Mamusie Majowo-Czerwcowe 2012 - Strona 59 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Który tytuł IIcz. wątku "Mamuś Majowo-Czerwcowych 2012" podoba Wam się najbardziej?
Zimę z brzuszkiem przechodzimy, w maju-czerwcu urodzimy 29 54,72%
Nasze brzuszki szybko rosną, urodzimy późną wiosną 20 37,74%
Majowo-czerwcowe mamy, na nasze dzieci jeszcze trochę poczekam 1 1,89%
Na święta czekamy i po brzuszkach się głaskamy 3 5,66%
Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-10-15, 16:42   #1741
niuniuniau
Zadomowienie

Dot.: Mamusie Majowo-Czerwcowe 2012

Cześć dziewczyny

Mogę dołączyć? Właśnie zrobiłam test ciążowy i wyszły dwie różowe krechy. Mamy już córeczkę, Oliwkę, która kilka dni temu skończyła roczek. Teoretycznie nie planowaliśmy tak szybko rodzeństwa dla młodej no ale życie zdecydowało inaczej. Z jednej strony się cieszę bo nie chciałam dużej różnicy wieku a z drugiej nie wiem jak sobie poradzimy i finansowo i opieką nad dwójką rozbrykanych maluchów Ale pewnie damy radę.

Muszę przeczytać co tam od początku nasmarowałyście bo nie lubię tak włazić z buciorami i nic nie wiedzieć ale chciałam się najpierw przywitać
Niechaj Bóg ma w swej opiece człowieka, który Cię naprawdę pokocha. Złamiesz mu serce, śliczna moja, okrutna, psotna kotko, która tak jest nieuważna i pewna siebie, że nie stara się nawet osłaniać swoich pazurków.

http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008080201001030.png
niuniuniau jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-15, 17:09   #1742
Pandzia_2010
Wtajemniczenie

GG do Pandzia_2010

Cytat:
Napisane przez niuniuniau Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny

Mogę dołączyć? Właśnie zrobiłam test ciążowy i wyszły dwie różowe krechy. Mamy już córeczkę, Oliwkę, która kilka dni temu skończyła roczek. Teoretycznie nie planowaliśmy tak szybko rodzeństwa dla młodej no ale życie zdecydowało inaczej. Z jednej strony się cieszę bo nie chciałam dużej różnicy wieku a z drugiej nie wiem jak sobie poradzimy i finansowo i opieką nad dwójką rozbrykanych maluchów Ale pewnie damy radę.

Muszę przeczytać co tam od początku nasmarowałyście bo nie lubię tak włazić z buciorami i nic nie wiedzieć ale chciałam się najpierw przywitać
a witamy witamy mysle, ze dacie rade

105.....99.....95....89.. ...85.....79...75
Pandzia_2010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-15, 17:29   #1743
zaaaabcia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pandzia_2010 Pokaż wiadomość
witaj zaaaabcia
czesc

Cytat:
Napisane przez justys1358 Pokaż wiadomość
zaaaabcia witaj

My dzisiaj jedziemy na impreze rodzinna do moich dziadków i brata taty, oni jeszcze nie wiedzą, a moj tata juz mowi od rana jak wszyscy zareagują a ja jeszcze nie chce mówic.
czesc

A czemu nie chcesz jeszcze mowic?

U nas tez tylko wiedza moi i meza rodzice .. reszta dowie sie dopiero po pierwszej wizycie

Cytat:
Napisane przez śliweńka Pokaż wiadomość
nie możesz dołączyć a my się nie znamy skądś?
o Tyyy

No wlasnie cos mi sie kojarzy Twoj nik .. ale sobie przypomniec nie moge

Cytat:
Cześć dziewczyny

gratulacje
napewno dacie rade
a tak wogole Oliwka sliczne imie

Cytat:
Napisane przez BERBIE Pokaż wiadomość
hej dziewczyny. czasami do was zaglądam bo mam nadzieję być mamą czerwcową. jednak boję się za nadto wychodzić w przyszłość bo jestem Aniołkową mamą (jesteśmy z Dasti razem na forum). pierwszą ciążę straciłam w lipcu. wtedy nawet mi do głowy nie przyszło, że może być coś nie tak. w ciągu 8 tygodni miałam już wybrane i przemyślane wszystko i w jednej chwili wszystko straciłam. dlatego też teraz boję się uwierzyć we własne szczęście. nie jestem gotowa żeby do was dołączyć, nie wiem, czy kiedykolwiek będę. ale chciałabym się was zapytać ( bo jesteście na bieżąco) co widziałyście na usg w 5t3dc? w poniedziałek mam wizytę i się strasznie denerwuję bo boję się, że coś będzie nie tak a ja nawet nie będę w stanie tego poznać.
trzymam kciuki by wszytsko dobrze sie ulozylo Musi byc dobrze

Czesc Ale sie wyspalam ... poszlam spac o 12stej wstalam o 11 dobrze ze maz w pracy i tego nie widzi

Olivia 2.07.2014
zaaaabcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-15, 17:35   #1744
Pandzia_2010
Wtajemniczenie

GG do Pandzia_2010

cholera boje sie tych plamień jak cholera, jeszcze sama w domu jestem i 1000 mysli na minute

105.....99.....95....89.. ...85.....79...75
Pandzia_2010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-15, 17:45   #1745
kapukat
Zakorzenienie

Cytat:
cholera boje sie tych plamień jak cholera, jeszcze sama w domu jestem i 1000 mysli na minute

masz nas jeszcze pamiętasz? więc odrzuć myśli - i już pogodny uśmiech na buzi i tylko pozotywne myśli
kapukat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-15, 18:04   #1746
lijuana
Raczkowanie

Witam nowe mamusie
Ja zjadłam parówki z serem zagryzając bułeczką z masłem orzechowym hehe mój TŻ sie za głowe złapał jak zobaczył co wcinam . Kupujecie sobie coś na zime..mam na myśli spodnie zakrywające cały brzuszek czy cos w tym stylu...bo nie wiem jak mam się przygotować do zimy..
Pandzia jesteśmy z tobą niczym się nie przejmuj i jak lekarz kazał to jak najwięcej staraj się leżeć . może jakies filmy na internecie sobie pooglądaj alob książke poczytaj..ja żeby nie myśleć to tak robie.
Stary 2011-10-15, 18:12   #1747
kasiuniap1987
Raczkowanie

witam dziewczynki

ja dzisiaj w troszkę lepszym nastroju mąż dzisiaj siedzi ze mną w domciu i zaraz się lepiej czuje wiecie... śniadanie do łózka itd ale chce się wam pochwalić, że dzisiaj pierwszy raz od przeszło 2,5 tygodnia coś sama ugotowała. Cały czas jadłam tylko to co mi przynosili a wogóle nie miałam smaku tzn, cały czas nie mam, shcudło się już niecałe 5 kg ale co zrobic jak sie nie ma apetytu i cały dzień mdli i zbiera na wymioty. A jeśli chodzi o to moje gotowanie to nagotowaliśmy dzisiaj z mężem cały garnek bigosu. Normalnie miałam takiego smaka na niego , że masakra i cieszę się bo zjadłam całe 3 łyżki a więc mój rekord kurcze tylko znowu od wczoraj mam jaką biegunke, leje się ze mnie jak z kranu a co najlepsze to to, że ja prawie nic nie jem więc nie wiem skąd jeszcze ta biegunka, tak samo dzisiaj

mamy nadzieje, że wkrótce to wszystko minie i będe się cieszyć z ciązy w pełni
kasiuniap1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-15, 19:26   #1748
śliweńka
Zakorzenienie

Cytat:
Cześć dziewczyny

witamy witamydacie radę z dwójką dzieci bo najwidoczniej tak miało być

Cytat:
Napisane przez zaaaabcia Pokaż wiadomość
czesc

czesc

A czemu nie chcesz jeszcze mowic?

U nas tez tylko wiedza moi i meza rodzice .. reszta dowie sie dopiero po pierwszej wizycie

o Tyyy

No wlasnie cos mi sie kojarzy Twoj nik .. ale sobie przypomniec nie moge

gratulacje
napewno dacie rade
a tak wogole Oliwka sliczne imie

trzymam kciuki by wszytsko dobrze sie ulozylo Musi byc dobrze

Czesc Ale sie wyspalam ... poszlam spac o 12stej wstalam o 11 dobrze ze maz w pracy i tego nie widzi

Cytat:
ja też się boję, wstaję z TŻ rano jak o wstaje do pracy i od razu lecę do kibla obaczyć czy wszystko ok, pytam się ciągle TŻ gdzie dziś w pracy jedzie bym mogła jak coś zadzwonić, że jak nie wyjdzie poza miasto to od razu z pracy przyjedzie

Cytat:
Napisane przez kasiuniap1987 Pokaż wiadomość
witam dziewczynki

ja dzisiaj w troszkę lepszym nastroju mąż dzisiaj siedzi ze mną w domciu i zaraz się lepiej czuje wiecie... śniadanie do łózka itd ale chce się wam pochwalić, że dzisiaj pierwszy raz od przeszło 2,5 tygodnia coś sama ugotowała. Cały czas jadłam tylko to co mi przynosili a wogóle nie miałam smaku tzn, cały czas nie mam, shcudło się już niecałe 5 kg ale co zrobic jak sie nie ma apetytu i cały dzień mdli i zbiera na wymioty. A jeśli chodzi o to moje gotowanie to nagotowaliśmy dzisiaj z mężem cały garnek bigosu. Normalnie miałam takiego smaka na niego , że masakra i cieszę się bo zjadłam całe 3 łyżki a więc mój rekord kurcze tylko znowu od wczoraj mam jaką biegunke, leje się ze mnie jak z kranu a co najlepsze to to, że ja prawie nic nie jem więc nie wiem skąd jeszcze ta biegunka, tak samo dzisiaj

ja też mam smaka na coś ciągle ale jak już jem to połowę porcji co kiedyś, już TŻ zauważył że jem mniej że tylko skubie, a z tą biegunką ja bym poradziła się lekarza albo na pogotowie do przychodni pojechała jak mają dyżur, bo dość że się odwodnisz to nic nie jesz a biegunka jest bo tylko pijesz

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
06.02.2019 Kropek http://fajnamama.pl/suwaczki/kw05lel.png
śliweńka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-15, 19:30   #1749
zaaaabcia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lijuana Pokaż wiadomość
Witam nowe mamusie
Ja zjadłam parówki z serem zagryzając bułeczką z masłem orzechowym hehe mój TŻ sie za głowe złapał jak zobaczył co wcinam . Kupujecie sobie coś na zime..mam na myśli spodnie zakrywające cały brzuszek czy cos w tym stylu...bo nie wiem jak mam się przygotować do zimy..
Pandzia jesteśmy z tobą niczym się nie przejmuj i jak lekarz kazał to jak najwięcej staraj się leżeć . może jakies filmy na internecie sobie pooglądaj alob książke poczytaj..ja żeby nie myśleć to tak robie.
czesc

haha nie dziwie ze reakcji Twojego TZeta

aaaa zrobilas mi smaka na parowke ide sobie zrobic

Cytat:
witam dziewczynki

super ze u Ciebie nastroj juz lepszy

Cytat:

Olivia 2.07.2014
Stary 2011-10-15, 19:37   #1750
śliweńka
Zakorzenienie

Cytat:
czesc

haha nie dziwie ze reakcji Twojego TZeta

aaaa zrobilas mi smaka na parowke ide sobie zrobic

super ze u Ciebie nastroj juz lepszy

jeszcze madzialenki nam tu brakuje

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
Stary 2011-10-15, 19:41   #1751
zaaaabcia
Zakorzenienie

Cytat:
jeszcze madzialenki nam tu brakuje
no wlasnie , czemu jej tu jeszcze nie ma?

Olivia 2.07.2014
Stary 2011-10-15, 21:05   #1752
marao
Zadomowienie

GG do marao

Cytat:
Napisane przez aneczka240 Pokaż wiadomość
W Twoim Stylu są listy nawiązujące do wrześniowego artykułu o aniołkowych mamach - przeczytałam i miałam łzy w oczach, wrażliwym nie radzę czytać.
A czytałaś cały artykuł we wcześniejszym numerze? Dopiero się można uryczeć.
Cytat:
Napisane przez Ewunia_1984 Pokaż wiadomość
Czuję się już jakaś ciężka. Kurcze, zaczynam się strasznie opychać. Achhh...niech się ten pierwszy trymestr skończy to wtedy basenik, basenik i tylko basenik
Myślałyście może o jodze? Podobno pomaga w ciąży, ale też czytałam, że nie jest najlepsza dla kobiet w ciąży, które wcześniej jej nie ćwiczyły. Co o tym myślicie???
Ja bym na coś pochodziła, ale nie wiem, co u mnie w mieście jest. Jak narazie lekarz mipozwolił chodzić na basen. Myślę, że zacznę to robić, jak tylko przejdą mi mdłości.

Cytat:
ja na pewno pójdę na dodatkowe 4 tyg.

ja mam umowę na nieokreślony, wrócę do pracy prawdopodobnie na mniejszy etat po macierzyńskim by być chronioną przez rok , bo kredyt hipoteczny trzeba płacić za coś jeszcze urlop wykorzystam stary i nowy po macierzyńskim
Ja też tak zrobię. Mam 10 dni z tego roku czyli w sumie będę miała 36 dni urlopu.

Cytat:
Napisane przez BERBIE Pokaż wiadomość
hale chciałabym się was zapytać ( bo jesteście na bieżąco) co widziałyście na usg w 5t3dc? w poniedziałek mam wizytę i się strasznie denerwuję bo boję się, że coś będzie nie tak a ja nawet nie będę w stanie tego poznać.
Ja w 5tc5d widziałam pęcherzyk, który miał 17 mm
Cytat:
Cały czas jadłam tylko to co mi przynosili a wogóle nie miałam smaku tzn, cały czas nie mam, shcudło się już niecałe 5 kg ale co zrobic jak sie nie ma apetytu i cały dzień mdli i zbiera na wymioty.
A to nie za dużo trochę? Te 5 kg. Dbaj o siebie i trzymaj się jakoś.

onething, debesciara, zabciaaa
Witajcie

Zabcia czemu Madzialenki nie przyprowadziłaś ze sobą?

A mnie męczą mdłości przeokropne. Nic nie mogę jeść, bo zaraz wszystko ląduje w porcelanowym uchu. Porażka totalna Dzisiaj 7tc zaczynam. W piątek idę do kierownika, żeby mu zakomunikować nowinę i poiwedzieć o zwolnieniu, bo teraz to już na pewno nie pociągnę, jak nie wychodzę z kibelka albo z łóżka na zmianę.Kierownik chyba nie będzie szczęśliwy, ale nic mu na to nie poradzę.

Edytowane przez marao
Czas edycji: 2011-10-15 o 21:06
marao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-15, 21:20   #1753
zabka85
Raczkowanie

Smile Dot.: Mamusie Majowo-Czerwcowe 2012

Wiec mozna mnie juz oficjalnie wpisac w liste data porodu 28.05.2012.dzisiaj slyszelismy bicie serduszka naszej fasolki.Cudowne uczucie.Buzkiiii dla wszystkich )))))))))

31 sierpnia zrobiliśmy fasolkę

więc będziemy rodzicami
zabka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-15, 21:21   #1754
niuniuniau
Zadomowienie

Haha dzisiaj parówkowy dzień bo mnie też złapała na nia ochota i pierwszy raz od dobrych kilku miesięcy ją zjadłam

Ja mdłości jeszcze nie mam ale pewnie wszystko przede mną, z Oliwką całe dnie mnie muliło, mam nadzieję, że tym razem będzie lepiej.
Najlepsze jest to, że to drugi raz kiedy się odchudzam i muszę przerwać dietę z powodu ciąży Moja siostra stwierdziła, że koniec u mnie z odchudzaniem bo dorobię się drużyny piłkarskiej

Jednak zrezygnowałam z nadrabiania bo zanim bym wszystko przeczytała to byście dawno zapomniały, że taka się tu w ogóle odezwała więc po prostu będę pisać na bieżąco.
Niechaj Bóg ma w swej opiece człowieka, który Cię naprawdę pokocha. Złamiesz mu serce, śliczna moja, okrutna, psotna kotko, która tak jest nieuważna i pewna siebie, że nie stara się nawet osłaniać swoich pazurków.

Stary 2011-10-15, 21:31   #1755
marao
Zadomowienie

GG do marao

Cytat:
Haha dzisiaj parówkowy dzień bo mnie też złapała na nia ochota i pierwszy raz od dobrych kilku miesięcy ją zjadłam
Też miałam fazę na parówki,ale szybko minęłą i przyszło to co teraz. Tylko bułka z masłem i serem żółtym albo szynką mi wchodzi i ziemniaki.
Stary 2011-10-15, 21:44   #1756
zaaaabcia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marao Pokaż wiadomość
.
onething, debesciara, zabciaaa Witajcie

A mnie męczą mdłości przeokropne. Nic nie mogę jeść, bo zaraz wszystko ląduje w porcelanowym uchu. Porażka totalna Dzisiaj 7tc zaczynam. W piątek idę do kierownika, żeby mu zakomunikować nowinę i poiwedzieć o zwolnieniu, bo teraz to już na pewno nie pociągnę, jak nie wychodzę z kibelka albo z łóżka na zmianę.Kierownik chyba nie będzie szczęśliwy, ale nic mu na to nie poradzę.
czesc

No wlasnie nie wiem ja bylam pewna ze madzia tu juz zagladnela po pierwszej wizycie

Wspolczuje mdlosci Mam nadzieje ze szybko minal ... i nie przejmuja sie kierownikiem Twoje sapomoczucie jest o wiele wazniejsze

Olivia 2.07.2014
Stary 2011-10-15, 22:23   #1757
aneczka240
Wtajemniczenie

Marao - właśnie nie czytałam, ale to chyba lepiej, bo bym się naczytała i bym jeszcze bardziej przestraszona poszła na wizytę niż byłam

U mnie dziś dzień tumiwisizmu totalnego. Zjadłam żurek (bardzo dobry zresztą roboty męża), a potem pojechaliśmy sobie do Sopotu - jodu się nawdychać.
Też miałam ochotę dziś na parówki, ale że w domu brak, to nie zjadłam. Tak samo z pasztetem
Idę zaraz spać, jeszcze mąż kicię wyczesze.
Dobrej nocy

15

aneczka240 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-15, 22:53   #1758
Ewunia_1984
Zadomowienie

Dziewczyny, wiecie jak wygląda badanie przezierności karkowej??? To jest usg dopochwowe czy już przez brzuszek, a to usg może być 3D czy jest normalne???
Ja mam zrobic takie badanie za 2 tygodnie, ale dzisiaj widziałam zdjęcia koleżanki koleżanki, która robiła badania genetyczne (nie wie jak się dokładnie nazywały ) i te zdjęcia był po prostu super! Dzieciaczka było tak widać jakbyście go miały przed sobą i tu nawet nie było mowy o pomyłce w ustaleniu płci, a ona jest w 13tc.
Ewunia_1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-16, 04:22   #1759
zaaaabcia
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny, wiecie jak wygląda badanie przezierności karkowej??? To jest usg dopochwowe czy już przez brzuszek, a to usg może być 3D czy jest normalne???
Ja mam zrobic takie badanie za 2 tygodnie, ale dzisiaj widziałam zdjęcia koleżanki koleżanki, która robiła badania genetyczne (nie wie jak się dokładnie nazywały ) i te zdjęcia był po prostu super! Dzieciaczka było tak widać jakbyście go miały przed sobą i tu nawet nie było mowy o pomyłce w ustaleniu płci, a ona jest w 13tc.
w 13tc juz mozna wiedziec jaka jest plec dziecka?

Olivia 2.07.2014
Stary 2011-10-16, 08:29   #1760
lijuana
Raczkowanie

Cytat:
Pozwole sobie wkleić z google
To jedno z najważniejszych badań przyszłej mamy. Jest całkowicie bezbolesne i bezpieczne. Na czym polega i dlaczego jest tak istotne?

Przezierność fałdu karkowego (NT – Nuchal Translucency) to parametr oceniany w badaniu USG płodu, odzwierciedlający obrzęk tkanki podskórnej w okolicy karkowej. NT to nic innego jak odległość między tkanką podskórną a skórą na wysokości karku płodu.
Pomiar przezierności karkowej płodu to badanie rekomendowane przez Polskie Towarzystwo Ginekologiczne, co oznacza, że każda kobieta w ciąży powinna mieć wykonane USG z uwzględnieniem NT. W Polsce badanie to jest refundowane kobietom po 35 roku życia i można je wykonać w placówkach, które mają podpisany kontrakt z Narodowym Funduszem Zdrowia. W gabinetach prywatnych koszt badania oscyluje w granicach 200 zł.

Zdrowie dziecka

Badania NT pozwala z dużą dokładnością określić ryzyko wystąpienia u dziecka nieprawidłowości chromosomowej, wad serca i innych chorób uwarunkowanych genetycznie (zespół Downa, Edwardsa, Patau).

Jak przebiega badanie?

Pomiar NT warto wykonać, zwłaszcza, że badanie jest całkowicie bezpieczne i nieinwazyjne (dokonywane jest przez powłokę brzuszną). Ocenę przezierności karkowej powinno dokonywać się wtedy, gdy wartość pomiaru ciemieniowo - siedzeniowego płodu (CRL) oscyluje pomiędzy 45 a 84 mm, co odpowiada 11.3 a 13.6 tyg. ciąży. Badanie przeprowadzone później bądź wcześniej jest niewiarygodne. Powinno ono być przeprowadzone przez odpowiednio wyszkolonego lekarza, dysponującego wysokiej jakości sprzętem.
Wartość przezierności karkowej nie powinna przekraczać 2,5 mm. Wynik powyżej tej wartości traktowany jest jako nieprawidłowy. Nieprawidłowy wynik to jeszcze nie wyrok. Nie oznacza on choroby a jedynie podwyższone ryzyko choroby dziecka, które trzeba zweryfikować. W takiej sytuacji lekarz zleca dodatkowe badania takie jak na przykład amnipunkcja, echo serca.

Ja nie miałam tego badania ale co mnie zdziwiło podczas usg mojego maluszka już było widać przez brzuszek a to dopiero 8 tydz był
Stary 2011-10-16, 08:55   #1761
22nika27
Rozeznanie

Cytat:
Witajcie, wklejam Wam opis badania I prenatalnego, czyli USG GENETYCZNEGO które się robi mięszy 11 a 13 tyg. :
I badanie prenatalne
Badanie USG pomiędzy 11-13+6 tygodniem ciąży jest refundowane przez Narodowy Fundusz Zdrowia.
Celem badania ultrasonograficznego pomiędzy 11-13+6 tygodniem ciąży (tzw. „USG genetycznego”, I badania prenatalnego) jest ocena ryzyka wystąpienia u dziecka zaburzeń genetycznych (czyli aberracji chromosomalnych, trisomii), między innymi zespołu Downa, zespołu Edwarda, zespołu Patau’a i innych. Badanie może być wykonane, jeżeli długość dziecka wynosi pomiędzy 45 – 84mm a wiek ciążowy pomiędzy 11-13+6 tygodniem ciąży. Badanie to jest wykonywane głowicą przezbrzuszną (w przypadku znacznej otyłości – przezpochwową) i obejmuje ocenę:
  • przezierności karkowej (NT – Nuchal Translucency)
  • kości nosowej (NB – Nasal Bone)
  • przepływu w przewodzie żylnym (DV – Ductus Venosos)
  • przepływu przez zastawkę trójdzielną (TR – Tricuspid Regurgitation)
  • kąta twarzowego (FA – Facial Angle)
W razie nieprawidłowego wyniku badania ultrasonograficznego, oferujemy wykonanie testu podwójnego (test PAPP-A), który w połączeniu z badaniem USG może wykryć do 95% wad genetycznych u płodu.

Ja jestem na nie zapisana bez uzgodnienia z lekarką, bo w tym centrum w ramach NFZ czeka się miesiąc na to badanie więc zapisałam się sama i muszę tylko skierowanie od lekarki mieć przy tej wizycie. Ja mam 25 lat, wcześniej ciąża obumarła więc są podstawy do tego aby mi moja pani doktor wypisała skierowanie.
Badanie jest w 3D, więc nie wszędzie można je zrobić (dlatego ja będę musiała pokonać 60km do Poznania), a bez skierowania koszt takiego badania to 200zł.

W 12 tyg widać już płeć dziecka na zwykłym usg też , chyba że się odwróci albo zasłoni to wówczas nici z podglądania .
22nika27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-16, 09:01   #1762
marao
Zadomowienie

GG do marao

Cytat:
a potem pojechaliśmy sobie do Sopotu - jodu się nawdychać.
Zazdroszczę Ci tej bliskości do morza. Też bym sobie powdychała jodu z przyjemnością.
Stary 2011-10-16, 09:24   #1763
aneczka240
Wtajemniczenie

Cytat:
Zazdroszczę Ci tej bliskości do morza. Też bym sobie powdychała jodu z przyjemnością.
Powiem tak, my, od kiedy się tu przeprowadziliśmy (ok.1,5 roku temu) nad morzem/zatoką byliśmy może z kilkanaście razy. W wakacje teraz byliśmy częściej, bo rodzinka do nas zajechała i z dzieciakami jeździliśmy, a żeby tak sami, to kilka razy tylko byliśmy. Jak morze było od nas 250 km, to potrafiliśmy co weekend na gofry do Gdyni pojechać w dzień i tego samego dnia wrócić, a teraz, jak się to ma pod nosem, to już się nudzi Mam nadzieję, że wiesz, o co mi chodzi

Ja już obudzona, mąż poleciał po pasztet do Stokrotki i keczup włocławski, bo mamy Hellmans Sicilia i nie mogę go do ust wziąć. Tak jak przed ciążą mi smakował, tak teraz za nic w świecie go nie zjem (dostaliśmy zapas od mojej mamy i tak zużywamy, ale ogólnie u nas włocławski rulez )
Po wczorajszym spacerze obudziłam się dziś z lekkim katarem i chrypką - cały dzień spędzę w wyrku, z ciepłą herbatką z miodem i cytrynką.
Miłego dnia

15

Stary 2011-10-16, 09:32   #1764
marao
Zadomowienie

GG do marao

Cytat:
Powiem tak, my, od kiedy się tu przeprowadziliśmy (ok.1,5 roku temu) nad morzem/zatoką byliśmy może z kilkanaście razy. W wakacje teraz byliśmy częściej, bo rodzinka do nas zajechała i z dzieciakami jeździliśmy, a żeby tak sami, to kilka razy tylko byliśmy. Jak morze było od nas 250 km, to potrafiliśmy co weekend na gofry do Gdyni pojechać w dzień i tego samego dnia wrócić, a teraz, jak się to ma pod nosem, to już się nudzi Mam nadzieję, że wiesz, o co mi chodzi

Po wczorajszym spacerze obudziłam się dziś z lekkim katarem i chrypką - cały dzień spędzę w wyrku, z ciepłą herbatką z miodem i cytrynką.
Miłego dnia
Wiem, wiem o co Ci chodzi. Mam znajomych w Gdańsku i oni zawsze tak samo mówią, że nad morzem ostatnio byli dwa lata temu, a ja zawsze w szoku jestem. Ale ja to rozumiem. Ja też mogę mieć coś pod nosem a w ogóle tam nie chodzę.

Kuruj się kochana
Stary 2011-10-16, 09:44   #1765
aneczka240
Wtajemniczenie

Cytat:
Wiem, wiem o co Ci chodzi. Mam znajomych w Gdańsku i oni zawsze tak samo mówią, że nad morzem ostatnio byli dwa lata temu, a ja zawsze w szoku jestem. Ale ja to rozumiem. Ja też mogę mieć coś pod nosem a w ogóle tam nie chodzę.

Kuruj się kochana
Dzia
Ale to tak jest, jak się ma pod nosem, to już tak nie cieszy, jak jest daleko
Już wciągam bułki z pasztetem i keczupem. Herbatka się studzi, a potem wrzucę cytrynkę i miód

15

Stary 2011-10-16, 10:24   #1766
niuniuniau
Zadomowienie

Cześć dziewczyny
Cytat:
Dzia
Już wciągam bułki z pasztetem i keczupem. Herbatka się studzi, a potem wrzucę cytrynkę i miód
Smacznego Ja dzisiaj znowu parówki
Po południu wybieramy się do rodziców na imieniny mamy i pewnie od razu im powiemy nowinę.

Co do morza to ja byłam chyba tylko raz i to dawno temu, jakoś sie wtedy zraziłam i nie chciałam tam jeździć. Za to teraz chętnie bym pojechała pospacerować nad brzegiem ale to pewnie dopiero za jakiś czas z dwójką małych brzdąców

Stary 2011-10-16, 10:25   #1767
śliweńka
Zakorzenienie

Cytat:
no wlasnie , czemu jej tu jeszcze nie ma?

Cytat:
A czytałaś cały artykuł we wcześniejszym numerze? Dopiero się można uryczeć.

Ja bym na coś pochodziła, ale nie wiem, co u mnie w mieście jest. Jak narazie lekarz mipozwolił chodzić na basen. Myślę, że zacznę to robić, jak tylko przejdą mi mdłości.

Ja też tak zrobię. Mam 10 dni z tego roku czyli w sumie będę miała 36 dni urlopu.

Ja w 5tc5d widziałam pęcherzyk, który miał 17 mm

A to nie za dużo trochę? Te 5 kg. Dbaj o siebie i trzymaj się jakoś.

onething, debesciara, zabciaaa
Witajcie

to jak ja
ja wczoraj zaczęłam 13tydzień, nie martw się najgorsze jest że musi minąć trochę czasu by przeszły mdłości, jak dostaniesz chorobowe to dobrze ja też nie wyobrażałam sobie chodzić do pracy w takie mdłości ja jak myślałam że muszę tyle jeszcze się męczyć to jedyne co mnie trzymało to że fasolka rośnie i w końcu kiedyś mdłości miną a fasola zacznie męczyć pobudkami w nocy

Cytat:
czesc

No wlasnie nie wiem ja bylam pewna ze madzia tu juz zagladnela po pierwszej wizycie

Wspolczuje mdlosci Mam nadzieje ze szybko minal ... i nie przejmuja sie kierownikiem Twoje sapomoczucie jest o wiele wazniejsze
nie zaglądnęła zapraszała mnie na odległe planowanie ale tu nie wstąpiła

Cytat:
Dzia
znam przypadki że mieszkają nad morzem a wcale nie jeżdżą na plaże

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
Stary 2011-10-16, 10:43   #1768
kapukat
Zakorzenienie

hej dziewczyny - ja dzisiaj na badania idę, zobaczymy co mi lekarz powie.
a co do badań przezierności karku - to ja ich nie chcę robić - naczytałam się jak dziewczyny po takich badaniach reagowały i jak płakały po diagnozie jest źle. Po co mi to i tak już nic nie poradzę na wady genetyczne. A chociaż do końca ciązy nie będę się tym zamartwiać....
oj morza wam zazdroszczę - tak jak ogólnie uwielbiam góry, to odkąd jestem w ciazy ciągle ciągnie mnie do morza.
Stary 2011-10-16, 10:45   #1769
śliweńka
Zakorzenienie

z jednej strony już się martwic nie trzeba bo wiadomo że dziecko będzie zdrowe a z drugiej jest ta niepewność jak nie zrobisz, ale na te z igłą do brzucha bym się nie zgodziła zrobić, tylko na te usg co kiedyś dziewczyny pisały że mierzy na usg płód jeśli dobrze pamietam

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018

Edytowane przez śliweńka
Czas edycji: 2011-10-16 o 10:50
Stary 2011-10-16, 10:50   #1770
kapukat
Zakorzenienie

Sliweńka a jak tam Twoje samopoczucie?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości