Apetyt mamy bez miary, naszym Brzuszkom dogadzamy! marcowo-kwietniowe mamuśki 2012 - Strona 59 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-10-21, 17:31   #1741
iw32
Rozeznanie

Dot.: Apetyt mamy bez miary, naszym Brzuszkom dogadzamy! marcowo-kwietniowe mamuśki 2

Cytat:
Napisane przez koniakonia Pokaż wiadomość

Miałam koleżankę polonistkę, karierę zaczęła w gimnazjum, to co ona opowiadała to jakiś kosmos
Dlatego też odradzam pracę w gimnazjum jako pierwszą po studiach. Można się zrazić do tego zawodu na resztę życia.
iw32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 17:32   #1742
karolca
Zakorzenienie

Dot.: Apetyt mamy bez miary, naszym Brzuszkom dogadzamy! marcowo-kwietniowe mamuśki 2

to skoro mowa o nauczycielach i gimnazjum. Moja szwagierka - wuefistka - karierę zaczęła w gimnazjum. Mówiła tylko - koszmar. Teraz nie wiem w jakim typie szkoły jest, będziemy się widzieć pewnie na wszystkich świętych lub boże narodzenie dopiero...

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 17:32   #1743
88natka
Zadomowienie

Rozmawiałam dziś z moją koleżanką kosmetyczką i zadałam jej pytanie o rozstępy. Ja jeszcze nie mam ale jakby mi się pojawiły. Ona powiedziała że na rozstępy bardzo dobry jest Polski Peeling Ziołowy Jadwiga, mówiła że jeśli rozstępy są białe i niezbyt duże to jeden zabieg wystarczy, a jeśli czerwone i większe to 2 powinny wystarczyć( po pierwszym zrobią się białe i mniej widoczne a po następnym znikną) wiec się już tym tak nie martwię. I taki zabieg u niej 50 funtów. Wiem że jego też się robi na twarz żeby usunąć zmarszczki. Pytałam mojej mamy dziś i mówiła że ona 3 dzieci urodziła i żadnego rozstępu nie ma, a niczym się nie smarowała. Więc jeśli to dziedziczne to może też nie będę miała
88natka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 17:35   #1744
rybka13
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Zariah Pokaż wiadomość
anagat - mailam podpytac - bo mowilas ze rozwazasz L4 - u Ciebie L4 jest platne??
Bo w UK nie. Chyba ze masz jakas specjalna umowe z praodawca. A takto przy dlugim L4 dostaje sie choroby zasilek w wysokosci 14futow bodajze tygodniowo czy jakos tak.
Zariah skąd masz takie informacje, że w UK na L4 nie płacą?
W UK L4 jest płatne, 70% jeśli się leży w szpitalu, 80% normalne i 90% dla ciężarnych, niektórzy pracodawcy płacą 100%. Zwolnienie jest płatne jeśli choruje się dłużej niż 4 dni, za pierwsze 4 nie płacą na pierwszym zwolnieniu, na kolejnym już tak. Te 14f o których mówisz jest chyba wtedy jeśli zarobki tygodniowe nie wynoszą więcej jak 102f tyg, jakoś tak.
Tak jest jeśli się jest na kontrakcie, jeśli przez agencję wówczas płaci Job Center. Mam nadzieje że nic nie pomyliłam, jestem jednak pewna na 100% że na każdym zwolnieniu płacą Jeśli u Ciebie w firmie jest inaczej, to chyba oszukują, dowiedz się dokładnie.
rybka13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 17:36   #1745
88natka
Zadomowienie

Cytat:
Karolca szczęściara z Ciebie , gratulacje...
Ja raz miałam 4 w totka i zawsze coś z imprez karnawałowych przywlekam, ale to są pierdoły,aaaa nie przepraszam, raz wygrałam mikrofalówkę
ja w podstawówce w konkursie plastycznym wygrałam wieżę stereo
z tego co pamiętam to akurat przy tym projekcie pomogła mi Pani od plastyki, bo ja to totalne beztalencie plastyczne. Jaki był mój szok jak się o tym dowiedziałam
Stary 2011-10-21, 17:41   #1746
evvcia_
Wtajemniczenie

GG do evvcia_

Cytat:
ja kiedys pracowlam w gimnazjum 3 miesiace (zrobilam spec. nauczycielska obok translatorskiej) i to byly najgorsze 3 miesiace w mojej karierze zawodowej Normalna masakra. Gdybym kiedys miala uczyc w szkole to tylko podstawowka.
A tak najlepiej to uczylo mi sie doroslych (ech jak to dawno bylo - juz od dawna nie ucze )
No tak, w gimnazjum (KAŻDYM!) jest bardzo ciężko... Wg mnie ten typ (stopień) szkoły to totalna pomyłka, powinno być tak jak przed reformą.

Ja znów mam lenia

Razem, 19.12.04
Zaręczona, 1.01.11
Córeczka Laura, ur. 22.03.12
Będziemy ślubować 31.08.13

evvcia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 17:44   #1747
monika83
Raczkowanie

Karolca, gratuluje fajnej nagrody
Cytat:
Napisane przez Zia_ Pokaż wiadomość
Jadlam Crème brûlée w knajpie w Paryzu gdzie krecili film Amelia
Strasznie zacieszalam bo uwielbiam ten film a ten deser byl Amelii ulubionym.
A gdzie jest ta knajpka? Też bardzo lubię Amelię, może kiedyś uda mi się odwiedzić to miejsce?
Cytat:

anagat - mailam podpytac - bo mowilas ze rozwazasz L4 - u Ciebie L4 jest platne??
Bo w UK nie. Chyba ze masz jakas specjalna umowe z praodawca. A takto przy dlugim L4 dostaje sie choroby zasilek w wysokosci 14futow bodajze tygodniowo czy jakos tak.

ja tez mam kiepskie ostatnie dni. czuej sie wielka, gruba i brzydka
ogolnie jakos ryczec mi sie chce ale jakos sie trzymam i udaje ze jest ok.
ech...

dzwonilam do poloznej bo mnie troche wystraszylas w sumie ze to moze skurcze albo co. A ta do mnie ze to moze byc przepuklina
Mnie to nie wyglada an przepukline ale choroba wie. kazala mi dzwonic do GP. Ale glupi GP tu i tak nic nie wiedza. Myslicie ze jakby cos bylo nie tak to mi powiedza na USG w poniedzialek?

To takie uczucie jakbyscie napelnily balonik nieduzy (taki moze wielkosci malego melona) woda i polozyly sobie w srodku po lewej stronie brzucha na dole. Jak wstaje albo ide szybciej to mi ta woda w baloniku jakby tak sie przelewa i mi ciazy w dol albo w bok. Nie wiem jak to jeszcze opisac. Dzieciatko kopie inaczej wiec to nei moga byc ruchy dziecka - bo to zupelnei ucuzcie i to zawsze po lewej stronie. Po za tym jak klade reke na brzuch (nisko) to mi sie wydaje ta strona wieksza niz prawa...
Ja miałam przepukline pachwinową, i mialam podobne odczucia za wyjątiem tego przelewania. Odczuwałam to jako takie powiększone, bolące miejsce, które potęgowało się przy ruchu. Wyczuwalam tez zgrubienie jak wziełam dwoma palcami okoliczną skórę, tak jakby takie zgrubienie/gulka pod skórą. Dobra metoda diagnostyczna jest usg jamy brzusznej, nie wiem czy gin podczas usg moze zerknac jak to wyglada?
A w ramach anegtoty Wam powiem, ze wlasnie w sierpniu wyladowalam na usg z podejrzeniem przepukliny, Pani dr tak oglada, oglada i mowi" przepukliny to ja nie widzę, ale chyba jest Pani w ciązy. Cieszy się Pani? Na co ja w kompletnym szoku mowię, że zdecydowanie wolę dziecko od przepukliny
monika83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 18:14   #1748
engela
Raczkowanie

Hejo Dziewczynki
U mnie mega faaajniusi dzień.
Pojechałam rano do pracy okazało się że nie popatrzyłam na grafik i miałam dziś wolne
We Wrocławiu otwierali h&m i była promocja za wydane 150 zł kupon o wartości 100 zł, ale się opkupiłam
Byłam na badaniu czystości pochwy i wszystko mam ok.
Ugotowałam pomidorówkę, teraz się byczeee

Miłego weekendu - ja mam szkołę

---------- Dopisano o 18:14 ---------- Poprzedni post napisano o 18:12 ----------

aaa mama kazała mi hartować sutki, wyczytałam na necie,że już się tak nie robi. wiecie coś na ten temat
engela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 18:15   #1749
mag_99
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez engela Pokaż wiadomość
Hejo Dziewczynki
U mnie mega faaajniusi dzień.
Pojechałam rano do pracy okazało się że nie popatrzyłam na grafik i miałam dziś wolne
We Wrocławiu otwierali h&m i była promocja za wydane 150 zł kupon o wartości 100 zł, ale się opkupiłam
Byłam na badaniu czystości pochwy i wszystko mam ok.
Ugotowałam pomidorówkę, teraz się byczeee

Miłego weekendu - ja mam szkołę

---------- Dopisano o 18:14 ---------- Poprzedni post napisano o 18:12 ----------

aaa mama kazała mi hartować sutki, wyczytałam na necie,że już się tak nie robi. wiecie coś na ten temat
o kurcze a gdzie ten nowy h&m?

a ja rosnę i rosnę
mag_99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 18:15   #1750
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monika83 Pokaż wiadomość
Karolca, gratuluje fajnej nagrody

A gdzie jest ta knajpka? Też bardzo lubię Amelię, może kiedyś uda mi się odwiedzić to miejsce?

Ja miałam przepukline pachwinową, i mialam podobne odczucia za wyjątiem tego przelewania. Odczuwałam to jako takie powiększone, bolące miejsce, które potęgowało się przy ruchu. Wyczuwalam tez zgrubienie jak wziełam dwoma palcami okoliczną skórę, tak jakby takie zgrubienie/gulka pod skórą. Dobra metoda diagnostyczna jest usg jamy brzusznej, nie wiem czy gin podczas usg moze zerknac jak to wyglada?
A w ramach anegtoty Wam powiem, ze wlasnie w sierpniu wyladowalam na usg z podejrzeniem przepukliny, Pani dr tak oglada, oglada i mowi" przepukliny to ja nie widzę, ale chyba jest Pani w ciązy. Cieszy się Pani? Na co ja w kompletnym szoku mowię, że zdecydowanie wolę dziecko od przepukliny
Moja siostra trafiła do szpitala na przełomie 4/5 miesiąc ciąży z podejrzeniem ataku wyrostka (o ciąży NIE WIEDZIAŁA!!!).

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-10-21, 18:18   #1751
emigra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Moja siostra trafiła do szpitala na przełomie 4/5 miesiąc ciąży z podejrzeniem ataku wyrostka (o ciąży NIE WIEDZIAŁA!!!).
zdarza sie i tak
07.03.2012, 20:35
3270g, 47 cm
emigra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 18:24   #1752
Flowerbombka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cziqua Pokaż wiadomość
Zaczynam czuc się jak małpa też macie takie ciemniejsze i tyle włosów na brzuchu ??? czy tylko ja obrastam sierścią?
Ja też obrastam. Ostatnio sobie goliłam i teraz mam wielkiego pryszcza na brzuchu (fotka na dole), bo chyba włos zamiast wyrosnąć to się gdzieś zawinął.
No a przy okazji to mój brzuch od przodu wczoraj. Dodam że brzuch zawsze miałam płaski i mega wcięcie w talii. Ale to już tylko wspomnienia.

Cytat:
Napisane przez tikki85 Pokaż wiadomość
Na ja dokładnie mam mocniejsze na nogach i mocniejsze zdrowsze paznokcie a z głowy wypadają garściami
O toto ja mam tak samo.

Evvcia w Babce lubię atmosferę i to że terminy mają szybkie.
Za wizytę płaciłam 150 zł bodajże ale byłam ostatnio w styczniu, bo na NFZ mam super gina.
A za usg to w12 tygodniu płaciłam 200 zł. Usg mi robił już 2 razy doktor Lewczuk, młody, sympatyczny dokładny. A na wizycie byłam u dr. Zioło - też bardzo sympatyczny, od razu dał numer telefonu żeby dzwonić w razie co. On podobno pracuje na Żelaznej.

Karolca gratuluję wygranej. Ja tez brałam udział w tym konkursie ale niestety nie wygrałam.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Nowy-10.jpg (179,4 KB, 41 załadowań)
Flowerbombka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 18:25   #1753
evvcia_
Wtajemniczenie

GG do evvcia_

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Właśnie 5 min temu na innym forum czytałam o ciąży z zaskoczenia też mam znajomą, która leczyła się ginekologicznie długo i po pewnym czasie na badaniu kontrolnym co półrocznym lekarz jej powiedział, że będzie miała syna w związku z tym, że miała wcześniej jakieś tam różne problemy fakt, że nie ma okresu od 5 miesięcy jakoś jej nie zdziwił do czasu wizyty kontrolnej a jej synek ma dziś już prawie 3 lata i chłop jak dąb

Razem, 19.12.04
Zaręczona, 1.01.11

Stary 2011-10-21, 18:25   #1754
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez emigra Pokaż wiadomość
zdarza sie i tak
No zdarza. Dobrze, że o dziecku nie dowiedziała się na porodówce
Chociaż pewnie zaniepokoiłoby ją samo to, że brzuch jej latem wysadziło

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-10-21, 18:26   #1755
MoniaHan
Wtajemniczenie

czesc Dziewczynki, alez Was sie musialam nanadrabiac od wczoraj od 17!!! szalone
niestety jutro pracuje, ale w zamian mam wolny poniedzialek. wczoraj wieczorem pojechalismy do znajomych, kolezanka chciala ugotowac tajskie zarcie ale jak powiedziala to bedzie istny ''ostrowiec'' wiec zrobila risotto abym i jak mogla zjesc, a my zabieramy ich w nastepny weekend do Cromer na kraba albo homara..o ile jeszcze beda. cos mnie pobolewa w prawej pachwinieod ostatnich 15 min ide ugotwac kuleczki miesne (juz gotowe)z makaronem i sosem pomidorowym.

http://www.suwaczek.pl/cache/99ac688358.png
MoniaHan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 18:28   #1756
evvcia_
Wtajemniczenie

GG do evvcia_

Cytat:
Napisane przez Flowerbombka Pokaż wiadomość
Ja też obrastam. Ostatnio sobie goliłam i teraz mam wielkiego pryszcza na brzuchu (fotka na dole), bo chyba włos zamiast wyrosnąć to się gdzieś zawinął.
No a przy okazji to mój brzuch od przodu wczoraj. Dodam że brzuch zawsze miałam płaski i mega wcięcie w talii. Ale to już tylko wspomnienia.

Evvcia w Babce lubię atmosferę i to że terminy mają szybkie.
Za wizytę płaciłam 150 zł bodajże ale byłam ostatnio w styczniu, bo na NFZ mam super gina.
A za usg to w12 tygodniu płaciłam 200 zł. Usg mi robił już 2 razy doktor Lewczuk, młody, sympatyczny dokładny. A na wizycie byłam u dr. Zioło - też bardzo sympatyczny, od razu dał numer telefonu żeby dzwonić w razie co. On podobno pracuje na Żelaznej.
Dzięki za info dobrze wiedzieć, bo może kiedyś przyjdzie i mi korzystać, kto wie
A brzuszek masz fajny, widać że nie taki z przejedzenia, ale ciążowy Bo po moim to słabo, jest taki... hmm... tłusty a Twój fajny. Rzeczywiście się nabawiłaś tej krostki, może lepiej już się nie depiluj... Te włosy podobno po ciąży znikają same

Razem, 19.12.04
Zaręczona, 1.01.11

Stary 2011-10-21, 18:38   #1757
julliczka
Rozeznanie

O rrany, piszecie i piszecie, a tak w ogóle to cześć

dziś szkolenie znów, ale krótko, potem na mieście bank, poczta i zakupy, prawie 3 h na mieście mi się zeszło...uff.

Czekam teraz na TŻ i szykuję obiadokolację.

Cytat:
Napisane przez 88natka Pokaż wiadomość
dzwoniłam dziś do domu i mama mi mówiła że te próbki z Johnsona przyszły. Więc jak będę za kilka dni w Pl to sobie odbiorę
No ja już dawno wysłałam formularz po próbki i nic nie dociera do mnie, bardzo długo się czeka??

nasza kruszynka już z nami
julliczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 18:46   #1758
88natka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez julliczka Pokaż wiadomość

No ja już dawno wysłałam formularz po próbki i nic nie dociera do mnie, bardzo długo się czeka??
Ja wysłałam od razu jak karolca o tym napisała, nie pamiętam dokładnie kiedy to było.
Stary 2011-10-21, 18:53   #1759
julliczka
Rozeznanie

Cytat:
Ja wysłałam od razu jak karolca o tym napisała, nie pamiętam dokładnie kiedy to było.
To może lada moment u mnie będzie, bo w tym samym czasie formularz wysyłałam co Ty.

Kurcze, ja nie mam po co robić fotek brzucha bo w zasadzie nie rośnie a chyba znów schudłam

nasza kruszynka już z nami
julliczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 18:55   #1760
Cytrynka_Wawa
Zakorzenienie

Cytat:

moja teściowa mówi to samo zeby sutki gąbka pod prysznicem trochę traktować ale nie zbyt brutalnie, moja szwagierka nic nie robiła z sutkami i na początku miala problem z karmieniem, ja zawsze myje piersi łącznie z sutkami gąbka
Stary 2011-10-21, 19:05   #1761
Aguśkaa83
Zakorzenienie

No wiec wrocilam od fryzjera i jakos mi lzej Fryzurke mam cos jak bob
Na pewno jestem zadowolona, mniej czasu spedze w lazience
No i odpoczelam od Filipka
W ogole to plakal za mna jak wychodzilam, nie moglam wyjsc trzymal mnie za nogawke hehe tak sie do mnie przyzwyczail teraz jak z nim ciagle jestem

Cytat:
ja tez mam kiepskie ostatnie dni. czuej sie wielka, gruba i brzydka
ogolnie jakos ryczec mi sie chce ale jakos sie trzymam i udaje ze jest ok.
ech...

Cytat:
jedno dziecko już w domu, co dopiero będzie z dwoma

Cytat:
Ja nie hartowalam brodawek. Jedni mowia ze trzeba hartowac a inni ze lepiej tego nie robic bo zbytnie masowanie brodawek wywoluje skurcze macicy. Poza tym to nie nalezy do przyjemnosci.
Mysle ze nie ma takiej potrzeby.
16.05.2009 godz. 11:55
SZYMONEK

08.03.2012 GODZ. 18:47

Najpiękniejsze dni w moim życiu!

Aguśkaa83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 19:15   #1762
tikki85
Zakorzenienie

Ja też dostała próbki z Johnsona , ale nie wiem czy dzisiaj czy wczoraj, bo mama pokazywała mi je przez Skype, ale zapomniałam zapytać kiedy przyszły

Mam mleczaka mojej piesi upadł na kafelki
Stary 2011-10-21, 19:18   #1763
nowaken
Zakorzenienie

GG do nowaken

Cytat:
No więc właśnie jest tak jak piszesz dokładnie, tu mam Mamę , która chce nam pomagać przy wnusi i kolejnym Bąbelku,le ok. 6 tysięcy rocznie na paliwo to też duzo, no nic , trzeba zrobić tabelę, za i przeciw i może coś nam z tego wyjdzie.

nie daj się walcz o swoje

nowaken jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 19:20   #1764
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Dodalam na maila fryzurke Oczywiscie tylko fryzjer potrafi tak ulozyc wlosy, sama juz tak nie zrobie

A jak sie koloruje etykiete na poczcie?
SZYMONEK

Stary 2011-10-21, 19:30   #1765
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nowaken Pokaż wiadomość
nie daj się walcz o swoje
mój TŻ raczej ze mną nie będzie walczył
koniakonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 19:31   #1766
Cytrynka_Wawa
Zakorzenienie

Aguśkaa83 bardzo ładna fryzura
Stary 2011-10-21, 19:35   #1767
nowaken
Zakorzenienie

GG do nowaken

Aguśka fajna fryzura

ja się zastanawiam ściać czy nie tak i po ciąży mi wypadną

nowaken jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 19:39   #1768
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aguśkaa83 Pokaż wiadomość
Dodalam na maila fryzurke Oczywiscie tylko fryzjer potrafi tak ulozyc wlosy, sama juz tak nie zrobie

A jak sie koloruje etykiete na poczcie?
Fajny fryz
koniakonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 19:40   #1769
tikki85
Zakorzenienie

Aguśka super!!

---------- Dopisano o 19:40 ---------- Poprzedni post napisano o 19:39 ----------

Aguśka po lewej masz etykiety i po prawej stronie etykiety strzałkę. Klikasz na nią i wybierasz kolor
Stary 2011-10-21, 19:44   #1770
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Dziekuje za mile slowa odnosnie fryzurki.

Po ciazy rzeczywiscie moga wypadac wloski.
Mnie wypadaly garsciami, ale w poprzedniej ciazy mialam ich wiecej.
Czytalam, ze to normalne, bo one wracaja do stanu sprzed ciazy.

A ja glownie scielam je dlatego, zeby bylo wygodniej, mniej czasu jednak przy takiej dlugosci wlosow, zajmuje pielegnacja.
Ja sporo scialam bo gdzies z 4 cm, ale lubie ten efekt boba, do mojej pyzatej buzi pasuje

---------- Dopisano o 19:44 ---------- Poprzedni post napisano o 19:42 ----------

Cytat:
Napisane przez nowaken Pokaż wiadomość
Aguśka fajna fryzura

ja się zastanawiam ściać czy nie tak i po ciąży mi wypadną
to zalezy jakie wloski lubisz Ale uwazam ze kazde podciecie nadaje im blasku.
Ja lubie miec dlugie ale to trzeba miec duzo czasu zeby je fajnie ulozyc
Cytat:
Napisane przez tikki85 Pokaż wiadomość
Aguśka super!!

---------- Dopisano o 19:40 ---------- Poprzedni post napisano o 19:39 ----------

Aguśka po lewej masz etykiety i po prawej stronie etykiety strzałkę. Klikasz na nią i wybierasz kolor
dzieki
wykapie malego i sprobuje
SZYMONEK

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości