![]() |
#61 |
Przyczajenie
|
Dot.: 'napis' na pomniku (grobie)
To może trochę offtop, ale pasujący do wątku. Raz w życiu popłakałam się na grobie obcego człowieka, po przeczytaniu tego, co zostało napisane na jego nagrobku. Jerzy Ficowski, na swoim grobie na Powązkach kazał napisać:
Ja niżej podpisany Jerzy Ficowski przenosząc się dnia 9 maja 2006 roku do Wieczności (wersja równouprawniona: do Nicości) zakończyłem tutejszą egzystencję nie ukończywszy niczego zgodnie z Regulaminem Stwórcy i z odwieczną praktyką mieszkańców tego źle pomyślanego i jeszcze gorzej prowadzącego się świata - usilnie proszę moich Bliskich i moich Dalekich o błogosławieństwo uśmiechu i łaskę pogody ducha zamiast westchnień i smutku, bowiem nie stało się nic nadzwyczajnego. Za spełnienie tej prośby z góry wszystkim dziękuję i za kłopot przepraszam Jerzy Ficowski Warszawa Poza zasięgiem czasu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Raczkowanie
|
Na grobie u mojego Taty będzie "W życiu piękne są tylko chwile...". Tato uwielbiał Dżem, tę piosenkę dość szczególnie. Facet, który będzie robił pomnik mówił, że kiedyś robił jakiś z napisem "Dzieli nas tylko czas" uważam, że też ładne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Przyczajenie
|
naprawde mozna kochac umarlych bo wlasnie oni sa uparcie obecni blizsi niz wtedy kiedy odjezdzaja na chwile....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Raczkowanie
|
Znalazłam piękny wiersz Mary Frye
Nie stój nad mym grobem i nie roń łez. Nie ma mnie tam; nie zasnąłem też. Jestem tysiącem wiatrów dmących. Jestem diamentowym błyskiem na śniegu lśniącym. Jestem na skoszonym zbożu światłem promiennym. Jestem przyjemnym deszczem jesiennym. Kiedy tyś w porannej ciszy zbudzony, Jestem ruchem - szybkim, wznoszonym, Ptaków cichych w locie krążących. Jestem łagodnym gwiazd blaskiem nocnym. Nie stój nad mym grobem i nie roń łez. Nie ma mnie tam; nie zasnąłem też. Nie stój nad mym grobem i nie płacz na darmo. Nie ma mnie tam. Ja nie umarłem.
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
BAN stały
|
Mnie się podoba:
"Ciała śpią, dusze czuwają" "Dzieli nas tylko czas" ---------- Dopisano o 22:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:56 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Przyczajenie
|
Witajcie.
Jakiś czas temu zmarł mój ukochany dziadek. Chciałbym na jego grobie umieścić jakiś piękny cytat, sentencję. Przejrzałem ten temat i jest sporo ciekawych i wzruszających propozycji. Ja od dawna mam jednak upatrzoną jedną, z wierszu Juliana Tuwima, która się tu nie pojawila. Mnie osobiście bardzo się podoba. Oto ona: Umrę ci kiedyś. Oczy mi zamkniesz. I wtedy — swoje Smutne, zdziwione, Bardzo otworzysz. Może komuś również się spodoba. Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#68 |
Raczkowanie
|
Na grobie mojego ojczyma będzie:
"Zamknęły się kochane oczy,spoczęły pracowite ręce,przestało bić najdroższe serce"
"Wszystko co polskie jest moje: niczego się wyrzec nie mogę. Wolno mi być dumnym z tego, co w Polsce jest wielkie, ale muszę przyjąć i upokorzenie, które spada na naród za to co jest w nim marne. " Roman Dmowski Wymiana książkowa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Przyczajenie
|
naprawdę piękne, ale i smutne... mimo wszystko dziękuję za inspirację, czegoś takiego szukałam!
![]() |
#70 |
Konto usunięte
|
Moje ulubione epitafium to zdecydowanie "Słońce zgasło, gdy dzień jeszcze trwał". Jakoś tak mnie porusza. Inne, które lubię:
"Żal nasz bezmierny, cicha łza się sączy, umilknie wtedy, kiedy Bóg nas złączy", "Wszystko co najdroższe, złożyliśmy w grobie, tylko żal i smutek zostały po Tobie". Kiedyś natknęłam się na takie piękne, stare epitafium "Wstanę, o Panie, gdy mnie będziesz budził, lecz pozwól odpocząć, bom się bardzo strudził". Wzruszyło mnie bardzo. Zapisałam sobie także "Panie, ożyw mnie i dobądź z głębin ziemi!" oraz "Odpocznę i wstanę". To ostatnie jest bardzo dla mnie kojące, jakby pocieszające trochę. Znalazłam dziś kolejne, które mi się spodobało: "trzeba Ci odpocząć po skończonym biegu, lecz Ty znowu wstaniesz boś tu na noclegu..." Współczuję tym, którzy szukają epitafium na ukochany grób. Edytowane przez 201604181010 Czas edycji: 2015-01-15 o 14:39 Powód: Dopisanie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Konto usunięte
|
mnie się podoba coś w stylu "do zobaczenia kiedyś"
wszystkie podane powyżej są takie smutne |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Przyczajenie
|
Witam Cię, w tym wątku jest sporo cytatów i napisów, musisz się tylko cofnąć parę stron, ja sama wpisałam kilka, bo też szukałam odpowiedniego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:29.