|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy temat do nowego wątku !
|
|||
| . Chwyty, obroty i pierwsze zęby – letnie maluszki robią postępy! |
|
5 | 8,93% |
| Pierwsze miesiące szybko zleciały, a dzieci jeszcze nam wypiękniały. |
|
0 | 0% |
| Drodzy państwo, oto wątek najpiękniejszych na świecie dzieciątek! |
|
6 | 10,71% |
| Pierwsze ząbki i w głos śmiechy - cudnie rosną Nam pociechy. |
|
16 | 28,57% |
| Nasi chłopcy i dziewczęta, już czekają kiedy święta. |
|
1 | 1,79% |
| Pierwsze ząbki dzieci mają i już zupki zajadają. |
|
3 | 5,36% |
| Już tak dobrze się wszystkie znamy, ze swoje dzieci wesoło swatamy! |
|
1 | 1,79% |
| To już pierwsze ząbki i zabawy, a my dalej się wspieramy. |
|
0 | 0% |
| Pierwsza zupka, pierwszy ząbek. Tu najlepszych mam jest wątek. |
|
24 | 42,86% |
| Głosujący: 56. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1891 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Szybko rosną Nam dzieciaczki - z noworodków w niemowlaczki.Mamy VII-VIII 2011 !
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
|
|
|
|
#1892 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Szybko rosną Nam dzieciaczki - z noworodków w niemowlaczki.Mamy VII-VIII 2011 !
Z Bridą znowu brak kontaktu
|
|
|
|
#1893 |
|
Wtajemniczenie
|
Odwiedziła mnie teściowa
TŻ w pracy, więc męczyłam się z nią sama. To perełki: "Boże jak on pierdzi" "Niedobra mama zabrała Ci butelkę" Ale było tego znacznie więcej tylko po co się wkurzać Dominik się tak nią zmęczył, że zasnął w momencie jak pojechała i właśnie się obudził. Idę go "męczyć" bo mi w nocy spać nie będzie
|
#1894 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) i ma mase pytan o wszystko... potem bawi sie w doktora, osluchuje nas, oglada gardło... wczesniej jak byl mniejszy to ogladal bABY TV, tam sa spokojne bajki, uczace kolorow, ksztaltow, zachowan, piosenek. teraz tez lubi po angielsku Lippy and Messy---------- Dopisano o 20:05 ---------- Poprzedni post napisano o 19:59 ---------- moze moj owoca by nie wybral ale jakby byl do wyboru jogurt czy ciastko to sama nie wiem co by wybral, bo uwielbia jogurty. a jeszcze czekoladowe albo z cukierkami-drazami to juz wogole. u nas ze słidyczy najczesciej jogurt, chrupki kukurydziane, platki kukurydziane bez mleka - na sucho, rodzynki, żurawina suszona (sliwki i morele juz nie), ryz preparowany. ostatnio pieke muffinki i czasem jakas sięgnie. |
|
|
|
|
#1895 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() no właśnie, szkoda ,że tak rzadko do nas zagląda a nie dała żadnego kontaktu do siebie
|
|
|
|
|
#1896 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja ten kombinezon akurat kupiłam w Niemczech, ale tu widziałam tego typu tylko na allegro ![]() Słodycze i TV z umiarem, trzeba pilnować. Ja nie jestem nauczona jedzenia slodyczy, do dzisiaj nie jem. Mama pilnowała nas, żebym z siostrą nie jadała zbyt często. Coli np. w ogóle nie pozwalała i do dzisiaj nie piję, bo nie lubię
|
|
|
|
|
#1897 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie widzę w tym nic złego że obejrzy sobie parę takich filmików dziennie.
|
|
#1898 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#1899 |
|
Zakorzenienie
|
przyszłam żebrać o kciuki na jutro
![]() o 18.45 mamy usg bioderek u nowego ortopedy
|
#1900 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale tak jak wspomniała chodzi mi o nadmiar. Z tym, ze wuchodze z założenia, że skoro nic to ne wnosi do życia mojego dziecka, to po co? Nie mowie, ze nigdy nie włącze, ale nie bede się łudzić, ze to dla dobra edukacji Nie przy takich maluchach. Bajk na pewno bedzie oglądać, sama wychowałam się na Disney'u, smerfach itd. nie widze powodu, zeby jej to ograniczać, ale są to bajki dla starszych dzieci. Zresztą ja mam lekkiego fioła na tym punkcie (tzn. edukacyjnego aspektu zabaw i spędzania czasu, skoro można go spędzić twórczo i poznawczo to po co przed tv), no ale to dywagacje na późniejszy czas... |
|
|
|
|
#1901 |
|
Zakorzenienie
|
JAcieee jak męczysz Dominika ?
![]() Ja uwielbiam słodycze, czekoladę mogłabym jeść całymi tabliczkami, a nie po kosteczce, kosteczki się nie opłaca jeść :diabeł: W barku zawsze muszę mieć coś słodkiego, lubię mieć zapasy, niby dla gości ale tak naprawdę wszytko z D zjadamy Cola - jest mi zupełnie obojętna, od ciązy w ogóle gazowanego nie pije, wolę wodę z sokiem malinowym albo soki swoje zrobione. W lecie dużo pije wody z cytryną i melisą ![]() Patik choć do mnie
|
|
|
|
#1902 |
|
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=Lilkaa82;30039538] dzis konczy 4 miesiace
![]() ![]() klask i:Nati bardzo dziękuję wszystkim ciociom za życzenia miesięcznicowe i buziaki przesyłanie wymieniam wszystkich cioć, bo mogła bym którąś ominąć a ja chciałam dzisiaj Nati kupić pajacyka welurkowego do spania, bo niby cieplo ubrana jest a często się odkrywa i rączki ma zimne, ale taki welurkowy pajacych kosztuje 35 zł, a ja musiałabym kupić ze 3 na zmianę, nigdzie taniej nie widziałam, może cos na allegro będzie, bo nie uśmiecha mi się wydać ponad 100 na pajacyk, ale jak nic tańszego nie znajdę to będę musiała kupić, szukałam też w lumpku ale nic nie było, takie brzydkie i nie kupowałam |
|
|
|
#1903 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
BRAWO ZA TAKIE WIEŚCI U nas jutro pierwsza wizyta u fizjo, wprawdzie neurolog powiedziała że nie ma zadnych uwag do Sarenki (oprócz zaciskania kciuków-powinnym byc na zewnatrz i mamy poprawiac), ale cwiczenia nie zaszkodza. |
||
|
|
|
#1904 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój D właśnie od małego miał włączane bajki po niemiecku, kiedyś to był w ogóle rarytas żeby oglądnąć bajkę, jakieś tam wieczorynki były, ale on zdecydowanie wolał niemieckie. Oglądał Smerfy, nie Smerfy i w ten sposób umiał w przedszkolu niemiecki lepiej niż inen dzieciaki. W ogóle nie miał problemu z nauka innego języka i nadal nie ma. Jestem też za tym, aby Tv była otwarta dla dziecie,ale oczywiście z umiarem. W sumie nie znam dzieciaka takiego,który siedzi cały dzięn przed Tv i bajki ogląda Ale podoba mi się to ,że podkreśliłaś słowo "kreatywność" uważam że tego brakuje dzieciakom w dzisiejszych czasach. Jak pomyślę, co Ja kombinowałam na podwórku aby się bawić to łapię się za głowę a teraz jak patrzę na te dzieciaki to wszystko mają na placu zabaw. Ja cieszyłam się z piaskownicy w której mogłam się pobawić w dom, sklep,biuro.Każdy inny kolor piasku był oznaczony to papryka, pieprz,mąka przesiany piasek to mąka, resztek kamyczków bułka tarta, trawa to szczypiorek. Kombinowało się tak aby zabawa starczyła na 2-3h a nie jak teraz iśc na plac zabaw poślizgać się,pochustać,zrobić 2-3 babki i finito i dziecko się nudzi... Ah.. |
|
|
|
|
#1905 |
|
Wtajemniczenie
|
ja też kocham węże, a konkretnie to jednego, swoją aktywność okazuje wieczorami, ma na imię Wacuś i zmienia się w zależności od humoru ale mi juz bije na dekiel
|
|
|
|
#1906 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powodzenia jutro Cytat:
Zanetko ja znam mnóstwo dzieci, ktore robią sobie przerwe od tv tylko po to by na kompie pograć. Sama pamietam jak moj brat chodził do zerówki i przychodził do niego taki kolega K. zeby pograc, jak ich mama wyganiała na dwór, to tamten znajdował innego kolege do komputera itd. ale tak jak mówie, ja jestem pokręcona, może dlatego, zem nauczycielka ![]() Zanetko ja tez pamietam takie zabawy, liscie to byly pieniądze i na placu zabaw w wesołe miasteczko się bawiliśmy, albo sklep itd. I do tej pory pametam jak sobie statek kosmczny wbudowałam, z prawdziwym komputerem pokładowym, zrobionym z puzzli ![]() Dlatego ja przede wszytskim chciałabym wspierć kreatywność Agaty, bo jej się to na całe życie przyda. A pomysł na zabawy, niskim, właściwie zerowym kosztem, mam setki... |
||
|
|
|
#1907 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dziękuję Aniu
całkiem fajnie sie bawiliśmy w trakcie wesela ok 19 przyjechałam nakarmic Jasia i z wesela wróciliśmy przed 23 miałam podpobne odczucie jak Ty Jaś sie tak słodko "wkleił" w moje ramiona w nocy gdy wróciłam ale muszę przyznać że teście świetnie sobie z nim poradzili byli na spacerku, potem wykąpali wszystko zrobili wg moich wytycznych, żadnego przemycania swoich metod itd. Dziękuję Cytat:
![]() Cytat:
troszkę przerobiłam waszych postów melduję że u nas wszystko ok, Jaś zaczyna chyba skok bo marude miał cały dzień a ja mam jakąś infekcje bo w koncu byłam u Gina a pozatym różowo sielsko i anielsko
Edytowane przez telik Czas edycji: 2011-10-19 o 23:32 |
||
|
|
|
#1908 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1909 |
|
Zadomowienie
|
witam was dziolchy. u nas ciezko bo mecze sie z jelitowka maly marudny, ze na nic czasu nie mam. w tamtym tygodniu mielismy szczepienie, zmienilam na skojarzone i maly duzo lepiej je zniosl.
dziubku moj szymon tez chodzi b. wczesnie spac i tez sie modli ;-) czasami mam wrazenie, ze piszesz o moim dziecku. cos jeszcze mialam napisac ale zapomnialam
|
|
#1910 | |||
|
Zakorzenienie
|
jestem.....ledwo żyję
![]() byłam z przyjaciółką na aerobiku, instruktorka dała nam taki wycisk na stepie....jutro się nie podniosę... ale cudownie się czuję ![]() Nie ma to jak się zmęczyć porządnie ![]() Cytat:
Ja chętnie, dotrzymuję towarzystwa. Mojego do soboty nie ma, nawet znaku życia nie ma.![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cudne uczucie, prawda? A teściom się w takim razie brawa należą Muszę pochwalić Adasia, wreszcie się przekonał że leżenie na brzuszku to fajna sprawa ![]() Idę spać i hodować zakwasy
|
|
|
#1911 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
ps. brawa dla teściów ![]() Cytat:
Nerola Tobie też zdrówka i Twoim chłopakom. Wiem, co znaczy szpital w domu
|
|
|
#1912 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Szymon ' Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym ' http://suwaczki.maluchy.pl/li-54402.png http://kociewianka.w.interia.pl/mamy/dzieci2011.html Edytowane przez Madziulka_17 Czas edycji: 2011-10-19 o 21:59 Powód: Literówka |
|
|
|
|
#1913 |
|
Zakorzenienie
|
iustyna - ja ze swoim trzylatkiem robilam ostatnio zwierzaki z plasteliny, patykow i zoledzi, wyszly prawie same biedronki
malowalismy znalezione na spacerze kamienie... maly wycina bilety z kartek papieru... przyczepia plateline do papieru... "gotuje" klocki w swoich garnkach... w sobote zmywal plastikowe naczynia w zlewie! w przedszkolu nabijali na patyk od szaszlykow rozne owoce i warzywa i robili Pana Szaszłyka , robili muchomorka (wata przyklejana na czerwona czapeczke)
|
|
|
|
#1914 | ||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Kochane moje, a my po konsultacji u drugiego pediatry! Fajna, madra babeczka, no i tytuł ma wzbudzający zaufanie, bo nie lek.med., ale dr hab n.med
![]() Zbadała go na wszelkie możliwe sposoby, jeszcze zanim powiedzieliśmy o co nam chodzi, bo najpierw po prostu chcieliśmy poznaś jej opinię na temat zdrowia Tymonka. No i stwierdziła, że to w pełni zdrowe, pogodne, prawidłowo rozwijające się dziecię Potem wyjaśniliśmy sytuację z naszą lekarką i ta była oburzona. Wręcz jej się włosy zjeżyły, jak powiedzieliśmy, że nasza wyznaczyła nam I dawkę szczepień na 13-14 tydzien życia. Wypisał zaświadczenie, że nie ma żadnych medycznych przeciwskazań do szczepienia i że trzeba to jak najszybciej zrobić. I w ogóle kilka do kilku rzeczy miała inne zdanie niż tamta nasza... No więc teraz szybko go musimy gdzieś zaszczepić. No i kolejny problem bo nie wiem gdzie? W innej przychodni (bo przeniesiemy się w końcu) terminy zapisów na listopad dopiero i wszędzie indziej też A w tej naszej przychodni to ja się boję wykłócać, żeby go nas jednak zaszczepili... No bo jak to tak? Kazać lekarzowi coś zrobić, czego on nie chce i mówić mu że się nie zna ja nie umiem Ale mąż mówi, że chyba tak zrobi...Cytat:
Cytat:
W takim razie na bank kupuję śpiworek ![]() Cytat:
A co sobie kupiłaś? ![]() Cytat:
I nie zamierzam go odpędzać od telewizora na siłę, kiedy ja np. będę sobie oglądać seriale, czy w ogóle pozbyć się go z domu (choć może nie byłoby to złe). Po prostu zamierzam go nauczyć, i podkreślać to własnym zachowanie, że jest milin ciekawszych rzeczy i zabaw niż telewizor. Duuuużo bardziej rozwijających. I na pewno dużo lepiej wpływających na rozwój kreatywności czy naukę mowy ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
(czyli nie uczyć jej lubienia słodyczy )Cytat:
![]() Cytat:
Ad 2. - fajni są! U mnie na pewno nie będzie tak łatwo - każdy będzie chciał być lepszym rodzicem dla Tymka niż my i przemycać swoje metody Cytat:
Mi się taaaaaaak nie chce za żaden sport teraz brać
|
|
#1915 | |||
|
Zakorzenienie
|
Scio super, że ćwiczenia dają efekty
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Tylko te terminy... ![]() Może faktycznie skoro Ty nie dasz rady to niech mąż się wykłóca. Widać tamta jakas niekompetentna lekarka, bo co płatne szczepienie zrobi ale refundowane już później Totalny bezsens...Ja sobie kupiłam: sweter, torbę, spodnie, żakiet, szal ![]() A żeby mężowi nie było smutno to dostał bokserki
|
|||
|
|
|
#1916 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
mykam do łóżka, dobranoc
|
|
#1917 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
hehe mój łobuz też lubi zerkać na tv szczególnie przy karmieniu w ciągu dnia a wredna mama tak się obraca żeby nie widział ![]() Cytat:
Cytat:
![]() 2.może umówmy się , że to jeden chłopak-we dwie będzie łatwiej ogarnąć ![]() ![]() Zanka ![]() Brumku a ja bym nie odpuściła w obecnej przychodni bo 1. szkoda czekać na terminy w innej-pewnie wyjdzie podobnie terminowo jak u tej nawiedzonej lekarki 2.to ich obowiązek zaszczepić, w końcu to refundowana szczepionka więc mają za to kasę 3.może zapytaj czy im sanepidu nie nasłać, skoro przychodnie mają obowiązek zgłaszać rodziców , którzy nie szczepią dzieci własnie do sanepidu to pewnie w drugą stronę też to tak działa jeśli lekarze uniemożliwiają to co dziecku niezbędne !!!! ja bym na chwilę odłożyła "grzeczność" na półkę na Twoim miejscu , w końcu Tymek najwazniejszy i powiedziała co myślę i nie wyszła bez szczepienia. I tak sie przenosicie więc nie zalezy Ci na dobrych układach . Tymek najważniejszy!!!!!!!!!!!! ! Edytowane przez dziubek79 Czas edycji: 2011-10-19 o 22:56 |
|||
|
|
|
#1918 | |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, doradźcie, bo ja gapa nie mogę się zdecydować
![]() ten: http://allegro.pl/spiworek-do-wozka-...862636930.html czy ten:http://allegro.pl/spiworek-niemowlec...885654906.html ??? ---------- Dopisano o 22:59 ---------- Poprzedni post napisano o 22:53 ---------- Cytat:
A jaka to torba? Bo ja też własnie poluję na jakąś fajną dla siebie, ale nie za dużą.. Bo do tej pory zawsze nosiłam takie w miarę "eleganckawe", ale mieszczące spokojnie A4, a teraz chcę nieco mniejszą, bo i tak w większość przypadków mam przy sobie torbę wózkową z pieluchami itp i tam się też dużo moich rzeczy mieści
|
|
#1919 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() mnie sie podbają te z 1 linku
|
|
|
|
|
#1920 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ich tam jest sporo innych jeszcze, ale mi te dwa najbardziej podpasowały. Przy czym mi osobiście ten z drugiego linku bardziej się z wyglądu podoba, ale myślę, że ten z pierwszego z kolei może być nieco praktyczniejszy, bo ma dwa suwaczki itp.
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:16.

klask i:
zębole