|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3181 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XV
Cytat:
Nie trawisz krowiego?? U mnie kozi ser jest bardzo drogi i nie kupuję I smakowite mieszanki jogurtowe wymyślasz
|
|
#3182 |
|
Raczkowanie
|
Moje R:
Śn(8.30): 3 łychy duże owsianki zalanej połową szklanki mleka 2%, pół wiejskiego lekkiego, garstka granoli orzechowej, wkrojony banan,kiwi i ,śliwka. Kawa z mlekiem. wizyta u fryzjera i kosmetyczki brak możliwości wciągnięcie czegokolwiek ![]() IIŚn(13.30): ciemnia bułka, sałata,szynka,pomidor i szczypiorek druga połówka z sałatą,połową plasterka topionego light,pomidor,rzodkiewki O(16.30): pieczona golonka z indyka, oczywiście daruję sobie skórę ![]() troszkę chrzanu i musztardy, kiszone ogórki z cebulką mięta do picia No i pewnie wpadnie lekka kolacja pt. : połowa wiejskiego ze śniadania,jajco na twardo i jakaś drobiowa szynka Obleci? |
|
|
|
#3183 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakbym sie miala czepiac, to czepnelabym sie tych serkow light (i wiesniaka i topionego). Ja jem wiesniaki zwykle, a ser zolty od czasu do czasu i chudne, a to zdrowsze podobno
|
|
#3184 |
|
Zadomowienie
|
Erka!
dziś chyba U bardziej, zdenerwowałam się. 1śn - koktajl białkowy pół na pół mleko/woda 1h siłowni 2śn - pół puszki tuńczyka, sos sojowy, dwie łyżki brązowego ryżu. 3śn - trochę twarogu wymieszanego z jogurtem, łyżeczką dżemu z czarnej porzeczki. pełnoziarnista bułka z nutellą. obiad - pół puszki tuńczyka, pesto, pół mozzarelli light - na ciepło. dwie garści migdałów. kolacja - makrela w sosie pomidorowym / chudy twarożek
|
#3185 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#3186 |
|
Zakorzenienie
|
dzisiejsze U (3 posiłki poza domem
)Śniadanie Pszenna bułka z masłem pokrojona na 6 małych części: dwie z serkiem wiejskim ze szczypiorkiem i solą morską, dwie z serkiem śmietankowym z przyprawami i solą morską, dwie z cienko pokrojonym całym kabanosem Ćwiartka czerwonej papryki II śniadanie(na uczelni) Milky way Pszenna bułka z masłem i serkiem śmietankowym z przyprawami oraz solą morską Płatki z pełnego ziarna pszenicy- Fitella (tak z dwie garście może. Wzięłam trochę płatków w pudełku na uczelnie) III śniadanie (na uczelni) Drożdżówka z kruszonką Podwieczorek (na uczelni) Paczka andrutów Obiadokolacja (wreszcie w domu, jeszcze cała zmoknięta po tej pogodzie )Średnia kiełbaska smażona z przyprawami (chyba na maśle, mama robiła) Ziemniaki pire z podsmażanym porem i kiszoną kapustą Kapusta kiszona po: czekoladowy cukierek tiki tak Do picia: czarna herbata, woda, kawa
08.2017 (8tc)[*] 12.2017 (15tc)[*] Najszczęśliwsza na świecie podwójna mama 2021 2022 Edytowane przez fioleciasto Czas edycji: 2011-10-10 o 18:59 |
|
|
|
#3187 |
|
Przyczajenie
|
Hej
![]() Jestem tu nowa i chciałam dowiedzieć się w skrócie jak mogę dobrze i zdrowo schudnąć mam do zgubienia jakieś 20kg :< a chce je zgubić do wakacji :< Chodzi mi o jakąś dietę i ćw. Z góry serdecznie dziękuję : ) |
|
|
|
#3188 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Dziękuję
|
|
|
|
|
#3189 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
na podw zjadłam jogo
|
|
|
#3190 |
|
Rozeznanie
|
chorobowe U;
śniad;kaszka manna na mleku z miodem, grahamka na pół z masłem, twarogiem i konfiturą malinową/ sałatą,szynką,serem żóltym i papryką, kawa z mlekiem 2śniad; serek wiejski ze szklanką płatków chocapiq duo, duża nektarynka obiad; krem z cukini zabielany z groszkiem ptysiowym, kurczak po chińsku z woreczkiem brązowego ryżu podw; jogurt naturalny z wkrojoną gruszką i miodem, ciastka lu go kolacja; grahamka z masłem, całą puszka makreli w sosie pomidorowym, serek wiejski 200 z wkrojoną paparyką,pomidorem i szczypiorkiem |
|
|
|
#3191 |
|
Raczkowanie
|
Utrzymanie /marznące - brr
/:śniadanie: owsianko-żytnianka gotowana na wodzie z szczyptą soli, sokiem z cytryny, kardamonem, chilli, białkiem jaja, połową banana, żółtkiem, kawałkiem dyni, suszoną żurawiną, z śliwkami, miodem i pestkami dyni; kawa z mlekiem ii śniadanie: 2 kromki chleba razowego z masłem, jajkiem na twardo, rukolą, papryką czerwoną, bazylia, ogórkiem kiszonym i przyprawami; jabłko obiad: miseczka zupy krem brokułowo-cukiniowej z czosnkiem; porcja polędwiczek wieprzowych duszonych z oliwą z oliwek, czosnkiem, bazylią i pomidorami; około pół woreczka brązowego ryżu; bakłażan duszony na oliwie z oliwek kolacja: micha gęstej grochówki z marchewką, ziemniakami, zieleniną, mięsem wieprzowym, wędzonką i włoszczyzną (mama ugotowała taki gar że starczyło na 3 dni )+ woda, pokrzywa, woda z imbirem, cynamonem i tymiankiem; trening z ciężarkami, łażenie do i ze szkoły
|
|
#3192 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Na jutro mam jogurty sojowe o smaku naturalnym Joja. Kozich nie mieli, bo w wtorki mają dostawy do Organic Market w Arkadii.Dzisiaj (sorki, za 3 posiłki, ale byłam do 18-stej poza domem )Sn: płatki owsiane wymieszane z jogurtem kozim o smaku wiśni, z dodatkiem: otrębów owsianych suszonych śliwek siemienia lnianego banana płatków migdałowych orzechów laskowych i wiórków koko czyli zestaw standardowy + herbata z cukremII sn: 3 razy po 2 grube pajdy chleba pełnoziarnistego z szynką, papryką i sałatą i masłem kozim + woda niegazowana i woda Kryniczanka (mocno wapniowa) przed obiadem - ciastko z migdałami i czekoladą (kupne)Obiado - kolacja: brokuły łosoś (dzwonek) doprawiony solą selerową, ziołami prowansalskimi, pieprzem i oliwą kasza jęczmienna z oliwą i bazylią (szklanka kaszy) D: ciastko z migdałami i czekoladą, mus z czekolady z Lida Niestety nie dam rady kolacji, bo o 22 idę spać (wstaję o 5:45 - na 9:00 do szkoły, a o 7:00 mam busa). A obiado kolację mam o 20. Jakos tak wychodzi. Pewnie jutro będzie tak samo, bo o 17:00 mam lekarza i wrócę po 19:00stej do domu
Edytowane przez 201605090956 Czas edycji: 2011-10-10 o 19:47 |
|
|
|
|
#3193 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:47 ---------- Poprzedni post napisano o 19:45 ---------- Cytat:
Blog kulinarny Co mi zostało w życiu prócz czterech ścian Nigdy nie chciałam wiele, co dzisiaj mam Dobry sen znikł wchłonięty w czerń Nie został nikt co kochał mnie Nie mam już nic Nie ma już nic Nie ma już mnie... |
||
|
|
|
#3194 |
|
BAN stały
|
hej, moje P (już w domku
).- śniadanie i 2 śniadanie jeszcze w szpitalu. Śniadanie: 2 kromki razowca z masłem: 1 z serem żółtym i pomidorem, 2 z serem żółtym i powidłami śliwkowymi, herbata z cytryną. 2śniadanie: banan, jogurt naturalny 180g + kilka suszonych śliwek. Obiad: brokuły i pomidor pokrojone z oliwą z oliwek, pierś z kurczaka gotowana, pół woreczka ryżu brązowego. Podwieczorek: szklanka śmietankowego budyniu na mleku 2 % z sokiem malinowym, kiwi, pół pomarańcza + garść migdałów. Kolacja: 3 grube kromy razowca (ok100g) z masłem: 1 z plastrem polędwicy, 2 z jajkiem na miękko, 3 z dużym plastrem sera żółtego, pomidor, herbata Z cytryną. 2kolacja: serek wiejski 200 g + kiwi. w międzyczasie cukierki miętowe, kilka ![]() I jak? Edytowane przez naaata_ Czas edycji: 2011-10-10 o 22:07 |
|
|
|
#3195 |
|
Rozeznanie
|
wkleję swoję U.. mam już okres i w miarę trzymam wagę.
