wymarzony pierścionek część XXI - Strona 151 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-10-11, 10:13   #4501
ButterBear
Zakorzenienie

Dot.: wymarzony pierścionek część XXI

Cytat:
Napisane przez miskowa Pokaż wiadomość
Przerabiałam to kiedyś. Masakra

Od tego czasu wszystko dokładnie oglądam po kupieniu, bo najczęściej się je przynosi ze sklepu, zwłaszcza po kupnie jakichś mało popularnych produktów, w których mogą się zalęgać. Straszne to jest.
Czeka cię długa przeprawa. Ja robiłam tak, znalazłam w markecie jakieś płytki na insekty (w tym były wymienione mole spożywcze), rozstawiłam w kuchni. Wszystkie szafki opróżniłam z żarcia, które było otwarte i wyrzuciłam (niestety). Te larwy czasem ciężko dostrzec, więc wywaliłam wszystko (mąki, herbaty, makarony itp.). Wszystkie szafki przemyłam wodą z octem, bo niby nie lubią tego zapachu (ja też nie lubię), dla pewności popsikałam wnętrza szafek i kuchnię w ogóle jakimś sprayem na owady (też zwracałam uwagę przy kupnie, że było napisane, że działają na mole). No i od tego czasu nie zostawiałam żadnego jedzenia nie zamkniętego szczelnie. Czyli klipsy, woreczki strunowe, słoiki i plastikowe pudełka. Do czasu aż przez ileś dni nie widziałam w domu żadnego mola.
Współczuję Ci Butter, ale ponoć ciężko to wygonić z domu, więc lepiej zadziałać ostro i zdecydowanie.
Misku, dzięki za rady!
Dziś się za to biorę. O wodzie z octem nie słyszałam, więc to zastosuję. Kupiłam już woreczki strunowe do żarcia.
Też myślę, że przywlekłam to z jakiegoś sklepu, z orzechami może, może z jakimś ryżem, czy fasolą...bo to takie mole przysmaki.
Dziś kupię nowe te pułapki na te przebrzydłe robale... i wypowiadam im wojnę - kolejną!! Muszę się tego pozbyć, bo doprowadzają mnie już do szału!!

Hania

ButterBear jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-11, 10:19   #4502
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ButterBear Pokaż wiadomość
Misku, dzięki za rady!
Dziś się za to biorę. O wodzie z octem nie słyszałam, więc to zastosuję. Kupiłam już woreczki strunowe do żarcia.
Też myślę, że przywlekłam to z jakiegoś sklepu, z orzechami może, może z jakimś ryżem, czy fasolą...bo to takie mole przysmaki.
Dziś kupię nowe te pułapki na te przebrzydłe robale... i wypowiadam im wojnę - kolejną!! Muszę się tego pozbyć, bo doprowadzają mnie już do szału!!
ooo widzę że nastawienie bardzo bojowe. Biedne mole nie wiedzą co je czeka
hania811 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-11, 10:51   #4503
sanetka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niuniuniau Pokaż wiadomość
Sanetko my jesteśmy wyrodni rodzice bo mała od nas prezentu nie dostała. Niech będzie, że prezentem było przyjęcie, po prostu stwierdziłam, że co raz jej cos kupujemy więc na siłę nie będę kupować czegoś bo ma urodziny bo kiepsko z kasą. Oooo kupiłam jej droższy kombinezon i czapę zimową haha.
Co do orzechów to nie pomogę bo ja je wcinam same albo dodaję do ciasta.
Widzisz, Bartek ma kilka zabawek, zresztą wiekszość używane po dzieciach, my mu ponad miesiąc temu samochód kupiliśmy. A tak to nic więc pomyślałam że święta i urodziny (a ma w odstępie tygodnia) są dobrą okazją żeby coś sprawić, niech ma trochę frajdy. Na pewno kupię jeździk-pchacz (zuza kiedyś wklejała link) i drewniane klocki.

Przyjęcie dla najbliższych też będzie.

Cytat:
No i ja się bardzo cieszę, że się pralka naprawiła... zaoszczędziliśmy kasę...a którą kupię buty

Fajnie, że Wam też się naprawiają duża oszczędność

Dziewczyny, pytanie: macie jakieś metody na mole spożywcze? Ja już nie wiem jak z nimi walczyć... zamykam jedzenie super szczelnie, kupiłam te plastry z feromonami...niby działa, ale nie aż tak, żeby wszystkie padły. Pomocy!!
Moja mama wałczy z molami. Nieskutecznie. A sporo już próbowała, z tych sposobów o których pisze miskowa.

sanetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-11, 10:53   #4504
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hania811 Pokaż wiadomość
ooo widzę że nastawienie bardzo bojowe. Biedne mole nie wiedzą co je czeka
Bardzo bardzo bojowe....
Mole nie są biedne, tylko bezczelne... nie u siebie, a się panoszą. To jedyne istoty, które zabijam bez skupułów i z nieskrywaną przyjemnością!!

Nie drwiłabyś, gdybyś kiedyś była skazana na walkę z tymi podłymi kreaturami

---------- Dopisano o 11:53 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ----------

Cytat:
Napisane przez sanetka Pokaż wiadomość
Moja mama wałczy z molami. Nieskutecznie. A sporo już próbowała, z tych sposobów o których pisze miskowa.
No ale to co? Nie da się tego pozbyć??

Hania

Stary 2011-10-11, 11:06   #4505
sanetka
Zakorzenienie

Cytat:

No ale to co? Nie da się tego pozbyć??
nie no myślę że da. Może mama nie była za dokładna i przeoczyła w sprzątaniu.
Ale znikają a np 3 miesiącach znów się pojawiają.

Stary 2011-10-11, 11:18   #4506
miskowa
Zakorzenienie

Cytat:
nie no myślę że da. Może mama nie była za dokładna i przeoczyła w sprzątaniu.
Ale znikają a np 3 miesiącach znów się pojawiają.

dlatego moim zdaniem bardzo istotne jest wywalenie wszystkiego, naprawdę i bez skrupułów. Dla mnie to było oczywiste, bo obrzydliwe byłoby wyciągać herbatę z kartonika, w którym są larwy. Może twojej mamie szkoda, albo nie pilnuje, żeby wszystko szczelnie zamykać. Jak potem nie mają sie na czym rozmnażać i na bieżąco giną, bo używasz chemii i pilnujesz wszystkiego, to chyba w końcu zginą.
Ale też pamiętam, że pierwsze co, jak wracałam do domu, to szłam do kuchni oglądać szafki, czy coś się gdzieś nie rusza.
miskowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-11, 11:23   #4507
sanetka
Zakorzenienie

Cytat:
dlatego moim zdaniem bardzo istotne jest wywalenie wszystkiego, naprawdę i bez skrupułów. Dla mnie to było oczywiste, bo obrzydliwe byłoby wyciągać herbatę z kartonika, w którym są larwy. Może twojej mamie szkoda, albo nie pilnuje, żeby wszystko szczelnie zamykać. Jak potem nie mają sie na czym rozmnażać i na bieżąco giną, bo używasz chemii i pilnujesz wszystkiego, to chyba w końcu zginą.
Ale też pamiętam, że pierwsze co, jak wracałam do domu, to szłam do kuchni oglądać szafki, czy coś się gdzieś nie rusza.
myślę że ona też nie miałaby ochoty jeść czegoś na czym mogły by pozostać larwy czy coś
Wtedy mieszkaliśmy jeszcze z nią, do kosza poszło wszystko, pojemniki do przechowywania powyparzane lub wyrzucone. Trochę spokoju i wróciły.
Wiec wszystko od nowa, tylko u nas doszło do tego że odstawialiśmy i rozkręcaliśmy szafki w kuchni i czyściliśmy, ściany też. Wtedy pomogło i jest spokój do dziś, już kilka miesięcy

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-10-11, 11:27   #4508
miskowa
Zakorzenienie

Cytat:
myślę że ona też nie miałaby ochoty jeść czegoś na czym mogły by pozostać larwy czy coś
Wtedy mieszkaliśmy jeszcze z nią, do kosza poszło wszystko, pojemniki do przechowywania powyparzane lub wyrzucone. Trochę spokoju i wróciły.
Wiec wszystko od nowa, tylko u nas doszło do tego że odstawialiśmy i rozkręcaliśmy szafki w kuchni i czyściliśmy, ściany też. Wtedy pomogło i jest spokój do dziś, już kilka miesięcy
źle to odczytałaś, nie to miałam na myśli, może mało precyzyjnie napisałam. Przepraszam
Stary 2011-10-11, 11:40   #4509
sanetka
Zakorzenienie

Cytat:
źle to odczytałaś, nie to miałam na myśli, może mało precyzyjnie napisałam. Przepraszam
No tak źle troszkę to zabrzmiało, ale spoko
U nas zawsze najpierw pojawiały się w grzybach suszonych i z nich roznosiły. I dopiero po rozkręceniu szafek udało się doczyścić wszystko

Stary 2011-10-11, 11:49   #4510
ButterBear
Zakorzenienie

Dziewczyny, tylko się nie pokłóćcie przez moje mole

Dzięki za wszystkie rady - dziś będę walczyć ze wszystkich sił. Też planujemy odkręcić szafkę i ją wysunąć, żeby tam też sprawdzić....ehhh...

Hania

Stary 2011-10-11, 11:55   #4511
emi_lka
Zakorzenienie

Wybrałam i zapisałam się wreszcie na kurs, konwersacyjny z native speakerami, w małej grupie 4-8 osób... zobaczymy co z tego wyjdzie
Gramatykę i słownictwo mam zamiar uzupełniać we własnym zakresie.
Czekam na uruchomienie grupy, myślę, że od przyszłego tygodnia się zacznie.
Jestem hardcorowcem: godziny 7.30-9.00
Ale bardzo się cieszę
emi_lka jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-10-11, 11:57   #4512
miskowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez emi_lka Pokaż wiadomość
Wybrałam i zapisałam się wreszcie na kurs, konwersacyjny z native speakerami, w małej grupie 4-8 osób... zobaczymy co z tego wyjdzie
Ale bardzo się cieszę

ambitnie widzę.
Ja bym w życiu takich godzin nie wzięła, bo do życia budzę się dopiero koło 10. Znana jestem w pracy z tego, że nie ma co ze mną za bardzo wcześniej gadać, bo mam zawiechę lub prawie śpię
Stary 2011-10-11, 11:59   #4513
biia
Wtajemniczenie

Cytat:
No i ja się bardzo cieszę, że się pralka naprawiła... zaoszczędziliśmy kasę...a którą kupię buty

Fajnie, że Wam też się naprawiają duża oszczędność

Dziewczyny, pytanie: macie jakieś metody na mole spożywcze? Ja już nie wiem jak z nimi walczyć... zamykam jedzenie super szczelnie, kupiłam te plastry z feromonami...niby działa, ale nie aż tak, żeby wszystkie padły. Pomocy!!
o fuj. sama przez to przechodzę! przyniosłam mole do domu z... sianem ze sklepu zoologicznego (kakadu). zorientowaliśmy się po około 2 miesiącach dopiero. ale mam nadzieję, że mole siedziały sobie w tym worze i nie rozpełzło się. wywaliliśmy gniazdko, wymyte wszystko w okolicy. pułapka feromonowa naklejona (i 2 się złapały). do tej pory mam schizy i się rozglądam po pokoju, czy jakaś larwa nie pełznie po suficie.
jest na wizażu wątek o tym, ale lepiej nie czytać bo mega dołujący.
jak jeszcze zobaczę jakiegoś mola to będzie ostra walka, czyli:
podrzucam komuś zwierzaki, zaglądam do każdej najmniejszej szpary i pryskam raidem na mole. (potem nie można w tym spać)
no i niestety, ale żywność do kosza i trzeba się zaopatrzyć w szczelne pojemniki.
mnóstwo osób ma to dziadostwo

dzięki za odpowiedź w sprawie nauk. ja mam jeszcze ze szkoły i wolałabym tego nie powtarzać (choć nie ukrywam, mogłoby być zabawnie )

biia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-11, 12:10   #4514
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez biia Pokaż wiadomość
o fuj. sama przez to przechodzę! przyniosłam mole do domu z... sianem ze sklepu zoologicznego (kakadu). zorientowaliśmy się po około 2 miesiącach dopiero. ale mam nadzieję, że mole siedziały sobie w tym worze i nie rozpełzło się. wywaliliśmy gniazdko, wymyte wszystko w okolicy. pułapka feromonowa naklejona (i 2 się złapały). do tej pory mam schizy i się rozglądam po pokoju, czy jakaś larwa nie pełznie po suficie.
jest na wizażu wątek o tym, ale lepiej nie czytać bo mega dołujący.
jak jeszcze zobaczę jakiegoś mola to będzie ostra walka, czyli:
podrzucam komuś zwierzaki, zaglądam do każdej najmniejszej szpary i pryskam raidem na mole. (potem nie można w tym spać)
no i niestety, ale żywność do kosza i trzeba się zaopatrzyć w szczelne pojemniki.
mnóstwo osób ma to dziadostwo

dzięki za odpowiedź w sprawie nauk. ja mam jeszcze ze szkoły i wolałabym tego nie powtarzać (choć nie ukrywam, mogłoby być zabawnie )
Biia, a mogłabyś podać linka do tego wątku o walce z molami?

No właśnie myślę jeszcze o jakichś dodatkowych pojemnikach na jedzenie. Myślicie, że puszki metalowe są ok? Przez to nie powinny wleźć, nie?

Hania

Stary 2011-10-11, 12:11   #4515
emi_lka
Zakorzenienie

Cytat:
ambitnie widzę.
Ja bym w życiu takich godzin nie wzięła, bo do życia budzę się dopiero koło 10. Znana jestem w pracy z tego, że nie ma co ze mną za bardzo wcześniej gadać, bo mam zawiechę lub prawie śpię
Miałam do wyboru 12-13.30 i wieczorne, ale to odpadało, bo kończę kilka razy o 20 pracę.

Mi podoba się idea porannego wstawania i wydłużenia w ten sposób doby, tylko trudno mi się zmobilizować, teraz będę mieć bezpośrednią motywację Raczej szybko się rozkręcam po kawie rano
Stary 2011-10-11, 12:34   #4516
sanetka
Zakorzenienie

Cytat:
Ale bardzo się cieszę
Cytat:
ambitnie widzę.
Jaką szkołę jezykową wybrałaś?
mi się najlepiej uczy w porannych godzinach właśnie, tak między 8 a 10.

Stary 2011-10-11, 12:37   #4517
emi_lka
Zakorzenienie

Cytat:
jaką szkołę jezykową wybrałaś?
Mi się najlepiej uczy w porannych godzinach właśnie, tak między 8 a 10.
tfls
Stary 2011-10-11, 12:46   #4518
jodie
Zakorzenienie

hej.

niuniuniau - śliczna córa

emilko- fajny pomysł z tym angielskim, ja sobie tak co roku obiecuje ale może w następnym już sie zdecyduje , a pora jak dla mnie w sam raz, ostatnio chodzę do pracy na 7.00 i juz się przyzwyczaiłam, ale wieczorem krócej siedzę, jak nie śpię o 23 to już totalne szaleństwo.

butter - fajnie że pralka uratowana, a co do moli nie pomogę.
Stary 2011-10-11, 12:52   #4519
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Cześć

Butter super, ze pralka naprawiona.

niuniuniau śliczną masz córcię.

Madzialenka12344321 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-10-11, 13:29   #4520
emi_lka
Zakorzenienie

A, dziewczyny, muszę się pochwalić, że zaczynam nową współpracę od tego tygodnia, cieszę się z tego wyzwania
Stary 2011-10-11, 13:34   #4521
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Cytat:
A, dziewczyny, muszę się pochwalić, że zaczynam nową współpracę od tego tygodnia, cieszę się z tego wyzwania
jaką współpracę??

Stary 2011-10-11, 13:34   #4522
miskowa
Zakorzenienie

Cytat:
coś nowego będziesz robić?

gratuluję
Stary 2011-10-11, 13:41   #4523
emi_lka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madzialenka12344321 Pokaż wiadomość
jaką współpracę??
Cytat:
coś nowego będziesz robić?

gratuluję
Dzięki

Z pewną znaczącą instytucją (sorki za poziom ogólności, ale nie chcę napisać za dużo) - przechodzę z poziomu wykonawstwa na poziom eksperckiej oceny

---------- Dopisano o 14:41 ---------- Poprzedni post napisano o 14:41 ----------

a, Miśku, kiedy będziesz w stolicy?
Stary 2011-10-11, 13:43   #4524
miskowa
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki

Z pewną znaczącą instytucją (sorki za poziom ogólności, ale nie chcę napisać za dużo) - przechodzę z poziomu wykonawstwa na poziom eksperckiej oceny

---------- Dopisano o 14:41 ---------- Poprzedni post napisano o 14:41 ----------

a, Miśku, kiedy będziesz w stolicy?
to tym bardziej gratuluję. Rozumiem, że będziesz sprawdzać wnioski.

w czwartek i piątek
Stary 2011-10-11, 13:43   #4525
ButterBear
Zakorzenienie

Emi, gratuluję
Napisz coś więcej, jak możesz

Znalazłam fajny blog z wypiekami i słodkościami - aż mi ślinka pociekła jakie cuda
http://cukierniczekreacje.blox.pl

Hania

Stary 2011-10-11, 13:44   #4526
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
Bardzo bardzo bojowe....
Mole nie są biedne, tylko bezczelne... nie u siebie, a się panoszą. To jedyne istoty, które zabijam bez skupułów i z nieskrywaną przyjemnością!!

Nie drwiłabyś, gdybyś kiedyś była skazana na walkę z tymi podłymi kreaturami [COLOR="Silver"]
Żartuję ..ale domyślam się że walka z nimi nie należy do najprzyjemniejszych.

W domu rodzinnym walczyliśmy długie lata z mrówkami- paskudy właziły wszędzie. Bałam się cokolwiek w domu jeść

Emi gratuluję
hania811 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-11, 13:46   #4527
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

ooo to ja tez rok temu walczyłam z mrówkami, ale mąz przywiózł z pracy fajny przylepiec z trucizną na mrówki i szybko je zwalczyliśmy i do tej pory nie ma.

Stary 2011-10-11, 13:50   #4528
emi_lka
Zakorzenienie

Cytat:
to tym bardziej gratuluję. Rozumiem, że będziesz sprawdzać wnioski.

w czwartek i piątek
Nie, wnioski to takie coś, co pisałam, żeby siebie trochę bardziej uposażyć i mieć pieniądze na pewne działania

Cytat:
Emi, gratuluję
Napisz coś więcej, jak możesz

Znalazłam fajny blog z wypiekami i słodkościami - aż mi ślinka pociekła jakie cuda
http://cukierniczekreacje.blox.pl
Dzięki
Butter, nie bardzo mogę, bo działka, którą się zajmuję jest bardzo wyspecjalizowana i jeśli po prostu to napiszę wprost to będę łatwa do zidentyfikowania dla postronnych czytelników.

W każdym razie jest to dla mnie ważna zmiana, bo przez kilka lat zajmowałam się m.in. przygotowaniem/realizowaniem pewnych nazwijmy to "projektów" dla jednej instytucji - wykonawcy, a teraz będę je oceniać pod względem zgodności z określonymi wytycznymi i niejako decydować o ich zatwierdzeniu do użytku dla innej, wyżej stojącej instytucji. Więc "przejście" jest znaczące.
Stary 2011-10-11, 13:54   #4529
jodie
Zakorzenienie

emi gratuluję
Stary 2011-10-11, 13:54   #4530
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
Nie, wnioski to takie coś, co pisałam, żeby siebie trochę bardziej uposażyć i mieć pieniądze na pewne działania

Dzięki
Butter, nie bardzo mogę, bo działka, którą się zajmuję jest bardzo wyspecjalizowana i jeśli po prostu to napiszę wprost to będę łatwa do zidentyfikowania dla postronnych czytelników.

W każdym razie jest to dla mnie ważna zmiana, bo przez kilka lat zajmowałam się m.in. przygotowaniem/realizowaniem pewnych nazwijmy to "projektów" dla jednej instytucji - wykonawcy, a teraz będę je oceniać pod względem zgodności z określonymi wytycznymi i niejako decydować o ich zatwierdzeniu do użytku dla innej, wyżej stojącej instytucji. Więc "przejście" jest znaczące.
No to super Emi Gratuluję raz jeszcze!

Haniu, moi rodzice też mieli mrówki...pozbyli się ich takimi specjalnymi trutkami, które się przykleja, a one sobie zabierają tę truciznę i wnoszą do gniazda...ale też ta walka trwała długo...

Hania

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości