Szybko rosną Nam dzieciaczki - z noworodków w niemowlaczki.Mamy VII-VIII 2011 ! - Strona 64 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Wybieramy temat do nowego wątku !
. Chwyty, obroty i pierwsze zęby – letnie maluszki robią postępy! 5 8,93%
Pierwsze miesiące szybko zleciały, a dzieci jeszcze nam wypiękniały. 0 0%
Drodzy państwo, oto wątek najpiękniejszych na świecie dzieciątek! 6 10,71%
Pierwsze ząbki i w głos śmiechy - cudnie rosną Nam pociechy. 16 28,57%
Nasi chłopcy i dziewczęta, już czekają kiedy święta. 1 1,79%
Pierwsze ząbki dzieci mają i już zupki zajadają. 3 5,36%
Już tak dobrze się wszystkie znamy, ze swoje dzieci wesoło swatamy! 1 1,79%
To już pierwsze ząbki i zabawy, a my dalej się wspieramy. 0 0%
Pierwsza zupka, pierwszy ząbek. Tu najlepszych mam jest wątek. 24 42,86%
Głosujący: 56. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-10-19, 18:07   #1891
Marina1
Zakorzenienie

Dot.: Szybko rosną Nam dzieciaczki - z noworodków w niemowlaczki.Mamy VII-VIII 2011 !

Cytat:
Napisane przez nerola Pokaż wiadomość
Cześć Kochane

Marinko kocham węze

Kurujcie się kochani!
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
Marina1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-19, 19:05   #1892
patik87
Zakorzenienie

Dot.: Szybko rosną Nam dzieciaczki - z noworodków w niemowlaczki.Mamy VII-VIII 2011 !

Z Bridą znowu brak kontaktu
patik87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-19, 19:15   #1893
jacieeeee
Wtajemniczenie

Odwiedziła mnie teściowa
TŻ w pracy, więc męczyłam się z nią sama.
To perełki:
"Boże jak on pierdzi"
"Niedobra mama zabrała Ci butelkę"
Ale było tego znacznie więcej tylko po co się wkurzać
Dominik się tak nią zmęczył, że zasnął w momencie jak pojechała i właśnie się obudził. Idę go "męczyć" bo mi w nocy spać nie będzie

Dominik 29.07.2011r
jacieeeee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-19, 20:05   #1894
83monia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dziubek79 Pokaż wiadomość
tv- u nas też będzie ale tylko "odpowiednie" bajki. Kolezanka córci pozwalała własnie oglądać i to jest niesamowite jak to dziecko szybko i ładnie zaczęło mówić, ile piosenek i tekstów umie na pamięć i jaka jest rezolutna w porównaniu do innych znanych mi dzieci które niekoniecznie oglądały to co powinny albo zostały zostawione same sobie bez czynników stymulujących ich rozwój w postaci zainteresowania rodziców
wlasnie, my niby nie mamy ogladania ale od wakacji maly oglada wieczorynke (obecnie wersja z dvd) - bo u babcie czesto ogladam filmy na dvd. teraz walkujemy Było sobie zycie (wg niego LAWIEGO - la vie ) i ma mase pytan o wszystko... potem bawi sie w doktora, osluchuje nas, oglada gardło... wczesniej jak byl mniejszy to ogladal bABY TV, tam sa spokojne bajki, uczace kolorow, ksztaltow, zachowan, piosenek. teraz tez lubi po angielsku Lippy and Messy

---------- Dopisano o 20:05 ---------- Poprzedni post napisano o 19:59 ----------

Cytat:
Napisane przez youyou Pokaż wiadomość
hejkaAle na szczęście Filip jest nauczony do jedzenia dużo owoców i nabiału - codziennie dostaje je na drugie śniadanie więc je bardzo lubi i już przydarzyło się parę razy że miał do wyboru ciastko i owoc to wybrał owoc
moze moj owoca by nie wybral ale jakby byl do wyboru jogurt czy ciastko to sama nie wiem co by wybral, bo uwielbia jogurty. a jeszcze czekoladowe albo z cukierkami-drazami to juz wogole. u nas ze słidyczy najczesciej jogurt, chrupki kukurydziane, platki kukurydziane bez mleka - na sucho, rodzynki, żurawina suszona (sliwki i morele juz nie), ryz preparowany. ostatnio pieke muffinki i czasem jakas sięgnie.

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl
83monia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-19, 20:18   #1895
dziubek79
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patik87 Pokaż wiadomość
dzięki

Sama spędzam wieczór ( z Sarką, oczywiście), teżeta nie ma od 12 w nocy, wróci po 23 pewnie. Malutka śpi.
Potrzebuję towarzystwa
Kto mnie przytuli

Cytat:
Z Bridą znowu brak kontaktu
no właśnie, szkoda ,że tak rzadko do nas zagląda a nie dała żadnego kontaktu do siebie
dziubek79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-19, 20:32   #1896
Natka_
Zakorzenienie

Cytat:
Natka a gdzie mozna kupić taki kombinezonik ?? rozumiem, że dziurka to na pasy a nie w razie potrzeby ...
na pasy Dziubbku na pasy
Ja ten kombinezon akurat kupiłam w Niemczech, ale tu widziałam tego typu tylko na allegro

Słodycze i TV z umiarem, trzeba pilnować. Ja nie jestem nauczona jedzenia slodyczy, do dzisiaj nie jem. Mama pilnowała nas, żebym z siostrą nie jadała zbyt często. Coli np. w ogóle nie pozwalała i do dzisiaj nie piję, bo nie lubię
Natka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-19, 20:35   #1897
youyou
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Scio Pokaż wiadomość

Co do tv i słodyczy. Jak najbardziej, ale nie maluchowi. Bo udowodnione jest, ze dziecko do lat 3 nie wyniesie z oglądania tv nic. Bo sie skupia na migotaniu, a nie na treści. Później bajki, ale bardziej na dvd niz w tv. I godzina, półtorej dziennie, nie całe dnie.
Oczywiście tak jeśli będzie oglądał to co rodzice... , ale są specjalne kanały dla takich maluchów - Filip właśnie ogląda Baby TV - są tu bajeczki takie po parę minut, są spokojne, kolorowe i nie ma w nich nic krzykliwego z Cartoona.
Nie widzę w tym nic złego że obejrzy sobie parę takich filmików dziennie.
youyou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-19, 20:36   #1898
jacieeeee
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Natka_ Pokaż wiadomość
Słodycze i TV z umiarem, trzeba pilnować. Ja nie jestem nauczona jedzenia slodyczy, do dzisiaj nie jem. Mama pilnowała nas, żebym z siostrą nie jadała zbyt często. Coli np. w ogóle nie pozwalała i do dzisiaj nie piję, bo nie lubię
To już wiem od czego masz taką boską figurę Ja uwielbiam słodycze... niestety

Dominik 29.07.2011r
jacieeeee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-19, 21:03   #1899
zanka205
Zakorzenienie

przyszłam żebrać o kciuki na jutro
o 18.45 mamy usg bioderek u nowego ortopedy

"Dzieci są kotwicami, które trzymają matkę przy życiu"

zanka205 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-19, 21:05   #1900
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

Cytat:
Napisane przez youyou Pokaż wiadomość
Oczywiście tak jeśli będzie oglądał to co rodzice... , ale są specjalne kanały dla takich maluchów - Filip właśnie ogląda Baby TV - są tu bajeczki takie po parę minut, są spokojne, kolorowe i nie ma w nich nic krzykliwego z Cartoona.
Nie widzę w tym nic złego że obejrzy sobie parę takich filmików dziennie.
Ale ja też nie. Po prostu nie wierzę w edukacyjną moc tv u takich maluchów, tym bardziej, ze takie dziecko potrafi się skupć na kilka minut. Dodatkowo oglądanie tv powoduje, ze dziecko kumuluje w sobe nadmiar energii i potem nie wie co z nią robić. No wiadomo nie mówimy tu o dawkach godzinnych, ale są dzieciaki co oglądają od rana do nocy, innej rozrywki ne uznają. Taki nadmiar tv (nawet "edukacyjnej") spowalnia jednak rozwój dziecka, bo wszytsko ma podane na tacy, wypiera się go z wyobraźni, kreatywności, nie umie sobie wymyslic zabawy, musi miec wszytsko kolorowe, grające i gotowe.
Ale tak jak wspomniała chodzi mi o nadmiar. Z tym, ze wuchodze z założenia, że skoro nic to ne wnosi do życia mojego dziecka, to po co? Nie mowie, ze nigdy nie włącze, ale nie bede się łudzić, ze to dla dobra edukacji Nie przy takich maluchach.
Bajk na pewno bedzie oglądać, sama wychowałam się na Disney'u, smerfach itd. nie widze powodu, zeby jej to ograniczać, ale są to bajki dla starszych dzieci.
Zresztą ja mam lekkiego fioła na tym punkcie (tzn. edukacyjnego aspektu zabaw i spędzania czasu, skoro można go spędzić twórczo i poznawczo to po co przed tv), no ale to dywagacje na późniejszy czas...

W Gagatkowym świecie Mamo, połamigłówkujemy? - Logico primo
Agatka jest już z nami
Scio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-19, 21:09   #1901
zanetaa88
Zakorzenienie

JAcieee jak męczysz Dominika ? TY wyrodna Matko

Ja uwielbiam słodycze,
czekoladę mogłabym jeść całymi tabliczkami,
a nie po kosteczce, kosteczki się nie opłaca jeść :diabeł:
W barku zawsze muszę mieć coś słodkiego,
lubię mieć zapasy, niby dla gości ale tak naprawdę wszytko z D zjadamy
Cola - jest mi zupełnie obojętna, od ciązy w ogóle gazowanego nie pije,
wolę wodę z sokiem malinowym albo soki swoje zrobione.
W lecie dużo pije wody z cytryną i melisą

Patik
choć do mnie

zanetaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-19, 21:13   #1902
agadus
Wtajemniczenie

[QUOTE=Lilkaa82;30039538] dzis konczy 4 miesiace Jest Kochana

klask i:

Nati bardzo dziękuję wszystkim ciociom za życzenia miesięcznicowe i buziaki przesyła
nie wymieniam wszystkich cioć, bo mogła bym którąś ominąć
a ja chciałam dzisiaj Nati kupić pajacyka welurkowego do spania, bo niby cieplo ubrana jest a często się odkrywa i rączki ma zimne, ale taki welurkowy pajacych kosztuje 35 zł, a ja musiałabym kupić ze 3 na zmianę, nigdzie taniej nie widziałam, może cos na allegro będzie, bo nie uśmiecha mi się wydać ponad 100 na pajacyk, ale jak nic tańszego nie znajdę to będę musiała kupić, szukałam też w lumpku ale nic nie było, takie brzydkie i nie kupowałam

agadus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-19, 21:15   #1903
CarmelaSoprano
Zakorzenienie

Cytat:
u nas też z brzuszkiem szału nie ma, za to na pleckach pod tą zabawką uwielbia leżeć
My mamy sposob na brzuszek, kłade Sare przed TV, zadziera głowe aż miło

Cytat:
Byłyśmy dzis na kontroli u fizjoterapeuty, Cwiczenia pomagają Agata pięknie się rozwija nie był zadowolony z tego ze sie dzwiga do siadania, al trudno, kaza jej nie pomagać. Dużo na brzuchu na podłodze, stymulować ją do obrotów, stymulować stawy i nadal to jedno ćwiczenie Vojty.

BRAWO ZA TAKIE WIEŚCI

U nas jutro pierwsza wizyta u fizjo, wprawdzie neurolog powiedziała że nie ma zadnych uwag do Sarenki (oprócz zaciskania kciuków-powinnym byc na zewnatrz i mamy poprawiac), ale cwiczenia nie zaszkodza.

Moja szczęśliwa liczba to czterysta miliardów.
Tak, wiem, nie jest zbyt poręczna w życiu codziennym.
CarmelaSoprano jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-19, 21:16   #1904
zanetaa88
Zakorzenienie

Cytat:
Ale ja też nie. Po prostu nie wierzę w edukacyjną moc tv u takich maluchów, tym bardziej, ze takie dziecko potrafi się skupć na kilka minut. Dodatkowo oglądanie tv powoduje, ze dziecko kumuluje w sobe nadmiar energii i potem nie wie co z nią robić. No wiadomo nie mówimy tu o dawkach godzinnych, ale są dzieciaki co oglądają od rana do nocy, innej rozrywki ne uznają. Taki nadmiar tv (nawet "edukacyjnej") spowalnia jednak rozwój dziecka, bo wszytsko ma podane na tacy, wypiera się go z wyobraźni, kreatywności, nie umie sobie wymyslic zabawy, musi miec wszytsko kolorowe, grające i gotowe.
Ale tak jak wspomniała chodzi mi o nadmiar. Z tym, ze wuchodze z założenia, że skoro nic to ne wnosi do życia mojego dziecka, to po co? Nie mowie, ze nigdy nie włącze, ale nie bede się łudzić, ze to dla dobra edukacji Nie przy takich maluchach.
Bajk na pewno bedzie oglądać, sama wychowałam się na Disney'u, smerfach itd. nie widze powodu, zeby jej to ograniczać, ale są to bajki dla starszych dzieci.
Zresztą ja mam lekkiego fioła na tym punkcie (tzn. edukacyjnego aspektu zabaw i spędzania czasu, skoro można go spędzić twórczo i poznawczo to po co przed tv), no ale to dywagacje na późniejszy czas...
Zgodzę się i nie.
Mój D właśnie od małego miał włączane bajki po niemiecku,
kiedyś to był w ogóle rarytas żeby oglądnąć bajkę,
jakieś tam wieczorynki były, ale on zdecydowanie wolał niemieckie.
Oglądał Smerfy, nie Smerfy i w ten sposób umiał w przedszkolu niemiecki lepiej niż inen dzieciaki. W ogóle nie miał problemu z nauka innego języka i nadal nie ma.

Jestem też za tym, aby Tv była otwarta dla dziecie,ale oczywiście z umiarem. W sumie nie znam dzieciaka takiego,który siedzi cały dzięn przed Tv i bajki ogląda

Ale podoba mi się to ,że podkreśliłaś słowo "kreatywność" uważam że tego brakuje dzieciakom w dzisiejszych czasach. Jak pomyślę, co Ja kombinowałam na podwórku aby się bawić to łapię się za głowę a teraz jak patrzę na te dzieciaki to wszystko mają na placu zabaw. Ja cieszyłam się z piaskownicy w której mogłam się pobawić w dom, sklep,biuro.Każdy inny kolor piasku był oznaczony to papryka, pieprz,mąka przesiany piasek to mąka, resztek kamyczków bułka tarta, trawa to szczypiorek. Kombinowało się tak aby zabawa starczyła na 2-3h a nie jak teraz iśc na plac zabaw poślizgać się,pochustać,zrobić 2-3 babki i finito i dziecko się nudzi...

Ah..

zanetaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-19, 21:21   #1905
agadus
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nerola Pokaż wiadomość

.

Marinko kocham węze

ja też kocham węże, a konkretnie to jednego, swoją aktywność okazuje wieczorami, ma na imię Wacuś i zmienia się w zależności od humoru

ale mi juz bije na dekiel

agadus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-19, 21:29   #1906
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

Cytat:
Napisane przez CarmelaSoprano Pokaż wiadomość

BRAWO ZA TAKIE WIEŚCI

U nas jutro pierwsza wizyta u fizjo, wprawdzie neurolog powiedziała że nie ma zadnych uwag do Sarenki (oprócz zaciskania kciuków-powinnym byc na zewnatrz i mamy poprawiac), ale cwiczenia nie zaszkodza.
Dziękujemy.

Powodzenia jutro

Cytat:
Napisane przez zanetaa88 Pokaż wiadomość
Zgodzę się i nie.
Mój D właśnie od małego miał włączane bajki po niemiecku,
kiedyś to był w ogóle rarytas żeby oglądnąć bajkę,
jakieś tam wieczorynki były, ale on zdecydowanie wolał niemieckie.
Oglądał Smerfy, nie Smerfy i w ten sposób umiał w przedszkolu niemiecki lepiej niż inen dzieciaki. W ogóle nie miał problemu z nauka innego języka i nadal nie ma.

Jestem też za tym, aby Tv była otwarta dla dziecie,ale oczywiście z umiarem. W sumie nie znam dzieciaka takiego,który siedzi cały dzięn przed Tv i bajki ogląda

Ale podoba mi się to ,że podkreśliłaś słowo "kreatywność" uważam że tego brakuje dzieciakom w dzisiejszych czasach. Jak pomyślę, co Ja kombinowałam na podwórku aby się bawić to łapię się za głowę a teraz jak patrzę na te dzieciaki to wszystko mają na placu zabaw. Ja cieszyłam się z piaskownicy w której mogłam się pobawić w dom, sklep,biuro.Każdy inny kolor piasku był oznaczony to papryka, pieprz,mąka przesiany piasek to mąka, resztek kamyczków bułka tarta, trawa to szczypiorek. Kombinowało się tak aby zabawa starczyła na 2-3h a nie jak teraz iśc na plac zabaw poślizgać się,pochustać,zrobić 2-3 babki i finito i dziecko się nudzi...

Ah..
Bo ja nie twierdze, ze tv nie ma wartości poznawczych. Przeciez są świene programy naukowe, dziecko może zobaczyc jakies zwierzęta itd. ne twierdze, ze nie moze tez byc rozrywką, ale nie dla dziecka co ma 2 czy 3 lata
Zanetko ja znam mnóstwo dzieci, ktore robią sobie przerwe od tv tylko po to by na kompie pograć. Sama pamietam jak moj brat chodził do zerówki i przychodził do niego taki kolega K. zeby pograc, jak ich mama wyganiała na dwór, to tamten znajdował innego kolege do komputera itd.

ale tak jak mówie, ja jestem pokręcona, może dlatego, zem nauczycielka

Zanetko ja tez pamietam takie zabawy, liscie to byly pieniądze i na placu zabaw w wesołe miasteczko się bawiliśmy, albo sklep itd.
I do tej pory pametam jak sobie statek kosmczny wbudowałam, z prawdziwym komputerem pokładowym, zrobionym z puzzli
Dlatego ja przede wszytskim chciałabym wspierć kreatywność Agaty, bo jej się to na całe życie przyda. A pomysł na zabawy, niskim, właściwie zerowym kosztem, mam setki...

Agatka jest już z nami
Stary 2011-10-19, 21:31   #1907
telik
Wtajemniczenie

GG do telik

Cytat:
Napisane przez aania_20 Pokaż wiadomość
[COLOR=DarkGreen]
no pewnie jak wesele?
Dziękuję Aniu
całkiem fajnie sie bawiliśmy
w trakcie wesela ok 19 przyjechałam nakarmic Jasia i z wesela wróciliśmy przed 23

miałam podpobne odczucie jak Ty
Jaś sie tak słodko "wkleił" w moje ramiona w nocy gdy wróciłam

ale muszę przyznać że teście świetnie sobie z nim poradzili
byli na spacerku, potem wykąpali
wszystko zrobili wg moich wytycznych, żadnego przemycania swoich metod itd.

Cytat:

Miałam alarmować co z Tobą
Dziękuję

Cytat:
Napisane przez agadus Pokaż wiadomość
witam poludniowo
na początku chę siępochwalić, że Natalia kończy dzisiaj o 20.30
3 miesiące
[SIZE=3][COLOR=Black]

:

Cytat:
Napisane przez zanka205 Pokaż wiadomość
Zaciskam mocno

troszkę przerobiłam waszych postów

melduję że u nas wszystko ok,
Jaś zaczyna chyba skok bo marude miał cały dzień
a ja mam jakąś infekcje bo w koncu byłam u Gina

a pozatym różowo sielsko i anielsko

Edytowane przez telik
Czas edycji: 2011-10-19 o 23:32
telik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-19, 21:32   #1908
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

Cytat:
ja też kocham węże, a konkretnie to jednego, swoją aktywność okazuje wieczorami, ma na imię Wacuś i zmienia się w zależności od humoru

Agatka jest już z nami
Stary 2011-10-19, 21:38   #1909
Kajool
Zadomowienie

witam was dziolchy. u nas ciezko bo mecze sie z jelitowka maly marudny, ze na nic czasu nie mam. w tamtym tygodniu mielismy szczepienie, zmienilam na skojarzone i maly duzo lepiej je zniosl.
dziubku moj szymon tez chodzi b. wczesnie spac i tez sie modli ;-) czasami mam wrazenie, ze piszesz o moim dziecku.
cos jeszcze mialam napisac ale zapomnialam
Stary 2011-10-19, 21:48   #1910
aania_20
Zakorzenienie

jestem.....ledwo żyję
byłam z przyjaciółką na aerobiku, instruktorka dała nam taki wycisk na stepie....jutro się nie podniosę... ale cudownie się czuję
Nie ma to jak się zmęczyć porządnie

Cytat:
Sama spędzam wieczór ( z Sarką, oczywiście), teżeta nie ma od 12 w nocy, wróci po 23 pewnie. Malutka śpi.
Potrzebuję towarzystwa
Kto mnie przytuli

Ja chętnie, dotrzymuję towarzystwa. Mojego do soboty nie ma, nawet znaku życia nie ma.

Cytat:

Cytat:
Napisane przez telik Pokaż wiadomość
Dziękuję Aniu
całkiem fajnie sie bawiliśmy
w trakcie wesela ok 19 przyjechałam nakarmic Jasia i z wesela wróciliśmy przed 23

miałam podpobne odczucie jak Ty
Jaś sie tak słodko "wkleił" w moje ramiona w nocy gdy wróciłam

Cudne uczucie, prawda?
A teściom się w takim razie brawa należą

Muszę pochwalić Adasia, wreszcie się przekonał że leżenie na brzuszku to fajna sprawa Kilka minut spokojnie w pozycji na Sfinksa wytrzymuje, przy tym się śmieje i gada, bardzo zadowolony. Do niedawna po minucie był wk...w..

Idę spać i hodować zakwasy

aania_20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-19, 21:50   #1911
iustyna1
Wtajemniczenie

Cytat:
dzięki
Potrzebuję towarzystwa
Kto mnie przytuli

Cytat:
Nie musisz żebrać, wystarczy jak poprosisz

Cytat:
Dlatego ja przede wszytskim chciałabym wspierć kreatywność Agaty, bo jej się to na całe życie przyda. A pomysł na zabawy, niskim, właściwie zerowym kosztem, mam setki...
A masz jakieś pomysły na zabawy z 3latkiem? Mi czasami brakuje pomysłów. Na szczęście Kuba ma taką wyobraźnię, że nawet z pustego kartonu robi sobie rakietę kosmiczną albo wyścigówkę .

Cytat:

Zasikam mocno

ps. brawa dla teściów

Cytat:
Napisane przez Kajool Pokaż wiadomość
witam was dziolchy. u nas ciezko bo mecze sie z jelitowka maly marudny, ze na nic czasu nie mam. w tamtym tygodniu mielismy szczepienie, zmienilam na skojarzone i maly duzo lepiej je zniosl.
dziubku moj szymon tez chodzi b. wczesnie spac i tez sie modli ;-) czasami mam wrazenie, ze piszesz o moim dziecku.
Zdrówka życzę

Nerola Tobie też zdrówka i Twoim chłopakom. Wiem, co znaczy szpital w domu
- Szukam szczęścia.
- W lodówce???
- Gdzieś kur*a musi być!!

iustyna1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-19, 21:59   #1912
Madziulka_17
Wtajemniczenie

Cytat:
Byłyśmy dzis na kontroli u fizjoterapeuty, Cwiczenia pomagają Agata pięknie się rozwija nie był zadowolony z tego ze sie dzwiga do siadania, al trudno, kaza jej nie pomagać. Dużo na brzuchu na podłodze, stymulować ją do obrotów, stymulować stawy i nadal to jedno ćwiczenie Vojty.
A można wiedzieć jak ćwiczycie tzn. jakie ćwiczenia macie zalecone, bo chyba też na asymetrię?

' Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym '

http://suwaczki.maluchy.pl/li-54402.png

http://kociewianka.w.interia.pl/mamy/dzieci2011.html

Edytowane przez Madziulka_17
Czas edycji: 2011-10-19 o 21:59 Powód: Literówka
Madziulka_17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-19, 21:59   #1913
83monia
Zakorzenienie

iustyna - ja ze swoim trzylatkiem robilam ostatnio zwierzaki z plasteliny, patykow i zoledzi, wyszly prawie same biedronki malowalismy znalezione na spacerze kamienie... maly wycina bilety z kartek papieru... przyczepia plateline do papieru... "gotuje" klocki w swoich garnkach... w sobote zmywal plastikowe naczynia w zlewie! w przedszkolu nabijali na patyk od szaszlykow rozne owoce i warzywa i robili Pana Szaszłyka , robili muchomorka (wata przyklejana na czerwona czapeczke)

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl
83monia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-19, 22:23   #1914
brumek
Zakorzenienie

Kochane moje, a my po konsultacji u drugiego pediatry! Fajna, madra babeczka, no i tytuł ma wzbudzający zaufanie, bo nie lek.med., ale dr hab n.med
Zbadała go na wszelkie możliwe sposoby, jeszcze zanim powiedzieliśmy o co nam chodzi, bo najpierw po prostu chcieliśmy poznaś jej opinię na temat zdrowia Tymonka. No i stwierdziła, że to w pełni zdrowe, pogodne, prawidłowo rozwijające się dziecię
Potem wyjaśniliśmy sytuację z naszą lekarką i ta była oburzona. Wręcz jej się włosy zjeżyły, jak powiedzieliśmy, że nasza wyznaczyła nam I dawkę szczepień na 13-14 tydzien życia. Wypisał zaświadczenie, że nie ma żadnych medycznych przeciwskazań do szczepienia i że trzeba to jak najszybciej zrobić. I w ogóle kilka do kilku rzeczy miała inne zdanie niż tamta nasza...
No więc teraz szybko go musimy gdzieś zaszczepić. No i kolejny problem bo nie wiem gdzie? W innej przychodni (bo przeniesiemy się w końcu) terminy zapisów na listopad dopiero i wszędzie indziej też A w tej naszej przychodni to ja się boję wykłócać, żeby go nas jednak zaszczepili... No bo jak to tak? Kazać lekarzowi coś zrobić, czego on nie chce i mówić mu że się nie zna ja nie umiem Ale mąż mówi, że chyba tak zrobi...

Cytat:
Napisane przez CrazyMachine Pokaż wiadomość
No i mamy nowy dźwięk. Największą frajdą od kilku dni jest mówienie Aaaa ze śliną w gardle. Przez to jest taki bulgoczący dźwięk jak przy płukaniu gardła. Strasznie to śmieszne.
O jak fajnie

Cytat:
Brumek, śpiworek super się sprawdza, zwłaszcza jeśli jedziemy np do kogoś, na zasadzie - z samochodu kilka metrów przejść i do domu. Oszczędzam tym sposobem dziecku ubierania dodatkowych warstw, kombinezonów itp, zapakuję w śpiworek, w domu odpinam i po problemie
Właśnie dokładnie o to mi chodzi - kiedy tak na szybko chcę tylko do samochodu przejść, a potem np. tylko kawałek do sklepu. Nie lubię go wtedy ciepło ubierać, bo z kolei w samochodzie mi się zgrzeje, a to dla mnie gorsze niż zmarznięcie W takim razie na bank kupuję śpiworek

Cytat:
Brumku ja mam taki kombinezonik do fotelika. Musimy mieć z rękawkami bo Domek musi mieć swobode, musi móc ruszać rączkami bo inaczej się denerwuje
Dzięki
A co sobie kupiłaś?

Cytat:
Napisane przez zanetaa88 Pokaż wiadomość
Tak wiecie co się zastanawiam,
chcemy uniakć niby Tv, komputera, słodyczy - cukru. Jakieś ograniczenia wprowadzić - z rozsądkiem oczywiście zrozumiałe, ale myślę że im więcej się ogranicza tym bardziej im starsze to tego chce bo " zakazany owoc lepiej smakuje"
Ja absolutnie nie zamierzam go odcinać od takich różnych życiowych spraw, nie o to mi chodzi RAczej o to, że TV to "zabawka" od pewnego wieku. Nie uważam żeby puszczanie bajek nawet edukacyjnych 6 miesięcznemu dziecku czemukolwiek służyło. 3-latkowi, może nawet 2-latkowi, pół godzinki dzienni, ok! Ale wcześniej raczej nie.
I nie zamierzam go odpędzać od telewizora na siłę, kiedy ja np. będę sobie oglądać seriale, czy w ogóle pozbyć się go z domu (choć może nie byłoby to złe). Po prostu zamierzam go nauczyć, i podkreślać to własnym zachowanie, że jest milin ciekawszych rzeczy i zabaw niż telewizor. Duuuużo bardziej rozwijających. I na pewno dużo lepiej wpływających na rozwój kreatywności czy naukę mowy Może wymagającyh większego wysiłku od rodziców, ale lepszych i fajniejszych

Cytat:
Napisane przez iustyna1 Pokaż wiadomość
Tylko wszystko z umiarem. Bez popadania w skrajności. P
No i słodycze mu wydzielam....
Ano własnie! Z tym podejściem się zgadzam

Cytat:
Co do tv i słodyczy. Jak najbardziej, ale nie maluchowi. Bo udowodnione jest, ze dziecko do lat 3 nie wyniesie z oglądania tv nic. Bo sie skupia na migotaniu, a nie na treści. Później bajki, ale bardziej na dvd niz w tv. I godzina, półtorej dziennie, nie całe dnie.

Co do słodyczy będę ograiczać. Nawyki żywieniowe kształtują się bardzo wcześnie.
AMEN!!!!!! Dokładnie tak samo uważam, co do słowa Cieszę się ze nie tylko ja

Cytat:
Natka, całuj swoją mamę popiętach! Mądra z niej kobieta! Dała Ci coś najlepszego co można dać dbającej o sylwetkę kobiecie (czyli nie uczyć jej lubienia słodyczy )

Cytat:
Po prostu nie wierzę w edukacyjną moc tv u takich maluchów, tym bardziej, ze takie dziecko potrafi się skupć na kilka minut. Dodatkowo oglądanie tv powoduje, ze dziecko kumuluje w sobe nadmiar energii i potem nie wie co z nią robić. No wiadomo nie mówimy tu o dawkach godzinnych, ale są dzieciaki co oglądają od rana do nocy, innej rozrywki ne uznają. Taki nadmiar tv (nawet "edukacyjnej") spowalnia jednak rozwój dziecka, bo wszytsko ma podane na tacy, wypiera się go z wyobraźni, kreatywności, nie umie sobie wymyslic zabawy, musi miec wszytsko kolorowe, grające i gotowe.
TAK TAK TAK TAK!!!!!!!!!

Cytat:
1. Jaś sie tak słodko "wkleił" w moje ramiona w nocy gdy wróciłam

2. ale muszę przyznać że teście świetnie sobie z nim poradzili
Ad 1.
Ad 2. - fajni są! U mnie na pewno nie będzie tak łatwo - każdy będzie chciał być lepszym rodzicem dla Tymka niż my i przemycać swoje metody

Cytat:
jestem.....ledwo żyję
byłam z przyjaciółką na aerobiku, instruktorka dała nam taki wycisk na stepie....jutro się nie podniosę... ale cudownie się czuję
Nie ma to jak się zmęczyć porządnie
Podziwiam Mi się taaaaaaak nie chce za żaden sport teraz brać
Stary 2011-10-19, 22:46   #1915
Natka_
Zakorzenienie

Scio super, że ćwiczenia dają efekty

Cytat:
Napisane przez jacieeeee Pokaż wiadomość
To już wiem od czego masz taką boską figurę Ja uwielbiam słodycze... niestety
Oj ja żeby zjeśc chociaż cukierka to muszę mieć dzień, za to mąż nadrabia za nas oboje

Cytat:
My też jutro mamy drugą kontrolę bioderek.

Cytat:
Napisane przez brumek Pokaż wiadomość
Kochane moje, a my po konsultacji u drugiego pediatry! Fajna, madra babeczka, no i tytuł ma wzbudzający zaufanie, bo nie lek.med., ale dr hab n.med
Zbadała go na wszelkie możliwe sposoby, jeszcze zanim powiedzieliśmy o co nam chodzi, bo najpierw po prostu chcieliśmy poznaś jej opinię na temat zdrowia Tymonka. No i stwierdziła, że to w pełni zdrowe, pogodne, prawidłowo rozwijające się dziecię
Potem wyjaśniliśmy sytuację z naszą lekarką i ta była oburzona. Wręcz jej się włosy zjeżyły, jak powiedzieliśmy, że nasza wyznaczyła nam I dawkę szczepień na 13-14 tydzien życia. Wypisał zaświadczenie, że nie ma żadnych medycznych przeciwskazań do szczepienia i że trzeba to jak najszybciej zrobić. I w ogóle kilka do kilku rzeczy miała inne zdanie niż tamta nasza...
No więc teraz szybko go musimy gdzieś zaszczepić. No i kolejny problem bo nie wiem gdzie? W innej przychodni (bo przeniesiemy się w końcu) terminy zapisów na listopad dopiero i wszędzie indziej też A w tej naszej przychodni to ja się boję wykłócać, żeby go nas jednak zaszczepili... No bo jak to tak? Kazać lekarzowi coś zrobić, czego on nie chce i mówić mu że się nie zna ja nie umiem Ale mąż mówi, że chyba tak zrobi...
Dzięki
A co sobie kupiłaś?
Czyli baaaardzo dobrze, że poszliście do innego pediatry. Potwierdziła Wam co już wszyscy wiemy, że Tymek zdrów jak ryba! I trzeba go jak najszybciej zaszczepić, bo nie ma na co czekać. Genialnie Tylko te terminy...
Może faktycznie skoro Ty nie dasz rady to niech mąż się wykłóca.
Widać tamta jakas niekompetentna lekarka, bo co płatne szczepienie zrobi ale refundowane już później Totalny bezsens...

Ja sobie kupiłam: sweter, torbę, spodnie, żakiet, szal
A żeby mężowi nie było smutno to dostał bokserki
Natka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-19, 22:47   #1916
youyou
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:

mykam do łóżka, dobranoc
youyou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-19, 22:48   #1917
dziubek79
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez CarmelaSoprano Pokaż wiadomość

BRAWO ZA TAKIE WIEŚCI

hehe mój łobuz też lubi zerkać na tv szczególnie przy karmieniu w ciągu dnia a wredna mama tak się obraca żeby nie widział

Cytat:

Cytat:
Napisane przez Kajool Pokaż wiadomość
1. może wszystkie Szymki są podobne
2.może umówmy się , że to jeden chłopak-we dwie będzie łatwiej ogarnąć

zdrówka !!!!! i fajnie wiedzieć, że ktoś ma dziecko do mojego podobne

Zanka

Brumku a ja bym nie odpuściła w obecnej przychodni bo
1. szkoda czekać na terminy w innej-pewnie wyjdzie podobnie terminowo jak u tej nawiedzonej lekarki
2.to ich obowiązek zaszczepić, w końcu to refundowana szczepionka więc mają za to kasę
3.może zapytaj czy im sanepidu nie nasłać, skoro przychodnie mają obowiązek zgłaszać rodziców , którzy nie szczepią dzieci własnie do sanepidu to pewnie w drugą stronę też to tak działa jeśli lekarze uniemożliwiają to co dziecku niezbędne !!!!

ja bym na chwilę odłożyła "grzeczność" na półkę na Twoim miejscu , w końcu Tymek najwazniejszy i powiedziała co myślę i nie wyszła bez szczepienia. I tak sie przenosicie więc nie zalezy Ci na dobrych układach . Tymek najważniejszy!!!!!!!!!!!! !

Edytowane przez dziubek79
Czas edycji: 2011-10-19 o 22:56
Stary 2011-10-19, 22:59   #1918
brumek
Zakorzenienie

Dziewczyny, doradźcie, bo ja gapa nie mogę się zdecydować
ten: http://allegro.pl/spiworek-do-wozka-...862636930.html
czy ten:http://allegro.pl/spiworek-niemowlec...885654906.html
???

---------- Dopisano o 22:59 ---------- Poprzedni post napisano o 22:53 ----------

Cytat:
Ja sobie kupiłam: sweter, torbę, spodnie, żakiet, szal
A żeby mężowi nie było smutno to dostał bokserki
Dzięki Nateczko

A jaka to torba? Bo ja też własnie poluję na jakąś fajną dla siebie, ale nie za dużą.. Bo do tej pory zawsze nosiłam takie w miarę "eleganckawe", ale mieszczące spokojnie A4, a teraz chcę nieco mniejszą, bo i tak w większość przypadków mam przy sobie torbę wózkową z pieluchami itp i tam się też dużo moich rzeczy mieści
Stary 2011-10-19, 23:14   #1919
dziubek79
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez brumek Pokaż wiadomość
Dziewczyny, doradźcie, bo ja gapa nie mogę się zdecydować
ten: http://allegro.pl/spiworek-do-wozka-...862636930.html
czy ten:http://allegro.pl/spiworek-niemowlec...885654906.html
???

---------- Dopisano o 22:59 ---------- Poprzedni post napisano o 22:53 ----------

Dzięki Nateczko

A jaka to torba? Bo ja też własnie poluję na jakąś fajną dla siebie, ale nie za dużą.. Bo do tej pory zawsze nosiłam takie w miarę "eleganckawe", ale mieszczące spokojnie A4, a teraz chcę nieco mniejszą, bo i tak w większość przypadków mam przy sobie torbę wózkową z pieluchami itp i tam się też dużo moich rzeczy mieści
Brumek dziękuję, dziękuję, dziękuję nie umiałam znaleźć ich na all ale dzięki Tobie już zamówiłam mnie sie podbają te z 1 linku
Stary 2011-10-19, 23:33   #1920
brumek
Zakorzenienie

Cytat:
Brumek dziękuję, dziękuję, dziękuję nie umiałam znaleźć ich na all ale dzięki Tobie już zamówiłam mnie sie podbają te z 1 linku
A prosze Cię bardzo
Ich tam jest sporo innych jeszcze, ale mi te dwa najbardziej podpasowały. Przy czym mi osobiście ten z drugiego linku bardziej się z wyglądu podoba, ale myślę, że ten z pierwszego z kolei może być nieco praktyczniejszy, bo ma dwa suwaczki itp.

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości