|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3331 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XV
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:11 ---------- TSH, FT3, FT4. Moim zdaniem na razie to. Jeśli tarczyca w porządku, pójdzie się dalej. Z tym, że musisz mieć skierowanie od lekarza na te badania, ja przynajmniej miałam. w przeciwnym razie będziesz płacić. Odstawiłaś ostatnio tabletki hormonalne/na wywołanie 0kresu/anty? |
|
|
|
|
#3332 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jest smaczny, a ciężko tu dostać twaróg normalny, jeśli już to jest tłusty. o, to taki http://img.tesco.com/Groceries/pi/80...ot_225x225.jpg. bo ja jem to samo, i to lubię! nie jem chleba, jeśli nie piekę tutaj sama, a ostatnio nie piekę. ( no i ciągle szukam przyczyny wzdęć, eliminuję różne produkty na jakiś czas i sprawdzam ) Dzięki a i tak, dziś nabiałowo, ale mam taką ochotę na te kluski. ![]()
http://www.alezdrowe.eu/ https://www.facebook.com/alezdrowe.eu?fref=ts zapraszam ; ) Edytowane przez pozytywna-wariatka Czas edycji: 2011-10-15 o 12:21 |
|
|
|
|
#3333 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ok, spróbuję zrobyć skierowanie na badania tarczycy..
|
|
#3334 |
|
Przyczajenie
|
Cześć
Czy mój jadłospis nadaje się na R??? Zaznaczę od razu,że od zawsze jadam 3 posiłki... ś: 5ł płatków żytnich, szkl. mleka 1,5%, grapefruit o: miseczka makaronu pełne ziarno z sosem (ok.50g piersi z kurczaka, cebulka,przecier pomidorowy domowy,przyprawy,ok.40g pestek słonecznika,oliwa),gruszk a k: serek wiejski 5% z cynamonem,duże jabłko Mam 167 cm wzrostu i 3-4 kg do zrzucenia. |
|
|
|
#3335 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() biorę się za to R w końcu ![]() 1. owsianka: 4 łyżki płatków, 100g serka homogenizowanego, jabłko prażone z cynamonem, pestki dyni, odrobina skórki pomarańczowej. 2. 2 jajka na twardo z solą i pieprzem, pół grahamki przypieczonej w tosterze z masłem, polędwicą drobiową i pomidorem. 3.gołąbek w sosie pomidorowym, 2 łyżki ziemniaków, porcja ogórków po żydowsku (kocham!). 4. twarożek domowy, marchewa. jakiś spaceł i pewnie cwiczenia [tamilee webb?]. ilościowo nie jest najmniej, ale zauważyłam, że przy gwałtownym cięciu kalorii za bardzo nie chudnę. ujdzie to? |
|
|
|
|
#3336 |
|
Przyczajenie
|
Cześć
![]() Moje R na dziś (3-4 kg do zrzucenia,167cm wzrostu) 1. 5ł płatków żytnich, szkl. mleka 1,5%, grapefruit 2. miseczka makaronu pełne ziarno z sosem (pierś kurczaka ok. 50g,cebulka,przyprawy,syp nięte ziarna słonecznika), gruszka 3. serek wiejski 5% z cynamonem, duże jabłko Trzy posiłki jadam od zawsze i nie potrafię inaczej
|
|
|
|
#3337 |
|
Raczkowanie
|
eR;
kawa, jabłko, I.dwie cieżkie kromki chleba sojowego (razowiec) moczony w jaju, mleku, ziołach, smażone na teflonie (patelnia odrobinę posmarowana olejem z pestek) z 4 plastrami wędzonej piersi z indyka, papryką; cały pomidor z piepszem; serek wiejski z papryką solą. II.zupa gulaszowa (dużo wołowiny i warzyw, cały gar zagęszczony 1ł mąki pełnoziarnistej) pół gotowanego brokuła z oliwą z oliwek ![]() III.serek homogenizowany nat 140g z kakao, wanilią, i garścią orzechów włoskich; IV.pół makreli wędzonej; parowany brokuł (kocham brokuły) To jest na jutro...dziś lepiej nie wtawiać.. ![]() mam pytanie, jaki ma wpływ na dietę dzień...bez diety?? Tzn. w każdą sobotę mam straszny problem, i w każdą sobotę jem bardo dużo i to na co mam ochotę. Czy to jest gł,powód nieskuteczności mojego odchudzania? waga stoi... proszę o pomoc.
|
|
|
|
#3338 |
|
Raczkowanie
|
Dzisiejsze U/P:
I. 2 kromki wieloziarnistego z masłem, polędwicą drobiową/dżemem, 100 g wiejskiego z kakao i 3 łyżkami muesli, szklanka soku jabłkowego II. banan III. 1/2 woreczka ryżu z odrobiną masła do smaku, 4 paluszki rybne na oleju, 2 ogórki kiszone IV. jabłko, kromka z nutellą, 1/2 szkl maślanki V. 2 kromki z masłem i pomidorem, polędwicą drobiową/serem śółtym, serek homo truskawkowy 150g, kakao na mleku pewnie jeszcze coś wpadnie, bo ja zaraz wypadam na miasto
|
#3339 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ostatnio chyba pisałaś, że skupiasz się na tym, żeby jeść jego dużą ilość, a jak wiadomo ćwiczenia+ (czasami nieświadomy) nadmiar białka= masa.
|
|
#3340 | |
|
Wtajemniczenie
|
Moja dzisiejsza Redukacja:
Morphine- byłam u Ciebie na blogu,chyba miałyśmy podobne śniadanka ![]() Przed śniadaniem - kromka bułki ziarnistej ze serkiem twarogowym (śniadanie czasochłonne a rano mnie zasysa - musiałam coś zjeść )I: Naleśniki jabłkowe (5 małych jak pancackes) z : jajka, serka homo, mąki orkiszowej razowej - 30g cynamonu, szczypty proszku do pieczenia, jabłka podane z: łyżeczką masła orzechowego i garscią rodzynek,2 plastry suszonego jabłka przed siłownią koktajl wysokobłonnikowy na 3/4 szklanki mleka sojowego siłownia: 15 minut rowerek, brzuszki, ćwiczenia z hantelkami, siłowe na nogi, bieżnia - interwały 35 minut odrazu po siłowni: banan, 2 morele szuszone II: (ok 16, więc to jak obiad,dzisiaj jako takiego nie było) omlet pełnoziarnisty z: jednego jajka, 2 białek, łyżki płaskiej mąki orkiszowej razowej 3 plastry szynki, 150g wieśniaka, cała zielona papryka III: 2 jabłka duże, marchewka IV: jak dam radę wcisnąć jeszcze to może zjem tuńczyka wsw, ale aktualnie jabłka i marchewka mnie zapchały i jak? ---------- Dopisano o 19:27 ---------- Poprzedni post napisano o 19:23 ---------- Cytat:
Edytowane przez karola11 Czas edycji: 2011-10-15 o 19:24 |
|
|
|
|
#3341 |
|
Zadomowienie
|
Poppy, żaden szał.
![]() Na dwie osoby robię tak - 250g twarogu, jajko, jakieś 6-8 łyżek pełnoziarnistej mąki, parę kropli aromatu waniliowego. Wszystko miksuję w mikserze i teraz uwaga - formowanie to największy problem - blat podsypujesz mąką, nie grubą warstwą ale taką równomierną i na to łyżką wyciągasz z miksera masę ( będzie się tragicznie kleiła, ale tak ma być. ) przyklepujesz łyżką, tworzy się placek i rękami go przewracasz. formujesz wałeczek, odcinasz kluski i do wrzątku. Największy problem jest z formowanie - staram się używać jak najmniej mąki, dzięki temu kluchy są praktycznie zupełnie serowe w środku ale ugotować je to masakra.
|
#3342 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=pozytywna-wariatka;29976941]Poppy, żaden szał.
![]() Na dwie osoby robię tak - 250g twarogu, jajko, jakieś 6-8 łyżek pełnoziarnistej mąki, parę kropli aromatu waniliowego. Wszystko miksuję w mikserze i teraz uwaga - formowanie to największy problem - blat podsypujesz mąką, nie grubą warstwą ale taką równomierną i na to łyżką wyciągasz z miksera masę ( będzie się tragicznie kleiła, ale tak ma być. ) przyklepujesz łyżką, tworzy się placek i rękami go przewracasz. formujesz wałeczek, odcinasz kluski i do wrzątku. Największy problem jest z formowanie - staram się używać jak najmniej mąki, dzięki temu kluchy są praktycznie zupełnie serowe w środku ale ugotować je to masakra. [/QRobie podobnie, ale nie wywalam na blat całej masy, tylko nakładam łyżczką do wrzątku Przed każdym następnym nabraniem masy ,moczę łyżeczkę w wodzie, żeby lepiej odchodziło wychodzą takie fajne kształty To takie moje kluseczki z miseczki łyżeczką kładzione pyycha
|
|
|
|
#3343 | |
|
Zadomowienie
|
[QUOTE=ulicasezamkowa;2997 7025]
Cytat:
mniam, też je kocham.Karola, ja na siłowni ćwiczę co drugi dzień i co drugi coś innego a kiedy nie chodzę to biegam/pływam. Myślę, że spoko możesz zjeść omleta po siłowni ale raczej bym Ci proponowała z szynką albo jakimś kurczakiem/rybką. Ja mam 10 minut od domu na siłownię i basen więc omija mnie wątpliwa przyjemność mycia się tam, chyba, że po od razu mam zajęcia.
http://www.alezdrowe.eu/ https://www.facebook.com/alezdrowe.eu?fref=ts zapraszam ; ) Edytowane przez pozytywna-wariatka Czas edycji: 2011-10-15 o 19:44 |
|
|
|
|
#3344 |
|
Raczkowanie
|
Utrzymanie:
śniadanie: miseczka kaszy jaglanej gotowana ze szczyptą soli, sokiem z cytryny, chilli, goździkami, cynamonem, żółtkiem, połową banana, połową dużej gruszki, masłem, miodem, z malinami i pestkami słonecznika; ii śniadanie: micha gęstej zupy krem pomidorowo-cukiniowej z brązowym ryżem, pestkami dyni i natką pietruszki obiad: kawałek pieczonego z oliwą z oliwek i ziołami schabu wieprzowego; około pół woreczka kaszy gryczanej; porcja surówki z czerwonej kapusty, jabłka, cebuli i dressingu; porcja puree z zielonego groszku z gałką muszkatołową kolacja: placuszki z domowego puree z dyni, połowy banana, z mąką orkiszową, cynamonem, imibrem, itp. + kawa gotowana z cynamonem, miodem, goździkami; woda; napar z pokrzywy; woda z imbirem i tymiankiem
|
|
#3345 |
|
Raczkowanie
|
Dzisiejsze P:
śniadanie(późno wstałam): podłużna grahamka z masłem i pasztetem, świeże warzywa obiad:-porcja ogórkowej na mięsku z ziemniakami -pół woreczka białego ryżu, smażona pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym, kapusta kiszona z oliwą z oliwek podwieczorek: garść mieszanki studenckiej kolacja:wiejski 200g, dwie kromki razowca z masłem i szynką -po kolacji pewnie będą jakieś owoce (mniam, jabłuszka z działki) I co myślicie? |
|
|
|
#3346 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
kiedy schodzisz z tej erki?
|
|
#3347 | ||
|
Rozeznanie
|
dziękuję bardzo.
![]() Cytat:
Cytat:
i wstawię jeszcze dzisiejsze UTRZYMANIE: 1. Owsianka z 5 łyżek płatków owsianych zwykłych na szklance mleka 1,5% z dużym bananem, łyżką orzeszków sojowych, polane łyżeczką miodu i posypane cynamonem pasek białej Milki z ryżem preparowanym; kawa zbożowa z mlekiem 1,5%; małe jabłko 2. Pełny talerz pełnoziarnistych placuszków cukiniowych z pieczarkami (starta cukinia, jajko, 3 łyżki mąki orkiszowej, pieczarki i cebulka podsmażone na maśle, świeży koperek, przyprawy) z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego, posypane tartą rzodkiewką i świeżym koperkiem 3. Warstwowo: domowy, niesłodzony mus jabłkowo-dyniowy; pozostała część jogurtu naturalnego (całość 180g); dwie małe gruszki prażone z przyprawą do szarlotki ; łyżka płatków migdałowych 4. 2 kromki chleba '7 ziaren' z masłem, sałatą, polędwicą drobiową, pomidorem, ogórkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem
|
|
#3348 |
|
Raczkowanie
|
dzisiejsza beznadzieja powinno być R
ś: owsianka taka jak wczoraj godzina steppera z obciążeniem o: mała porcja ziemniaków, kiełbaska podsmażona z grzybkami z lasu i cebulką ![]() p: herbatnik sztuk 1, kromka razowca z krakowską suchą i serkiem capresi, pomidor, resztka jogo nat z siemieniem k: wieśniak ze szczypiorkiem i pomidorek ogólnie cały dzień w ruchu dzień zawaliłam
|
|
#3349 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3350 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
brak białka w śniadaniu ale to małe piwo ziemniaki i kiełbaska typu śląska to już większe piwo jeśli chodzi o wykroczenia pieczywo na podwieczorek amen więcej grzechów nie pamiętam
|
|
|
#3351 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
tylko nie pilnuję się z tym Bóg wie jak bardzo, bo daję sobie prawie rok czasu - do wakacji ![]() poza tym przecież białka na masie nie je się po to, żeby tyć w bf. A mięśnie raczej nie trzęsą się jak galareta ![]() ---------- Dopisano o 22:16 ---------- Poprzedni post napisano o 22:12 ---------- Takie sobie U /dziś odpoczynek od ćwiczeń/. 1. 7 placuszków pełnoziarnistych z serka homogenizowanego (w tym łyżeczka miodu) z jabłkiem i prażonymi siekanymi migdałami. w międzyczasie wpadły jakieś krakersy z pesto w markecie od hostessy 2. 2 kromki ziarnistego chleba żytniego z serkiem kanapkowym chrzanowym i dużą ilością polędwicy z indyka (ze 100g było, miałam fazę )3. ziołowe kotlety z indyka, 1/2 woreczka ryżu brązowego, domowe tzatziki, brokuły. 4. wędzona makrela, pomidor z ziołami. po: marchewki, herba. i jak?
![]() `I like living on the edge and seeing what's on the other side! Steven Tyler Edytowane przez morphine88 Czas edycji: 2011-10-15 o 22:18 |
|
|
|
|
#3352 |
|
Raczkowanie
|
moja R-ka!
sniadanie-szklanka mleka 2 %, 3 lyzki płatków owsianych,garsc slonecznika i pestek dyni, lyzka płatków bogatych w błonnik.+mała marchewka i kawa 2 sniadanie-spore jabłko,kilka migdałów obiad-2 lychy ryżu parabolied, panga w sosie beszamelowym, 3 łyzki szpinaku. podwieczorek-duza marchewka,kilka migdałów. wczesna kolacja-połowa bułki pełnoziarnistej z tunczykiem w sosie tysiąca wysp. i jeszcze 1 jajko na twardo, dopadł mnie wieczorny głód,więc wybrałam najmniejsze zło..
|
|
|
|
#3353 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Olej to- jeśli wiesz (a pewnie wiesz), że jesz tak jak powinnaś, prowadzisz zdrowy i aktywny tryb życia- nie ma co się przejmować, widocznie organizm wie, co robi ( o ile rzeczywiście tak bardzo tyjesz).
|
|
|
|
|
#3354 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
od tamtej pory przybyło mi parę kilo, nie mówię, że brzuch mi się trzęsie jak u kogoś z nadwagą, ale jednak odstaje tu i ówdzie, a tam, gdzie odstaje, to właśnie tak się zachowuje. jeśli organizm wie co robi, to trochę mu się dziwię ale z drugiej strony nie bardzo wiem, dlaczego takie skoki wagi w górę (bo jak tyję, to własnie 1-2 kg w przeciągu tygodnia i potem to nie spada) były normalne.
|
|
#3355 |
|
Przyczajenie
|
Cześć
Wstawię swoje R... 1. 5ł płatków żytnich, szkl. mleka 1,5%, zielona herbata 2. 5 ziemniaczków z cebulą i przyprawami (na oliwie), kefir 200g, surówka z kiszonej kapusty 3. serek wiejski 5% z cynamonem,surówka z jabłka i marchewki 4. kawa, jabłko Mam jakieś 3-4kg do zrzucenia... |
|
|
|
#3356 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
i nie przecz, jadłaś dużo więcej.
|
|
#3357 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
wyszło mniej więcej tyle, ile jadłam wtedy, "kiedy jadłam dużo więcej"
|
|
#3358 | |
|
Wtajemniczenie
|
Szczerze? Boję się zejść z eRki. I nie bardzo wiem, jak się za to zabrać. Czy kalorycznie zostać przy tej liczbie kalorii, którą do tej pory jem, tylko dołożyć węgle do obiadu (może nie codziennie,ale zwiększyć ich ilość w diecie), czy może zrobić tak,żeby np. dołożyć 100kcal pierwszego tygodnia i następnego kolejne 100 kcal. Tak stopniowo. I tym samym zwiększyć np. I śniadanie i II śniadanie.Albo śniadanie i obiad. Nie wiem po prostu jak do tego podejść,żeby zostać przy wadze, którą mam a nie przytyć, bo tak mi jest najlepiej
![]() Dzisiejsze jadło: Podam dzisiaj wyjątkowo godziny bo wcześnie wstałam I śniadanie 5:30 : mała kromka chlebka tureckiego z miodem - na zagrychę przed zrobieniem śniadania, 2 długie kromki żytniego chleba na zakwasie ze serkiem kanapkowym, 2 plastry drobiowej szynki, jajko gotowane,pomidor II śniadanie 9:30 : Owsianka - 3 czubate łyżki na 1/2 szklanki mleka sojowego, garść rodzynek, morela suszona, łyżeczka maku, jabłko, mała kromka tureckiego bez niczego III(obiad) będzie ok 13:30 : pulpeciki z indyka gotowane (mięsko indycze z jajkiem,czosnkiem i ziołami),fuuuura szpinaku (uwielbiam IV ok 17-17:30: omlet z mozzarella light, pomidor z ogórkiem V i to zależy czy pójdę spać np. o 20 czy później, bo jak poźniej to zjem jakiegoś wieśniaka albo homo lub tuńczyka wsw. a jak ok 20 pójdę spać to omlet będzie już moją kolacją. dzisiaj odpoczynek od ćwiczeń, jedynie może się porozciągam trochę, bo mimo codziennego biegania na dworze, po bieżni i siłowni czuję,że jestem jakby lekko "sztywna" i przydałoby mi się takie rozciąganie/gimnatyka, tak więc pewnie z 10-15 minut poświęcę na to czasu ![]() w ciągu dnia kawa z mlekiem,czarna, zielona herbata i inne owocowo - ziołowe i dużo wody ![]() ---------- Dopisano o 10:40 ---------- Poprzedni post napisano o 10:36 ---------- Cytat:
Grunt,że jadasz zdrowo i nie ograniczasz niczego (tak sądzę) w swojej codziennej diecie. Fajne masz to jadło no!
|
|
#3359 |
|
Zadomowienie
|
karola11, dzięki
. Wczoraj może i faktycznie objętościowo było mniej, ale II śniadanie miałam o 15, obiad (baaaardzo sycący) o 17 i kolację wcisnęłam o 20, chociaż dalej byłam najedzona po obiadzie . Poza tym miałam ochotę na tą makrelę. ^^
|
#3360 |
|
Zakorzenienie
|
Wczorajsze U
Śn. miska kaszy jęczmiennej na mleku 3,2 z cynamonem, figami i rodzynkami kawa czarna, mocna II śn. ogromne jabłko, miseczka budyniu waniliowego z galaretką gruszkową O. wielki (250g) filet z pangi w ziołach pieczony, sałatka z pomidora, oliwek, rzodkiewki, ogórków, selera, kapusty i cebuli z sosem chrzanowym po: kromka chałki z kruszonką- jeszcze ciepła Podw. kawałek ciasta serowego z budyniem, jabłkami i galaretką, pasek milki waniliowej, Ricore K. 2 x razowiec ze słonecznikiem: 1)masło, karp po grecku, sałatka z ogórka, cebulki, natki, 2)masło, norweski karmelowy ser żółty, sporo papryki swiezej plaster golonki w galarecie Do oceny! |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:54.

)