|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#601 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Matki Polki i Diablice lecz czy wszystkie mają chcicę??? III-IV.2010r.
Cytat:
Ja czekam jednak do wiosny, chyba że sama zechce wcześniej-czasem ma napady, że krzyczy "mama siusiu" i "każe" sobie nocnik przynieść. ja mam wykładzinę i nie ma mowy o zaszczanej ja robię lence zupkę z dyni-ulubiona od niemowlęctwa (jedna z pierwszych). Dynię tż kroi w kostki i ja ją siup do woreczków i zamrażary. Jak potrzebuję to wyciągam trochę do tego jabłko i ziemniak + ewentualnie mięsko/rybka i "przemyt" typu brokuł i inne "ulubione" ![]() Cytat:
![]() i u nas tak samo-jak kupa to się zgina w poł, opiera o kanapę np. lub o mnie (wtedy się jakby przytula) i jak sie pytam czy robi kupę to z pełna szczerością mówi przez zęby "tak" ![]() Cytat:
Np. body, bluzeczka z długim, sweterek i jesienna kurtka jak na spacer typowy albo jak dzis "na drogę"-body na krótki, sweterek i kurteczka jesienna, dresy bez rajtek. a po południu body kr.bluzka długi, sweterek i polarek. Tak sie staram żeby można było coś zdjąć lub doubrać w razie w. Jak widziałam nie dawno jak my z koleżankami i nasze dzieci na dwa długie rękawy i kamizelki, a mama z dzieckiem w sandałkach na gołe stópki, krótkich porach i krótki rękaw. Dodam, że sama była w dżinsach i kozakach. Mi było szkoda tego małego Cytat:
![]() zdrówka dla oli Ja się ze swoją tak ze 3 tyg temu ścięłam (o dziecko, a jakże)że mnie z chaty wywaliła-mnie swoją najukochańszą synową. I trudno-narzucać swojego zdania sobie nie dam Cytat:
Cytat:
Cytat:
--- co do ambicji to ja tez nie mam na nic ciśnienia, ale już kombinuję ze w razie co to nie chciałabym mieć małej w swojej szkole, że jak łobuz będzie to będą mi jęczeć (no i ta druga podstawówka w okolicy lepsza jest). Ciśnienie mam tylko na to by ją dobrze wychować i zapewnić jej wszystko co tylko mogę do prawidłowego rozwoju. A my teraz z dwoma koleżankami z rańca samego, już po 8 wkraczamy na placyk w centrum handlowym, taki mały darmowy, ale fajny i jesteśmy tam do ok.9.30-10.00 sami albo prawie sami i nasze maluchy super szaleją. siedzimy tak do ok.10.30. Po południu nie da rady, bo dużo starszych dzieci i tłum, ale rano super alternatywa dla takiej chalatej aury. dziś wchodzimy na placyk, a lenycha "mamusiu, nie ma śimaka, nia ma simaka" i fakttycznie nie bylo (tam jest taki duży stwór z takiego materiału co materace na wf, wielkości 3 naszych maluchów), i się okazłao że ktoś go za zjeżdżalnie schował> taki placyk (tyko już trochę biedniejszy-nie ma juz tego domku) http://www.arkadywroclawskie.pl/foto...plac_zabaw.jpg rano w pokoju przy śniadaniu: "tatusiu, nie ma mamy" <słyszy moje kroki> "o idzie, idzie, tuwa tuwa ![parówa, więc jej okrzyk radości, że coś jej skapnie]. Ja wchodzę do pokoju i młoda zobaczyła moje grzanki z dżemem i z żalem w głosiku "nie ma tuwy..."
|
|
|
#602 | |
|
Zakorzenienie
|
Ana ja lubię chodzić do dentysty i chodzę co pół roku. W ogóle się nie boje, nigdy nie miałam znieczulenia. Mój tż bez znieczulenia nawet na fotel nie usiądzie
![]() ---------- Dopisano o 21:11 ---------- Poprzedni post napisano o 21:07 ---------- Cytat:
od wszystkich sępi jedzenie
|
|
|
#603 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tez mysle ze poczekamy, bo poki co to taka walka z wiatrakami... jak robi kupe to za kazdym razem sie wypiera ze nie... wysylam go po pampersa, przynosi... a pozniej w nogi.... gdzie ty ten placyk darmowy dorwalas:P to to w arkadach darmowe jest? tuwa wymiata:P ---------- Dopisano o 21:21 ---------- Poprzedni post napisano o 21:18 ---------- Cytat:
ja jutro ide...tezet sie wycwanil i mni wysyla a on za mnie w srode pojdzie... juz mam stracha, ciekawe co teraz bedziemy robic:P |
||
|
|
|
#604 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() po 8?? OMG ja dziś na 9 u gina byłam i dzień dla mnie taaaaaki długi my z chaty jak wygrzebiemy się o 11 to jest dobrze ![]() nie wiem czy wam pisałam ale z nowości to moja się nauczyła, że jak ją pytam jaka będzie duża to podnosi rączki wysoki, po czym mówi "nie" opuszcza i mówi: "mała" ![]() Lenka superowo zdania składa, moja zdań dwuwyrazowych jeszcze nie składa, chyba że "nie nie" Cytat:
ja to spać nie mogę jak mam iść do dentysty i pierwsze co robię jak wchodzę to zastrzyk biorę a i tak stękam (pomimo tego, że bólu nie czuję). Zawsze upocona wychodzę. A jak szłam zęba wyrwać to poszłam z mamą i trzymała mnie za rękę byłam po relanium i wzięłam dwa znieczulenia, gębę od tego miałam zdrętwiałą chyba 2 dni ![]() ---------- Dopisano o 21:29 ---------- Poprzedni post napisano o 21:26 ---------- własnie mi się przypomniało, że ja 26 też idę. OMG czyli za 6 dni
|
|
#605 |
|
Zakorzenienie
|
Minka moj tez robil kupe na raty i jeszcze sisiu musialo byc osobno
teraz mam sposob jak idziemy utopic w kibelju to od razu go sadzam.i juz nie dorabia ![]() Libra jak bieganie.ja teraz codziennie.bo inaczej bym na dupie wieczorem nie usiedziala
|
|
#606 |
|
Zakorzenienie
|
młoda tak w arkadach jest taki malutki darmowy.
minka, wiem, że będzie zima, ale wiesz chodzi mi o początki, kiedy jej nie wytłumaczę że "teraz nie rób sisi", im starszy pęcherz tym dłużej trzymać potrafi. Bo jak mam ja jednocześnie oduczać i być bez z pieluch i na spacerze pozwalać walić w pieluchy.... może jakby ona miała większe chęci, ale tak...jeszcze nie ma na to parcia . I jednak w zimie przyszłej tez nie będę jej "bożenki" (uwielbiam to wasze okreslenie0 na mrozie (lub prawie) wystawiać raczej, raczej będziemy kibelka szukać (dookoła nas pełno Ch i knajp)
|
|
#607 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedyś jak spotkalismy fajne buty pasujące na Tża i on nie miał pieniędzy to mu je pożyczyłam i kazałam sobie oddać całą kwotę . Wtedy jeszcze nie teściowa mnie poparła![]() Cytat:
Tak sobię myślę ze moze to niejedzenie młodego to nie efekt zakochania a czas dojrzewania i hormony Cytat:
.My z Tżem dostaliśmy w ubiegłym roku zegarki od jego siostry. U nas nie daje się butów, noży. Moja mama lubi dostawać preparaty wzmacniające, apteczne bo twierdzi ze ma po nich niezłego kopa . Z kwiatów zawsze jest bardzo zadowolona i to jeszcze połączonych z niezapowiedzianą wizytą urodzinową---------- Dopisano o 22:13 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ---------- Ja też uważam ze wykształcenie jest ważne w życiu ale o jakie Wam chodzi bo można by dyskutować całymi godzinami. Bo czy można powiedzieć że np. fryzjerka czy kucharz jest nieukiem tylko dlatego że skończyli szkołę zawodową ? A czy można powiedzieć że ktoś, kto ledwo studia skończył i w dodatku kupował prace zaliczeniowe w necie jest wykształcony ? Czy ktoś, kto jest wyżej kształcony jest szczęśliwszy od tego kto niżej ? Takie pytania możnaby mnożyć i mnożyć... Takie mam dylematy na noc
|
|
#608 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() EVitka usmiałam się z tuwy Ana nie chcę Cię urazić ale ja nie wyobrażam sobie domu bez zapachu ciasta czy bez takich typowych zwyczajów jak robienie słoików ,kiszenie kapusty czy teraz też zapachu chleba który piekę od jakiegoś czasu.Pamietam letnie popołudnia w domu jak rozchodził się zapach ciasta z owocami , albo właśnie ten cały syf w kuchni podczas szatkowania i kiszenia kapusty takie mam wspomnienia i w kuchni musi się ogień palić bo mimo że grzejniki gorące to ja muszę słyszeć jak się pali. Kominek to już nie to samo. Nic do Ciebie nie piję żeby nie było
|
||
|
|
|
#609 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam nadzieję że moje dzieci będą robiły to co będą lubiły i tyle Cytat:
ten kawałek mi się bardzo spodobał . nigdy nie jechałam na ww preparatach Zimno jak cholera sie zrobiło . Ja OLę ubieram w kurteczkę i bluzę buty jesienne , spodnie bez rajtek , ale ona ogólnie raczej lubi ciepło , SZymek może łazic rozebrany i jemu jest gorąco . Ja się też dość ciepło ubieram bo nie nawidzę zimy i zimna . ![]() Chciałabym żeby cały rok lato było .
|
|
#610 |
|
Rozeznanie
|
http://tvnplayer.pl/odcinek,Zaklinac...,E01,2935.html
wpadłam tylko na chwilkę, drcron coś dla Ciebie pytałaś niedawno o to
|
|
|
|
#611 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tzta syna była wypchęła do liceum a wiadomo było że nie za dobrze się uczy że na studia nie pójdzie . maturę oblał chłopak dorosły zawodu żadnego . Ja byłam za technikum ale co ja tam mogę . A teraz by miał chociaż chłopak zawód . Nie każdy musi być super wykształcony . Oby dobrze uczciwie pracował i robił to co mu sprawia jakąś frajdę i to się liczy
|
|
#612 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez mloda1989 Czas edycji: 2011-10-20 o 22:34 |
|
|
|
|
#613 |
|
Raczkowanie
|
Witam!
Znalazłam Was na nowym wątku i jestem z siebie dumna ![]() POoglądałąm zdjęcia pięknych Waszych pociech i mam dwie refleksje: - dlaczego tak mało tych zdjęć? - ale 'dorosłe' te Wasze dzieci! Jesień nadeszła i nieuchronnie nadciąga zima. Plus jest taki, że będę częściej mogła tu zaglądać. Chociaż nie wiem czy na zdrowie mi to wyjdzie.... Bo zazdrość mnie zżera jak czytam ile Wasze dzieci potrafią już powiedzieć i o postępach w sprawach nocnikowych, że o kolejnych ciążach tudzież narodzinach nie wspomnę. Tak wogóle to cieszę się, że ciągle tu jesteście i że zawsze, jakby co, można się odstresować zaglądając do Was. Żywię przy tym szczerą nadzieję, że nie usłyszę 'a sio! poszła won!' ![]() Dla przypomnienia spróbuję wstawić swojego Apolla w wannie i na grzybach z siostrą
|
#614 |
|
Raczkowanie
|
Co do pogody to zgadzam się z większością czyli oby do wiosny.
Czasem chodzi mi nawet po głowie szalona myśl o zakupie domu gdzieś na południu Europy, żeby w zimie tam emigrować i dalej się ogródkiem zajmować. Trzeba by tylko jakąś okrągłą sumkę w totka trzasnąć ![]() Życzę nam Wszystkim tymczasem żeby te jesienno zimowe nastroje nas nie przytłoczyły za bardzo. Ten czas można wykorzystać na przytulanie, chichotanie, turlanie i łaskotanie, czytanie i rozmawianie itd itd.... Latem mam przecież ciągły niedoczas więc w zimie będę nadrabiać zaległości. No i obiecuję do Was drogie Anielice i Diablice zaglądać i oczywiście czasem coś napisać. Do zobaczenia za jakiś czas bo wyjeżdżamy na weekend do Wrocławia na urodziny szfagra.( 40 lat na karku i kawaler, leniwiec jeden). Może jakieś zakupki się uda przy okazji załatwić. Pochwalę się jak wrócę. Dobranoc
La_wenda Edytowane przez la_wenda Czas edycji: 2011-10-20 o 22:54 |
|
|
|
#615 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dobrze, że wodę spłukuje co drugi raz, bo będziemy mieć dopłate Cytat:
zresztą nasze maluchy sa jeszcze małe, nie ma sensu robić nic na siłę. Cytat:
magistrów teraz mamy jak mrówków, więc po co komu w dzisiejszych czasach sam magister dla papierka to nic nie gwarantuje, a mało tego często ludzie którzy mają wyższe wykształcenie mają większe roszczenia, ale robić to im się nie chce ![]() nie pisze tu o wszystkich, ale niektórym się wydaje, że to, że skończyli studia sprawi, że od razu 2500zł na rękę dostaną i tak jak Ania napisała g. umieją ![]() Cytat:
Cytat:
|
|
#616 |
|
Zakorzenienie
|
minka znowu szaleje:P a mnie te futrzaki kusza;/
|
|
|
|
#617 |
|
Zakorzenienie
|
La wenda fajnie że się odezwałaś , super wyglądacie
![]() Minka bo to właśnie najtrudniej zacząć później już jakoś leci
|
|
|
|
#618 | |
|
Wtajemniczenie
|
mamie na buty poluje, bo biedna nie może się na żadne zamówienie załapać
jutro władkę wsadzę i może będzie lepiej ![]() Cytat:
![]() miałam iśc wczęśniej spać, bo nietomna chodze ostatnio i co?? wyszło jak zwykle
|
|
#619 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. U mnie to facet piecze i gotuje więc ja tylko od czasu do czasu .Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
. Uwielbiamy ją . To o ile dobrze pamiętam od Catro.PS. Ja bardzo lubię czytać te wasze dialogi z małą. Oczywiście też zazdroszczę troszeczkę. Lawenda- widać że zima idzie bo się odezwałaś. Twoja dwójka jest cudna
|
|
#620 | |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
Cytat:
Biegam codziennie, Też waga stoi, ale wiadomo tłuszcz lżejszy od mięśni, że widzę po sobie jak schudłam, a waga ta sama. No już nie mówiąc że takiej pupy to ja nigdy nie miałam, wiesz o co chodzi i sam zarys, bo normalnie jak stałam to miałam talie i biodra, ale brakowało trójwymiaru, czyli tej pupy jak i bokiem się stoi a teraz juz jest.Musze dzisiaj jakieś witaminy kupić, bo mi się skończyły, miałam capivit, i teraz chyba tez te same kupię. Ja mam wykształcenie wyższe kilka kierunków, i nie uważam że nic nie umiem ![]() Kolega mojego tz informatyk a założył jednoosobową firme i montuje tylko nowe części od hydrauliki. Chwali sobie że dużo lepiej na tym wychodzi, chwilka pracy i ma kase, a jako informatyk, to czasami musiał godzinami nad czymś ślęczeć, po prostu się chłopak odnalazł, a sie z niego śmiali że nie gramotny ![]() Minka z tymi nakładkami to zanim kupisz to zmierz na jaki wymiar, bo ja mam deskę co wpada mi do środka Malego sadzam normalnie na dużej desce i chyba tak woli bo wszystko widzi jak plum robi.
|
|
|
#621 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tuwa wygrała Cytat:
Cytat:
Cytat:
.Moja mama to taka ala Pop,pracuję na wysokim stanowisku,tata to samo i jakoś nie wyobrażam sobie mojej matki wracającej z pracy i lecącej do kuchni,żeby nam ciacho robić.Taki model rodziny.Tak samo moje babcie:kobiety zawodowo pracujące i non stop dokształcające się.Wolały pracować niż stać przy garach.Każdy lubi co innego.
|
|
#622 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja biorę vigor i omega 3 gold i magnez bo ja dużo kawy chlam 4-5 dziennie bez takich typowych roboli co pracują fizycznie nie mielibyśmy co jeść ani gdzie mieszkać Z ćwiczeniem mózgu też się zgodzę i niektórym bardzo szybko zanika ![]() A ja dzisiaj chyba cały dzień przesiedzę w domu , bo czekam na kurierów ,jeden ma zabrac jedną maszynę a drugi przywieźć inną chyba że może chociaż po południu wyskoczę. Ja rowerem to nawet w zimie będę jeździć ,tż już będzie w domu to będę mogła sobie kursować Idę gołąbki robić , kapucha juz sparzona. ---------- Dopisano o 08:30 ---------- Poprzedni post napisano o 08:28 ---------- Ana dlatego napisałam że nic do Ciebie nie "piję". |
|
|
|
|
#623 |
|
Raczkowanie
|
libra wpadłam na chwilkę a tu gołąbkami zapachniało...mmmniam
a ja dzisiaj placuszki z dyni smażyć będę. Wczoraj było ciasto z dyni no i zupka dyniowa już też była. Czy jest na forum jeszcze jakiś fan dyniowych potraw? Nam w tym roku urosły dwie ale za to jakie ogromne! Jedna oczywiście Ignasia druga Michaliny.
La_wenda Edytowane przez la_wenda Czas edycji: 2011-10-21 o 09:11 |
|
|
|
#624 |
|
Raczkowanie
|
A to fotka ze święta dyni z dyniami rekordzistkami
|
#625 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
chodzi o ludzi, którzy robią papiery i myslą, że już będzie super, bo mają wyższe ![]() patrz! w ogóle nie pomyślałam o tym, żeby nakładkę zmierzyć
|
|
#626 |
|
Zakorzenienie
|
A trabią w tv i td.. że zawodówki zanikają a i braknie niedługo ludzi własnie typu kucharz, stolarz fryzjerka i setki podobnych bo wymyślaja jakies licea profilowane!!
Nie zawsze uważałam że wykształcenie wyzsze to nic... ale kiedys było faktycznie tak że na studia szli ci co chcieli i po to aby sie uczyc wiadomo z wyjatkami.. teraz.. studia jak zapłącisz to kazdy może mieć. i w dzisiejszych czasach niestety nie mgr przed nazwiskiem stanowi o człowieku tylko to co soba repreezentuje i jak sobie w zyciu radzi ( to juz tak uogólniłam) No niestety ale z drugiej strony ten mgr itd liczy sie u pracodawcy!! Tylko że jak ktos sie nie nadaje to szybko wylatuje... A ja musze przygotować na niedziele do szkoły scenkę aktorską - pokazac lustro. temat dowolny. ---------- Dopisano o 09:48 ---------- Poprzedni post napisano o 09:46 ---------- to u was??????????? serio taaakie sa??
|
|
#627 |
|
Zakorzenienie
|
u nas nocka lepsza, mala sie tylko 2 razy z krzykiem obudzila, poprzednia nawet minuty nie spalismy, ani my, ani ona.
U lekarza niby ok, wyszla jej wysypka ale to obstawiam mandarynki bo tesciowa chyba z 5 jej dala w sobote na imieninach. Poza tym gardelko ma lekko zczerwienione tylko, najprawdopodobniej zeby---tylko jakieeeeeeeeee????!!!!! no i fakt ze moga byc zebuchy bo dluybie w buzi a za chwile placze, gryzie smoka od butli, no nie wiem...zobaczymy , wazne ze juz lepiej bo przeciez byla nieprzytomna;/ Co do szkoly, Bao zastanow sie czy tyle wymagajac bedzie to dobre dla Kubusia? Ode mnie rodzice jakos duzo nie wymagali, zawsze wpajali mi ze to moja szkola, ze to moje decyzje itd. Jedna podjelam zla,poszlam do szkoly za namową kuzynki i mi nie odpowiadalo i wtedy zawalilam rok..... nie chcialam sie przymuszac, pozniej poszlam do liceum normalnego i super. Bao ja teraz zaluje ze nie zrobilam tak: -zawodówka -technikum dopiero studia!!! takze to ze Kuba pojdzie na studia nie znaczy ze bedzie mial extra prace i bedzie super wyksztalconym gosciem. Oznacza to ze po porstu bedzie mial papierek, teraz wiekszosc fachowcow po zawodowkach ma wiecej pracy niz ludzie po studiach. Ja jestem pewna, ze dam Oliwce wolny wybor, moge jej podpowiedziec, ale nie bede jej na sile nigdzie pchać czy nie bede wymagala samych 5. Samo to jak trudno jest znalesc dobrego lekarza??! widac to nie jednokrotnie po naszych dzieciach... płytkarza?? baaa...fryzjera??? Ja dzisiaj tez juz mniej połamana, przynajmniej na ta chwila tak mi sie wydaje. ---------- Dopisano o 10:06 ---------- Poprzedni post napisano o 10:02 ---------- Madziwnia zgadzam sie z toba i z tym co napisalas w 100%%%%!!
|
|
#628 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja lubię dynię ,posmakowała mi zapiekanka z dynią i w dyni robiłam ją w wydrążonych dyniach(jako miseczki) a farsz to:ziemniaki w mundurkach ugotowane , obrane i starte na grubej tarce 4 szt takie większe , 250g mięsa mielonego , jedna cebula i 2 ząbki czosnku zeszklone na maśle, łyżka śmietany ,jajko ,sól, pieprz, gałka muszkatołowa i miąższ z dyni rozdrobniony to wszystko razem wymieszane i wpakowane w te wydrążone dynie miałam takie małe i do piekarnika na 1,5 godziny 180 stopni pod koniec pieczenia ser żółty na wierzch bardzo dobre można też zrobić w naczyniu żaroodpornym jak dynia duża Te wielkie dynie to taka odmiana chyba dynia olbrzymia świetne zdjęcie też bym się chciała wybrac na święto dyni ale zawsze jakoś nie po drodze mi Cytat:
Niemcy już wykorzystują sytuację i proponują naszym uczniom szkoły i pracę i do tego stypendium u siebie.I co najważniejsze po skończonej szkole dostaną pracę tam gdzie mieli praktykę |
||
|
|
|
#629 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja mama od zawsze jak pamiętam robiła kompoty, sałatki, ogórki kładła itd. Zawsze na weekend piecze ciasto. Tak samo robiły moje babcie. Moja mama mimo że dużo pracuje to zawsze znajdzie czas. Ja z siostrą wszystkie wolne dni od szkoły spędzałyśmy u dziadków na wsi. Wieć ja wychowana na wsi,mimo że mieszkam wmieście. Żałuje że Zosia nie będzie miała takiej możliwości. Dziadkowie mieszkają jeszcze na wsi, a mleko kupują w sklepie. Ana marsz do klubu na wątek zakupy
|
|
|
#630 |
|
Zakorzenienie
|
Darusia to prawda mało jest ludzi którzy na prawdę są oddani temu co robią ,że lubią to co robią,też jestem za zostawieniem wolnego wyboru dziecku ,ewentualnie delikatnie podpowiedzieć
Dobrze że już lepiej |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:25.

) to patrzę na nią i pyatm- kupka? na co ona głosno krzyczy "nieeeee..." i ucieka pod stół. Potem pokazuje minkę, że śmierdzi ale nawet przebrać się nie da tylko nie chce wyleźć spod tego stołu. Ogólnie nigdy nie przyznaje sie do kupki. zawsze opowiada "nie" z tonem jakby chciała powiedzieć "chyba was pogięło- ja i kupa"??
dotyczącą ubioru Julki