![]() |
#811 | ||
Zadomowienie
|
Dot.: Wasze opisy GG! część XXIV
Cytat:
Cytat:
parala - dziękuję Kochana, to dla mnie ważne, dziękuję ♥ i podkradam ; ) kontrastowa0, YourViewOfLife - okradam Kochane za fajne, świetnie trafione opisy ; * __________________ " ‘but I love You..’ ‘I love You, but..’ see the difference? 'ale ja Cię kocham..' ' kocham Cię, ale.. ' widzisz różnicę? love is just a word until You find someone, who gives it the definition. miłość jest tylko słowem dopóki znajdziesz kogoś, kto poda Ci jej definicję. I hate everything about You. why do I love You? nienawidzę w Tobie wszystkiego. dlaczego Cię kocham? I like Your favorite song, cause it’s Your favorite song. lubię Twoją ulubioną piosenkę, ponieważ jest to Twoja ulubiona piosenka. somewhere, someone knows the words to the song You sing. gdzieś, ktoś zna słowa do piosenki, którą śpiewasz. "
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#812 |
Rozeznanie
|
wsypuję dwie łyżki kawy do wody i patrzę jak się zabarwia, jak stają się całością, jak cała ich sypkość i ciekłość eksploduje w namiętności, leci para. zasypiamy, w naszych mózgach stan rozkładu. rozkładamy dzień na pocałunki, szepty, krzyki i obrazy. budzimy się przerażeni, świeci słońce. z prawego na lewy bok przekręcam się, czuję jak depczą po mnie wspomnienia. powieki ciężkie niczym metalowe motyle, godzina 03:13. Wiem, że to czas kiedy nie zasnę. najpiękniej wygląda człowiek, który uśmiecha się choć nie ma powodu do uśmiechu, a jego uśmiech szczerym jest. - tak naprawdę powiedz mi odkąd się znamy - mieszając łyżeczką w herbacie uniosła wzrok ku górze przyglądając się jego błękitnym tęczówką. - mógłbym się upierać przy tym, że znamy się niecałe trzy miesiące, ale tak naprawdę wydaje mi się, że nasze dusze spotkały się o wiele wcześniej, a ciała miały ze sobą do czynienia, bo jak inaczej wytłumaczysz to, że uzupełniamy swoje zdania i wiemy czego w danym momencie potrzebujemy? Nie licząc już faktu, że bez słów obydwoje wiemy, że cholernie się kochamy mimo krótkiego stanu naszej "znajomości". kobiecie, która niegdyś cierpiała chusteczki zawsze będą kojarzyły się z łzami, a nie : zimą, przeziębieniem, katarem i czerwonym nosem. ruda kita wiewiórki wędruje między złoto-brązowymi liśćmi, pieści korę drzew, trzęsie się czasami otulając sama się. nadchodzi zima...
![]() |
#813 |
Raczkowanie
|
'biegnę zataczając się, czuję zimny oddech Twój
biegnę i dogania mnie, pocałunków Twoich chłód. Samotna jak księżyc wśród gwiazd pragnę czasem wiecznie spać. To zabawne jak ''nic'' nie znaczyłby świat bez miłości. Mimo braku tchu, co dzień do przodu. "Karuzela nocą lśni, na niej jesteśmy sami. Ja i Ty.." Ja mam kur✂a swoje życie, moje życie to mój problem Bóg stworzył ludzi na swój obraz, podobieństwo, Nie szukam Boga w ludziach, chce znaleźć w nich człowieczeństwo'
![]() |
![]() |
#814 |
Rozeznanie
|
'I nagle świat zaczął ode mnie wymagać bycia kimś innym niż dotychczas .
I był jej indywidualnym szczęściem, silnym narkotykiem, od którego była uzależniona już na wieki. I nagle dostrzegałam Twoje spojrzenie skierowane w moje odbicie w szybie. Zmieszany szybko odwróciłeś wzrok, nie zdając sobie nawet sprawy jak głośno zaczęło bić moje serce. czasami ludzie potrzebują drugiej szansy, ponieważ czas nie był gotowy na pierwszą. potrzebuję Ciebie. tu i teraz.'
![]() |
#815 |
Zakorzenienie
|
Każdego ranka, po przebudzeniu, otrzymujemy kredyt w wysokości 86.400 sekund życia na dany dzień. Kiedy wieczorem kładziemy się spać, niewykorzystana reszta sekund nie przejdzie na następny dzień. To, czego nie przeżyliśmy w ciągu dnia, jest na zawsze stracone, pochłonięte przez wczoraj. Każdego następnego ranka rozpoczyna się ta sama magia, znowu otrzymujemy taką liczbę sekund życia i wszyscy zaczynamy grać w tę nieodwracalną grę: bank może zamknąć nam konto w najbardziej nieoczekiwanym momencie, bez żadnego ostrzeżenia w każdej chwili może zatrzymać nasze życie.
Pamiętaj... uczuć nie można naginać, wytłumaczyć ani usprawiedliwiać. Moje szczęście chowa się w Twoich ramionach. Widzę je w Twoich oczach. Czuje z każdym dotykiem, gestem, spojrzeniem. To Ty dajesz mi to czego potrzebuje najbardziej. To ciepło, bezpieczeństwo, poczucie wartości. Czuję, że komuś na mnie zależy. Że jestem dla kogoś ważna, a nie obojętna. Tak jak Ty ważny jesteś dla mnie. Te wszystkie wspólne chwile dobre i złe, te momenty które z pamięci nigdy się nie ulotnią, które tak bardzo kocham wspominać. Potrzebuje Cię jak tlenu. Jak kwiaty wody, jak niebo słońca, a morze brzegu. Ile razy zaufanie odegrało znaczącą rolę. Ile? Ile zła, barier i przeszkód pokonanych? Ile niepowodzeń i upadków?Wszystko jest do złamania. Wystarczy chcieć. Raniliśmy się nawzajem ale jesteśmy wciąż dla siebie wszystkim. Uzupełniamy się. Potrzebujemy się. Tworzymy jedną całość. Choć by nie wiem co się działo jesteśmy silni i się nie poddajemy. Nie możemy. Żyję dzięki Tobie. Dla mnie najważniejsze jest Twoje szczęście. Nie ważne czy miała bym ucierpieć na nim ja. Prawdziwa miłość nie ucieka przed bólem i ciężarem. Nie patrzy na innych. Kieruje się samym sobą. Pamiętaj - Kocham. Nie chcę Cię zniechęcać. Chcę tylko żebyś był pewny tego co robisz, bo już nie mam sił znowu o kimś zapominać. Czas plany studzi, wyobraźnia ogranicza. Kiedyś będzie lepiej, kiedyś będzie łatwiej... Tylko kiedy to będzie? Dla Ciebie kłódka do mojego serca jest zawsze otwarta. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#816 |
Raczkowanie
|
'Widziałam jak kochałes się ze mna w moim snie Dworzec w moim mieście Ciągle czeka na Ciebie. Dziś mi się nawet przyśniło, że Między nami nigdy nic nie było. Park jeszcze tęskni za Tobą,
Liście opadły już z drzew Pociągi przychodzą i odchodzą, Przywiozły ze sobą pierwszy śnieg Wiatr poplątał nasze drogi, Wiatr, co kiedyś był Oddechem mym na ustach Twych Ogień spalił nasze serca, Żar, co kiedyś światłem był W oczach twych, w spojrzeniu twym.'
![]() |
![]() |
#817 |
Rozeznanie
|
jestem pewna, że nawet nie zdaje sobie sprawy, z tego jak bardzo Go potrzebuję na każdym kroku. gdy upadam, gdy nie potrafię sama się podnieść, tak bardzo chciałabym, aby był obok. brakuje mi Go coraz bardziej, czuję wewnątrz siebie pustkę, ten cholerny ból, który każdego dnia przypomina mi o Jego istnieniu.
zanim bezmyślnie rzucisz, że potrafię tylko ranić, poszperaj trochę we wspomnieniach, bo zrobię Ci niezłe bagno zdjęciami, które mówią, coś innego. czasami wolę być zupełnie sama, niezdarnie tańczyć na granicy zła i nawet stoczyć się na samo dno - czasami wolę to, niż czułość waszych obcych rąk. jakkolwiek źle by między nami nie było, gdyby Ci zależało, nie pozwoliłbyś mi odejść. gorącymi palcami naznaczał swój teren na moim zmarzniętym ciele. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#818 | |
Raczkowanie
|
![]() ![]() Cytat:
![]() lekiem na całe zło bywałam wtedy gdy najbardziej chciałam Go zranić nie była piękna, nie była nawet ładna, lecz bywała Jego i to przyprawiało ją o to staromodne szybsze bicie serca daj mi siebie z tej głupiej niemodnej miłości spróbujmy kolejny raz, zróbmy ten ostatni krok w swoją stronę, jeśli to nie pomoże, odpuścimy, lecz póki w jednym z Nas jest nadzieja, walczmy ta Twoja miłość spływa po mnie tak jak wody w Rio Grande "by kochać można było bez opodatkowania słów, (...) by kochać można było bez opodatkowania ciał" a to co nasze było już nie takim się zwie, teraz Ona to ma
![]() |
![]() |
#819 |
Raczkowanie
|
,,
Nie ma Cię. napisałam te słowa chyba już wszędzie. Ciągle nie potrafię sobie tego uświadomić. I wish I could be a better me, for you. don't be afraid, it's only love. ...można zwariować przy tym. albo się zakochać. I talk to you in my head all the time. przytul mnie bo się rozpadnę. w ciągu kwadransa umyłam się, ubrałam, powiedziałam 'kur.wa' osiemset razy i byłam osiem razy przerażona, że Ciebie dziś nie zobaczę. he's funny. he's adorable. he's sweet. he's loving. he's awesome. he's perfect. I didn't say a name, but he popped into your head, didn't he? są chwile w których chyba w ogóle już nie mam uczuć. odezwij się czasem ciekawa jestem gdzie i z kim teraz umierasz każdy z nas kogoś kocha, widać to po oczach. ''
and those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear THE MUSIC <3 Edytowane przez devilry Czas edycji: 2011-10-16 o 14:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#820 |
Raczkowanie
|
a jeśli umrę przed Tobą, już nigdy nie będziesz zasypiał samotnie. wpadamy na siebie, ale Ty jeszcze tego nie widzisz. przez przypadek spojrzałeś mi w oczy. wtedy się w Tobie zakochałam. uśmiechnęłabym się do Ciebie, ale nie jestem pewna, czy patrzysz na mnie. może słuchamy tej samej muzyki, oglądamy te same filmy. może Ty też czasem na mnie zerkasz. może kochamy siebie nawzajem i nawet o tym nie wiemy. przecież i takie historie się zdarzają. życie to nie film, czy bajka, to transmisja na żywo z najdłuższej podróży człowieka.
![]() |
![]() |
#821 |
Raczkowanie
|
''zasypia we mnie strach
Gdy obejmujesz mnie''
![]() |
![]() |
#822 |
Raczkowanie
|
Wiem, że gdyby Ci zależało,
odezwałbyś się, czy biegł za mną przez pół miasta, ale nie potrafię sobie tego uświadomic. Może po prostu nie chcę. Nigdy nie tłumacz się ze swoich uczuc. Nigdy nie przepraszaj za to, że kochasz chociaż wolałbyś, by tak wcale nie było. Cały ten czas jesteś w mojej głowie, chociaż myślę o 100 różnych rzeczach. Stałeś się już jak tło wszystkich moich myśli. Może gdybym wtedy to powiedziała i nie zachowała resztek trzeźwego umysłu, które tak bardzo chciałam opuścic, dzisiaj byłoby mi dużo lżej.
![]() |
![]() |
#823 |
Rozeznanie
|
faceci są dziwni. zaczynają się starać, kiedy mi jest już wszystko jedno.
wariatek się nie kocha, za nimi się szaleje. "ej, Mała - nie płacz. rób wszystko - pij, pal, klnij ile wlezie, wal pięścią o ścianę, gryź wargi z bólu - ale nie płacz. nie pozwól zaszklić się oczom, pokaż, że potrafisz być silna.” Myślisz, że sobie radzisz i nagle ktoś na*ierdala Ci przeszłością po plecach. Znasz osobę, która jest zawsze wesoła, prawda.? Ciągle się śmieje. Wiesz, że ona najbardziej cierpi.? Bo ludzie, którzy na co dzień są szczęśliwi, smutek przeżywają w środku. I boli ich to o wiele, wiele bardziej Czasem trzeba usiąść i pogadać z sercem. Od tak jak staremu kumplowi wytłumaczyć, że nie masz ochoty na piwo czy miłość. Ale pamiętaj, ty możesz,tej jesieni świat się nie zmieni.
"odszedł. a ja również dobrze mogłam powiedzieć, że umieram." /your blue eyes\ ![]() Edytowane przez Chers Czas edycji: 2011-10-16 o 16:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#824 |
Raczkowanie
|
zamieńmy się rolami, tym razem to ja wyrwę Ci serce z korzeniami
zimne dłonie, przemarznięte policzki, nie to nie zima, to tylko Ciebie brak otrzyj łzy, przetrzyj zaszklone oczy i zwróć uwagę na zło które wyrządziłeś gdyby była we mnie choć kszta egoizmu o który mnie posądziłeś, błagałabym abyś został, gdyż dobrze wiedziałam jak trudno będzie bez Ciebie, Twoje szczęście było ważniejsze. Czy tak zachował by się egoista? nie uważasz, że człowiek mający w sercu jednego człowieka nie jest w stanie zmieścić tam kolejnego? "Za pustą gadaninę na pewno przyjdzie Nam zapłacić znów" pozostał jedynie ten pusty nic nieznaczący bełkot, cień Twojego nieistnienia Bóg zbyt często pozwala mi zboczyć z uliczki zwanej "szczęściem"
![]() |
#825 |
Zakorzenienie
|
Dot.: <3
nie pamiętam czy dodawałam
nawet nie proszę już Boga o Twój powrót,
bo wiem że nie zwróci mi Ciebie... chcę iść znów po śladach naszych stóp. czekam na kogoś kto będzie chciał zaistnieć w moim sercu. nikt nie zna mnie, bo ja sama nie wiem kim jestem. znajdź we mnie prawdę , której nie ma. mam dobrą maskę nikt nie zna mnie prawdziwej. w głowie huczy od wspomnień nie staraj się być, staraj się kochać. i stoję tak w deszczu okryta szalem wspomnień.. machaj nogami, skacz w dół, powtórki nie będzie.. kochanie jestem silniejsza zapamiętaj mnie. jesteś kontrolerem moich snów. nie potafię już mówić o Tobie, bez łez w oczach moje serce zamarzło, zmieniło się w skutą lodem bryłę. nasze dłonie się nie połączą. nie mów o szczęściu, bo ciebie ono nie dotyczy pomiędzy tysiącami wspomnień próżno szukać ciebie opuszkami palców dotykam Twoją twarz, nie chce jej zapomnieć gdy zamknę oczy kim jesteś kochany? czy na próżnio cię szukam? powiesz co mam robić kochany? to była najpiekniejsza nic w moim śnie... znów nie mam czym oddychać, znów nie mam dla kogo żyć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#826 |
Rozeznanie
|
wszystko już zrobiliśmy, nie zaskoczy jej, bo on już nie potrafi.
miłość to kobieta koniec - mężczyzna. umyka czyjś cień od okna do okna gdy ciebie tu nie ma kochałaś kiedyś mężczyznę tą częścią serca, o której nikt nie wie że istnieje? gdy nie miałam nikogo, byłam nieszczęśliwa i pełna natchnienia. teraz jestem tylko kolejną zakochaną panienką o nie-płaczących oczach, nie-sztucznym uśmiechu i nie-utajnionej miłości. Jestem zwykła ale szczęśliwa. Zazdrośćcie mi.
![]() |
#827 |
Raczkowanie
|
Paralogiczna , kontrastowa0 <3
Jest dobra pora , dobra godzina . Czas się poddać Skoro cię kocham , powinnam dać Ci iść dalej Uczucie wygasa , jego dni się policzone Nie mieliśmy wspólnych pasji po mimo tego , uczucie w naszych sercach było , tego nie da się ukryć Więc jaki cel miał Bóg w odebraniu mi cię po tylu wspólnych przezytych latach ? Imponują ci chwilowe , ulotne związki i wyznawanie bezsensownych uczuć ?
![]() |
![]() |
#828 |
Zakorzenienie
|
myślałam o tym,
że to może nie był najlepszy wieczór na takie rozmowy dlatego po prostu splotłam moje palce z twoimi i po prostu paliliśmy razem papierosy. A w nocy śniłeś mi się wyraźniej niż naprawdę byłeś wcześniej. miałeś najwygodniejsze do trzymania dłonie i najwygodniej leżały na moich plecach. Myślę, że nasze usta czułby się razem równie wygodnie.
![]() |
#829 |
Zadomowienie
|
***** dzień jutrzejszy spotyka się z wczorajszym i za nic nie chcą się rozgraniczyć. ***** zdaję sobie sprawę, że nie tylko ja jestem inna. powinnam przestać się chłostać.. ***** okoliczności są mało ważne, liczą się tylko pozory, a tych nie da się zachować. *****
![]() |
#830 |
BAN stały
|
![]() Ty jako pierwsza myśl po długiej nocy, Ty w odbiciu porannej kawy Ty jako każdy przechodzeń za oknem Ty jako mój świat, tak bliski, a tak niedostępny świat, do którego drzwi mam przed nosem, na którego wycieraczce wycieram już buty świat, który nigdy nie istniał i któremu nie będzie dane istnieć i tak skromnie zapraszam na spota - link w podpisie. : * |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#831 |
Rozeznanie
|
A najgorsze, gdy nie masz odwagi amputować czegoś,
co już dawno umarło
![]() |
![]() |
#832 |
Raczkowanie
|
nawet wiatr wieje w Twoją stronę. nie łudzę się, przecież nic mi nie obiecałeś. mówisz, że nie jestem już taka jak dawniej, że trochę się pozmieniało. chcę mieć z Tobą rodzinkę, jak rodzinka w rodzince.pl kiedyś się za mną obejrzysz. odruchowo. zakochałam się w Tobie. już drugi raz.
![]() |
![]() |
#833 |
Zadomowienie
|
Paralogiczna, groszek 07, caroline060 - <3!
--------------------------------------------- 1. could be the night . /mogłaby być noc/ 2. a motion picture romance . /filmowy romans/ 3. this place is overrated, but it's the place to be . /to miejsce jest przereklamowane, ale to miejsce takie ma być/ 4. I need this like air in my lungs . /potrzebuję tego jak powietrza w moich płucach/ .
![]() |
#834 |
Rozeznanie
|
Gdybym nie kochała słodyczy, byłabym idealnie szczupła.
Gdybym nie kochała Ciebie, byłabym idealnie szczęśliwa.
![]() |
![]() |
#835 | |
Zadomowienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() *
przepraszam, ale ja tutaj też mam prawo mieć gorszy dzień. czasem tydzień. bywa, że dwa. ciągle mi powtarzają: ty to się zawsze spóźniasz. fakt, popatrz tylko, nie zdążyłam na czas, gdy wracałam do Twojej miłości. przepadła, zanim odwróciłam się na pięcie, zanim zrozumiałam, że powinnam iść, tą drogą, na której Ty jesteś obok. pluję sobie w brodę i krzyczę na siebie: pamiętaj, idiotko, nie jesteś aż tak wspaniała, żeby ktoś czekał na ciebie w nieskończoność. ten błysk w oku, to spojrzenie mówiące 'Dla Ciebie wszystko' i te zapewnienia, że jesteś czyimś marzeniem - to wszystko minie, jeśli w porę się nie zorientujesz, że właśnie tego potrzebujesz!! jak cudownie być Panią swego życia .... i je własnoręcznie spieprzyć. dziś przepraszasz mnie, za to co było, nie ważne, powtórzyłabym to jeszcze raz, mając świadomość, że skończymy kiedyś razem. mówią, żeby korzystać z każdej okazji, cholera, mają rację, drugiej może nie być. kiedy chciałeś dla mnie wszystko - ja nie chciałam nic, teraz, gdy chcę cokolwiek, gdzie jest Twoje wszystko? uwielbiam Ciebie słuchać, nawet kiedy mówisz o niej
![]() |
![]() |
#836 |
Rozeznanie
|
dziękuje ♥
xxgroszek07xx, caroline060, poprostuAsiss - uwielbiam waszą twórczość. mleko rozlało się na kanapie, a drobiny kawy nietrafnie wpiły się w materiał krzesła, klnę i mruczę szukając łyżki... " to bezsensu " - dzisiejszy dzień to mi psuje. ramiona mężczyzny - to one sprawiają, że wiesz czy jesteś na tyle gotowa by zapomnieć o tym co niedawna tliło Ci się w sercu, lub nadal płonie. pocałunek - to sfera porozumiewawcza dwóch jednostek. Gdy ich usta się zetkną nie znaczy to, że oboje chcą, a broń Boże nie oznacza to, że miłość wisi w powietrzu. obecną erę opisać można łatwo : - ludzie stawiający na wygląd pomijający inteligencje, wynajdujący nowe etykietki, języki i słowa, a nawet religie by tylko zwrócić na siebie uwagę - ludzie stawiający na inteligencje pomijający wygląd, którzy chcą coś zmienić na tym świecie, lecz przez swój wygląd są odpychani przez wyższą grupę społeczną - ludzie normalni, którzy w dzisiejszych czasach są odbierani jako banda psychopatów, egoistów i kto wie co jeszcze niniejsze dwie wyższe grupy społeczne wymyślą. Dlatego owa grupa pali, pije i klnie. nic nie dzieje się bezpodstawnie, zazwyczaj dzieje się na przekór. rozmawiała z krzesłem, zdarzało się, że błądziła dłońmi po omacku szukając wieszaka, mruczała nocami i okrywała się kocem po samą szyje latem. Obserwowała krople deszczu lecące wprost do jej źrenic i śmiała się bez większego sensu... nazwano ją psychopatką, poniekąd mieli rację jednak ominęli jedno : była samotna.
![]() |
#837 |
Zakorzenienie
|
♥
Jego już nie ma. I mnie już nie ma. Bez Niego, nie mam mnie. ''Mówisz, ze kochasz deszcz, a rozkładasz parasolkę, gdy zaczyna padać. Mówisz, że kochasz słońce, a chowasz się w cieniu, gdy zaczyna grzać. Mówisz, że kochasz wiatr, a zamykasz okno, gdy zaczyna wiać. Właśnie dlatego boję się, gdy mówisz, że kochasz mnie.'' Kiedy Cię przytulam, zamykam oczy ze szczęścia. Przyszła jesień. Następnie nadejdzie zima, wiosna, lato. Minie rok. Dwa lata, dziesięć. Zapomnimy. Jeśli będzie Ci na mnie zależało, sam znajdziesz do mnie drogę. "Upływa czas, nie wiem kiedy minął dzień, nie wiem kiedy mój papieros zgasł... Nie chce mi się jeść, nie chce mi się wyjść, chociaż powinienem iść do przodu, jakoś żyć." |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#838 |
Zakorzenienie
|
im bardziej się rozglądam tym bardziej Ciebie nie ma
bo to co mówię jest na prawdę tym co słyszysz ból nie ma dumy i bądź moim kimś już na zawsze i kto to mówi ![]()
![]() |
![]() |
#839 |
Raczkowanie
|
tak trudno się przyzwyczaić do jego braku. gdy wyobrażam sobie przyszłość, widzę ciebie przy mnie. zawsze. jesteś nieodłącznym elementem mojej przyszłości. więc nie możliwe, żebyśmy nie byli sobie przeznaczeni. nigdy nie mów, że po prostu chcesz czyjejś miłości. zawsze musisz określić się o czyją miłość konkretnie ci chodzi. bo są mężczyźni, których uczucia nie będziesz umiała odwzajemnić i stanie się to dla ciebie problemem, z którym niekoniecznie będziesz sobie umiała poradzić. 'czyjaś' miłość może cię tylko unieszczęśliwić. lubię obietnice. lubię czekanie na spełnienie danych mi obietnic. z takim czekaniem wiąże się nadzieja. wiesz jak wspaniale jest mieć nadzieję? chcę ciebie w każdej sekundzie mojego życia.
![]() |
#840 |
Raczkowanie
|
''Miłość
jest jak czekolada rzadko się zdarza , żeby pierwsza była tą ostatnią .''
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:03.