Rozpakowanym mamusiom należą się brawa, reszta pamięta że poród to super sprawa! IX/X - Strona 63 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Najlepszy tytuł nowego wątku to:
Wszystkie dzieci są już z nami - z Odchowalnią się witamy. 32 66,67%
Dzieci nasze wyskoczyły z brzuchów jak z procy, a my na odchowalnię idziemy na ploty. 1 2,08%
Brzuszków już nie mamy, nasze dzieci już bujamy. 1 2,08%
Trudy porodu nareszcie za nami - od kilku tygodni jesteśmy mamami. 10 20,83%
Wszystkie w komplecie jesteśmy mamami ,więc w odchowalni rozmowy zaczynamy. 6 12,50%
Ciąża, poród już za nami, grzecznie zmykamy do odchowalni. 0 0%
Franek rozpoczął, Kamilka peleton zamyka, do odchowalni nasza drużyna zmyka. 3 6,25%
Franek był pierwszy, Kamilka ostatnia, teraz naszym miejscem będzie odchowalnia. 10 20,83%
Kolorowe liście z drzew spadają, jesienne mamy na ochowalnię zmykają. 6 12,50%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 48. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-10-12, 11:40   #1861
lullaby_ml
Zakorzenienie

Dot.: Rozpakowanym mamusiom należą się brawa, reszta pamięta że poród to super sprawa

Cytat:
Napisane przez MoniaZ82 Pokaż wiadomość
jakie masz to nosidelko...?? Poka

3. chodzi mi o czestotliwosc placzu przy kolce....jak dlugo maluszek moze plakac...??

Ja posiadam elektryczny Tomme Tippe....i jak jeszcze sciagalam pokarm ( a bylo go nie wiele ) to go uzywalam pare razy...ogolnie jest dobry, nie halasuje, ma 3 sily ssania...i pewnie gdybym cos miala w cyckach to by pewnie szybko sciagal........t eraz musze sie go pozbyc....
Zrobie fotke i za chwile pokaze. Co do placzu-nasz maluch potrafil pare godzin biedny
Stary 2011-10-12, 11:40   #1862
MoniaZ82
Wtajemniczenie

GG do MoniaZ82 Send a message via Skype™ to MoniaZ82
Dot.: Rozpakowanym mamusiom należą się brawa, reszta pamięta że poród to super sprawa

Cytat:
Napisane przez Caltea Pokaż wiadomość
Napisz na jaka sie zdecydujesz. Sama rozważam zakup

Wczoraj Leosiek krzyczał prawie godzinę z krótkimi przerwami. Aż ochrypł biedak.
1. Różnie, raczej poza bólami brzuszka nie płacze. Chyba, że zachce mi sie przebierać pampka na głodniaka
2. nie bardzo, pręży się, ciągnie cyca, chwyta, puszcza, ulewa i tak w kółko, aż stwierdzę, że nie ma sensu

2. A moja mala tez sie troche denerwuje podczas karmienia....ale sie nigdy nie prezy....

Cytat:
Napisane przez MalgosiaM8 Pokaż wiadomość
1.od 15 minut do godziny
2.Je, ale strasznie się denerwuje
3. Nie codziennie, średnio co 2-3 dni , czasem dwa dni pod rząd, ale czasem.

na początku karmienia , piers jest taka napięta, a po minucie czy dwóch robi się właśnie taki flaczek, mleko jak najbardziej dalej jest, ale z piersi takie napięcie spada.

właśnie ja też mam ochotę któraś ma niech się wypowie

przymierzyłam dziś moją garderobę , mieszczę sie już we wszystko kg tylko został, ale spada tylko już wolniej
A kolka jest codziennie??

Zazdroszcze ze sie miescisz w swoja garderobe........ja jeszcze w moje dziny sie nie moge wkleic... za duza i uda..... ......
Stary 2011-10-12, 11:45   #1863
gerda
Zadomowienie

Cytat:
Zazdroszcze ze sie miescisz w swoja garderobe........ja jeszcze w moje dziny sie nie moge wkleic... za duza i uda..... ......
ja tez w ulubionych dwóch par nie mogę nosić, na wdechu sie zapnę, ale brzuch {skóra}sie wylewa

gerda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-12, 11:47   #1864
81gosia
Zadomowienie

Cytat:
Zgadzam się. Jeżeli organizm ma tendencję do jakiejś choroby, to owszem szczepionka możę przyspieszyć rozwój tejże (np autyzm), ale na pewno nie może wywolać. Jeżeli jakieś choróbsko jest zapisane w organizmie, czy genach naszego maluszka, to wczesnuiej czy póxniej się uaktywni. Może nawet poprzez szczepienie. Ale zdrowy organizm się nie rozchoruje. To jest moja teoria i ja się jej trzymam kurczowo.
Nie konkretnie o to mi chodziło - nie miałam tu na myśli od razu wywoływania chorób.
Raczej o to, że nigdy tak na prawdę nie da się jednoznacznie określić, które szczepionki są lepsze.
Nigdy też nie możemy nikogo oskarżyć jeśli podamy jakąś szczepionkę, a dziecko zareaguje na nią np. alergicznie. Na tą nie podaną mogło by zareagować lepiej lub jeszcze gorzej, ale tego nie wiemy.
Z Twoją teorią się zgadzam.
Mam na imię Dominisia ale mama mówi na mnie "Paszczak" bo ciągle bym coś jadła: mleczko, śpioszki. Tatę też czasem podgryzam, ale on mleka nie daje 17.10.2011 ważyłam 3600gr - teraz trochę schudłam. No wiecie kobieta od samego początku musi dbać o linię Mierzyłam 54 cm.
81gosia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-12, 11:49   #1865
lullaby_ml
Zakorzenienie

Cytat:
2. A moja mala tez sie troche denerwuje podczas karmienia....ale sie nigdy nie prezy....

Cytat:
Napisane przez gerda Pokaż wiadomość
ja tez w ulubionych dwóch par nie mogę nosić, na wdechu sie zapnę, ale brzuch {skóra}sie wylewa
Ja sie nie wypowiadam na temat wciskania sie w spodnie..w pare par wejde ale reszta, heh
Stary 2011-10-12, 11:50   #1866
MalgosiaM8
Zakorzenienie

Cytat:
nie , czasem coo dwa dni, a czasem dwa dni pod rząd, otej samej porze.

czy obczaja się ktoś z forum, jak jest z rodzinnym w krusie ?
Macierzyński już mamy przyznany (tatuś złożył) a to wcale nie małe pieniadze bo 3 tys zł, drugie becikowe z krusu też złożył (1000zł) (normalne becikowe z państwa już dostaliśmy)
a jeszcze rodzinne mnie interesi ?

Staś wziął rodziców z zaskoczenia i już jest z nami!
25.08.2011

Stanisław wywrócił moje życie do góry kołami
MalgosiaM8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-12, 11:53   #1867
miss.hot
Zakorzenienie

GG do miss.hot

Cytat:
Napisane przez acelinka Pokaż wiadomość
teraz czytam dopiero od was że te skojarzone sie kupuje w aptece? Ja myślałam ze jak się zdecyduje to płace za nie w przychodni, jutro jedziemy to lekarza i na szczepienie bo nas babka zapisała od razu jak tż był zgłaszać małą do przychodni no i pojade z Natalką, lekarka ją zbada i jak powiem że chce skojarzone to mam jeszcze jechać do apteki po szcepionke i znów spowrotem do przychodni, paranoja jakbym wiedziala wcześniej co i jak to wcześniej bym polazła bo ta recepte a tak to klops.
To zależy od przychodni - w mojej starej, gdzie chodziłam ze starszym synkiem, dawali receptę wcześniej i sama kupowałam szczepionkę - mogłam znaleźć gdzie mają najtańsze na przykład.
Teraz należę do innej przychodni i tu mają na stanie, po prostu idzie się płaci i kują dziecko

miss.hot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-12, 12:02   #1868
anciaahk
kosmitka

Cytat:
ojejć współczuje Ci kochana tych nocek

Byłam już w szkole, miałam zamrożone 6 woreczków tak po ok. 110-120 ml bo leje ponad tą miarke na woreczku (Swoją drogą to te miarki na woreczkach są zaniżone) wychodziłam o 7, przed wyjściem jeszcze nakarmiłam małą, wróciłam ok 16 to znowu karmiłam, ale potem wieczorem znowu wychodziłam na nauki przed chrztem. Ogólnie został 1 woreczek ale Natalka w ten dzień dosyć dużo spała, do tego porcja herbatki i mleka nam starczyło ciekawe jak będzie za 1,5 tygodnia bo będe w szkole i w sobote i w niedziele, wczoraj zamroziłam pierwszy woreczek zobaczmy ile się nazbiera.

co do pojemniczków to ciekawe nie słyszałam o tym. Ogólnie to przymierzałam się do kupienia pojemników do mrożenia bo na tych woreczkach zbankrutuje ale może rzeczywiście takie pojemniczki na mocz byłyby bardziej higieniczne niż takie wielokrotnego użytku nawet po wygotowaniu tylko jaką one mają pojemność?
To sporo Ci poszło, ja będę nieobecna od ok 4 rano to ok 18tej, więc myślałam, że 7 starczy, tak co 2 godziny karmienie, ale widzę, że moze być mało. W sumie nie obawiam się mm, ale wolałabym jednak nie dokarmiać, bo boję się, że potem cyca nie będzie chciał ciągnąć.
A potem bez problemu przystawiłaś N. do piersi? Chętnie ssała?

Z tymi pojemnikami na mocz tak tylko myślę, czy one nadają się do przechowywania mleka .

Zamiast woreczków wolałabym buteleczki wielorazowe, ale na necie kosztują po ok 5 zł, a trzeba byłoby pewnie z 10 sztuk kupić. A woreczki kupujesz w aptece? I jak to potem rozmrażasz?
Cytat:
a ile płaciłaś ?
Ja wstępnie na dziś się na skojarzone zdecydowałam
U nas 180 zł za zwykłe bez pneumo i rota.
Cytat:
Napisane przez cotynato Pokaż wiadomość
Acelinka, ja to zazdroszczę, że tyle ściągasz i że małej wystarcza twoje mleko. Dzisiaj na szybko ściągałam pokarm, bo tż zabrał małego na przytulanie w łóżku i co się wybudzi i marudzi to daje mu głupi smoczek i śpi dalej a mi cycki mało nie eksplodowały. I udało mi się ściągnąć tylko 50ml .
Ktoś ma chustę??? Używacie? Bo ja właśnie dzisiaj mam w planach obejrzeć sobie i może zamówić.
Cotka mi też się ściąga max 50-60 ml z 1 piersi.
O chuście myślałam na chusta.pl, a Ty gdzie planujesz zakup?
Cytat:
1.Ile wasze maluszki placza??
2. Czy jedza podczas kolki??
3. Czy placza Wam codziennie??
Nasz Franek też często w nocy ląduje w łóżku, jak zmęczy nas zabawa w odkładanie i usypianie po 15 razy, jak tylko go odłożymy to ma wielkie oczy i w nosie spanie.
1. Różnie, zależy od dnia, ale podczas płaczu popłacze - przestaje - popłacze itd, nie trwa ten płacz non stop.
2. Nie próbowałam.
2. Codziennie, dnia bez płaczu nie pamiętam.
Cytat:
Napisane przez kapka Pokaż wiadomość
Ancia- kurcze moj Marcel mial tak samo w nocy,od 1-ej do 4-ej oczy jak 5 zł i po spanku, jedna flache potrafil doic 3 godziny.Ale w koncu mu sie poprzestawialo i budzi sie co 2-2,5h w nocy, mam nadzieje ze Franiowi tez sie poprzestawia,bo wiem jak meczace jest chodzenie jak zombi po nieprzespanych nockach
U nas ładnie spał, a im starszy tym gorzej, więc boję się tego normowania.
Nasz Franio przy tacie niegrzeczny, najlepiej uspokaja mama i babcie - czasem w nocy tak z wrzaskiem zareaguje na tatę, że masakra, muszę wtedy ja się zrywać.
Cytat:
z obu 50 ml? ja czasami z jednej tylko 30 ściągam, jak mam dłuższą przerwe to więcej, rekord to chyba po 5 godzinnej przerwie 90 ml ale z prawego cyca z lewego zawsze jest mniej. Troche mnie irytuje to mrożenie mleka bo ciułam to mleko kropelke do kropelki w noc odciągam a jak natalka ma takie dni ze ciagle cyc to nie mam kiedy nawet odciągać, no ale trudno najwyżej dostanie mm i też się jej krzywda nie stanie
a jaki masz laktator? Ja mam ręczny Tomme Tippe elektryczną medela ma agnyska o ile dobrze pamiętam. Też sie zastanawiam nad kupnem elektryznego bo wkurza mnie to wieczne pompowanie
A jak to u Ciebie z tym ściąganiem jest? tzn ile odczekujesz po karmieniu? Bo ja z tej, co Franek zjadł ściągam dosłownie parę kropli, więcej z tej, która nie była opróżniana.
A mam ręczny z medeli.
Cytat:
teraz czytam dopiero od was że te skojarzone sie kupuje w aptece? Ja myślałam ze jak się zdecyduje to płace za nie w przychodni, jutro jedziemy to lekarza i na szczepienie bo nas babka zapisała od razu jak tż był zgłaszać małą do przychodni no i pojade z Natalką, lekarka ją zbada i jak powiem że chce skojarzone to mam jeszcze jechać do apteki po szcepionke i znów spowrotem do przychodni, paranoja jakbym wiedziala wcześniej co i jak to wcześniej bym polazła bo ta recepte a tak to klops.
U nas się kupuje w sanepidzie.
A o stypendiach nic nie mów, ja się nastawiłam, a zmieniła się ustawa i mi się nie nalezy, bo skończyłam już jedne studia .
Cytat:
przymierzyłam dziś moją garderobę , mieszczę sie już we wszystko kg tylko został, ale spada tylko już wolniej
Jędza .

Posłuchaj, jak mi prędko bije Twoje serce...
anciaahk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-12, 12:17   #1869
Caltea
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lullaby_ml Pokaż wiadomość
Celtuś ona mowila ze zwykla, przegotowana woda
thx

Cytat:
Dopiero teraz doczytalam Twojego posta Celtus moje tez ulewa i potrafi ulac nawet godz po karmieniu. Co do kropelek-jakich uzywasz? i podobno to tez jest tak ze kropelki pomagaja ale u niektorych maluszkow slabiej i byc moze kolki sa troszke slabsze. A co z ta kupka? robi duzo czy malo? i ma zatwardzenie czy jest taki jakby kleks?
esputicon 3x2 kropelki
kupek robi mniej niz np. dwa tyg temu, ale nadal jest to jajecznica. nie twarda. dawniej to co pampek to kupka nie wiadomo kiedy a teraz kupka o tej samej konsyst. kosztuje nas duzo wysiłku. zwłaszcz w nocy. przepraszam za brak duzych i pol. liter ale klepie jedna reka, w drugiej trzymam leoska.
a purczki sa, ida gazy i płacze rownoczsnie

Cytat:
nic się nie stało kochana ale jestem zła że nie wiem co i jak z tymi szczepieniami, ze nikt nas do końca o nich nie informuje

Ale ja ogólnie jestem dzisiaj jakaś rozdrażniona, więc sie nie przejmujcie. Ide sie ogarnąć i na spacer póki chociaż troche słońce wygląda zza chmur, Musze pojechac do MOPS-u po zaświadczenie że nie pobieram u nich żadnych zasiłków, bo sobie u mnie na uczelni wymyślili że musze to im dołączyć do wniosku o stypendium, co chwile coś wymyślają, miałam komplet dokumentów jak w tamtym roku to wymyślili jeszcze to i siamto i musze specjalnie jechać to oddać w piątek jak chce dostać stypendium za ten miesiąc.

I w ogóle nie mam kompletnie kiedy robić rzeczy do szkoły tych na bieżąco, a co dopiero pisanie pracy. Zastanawiam się czy się w ogóle bronić w tym roku
Caltea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-12, 12:20   #1870
lullaby_ml
Zakorzenienie

Cytat:
thx

esputicon 3x2 kropelki
kupek robi mniej niz np. dwa tyg temu, ale nadal jest to jajecznica. nie twarda. dawniej to co pampek to kupka nie wiadomo kiedy a teraz kupka o tej samej konsyst. kosztuje nas duzo wysiłku. zwłaszcz w nocy. przepraszam za brak duzych i pol. liter ale klepie jedna reka, w drugiej trzymam leoska.
a purczki sa, ida gazy i płacze rownoczsnie

Aaaa, Miki tez duzo prutal i puszczal gazy zwlaszcza po jedzeniu i od razu byla wlasnie taka jajecznica. My kupilismy Bobotic i narazie jest ok
Stary 2011-10-12, 12:20   #1871
acelinka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez miss.hot Pokaż wiadomość
To zależy od przychodni - w mojej starej, gdzie chodziłam ze starszym synkiem, dawali receptę wcześniej i sama kupowałam szczepionkę - mogłam znaleźć gdzie mają najtańsze na przykład.
Teraz należę do innej przychodni i tu mają na stanie, po prostu idzie się płaci i kują dziecko
uff, to mnie pocieszyłaś troszke.

Normalnie to by mnie t tak nie irytowała, ale wszystko przez jesień :brzydal
Cytat:
Napisane przez anciaahk Pokaż wiadomość
To sporo Ci poszło, ja będę nieobecna od ok 4 rano to ok 18tej, więc myślałam, że 7 starczy, tak co 2 godziny karmienie, ale widzę, że moze być mało. W sumie nie obawiam się mm, ale wolałabym jednak nie dokarmiać, bo boję się, że potem cyca nie będzie chciał ciągnąć.
A potem bez problemu przystawiłaś N. do piersi? Chętnie ssała?

Z tymi pojemnikami na mocz tak tylko myślę, czy one nadają się do przechowywania mleka .

Zamiast woreczków wolałabym buteleczki wielorazowe, ale na necie kosztują po ok 5 zł, a trzeba byłoby pewnie z 10 sztuk kupić. A woreczki kupujesz w aptece? I jak to potem rozmrażasz?
A jak to u Ciebie z tym ściąganiem jest? tzn ile odczekujesz po karmieniu? Bo ja z tej, co Franek zjadł ściągam dosłownie parę kropli, więcej z tej, która nie była opróżniana.
A mam ręczny z medeli.

U nas się kupuje w sanepidzie.
A o stypendiach nic nie mów, ja się nastawiłam, a zmieniła się ustawa i mi się nie nalezy, bo skończyłam już jedne studia .

Jędza .
Jak wróciłam to Natalka rzuciła się na cyca jakby cały dzień nie jadła

z tej co Nati jadła też tylko kropelki lecą, ale ze zazwyczaj je tylko z jednej to z drugiej mam szanse odciągnąć chociaż wieczorem jak zaśnie i później w nocy

woreczki kupiłam z BabyOno w sklepie dziecięcym kosztowały 25 zł za 20 sztuk, więc tak czy siak pojemniczki bardziej opłaca się kupić
wieczorem wyciągnęłam mleko z zamrażalnika do lodówki bo tak pisało w ulotce, ale zaglądnęłam o 4 rano do lodówki i były nadal zamrożone wiec wyciągnęłam na 2 godzinki i sie rozmroziły, potem spowrotem do lodówki i tż podgrzewał na bieżąco

a Ty kochana z kim będziesz Frania zostawiać, też z tż?

z tymi stypendiami to masakra jakaś wymyślają jak idzie żeby tylko jak najmniej osób je dostało
a może chociaż na jakąś zapomoge jednorazową byś sie załapała? Czy to też się nie należy na drugim kierunku?
acelinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-12, 12:23   #1872
Caltea
Zadomowienie

ulało nam sie calosc do przebrania

---------- Dopisano o 12:23 ---------- Poprzedni post napisano o 12:22 ----------

Cytat:
Aaaa, Miki tez duzo prutal i puszczal gazy zwlaszcza po jedzeniu i od razu byla wlasnie taka jajecznica. My kupilismy Bobotic i narazie jest ok
jak bez recepty, to pod koniec tyg. zmienie, chyba ze esputicon sie sprawdzi
Stary 2011-10-12, 12:24   #1873
lullaby_ml
Zakorzenienie

Cytat:
ulało nam sie calosc do przebrania

---------- Dopisano o 12:23 ---------- Poprzedni post napisano o 12:22 ----------

jak bez recepty, to pod koniec tyg. zmienie, chyba ze esputicon sie sprawdzi
bez bez i kosztuje 13 zl.
Stary 2011-10-12, 12:29   #1874
Caltea
Zadomowienie

Cytat:
bez bez i kosztuje 13 zl.
dzieki lula, ucaluj mikiego w czolko
odlaczm sie. milego dnia
pogadalam troche z wami i od razu czlowiekowi razniej
Stary 2011-10-12, 12:32   #1875
kellysss
Zakorzenienie

helooo..

Natrafilam na cos takiego :
http://wiadomosci.wp.tv/i,Koszmar-de...=6d2fc#m887077

W PL bardzo malo sie o tym mowi... Na wyspach jest to naglasniane...

Stary 2011-10-12, 12:34   #1876
lullaby_ml
Zakorzenienie

Cytat:
dzieki lula, ucaluj mikiego w czolko
odlaczm sie. milego dnia
pogadalam troche z wami i od razu czlowiekowi razniej

Dziekuje a Ty ucaluj i poglaskaj po brzuszku swoje malenstwo
Stary 2011-10-12, 12:38   #1877
mucka21
Rozeznanie

Cytat:
Aaaa
I znowu pójdzie kasa na doradcę laktacyjnego
Jak mnie to karmienie wkurza. Jeszcze otstanio mój biust nie współpracuje. Mały chwilę possie i mi się robi taki flak że nie umiem mu tego dobrze wsadzić do buzi jak wypluje w trakcie ostatnio też robi jakieś akrobacje i wykręca mi sutki na wszystkie strony. ał.
I tym sposobem mimo siedzenia na obu cyckach mój królewicz mały wypił jezcze 90ml z butli. I jest dalej głodny... Więc albo mam mało pokarmu , albo źle ssie, albo źle go przystawiam... albo albo albo. Jak ja wam zazdroszczę, że wy karmicie normalnie piersią ( tzn. wiecie, mamy które karmią) . Ja zaraz nawet nie będę miała sensu podawania cyca skoro on wypija z butli praktycznie tyle ile by pił bez cycka.
jak mnie uczyły na początku przystawiać Izunię, to kazały łapać takiego sflaczałego (jeszcze wtedy) sutka kciukiem i palcem wskazującym i wciskać małej do buzi. wyglądało to mniej więcej tak

Cytat:
Napisane przez madzialena-lublin Pokaż wiadomość

Ale śliczności

A jak dzisiaj z Sarą?

Bardzo dobrze jej powiedziałaś
Tak sobie pomyślałam- a nie możesz zamknąć drzwi na klucz, żeby do Was nie przyłaziła? Chociażby na czas kąpieli czy karmienia...
Albo da jej to cos do myślenia, albo znowu sie obrazi i przestanie się odzywać
nie mamy zamykanych drzwi, tż miał założyć specjalny zamek (bo drzwi są stare i nie standardowe) ale jak pracował to nie miał czasu
ale myślę że wtedy by pukała aż by się ją wpuściło
niestety jestem zbyt grzeczna nie umiem coś powiedzieć obcej osobie w dodatku tyle starszej - kultura mi nie pozwala, tak samo nie umiem nie odpowiedzieć jak coś pyta to że jej powiedziałam że wolę trzymać Izunię przy kąpieli dużo mnie kosztowało- sprzeciwienie się starszej osobie
a wtedy mnie wyzwała i tak byłam zła że jej kazałam wyjść z pokoju i nie pozwoliłam jej wchodzić tu, co ona uznała za wzniesione jak tylko Iza się urodziła jakbym była inną osobą to też bym jej mogła coś powiedzieć, a ja jestem za łagodna i siedzę cicho
Cytat:
Biedna ale super, że Piotruś taki duży i że 10 pkt Niech szybko do nas wraca

Acelinka, ja to zazdroszczę, że tyle ściągasz i że małej wystarcza twoje mleko. Dzisiaj na szybko ściągałam pokarm, bo tż zabrał małego na przytulanie w łóżku i co się wybudzi i marudzi to daje mu głupi smoczek i śpi dalej a mi cycki mało nie eksplodowały. I udało mi się ściągnąć tylko 50ml .
Acelinka ty jak ściągasz tym swoim elektrycznym ( dobrze pamiętam?) to on z takiego flaczka ( o ile ci się robi miękka pierś po chwili) też ściąga? Bo mój ręczny już nie daje rady. A wiem, że jest tam więcej Bo właśnie rozważam zakup medeli elektrycznej, ale jak się okaże że ona też nie ciągnie z flaka to nie będę wydawała na marne ;p

I widzę, że temat szczepionek. Ja wiem, że bierzemy te płatne ( więcej wie tż bo to on się tym zajmuje ) i przeraża mnie ile na to pójdzie ;p.

Ktoś ma chustę??? Używacie? Bo ja właśnie dzisiaj mam w planach obejrzeć sobie i może zamówić.
mi kuzynka poradziła ściągać pokarm racami - ściskać pierś od góry - bo te laktatory ręczne (taki zwykły bynajmniej) ściągają tylko z sutka i sprawdziłam, jak laktator nie ściągał już to po ściśnięciu piersi leciało mleko- i było mniej bolesne - teraz tylko tak ściągam

a dziewczyny czy jest jakiś sposób na szybko lecące te pierwsze mleko? bo szkoda mi Izuni jak musi czekać aż je ściągne i się denerwuje

moja Izunia się czasem pręży, ma twardy brzuszek ale pomaga jej przystawienie do piersi -chyba tak jak pisała jedna z dziewczyn- pomaga ciepłe mleczko.

Wczoraj mała męczyła się przy robieniu kupki i aż zapłakała - mogę jej jakoś pomóc? herbatką np koperkową? (chociaż w szpitalu jak o koperku wspomniałam to mówili coś o wzdęciach- ale nie pamiętam)
i kurcze- robiłam zakupy w aptece dla małej- jak byłam jeszcze w ciąży i powiedziałam farmaceucie że to wszytko ma być dla noworodka i dałam mu kartkę z listą co chcę i dał mi herbatę koperkową i rumiankową ale taką normalną w saszetkach- można taką dawać maluchowi?

i nie zdążyłam wczoraj napisać bo musiałam Izunię nakarmić- odpadła nam pępowinka
05.02.2011- nasz aniołek jeden bliźniak [*]
Izunia jest już z nami
30.IX.2011 g.17:20, 2790g, 57cm
Kochamy Cię

mucka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-12, 12:55   #1878
MoniaZ82
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kellysss Pokaż wiadomość
helooo..

Natrafilam na cos takiego :
http://wiadomosci.wp.tv/i,Koszmar-de...=6d2fc#m887077

W PL bardzo malo sie o tym mowi... Na wyspach jest to naglasniane...

Mnie sie za kazdym razem lekarz/polozna pytaja jak z moim samopoczuciem? Czy mam jakies leki zwiazane z macierzynstwem i takie tam....
Stary 2011-10-12, 12:58   #1879
anciaahk
kosmitka

Cytat:
Jak wróciłam to Natalka rzuciła się na cyca jakby cały dzień nie jadła

z tej co Nati jadła też tylko kropelki lecą, ale ze zazwyczaj je tylko z jednej to z drugiej mam szanse odciągnąć chociaż wieczorem jak zaśnie i później w nocy

woreczki kupiłam z BabyOno w sklepie dziecięcym kosztowały 25 zł za 20 sztuk, więc tak czy siak pojemniczki bardziej opłaca się kupić
wieczorem wyciągnęłam mleko z zamrażalnika do lodówki bo tak pisało w ulotce, ale zaglądnęłam o 4 rano do lodówki i były nadal zamrożone wiec wyciągnęłam na 2 godzinki i sie rozmroziły, potem spowrotem do lodówki i tż podgrzewał na bieżąco

a Ty kochana z kim będziesz Frania zostawiać, też z tż?

z tymi stypendiami to masakra jakaś wymyślają jak idzie żeby tylko jak najmniej osób je dostało
a może chociaż na jakąś zapomoge jednorazową byś sie załapała? Czy to też się nie należy na drugim kierunku?
Dziękuję Ci za te wszystkie wyjaśnienia, faktycznie woreczki dosyć drogo wychodzą. Stawiam jednak na pojemniki, ewentualnie kupię jakieś na all, żeby były wielorazowe.
Dobrze wiedzieć, jak to rozmrażać, chociaż nie mam pojęcia, ile tego przygotować, najwyżej jak będzie za mało, to zawsze będą mogli dokarmić mm. A Ty masz jakieś mm kupione?
Zapomoga mi nie przysługuje, a stypa miała być naukowa, a tak to .
Franek będzie zostawał z TŻ i mamą, bo tz sam nie chce się podjąć , Franek daje popalić.

Stary 2011-10-12, 12:59   #1880
MoniaZ82
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mucka21 Pokaż wiadomość

Wczoraj mała męczyła się przy robieniu kupki i aż zapłakała - mogę jej jakoś pomóc? herbatką np koperkową? (chociaż w szpitalu jak o koperku wspomniałam to mówili coś o wzdęciach- ale nie pamiętam)
i kurcze- robiłam zakupy w aptece dla małej- jak byłam jeszcze w ciąży i powiedziałam farmaceucie że to wszytko ma być dla noworodka i dałam mu kartkę z listą co chcę i dał mi herbatę koperkową i rumiankową ale taką normalną w saszetkach- można taką dawać maluchowi?

i nie zdążyłam wczoraj napisać bo musiałam Izunię nakarmić- odpadła nam pępowinka

ja mojej daje codziennie herbatke koperkowa ..ta w granulkach... i wlasnie po niej sobie ladnie puszcza baczki i robi kupke....jak jej nie daje to wogle nie pryka.......jes li chodzi o rodzaj herbatki to musisz po prostu wyprobowac ktora bedzie lepiej smakowala maluszkowi.....
A rumiankowa jest na co ??

za pepowinke...

Edytowane przez MoniaZ82
Czas edycji: 2011-10-12 o 13:03
MoniaZ82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-12, 13:01   #1881
anciaahk
kosmitka

Aha i Acelinko pocieszające jest, że Natka rzucila się na cyca, to mnie najbardziej przeraża - że Franek nie będzie już chciał ssać.
Ale póki co i tak sobie nie wyobrażam zostawić Franka samego na tyle godzin, dlatego odwlekam szkołę w czasie. Wczoraj został z mamą na 2 godziny i już go ściskałam, nie myślałam, że tak można tęsknić.

I jeszcze jedno - jaki masz smoczek? Bo ja z najwolniejszym przepływem, aby imitował, że ciężko leci jak z piersi, nie wiem, czy słusznie.

Stary 2011-10-12, 13:05   #1882
MoniaZ82
Wtajemniczenie

Zauwazylam ze w PL trzeba placic za szczepionki.....
Masakra ....a jak kogos nie stac na to ?? To co wtedy ???
Nie rozumiem tego naszego kraju.....
Stary 2011-10-12, 13:11   #1883
anciaahk
kosmitka

Monia w pl płacisz tylko za skojarzone oraz za dodatkowe - jak rota czy pneumo. Te podstawowe są za darmo.

Stary 2011-10-12, 13:18   #1884
MoniaZ82
Wtajemniczenie

Cytat:
Monia w pl płacisz tylko za skojarzone oraz za dodatkowe - jak rota czy pneumo. Te podstawowe są za darmo.

aha... .....ale warto chyba szczepic te dodatkowe....?? swoja droga moglyby byc tez za free.........
Stary 2011-10-12, 13:26   #1885
anciaahk
kosmitka

Cytat:
aha... .....ale warto chyba szczepic te dodatkowe....?? swoja droga moglyby byc tez za free.........
Nie wiem, czy warto, my nie zdecydowaliśmy się na dodatkowe, wśród moich znajomych i rodziny nikt się nie zdecydowal, więc też odpuściliśmy - wzięliśmy skojarzoną podstawową, ze względu na podobno lepszą jakość leku.

Stary 2011-10-12, 13:30   #1886
MoniaZ82
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie wiem, czy warto, my nie zdecydowaliśmy się na dodatkowe, wśród moich znajomych i rodziny nikt się nie zdecydowal, więc też odpuściliśmy - wzięliśmy skojarzoną podstawową, ze względu na podobno lepszą jakość leku.

Bo moja ma za 2 tyg 2 szczepionki....:

• DtaP/IPV/Hib – jedna szczepionka obejmująca 5 chorób (stąd zwana jest również 5 in 1 vaccine) takich jak: diphteria – błonica, tetanus – tężec, pertussis (whooping cough) – krztusiec (koklusz), polio, Haemophilus influenzae b (Hib) - bakteria wywołująca zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych;
  • Pneumococcal Conjugate Vaccine (PCV) – szczepionka przeciwko zakażeniu pneumokokowemu (pneumococcal infection).

i jestem ciekawa czy one sa dobre.... czy nie ma jakis skutkow ubocznych?? W tym temacie jestem zielona
Stary 2011-10-12, 13:45   #1887
Martusiaaa21
Wtajemniczenie

Cytat:
nic się nie stało kochana ale jestem zła że nie wiem co i jak z tymi szczepieniami, ze nikt nas do końca o nich nie informuje

Ale ja ogólnie jestem dzisiaj jakaś rozdrażniona, więc sie nie przejmujcie. Ide sie ogarnąć i na spacer póki chociaż troche słońce wygląda zza chmur, Musze pojechac do MOPS-u po zaświadczenie że nie pobieram u nich żadnych zasiłków, bo sobie u mnie na uczelni wymyślili że musze to im dołączyć do wniosku o stypendium, co chwile coś wymyślają, miałam komplet dokumentów jak w tamtym roku to wymyślili jeszcze to i siamto i musze specjalnie jechać to oddać w piątek jak chce dostać stypendium za ten miesiąc.

I w ogóle nie mam kompletnie kiedy robić rzeczy do szkoły tych na bieżąco, a co dopiero pisanie pracy. Zastanawiam się czy się w ogóle bronić w tym roku

Cytat:

.
klask i:
Cytat:
Napisane przez mucka21 Pokaż wiadomość

Byłam w lumpku, ale nic ciekawego nie było, pełno rzeczy nawalane i śmierdziało jakoś, a do innego nie chciało mi się jechaćmoże jeszcze zdążę się któryś dzień wybrać
W aptece ostatnie pierdołki zakupione, spirytus w monopolowym również, także teraz to już moge na 100% rodzić

Emilka ur. 05.05.14
Martusiaaa21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-12, 13:47   #1888
agnyska81
Zakorzenienie

Mamy nową Mamę - Malamutkę

Po cc o 12:50. Zuzia 3 630 g, 56 cm

Wielkie gratulacje i życzenia zdrowia dla Malamutki i jej córeczki
Biedna, musiała się długo męczyć, w nocy o 0:19 dostałam sms "Wody odeszły. Idę rodzić". Jak widać skończyło się cesarką, nie wiem czy z powodu braku postępu czy innego, na razie nie będę jej męczyć smsami. Chyba wyczaiłam, bo napisałam jej sms czy już po akurat w czasie jak chyba miała cięcie.

Byłam dziś z Benem na usg bioder i wyszło średnio, stawy na granicy normy i mam przykaz pieluchowania na żabę. Lekarz niezły gnom, przyczepił się do nazwiska mojego dziecka (dwuczłonowego, a jakie ma być, jak oboje rodzice mają takie ), jakby było tu co komentować

Pogoda piękna, więc wybaczycie, że skoczę na spacer jak tylko Beniu uśnie. Może w tym czasie coś ponadrabiam

Joga z rana jak śmietana.
agnyska81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-12, 13:51   #1889
Martusiaaa21
Wtajemniczenie

A TERAZ WIADOMOŚCI OD IRMITH

" MOJE SERDUSZKO URODZIŁO SIĘ WCZORAJ O 17:50, 3450G, 55 CM. PORÓD SN, SUPER SPRAWA ALE MOCNO PĘKŁAM, SZYCIE PONAD GODZINĘ. POZDRAWIAM"

GRATULACJE WIELKIEDUŻO ZDRÓWKA DLA MAMUSI I CÓRUSI

---------- Dopisano o 13:51 ---------- Poprzedni post napisano o 13:48 ----------

Cytat:
Napisane przez agnyska81 Pokaż wiadomość
Mamy nową Mamę - Malamutkę

Po cc o 12:50. Zuzia 3 630 g, 56 cm

Wielkie gratulacje i życzenia zdrowia dla Malamutki i jej córeczki
Biedna, musiała się długo męczyć, w nocy o 0:19 dostałam sms "Wody odeszły. Idę rodzić". Jak widać skończyło się cesarką, nie wiem czy z powodu braku postępu czy innego, na razie nie będę jej męczyć smsami. Chyba wyczaiłam, bo napisałam jej sms czy już po akurat w czasie jak chyba miała cięcie.

Byłam dziś z Benem na usg bioder i wyszło średnio, stawy na granicy normy i mam przykaz pieluchowania na żabę. Lekarz niezły gnom, przyczepił się do nazwiska mojego dziecka (dwuczłonowego, a jakie ma być, jak oboje rodzice mają takie ), jakby było tu co komentować

Pogoda piękna, więc wybaczycie, że skoczę na spacer jak tylko Beniu uśnie. Może w tym czasie coś ponadrabiam
O I KOLEJNA MAMUŚKA GRATULACJE WIELKIE ALE MAMY WYSYP
to się biedna rzeczywiscie musiała namęczyć

Emilka ur. 05.05.14
Martusiaaa21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-12, 13:52   #1890
81gosia
Zadomowienie

Cytat:
O chuście myślałam na chusta.pl, a Ty gdzie planujesz zakup?
o rany ale ceny 350zł za kawałek materiału???

Ja myślałam o HALTEX
http://www.modaciazowa.com/categoryi...er=&&perpage=0
kupowałam u nich ubrania i były też dużo tańsze jak gdzie indziej, a super się noszą

Ja zastanawiałam się nad zakupem na wiosnę, ale teraz nie wiem, bo
koleżanka swoją małą często po domu nosi jak nie chce zasnąć, a ręce ma wolne i jej nie bolą. Chyba wyśle męża żeby kupił jak by mała nie chciała zasypiać.
Mam na imię Dominisia ale mama mówi na mnie "Paszczak" bo ciągle bym coś jadła: mleczko, śpioszki. Tatę też czasem podgryzam, ale on mleka nie daje 17.10.2011 ważyłam 3600gr - teraz trochę schudłam. No wiecie kobieta od samego początku musi dbać o linię Mierzyłam 54 cm.
81gosia jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości