Nasze Codzienne Jadłospisy XV - Strona 113 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-10-16, 11:32   #3361
karola11
Wtajemniczenie

Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XV

Cytat:
Napisane przez morphine88 Pokaż wiadomość
karola11, dzięki . Wczoraj może i faktycznie objętościowo było mniej, ale II śniadanie miałam o 15, obiad (baaaardzo sycący) o 17 i kolację wcisnęłam o 20, chociaż dalej byłam najedzona po obiadzie . Poza tym miałam ochotę na tą makrelę. ^^
Jesteś na U, więc możesz jeść to, na co masz ochotę, tym bardziej, jeżeli jest to taka makrela

---------- Dopisano o 11:32 ---------- Poprzedni post napisano o 11:31 ----------

Cytat:
Napisane przez SweetCherry87 Pokaż wiadomość
Wczorajsze U

Śn. miska kaszy jęczmiennej na mleku 3,2 z cynamonem, figami i rodzynkami
kawa czarna, mocnaok
II śn. ogromne jabłko, miseczka budyniu waniliowego z galaretką gruszkowąmyślę,że ok
O. wielki (250g) filet z pangi w ziołach pieczony, sałatka z pomidora, oliwek, rzodkiewki, ogórków, selera, kapusty i cebuli z sosem chrzanowymnie jadasz węgli do obiadu? poza tym ok
po: kromka chałki z kruszonką- jeszcze ciepłafajnie
Podw. kawałek ciasta serowego z budyniem, jabłkami i galaretką, pasek milki waniliowej, Ricoreok
K. 2 x razowiec ze słonecznikiem: 1)masło, karp po grecku, sałatka z ogórka, cebulki, natki, 2)masło, norweski karmelowy ser żółty, sporo papryki swiezej
plaster golonki w galarecieok

Do oceny!
takie zdrowe U osoby jedzącej to,na co ma ochotę, więc spoko
Stary 2011-10-16, 11:44   #3362
PoProstuIzka
Raczkowanie

Dzisiejsze U :

I- Bułka wieloziarnista zapiekana z pieczarkami podsmażonymi na masełku (sporo) i startym s. żółtym i 2 parówki z szynki (podobno 93% mięsa

II-garść krakersów o różnych kształtach 0,75 l soku z czerwonych owoców (z biedry

III-gulasz wołowy (takie dwie salaterki (małe miseczki),miseczka kapusty kiszonej z oliwą i cukrem+parę kopytek (babcia duże robi,bd ok 6-7)+0,5 l wody+5 kulek ziemniaczanych <takie smażone> (podkradłam dziadkowi )

IV-garść laskowych+kilka małych jabłuszek+0,5 l soku (tego jak wyżej)
+jogobella jagodowa albo brzoskwiniowa

V-grahamka z ramą,serem żółtym i keczupem+troszkę rybki w sosie pomidorowym+0,5 l wody+szklanka soku (jak wyżej)

Płyny : 1,6 l soku,1 l wody

I jak dzisiaj ?
PoProstuIzka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-16, 13:12   #3363
SweetCherry87
Zakorzenienie

GG do SweetCherry87

Cytat:
Napisane przez karola11 Pokaż wiadomość
[/COLOR]
takie zdrowe U osoby jedzącej to,na co ma ochotę, więc spoko
Dziękuję za spojrzenie. Wczoraj akurat obiad bez węgli, czasem jadam, czasem nie, zależy od apetytu... no chyba, że są ziemniaki to wtedy nie jem dlatego, że nie lubię
Ogólnie głodna nie chodzę i jem to na co mam ochotę!
SweetCherry87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-16, 13:59   #3364
ewelajnek
Raczkowanie

Proszę o ocenę P:

śniadanie(po 10): dwie duże kromki chleba wiejskiego z masłem, twarożek( ok.1/3 kostki twarogu tłustego, kilka łyżek śmietany 12%),warzywa
drugie śniadanie: garść mieszanki studenckiej
obiad(praktycznie po 2 śniadaniu):
-porcja zupy ogórkowej z ziemniakami
-ok.60 g białego ryżu(ponad pół paczki);warzywa na patelnię polane łyżką oliwy, kurczak duszony na maśle w papryce
podwieczorek: serek wiejski z miodem, kromka z dżemem
kolacja: dwie kromki razowca z serem i szynką
po:jabłko gigant

Czy jest wystarczająco?
ewelajnek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-16, 15:30   #3365
morphine88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ewelajnek Pokaż wiadomość
Proszę o ocenę P:

śniadanie(po 10): dwie duże kromki chleba wiejskiego z masłem, twarożek( ok.1/3 kostki twarogu tłustego, kilka łyżek śmietany 12%),warzywa twarogu mogło być 1/2 kostki, ale może być
drugie śniadanie: garść mieszanki studenckiej to przekąska, mogłaś do tego zjeść np. sałatkę owocową
-ok.60 g białego ryżu(ponad pół paczki);warzywa na patelnię polane łyżką oliwy, kurczak duszony na maśle w papryce ładnie
podwieczorek: serek wiejski z miodem, kromka z dżemem fajnie
kolacja: dwie kromki razowca z serem i szynką masło było?
po:jabłko gigant ok

Czy jest wystarczająco?
jest ok.
jadłospis mi się podoba, ale mam mieszane uczucia co do tego, jak wielką wagę przywiązujesz do tego całego przytycia.

`I like living on the edge
and seeing what's on the other side!
Steven Tyler
morphine88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-16, 16:07   #3366
julink
Raczkowanie

dzisiejsza Rka,bardzo proszę o ocenę,bo mam jakiś zastój ostatnio,w ogole czuję się taka pełna-moze to wina tego,ze spoznia mi sie okres juz dwa tygodnie, przez stres...
sniadanie-2 kromki chleba razowego-jedna z tunczykiem i pomidorem,druga z plastrem mozarelli light,salata i pomidorem. Kawa
sniadanie 2-garsc migdałów
obiad-kawałki kurczaka gotowanego(udko i piersc), 2 gotowane marchewy, 3 lyzki ryżu basmati+sos od potrawki.
podwieczorek-polowa jablka i rzucilam sie na 2 ciasteczka Lu Go(kurcze,potrzebowalam czegos slodkiego od zaraz;/ a i tak dlugo sie trzymalam bez slodyczy,ratowalam sie warzywami..)
kolacja-tu pewnie bedzie jakas jajecznica,stawiam ostatnio na białko na kolację-próbuję bo wczesniej tylko węgle.

Edytowane przez julink
Czas edycji: 2011-10-16 o 16:09
julink jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-16, 16:27   #3367
fioleciasto
Zakorzenienie

U dzisiaj jakoś mniej ogólnie chyba, ale tak niedzielnie

Śniadanie
3 tosty francuskie - robione przez tż

Obiad (brak II śniadania, bo wstaliśmy późno)
W zasadzie ziemniaki zostały z wczoraj, a nic mi się nie chciało do nich więcej kombinować więc wyszedł taki obiad- nie obiad
Talerz ziemniaków zapiekanych w piekarniku z przyprawami, masłem, utartym żółtym serem i bułką tartą
Pół ogórka małosolnego
Plasterki szynki drobiowej

Podwieczorek
Parę łyżek lodów waniliowo- truskawkowych z kawałkami czekolady, sosem i takimi tam- movenpick (pyszności )

Kolacja- jeszcze nie było, ale tak sobie myślę, że wpadnie
serek śmietankowy z miodem i kromka chleba tostowego

Wpadnie też jeszcze pewnie podjadana szynka (lubię tak ) i jakieś warzywa do pochrupania.

Do picia: czarne kawy, herbata zielona, herbata imbirowa, woda

Najszczęśliwsza na świecie podwójna mama

2021 :82
2022 :26

Edytowane przez fioleciasto
Czas edycji: 2011-10-16 o 16:29
fioleciasto jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-16, 17:51   #3368
jagoda1616
Raczkowanie

dawno mnie tu nie było a oto moje PpP co sądzicie?

Śniadanie; jajecznica z 2 jajek na mleku grahamka z masłem pomidorem cebulką inka z mlekiem 2 % i cukrem

2 Śniadanie; drożdżówka z serkiem homogenizowanym waniliowym vitaminka
jabłko
Obiad; 2 gałki xziemniaków z masłem mięsko mielone sos buraczki talerz rosołu z makaronem kompot z cukrem
Podwieczorek; 2 kawałki kremówki mamy kakao z cukrem
po kisc winogron
kolacja; 2 kromki razowca z masłem szynką serem żółtym sałata i warzywa inne herbata z cytryna i łyżeczką miodu,

i jak?
jagoda1616 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-16, 19:17   #3369
Zelka_07
Raczkowanie

niby R

Ś: woda z cytryną, kawa czarna, jajko na twardo, berlinka, bułka ziarnista na pół każda połówka z połówką plasterka sera capresi, masłem i pomidorem
2ś: w mcdonaldzie: kawa latte, paluszek z mozarelli, 2 jabłka z zestawu dla dzieci
o: jajecznica z 3 jaj z cebulką i grzybkami leśnymi, pomidor ze szczypiorem
znowu kawa czarna i 1 herbatnik
k: wiejski lekki ze szczypiorem, berlinka
do tego herbaty czerwone i woda

dziś bez sportu
ktoś oceni
Stary 2011-10-16, 19:23   #3370
zielona_zabcia
Rozeznanie

eR; (ale muszę już z nią konczyć, waga pokazuje 54kg i 62cm w talii-czyli cel osiągnięty! Tylko boję się przejść na U, bo jedno kosmiczne jojo już było )

woda z cytryną i octem; kawa z mlekiem;
I.kluski serowe (twaróg,jaja,3ł.mąki pp, sól, cukier) z prażonym w cynamonie jabłkiem i łychą masła; biały michałek
II.filet z indyka parowany z ziołami;brukuły,cukinia,p apryka,cebula, pomidor, czosnek, zioła-duszone z masłem;
III.serek homogenizowany naturalny z orzechami włoskimi kakao i cynamonem; pasek Ritter Sport Schoco-Duo; kawka z mlekiem;
IV.kawał duży makreli wędzonej; kroma żytniego z masłem sałatą, papryką i serem edamskim; herbata z cytryną i miodem, Fervex;

rano 1,5h basen; a po południu ćwiczenia rozciągające dla przyjemności
(i choróbsko mnie złapało,)

i jak? co dadać aby nie chudnąć? Nie liczę kcal. i nie zamieżam tego robić.
Może więcej owoców? Boję się znów przytyć, już raz to przeżyłam.

zaręczona 30.03.2012
mama maleńkiego Miłoszka 17.07.2012
niedługo żona
niedługo matura
wygrałam swoje życie !
zielona_zabcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-16, 19:28   #3371
Ainnel
Zadomowienie

R.
ś: serek wiejski lekki 200g z amarantusem, sezamem i suszoną żurawiną. jabłko. kubek pokrzywy z cytryną.
IIś: grahamka (sucha, biednie trochę).
o: kotlety z zielonej soczewicy, pieczarek i kaszy jaglanej. 1/3 woreczka dzikiego ryżu. papryka czerwona ze słoika.
p: kromka razowca z czosnkiem, pomidorem i sosem czosnkowym na jogurcie naturalnym (jestem przeziębiona ). multiwitamina do picia.
k: omlet z dwóch jajek z ketchupem.

Edytowane przez Ainnel
Czas edycji: 2011-10-16 o 19:30
Ainnel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-16, 19:42   #3372
paulownia
Zakorzenienie

Witam tu jeszcze nie zagladalam. Przymierzam sie do wprowadzenia rozsadnej diety od jakiegos czasu, przeczytalam 10 PZ i artykulu dr Berardiego - podoba mi sie. Dzis jeszcze jadlospis mialam rozchwiany, obiad jakos dziwnie sie jadlo bez weglowodanow - piers indyka, i spora kupka warzyw roznistych. Ale nawet sie tym najadlam.
Jestem bardzo przywiazana do weglowodanow - ciezko mi bedze bez chleba. No i mam slabosc do slodyczy. Poza tym zwykle jadam cztery razy dziennie i ta kolacje ciezko mi wepchnac, bo po 18 w ogole nie chce mi sie jesc. Teraz z trudem wpycham serek wiejski i pomidor.
Od jutra zaczynam tak bardziej porzadnie (dzis jeszcze wyjadlam resztke chipsow i orzeszkow z soboty) bede umieszczala jadlospisy i prosze o wskazowki ewentualne
Wzrost 172, waga 65 kg..chcialabym schudnac ze 3-5 kg.
paulownia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-16, 19:51   #3373
morphine88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zielona_zabcia Pokaż wiadomość
eR; (ale muszę już z nią konczyć, waga pokazuje 54kg i 62cm w talii-czyli cel osiągnięty! Tylko boję się przejść na U, bo jedno kosmiczne jojo już było ) zazdroszczę

I.kluski serowe (twaróg,jaja,3ł.mąki pp, sól, cukier) z prażonym w cynamonie jabłkiem i łychą masła; biały michałek poprosiłabym o dokładniejszy przepis
II.filet z indyka parowany z ziołami;brukuły,cukinia,p apryka,cebula, pomidor, czosnek, zioła-duszone z masłem; jak przechodzisz na U, to spróbuj dodawać złożone węgle do obiadu
III.serek homogenizowany naturalny z orzechami włoskimi kakao i cynamonem; pasek Ritter Sport Schoco-Duo; kawka z mlekiem; świetnie
IV.kawał duży makreli wędzonej; kroma żytniego z masłem sałatą, papryką i serem edamskim; herbata z cytryną i miodem, Fervex; pięknie, tylko ten fervex niepotrzebny ładnie to tak chorować? zdrowia życzę!

(i choróbsko mnie złapało,) super

Może więcej owoców? Boję się znów przytyć, już raz to przeżyłam. a tak wyglądał Twój jadłospis na R? wybacz, ale nie śledziłam dokładnie, a ten oceniam, bo mi się bardzo podoba. Ja jem podobnie na U i nie tyję, ale jeśli Ty chudniesz (wtedy dodaj jakieś węgle, słodycz, więcej chleba może albo po prostu jeden posiłek) to tylko pozazdrościć
jw.
EDIT: tak jeszcze z ciekawości zapytam: ile masz wzrostu?

Moje dzisiejsze U:
/muszę w końcu zarzucić to podjadanie /:

1. 2 kromki chleba żytniego 100% na zakwasie z masłem orzechowym, sahlab (słodki napój egipsko-budyniowy z wanilią - dokładny przepis na blogu ).
2. porcja sałatki waldorf z majonezem i jogurtem, piętka chleba jw.
3. pikantne szaszłyki z kurczaka z papryką i pomidorem, sałatka z kaszy kuskus i buraków.
wpadło trochę (trochę dużo ) plastrów polędwicy drobiowej, owoców z sałatki waldorf i.. chyba wszystkie orzechy z niej wybrałam
rozgrzewka + 40 minut siłowych + rozciąganie
po: garść winogron
4. 2 jajka na miękko, 2 kromki chleba jw. z serkiem kanapkowym chrzanowym i polędwicą drobiową (grubo), pomidor.
do must be the music wpadnie pewnie tona marchewek i herbata zielona, jak to na mnie przystało .

i jak to wygląda?
strasznie fajnie działają na mnie te ćwiczenia siłowe, chociaż męczą jak mało co liczę przy okazji na jakieś efekty ^^

`I like living on the edge
and seeing what's on the other side!
Steven Tyler

Edytowane przez morphine88
Czas edycji: 2011-10-16 o 19:57
morphine88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-16, 19:57   #3374
olik187
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ewelajnek Pokaż wiadomość
Proszę o ocenę P:

śniadanie(po 10): dwie duże kromki chleba wiejskiego z masłem, twarożek( ok.1/3 kostki twarogu tłustego, kilka łyżek śmietany 12%),warzywa
drugie śniadanie: garść mieszanki studenckiej
-ok.60 g białego ryżu(ponad pół paczki);warzywa na patelnię polane łyżką oliwy, kurczak duszony na maśle w papryce
podwieczorek: serek wiejski z miodem, kromka z dżemem
kolacja: dwie kromki razowca z serem i szynką
po:jabłko gigant

Czy jest wystarczająco?
wszystko zależy od tego czy na tym tyjesz jeśli tak to jak najbardziej wporzadku;p

i od razu moje U;p

śniad; bułka ziarnista z masłem na pół z serem żóltym/ serkiem w i konfiturą malinową, jajecznica z 2 jaj z cebulka na maśle, pomidor, ogórek

2śniad; owsianka z budyniem waniliowym, gruszka i jabłko;kawa z mlekiem
obiad; spaghetti z mielonym mięskiem (cielęcina)i domowej roboty sosem pomidorowym

podw; 3 gałki lodów w grycanie (karmelowe,pinacolada, straciatella)

kolacja; grahamka z masłem, całka puszka tuńczyka w sałatce meksykańskiej, duża czerwona papryka

Edytowane przez olik187
Czas edycji: 2011-10-16 o 20:08
olik187 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-16, 20:03   #3375
ifellinlovewithadeadboy
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zielona_zabcia Pokaż wiadomość
eR; (ale muszę już z nią konczyć, waga pokazuje 54kg i 62cm w talii-czyli cel osiągnięty! Tylko boję się przejść na U, bo jedno kosmiczne jojo już było ) kurcze teraz to mnie zaskoczyłaś tymi 54kg! jeśli dobrze kojarzę i pamiętam to jeszcze całkiem niedawno startowałaś z minimum 10kg więcej, mam nadzieję, że nie osiągnęłaś tego żadną głodówką ani niczym podobnym w każdym razie gratuluję

I.kluski serowe (twaróg,jaja,3ł.mąki pp, sól, cukier) z prażonym w cynamonie jabłkiem i łychą masła; biały michałek ok, fajnie i luźno
II.filet z indyka parowany z ziołami;brukuły,cukinia,p apryka,cebula, pomidor, czosnek, zioła-duszone z masłem; tu mogły być jakieś węgle, ale wiadomo, mogłaś nie mieć ochoty po prostu
III.serek homogenizowany naturalny z orzechami włoskimi kakao i cynamonem; pasek Ritter Sport Schoco-Duo; kawka z mlekiem; super
IV.kawał duży makreli wędzonej; kroma żytniego z masłem sałatą, papryką i serem edamskim; herbata z cytryną i miodem, Fervex; i tu też ok

(i choróbsko mnie złapało,)

Może więcej owoców? Boję się znów przytyć, już raz to przeżyłam.

no zdecydowanie więcej owoców, bo ja tu obecnie nie widzę żadnych ale tak poza tym myślę, że nie powinno być większych problemów z przejściem z R na U skoro już teraz spokojnie na luzie wpadają słodycze w małych ilościach i pieczywo na kolację

i wrzucam moje U:

1śniadanie: płatki orkiszowe gotowane na wodzie z prażoną gruszką, miodem, rodzynkami, masłem orzechowym zalane jogurtem naturalnym wymieszanym z cynamonem (jedna z ulubionych )
2śniadanie: dwie kromki razowca z masłem:
filetem z indyka, ogórkiem i pomidorem,
serem brie, pomidorem, bazylią, skropione oliwą,
kilka pierniczków korzennych ; herbata cynamonowo-migdałowa z miodem
obiad: zupa krem z dyni z cebulką, marchewką i brukselką, podawana z kleksem jogurtu naturalnego, podprażonymi pestkami dyni i grzankami razowymi
podwieczorek: serek homo waniliowy z mandarynkami, domowymi powidłami śliwkowymi i płatkami migdałowymi; pokrzywa z herbatą malinową i miodem
kolacja: omlet z 2 jaj smażony na maśle z filetem z indyka, serem żółtym, papryką, ziołami i ketchupem

Edytowane przez ifellinlovewithadeadboy
Czas edycji: 2011-10-17 o 15:45
ifellinlovewithadeadboy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-16, 20:13   #3376
zielona_zabcia
Rozeznanie

Cytat:
jw.
1).twaróg zmielić dwukrotnie, dodać jajko, mąkę szczyptę soli i cukier do smaku. Wymieszać dokładnie. Małe porcje ciasta (będzie bardzo klejące) wałkować na podsypanej mąką stolnicy i kroić na ok. czterocentymetrowe kluseczki. Gotować we wrzącej, lekko osolonej wodzie, ok. 2 minutod wypłynięcia. jabłko wiesz jak się praży kluski przysmażone na maśle z cynmonem i kładzine na jabłku, mniam.
2).nie dam rady, mam za mały żałądek, ale jutro może zjem puree ziemniaczne z masłem,-lekkostrawne.
3).nie wstawiałam często jadłospisów, i nie będę wstwiać, ten weekend mam luźniejszy, to zajrzałam bo lubię to forum
Moje odchudzanie to jakaś masakra. Długo by opowiadać.
Ale wkońcu się ogarnęłam nie spinałam, wzięłam za sport, zmieniłam podejście i schudłam 15kg.
tak, na takim jedzeniu chudnę, tylko już nie chcę bo tak jest dobrze.
Potem mogę mieć same kłopoty.
dodam do obiadu ziemniaki, i więcej owoców

dziękuję

zaręczona 30.03.2012
mama maleńkiego Miłoszka 17.07.2012
niedługo żona
niedługo matura
wygrałam swoje życie !

Edytowane przez zielona_zabcia
Czas edycji: 2011-10-16 o 20:15
zielona_zabcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-16, 20:42   #3377
pozytywna-wariatka
Zadomowienie

witam z Erką niedzielną.

1śn - koktajl białkowy na mleku 2 %
1h siłowni
2śn - 120g grillowanej piersi kurczaka, dwie duże łyżki kuskusu, groszek z marchewką na parze.
3śn - kawa z mlekiem, duża garść migdałów, łyżeczka masła orzechowego - taka przekąska.
obiad - porcja pełnoziarnistych klusek serowych z cynamonem i jogurtem naturalnym.
kolacja - makrela w ostrym sosie pomidorowym z suszonymi pomidorami.

---------- Dopisano o 20:42 ---------- Poprzedni post napisano o 20:23 ----------

Cytat:
jw.
EDIT: tak jeszcze z ciekawości zapytam: ile masz wzrostu?

Moje dzisiejsze U:
/muszę w końcu zarzucić to podjadanie /:

1. 2 kromki chleba żytniego 100% na zakwasie z masłem orzechowym, sahlab (słodki napój egipsko-budyniowy z wanilią - dokładny przepis na blogu ).
2. porcja sałatki waldorf z majonezem i jogurtem, piętka chleba jw. nie znam sałatki, ale brzmi fajnie.
3. pikantne szaszłyki z kurczaka z papryką i pomidorem, sałatka z kaszy kuskus i buraków. kuskus to nie kasza, choć tak się mówi - mniam.
wpadło trochę (trochę dużo ) plastrów polędwicy drobiowej, owoców z sałatki waldorf i.. chyba wszystkie orzechy z niej wybrałam
rozgrzewka + 40 minut siłowych + rozciąganie
po: garść winogron
4. 2 jajka na miękko, 2 kromki chleba jw. z serkiem kanapkowym chrzanowym i polędwicą drobiową (grubo), pomidor. fajnie.
do must be the music wpadnie pewnie tona marchewek i herbata zielona, jak to na mnie przystało .

i jak to wygląda?
strasznie fajnie działają na mnie te ćwiczenia siłowe, chociaż męczą jak mało co liczę przy okazji na jakieś efekty ^^
Fajnie, luźne i zdrowe U, ja też bym się tym tyciem nie przejmowała ( póki co ) poczekaj jeszcze trochę, mięśnie czasem zatrzymują sporo wody. Zobaczymy.
pozytywna-wariatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-16, 20:46   #3378
Phynn
Zakorzenienie

dzisiejsze U, które w ogóle mi się nie podoba

-bułka orkiszowa na pół; 1) z sosem chrzanowym,ketchupem, szynką z indyka i korniszonem ; 2) z twarożkiem i pomidorem;

-kawa z mlekiem waniliowym, paluszek Prince Polo, kawałek Wedlowskiej czekolady pomarańcza&chili,

/ćwiartka jabłka i marchewka przed obiadem/

-roladka - pierś z kurczaka z pesto, przyrządzona na parze; dużo surówki z kapusty kiszonej,jabłka,marchewki i cebulki

-banan, 3 jakieś ciacha kruche

-miseczka twarożku, dużo mieszanki bakaliowej (pestki dyni i słonecznika, płatki kokosa, migdała,żurawina,rodzynki )

Rozsunąć suwak, by
Zdjąć skafander ciała
Zapomnieć
Wejść w nowe życie
W zwiewnej sukience

Phynn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-16, 21:03   #3379
pozytywna-wariatka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez karola11 Pokaż wiadomość
Szczerze? Boję się zejść z eRki. I nie bardzo wiem, jak się za to zabrać. Czy kalorycznie zostać przy tej liczbie kalorii, którą do tej pory jem, tylko dołożyć węgle do obiadu (może nie codziennie,ale zwiększyć ich ilość w diecie), czy może zrobić tak,żeby np. dołożyć 100kcal pierwszego tygodnia i następnego kolejne 100 kcal. Tak stopniowo. I tym samym zwiększyć np. I śniadanie i II śniadanie.Albo śniadanie i obiad. Nie wiem po prostu jak do tego podejść,żeby zostać przy wadze, którą mam a nie przytyć, bo tak mi jest najlepiej
Ja Ci powiem tak - w zeszłym roku jak schodziłam z Erki to po prostu zaczęłam normalnie jeść - tutaj trochę tego, tu trochę tamtego, ale baardzo, bardzo powoli. Przed świętami - początek grudnia - a już na święta jadłam normalnie. Trzymałam się ładnie cały rok - i trzymałabym się dalej, potem odstawiłam tabsy, trochę zawirowań, wakacje i znów mam do zrzucenia te 2-3kg ale to z mojej winy bo serio szalałam Nie bawiłam się w liczenie, starałam się po prostu to tu dołożyć, to tam. ( ale moje U zawsze było trochę Erkowe. )

Dzisiejsze jadło:

Podam dzisiaj wyjątkowo godziny bo wcześnie wstałam

I śniadanie 5:30 :
mała kromka chlebka tureckiego z miodem - na zagrychę przed zrobieniem śniadania,
2 długie kromki żytniego chleba na zakwasie ze serkiem kanapkowym, 2 plastry drobiowej szynki, jajko gotowane,pomidor fajnie, fajnie, jaki to chlebek turecki?

II śniadanie 9:30 :
Owsianka - 3 czubate łyżki na 1/2 szklanki mleka sojowego, garść rodzynek, morela suszona, łyżeczka maku, jabłko, mała kromka tureckiego bez niczego fajnie.

III(obiad) będzie ok 13:30 :
pulpeciki z indyka gotowane (mięsko indycze z jajkiem,czosnkiem i ziołami),fuuuura szpinaku (uwielbiam), może jeszcze będzie trochę warzyw na patelnie hortexu - tych orientalnych,ale to zależy od tego ile pulpetów nałożę sobie i jak bardzo będę głodna też wielbię szpinak.

IV ok 17-17:30:
omlet z mozzarella light, pomidor z ogórkiem + jakieś orzechy dziś?

V i to zależy czy pójdę spać np. o 20 czy później, bo jak poźniej to zjem jakiegoś wieśniaka albo homo lub tuńczyka wsw. a jak ok 20 pójdę spać to omlet będzie już moją kolacją.

dzisiaj odpoczynek od ćwiczeń, jedynie może się porozciągam trochę, bo mimo codziennego biegania na dworze, po bieżni i siłowni czuję,że jestem jakby lekko "sztywna" i przydałoby mi się takie rozciąganie/gimnatyka, tak więc pewnie z 10-15 minut poświęcę na to czasu

w ciągu dnia kawa z mlekiem,czarna, zielona herbata i inne owocowo - ziołowe i dużo wody

---------- Dopisano o 21:03 ---------- Poprzedni post napisano o 21:01 ----------

Cytat:
Napisane przez Phynn Pokaż wiadomość
dzisiejsze U, które w ogóle mi się nie podoba

-bułka orkiszowa na pół; 1) z sosem chrzanowym,ketchupem, szynką z indyka i korniszonem ; 2) z twarożkiem i pomidorem;

-kawa z mlekiem waniliowym, paluszek Prince Polo, kawałek Wedlowskiej czekolady pomarańcza&chili,

/ćwiartka jabłka i marchewka przed obiadem/

-roladka - pierś z kurczaka z pesto, przyrządzona na parze; dużo surówki z kapusty kiszonej,jabłka,marchewki i cebulki

-banan, 3 jakieś ciacha kruche

-miseczka twarożku, dużo mieszanki bakaliowej (pestki dyni i słonecznika, płatki kokosa, migdała,żurawina,rodzynki )
a mi się podoba, choć dużo słodkości, ale w końcu jest trochę więcej i bardziej radośniej.
Stary 2011-10-16, 21:37   #3380
Sunday Rose
Zakorzenienie

Hej R/U na jutro

I owsianka (4 łyżki płatków, 1 otrąb, mleko 1,5%, maliny, łyżeczka miodu)
II grahamka z masłem, pieczenią domową, musztardą, jabłko
III kotlet mielony, 2 gałki ziemniaków, sałatka z zielonego ogórka z kurkumą
IV serek homo naturalny z aromatem migdałowym i łyżeczką kakao
V jajecznica z 2 jaj

ograniczam warzywa, bo powodują u mnie problemy żołądkowe (tak myślę, to wersja testowa )

proszę o ocenę
Stary 2011-10-16, 23:20   #3381
lovelykate
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ifellinlovewithadeadboy Pokaż wiadomość

no zdecydowanie więcej owoców, bo ja tu obecnie nie widzę żadnych ale tak poza tym myślę, że nie powinno być większych problemów z przejściem z R na U skoro już teraz spokojnie na luzie wpadają słodycze w małych ilościach i pieczywo na kolację

i wrzucam moje U:

1śniadanie: płatki żytnie gotowane na wodzie z prażoną gruszką, miodem, rodzynkami, masłem orzechowym zalane jogurtem naturalnym wymieszanym z cynamonem (jedna z ulubionych ) Pysznie
2śniadanie: dwie kromki razowca z masłem:
filetem z indyka, ogórkiem i pomidorem,
serem brie, pomidorem, bazylią, skropione oliwą,
kilka pierniczków korzennych ; herbata cynamonowo-migdałowa z miodem Mniam!
obiad: zupa krem z dyni z cebulką, marchewką i brukselką, podawana z kleksem jogurtu naturalnego, podprażonymi pestkami dyni i grzankami razowymi Podoba mi się, nie zawsze musi być w obiedzie mięso, czy inne źródło białka.
podwieczorek: serek homo waniliowy z mandarynkami, domowymi powidłami śliwkowymi i płatkami migdałowymi; pokrzywa z herbatą malinową i miodem Ślicznie. Mandarynki kojarzą mi się ze świętami
kolacja: omlet z 2 jaj smażony na maśle z filetem z indyka, serem żółtym, papryką, ziołami i ketchupem Smacznie

Pięknie, pięknie! Bardzo mi się podoba

Co mi zostało w życiu prócz czterech ścian
Nigdy nie chciałam wiele, co dzisiaj mam
Dobry sen znikł wchłonięty w czerń
Nie został nikt co kochał mnie
Nie mam już nic
Nie ma już nic
Nie ma już mnie...
lovelykate jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-17, 09:18   #3382
karola11
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pozytywna-wariatka Pokaż wiadomość
witam z Erką niedzielną.

1śn - koktajl białkowy na mleku 2 %
1h siłowniok
2śn - 120g grillowanej piersi kurczaka, dwie duże łyżki kuskusu, groszek z marchewką na parze. ok
3śn - kawa z mlekiem, duża garść migdałów, łyżeczka masła orzechowego - taka przekąska. jak przekąska to spoko
obiad - porcja pełnoziarnistych klusek serowych z cynamonem i jogurtem naturalnym. te kluski to mistrzostwo
kolacja - makrela w ostrym sosie pomidorowym z suszonymi pomidorami.ok
j.w.
U mnie do obiadu wpadła sałatka ze sałaty i połowy opakowania homo a do kolacji do omletu dodałam reszte tego homo z orzechami

I teraz musze jeszcze Ci się o coś zapytać.(w sumie do Morphine też kieruję pytanie). Wiem,że nie lubisz biegać na bieżni,ale pewnie i tak zdarzyło Ci się to. Jak ja biegałam na dworze, to czułam się dobrze,nic mi nie było.Ćwicząc z hantelkami w domu i robiąc abs na brzuch też było ok. Na siłowni natomiast robię z hantelkami podobne ćwiczenia co w domu, robię też brzuszki i biegam na bieżni. Na bieżni robię interewały, fakt bardziej mnie męczą. Tylko,że przy nich puls mi podchodzi do 160/168!!!To za dużo. Muszę pozotać przy jednostajnym biegu. Ale odkąd zaczęłam biegać na bieżni to raz,że bolą mnie wszystkie mięśnie a dwa,że odczówam dziwne kłócie w sercu. Martwi mnie to i nie wiem czym to może być spowodowane bo tak jak pisałam,przy bieganiu na dworze absolutnie nic mi nie było(nie licząc ewentualnych zaziębień:P ). Niestety musze przyznać się - palę papierosy. Ale nawet one do tej pory mi nie przeszkadzały. Dziwne fizyczne samopoczucie mam właśnie od momentu chodzenia na siłownię. Biorę poprawki na ból mięśni, że mogą to być zakwasy od ćwiczeń na innych maszynach, ale martwi mnie puls i dziwne "uczucie" na sercu. Nie miałam w zasadzie z nim problemów nigdy. Dzisiaj zrezygnowałam z kawy do śniadania, zastąpiłam zwykłą kawę inką(żeby kofeiny nie dawać za wiele).Jakiś czas temu często bolała mnie głowa i często brałam solpadeine ( w składzie m.in. kodeina i kofeina). Piszę o tym, bo może to jakieś skutki uboczne?Ale wieżyć mi się nie chce,żeby wyszły akurat w momencie pójścia na siłownię. O co może chodzić?Czy organizm przyzwyczaja się do innech "nawierzchni",po której biegam czy co? Zaraz wybieram się na siłownię i zrobię dzisiaj delikatny bieg i zobaczę jak się będę czuła.
Stary 2011-10-17, 10:16   #3383
poldzik
Zadomowienie

Karola11: taki maly offtop nam sie tu robi ale:
nie wiem ile masz lat, ale przy interwalach (to byly interwaly takie "lajtowe" czy HIIT?) puls powinien byc prawie na maksa.. zalezy od wieku, im jestes starsza tym ta wartosc maksymalna bedzie nizsza (to sie oblicza 220 minus wiek).. ja mam 28 lat, przy hiicie przekraczalam 170 i to jest normalne..
inna sprawa jesli zle sie czujesz i te bole..
poldzik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-17, 10:54   #3384
SweetCherry87
Zakorzenienie

GG do SweetCherry87

Wczorajsze U:

Śn. galaretka z kurczaka (garnuszek ok.300ml) z marchewką, groszkiem, jajkiem, skropiona octem z sosem cygańskim
kromka razowca z masłem,szynką, ogórkiem, cebulką, natką
II śn. kawa, kawałek ciasta z budyniem, jabłkami, galaretką, pół dużego jabłka
Ricore z imbirem
O. pieczarkowa z makaronem, warzywami (pół pora), kotlet smażony z kurczaka w panierce, czerwona kiszona kapusta zasmażana na smalcu (by Babcia) z cebulą
cukierek kukułka
Podw. pół jabłka, 2 kawałki drożdżowego z serem i polewą, kilkanaście sztuk orzechów włoskich, Ricore
Kol. 2 x razowiec 1)masło, szynka, wieśniak, papryka 2)masło, szynka, ogórki po zydowsku, plaster golonki w galarecie

Uff... Do ocenki Drogie Wizażanki
SweetCherry87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-17, 12:52   #3385
pozytywna-wariatka
Zadomowienie

Erka.
Trochę już zawaliłam, a to dopiero początek dnia, ale byłam naprawdę wściekła.
1śn - dwa jajka na twardo z odrobiną majonezu i groszkiem, 2-3 plastry mozzarelli light z pomidorem i kapką oliwy z oliwek.
2śn (ech ) - wieśniak 150g, parę łyżek naturalnego jogurtu z łyżeczką miodu i garścią migdałów, duuuuużo masła orzechowego ( prosto ze słoika, więc 100g spokojnie będzie. )
obiad - tuńczyk wsw, pomidor, ogórek, sałata, kukurydza, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny.
1h basen
kolacja - koktajl białkowy pół na pół mleko/woda
Stary 2011-10-17, 13:00   #3386
maluchna
Raczkowanie

R:

Śn: fitella bananowa ze 125ml mleka 2% (wiem,że ona jest dosładzana itd, ale ja ją na prawdę lubię )

30 min biegu interwałowego, 1h siłowych

IIśn: ciemna bułka z ziarnem, plastrem polędwicy sopockiej, jajco na twardo,rzodkiewka
pół grejfruta czerwonego, kawa z mlekiem.

O: 3 duże pulpety indycze, gotowane w sosie na bazie świeżych pomidorów i bazylii, ogórek zielony z jogurtem naturalnym i koperkiem

P: marchewki krojone w słupki (pociąg)

K: wiejski z warzywami

ok, 2l wody.
maluchna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-17, 14:45   #3387
Zelka_07
Raczkowanie

RRRRR

ś: owsianka (3ł owsianych, 2ł otrębów żytnich, łycha siemienia, mleko, jabłuszko, 2ł wieśniaka, troche różnych płatków, cynamon)

40min siłowo
2omin stepper

2ś: 2 jajka sadzone z plastrem sera capresi, cały spory pomidor
o: filet z mintaja smażony, surówka z pora, łyżka buraczków
p: reszta wieśniaka, rzodkiewki
k:śledź w pomidorach z puchy, marchewa

tradycyjnie prosze o ocenke
też sie pobawiłam dziś w liczenie. wyszło coś takiego:
b:107
t:83
w:100
błonnik:19
kcal miedzy 1500-1600
jak to wygląda? wcześniej sie nie zagłębiałam w taką analize ale zaczyna mnie to interesować
dlatego będe wdzięczna za komentarz
Stary 2011-10-17, 16:10   #3388
atilav
Rozeznanie

Redukcja
Dopiero zaczynam więc bardzo proszę o wskazówki

śn (7.00) : małe danio + herbata z 2 łyżeczkami cukru
II śn (10.25): Bułka pełnoziarnista z tuńczykiem, sałatą, pomidorem
Ob (15) : mały kotlet drobiowy+ kilka ziemniaków + sałatka warzywna
Podw (18.00) Kanapka z pomidorem i cebulą
Kol. (20.00): duże jabłko

No i się zastanawiam czy o godzinie około 18 mogę zjeść jeszcze 1 kromkę pieczywa np. z serkiem wiejskim lub pomidorem ?
Czy już lepiej zrezygnować z węgli
Spać chodzę około 24.

Edytowane przez atilav
Czas edycji: 2011-10-17 o 16:13
atilav jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-17, 16:53   #3389
Tynusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez atilav Pokaż wiadomość
Redukcja
Dopiero zaczynam więc bardzo proszę o wskazówki

śn (7.00) : małe danio + herbata z 2 łyżeczkami cukru
II śn (10.25): Bułka pełnoziarnista z tuńczykiem, sałatą, pomidorem
Ob (15) : mały kotlet drobiowy+ kilka ziemniaków + sałatka warzywna
Podw (18.00) Kanapka z pomidorem i cebulą
Kol. (20.00): duże jabłko

No i się zastanawiam czy o godzinie około 18 mogę zjeść jeszcze 1 kromkę pieczywa np. z serkiem wiejskim lub pomidorem ?
Czy już lepiej zrezygnować z węgli
Spać chodzę około 24.
Kolacje się je 2-3 godziny przed snem.

Kreta/ Agia Pelagia or 2013 ? Lloret
Tynusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-17, 17:05   #3390
poppy seed
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez slodka_kicunia_17_wera Pokaż wiadomość
Poppy - bardzo ładnie Jedynie na kolację bym poleciła tuńczyka, bo nabiał już jest. I proszę o przepis na jabłko.
Cytat:
Napisane przez Bloody_ Pokaż wiadomość
Bardzo mi się podoba. Świetna erka ze zdrowym, racjonalnym podejściem. Jest dużo białka, NNKT, warzywa, owocek, no jednym słowem wszystko co potrzeba.
dziękuję bardzo

pozytywna-wariatko, dziękuję za przepis przy odrobinie czasu będę kombinowac

dzisiejsza eRka
1. placuszki owsiane (3 lyżki płatków owsianych, łyżka mąki orkiszowej, pół łyżeczki proszku do pieczenia, mały banan) podawane z twarogiem i dżemem truskawkowym.
2. grahamka z masłem, sałatą lodową, polędwicą drobiową, ogórkiem kiszonym.
3. duszona wołowina w musztardowej zalewie, 2 łyżki kaszy gryczanej, miseczka duszonej marchwi.
kawa z mlekiem.
4. serek wiejski z pestkami słonecznika.

Edytowane przez macerata
Czas edycji: 2011-12-04 o 15:39
poppy seed jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości