się hodowlą kwiatów, więc nie mamy poczucia, że odejmą sobie od ust, zapożyczą się czy obniżą standard życia. Na to bym się w życiu nie zgodziła.[/QUOTE]
no właśnie u nas jest tak w sytuacji mojej rodziny, więc nie ma szans, bym się zgodziła, niech się foszą ile chcą, ale nie i już. natomiast obawiam się, że wymięknę co do rodziny P. - oni i tak mają odłożone pieniądze na nas, nie spożytkują ich inaczej, więc MOŻE jak przyjdzie co do czego i jeśli będą chcieli oczywiście, może wtedy dorzucą się i opłacą alkohol czy didżeja. No w każdym razie jakoś mam taką blokadę przed braniem od kogokolwiek pieniędzy.

OK, kończę, luby wrócił i zaraz przyjdzie kumpel
Stary 2011-10-10, 20:55   #3627
kasia0912
Zakorzenienie

Carmi Jaki? bo my chyba będziemy musieli zostać z moim psem w domu heh

Razem: 10.08.2016

Zaręczeni 1.09.2017

Ślubujemy 24.08.2018

kasia0912 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-10, 20:56   #3628
Gwizdak
Zakorzenienie

Cytat:
Gwizdak będziesz mieć jeszcze sesję ślubną ?

Po weselu nie daliśmy rady, z resztą pogoda na plener na początku marca powiedzmy sobie szczerze jest średnia A potem przecież w kieckę już nie wchodziłam od początku stwierdziliśmy, że zrobimy "za rok". I z Mróweczką na zewnątrz
Cytat:
Gwizdak, wam pomagała plannerka nie? ile taka pani bierze? i fajnie Wam z tą sesją

Ale ona nie robiła pełnej organizacji - znalazła nam salę, samochód i nagrała dja. Wszystko pozostałe sami robiliśmy, choć też już wiele poza tym nie było Zaproszenia i ciuchy tylko Ona brała chyba 10% od kwoty całości. U nas to jakoś nie wiele wyszło, ale nie pamiętam ile. Możliwe, że 2000.

Najfajniej było z garniturem tż, jak kupowal go tydzień przed, a Pan z salonu dzwonił do mnie pytać, jaką mam suknię, żeby dobrać gajer. Był zdziwiony, że nie jestem wściekła, że tydzień przed weselem narzeczony nie ma się w co ubrać
22.08.11 - Mrówka
13.05.13 - Bulgotka
Gwizdak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-10, 20:58   #3629
upadly_aniol00
Zakorzenienie

Gwizdak to super pomysł !
W końcu Mrówka na weselu już się bawiła
Stary 2011-10-10, 20:59   #3630
carmelova
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasia0912 Pokaż wiadomość
Carmi Jaki? bo my chyba będziemy musieli zostać z moim psem w domu heh
Bartka koleżanka z pracy (ta co nas będzie uczyć tańczyć) organizuje Sylwestra i nas zaprasza. Najpierw będzie domówka u niej w mieszkaniu, granie na wii czy xboxie i takie tam, nocujemy u niej, rano w Nowy Rok jedziemy wynajętym busem do Krynicy na deskę i narty, wieczorem kulig, nocujemy u jej babci i 2 stycznia powrót do Krakowa
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości