|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3541 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XV
Cytat:
|
|
|
|
|
#3542 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Uwielbiam tuńczyka z grilla czy tam z piekarnika, fajnie, że masz gdzie go kupić. We Wrocławiu cieżko trafić na sklep rybny a co dopiero na teki sprawdzony. Zazdraszczam obiadu
|
|
#3543 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#3544 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
http://www.alezdrowe.eu/ https://www.facebook.com/alezdrowe.eu?fref=ts zapraszam ; ) Edytowane przez macerata Czas edycji: 2011-12-04 o 15:21 |
|
|
|
|
#3545 |
|
Rozeznanie
|
U mnie można kupić i w rybnym w pakowane na świeżo w Tesco od razu po 2 na tacce. Baaardzo lubię.
[/QUOTE]Nie boisz się tych z Tesco, że właśnie będą nieświeże ? Ja to mam zaraz stracha.
Bóg stworzył kota, żeby człowiek mógł pogłaskać tygrysa. WYMIANA : Edytowane przez macerata Czas edycji: 2011-12-04 o 15:22 |
|
|
|
#3546 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
) A co do coli - jestem gorsza aparatka, bo w swoim czasie po 2 litry mi się zdarzało wypić (zwykłej)
Edytowane przez macerata Czas edycji: 2011-12-04 o 15:22 |
||
|
|
|
#3547 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A powiem Ci, że nie. To zależy jak mam czas, jak mam więcej, to lecę do rybnego, jak mniej to zgarniam z Tesco. Nie boję się, bo one są jakby od razu pakowane przy Tobie no i wiesz, to Tesco tu mam wypasione, poważnie.
|
|
#3548 |
|
Wtajemniczenie
|
A Ty jesteś normalnie na R/U/P ? Bo nie pamiętam. Ogólnie rzecz biorąc Twój jadłospis może być na U.
Moje dzisiejsze U: I: 4 łyżki owsianki na szklankę mleka sojowego, 1/2 wieśniaka, łyżeczka masła orzechowego,trochę maku do owsianki i mieszanka bakaliowa czyli po troszce: rodzynek, migdałów,nerkowców,suszon ej żurawiny i suszonego jabłka, świeże jabłko koktajl błonnikowy na 1/2 szklance mleka II: naleśniko omlet cukiniowy,czyli: 1/2 startek cukini,jajko,trochę mleka, 2 łyżki mąki orkiszowej razowej, na to 2 plastry szynki drobiowej i 1/3 kulki mozzarelli light Siłownia: 15 minut rowerek na rozgrzewkę 4x15 siłowych na wewn. str. ud 4x15 siłowych na zewn. str. ud brzuszki - różne różniste ćwiczenia z hantelkami 2kg, 3 różne i każde 3x15 ćwiczenia z drążkiem,obciążenie 10kg 3x15(siedząc ciagnę od góry za plecy ten drążek )bieżnia 23 minuty z czego 4 marszu reszta bieg sauna 10 minut odrazu po siłowni i saunie- 400ml kefiru a w domu po ok godzinie szklanka wody z łyżeczką miodu i cytryną III: mini kawałek tuńczyka wędzonego (mini bo tylko tyle mi zostało i więcej nie było), 5 pulpecików gotowanych z mięsa mielonego indyczego, miseczka kapuchy kwaszonej i tak z 200 g warzyw na patelnię (mieszanka kukurydzy,fasoli czerwonej i szparagowej,kukurydzy mini-kolby-,papryka itp.) 3 posiłki dzisiaj bo czasowo inaczej rady po prostu nie dałam. Jak to się prezentuje?
|
#3549 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A powiem Ci, że nie. To zależy jak mam czas, jak mam więcej, to lecę do rybnego, jak mniej to zgarniam z Tesco. Nie boję się, bo one są jakby od razu pakowane przy Tobie no i wiesz, to Tesco tu mam wypasione, poważnie. [/QUOTE]Ja to mam zawsze stracha jak mam kupić mięso albo wędline w supermarkecie, no chyba, że fabrycznie zapakowane to mniej. Narobiłaś mi smaka na tuńczyka, dawno rybki nie robiłąm, mam w pon wolne to może się przejade do mojego mało wypasionego Tesco...
|
|
#3550 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja to mam zawsze stracha jak mam kupić mięso albo wędline w supermarkecie, no chyba, że fabrycznie zapakowane to mniej. Narobiłaś mi smaka na tuńczyka, dawno rybki nie robiłąm, mam w pon wolne to może się przejade do mojego mało wypasionego Tesco... [/QUOTE]Tak! U mnie jest jedno małe i jedno duże i do dużego to wielka wyprawa. Ale dziś mi tak wpadł w oko ten tuńczyk i och, pomyślałam, że takie na ciepło też nie jadłam sto lat. Życzę Ci powodzenia w zgarnięciu tuńczyka, warto, warto.
|
|
#3551 |
|
Zadomowienie
|
R dzisiejsze
tylko prosze nie pisac ze mam dorzucic jakies orzechy czy cos bo jestem uczulona na takie wspanialosci, oliwa wchodzi w gre jedynie i zreszta sie pojawia ;d z tluszczy to jeszcze maselko ale wszystkie patelnie sa teflonowe wiec daje tak tylko troszeczkeI. dwa jajka sadzone na masle, cola zero(wiem, nienajlepiej, ale chcialam slodkie, pol litra to bylo), troche jablka, troche salatki z kalafiora i pomidora II. dwa nalesniki z maki razowej(troche zwyklej tez, bo inaczej sa niedobre, reszta jak przy normalnych nalesnikach), jeden z piersia z kurczaka(przyprawy, oliwa, toster ) , ogorkiem kiszonym, cebulką i musztardą, drugi z miodem, cytryną i serem bialymtreeeeeening silowy, nareszcie, po chorobie, zmeczylam sie w koncu, choc i tak musze go dopracowac III.plasterek szynki , znow dwa nalesniki z maki razowej, z czego jeden z bialym serem i lyzka jogobelli kiwi, drugi z miodem i cytryna, (wiem, tutaj braklo fajnego bialka po treningu, tylko ten bialy ser) IV. pol serka wiejskiego, kawa z mlekiem, grahamka z maslem, chuda szynka i ogorkiem kiszonym V. serek wiejski do konca, pol kromki chleba razowego z tostera z przyprawami, jakies warzywka podjedzone w czasie robienia salatki na jutro ![]() mysle ze calkiem ok, a Wy?
|
#3552 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Osobiście bym nie chudła przy takiej ilości chleba w drugiej części dnia ALE jeśli Ty chudniesz to nie zmieniaj nic, jakby waga stanęła to wtedy można obciąć tą grahamkę czy chlebek. Fajna i luźna erka.
|
|
#3553 |
|
Rozeznanie
|
a wrzuce juz na dziś eRka
ś: owsianka z 4 łyżek płatków na połowie kubka mleka 2%, gotowana z połową banana, garścią mieszanki studenckiej, cynamonem i goździkami, kawa z mlekiem śII: dwie złozone kromki posmarowane twarogiem półtłustym z rzodkiewką, plaster szynki drobiowej, caly pomidor na zagryche, garść białych winogron, czerwona herbata przekąska przed obiadem u mamuni: jabłko, kilka suszonych daktyli o: karkówka pieczona w rękawie, łyzka ziemniaków z wody, ogromna ilość surówki z marchewki i pora, czerwona herbata k: plaster szynki, dwa jajka, pomidor, kubek miety
|
#3554 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() będę wdzięczna za mały komentarz
"Du musst nur die Laufrichtung ändern, sagte die Katze zur Maus und fraß sie." (Franz Kafka) Edytowane przez Margolcia0703181 Czas edycji: 2011-10-23 o 09:56 |
|
|
|
|
#3555 |
|
Raczkowanie
|
Wczorajsze U.Śniadanie; owsianka ( 5łyżek płatków owsianych, 2 łyżki otrębów pszennych, szklanka mleka, jabłko, 4 duże śliwki, cynamon) + łycha słonecznika, 2 kostki gorzkiej czeko. Obiad; pół opakowania warzyw na patelnię z dużą ilością ziemniaków i przyprawą do pizzy. Po; napój kawowy waniliowy 3in1. Podwieczorek; galaretka z mandarynkami i 3 łyżkami danio waniliowego (zamiast bitej śmietany). Po; kompot winogronowo -jabłkowy. Kolacja; grahamka z masłem ,domowym pasztetem z królika i ogórkiem kiszonym; kubek domowego barszczu czerwonego na naturalnym zakwasie. |
|
|
|
#3556 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3557 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3558 |
|
Raczkowanie
|
Sniadanko przepyszne moim zdaniem
Hmm ogólnie wszystko ładnie, dopiero zmierzasz do utrzymania, o ile dobrze pamiętam?Jeśli tak, to bardzo fajnie Ci to idzie Bo wiesz, że na utrzymanie to trochę za mało i kalorycznie i ilościowo ( nie chcesz chyba do końca życia jeść ok.1200-1400kcal kiedy intensywnie ćwiczysz?), no i nie ma tego utrzymaniowego luzu, ale myślę, że z czasem będzie lepiej Rozumiem, że od razu nie rzucisz się na wszystko, bo nie wiadomo jak organizm na to zareaguje
|
|
|
|
#3559 |
|
Przyczajenie
|
U
ŚNIADANIE płatki owsiane na kozim mleku z miodem, imbirem i kawałkami pomarańczy ŚNIADANIE II twaróg z jogurtem i posiekanymi orzechami laskowymi OBIAD leczo jarskie z soczewicą KOLACJA uczciwa porcja wędzonej makreli, kiełki, ogórek |
|
|
|
#3560 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tak, to dopiero początek mojego Utrzymania i nie chcę odrazu wejść w U pełną parą, staram się na spokojnie przyzwyczajać swój organizm do większej dawki jedzenia/kalorii w ciągu dnia. Dobrze mi z moją wagą już teraz, więc nie chcę przytyć, tylko utrzymać to, co jest Fakt, w jadle z tego dnia luzu może nie widać, ale dzień wcześniej np. wpadły lody,innego dnie gorzka czekolada, więc tak na spokojnie, powolutku coś dorzucam
|
|
#3561 |
|
Raczkowanie
|
Wrzucam dzisiejszą R i wstępną jutrzejszą.
NIEDZIELA 22.10.2011 8:00 5 łyżek płatków owsianych, 2 łyżeczki otrąb, kubek mleka 2,0%, banan 10:30 jajecznica z dwóch jajek z papryką, porą i pieczarkami. Dwie kromki pieczywa razowego z masłem. 12:40 Marchewka 14:30 filet z morszczuka duszony w sosie pomidorowym (pomidory w puszce) z ziołami, gotowana marchewka z kukurydzą oraz ryż. 17:30 Sałatka z łososiem z mnóstwem sałaty i ogórkiem, garść słonecznika i pestek dyni, 2 łyżki jogurtu naturalnego i kromka pieczywa razowego z masłem. Może jeszcze zmieszczę jedną dużą śliwkę. ![]() 20:00 Twarożek z jogurtem naturalnym z papryką, szczypiorkiem, czosnkiem marynowanym i siemię lniane (łyżeczka starczy?) PONIEDZIAŁEK 6:00 jajecznica z dwóch jajek ze świeżym szpinakiem. Dwie kromki pieczywa razowego z masłem. Szklanka soku jabłkowego 100%. 10:00 sałatka z jajkiem, sałatą, papryką, szczypiorkiem, polędwicą sopocką, kukurydzą z dodatkiem śmietany(zabrakło jogurtu naturalnego) i garść słonecznika i pestek dyni i siemie lniane. Duże jabłko. 13:00 Twaróg półtłusty 110gr. z jogurtem naturalnym, garść orzechów włoskich i łyżeczką kakao (zwykłego bez cukru). Kromka pieczywa razowego z masłem. 16:00 Obiad szynka wieprzowa z kaszą gryczaną i kalafiorem i sałatką z pomidorów (z papryką, cebulą, szczypiorkiem itp…) +może 1 ogórek kiszony. (jeszcze myślę jak te mięso zrobię). 17:30 Orbitrek. 18:45 Banan. 20:00 Puszka tuńczyka z pomidorem, papryką i jogurtem naturalnym. Dwie kromki pieczywa razowego. Kupiłam wreszcie baterie do wagi kuchennej, bo chciałabym z ciekawości chociaż sprawdzić ile te moje odżywianie dostarcza mi energii. Edytowane przez Dotka z OZ Czas edycji: 2011-10-23 o 17:37 |
|
|
|
#3562 |
|
Rozeznanie
|
U/P
I. Serek wiejski z crunchy tropikalnym, cynamonem i wkrojonym bananem; kawa z mlekiem dwie marchewki, zielona herbata z miodem II. Ryba zapiekana ze szpinakiem i serem żółtym + surówka z kapusty pekińskiej. IV. Budyń czekoladowy z garścią migdałów, orzechów laskowych, rodzynek; cappuccino, kilka dużych śliwek. IV. Dwie kromki chleba żytniego z masłem i jajem na twardo + sałatka z pomidorów, papryki, rzodkiewek i kalafiora z oliwą i ziołami; Kilka biszkoptów, Redd's malinowy. Nie za dużo? mam okropne wyrzuty sumienia, jest mi ciężko... Nie chcę tyć ale wszyscy wokół naciskają... Ważę około 42-43 kg na 163 wzrostu, czy to naprawdę tak mało?
Miłość, sen i śmierć nadchodzą pomału; Schwyć mnie za włosy i mocno pocałuj... Edytowane przez Jorelia Czas edycji: 2011-10-23 o 18:26 |
|
|
|
#3563 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale jedzenie jest całkiem fajne jak dla mnie, jeśli tyjesz, to okey, jeśli nie, dołóż coś.
|
|
#3564 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tak, na prawdę mało. Twoje bmi wskazuje wychudzenie. Jadłospis na U jest w miarę ok, na P stanowczo za mało.
|
|
#3565 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Dołóż tu i ówdzie. Sniadanie trochę małe. |
|
|
|
|
#3566 |
|
Konto usunięte
|
Moje dzisiejsze, leniwe i beztreningowe U (plan jest taki, że teraz zaczynam trening na siłę, a po 1,5 miesiąca wejdzie porządna redukcja i rzeźba
)Ocet jabłkowy z wodą i miodem I. 2 jajka na miękko z michą sałatki warzywnej z łyżką oliwy z oliwek i 2 tostami pszennymi II. Siemię lniane mielone zaparzone na szklance mleka z cynamonem, wkrojona gruszką, garścią rodzynek i odrobiną miodu. III. Talerz barszczu białego zabielanego, pół kabanosa wieprzowego, 4 pulpeciki mięsne i 30g kaszy, sałatka warzywna. IV. Serek wiejski 200g z musem jabłkowym i łyżeczką miodu, garść rodzynek Ocet jabłkowy z wodą i miodem V. 1,5 fileta śledziowego, wafel ryżowy z serem żółtym, 200g kefiru naturalnego, pół pomidora. Nie jest za dużo? Edytowane przez 97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10 Czas edycji: 2011-10-23 o 19:50 |
|
|
|
#3567 |
|
Raczkowanie
|
A makrela to nie tłuszcz?smalec wege też tłuszcz... Nie no, na pewno lepiej niż wczoraj. Znam już trochę Twoje jadłospisy i na pewno lepiej. Ostatnio nie widzę u Ciebie żadnych fast foodów i bardzo dobrze! Co prawda do II śniadania mogła wpaść jakaś bułeczka, czy chleb, makreli co najmniej pół, no i owoców brak. Są warzywa w II posiłkach, w dodatku 3 posiłki całkiem niezłe. o dziwo 4, a nie 3 dzis! Obyś słuchała więcej rad i było coraz lepiej
Powodzenia
|
|
|
|
#3568 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
nikt nie odpisał, szkoda. Może na ten jadłospis ktoś zerknie ![]() I kasza jaglana z musem ze startego jabłka prażonego z przyprawami II tłuczone ziemniaki, chude części żeberek, sos własny z żeberek (zagęszczony jedną łyżką mąki, a ilościowo było go tyle, żeby polać ziemniaki), sałatka domowa z ogórków; szklanka soku pomarańczowego III ok. 150 g serka homo z kakao naturalnym, pomidor IV 150 g półtłustego twarogu z konfiturą malinową (niesłodzoną), dosłownie pół łyżeczki cukru
|
|
#3569 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Gdzie w kolacji węgle? Na noc jak się nie jest na pseudo dukanie to się je węgle. W dwójce - samo białko - dla mnie gdy brak węgli, a makrela nie jest na kanapce nie jest to posiłek. Edytowane przez 201605090956 Czas edycji: 2011-10-23 o 19:58 |
|
|
|
|
#3570 |
|
Raczkowanie
|
R:
Śn: owsianka z 3 łych płątków, na połowie szklanki mleka 2% z cynamonem wkrojony banan, orzechy włoskie, łycha homogenizowanego nat, garstka crunchy wkrojone 2 suszone morele kawa 1h tenisa (1l wody) IIŚn: ciemna bułka ze słonecznikiem, przytostowana z twarożkiem(rzodkiewki,szc zypior,pomidor,cebulka) i po plasterku polędwicy wołowej długodojrzewającej, mięta kawa, 2 wafle ryżowe O: ok 150g pieczonej cielęciny w marynacie z jednej łyżki oliwy i przypraw + 3 suszone morele i 3 śliwki dodane do pieczeni buraki paseczki Deser: śliwka duża P: wiejski lekki z tarkowanym jabłkiem + 2 łyżeczki masła orzechowego 1l wody K: marchewki 2, nie wcisnęłam więcej! boli mnie brzuch-to chyba na 100% orzechy bu..
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:43.

Już sama sobie nie ufam. Wystarczył jeden dzień, że mnie mama nie pilnowała i już... ;( Choć i tak się starałam. Proszę, napiszcie, czy się nadaje chociaż na U?
k.40 g brązowego ryżu, jajko sadzone na teflonie, sałatka z dwóch pomidorów i dwóch łyżek jogurtu natralnego

ja ją czasem widzę tylko w owsiankowym wątku.