![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Matura z historii 2012, zapraszam :)
Sama zdaję maturę z historii w tym roku i wpadłam na pomysł, żeby założyć ten wątek. Wszyscy wiemy, że nauka historii do najłatwiejszych nie należy dlatego myślę, że fajnie by było wymieniać się pomysłami.
Mam na imię Ania, na maturze poza historią zdaję rozszerzony polski i WOS, chcę się dostać na UWR na prawo <bożePomóż> ![]() Dzisiaj wzięłam się za ostre powtórki, zaczynając od starożytności- moim jedynym sposobem nauki są moje własne notatki bo nie potrafię się uczyć z podręcznika. Do tego korzystam z dwóch moim zdaniem świetnych repetytoriów, które poleciła mi Profesorka od korków, z podręcznika operonu- który jest beznadziejny i przydaje mi się tylko do ilustracji, z "zeszytów samoróbek" tak nazywam takie "podręczniki do historii" napisane ręcznie przez wspomnianą wcześniej profesorkę, korzystam trochę z na pewno znanych notatek z lekcji i atlasu historycznego UWAGA.UWAGA do gimnazjum i powiem Wam, że jeśli chcecie nauczyć się nauki historii z atlasu to tylko z niego! Ogromnie polecam! ![]() Ucząc się dat, robię fiszki takie same jak do np. angielskiego- po prostu bardzo mi to ułatwia naukę. No to kończę mój monolog i zapraszam wszystkich, którzy będą się w tym roku zmagać z tym obszernym przedmiotem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Matura z historii 2012, zapraszam :)
Też będę zdawała maturę z historii, ale podstawową, bo ogólnie jestem z mat-fiz, ale historia jest mi potrzebna na Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu. Co do mojego sposobu nauki, to mam dwa repetytoria ("Paszport maturzysty" i takie grube z Operonu) i notatki z lekcji. Jestem Milena
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Też mam repetytorium z operonu, ale jest okropne. Dopiero jak je kupiłam i wydałam na nie grubą kasę to nauczyciele zaczęli je odradzać. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
hej.
ja już jestem po, wręcz dawno bo na drugim roku studiów już jestem. ale dalej pamiętam ból związany z nauką historii, tak więc mogę wam tylko życzyć powodzenia i siły ![]()
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja na szczęście kupowałam w antykwariacie i kosztowało jakieś 20 zł, więc przeboleję. Zawsze mam jeszcze to drugie, wydaje mi się dobre, no i podręczniki. A tak z ciekawości - matmę, albo fizykę rozszerzoną też zdawała? Czy to była taka humanistka, która źle wybrała klasę? Ja raczej jestem ze 'ścisłowców' zdaję rozszerzoną matmę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Cześć
![]() Nie będę się przyłączać do wątku, bo maturę z historii zdawałam już 4 lata temu <olaboga ![]() ![]() Ale, ale, nie weszłam tu po to, żeby się chwalić ![]() ![]() Z bardziej praktycznych rad - po pierwsze rozwiązujcie testy! Pytania są bardzo często formułowane na jedno kopyto, typu"nadaj tytuł mapce" (zwróćcie uwagę co taki tytuł zawsze musi zawierać), "zinterpretuj powyższy plakat/grafikę" (trzeba wziąć po uwagę postaci, tło, podpis, datę, itd.). Po drugie - trzeba umieć czytać schematy i drzewa genealogiczne. Po trzecie - nauczcie się pisać odpowiednie prace na tematy historyczne! Wstęp, przykłady/argumenty/wydarzenia i zakończenie. Ja trochę za bardzo rozwinęłam się literacko ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jakbyście miały jakieś pytania to walcie śmiało, chociaż pewnie bardziej przydałyby się rady kogoś kto zdawał maturę rok czy dwa temu. W każdym razie życzę powodzenia ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
No to ja się przyłączę do wątku, planuję zdawać rozszerzenie z historii, ale czarno to widzę z moją "chęcią" do nauki... Może tu mnie kopniecie w tyłek, żebym brała się na poważne za powtórkę?
![]() Z dodatkowych przedmiotów na maturze zdaję tylko historię, z obowiązkowych podstawy z polskiego i matmy oraz rozszerzenie z angielskiego. Startuję na prawo na UWr, ale wiem, że będzie bardzo ciężko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Wtajemniczenie
|
Moim zdaniem dla 'niepasjonatów' oczywiście historia rozszerzona jest jak najbardziej do zdania, ale wymaga to mocnego zacięcia i bardzo dużo pracy. I moc nie załamywania się, gdy z każdą kolejną epoką jakaś część materiału ucieka..
Cytat:
Studiuję prawo.
![]() |
![]() |
#10 | |||
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() [1=70dd468e07eb673ab65e89e 138309c61dced7434_5f137f2 51019b;29948765]No to ja się przyłączę do wątku, planuję zdawać rozszerzenie z historii, ale czarno to widzę z moją "chęcią" do nauki... Może tu mnie kopniecie w tyłek, żebym brała się na poważne za powtórkę? ![]() Z dodatkowych przedmiotów na maturze zdaję tylko historię, z obowiązkowych podstawy z polskiego i matmy oraz rozszerzenie z angielskiego. Startuję na prawo na UWr, ale wiem, że będzie bardzo ciężko ![]() JA CIĘ KOPNĘ! Ja także na Uwr, w sumie nie mam zbytniego wyboru bo w tym roku przeprowadziłam się tutaj z tż z mojego miasteczka oddalonego o 400km i stworzyłam sobie jakąś Arkadię w głowie, związaną z tym miejscem, poza tym Tż jest na Politechnice Wrocławskiej i nie chciałabym, żeby zmieniał uczelnię po roku studiowania ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
na przekór do celu
|
Ja mogę potwierdzić to co już same napisałyście - vademecum z Operonu jest okropne! Grube tomisko a informacji garstka i to tych mało istotnych. Jedynym plusem są w nim schematy
![]() W przypadku WOSu jest odwrotnie - bardzo dobra książka, opanowana w całości da maksymalną ilość punktów w zadaniach na odtworzenie wiedzy typu: wymień, podaj nazwę ![]()
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
STAROŻYTNOŚCI PRZYBYWAM!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Ja od poniedziałku zaczynam powtórkę. Obiecuję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
witam, zdaję historię na poziomie rozszerzonym
![]() poza tym rozszerzenie z ang i wosu. podstawa z mat i pol ![]() ja również ![]() już kilka tematów za mną... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
także zamierzam zdawać histe rozszerzoną
![]() jak na razie moje powtórki zatrzymały się na starożytności no i jakoś nie zanosi się żebym szybko przeszła do następnej epoki ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Ja przeleciałam na razie przez pierwsze cywilizację i musiałam się zatrzymać, bo miałam bibę hawajską w weekend
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#18 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
Ja dziś, jeśli się wyrobię z nauką na sprawdziany z matmy i polskiego, zaczynam powtórkę. Chociaż 3 tematy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Witam
![]() Również zdaje w tym roku historię, a raczej poprawiam ją, bo w zeszłym roku wyszła mi poniżej przeciętnej (lekkomyślny pomysł i brak jakichkolwiek przygotowań). Sama skończyłam cywilizację Wschodu i od jutra zaczynam Grecję (dzisiaj raczej nie zdążę, nawał materiałów do czytania na jutrzejsze zajęcia). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Ciekawe
![]() Ja na V... Tak w ogóle to szacun dziewczyny, że zaczęłyście się już uczyć, na pewno to zaprocentuje, jednak pamiętajcie też, żeby rozwiązywać testy.
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
No z moich powtórek nici, nie zaczęłam jednak. Dziś jak nauczę się na spr z I wojny, to zabieram się za starożytność. Tylko potrzebowałabym kogoś, kto stanąłby nade mną z batem i pilnował, żebym się uczyła
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
Jesteś z siebie dumna, wzięłam dupę w troki i, mimo rozkładającej choroby i rozkorzenia, przerobiłam Grecję
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
[1=70dd468e07eb673ab65e89e 138309c61dced7434_5f137f2 51019b;30061720]Tylko potrzebowałabym kogoś, kto stanąłby nade mną z batem i pilnował, żebym się uczyła
![]() ![]() dokładnie ![]() a na historii jeszcze jesteśmy przy powstaniu styczniowym ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Znam wasz ból... Zdawałam historię rozszerzoną dwa lata temu. Dodatkowo rozszerzony wos więc nauki było bardzo dużo.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
8?! Ja mam jedną, ale na szczęście zdaję tylko podstawę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
Ja mam 3h historii + 1h fakultetów. Tragedia, jeszcze z moim (nieistniejącym) zapałem do nauki w domu, to jest koszmarnie mało. Dlaczego nie mogą mi wywalić z planu fizyki, biologii, religii i innych duperelów niepotrzebnych i zastąpić ich historią? Polskie szkolnictwo jest do d.upy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:04.