![]() I. Miseczka domowej roboty granoli (różne płatki, orzechy, rodzynki, miód) zalana jogurtem naturalnym, z wkrojonym bananem i dżemem niskosłodzonym; czarna kawa. II. Kanapka z 2 kromek słonecznikowego razowca z masłem, żółtym serem, wędliną, pomidorem i ogórkiem; cappuccino. III. Talerz pierogów, różne rodzaje: z brokułami, z serem i szpinakiem, razowe z kaszą gryczaną i bryndzą. Deser: mały (ostatni ) kawałek tortu pina colada.IV. Duża kromka żytniego z majonezem, wędliną z kurczaka i ogórkiem; serek wiejski z wkrojonym szczypiorkiem i pomidorkami domowej hodowli ; jabłko.później wpadnie może jeszcze wypasiona kawa z kakao, bo zimno strasznie!
|
|
|
|
#3196 |
|
Wtajemniczenie
|
Utrzymanie
Śniadanie: owsianka - 4 łyżki płatków górskich, mleko 2%, banan, płatki migdałowe, wiórki kokosowe, pestki słonecznika; kawa zbożowa z mlekiem i syropem klonowym II śniadanie: grahamka z masłem, sałatą, szynką z indyka i papryką; jabłko Obiad: leczo warzywne z kurczakiem smażone na oleju rzepakowym; pół woreczka kaszy gryczanej Podwieczorek: serek wiejski (150 g) z miodem, gruszką i pistacjami; cappuccino z Milką Kolacja: 2 jajka w koszulkach; grahamka z masłem, sałatą, szynką z indyka, pomidorem, solą, pieprzem i szczypiorkiem/masłem, sałatą, serem żółtym i ogórkiem konserwowym; pokrzywa W międzyczasie: 1,5l wody, jakieś herbaty Ruch: trening siatkarski 1,5h, jakieś 40 minut intensywnego marszu
|
#3197 |
|
Zadomowienie
|
Utrzymanie. Jak widać wariackie pory posiłków, ale chyba jakoś dałam radę
![]() Śniadanie (u TŻ, 4:30, takie mega na szybko - normalnie rzeczy typu Nesvita nie jadam): * owsianka Nesvita z liofilizowanymi truskawkami * mały kawałek domowego kruchego ciasta z jabłkami * pół szklanki mleka 3,2% II śniadanie (w podróży, 7:30): * 60 g serka twarogowego ze szczypiorkiem * jajko na twardo * 4 kromki pełnoziarnistego chrupkiego żytniego chlebka * kilka plastrów papryki Obiad (10:30): * zupa z fasoli szparagowej, z marchwią, ziemniakiem, mnóstwem koperku i natki pietruszki (2 talerze) * herbata zielona z grejpfrutem Podwieczorek (na uczelni, 16:00) * niesłodzony jogurt gruszkowo-jabłkowo-orzechowy z ziarnami zbóż 250 g + garść mieszanki tropikalnej (orzechy arachidowe, rodzynki, suszone banany, papaja, ananas, kokos) Kolacja (20:30) * jajecznica z 2 jaj na oliwie ze szczypiorkiem * pomidor * 2 kromki chlebka chrupkiego 7 zbóż z morelowym camembertem * herbata ziołowa
|
#3198 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A w jakiej cenie kupujesz te jogurty kozie ?
|
|
#3199 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3200 |
|
Raczkowanie
|
RRRRRR
Ś: owsianka (4ł owsianych, łycha siemienia, 1/3banana, mieszanka różnych płatków, 2łychy wieśniaka, cynamon, mleko 2%) połówka dużego jabłka do podgryzania pt: troche szynki godzina siłowo 2omin stepper 2ś: 2 kromki ziarnistego z twarożkiem i polędwicą/ z twarożkiem i krakowską suchą, pomidor z cebulą, reszta jabłka o: filet z soli zapiekany w folii z porem, pół woreczka gryczanej p: to co zostało ze śniadaniowego wieśniaka ze słonecznikiem k: 2 sadzone na wędlinie z pieczarkami, pomidor z cebulką jakoś potężnie to wygląda
|
|
#3201 |
|
Rozeznanie
|
R (ciężko bedzie ale postaram się zjeść cokolwiek)
ś: bułka z ziarnami przekrojona na pół. podgrzana w piekarniku jedna połowa z plastrem got. kurczaka, druga z krakowską suchą drobiową na obu pomidor, papryka, po 3 czarne oliwki, wielkie jabłko, kawa z mlekiem śII: mały jogurt nat., 4 łyżki płatków z bananem, marchewka na zagryche przekąska: grejfrut, 4 śliwki o: wczorajszy kurczak ze szpinakiem na makaronie pełnoziarnistym p: szklanka ciepłego mleka, kilka najzwyklejszych herbatników k: pól wieśniaka, warzywa zioła Znów mega pracowity dzień, wczoraj nie miałam czasu nawet na siku
|
#3202 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie R na dzis jest takie:
1. owsianka (kubek mleka 2%, lyzka bakalii, garstka suszonych zurawin), zielona herbata, kawa z mlekiem. 2. kanapka z ciemnego chleba z orzechami, z maselkiem, dwoma plastrami wedzonego lososia, plastekami zielonego ogorka i do pochrupania rzodkiewki, zielona herbata, jablko tu wpadnie na pewno jogurt naturalny 3. warzywa na patelnie (domowe: kalafior, cukinia, pieczarki, cebulka) z sosem ze swiezych pomidorow i z przyprawami, do tego bedzie albo grillowana piers z kurczaka, albo kawalki poledwicy. 4. bialy serek typu wloski i rozne orzeszki naturalne (wloskie, pistacje, migdaly, laskowe, w sumie z garsc)
|
#3203 |
|
Raczkowanie
|
Utrzymanie. ( nie za dużo troszkę jak na U?)
Śniadanie; owsianka ( 5łyżek płatków owsianych, 2 łyżki otrębów pszennych, szklanka mleka, jabłko,2 śliwki, cynamon) + łycha słonecznika; 4 chrupkie, żytnie pieczywka do pochrupania . 50 minut steppera. Obiad; 5 racuszków drożdżowych z bananem smażonych na oleju rzepakowym. Podwieczorek; danio waniliowe(średnie) z płatkami migdałowymi; orzechy włoskie. 15 minut twistera. Kolacja; 3 kromki chleba 'polskie zboża' 2x z margaryną beviva omega3i6 , pieczonym pasztetem i ogórkiem kiszonym 1x z margaryną beviva omega3i6, szynką i ogórkiem kiszonym. Po; kubek domowego barszczu czerwonego, chrupkie pieczywko. |
|
|
|
#3204 | |
|
Rozeznanie
|
Pozwolę sobie ocenić, jak coś źle powiem to skrzyczcie
![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#3205 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Racuszki były duże
|
|
|
|
|
#3206 |
|
Raczkowanie
|
Moje R:
Śn(9.00): ciabatta pełnoziarnista przypieczona w piekarniku obłożona twarogiem półtłustym z rzodkiewką,pomidorem,cebu lką i szczypiorkiem + 2 plasterki szynki z pieczonego indyka kawa z mlekiem. IIŚn(12.30): połowa serka homo naturalnego z wkrojoną połówką ogromnej brzoskwini,3rodzynki,3 plasterki suszonego bana, 2 orzechy włoskie kawa z mlekiem, mięta, woda. O(15.30): pieczony indyk w sosie własnym i buraki. 1h intensywnego fitnessu K(19.00): jajecznica z dwóch jajek, usmażona na łyżeczce oliwy i 2óch plasterkach drobiowej szynki, sałatka z pomidora,cebuli i szczypiorku. No i tu pytanie.Wiem,że na kolacje owoce się nie nadają, a u mnie często zdarza się, wieśniak, albo homoś naturalny z wkrojonym owocem. Bardzo źle?
|
|
|
|
#3207 |
|
Zakorzenienie
|
W strone Rrr.
Śniadanie: 5 kromek ciemnego chlebka z pastą z makreli ( makrela, jajko, cebulka, jogurt naturalny), herbata zielona, II Śniadanie: Activia naturalna zmieszana z otrębami, słonecznikiem, płatkami owsianymi i suszonymi śliwkami, herbata zielona, Obiad: Gulasz z mięska wołowego z kaszą jęczmienną, Kolacja: 5 kromek chrupkiego pieczywa z pastą z sera białego( ser biały, ogórek, czosnek, wkroiłam trochę gotowanej piersi z kurczaka - całkiem smacznie mi wyszło , + sałatka z wędzonym łososiem, a w niej jaja,serek wiejski i ogórek kiszony,W między czasie kilka marchewek i fuuul zielonej herbatki Wiem że mało owoców i warzyw. Musze nadrobić, jutro zrobię sobie soczek z buraczków oraz marchewki i jabłka jako zadośćuczynienie Proszę o ocenkę |
|
|
|
#3208 |
|
Zadomowienie
|
Może pozytywne U
pobiłam swój rekord w biegu ^^ wprawdzie na odległość, bo przebiegłam 2 razy tyle, co zwykle, ale czasowo wyszło mniej więcej tak samo, więc i tak jestem zadowolona .1. owsianka z serkiem wiejskim, jabłkiem, makiem i cynamonem, kawałek sernika (domowego). 2. 2 kromki żytniego 100% na zakwasie z masłem, twarogiem półtłustym i dżemem kaktusowym. 3. podsmażana pierś z kurczaka w ziołach, 2 łyżki ziemniaków tłuczonych z grzybkami przed: kilka kawałków kurczaka (na próbę )35 minut biegu od razu po: 1/2 banana (kto jada ostatki, ten piękny jest i gładki ^^) 4. kawał pieczonego kurczaka nadziewanego... czymś, robota cioci. Chyba podrobą z warzywami , kromka (50g) słonecznikowego chleba żytniego, pomidory z papryką, ziołami i sosem balsamico. po: marchewki, herba zielona.
![]() `I like living on the edge and seeing what's on the other side! Steven Tyler Edytowane przez morphine88 Czas edycji: 2011-10-12 o 11:12 |
|
|
|
#3209 |
|
Zakorzenienie
|
dzisiejsze 'U'
1.bułeczka wieloziarnista z szynką drobiową, całym dużym pomidorem i sosem chrzanowym; kawa z mlekiem 2.na uczelni 2 maleńkie banany, kawa z automatu, soczek typu 'kubuś' 3.międzyczasie kilka grubych wafli ryżowych 4.zupa krem z brokuła z kleksem jogurtu naturalnego, maleńka kiść winogron 5.saszetka musli żurawinowo- jogurtowego do pochrupania przy herbatce; rożek śmietankowy (nie wiem co mnie naszło na lody przy takiej aurze )może być ? kolacji już raczej nie wcisnę.. (wpadł jeszcze serek wiejski)
Rozsunąć suwak, by Zdjąć skafander ciała Zapomnieć Wejść w nowe życie W zwiewnej sukience Edytowane przez Phynn Czas edycji: 2011-10-12 o 10:59 |
|
|
|
#3210 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ehh..
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:37.

Nie trawisz krowiego??
I smakowite mieszanki jogurtowe wymyślasz 
Jakbym sie miala czepiac, to czepnelabym sie tych serkow light (i wiesniaka i topionego). Ja jem wiesniaki zwykle, a ser zolty od czasu do czasu i chudne, a to zdrowsze podobno
)
mam do zgubienia jakieś 20kg :< a chce je zgubić do wakacji :< Chodzi mi o jakąś dietę i ćw. 

(kupne)