Vademecum antykoncepcji! - Strona 80 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-10-17, 09:33   #2371
erythick
Raczkowanie

Dot.: Vademecum antykoncepcji!

Dziękuję niepotrzebnie to tutaj napisalam bo wczoraj sobie dokladnie przeszukalam forum zagadnienie interakcje tabletek z innymi lekami. niestety mam jeszcze jedno pytanie ktore wyslalam na tamten temat ale nie wiem dlaczego jego nie ma;/
Otoz chodzi mi o interakcje yasminelle z Homeovox (lek homeopatyczny)
podaje sklad:
Aconitum napellus 3CH
Arum triphyllum 3CH
Ferrum phosphoricum 6CH
Calendula officinalis 6CH
Spongia tosta 6CH
Belladonna 6CH
Mercurius solubilis Hagnemanni 6CH
Hepar sulfuris calcareum 6CH
Kalium bichromicum 6CH
Populus candicans 6CH
Bryonia dioica 3CH

z gory dziekuje*

p.s. dodam ze na stronie ministerstwa zdrowia gdzie znajduje sie kalkulator interakcji lekow po wpisaniu yasminelle oraz homeovox wyskakuje mi zielone pole czyli brak informacji...

Edytowane przez erythick
Czas edycji: 2011-10-17 o 09:40
erythick jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-17, 09:54   #2372
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aaaania1989 Pokaż wiadomość
Hej ! Mam do was takie pytanie nie jestem za bardzo zorientowana gdyż dopiero od 5 dni biore moje pierwsze w życiu tabletki antykoncepcyjne.Wzięlam pierwsza w 2 dniu cyklu czyli w 2 dniu miesiączki w środę i czy prawidłowe jest to ze nadal mam okres ? Czy po tabletkach on nie powinien ustapić czy ma byc normalny? Sory jeśli to głupie pytanie ale nie wiem jak to powinno być.....
Każda z nas jest inna i inaczej reaguje na tabsy.
Twój przypadek moim zdaniem jest jak najbardziej prawidłowy, nie jest również wykluczone, że dziś przestaniesz krwawić.
Pamiętaj o dodatkowym zabezpieczeniu

Mark Twain
Diablica z Tasmanii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-17, 13:03   #2373
aaaania1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Diablica z Tasmanii Pokaż wiadomość
Każda z nas jest inna i inaczej reaguje na tabsy.
Twój przypadek moim zdaniem jest jak najbardziej prawidłowy, nie jest również wykluczone, że dziś przestaniesz krwawić.
Pamiętaj o dodatkowym zabezpieczeniu
od środy mam już ten okres a ostatnio juz miałam krótsze i pod koniec juz nie było takiej dosłownie czerwonej krwi tylko takie "resztki"
skoro od środy wieczorem biore to czy nie moge już dziś bez dodatkowych zabezpieczeń sie kochac? czy ta tabletka mogłaby spowodować ze teraz miałabym owulacje? przecież ona hamuje owulacje?
Stary 2011-10-17, 15:14   #2374
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Cytat:
od środy mam już ten okres a ostatnio juz miałam krótsze i pod koniec juz nie było takiej dosłownie czerwonej krwi tylko takie "resztki"
skoro od środy wieczorem biore to czy nie moge już dziś bez dodatkowych zabezpieczeń sie kochac? czy ta tabletka mogłaby spowodować ze teraz miałabym owulacje? przecież ona hamuje owulacje?
Pamiętaj o tym, że tabletkę wzięłaś 2 dnia cyklu, a tylko w przypadku zażycia 1 dnia gwarantuje ci 100% ochronę.
Tak czy inaczej musisz sie 7 dni zabezpieczać.

Mark Twain
Stary 2011-10-20, 23:42   #2375
muminkowa_pani
Raczkowanie

przygotowuję się do zażywania tabletek YAZ. Jednocześnie chciałabym oddawać krew, czy jedno wyklucza drugie?
Stary 2011-10-21, 11:05   #2376
agulaaabar
Zakorzenienie

Mam kilka pytań. w środę wzięłam ostatnią tabletkę pierwszego listka. w którym dniu przerwy (przerwa 7-dniowa) powinnam dostać okres? Niby przeczytałam 3 razy ulotkę, że może nie wystapic, ale wolę jeszcze Was zapytać

Biorę OC-35

I drugie pytanie... mam maleńkie dziecko, przez co nie zawsze udaje mi się wziąc tabletkę o tej samej godzinie, czy to może mieć wpływ na skuteczność tabletek? Czy tabletki antykoncepcyjne muszą być brane o jednej godzinie codziennie?

Pozdrawiam

Czas na zmiany !
25:0
30:12
Zakończone: 2
agulaaabar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-25, 00:45   #2377
JegoKrolewna
Zadomowienie

hej wydaje mi się że dobrze trafiłam
mam dziwny "problem" z tabletkami, od grudnia stosuję tabletki [nie pierwszy raz, kiedyś brałam, ale później miałam przerwę], najpierw brałam Yasminelle ale mi nie pasowała i zmienił mi lekarz na Harmonet, tabletki cud miód orzeszki, żadnych dolegliwości, wszystko pięknie... do czasu właśnie skończyłam chyba 6 opakowanie. Dotychczas krwawienie miałam tak 4-5dni, bezbolesne. Ostatnie krwawienie trwało 2dni, chyba powinnam napisać plamienie.... obecne krwawienie trwało jakieś 1,5dnia, dziś wczesnym popołudniem się zakończyło [od wczorajszego poranku] do tego od kilku dni chodzę tak nabuzowana i mam taką huśtawkę nastrojów że o mamo.... cud że facet mnie nie zostawił po tych jazdach bez powodu...

i stąd moje pytanie, czy tak może się dziać że krwawienie tak drastycznie się skróciło? no i ta huśtawka nastroju... czy może coś hormony szaleją, a może tabletki nie tak działają???

wiem że łatwiej byłoby pójść do lekarza, ale obecnie mój lekarz jest jakieś 160km ode mnie, ponieważ się przeprowadziłam, dlatego piszę tutaj...

tak mi się przypomniało, nie wiem czy to jest istotne, ale zawsze w tej przerwie sprawdzam sobie śluz w sobotę i ndz, żeby nie być "zaskoczoną" i w sobotę zaobserwowałam taki dziwny, dużo go było, śluz gęsto-biało-przejrzysty o konsystencji za przeproszeniem gluta :P kleisty, ciągnący, oo coś jak białko jajka kurzego.
Mam nadzieję że tabletki działają prawidłowo....

Edytowane przez JegoKrolewna
Czas edycji: 2011-10-25 o 01:10
JegoKrolewna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-25, 11:32   #2378
aaaania1989
Zakorzenienie

czy moge w trakcie opakowania zmienić sobie godzine brania tabletki? jestm na 13 tabletce biorę po 20 zawsze a chcialabym rano??
Stary 2011-10-28, 15:00   #2379
mandragona
Marudziara

Z tego co wiem można zmienić godzinę.

mandragona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-09, 20:01   #2380
WickedVirgo
Raczkowanie

Hejka dziewczyny, jest to w zasadzie mój pierwszy post więc jak coś proszę o wyrozumiałość ^^. Otóż mam 2 nurtujące mnie zagadnienia:
1. Poszperałam trochę na forum, tak żeby nie było i wszędzie piszecie, że skuteczność podczas 7 dniowej przerwy jest zachowana... hmm ale znalazłam ostatnio wypowiedź jakiejś ginekolog (odp na jakimś forum medycznym), że chodzą pogłoski, że podczas przerwy następuje jakieś wahanie stężenia hormonów i różnie z tym bywa... no i zmartwiło mnie to i mam strs
co o tym sądzicie?
2. Zawsze krwawienie występuje u mnie 4 dnia, niby wszystko cacy ale kurcze martwi mnie to że mam baaaaaaaaaaaaaaaaardzo obfite to krwawienie.. w sumie tak było zawsze i jakoś się tym nie przejmuję, ale może jednak cuś jest nie tak, ma któraś tak?
Z góry dzięki za odpowiedzi i naprawdę nie chcę trollować jak coś takiego było to zaiste moje oczy tego nie ogarnęły narka
WickedVirgo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-10, 10:54   #2381
Eldo_rado
amor vincit omnia

Cytat:
czy moge w trakcie opakowania zmienić sobie godzine brania tabletki? jestm na 13 tabletce biorę po 20 zawsze a chcialabym rano??
można spokojnie tylko zmieniaj turami.. .np weź o 20, nastepnego dnia o 24 czy tam tuż przed spaniem, a potem już rano...

Cytat:
Napisane przez WickedVirgo Pokaż wiadomość
1. Poszperałam trochę na forum, tak żeby nie było i wszędzie piszecie, że skuteczność podczas 7 dniowej przerwy jest zachowana... hmm ale znalazłam ostatnio wypowiedź jakiejś ginekolog (odp na jakimś forum medycznym), że chodzą pogłoski, że podczas przerwy następuje jakieś wahanie stężenia hormonów i różnie z tym bywa... no i zmartwiło mnie to i mam strs
co o tym sądzicie?

wahania poziomu hormonów w przerwie to normalne. logicznie patrząc- wtedy nie przyjmujemy tabletek czyli poziom jest inny niz podczas 3 tyg ich brania... ale ochrona jest i nie masz się co martwić
Eldo_rado jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-11, 21:08   #2382
Kiki van Goth
Raczkowanie

To teraz ja,nie chce mi się zakładać nowego wątku, bo może to być pierdoła.

Czy to względnie normalne, że krwawienie z odstawienia nie skończyło mi się wraz z wzięciem 1 tabletki z nowego opakowania?
Wcinam Yasmin, koło 2 lat i od tych 2 lat nie było takiej sytuacji, jak teraz - krwawienie powinno mi dziś odejść całkowicie (zazwyczaj po wzięciu tabsa było jak zakręcenie kurka w kranie), a jest nadal, i to dość intensywne jak na "poprzerwowy" dzień.
Niepokoić się, kombinować..?
Gdybym się uparł.
Kiki van Goth jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-11, 23:17   #2383
WickedVirgo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kiki van Goth Pokaż wiadomość
To teraz ja,nie chce mi się zakładać nowego wątku, bo może to być pierdoła.

Czy to względnie normalne, że krwawienie z odstawienia nie skończyło mi się wraz z wzięciem 1 tabletki z nowego opakowania?
Wcinam Yasmin, koło 2 lat i od tych 2 lat nie było takiej sytuacji, jak teraz - krwawienie powinno mi dziś odejść całkowicie (zazwyczaj po wzięciu tabsa było jak zakręcenie kurka w kranie), a jest nadal, i to dość intensywne jak na "poprzerwowy" dzień.
Niepokoić się, kombinować..?
To normalne, często bywa tak, że krwawienie ustępuje nawet na 3 dzień i nie ma powodów do niepokoju, martwić się można zacząć gdy krwawienie nie będzie chciało ustapić wcale lub będziesz musiała sporo poczekać. A zawsze przy następnej wizycie u gina możesz opowiedzieć co i jak jeśli nie masz pewności. Ja tak miałam i wszystko było ok
Stary 2011-11-12, 13:48   #2384
Kiki van Goth
Raczkowanie

dziś jest, póki co, bez zmian, tak dopytuję, bo przez ponad 2 lata się nie zdarzyło takie coś. dzięki
Gdybym się uparł.
Kiki van Goth jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-12, 16:49   #2385
WickedVirgo
Raczkowanie

zresztą nawet na ulotce przynajmniej na moich jest ,,następną tabletkę przyjąć 8 dnia nawet jeśli krwawienie nie ustąpiło", czyli sami producenci traktują taki przypadek jako coś normalnego ale tak jak mówiłam jeśli taki stan będzie się utrzymywał dłużej, to wtedy zgłoś się do gina
Stary 2011-11-14, 09:54   #2386
Vilqa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez muminkowa_pani Pokaż wiadomość
przygotowuję się do zażywania tabletek YAZ. Jednocześnie chciałabym oddawać krew, czy jedno wyklucza drugie?
Nie. Możesz oddawać bez problemu (oczywiście jeśli wyniki krwi, pobieranie do badań bezpośrednio przed oddaniem, będą ok. ale to w każdym przypadku).

Biorę Yasmin od lat, i od lat jestem honorowym krwiodawcą.

Bazarek na rzecz Azylu dla świń "Chrumkowo"

Vilqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-23, 22:27   #2387
Finegra
Przyczajenie

Cześć dziewczyny.
Mam do was pytanie,bo już naprawdę nie mam pojęcia co mam zrobić. Szukam w internecie, analizuje dogłębnie ulotkę,odkopuje dziesiątki zapytań i nadal nie znajduje odpowiedzi na swoje. Otóż zaczęłam brać 1 opakowanie Syndi-35 i pech się zdarzył taki,że zapomniałam przyjąć 1 tabletki. Dziś powinnam zażyć 21 tabletkę,ale zażyłam 20. Kochane dziewczyny ,co mam teraz zrobić z tą ostatnią? Przyjąć ją jutro,czy rozpocząć 7dniową przerwę,po czym rozpocząć kolejne opakowanie? ? Dodam,że informacje z internetu ,a z ulotki różnią się diametralnie, a wizytę u ginekologa mam dopiero w piątek. Na dodatek przez całe opakowanie wystąpiło u mnie krwawienie? Niby na ulotce napisane jest ,że to normalne,bo organizm musi przyzwyczaić się do tabletek
Finegra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-25, 16:22   #2388
cypisek72
Raczkowanie

Moim zdanie wziąć ostatnią i dopiero 7 dni przerwy i 8 dnia wziąć 1 tabletkę z 2- go opakowania
cypisek72 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-25, 17:49   #2389
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Finegra Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny.
Mam do was pytanie,bo już naprawdę nie mam pojęcia co mam zrobić. Szukam w internecie, analizuje dogłębnie ulotkę,odkopuje dziesiątki zapytań i nadal nie znajduje odpowiedzi na swoje. Otóż zaczęłam brać 1 opakowanie Syndi-35 i pech się zdarzył taki,że zapomniałam przyjąć 1 tabletki. Dziś powinnam zażyć 21 tabletkę,ale zażyłam 20. Kochane dziewczyny ,co mam teraz zrobić z tą ostatnią? Przyjąć ją jutro,czy rozpocząć 7dniową przerwę,po czym rozpocząć kolejne opakowanie? ? Dodam,że informacje z internetu ,a z ulotki różnią się diametralnie, a wizytę u ginekologa mam dopiero w piątek. Na dodatek przez całe opakowanie wystąpiło u mnie krwawienie? Niby na ulotce napisane jest ,że to normalne,bo organizm musi przyzwyczaić się do tabletek
Rozpocznij od razu przerwę, 7 dni i 8 dnia weź tabletkę z nowego opakowania jak napisała użytkowniczka wyżej antykoncepcja jest zachowana.
Stary 2011-11-25, 21:16   #2390
Finegra
Przyczajenie

Wzięłam wczoraj tą ostatnią( zaległą) i zaczynam od dziś przerwę )
Finegra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-25, 23:21   #2391
bierdonka
Wtajemniczenie

Lokalizacja: jestem czarownica wiec pewnie gdzies latam na miotle...

Dziewczyny, mam bardzo ważną sprawę.
1 tabletkę z blistra biorę w niedzielę,
teoretycznie więc ostatnia powinna być w sobotę, od niedzieli przerwa.
Nie wiem co mi strzeliło do głowy, ale wzięłam w niedzielę również (nie miałam przy sobie "swojego" blistra, tylko zapasowy u narzeczonego). W poniedziałek rozpoczęłam przerwę. Co teraz zrobić? Czy będzie to miało wpływ na skuteczność?
Podsumowując - tabletki brałam 22 dni zamiast 21, przerwa musi być 7 dni. Jak to rozwiązać? Zacząć brać w poniedziałek?

I drugie pytanie - czysto teoretyczne i nie związane z poprzednim - czy tabletki można brać krócej niż 21 dni (tj. przyspieszyć przerwę np. o 1 czy 2 dni)?
bierdonka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-26, 10:22   #2392
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bierdonka Pokaż wiadomość
Dziewczyny, mam bardzo ważną sprawę.
1 tabletkę z blistra biorę w niedzielę,
teoretycznie więc ostatnia powinna być w sobotę, od niedzieli przerwa.
Nie wiem co mi strzeliło do głowy, ale wzięłam w niedzielę również (nie miałam przy sobie "swojego" blistra, tylko zapasowy u narzeczonego). W poniedziałek rozpoczęłam przerwę. Co teraz zrobić? Czy będzie to miało wpływ na skuteczność?
Podsumowując - tabletki brałam 22 dni zamiast 21, przerwa musi być 7 dni. Jak to rozwiązać? Zacząć brać w poniedziałek?

I drugie pytanie - czysto teoretyczne i nie związane z poprzednim - czy tabletki można brać krócej niż 21 dni (tj. przyspieszyć przerwę np. o 1 czy 2 dni)?
Połącz opakowania albo normalnie zrób 7 dniową przerwę. Antykoncepcja jest zachowana.
Można skrócić branie o jedną czy 2 tabletki i zrobić przerwę od razu bądź połączyć opakowania.
Stary 2011-12-03, 22:04   #2393
kajurek
Przyczajenie

Hej dziewczyny!
Zastanawiam się, czy zmniejsza się skuteczność tabletek jeżeli biorę je mniej wiecej o tej samej porze, ale nie do końca dokładnie? Mam na myśli, że staram się zawsze je brać o 18.00, ale ze względu na pracę nie zawsze mogę je wtedy wziać, więc raz o 17.00 innym razem o 20.00, ale zawsze w przedziale 4h. Myślicie że taka nieregularność ma wpływ na skuteczność tabletek?
kajurek jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-12-03, 22:55   #2394
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kajurek Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny!
Zastanawiam się, czy zmniejsza się skuteczność tabletek jeżeli biorę je mniej wiecej o tej samej porze, ale nie do końca dokładnie? Mam na myśli, że staram się zawsze je brać o 18.00, ale ze względu na pracę nie zawsze mogę je wtedy wziać, więc raz o 17.00 innym razem o 20.00, ale zawsze w przedziale 4h. Myślicie że taka nieregularność ma wpływ na skuteczność tabletek?
Takie krótkie różnie nie mają na to wpływu, ale staraj się mieć tabletki zawsze przy sobie, zapytaj u ginekologa lub w aptece o jakieś etui, można zawsze wsadzić do portfela czy torebki, w oczy się nie rzuca
Stary 2011-12-04, 00:05   #2395
WickedVirgo
Raczkowanie

Question Dot.: Vademecum antykoncepcji!

Cytat:
Napisane przez kajurek Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny!
Nie ma to wpływu. Możesz zmieścić się w 12 godzinach i nie będzie miało, także ,,no stress". Określenie co do godziny jest przydatne żeby być systematycznym i po prostu nie zapominać, mi się zdarzało nawet 8h.

---------- Dopisano o 00:05 ---------- Poprzedni post napisano o 00:00 ----------

W ogóle mam takie pytanie, na ulotce od asubteli ładnie jest napisane, że skuteczność anty jest zmniejszona w przypadku CIĘŻKIEJ BIEGUNKI w ciągu 4h od przyjęcia tabletki. Mi zdarzył się taki powiedzmy ,,luźny stolec" z czymś bardziej na końcu, ale to jednorazowa akcja spowodowana ohydnymi gołąbkami ze słoika, 1h po wzięciu,więc logicznie rzecz biorąc nie była to biegunka i jest ok? nie wzięłam dodatkowej tabletki hmm dobrze zrobiłam? wiem temat rzeka ale jednak co shiza to shiza
Stary 2011-12-04, 07:43   #2396
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez WickedVirgo Pokaż wiadomość
W ogóle mam takie pytanie, na ulotce od asubteli ładnie jest napisane, że skuteczność anty jest zmniejszona w przypadku CIĘŻKIEJ BIEGUNKI w ciągu 4h od przyjęcia tabletki. Mi zdarzył się taki powiedzmy ,,luźny stolec" z czymś bardziej na końcu, ale to jednorazowa akcja spowodowana ohydnymi gołąbkami ze słoika, 1h po wzięciu,więc logicznie rzecz biorąc nie była to biegunka i jest ok? nie wzięłam dodatkowej tabletki hmm dobrze zrobiłam? wiem temat rzeka ale jednak co shiza to shiza
Jest ok
Moim skromniutkim zdaniem ciężka biegunka to taka przez którą siedzisz kilka godzin w WC i hmmm... jakby to napisać .... no leje się z ciebie.
Ty miałaś jednorazowy incydent, uważam, że nie wpłynęlo to na zabezpieczenie.

Mark Twain
Stary 2011-12-04, 13:31   #2397
WickedVirgo
Raczkowanie

Dziękuję bardzo

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-12-04, 17:20   #2398
katerinka88
Raczkowanie

ach te biegunki...ja też mam schizę teraz....może mi ktoś pomoże?

w piątek o 7:30 (02.11) wzięłam pierwszą tabletkę z opakowania. Tego samego dnia wieczorem odbyłam stosunek (partner wyprowadził członka ze mnie chwilę przed wytryskiem). W sobotę wzięłam drugą tabletkę, jednak jakieś 1,5-2 godziny od przyjęcia jej, dostałam biegunki. Do toalety biegałam jeszcze jakieś 3 razy, w ok. godzinnych odstępach. Tak źle się czułam, że nie pomyślałam o tym żeby od razu jak mój żołądek się uspokoi zażyć następną tabletkę. tak więc trzecią tabletkę przyjęłam dzisiaj o standardowej porze- 7:30. Czy w ogóle jest możliwość zajścia w ciąże? jak mam dalej postępować? iść jutro do lekarza? ehhh nie wiem już sama- strasznie się zeschizowałam
katerinka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-04, 18:31   #2399
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez katerinka88 Pokaż wiadomość

w piątek o 7:30 (02.11) wzięłam pierwszą tabletkę z opakowania. Tego samego dnia wieczorem odbyłam stosunek (partner wyprowadził członka ze mnie chwilę przed wytryskiem). W sobotę wzięłam drugą tabletkę, jednak jakieś 1,5-2 godziny od przyjęcia jej, dostałam biegunki. Do toalety biegałam jeszcze jakieś 3 razy, w ok. godzinnych odstępach. Tak źle się czułam, że nie pomyślałam o tym żeby od razu jak mój żołądek się uspokoi zażyć następną tabletkę. tak więc trzecią tabletkę przyjęłam dzisiaj o standardowej porze- 7:30. Czy w ogóle jest możliwość zajścia w ciąże? jak mam dalej postępować? iść jutro do lekarza? ehhh nie wiem już sama- strasznie się zeschizowałam
Jak najbardziej jest możliwa ciąża. W końcu pierwszy tydzień jest najniebezpieczniejszy. Ja na twoim miejscu przeszłabym się do ginekologa.

Mark Twain
Stary 2011-12-04, 18:36   #2400
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez katerinka88 Pokaż wiadomość

Po pierwsze dostałaś już odpowiedź na to pytanie w innym wątku? Najlepiej się skonsultować ze swoim ginekologiem, o

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości