|
|
#61 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Halloween - zbrodnia na polskiej tradycji?
Cytat:
![]() Raczej 1 listopada jest Wszystkich Świętych a 1 listopada Dzień Zaduszny - za naszych zmarłych. |
|
|
|
|
|
#62 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do Hallowen. Wiesz, ja swojemu synkowi powiedziałam, że to takie święto duchów, strachów itd - jemu to wystarczyło - ba - jest bardzo zadowolony. Dzieci lubią się bać ale gdy wiedzą, że to żarty. I nie wiem dlaczego oakzja dla zabawy dla dzieci spotyka się z takim protestem. A idąc na cmentarz nie mówię mu, że zapalamy świeczki na grobach - że tam pod ziemią leżą nasi bliscy - tę kwestię omijam (to nawet dla mnie jest makabryczne) - mówię tylko, że zapalamy świeczki na pamiątkę naszych bliskich. Jedno nie wyklucza drugiego. I błędnie zakładasz, że dzieciom mówi się "bo tak". |
|
|
|
|
|
#63 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Marcelina ma rację. Nie wiem co za problem wytłumaczyc dziecku o co w tym dniu chodzi. Dziewczyny, które uważają, ze to chore i "gwałt na polskiej kulturze": apeluję o więcej luzu i mniej nadęcia! To jest po prostu ZABAWA! |
|
|
|
|
|
#64 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nic dodać - nic ująć Nie przesadzajmy z niezdrowymi emocjami dziewczyny...
|
|
|
#65 |
|
Zakorzenienie
|
Halloween jest dosyc nowy dopiero sie wkrada, Walentynki mozna powiedziec ze swietnie sie przyjely pomimo ze na obu swietach rok rocznie wiesza sie psy...
Bo ze 'hamerykankie' choc wcale Halloween np nie jest... i taka jakas dziwna sprawa - ze po hamerykanskim stylu zycia sie pluje, mowi ze be i fuj a po wizy pod konsulatem amerykanskim w Krakowie codziennie!! stoja tlumy ludzi... Tlumy ludzi takze w mc donalds, coca cola dobrze sie sprzedaje a od czipsow nasze dzieci zaczynaja byc coraz bardziej otyle... bo wlasnie tak nie lubimy tej amerykanizacji/globalizacji. Ja nie demonizuje ani walentynek ani halloween to czy w danym dniu zjem czipsa i zaleje go kola jest moim wyborem bardziej 'zdrowotnym' niz ideowym... a co do zabaw dyniowych w przedszkolach i szkolach... protesty oburzenie nic nie zmieni one poprostu beda sie pojawaic coraz czesciej. |
|
|
|
|
#66 |
|
Rozeznanie
|
Mnie to ani nie grzeje,ani nie mrozi. Kto to lubi niech się w to bawi.
Uważam, że my w Polsce mamy lepszy odpowiednik ( no może nie dokońca odpowiednik). Mamy Andrzejki z laniem wosku i innymi wróżbami. To powinno nam wystarczyć. Uważam,że jest na pewno bardziej interesujące od jakiegoś Halloween. A co do"zajączka" u mnie na wsi obchodzi się to już od dawien dawna (serio). Może teraz już nie, ale w mojej wczesnej młodości z pewnością. Pamiętam jak szukało się czekoladowych jajeczek na podwórku (i nie uważam tego za nic dziwnego).
|
|
|
|
|
#67 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#68 |
|
Zakorzenienie
|
nie obchodzę Halloween, jednak jest dla mnie ciekawe, jak każda tradycja. nie podoba mi się wiele wypowiedzi w tym wątku, kto Wam dał prawo krytykowania obcej kultury, której tak naprawdę nie znacie? skąd taka nietolerancja dla obcych obyczajów? widocznie stwierdzenie, że Polska to bardzo nietolerancyjny kraj, jest prawdziwe, skoro nawet taka rzecz, jak czyjaś tradycja, Wam przeszkadza. jeśli komuś podoba się Halloween, to ma prawo obchodzić je również w Polsce, bez narażania się na nazywanie tego głupotą.
|
|
#69 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#70 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#71 |
|
Raczkowanie
|
Polacy maja skłonnośc zamykania się na wszystko co inne, niezgodne z obyczajami i poglądami wśród których wyrośli.
Ciepło myśle o tych, którzy poznali (nie tyczy sie tylko Halloween), z ciekawościa się przypatrywali, słuchali, rozmawiali, nikogo nie potępiajac, ale stwierdzili że to nie dla nich. Ale Ci, którzy zaślepieni swoją nieomylnością, "najmojszą racją", jedyną słuszną kulturą, drogą zycia i moralnością, wypierają ze świadomości kiełkującą iskierkę zrozumienia, robią ŹLE, ŹLE ŹLE! ![]() I jak juz sie przewija od początku - WIĘCEJ LUZU. ![]() O tolerancji nie wspomnę. |
|
|
|
|
#72 |
|
Raczkowanie
|
Marcelina73-mialam na mysli,ze to ja mysle 31.10 o tym.,co bede robila 1.11.A jak juz taki ten Halloween jest swietny,fantastyczny i nie mozna sie bez niego obejsc to zycze milej zabawy!Nie wiem tylko komu i po co to jest potrzebne?Chyba tylko handel cieszy sie z utargu.A swoja droga ciekawie tlumaczysz dziecku,dlaczego zapalacie swieczki na grobach!Pozdrawiam!
|
|
|
|
|
#73 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#74 |
|
Zakorzenienie
|
a ja niemam nic przeciwko
choc od wczoraj mam kiepski chumorek wystrugałam sobie dynke zapaliłam swieczke i postawiłam tak w oknie widze jak ludzie na nia lukaja i palcami pokazuja ale co tam jakos mi sie dzieki niej nastrój poprawil
|
|
|
#75 |
|
Zakorzenienie
|
A właśnie przed chwilą ktoś zadzwonił do drzwi.Otwieram,a tam przebrane dziewczynki
I mówią :Cukierek albo psikus !!!I co? Miałam je pogonić?Bo to zbrodnia polskiej tradycji? Roześmiałam się i obdzieliłam słodyczami.
|
|
|
#76 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
heh umnie tez jakies dzieciaki biegaja po ulicy przebrane
|
|
|
|
#77 |
|
Zakorzenienie
|
mi nie przeszkadza.
jak ktos bedzie chcial je obchodzic to bedzie a jak nie to nie bedzie, proste. nie ma sie co denerwowac.To indywidualna sprawa. poza tym- jestesmy narodem malkontentow- wiec odrobina zabawy nie zaszkodzi wlasnie wydlubalam sobie z dyni buzke, dalam do srodka swiece...i mam slicznego stworka na meblach!! z twarzy nie znika mi banan
|
|
#78 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#79 |
|
Raczkowanie
|
wlasnie siedze sobie w domciu (mieszkam w centrum Dublina) i jedyne co slysze to huk petard zza okna tak juz od 3 godzin
dzisiaj konczy sie w irlandii dluuugi hallowenowy weekend. Powiem Wam ze ani jestem za ani przeciw ale tutaj wszystko jest slicznie ozdobione na hallowenowo i ludzie naprawde sie w ten weekend bawili( ja tez w sobote sobie poszalalam |
|
|
|
|
#80 |
|
Zakorzenienie
|
Mieszkam w Manchester - spodziewalam sie wczoraj ze porobie zdjecia przebierancow itp
![]() a tu nic )) przynajmniej w moich okolicach. nawet pol dyni... ale 3 przebierancow
|
|
|
|
|
#81 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do nieszczęsnego halloween - mnie to święto kosztowało kawałek starego prześcieradła i zniszczoną pończochę - tyle zaniosłam do przedszkola tytułem stroju dla synka. Resztę balu organizuje przedszkole - zabawy, gry itd - co nie wiązało się z kosztami i napychaniem komukolwiek kieszeni. A potrzebne to jest dla ZABAWY. Bawią się w to dzieci - a tej dla nich nigdy za wiele. |
|
|
|
|
|
#82 |
|
Wtajemniczenie
|
I z tym się zgodzę: w dobie wszechobecnej agresji, dzieciom potrzebna jest KAŻDA okazja do zabawy. Równie dobrze mogłoby to być Święto Kiszonej Kapusty
Serducho - przemawia przez Ciebie radykalizm. Rozumiem, ale my jako naród też powinniśmy mieć tolerancję dla cudzych tradycji. Nikt Cię nie zmusza do świętowania Halloween - nie zmuszaj zatem innych do przyjęcia identycznych poglądów jak Twoje. A już na pewno nie powinnaś podważać cudzych metod wychowawczych...
|
|
#83 |
|
Zadomowienie
|
Ja Halloween nie obchodzę jakość szczególnie. Dla mnie to dodatkowa okazja to spotkania ze znajomymi przy piwie. Trzeba pamiętać że bardzo wiele "polskich" zwyczajó zostało zapożyczonych z innych kultur i bardzo dobrze się przyjęło. A te rdzennie polskie zwyczaje odeszły w zapomnienie i wiele osób nawet o nich nie słyszało jak już kilka dziewczyn wcześniej zauważyło. Poza tym zanim zacznie sięcoś krytykować warto byłoby poznać korzenie danego zwyczaju, jego pochodzenie.
|
|
|
#84 |
|
Rozeznanie
|
Odgrzebałam wątek dzięki wyszukiwarce. Chciałam poznać Wasze zdanie na temat - może w przeciągu tych 6 lat coś się zmieniło ? Może ktoś chciałby coś dodać od siebie ?
Lubicie / nie lubicie/ wszystko Wam jedno. Spędzacie jakoś szczególnie ?Jeśli chodzi o mnie to od 3/4 lat w mojej okolicy biegają dzieciaki przebrane za różne stwory i duchy. Lubię na nie patrzeć kiedy tak się wściekają i śmieją się - widać, że sprawia im to dużo radochy. Ja z TŻ w zeszłym roku wydrążyliśmy 3 duże dynie i postawiliśmy na tarasie. Bardzo fajnie to wyglądało, a kupowanie dyń, projektowanie i wykonywanie sprawiło nam dużo frajdy. Wczoraj też siedzieliśmy do 23 nad dyniami ( zrobiliśmy 4 ). My od kilku lat zawsze spotykamy się tego dnia ze znajomymi by spędzić razem czas, pogadać, napić się itp. Poza tym tego wieczoru jest dla mnie jakaś taka mroczna, magiczna aura
Edytowane przez Precious things Czas edycji: 2012-10-30 o 21:56 |
|
|
|
|
#85 |
|
Zakorzenienie
|
ja lubię ten klimat
podoba mi się to święto już kilka lat pod rząd wycinam sobie dynię i uwielbiam te wszystkie obrazki nietoperzy na tle fioletowo-granatowego nieba
|
|
#86 |
|
Raczkowanie
|
Wasze zdanie na temat Halloween.
Uwazacie, że jest niebezpieczne?
W szkole u mojej siostry mlodszej pani od jezyka obcego przygotowuje bal, czesc nauczycieli ze srodowiska religijnego sie temu sprzeciwia. Tlumacza, ze nie jest to zgodne z nasza religia. Jakie jest wasze zdanie na ten temat. Puscilybyscie swoje dziecko na taki bal przebierancow plus jakies zabawy? |
|
|
|
|
#87 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Dot.: Wasze zdanie na temat Halloween.
A czemu miałabym nie puszczać?
Poza tym co to znaczy "niezgodne z naszą religią"? Niech te panie mówią za siebie, inni mogą wyznawać inną religię, albo nie wyznawać żadnej. Halloween sama nijak nie obchodzę, nie interesuje mnie za bardzo, ale jak ktoś chce, to nie widzę problemu Nie do końca też rozumiem w jaki konkretnie sposób kłóci się z religią katolicką.
|
|
|
|
|
#88 |
|
Zakorzenienie
|
a co- będą wywoływać duchy? czy wykopywać szczątku na cmentarzu?
Ja bym puściła. Skoro uczą się języków i kultury w innym kraju to taka impreza mózgu im nie wypierze. Co do Naszej religii powstrzymam się od komentowania.
|
|
#89 |
|
Rozeznanie
|
Takie zabawy organizowane w szkole dla dzieci nie wydają mi się groźne. Nie sądzę, żeby wśród kilkulatków (?) zawiązała się jakaś sekta
,
|
|
#90 |
|
Rozeznanie
|
Dla dzieci to świetna zabawa. Jako nauczycielka nie widzę w tym nic złego
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:34.

z pewnością. Pamiętam jak szukało się czekoladowych jajeczek na podwórku (i nie uważam tego za nic dziwnego).

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)