Ile czytacie? - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-09-24, 20:28   #421
Karaluszysko
Wtajemniczenie

Dot.: Ile czytacie?

A ja mam do Was pytanie. Jak radzicie sobie z czytaniem w momencie, gdy nie macie na tę przyjemność za bardzo czasu, a szalenie chcecie przeczytać jakąś książkę?
Niby chcieć to móc, ale w praktyce bywa różnie. Mam kilka swoich sposobów, ale może ktoś zechciałby podzielić się swoimi trikami w tej dziedzinie?
Karaluszysko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-24, 20:35   #422
Narrhien
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Karaluszysko Pokaż wiadomość
A ja mam do Was pytanie. Jak radzicie sobie z czytaniem w momencie, gdy nie macie na tę przyjemność za bardzo czasu, a szalenie chcecie przeczytać jakąś książkę?
Niby chcieć to móc, ale w praktyce bywa różnie. Mam kilka swoich sposobów, ale może ktoś zechciałby podzielić się swoimi trikami w tej dziedzinie?
czytać w każdej chwili, w której masz wolne ręce i nie musisz skupiać umysłu. W wannie, siedząc na kibelku, przy jedzeniu, w windzie, na spacerze z psem, w tramwaju bądź autobusie, na przystanku, w poczekalni do lekarza, w kolejce na poczcie - ja tak robię bardzo często jak w autobusie dojdę do emocjonującego momentu to wysiadając idę i czytam dalej, co wygląda pewnie zabawnie, ale wisi mi to
Plus we wszelakich innych momentach, w łóżku przed snem, kradnąc te kilka minutek, odkurzając i kiedy się da

Narrhien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-24, 20:45   #423
Jaatkaa85
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Narrhien Pokaż wiadomość
czytać w każdej chwili, w której masz wolne ręce i nie musisz skupiać umysłu. W wannie, siedząc na kibelku, przy jedzeniu, w windzie, na spacerze z psem, w tramwaju bądź autobusie, na przystanku, w poczekalni do lekarza, w kolejce na poczcie - ja tak robię bardzo często jak w autobusie dojdę do emocjonującego momentu to wysiadając idę i czytam dalej, co wygląda pewnie zabawnie, ale wisi mi to
Plus we wszelakich innych momentach, w łóżku przed snem, kradnąc te kilka minutek, odkurzając i kiedy się da
Ja tak samo.
Czasem bawię sie z dziećmi i czytam, w kibelku, przy jedzeniu, gdzie sie da i nie trzeba skupiać sie na tej wykonywanej czynnosci. Mnie tez sie zdarzało isć i czytać.
Niestety, w pracy nie mogę
Jaatkaa85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-24, 20:47   #424
blekitne_niebo
Zakorzenienie

Ja czytam wszędzie gdzie się da z wyjątkiem pobytu w WC (dla mnie to profanacja) Czytam mniej więcej 2-3 książki tygodniowo.
blekitne_niebo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-24, 20:50   #425
LeeLeeth
Raczkowanie

Cytat:
Wyznaczam godzinę/dwie dziennie, którą poświęcam tylko na czytanie tej książki. I choćby nie wiem co się działo, to ten czas już z góry ustalony jest dla mnie nie do ruszenia. Oczywiście nie jest łatwo, w szczególności w roku akademickim (studia dzienne + praca dorywcza), ale po prostu traktuję ten czas jako "obowiązek" i czytam.

A co do samego wątku, to z reguły czytam 2-3 książki równolegle. Jedna w domu, druga na uczelni/w pracy, trzecia przeznaczona na środki komunikacji miejskiej
LeeLeeth jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-24, 21:41   #426
magnolia79
Irenosława Pierwsza

Cytat:
Napisane przez blekitne_niebo Pokaż wiadomość
Ja czytam wszędzie gdzie się da z wyjątkiem pobytu w WC (dla mnie to profanacja) Czytam mniej więcej 2-3 książki tygodniowo.
Jestem pod wrażeniem jak ktoś czyta w WC , a niektórzy to tylko tam czytają
Mi najlepiej czyta sie wieczorkiem w łóżeczku pod kołderką!

magnolia79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-24, 21:50   #427
aknishia
Raczkowanie

GG do aknishia

ja czytam e- booki, dużo e-booków, a jak czegoś nie ma w necie to jak mam kase to kupuję książkę i wtedy tak jak magnolia79 czytam w łóżku bo tak robi sie klimat i jest przytulnie i ciepło w te zimne noce :P

http://akatoja.blogspot.com
pierwsze 2 tygodnie "grania" na gitarze=wiem co to są struny: osiągnięcie wiem jak zagrać wlazł kotek na płotek, cel: zagrać scar tissue Red Hotów
aknishia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-24, 22:02   #428
magnolia79
Irenosława Pierwsza

Cytat:
Napisane przez aknishia Pokaż wiadomość
ja czytam e- booki, dużo e-booków, a jak czegoś nie ma w necie to jak mam kase to kupuję książkę i wtedy tak jak magnolia79 czytam w łóżku bo tak robi sie klimat i jest przytulnie i ciepło w te zimne noce :P
mnie od e - booków bolą oczy
ogólnie szperam w bibliotekach, poluję na Allegro i czasami uda mi się pożyczyć jakaś perełkę od znajomych

Stary 2011-09-24, 22:02   #429
Narrhien
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magnolia79 Pokaż wiadomość
Jestem pod wrażeniem jak ktoś czyta w WC , a niektórzy to tylko tam czytają
Mi najlepiej czyta sie wieczorkiem w łóżeczku pod kołderką!
Mnie się w WC nudzi

A poza tym czytanie w WC ma jedną, podstawową zaletę - nikt ci tam głowy nie zawraca. Nikt ci nic nie każe, nie mówi "przestań robić tę kupę i wynieś śmieci", więc można udawać zatwardzenie, siedzieć tam pół godziny i poświęcić się lekturze

Stary 2011-09-24, 22:05   #430
Mariah
Zakorzenienie

Cytat:
Czytam zwykle gdzie się da - w tramwaju, w poczekalni etc. Jeśli mimo to nie mam czasu (a u mnie brak czasu to niestety przypadłość nagminna ) wyłączam komputer - ilość wolnego czasu, jaki wtedy otrzymuję jest zaskakująco duża Internet to potworny pochłaniacz czasu.

A jakie ty masz sposoby?

Edytowane przez Mariah
Czas edycji: 2011-09-24 o 22:09
Mariah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-24, 22:07   #431
magnolia79
Irenosława Pierwsza

Cytat:
Mnie się w WC nudzi

A poza tym czytanie w WC ma jedną, podstawową zaletę - nikt ci tam głowy nie zawraca. Nikt ci nic nie każe, nie mówi "przestań robić tę kupę i wynieś śmieci", więc można udawać zatwardzenie, siedzieć tam pół godziny i poświęcić się lekturze

---------- Dopisano o 22:07 ---------- Poprzedni post napisano o 22:05 ----------

Cytat:
Napisane przez Mariah Pokaż wiadomość
Czytam zwykle gdzie się da - w tramwaju, w poczekalni etc. Jeśli mimo to nie mam czasu (a u mnie brak czasu to niestety przypadłość nagminna ) wyłączam komputer - ilość wolnego czasu, jaki wtedy otrzymuję jest zaskakująco duża Internet to potworny pochłaniacz czasu.
jak mi kiedyś wywaliło neta, to książkę przeczytałam w jeden dzień

Stary 2011-09-25, 08:54   #432
Jaatkaa85
Zadomowienie

Cytat:
Mnie się w WC nudzi

Mi sie zdarzalo zasiedzieź z ksiażka - i wtedy mnei poganiali.
Jaatkaa85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-25, 10:18   #433
witch_18
Zakorzenienie

Cytat:

A jakie ty masz sposoby?
U mnie też się to świetnie sprawdza - od razu znajduje się czas na czytanie
zapraszam
witch_18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-25, 11:59   #434
velika
Winter is coming

Ja czasami nawet idąc gdzieś sobie czytam pewnie śmiesznie to wygląda, ale no czasami trzeba, jak nie da się oderwać od ciekawej lektury. Zawsze mam jakąś książkę w torebce i jak gdzieś czekam, to sobie podczytuję chociaż te kilka stron

velika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-25, 12:41   #435
magnolia79
Irenosława Pierwsza

Najgorzej czytać przy gotowaniu, książka wciągająca, żarełko przypalone, albo rozgotowane

Stary 2011-09-26, 23:24   #436
Karaluszysko
Wtajemniczenie

Cytat:
A jakie ty masz sposoby?
Wiele z nich zostało już wymienionych.
Poza tym staram się najpierw zrobić wszystkie sprawy niecierpiące zwłoki, by móc potem spokojnie usiąść z książką w fotelu. Staram się też ograniczać korzystanie z Internetu - on zabiera naprawdę mnóstwo czasu

Cytat:
Napisane przez LeeLeeth Pokaż wiadomość
Wyznaczam godzinę/dwie dziennie, którą poświęcam tylko na czytanie tej książki. I choćby nie wiem co się działo, to ten czas już z góry ustalony jest dla mnie nie do ruszenia. Oczywiście nie jest łatwo, w szczególności w roku akademickim (studia dzienne + praca dorywcza), ale po prostu traktuję ten czas jako "obowiązek" i czytam.

A co do samego wątku, to z reguły czytam 2-3 książki równolegle. Jedna w domu, druga na uczelni/w pracy, trzecia przeznaczona na środki komunikacji miejskiej
Nie słyszałam nigdy o takim sposobie, więc jutro go przetestuję
Karaluszysko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-10, 23:29   #437
kara26
Raczkowanie

Smile Dot.: Ile czytacie?

Cytat:
Napisane przez magnolia79 Pokaż wiadomość
mnie od e - booków bolą oczy
ogólnie szperam w bibliotekach, poluję na Allegro i czasami uda mi się pożyczyć jakaś perełkę od znajomych
Magnolia79, a nie zastanawiałaś się czasem nad jakimś czytnikiem do tych ebooków na e-papierze ? Ja sporo czytałam papierowych książek (tak z 6-10 miesięcznie) i sporo e-booków na komputerze. Oczy bolały w końcu na tyle że się przełamałam i sprawiłam sobie kindle. Po miesiącu się okazało że pożeram e-booki jeszcze szybciej (prawie z 15 wychodzi jak nie wiecej) Ale o dziwo przy tej ilości (a staram się czytać często oczy nie bolą bo ekran działa jak kartka papieru
kara26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-11, 14:48   #438
puszka_pandory
Rozeznanie

Ja nie umiem czytać nie będąc w domu. Próbowałam już kiedyś w autobusie, poczekalni, na ławce, na podwórku, ale nic z tego, nie potrafię się skupić Muszę mieć cztery ściany wokół i spokój.

"Tych, co upadną, (...) inni rozrywają na strzępy" /V.Woolf/
--------------------------------------------------------------------------------------------------

„Ludzie mówią, że życie to jest to, ale ja wolę sobie poczytać” /M.T.C./
<3 LC
puszka_pandory jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-11, 19:37   #439
Narrhien
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez puszka_pandory Pokaż wiadomość
Ja nie umiem czytać nie będąc w domu. Próbowałam już kiedyś w autobusie, poczekalni, na ławce, na podwórku, ale nic z tego, nie potrafię się skupić Muszę mieć cztery ściany wokół i spokój.
To w sumie masz przerąbane tak sobie myślę, że gdybym ja mogła czytać tylko w ciszy, spokoju i 4 ścianach to sięgałabym po lekturę może raz na miesiąc... przerażające.

Stary 2011-10-11, 20:31   #440
vouge13
Zadomowienie

Kiedyś pochłaniałam książki dosłownie tonami - potrafiłam przeczytać jedną książkę dziennie i od razu chwytać za drugą. Mama mnie tak nauczyła, bo ona też bardzo, bardzo dużo czyta, mimo, że pracuje na 2 etaty.
Babcia jak byłam mała starała się mnie stępić [popsujesz wzrok! i najlepsze - poprzewraca ci się w głowie od tych KSIUNŻEK ], ale jakoś się wybroniłam :P

Teraz czytam o wiele mniej - jakieś 3-4 miesięcznie; czasami zdarzało się, że jedną, a na mnie to tyle co nic; a to tylko dlatego, że internet cholernie wciąga

Cytat:
Ja najczęściej w autobusach, bo sporo czasu tracę na dojazdy. Kibelek to już klasyk Przy jedzeniu oczywiście ["nie czytaj przy jedzeniu, nie szanujesz książek!"]; najgorzej dla mnie jest zacząć czytać przed snem, bo nieprzespana noc gwarantowana. Chyba, że głowa mi sama opadnie na poduszkę, bo generalnie nie zwracam uwagi nawet jak literki mi tańczą przed oczami czy powieki coraz ciężej się otwierają

edit:
jeszcze dopiszę jak jedna z użytkowniczek wyżej - że czytam 2-3 książki równolegle. najczęściej o bardzo różnej tematyce. jak za bardzo wciągnę się w jeden świat, to idę do drugiego, wtedy ten pierwszy sprawia mi jeszcze więcej przyjemności

Edytowane przez vouge13
Czas edycji: 2011-10-11 o 20:35
vouge13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-14, 10:58   #441
puszka_pandory
Rozeznanie

Cytat:
To w sumie masz przerąbane tak sobie myślę, że gdybym ja mogła czytać tylko w ciszy, spokoju i 4 ścianach to sięgałabym po lekturę może raz na miesiąc... przerażające.
Nie jest tak źle, bo ja akurat lubię siedzieć w domu nad książką : )
tylko, że nie zawsze tak można..
zdarza mi się jeszcze zabierać ze sobą książkę (tak na wszelki wypadek..), ale już nawet nie próbuje jej czytać,i nie wiem po co ją w ogóle zabieram

"Tych, co upadną, (...) inni rozrywają na strzępy" /V.Woolf/
--------------------------------------------------------------------------------------------------

„Ludzie mówią, że życie to jest to, ale ja wolę sobie poczytać” /M.T.C./
<3 LC
puszka_pandory jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-16, 15:42   #442
tekila901
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vouge13 Pokaż wiadomość
jeszcze dopiszę jak jedna z użytkowniczek wyżej - że czytam 2-3 książki równolegle. najczęściej o bardzo różnej tematyce. jak za bardzo wciągnę się w jeden świat, to idę do drugiego, wtedy ten pierwszy sprawia mi jeszcze więcej przyjemności
ja tego nie potrafię ogarnąć - nie jestem w stanie skakać z jednej książki w inną. jeśli już zacznę coś czytać, to pochłania mnie to do tego stopnia, że muszę tą jedną skończyć i już. gdybym miała tak manewrować, to moim zdaniem dużo zabawy by mi uciekło, bo nie koncentrowałabym się na tym jednym przedstawionym świecie, historii.
Stary 2022-07-26, 18:56   #443
Marcin89
BAN stały

Około 40-50 książek rocznie plus literatura fachowa.

Mam wrażenie, że ludzie w Polsce czytają mniej niż deklarują. W ostatnim czasie sporo osób mnie rozczarowało w tym względzie.

Przykład 1: Byłem w drobnej sprawie w mieszkaniu pewnego małżeństwa (po siedzemdziesiatce). Ona była dyrektor szkoły, on bodaj inżynier. Ani jednej ksiązki w domu. O czytniki nie posądzam gdyż nawet komputera chyba nie używają.
Przykłąd 2: Facet (mgr inż po dobrej uczelni w Krakowie i podyplomówkach) konsultował mi pewną kwestię remontową. Na widok biblioteki oniemiał i powiedział, że tylu książek w życiu nie widział (było raptem z dwieście książek).
Przykład 3. Okolica w której często bywam zamieszkana w sporej ilości przez nauczycieli. Zawsze dziwnie patrzą gdy ktoś czyta książkę na balkonie. Chyba nie uznają tego za zbyt częstą praktykę.
Podaję tylko przykłady osób, które z racji studiów powinny mieć wyrobiony przynajmniej śladowy nawyk czytelniczy.

Te wszystkie sondaże na temat czytelnictwa bazują na deklaracjach, a powiedzieć można dosłownie wszystko.

Edytowane przez Marcin89
Czas edycji: 2022-07-26 o 18:59 Powód: ....
Marcin89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości