Rozpakowanym mamusiom należą się brawa, reszta pamięta że poród to super sprawa! IX/X - Strona 62 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Najlepszy tytuł nowego wątku to:
Wszystkie dzieci są już z nami - z Odchowalnią się witamy. 32 66,67%
Dzieci nasze wyskoczyły z brzuchów jak z procy, a my na odchowalnię idziemy na ploty. 1 2,08%
Brzuszków już nie mamy, nasze dzieci już bujamy. 1 2,08%
Trudy porodu nareszcie za nami - od kilku tygodni jesteśmy mamami. 10 20,83%
Wszystkie w komplecie jesteśmy mamami ,więc w odchowalni rozmowy zaczynamy. 6 12,50%
Ciąża, poród już za nami, grzecznie zmykamy do odchowalni. 0 0%
Franek rozpoczął, Kamilka peleton zamyka, do odchowalni nasza drużyna zmyka. 3 6,25%
Franek był pierwszy, Kamilka ostatnia, teraz naszym miejscem będzie odchowalnia. 10 20,83%
Kolorowe liście z drzew spadają, jesienne mamy na ochowalnię zmykają. 6 12,50%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 48. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-10-12, 10:21   #1831
Caltea
Zadomowienie

Dot.: Rozpakowanym mamusiom należą się brawa, reszta pamięta że poród to super sprawa

Cytat:
Napisane przez gerda Pokaż wiadomość
180zł i to jest 3 razy co 6 tygodni
To jeszcze znośnie. Nie wiem czemu ale nam lekarka dała receptę na 5in1. WZW mamy mieć szpitalne. Chyba poproszę o przpisanie recepty.

---------- Dopisano o 10:21 ---------- Poprzedni post napisano o 10:16 ----------

Cytat:
Napisane przez martunia_199 Pokaż wiadomość
Witajcie

Gratki dla nowych mamusiek oczywiście

Podziwiam Was kobiety że macie czas na wizaż, ja mam czasem troszkę czasu żeby poczytać ale już na odpisanie go stanowczo brak. Teraz piszę z Zuzą na rękach i już wysiadam. Budzi mi się co 5 minut i nie mogę jej odłożyć

Mam ostatnio problem z odbiciem po piersi, mała się naje i odbicie wygląda w ten sposób że ją ciągnie na wymioty i zwykle uleje takim gęstym mlekiem z flegmą - przepraszam za bezpośredniość, ale martwi mnie to bo to chyba nie jest normalne mają Wasze dzieci podobnie nie zdarza się to często ale jest to przerażające jak dziecko dławi się pokarmem matki

I powielam pytanie odnośnie szczepień - jakie wybrałyście? skojarzone czy zwykłe? Ja się zastanawiam nad 5w1
Martuniu, mój Leoś tak ma. Dokladnie tak jak opisalaś. W szpitalu mówili, że po piersi nie musi sie odbić i faktycznie zazwyczaj nie ma szans, żeby synkowi się odbiło. Prędzej rozbudzę go na maksa, niż mu się odbije. Ale za to potem robi tak jak opisałaś. I do tego tez ma flegmę w ulanym mleczku. A katarku nie ma. Też się martwię, ale skoro Twoja pociecha ma podobnie, to może to nie jest nienormalne...
Caltea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-12, 10:23   #1832
gerda
Zadomowienie

Dot.: Rozpakowanym mamusiom należą się brawa, reszta pamięta że poród to super sprawa

Cytat:
Napisane przez Caltea Pokaż wiadomość
To jeszcze znośnie. Nie wiem czemu ale nam lekarka dała receptę na 5in1. WZW mamy mieć szpitalne. Chyba poproszę o przpisanie recepty.

miałam do wyboru 5w1 albo 6w1 i stwierdziłam, że lepsza ta druga, na pneumoki też szczepiłam, ale ile tam szczepow bylo to nie wiem

gerda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-12, 10:28   #1833
Caltea
Zadomowienie

Cytat:
miałam do wyboru 5w1 albo 6w1 i stwierdziłam, że lepsza ta druga, na pneumoki też szczepiłam, ale ile tam szczepow bylo to nie wiem
Ja też myślę, że im mniej wkłuć tym lepiej.
A na pneumo to było coś na p czy infanrix (albo podobnie)?

---------- Dopisano o 10:28 ---------- Poprzedni post napisano o 10:27 ----------

Gerduś a na rota szczepiłaś od razu?
Stary 2011-10-12, 10:30   #1834
martunia_199
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 10:21 ---------- Poprzedni post napisano o 10:16 ----------

Martuniu, mój Leoś tak ma. Dokladnie tak jak opisalaś. W szpitalu mówili, że po piersi nie musi sie odbić i faktycznie zazwyczaj nie ma szans, żeby synkowi się odbiło. Prędzej rozbudzę go na maksa, niż mu się odbije. Ale za to potem robi tak jak opisałaś. I do tego tez ma flegmę w ulanym mleczku. A katarku nie ma. Też się martwię, ale skoro Twoja pociecha ma podobnie, to może to nie jest nienormalne...
To troszkę się uspokoiłam skoro Twój synek też tak ma ale nie powiem za każdym razem jestem wystraszona na maxa jak tak robi jej się

Oczywiście moje dziecko już od jakiegoś kwadransa nie śpi. Wisi na cycku. Jak wczoraj tatuś był z nami cały dzień to dziecko było spokojne, ładnie spało nie za często jadło a dzisiaj totalna masakra chyba mąż weźmie tacierzyński a ja poszukam pracy

Ząbki
Synuś
+2
martunia_199 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-12, 10:37   #1835
Caltea
Zadomowienie

Cytat:
To troszkę się uspokoiłam skoro Twój synek też tak ma ale nie powiem za każdym razem jestem wystraszona na maxa jak tak robi jej się

Oczywiście moje dziecko już od jakiegoś kwadransa nie śpi. Wisi na cycku. Jak wczoraj tatuś był z nami cały dzień to dziecko było spokojne, ładnie spało nie za często jadło a dzisiaj totalna masakra chyba mąż weźmie tacierzyński a ja poszukam pracy
Haha skąd ja to znam. Mały synek był spokojniutki przez równe 2 tyg. jak był z nami tatuś, a od poniedziałku zaczęły się koleczki, marudzenia, wiszenie na cycu i niespanie. Na szczęście wczoraj Leosiek spał juz troszke lepiej w dzień i nawet zdążyłam zjeść obiad
A tak na marginesie jak Ci się udaje pisać z córą przy cycu???
Ja też się boję, juz sobie wkręcam jakieś płucka albo coś (głupia baba). Ale nie wiem ile wytrzymam bez konsultacji lekarskiej. Póki co to sobie wmawiam, że się przejada, a ta flegma to od płaczu

Gerduś, to ile Cię kosztowały wszystkie szczepionki na 6 tyg.?
Stary 2011-10-12, 10:39   #1836
gerda
Zadomowienie

Cytat:
Ja też myślę, że im mniej wkłuć tym lepiej.
A na pneumo to było coś na p czy infanrix (albo podobnie)?

---------- Dopisano o 10:28 ---------- Poprzedni post napisano o 10:27 ----------

Gerduś a na rota szczepiłaś od razu?

nie zwrociłam uwagi na opakowane tylko na wielkie strzykawki i nieznam nazwy. co do rota to sie zastanawiam,chyba do pol roku mozna to podac...

---------- Dopisano o 10:39 ---------- Poprzedni post napisano o 10:38 ----------

Cytat:
Ja też się boję, juz sobie wkręcam jakieś płucka albo coś (głupia baba). Ale nie wiem ile wytrzymam bez konsultacji lekarskiej. Póki co to sobie wmawiam, że się przejada, a ta flegma to od płaczu

450zł

Stary 2011-10-12, 10:47   #1837
Caltea
Zadomowienie

Cytat:
nie zwrociłam uwagi na opakowane tylko na wielkie strzykawki i nieznam nazwy. co do rota to sie zastanawiam,chyba do pol roku mozna to podac...

---------- Dopisano o 10:39 ---------- Poprzedni post napisano o 10:38 ----------

450zł
Sądząc po cenie to mialaś tę droższą na p (13 szczepów). Mnie przepisała tę tańszą, ale chyba poproszę o zmianę. Zdecydowałam się na 6w1 i pneumo tę droższą. Na rota raczej zaszczepię, chyba, że mały będzie nadal tak ulewał jak teraz. Wtedy nie będzie sensu, bo wypluje dawke zanim sie wchłonie
Stary 2011-10-12, 10:47   #1838
lullaby_ml
Zakorzenienie

dziewczyny przed chwila wyjechala ode mnie polozna i moze ta informacja bedzie przydatna dla dzieciatek ktore maja sapke-polozna mowila zeby nawilzac nosek wacikiem albo patyczkiem do uszu bo mowila ze to zadna alergia na mleko jesli dzidzia chetnie pije i nic sie nie dzieje tylko suche powietrze i jak sie ulewa maluszkowi to gdzies tam czesci pokarmu tez moga zalegac w nozdrzach i mowila zeby nawilzac i smarowac kremem dla dzieci okolice noska i powinno pomoc, ja dzisiaj sprobuje.
Stary 2011-10-12, 10:48   #1839
81gosia
Zadomowienie

Cytat:
Co do szczepienie też słyszałam o tych skojarzonych dziwne rzeczy ale lekarka na wizycie stwierdziła że po tych zwykłych szczepionkach dziecko może różnie reagować, może mieć gorączkę być marudne a niby te skojarzone są nowszej generacji że tak powiem i nie ma po nich takich rzeczy ale kto wie jak to jest pewnie ten kto już szczepił więc czekamy na wieści od mam które mają już za sobą pierwsze szczepienia
A mi się wydaje, ze wszystko zależy od organizmu dziecka. Tak jak macie ze spaniem, karmieniem, czy kolkami - każdy maluch inaczej się zachowuje. Inaczej tez będzie reagował na szczepienia czy to skojarzone czy nie. I rady pediatry co wybrać chyba tu nie pomogą, bo każdy ma swoją rację i tak będzie zalecał.
Mam na imię Dominisia ale mama mówi na mnie "Paszczak" bo ciągle bym coś jadła: mleczko, śpioszki. Tatę też czasem podgryzam, ale on mleka nie daje 17.10.2011 ważyłam 3600gr - teraz trochę schudłam. No wiecie kobieta od samego początku musi dbać o linię Mierzyłam 54 cm.
81gosia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-12, 10:57   #1840
cotynato
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to cotynato

Cytat:
Napisane przez lullaby_ml Pokaż wiadomość
Archi sie w koncu odezwala, napisze czesc esa: "dzis w koncu wrocilam do swiata zywych, ale zmeczona jestem dalej. Dzis w koncu udalo mi sie wstac i dojsc do zlewu ale wrocic to juz myslalam ze nie wroce. Piotrus dostal 10 pkt, wazyl 3650 g czyli nie tak malo jak nam w kolo prorokowano."
Biedna ale super, że Piotruś taki duży i że 10 pkt Niech szybko do nas wraca

Acelinka, ja to zazdroszczę, że tyle ściągasz i że małej wystarcza twoje mleko. Dzisiaj na szybko ściągałam pokarm, bo tż zabrał małego na przytulanie w łóżku i co się wybudzi i marudzi to daje mu głupi smoczek i śpi dalej a mi cycki mało nie eksplodowały. I udało mi się ściągnąć tylko 50ml .
Acelinka ty jak ściągasz tym swoim elektrycznym ( dobrze pamiętam?) to on z takiego flaczka ( o ile ci się robi miękka pierś po chwili) też ściąga? Bo mój ręczny już nie daje rady. A wiem, że jest tam więcej Bo właśnie rozważam zakup medeli elektrycznej, ale jak się okaże że ona też nie ciągnie z flaka to nie będę wydawała na marne ;p

I widzę, że temat szczepionek. Ja wiem, że bierzemy te płatne ( więcej wie tż bo to on się tym zajmuje ) i przeraża mnie ile na to pójdzie ;p.

Ktoś ma chustę??? Używacie? Bo ja właśnie dzisiaj mam w planach obejrzeć sobie i może zamówić.

Wymianka.
cotynato jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-12, 10:57   #1841
Martusiaaa21
Wtajemniczenie

Dzień dobry mamuśki w końcu nie pada
Cytat:
Napisane przez kellysss Pokaż wiadomość
hej mamusie...

Nie odzywam sie bo w sumie nie mam co pisac...

U mnie ciagle bez zmian.. Czyli bole , opuchlizny i inne takie od 32 tyg. ale nic nie rusza...
Dzis u mnie na liczniku 10 10 dni do tp... zlecialo - fakt.. ale juz moglabym urodzic

Poza tym Alan ostatnio zaczal znowu kaszlec-dusic sie po nocach...
Zaczyna sie to co w tmtym roku czyli inhalatory i ciagle antybiotyki...
Alan ma astme alergiczna... prawdopodobnie jest to alergia na roztocza a w okresie zimowym - grzewczym , przy uzywaniu kaloryferow niestety ale tego dziadostwa jest pelno ...
Jakby tego bylo malo to od wczoraj ma goraczke 39-40 stopni
Jutro zaliczymy lekarza i pewnie bedzie znowu ten antybiotyk...

Niedajboze zaczalabym teraz rodzic
Za rodzace i te co wkrotce przytula maluszki rowniez trzymam kciuki...

i to tyle narazie....

Sorki ze nie cytyuje ale naprawde nie mam weny...

Postaram sie poprawic ale sama niewiem kiedy....

Buziaczki dla Was
hej Kellyss. własnie wczoraj Cię wspominałam, ale widze, ze nadal w dwupaku współczuję wszystkich bóli i trzymam aby Alanek szybko wyzdrowiał i gorączka spadła
Cytat:
Archi sie w koncu odezwala, napisze czesc esa: "dzis w koncu wrocilam do swiata zywych, ale zmeczona jestem dalej. Dzis w koncu udalo mi sie wstac i dojsc do zlewu ale wrocic to juz myslalam ze nie wroce. Piotrus dostal 10 pkt, wazyl 3650 g czyli nie tak malo jak nam w kolo prorokowano."
ojejku biedna nasza Archi, wspolczuję bardzo i ściskam mocno Lullka napisz jej, że myslami jesteśmy z nią i całujemy
Cytat:
Dziękuję Wam za słowa otuchy. Powiem Wam, że łapię dola. Wczoraj wieczorem to już była kolka gigant. Płakaliśmy razem Leoś i ja. Dziś od rana też buczę jak sobię przypomne jego cierpienie. Zrobiłabym wszystko, żeby synuś sie tak nie męczył, a nie mogę mu pomóc. Do tego strasznie ulewa (trochę uspokoił mnie post Małgosi, widzę, że u Was też zwracanie jest normą.). Wydaje mi się, że je po prostu za dużo czasem nawet co pół godziny, ale tylko tak mogę go uspokoić. A on je chętnie...
Lula, też się boję, że może to jakaś alergia...chociaż staram sobie na razie nic nie wkręcać. Jak sie nie polepszy, to pod koniec tyg. idę do lekarza. Te kropelki na kolkę chyba nie działają.
I tak jak Benuś Agnyskowy, moje dziecię budzi się ok.4-5 i praktycznie do 7 się męczy z kupką, po czym na chwilkę zasypia.
Masakra jakaś. Niby przechodzę przez to po raz kolejny, ale to cierpienie maleństwa i moja bezsilność są straszne.

A z Asia ktos ma kontakt?? bo wczoraj rano poszla do szpitala i na razie żadnych wiesci

A ja chyba się do lumpeksu w końcu wybiore może upoluje jakis fajny kombinezonik

Emilka ur. 05.05.14
Martusiaaa21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-12, 10:58   #1842
MoniaZ82
Wtajemniczenie

GG do MoniaZ82 Send a message via Skype™ to MoniaZ82

Witam wszystkie maminki i brzuchatki....

Cytat:
Napisane przez stokrotka_ Pokaż wiadomość
jezu dziewczyny...nie wiem co się dzieje
wszystko było ok...byłysmy na spacerze..mała spała...wróciłyśmy i obudziła się..a za parę minut płacz jakby ktoś ze skóry ją obdzierał... nie wiem czy to kolki...bo kupsko było na całego pampka..pierdki też szły. dałam jej espumisanu małą dawkę..na zapas.. nie prężyła nóżek ani rączek...tylko (aż) krzyk.. jeść nie chciała piersi. teraz śpi mi na piesiach...ehh...aż się boje co dalej... teraz już wiem co przeżywałyście..u nas to pierwszy raz.a ja ryczałam razem z Sarą

a dziś KOŃCZYMY MIESIĄC

U Nas na 6 tyg jest szczepionka 6 w1.. ja dostałam rozpiskę ze szpitala.
w szpitalu zaszczepili na tężec.

Moja ma miec jakies szczepionki w 8 tyg.....a w szpitalu dostala tylko wit K

za skonczony miesiac....caluski dla Sary od wizazowej cioci i Olivki.....

Mam nadzieje ze to nie kolka u Was......chociaz u mnie tez bylo ciezko wczoraj...znowu z nia plakalam.....zaczelam dawac espumisan regularnie i zauwazylam ze wiecej sobie puszcza baczkow..........
dlatego kto wymyslil kolke....

Cytat:
Napisane przez MalgosiaM8 Pokaż wiadomość

czy wy też dzieci swoje usypiacie po kąpieli tak długo ? Ja to walcze z 1,5-2 godziny.. spał ostatnio ze mną w łóżku ale jestem przy nim zgięta nienaturalnie i dziś go za 5 razem położyłam do łóżeczka
wcześniej sobie meslisę na uspokojenie walnełam, co by się nie denerwować przy tym

Moja po kapieli pije mleczko....( kapie tylko co drugi dzien, a tak to ja przemywam wszedzie), staram sie to robic w naszej sypialni bo tam mam lozeczko....co mi usnie na rekach i chce ja przelozyc do lozeczka to sie budzi i zaczyna marudzic...i tak moglaby cala noc.... Ostatnio zaczelam spac z nia w naszym lozku....tzn usypia mi na cyckach ( oczywiscie wszedzie tatus nas obklada poduszkami dla bezpieczenstwa) i tak spimy do pierwszego karmienia. Potem juz wraca do swojego lozeczka....Ale rano znowu laduje w naszym.....

Cytat:
Napisane przez kellysss Pokaż wiadomość
hej mamusie...

Nie odzywam sie bo w sumie nie mam co pisac...

U mnie ciagle bez zmian.. Czyli bole , opuchlizny i inne takie od 32 tyg. ale nic nie rusza...
Dzis u mnie na liczniku 10 10 dni do tp... zlecialo - fakt.. ale juz moglabym urodzic

Poza tym Alan ostatnio zaczal znowu kaszlec-dusic sie po nocach...
Zaczyna sie to co w tmtym roku czyli inhalatory i ciagle antybiotyki...
Alan ma astme alergiczna... prawdopodobnie jest to alergia na roztocza a w okresie zimowym - grzewczym , przy uzywaniu kaloryferow niestety ale tego dziadostwa jest pelno ...
Jakby tego bylo malo to od wczoraj ma goraczke 39-40 stopni
Jutro zaliczymy lekarza i pewnie bedzie znowu ten antybiotyk...

Niedajboze zaczalabym teraz rodzic

Nowym mamusia gratuluje

Za rodzace i te co wkrotce przytula maluszki rowniez trzymam kciuki...

i to tyle narazie....

Sorki ze nie cytyuje ale naprawde nie mam weny...

Postaram sie poprawic ale sama niewiem kiedy....

Buziaczki dla Was
Kochana witaj........10 dni szybko zleci....

Cytat:
Rabarbra gratuluję

Anuska

samo sie to nie ureguluje polozna mowila, zeby przetrzymywac dziecko i starac sie dawac co 3h to wtedy zje odpowiednią ilośc tyle w teorii

Ja nie moge malej przetrzymac bo mi sie wydziera w nieboglosy....w dzien je co 2 h a w nocy potrafi co 3....Najlepsze jest to ze podczas karmienienia usypia mi przy butli...( w trakcie karmienia daje ja do odbicia) i jak sie jej odbije to potem juz tak spi ze nie chce jesc...
I pewnie dlatego musze ja karmic co 2 h

Cytat:
Dziękuję Wam za słowa otuchy. Powiem Wam, że łapię dola. Wczoraj wieczorem to już była kolka gigant. Płakaliśmy razem Leoś i ja. Dziś od rana też buczę jak sobię przypomne jego cierpienie. Zrobiłabym wszystko, żeby synuś sie tak nie męczył, a nie mogę mu pomóc. Do tego strasznie ulewa (trochę uspokoił mnie post Małgosi, widzę, że u Was też zwracanie jest normą.). Wydaje mi się, że je po prostu za dużo czasem nawet co pół godziny, ale tylko tak mogę go uspokoić. A on je chętnie...
Lula, też się boję, że może to jakaś alergia...chociaż staram sobie na razie nic nie wkręcać. Jak sie nie polepszy, to pod koniec tyg. idę do lekarza. Te kropelki na kolkę chyba nie działają.
I tak jak Benuś Agnyskowy, moje dziecię budzi się ok.4-5 i praktycznie do 7 się męczy z kupką, po czym na chwilkę zasypia.
Masakra jakaś. Niby przechodzę przez to po raz kolejny, ale to cierpienie maleństwa i moja bezsilność są straszne.

Kochana doskonale Cie rozumiem.....

W niedziele i wczoraj plakalam razem z Olivka....ona tak cierpiala przy tym a ja nie moge jej pomoc i to jest takie dolujace....
Ile u Ciebie te ataki trwaja ??
Bo u mnie jakies 15 minut i zastanawiam sie czy tak kolki wygladaja . Czytalam ze dziecko potrafi plakac przez 3 godziny i nic je nie uspokaja.....a moja jak jest na rekach to zasypia.....
Wczoraj jak plakala to zaczelam jej zmieniac pieluszke i przestala ..... ( w trakcie zmieniania- pielucha byla czysta jakby co ) a potem tatus zaczal sie z nia bawic....i jej sie to podobalo...ale juz potem jej sie znudzilo.....i potem znowu zaczela marudzic.....

Wiec jak to jest z tymi kolkami.....??

1.Ile wasze maluszki placza??
2. Czy jedza podczas kolki??
3. Czy placza Wam codziennie??

Mam nadzieje, ze dzisiaj nie bedzie placzu.....
Stary 2011-10-12, 10:58   #1843
Caltea
Zadomowienie

Cytat:
dziewczyny przed chwila wyjechala ode mnie polozna i moze ta informacja bedzie przydatna dla dzieciatek ktore maja sapke-polozna mowila zeby nawilzac nosek wacikiem albo patyczkiem do uszu bo mowila ze to zadna alergia na mleko jesli dzidzia chetnie pije i nic sie nie dzieje tylko suche powietrze i jak sie ulewa maluszkowi to gdzies tam czesci pokarmu tez moga zalegac w nozdrzach i mowila zeby nawilzac i smarowac kremem dla dzieci okolice noska i powinno pomoc, ja dzisiaj sprobuje.
O Lula dzięki, też sobię wmawialam, że może resztki mleczka gdzieś tam się blokują. Ale powiedz, czym nawilżać tę śluzówkę? Wodą morską czy solą fizjolog?

Cytat:
Napisane przez 81gosia Pokaż wiadomość
A mi się wydaje, ze wszystko zależy od organizmu dziecka. Tak jak macie ze spaniem, karmieniem, czy kolkami - każdy maluch inaczej się zachowuje. Inaczej tez będzie reagował na szczepienia czy to skojarzone czy nie. I rady pediatry co wybrać chyba tu nie pomogą, bo każdy ma swoją rację i tak będzie zalecał.
Zgadzam się. Jeżeli organizm ma tendencję do jakiejś choroby, to owszem szczepionka możę przyspieszyć rozwój tejże (np autyzm), ale na pewno nie może wywolać. Jeżeli jakieś choróbsko jest zapisane w organizmie, czy genach naszego maluszka, to wczesnuiej czy póxniej się uaktywni. Może nawet poprzez szczepienie. Ale zdrowy organizm się nie rozchoruje. To jest moja teoria i ja się jej trzymam kurczowo.
Stary 2011-10-12, 10:59   #1844
lullaby_ml
Zakorzenienie

Cytat:
O Lula dzięki, też sobię wmawialam, że może resztki mleczka gdzieś tam się blokują. Ale powiedz, czym nawilżać tę śluzówkę? Wodą morską czy solą fizjolog?

Zgadzam się. Jeżeli organizm ma tendencję do jakiejś choroby, to owszem szczepionka możę przyspieszyć rozwój tejże (np autyzm), ale na pewno nie może wywolać. Jeżeli jakieś choróbsko jest zapisane w organizmie, czy genach naszego maluszka, to wczesnuiej czy póxniej się uaktywni. Może nawet poprzez szczepienie. Ale zdrowy organizm się nie rozchoruje. To jest moja teoria i ja się jej trzymam kurczowo.
Celtuś ona mowila ze zwykla, przegotowana woda
Stary 2011-10-12, 11:01   #1845
acelinka
Zakorzenienie

Cytat:
to się płaci za wszystkie od razu? Ja myslałam że dawkami, w ogóle to czuje w sobie taką złośc że nie wiem co i jak z tymi szczepieniami dokładnie
acelinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-12, 11:05   #1846
gerda
Zadomowienie

moje dziecię właśnie wypchało kupke i jest z siebie bardzo dumne

Moni
a mojej tez nie da sie przetrzymać

Stary 2011-10-12, 11:05   #1847
lullaby_ml
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cotynato Pokaż wiadomość
Biedna ale super, że Piotruś taki duży i że 10 pkt Niech szybko do nas wraca
Ktoś ma chustę??? Używacie? Bo ja właśnie dzisiaj mam w planach obejrzeć sobie i może zamówić.
Tez myslalam o chuscie ale jak sie naczytalam ze trzeba to jakos specyficznie zawiazywac i nawet pojsc na specjalne szkolenie z tego to zrezygnowalam mam takie nosidelko na szelkach i to mi chyba wystarczy

Cytat:
Napisane przez Martusiaaa21 Pokaż wiadomość
Dzień dobry mamuśki w końcu nie pada

hej Kellyss. własnie wczoraj Cię wspominałam, ale widze, ze nadal w dwupaku współczuję wszystkich bóli i trzymam aby Alanek szybko wyzdrowiał i gorączka spadła

ojejku biedna nasza Archi, wspolczuję bardzo i ściskam mocno Lullka napisz jej, że myslami jesteśmy z nią i całujemy

A z Asia ktos ma kontakt?? bo wczoraj rano poszla do szpitala i na razie żadnych wiesci

A ja chyba się do lumpeksu w końcu wybiore może upoluje jakis fajny kombinezonik
Napisze, dziekuje no wlasnie niewiadomo co z Asia, ale dzisiaj do Niej chyba zadzwonie, juz wczoraj nie chcialam jej truc bo moze rodzila

Cytat:
Napisane przez MoniaZ82 Pokaż wiadomość
Witam wszystkie maminki i brzuchatki....
W niedziele i wczoraj plakalam razem z Olivka....ona tak cierpiala przy tym a ja nie moge jej pomoc i to jest takie dolujace....
Bo u mnie jakies 15 minut i zastanawiam sie czy tak kolki wygladaja . Czytalam ze dziecko potrafi plakac przez 3 godziny i nic je nie uspokaja.....a moja jak jest na rekach to zasypia.....
Wczoraj jak plakala to zaczelam jej zmieniac pieluszke i przestala ..... ( w trakcie zmieniania- pielucha byla czysta jakby co ) a potem tatus zaczal sie z nia bawic....i jej sie to podobalo...ale juz potem jej sie znudzilo.....i potem znowu zaczela marudzic.....

1. Placza calkiem, calkiem zalezy czy jest przewijanie, czy ubieranie czy kolka.
2.Miki pochlanial mleko podczas kolki bo wtedy pod wplywem ciepla i pozywienia uwalnialy sie gazy i robil od razu kupke.
3.Codziennie, ale pytasz o czestotliwosc placzu przy kolce czy ogolnie? bo jesli ogolnie to podobno placz u dzidzi jest ogolnie bardzo zdrowym objawem
Stary 2011-10-12, 11:05   #1848
kapka
Zadomowienie

...synek spi we wozku, to moze cos nadrobie przy okazji zjem sniadanie-jesli zdaze

Ancia- kurcze moj Marcel mial tak samo w nocy,od 1-ej do 4-ej oczy jak 5 zł i po spanku, jedna flache potrafil doic 3 godziny.Ale w koncu mu sie poprzestawialo i budzi sie co 2-2,5h w nocy, mam nadzieje ze Franiowi tez sie poprzestawia,bo wiem jak meczace jest chodzenie jak zombi po nieprzespanych nockach

Cytat:
Witajcie

hello

Podziwiam Was kobiety że macie czas na wizaż, ja mam czasem troszkę czasu żeby poczytać ale już na odpisanie go stanowczo brak. Teraz piszę z Zuzą na rękach i już wysiadam. Budzi mi się co 5 minut i nie mogę jej odłożyć
ja odpisuje przewaznie jedna reka dlatego sa male literki i brak polskich liter.moj spal 2 minuty we wozku i wlaczyl syrene wiec spowrotem na raczkach.moj ma tak samo ostatnio ze spaniem jak twoja, mam nadzieje ze maja taki stan przejsciowy i to spanko jakos ladnie sie wyreguluje

Mam ostatnio problem z odbiciem po piersi, mała się naje i odbicie wygląda w ten sposób że ją ciągnie na wymioty i zwykle uleje takim gęstym mlekiem z flegmą - przepraszam za bezpośredniość, ale martwi mnie to bo to chyba nie jest normalne mają Wasze dzieci podobnie nie zdarza się to często ale jest to przerażające jak dziecko dławi się pokarmem matki

z tym nie pomoge bo nie karmie piersia, z cora zas nie mialam takiego problemu przy karmieniu, jedynie co moge to wirtualnie przytulam

I powielam pytanie odnośnie szczepień - jakie wybrałyście? skojarzone czy zwykłe? Ja się zastanawiam nad 5w1
my skojarzeniowe,wlasnie dzisiaj jak tz wroci pojade zamowic do apteki bo nie maja u nas tak od reki, do tego jeszcze na pneumokoki.

Cytat:
oj biedna wymeczyli..dobrze ze juz chodzi, a waga synka b. ladna

Cytat:
caltea-

kurcze maminki wspolczuje wam tych przebojow z kolkami

Cytat:
moje tez przy tatusiu anioleki moj tz sie dziwi ze ✂✂✂✂✂✂✂ca czasami dostaje po calym dniu noszenia, przeciez to takie spokojne dziecko

LIVE,LOVE,LIFT.

:5
kapka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-12, 11:06   #1849
lullaby_ml
Zakorzenienie

Cytat:
moje dziecię właśnie wypchało kupke i jest z siebie bardzo dumne

Moni
a mojej tez nie da sie przetrzymać
Kupki sa najwazniejsze, brawa dla malenstwa
Stary 2011-10-12, 11:10   #1850
Martusiaaa21
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez acelinka Pokaż wiadomość
to się płaci za wszystkie od razu? Ja myslałam że dawkami, w ogóle to czuje w sobie taką złośc że nie wiem co i jak z tymi szczepieniami dokładnie
a co się stało acelinko??

Emilka ur. 05.05.14
Martusiaaa21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-12, 11:11   #1851
lullaby_ml
Zakorzenienie

Cytat:
Dopiero teraz doczytalam Twojego posta Celtus moje tez ulewa i potrafi ulac nawet godz po karmieniu. Co do kropelek-jakich uzywasz? i podobno to tez jest tak ze kropelki pomagaja ale u niektorych maluszkow slabiej i byc moze kolki sa troszke slabsze. A co z ta kupka? robi duzo czy malo? i ma zatwardzenie czy jest taki jakby kleks?
Stary 2011-10-12, 11:14   #1852
acelinka
Zakorzenienie

Cytat:
dzię-ku-je-my!
Cytat:
Acelinka, ja to zazdroszczę, że tyle ściągasz i że małej wystarcza twoje mleko. Dzisiaj na szybko ściągałam pokarm, bo tż zabrał małego na przytulanie w łóżku i co się wybudzi i marudzi to daje mu głupi smoczek i śpi dalej a mi cycki mało nie eksplodowały. I udało mi się ściągnąć tylko 50ml .
Acelinka ty jak ściągasz tym swoim elektrycznym ( dobrze pamiętam?) to on z takiego flaczka ( o ile ci się robi miękka pierś po chwili) też ściąga? Bo mój ręczny już nie daje rady. A wiem, że jest tam więcej Bo właśnie rozważam zakup medeli elektrycznej, ale jak się okaże że ona też nie ciągnie z flaka to nie będę wydawała na marne ;p

I widzę, że temat szczepionek. Ja wiem, że bierzemy te płatne ( więcej wie tż bo to on się tym zajmuje ) i przeraża mnie ile na to pójdzie ;p.

z obu 50 ml? ja czasami z jednej tylko 30 ściągam, jak mam dłuższą przerwe to więcej, rekord to chyba po 5 godzinnej przerwie 90 ml ale z prawego cyca z lewego zawsze jest mniej. Troche mnie irytuje to mrożenie mleka bo ciułam to mleko kropelke do kropelki w noc odciągam a jak natalka ma takie dni ze ciagle cyc to nie mam kiedy nawet odciągać, no ale trudno najwyżej dostanie mm i też się jej krzywda nie stanie
a jaki masz laktator? Ja mam ręczny Tomme Tippe elektryczną medela ma agnyska o ile dobrze pamiętam. Też sie zastanawiam nad kupnem elektryznego bo wkurza mnie to wieczne pompowanie

Dziewczyny które mają elektryczne dojareczki: jak one odciągają, dosyć szybko? Bardzo hałasują?
Cytat:

ja chyba zaraz do Asi napisze bo mnie zżera ciekawość

ja w przyszłym tygodniu planuje sie wybrać do lumpka
Cytat:
co prawda to prawda
Stary 2011-10-12, 11:16   #1853
anciaahk
kosmitka

Cytat:
Anciu a kiedy pierwszy zdjazd??
Już były 2, ja się wybieram chyba w listopadzie.
Cytat:
Aaaa
I znowu pójdzie kasa na doradcę laktacyjnego
Cotka ile kosztuje taki doradca? Współczuję problemów z karmieniem, nie chcesz przejść wyłącznie na mm?
Cytat:
Napisane przez MalgosiaM8 Pokaż wiadomość
mój też jak chwilkę possie robi się flaczek, ale jakoś daję radę mu wepchnąć, podaje mu wtedy pierś pomiędzy dwoma palcami.
Mój żarł by cały czas jak by mógł dość często krzykiem wymusza cyca ale mm nie karmiłam, pomimo że cycek flaczek się robi, to mleko dalej jest męczymy się oboje, ale wkońcu się najje

czy wy też dzieci swoje usypiacie po kąpieli tak długo ? Ja to walcze z 1,5-2 godziny.. spał ostatnio ze mną w łóżku ale jestem przy nim zgięta nienaturalnie i dziś go za 5 razem położyłam do łóżeczka
Ja nie wiem jaki flaczek? Mój jak już chwyci, to je, czasem wypluwa i się pręży, jak jest zdenerwowany, ale jak porządnie zgłodnieje - jest dłuższa przerwa - to je ładnie.

Po kąpieli zwykle pada szybko, ale wczoraj walka trwała prawie 2 godziny - z tym, że był grzeczny, leżał sobie, leżał i gugał aż zasnął.
Cytat:
Napisane przez minio1984 Pokaż wiadomość
Ancia no właśnie mi też się wydaje, że za dużo mu dałam, no ale tak ciągnął, że pozwoliłam do końca wypić. Wczoraj to wyjątkowo marudny, płaczliwy był, brzuszek go męczył i jakoś nie zauważyłam żadnej różnicy po tej herbatce, i tak po tym chciał cycka, a potem jeszcze 90 ml mm. Dziś zrobiłam herbatkę na trawienie, bo cały dzień kupki nie zrobił, i dałam wypić 20 ml, pewnie by wypił więcej, ale nie będę przesadzać, ale chyba mu ta na uspokojenie bardziej smakowała
U nas był spokojniejszy, ale nie wiem, czy od tego. Myślę, że można dawać więcej, ale właśnie chyba trzeba rozłożyć proporcje w ciągu dnia. A herbatki masz hippa?
Cytat:
Napisane przez stokrotka_ Pokaż wiadomość
kurcze.. współczuje tych nocek.. moja nieraz daje czadu w poznawaniu świata ale max 2h..
U nas też maakra nie jest co noc, ale niestety osattnio była dość często.
Cytat:
moja Kaja je gerbera,bo mąż takie kupił na początku i jej przypasowało, po pierwszym opakowaniu chciałam wymienić na NAN ale po jednodniowym karmieniu narobiłam więcej szkody niż pożytku (nie pojadła sobie i zatrzymało kupę na 4 dni) wrociłam do gerbera a połozna powiedziała, że najlepssze jest to melko, ktore dziecko toleruje i nie ma skutkow ubocznych
Gerda a ja słyszałam, że to gerbera właśnie jakieś słabe jest i dlatego tak mnie zaskoczyło polecenie lekarza , ale jak stosujecie i jest ok, to mnie uspokoiłaś. Może na dokarmianie jest ok. Mi w sumie jest i tak potrzebne tylko na wszelki wypadek.

Biedna Archi, współczuję samopoczucia, mam nadzieję, że szybko dojdzie do siebie.

A ja Was od chyba 3 godzin usiłuję nadrobic, aż w końcu mały padł.

Posłuchaj, jak mi prędko bije Twoje serce...
anciaahk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-12, 11:19   #1854
kapka
Zadomowienie

Cytat:

ja tez jestem ciekawa jak jest z tym eletrycznym, sciagam na raz łacznie 40ml z obu piersi-marniutkoa chcialabym tez rozchulac laktacje .ogolnie piersi mam miekkie caly czas, czasami kuja jakby mi sie szpilki wbijaly w cycuchy, nie wiem czy jest szansa na zwiekszenie pokarmu

z chuta bym sie bala-wizanie itd.sprawdzalabym 100razy na minute...myslalam nad nosidelkiem jak skonczy Precelek skonczy 3 miechy.

LIVE,LOVE,LIFT.

:5
kapka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-12, 11:19   #1855
MoniaZ82
Wtajemniczenie

Cytat:

Mam ochote na chuste ale boje sie ze ja zle zwiaze i mala mi wypadnie.......a wczoraj po tej akcji z placzem i noszeniem na rekach ide dzisiaj nabyc nosidelko.......ma ktoras ??
Stary 2011-10-12, 11:26   #1856
acelinka
Zakorzenienie

Cytat:
a co się stało acelinko??
nic się nie stało kochana ale jestem zła że nie wiem co i jak z tymi szczepieniami, ze nikt nas do końca o nich nie informuje

teraz czytam dopiero od was że te skojarzone sie kupuje w aptece? Ja myślałam ze jak się zdecyduje to płace za nie w przychodni, jutro jedziemy to lekarza i na szczepienie bo nas babka zapisała od razu jak tż był zgłaszać małą do przychodni no i pojade z Natalką, lekarka ją zbada i jak powiem że chce skojarzone to mam jeszcze jechać do apteki po szcepionke i znów spowrotem do przychodni, paranoja jakbym wiedziala wcześniej co i jak to wcześniej bym polazła bo ta recepte a tak to klops.

Ale ja ogólnie jestem dzisiaj jakaś rozdrażniona, więc sie nie przejmujcie. Ide sie ogarnąć i na spacer póki chociaż troche słońce wygląda zza chmur, Musze pojechac do MOPS-u po zaświadczenie że nie pobieram u nich żadnych zasiłków, bo sobie u mnie na uczelni wymyślili że musze to im dołączyć do wniosku o stypendium, co chwile coś wymyślają, miałam komplet dokumentów jak w tamtym roku to wymyślili jeszcze to i siamto i musze specjalnie jechać to oddać w piątek jak chce dostać stypendium za ten miesiąc.

I w ogóle nie mam kompletnie kiedy robić rzeczy do szkoły tych na bieżąco, a co dopiero pisanie pracy. Zastanawiam się czy się w ogóle bronić w tym roku
Stary 2011-10-12, 11:27   #1857
MoniaZ82
Wtajemniczenie

Cytat:
Tez myslalam o chuscie ale jak sie naczytalam ze trzeba to jakos specyficznie zawiazywac i nawet pojsc na specjalne szkolenie z tego to zrezygnowalam mam takie nosidelko na szelkach i to mi chyba wystarczy

Napisze, dziekuje no wlasnie niewiadomo co z Asia, ale dzisiaj do Niej chyba zadzwonie, juz wczoraj nie chcialam jej truc bo moze rodzila

1. Placza calkiem, calkiem zalezy czy jest przewijanie, czy ubieranie czy kolka.
2.Miki pochlanial mleko podczas kolki bo wtedy pod wplywem ciepla i pozywienia uwalnialy sie gazy i robil od razu kupke.
3.Codziennie, ale pytasz o czestotliwosc placzu przy kolce czy ogolnie? bo jesli ogolnie to podobno placz u dzidzi jest ogolnie bardzo zdrowym objawem
jakie masz to nosidelko...?? Poka

3. chodzi mi o czestotliwosc placzu przy kolce....jak dlugo maluszek moze plakac...??

Cytat:
a jaki masz laktator? Ja mam ręczny Tomme Tippe elektryczną medela ma agnyska o ile dobrze pamiętam. Też sie zastanawiam nad kupnem elektryznego bo wkurza mnie to wieczne pompowanie

Dziewczyny które mają elektryczne dojareczki: jak one odciągają, dosyć szybko? Bardzo hałasują?

co prawda to prawda
Ja posiadam elektryczny Tomme Tippe....i jak jeszcze sciagalam pokarm ( a bylo go nie wiele ) to go uzywalam pare razy...ogolnie jest dobry, nie halasuje, ma 3 sily ssania...i pewnie gdybym cos miala w cyckach to by pewnie szybko sciagal........t eraz musze sie go pozbyc....

Edytowane przez MoniaZ82
Czas edycji: 2011-10-12 o 11:36
MoniaZ82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-12, 11:29   #1858
Caltea
Zadomowienie

Cytat:

Napisz na jaka sie zdecydujesz. Sama rozważam zakup

Cytat:

Kochana doskonale Cie rozumiem.....

Wczoraj Leosiek krzyczał prawie godzinę z krótkimi przerwami. Aż ochrypł biedak.
1. Różnie, raczej poza bólami brzuszka nie płacze. Chyba, że zachce mi sie przebierać pampka na głodniaka
2. nie bardzo, pręży się, ciągnie cyca, chwyta, puszcza, ulewa i tak w kółko, aż stwierdzę, że nie ma sensu
Stary 2011-10-12, 11:31   #1859
MalgosiaM8
Zakorzenienie

Cytat:
Moja po kapieli pije mleczko....( kapie tylko co drugi dzien, a tak to ja przemywam wszedzie), staram sie to robic w naszej sypialni bo tam mam lozeczko....co mi usnie na rekach i chce ja przelozyc do lozeczka to sie budzi i zaczyna marudzic...i tak moglaby cala noc.... Ostatnio zaczelam spac z nia w naszym lozku....tzn usypia mi na cyckach ( oczywiscie wszedzie tatus nas obklada poduszkami dla bezpieczenstwa) i tak spimy do pierwszego karmienia. Potem juz wraca do swojego lozeczka....Ale rano znowu laduje w naszym.....

nasz też spał w lóżku oj coś dwa tygodnie ale całe noce, wygodne to było uspia bez problemu przy cycu, ale ja zato nie wyspana, bo skrzywiona obok niego jak śpie wczoraj sukces spał w łóżeczku do 3 a potem mama wzieła do siebie stęskniła się za niuniem
Najlepsze jak w nocy juz po 4 , mały zapłakał , a mąż mówi" weź go do siebie, będzie mu weselej" a ja "przecież leży koło mnie" Rano się go pytam czy pamieta co mówił, mówił że nie, że we śnie mu się wyrwało

Ja nie moge malej przetrzymac bo mi sie wydziera w nieboglosy....w dzien je co 2 h a w nocy potrafi co 3....Najlepsze jest to ze podczas karmienienia usypia mi przy butli...( w trakcie karmienia daje ja do odbicia) i jak sie jej odbije to potem juz tak spi ze nie chce jesc...
I pewnie dlatego musze ja karmic co 2 h

mój to je tak średio co 1,5 godziny i zasypia na 4o minut , godzinkę, już nie ma takich czuwań po 3 godziny wystarczy że widzę że przy cycku oczka mu sie zamykają, włoże na 2 minuty do bujaczka i słodkoo śpi w dzień, bo w nocy to sie nie sprawdza, nie wiem czemu

1.od 15 minut do godziny
2.Je, ale strasznie się denerwuje
3. Nie codziennie, średnio co 2-3 dni , czasem dwa dni pod rząd, ale czasem.

Cytat:
Napisane przez anciaahk Pokaż wiadomość
Ja nie wiem jaki flaczek? Mój jak już chwyci, to je, czasem wypluwa i się pręży, jak jest zdenerwowany, ale jak porządnie zgłodnieje - jest dłuższa przerwa - to je ładnie.
na początku karmienia , piers jest taka napięta, a po minucie czy dwóch robi się właśnie taki flaczek, mleko jak najbardziej dalej jest, ale z piersi takie napięcie spada.

Cytat:
Mam ochote na chuste ale boje sie ze ja zle zwiaze i mala mi wypadnie.......a wczoraj po tej akcji z placzem i noszeniem na rekach ide dzisiaj nabyc nosidelko.......ma ktoras ??
właśnie ja też mam ochotę któraś ma niech się wypowie

przymierzyłam dziś moją garderobę , mieszczę sie już we wszystko kg tylko został, ale spada tylko już wolniej

Staś wziął rodziców z zaskoczenia i już jest z nami!
25.08.2011

Stanisław wywrócił moje życie do góry kołami
MalgosiaM8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-12, 11:38   #1860
gerda
Zadomowienie

Cytat:
nic się nie stało kochana ale jestem zła że nie wiem co i jak z tymi szczepieniami, ze nikt nas do końca o nich nie informuje

teraz czytam dopiero od was że te skojarzone sie kupuje w aptece? Ja myślałam ze jak się zdecyduje to płace za nie w przychodni, jutro jedziemy to lekarza i na szczepienie bo nas babka zapisała od razu jak tż był zgłaszać małą do przychodni no i pojade z Natalką, lekarka ją zbada i jak powiem że chce skojarzone to mam jeszcze jechać do apteki po szcepionke i znów spowrotem do przychodni, paranoja jakbym wiedziala wcześniej co i jak to wcześniej bym polazła bo ta recepte a tak to klops.

Ale ja ogólnie jestem dzisiaj jakaś rozdrażniona, więc sie nie przejmujcie. Ide sie ogarnąć i na spacer póki chociaż troche słońce wygląda zza chmur, Musze pojechac do MOPS-u po zaświadczenie że nie pobieram u nich żadnych zasiłków, bo sobie u mnie na uczelni wymyślili że musze to im dołączyć do wniosku o stypendium, co chwile coś wymyślają, miałam komplet dokumentów jak w tamtym roku to wymyślili jeszcze to i siamto i musze specjalnie jechać to oddać w piątek jak chce dostać stypendium za ten miesiąc.

I w ogóle nie mam kompletnie kiedy robić rzeczy do szkoły tych na bieżąco, a co dopiero pisanie pracy. Zastanawiam się czy się w ogóle bronić w tym roku
ja nie miałam recepty tylko płaciłam po zastrzyku w przychodni

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości