|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy temat do nowego wątku !
|
|||
| . Chwyty, obroty i pierwsze zęby – letnie maluszki robią postępy! |
|
5 | 8,93% |
| Pierwsze miesiące szybko zleciały, a dzieci jeszcze nam wypiękniały. |
|
0 | 0% |
| Drodzy państwo, oto wątek najpiękniejszych na świecie dzieciątek! |
|
6 | 10,71% |
| Pierwsze ząbki i w głos śmiechy - cudnie rosną Nam pociechy. |
|
16 | 28,57% |
| Nasi chłopcy i dziewczęta, już czekają kiedy święta. |
|
1 | 1,79% |
| Pierwsze ząbki dzieci mają i już zupki zajadają. |
|
3 | 5,36% |
| Już tak dobrze się wszystkie znamy, ze swoje dzieci wesoło swatamy! |
|
1 | 1,79% |
| To już pierwsze ząbki i zabawy, a my dalej się wspieramy. |
|
0 | 0% |
| Pierwsza zupka, pierwszy ząbek. Tu najlepszych mam jest wątek. |
|
24 | 42,86% |
| Głosujący: 56. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2221 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Szybko rosną Nam dzieciaczki - z noworodków w niemowlaczki.Mamy VII-VIII 2011 !
Iustyna, strasznie mi przykro, że tak wyszło. Rozczarowanie na pewno duże, ale przynajmniej tż będzie mógł spędzać więcej czasu z dziećmi.
![]() Co do poświęceń związanych ze spełnieniem zawodowym połówki to wiem coś o tym. Tż ma taki charakter pracy, że to ja zawsze będę tą osobą, która musi dopilnować wszystkiego w domu. Dzisiaj z tego powodu trochę mi smutno, bo od środy go nie było, wrócił o 6 i miał być do wieczora w domu, ale wyszło tak, że był tylko godzinkę i zobaczę go dopiero w środę. Czasami jest ciężko, ale wolę słuchać jak opowiada o swojej pracy z pasją i widzieć jak go to cieszy, niż patrzeć jak codziennie wraca po 8 godzinach sfrustrowany. Stapelka, ale zazdroszczę wypoczynku. Może Zuzia jeszcze się przekona do wodnych atrakcji, próbujcie! A tu coś śmiesznego z dzisiejszych joemonsterowych autentyków: ![]() WIE CO DOBRE Intro: Mój synek ma 15 miesięcy. Mówi sporo, ale rzadko jest to mowa artykułowana. Akcja właściwa: Odwiedza nas koleżanka. Wita się z małym: "Cześć Roberciku!" i chce go przytulić. Robert łapie za jej bluzkę, odchyla dekolt, zagląda do środka i: "Ceść cyce!" |
|
|
|
#2222 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Szybko rosną Nam dzieciaczki - z noworodków w niemowlaczki.Mamy VII-VIII 2011 !
I Ja jestem.
Moja Emi podnosi się do siadania ![]() bierze nogi blisko klatki piersiowej tak mocno jak może i schyla głowę i leci do przodu - wariatka ! Dziewczyny jest mi źle, proszę o kopa w dupe ! Podaławałam Sab wczoraj cały dzień, z nadzieją że Emi bąki nie będą męczyć, ale w nocy ją znowu wybudziły. Źle mi, że mimo tego że unikam pewnych potraw,przypraw ona nadal się meczy. Naprawdę co raz więcej myślę nad MM <sciana> a nie chce tego. ŹLE MI!! Zrobiła dzisiaj koope z chyba śluzem przykeiło się jej wszystko do doopy i takie placki były,normalne ?! nie jstem pewna czy to sluz. |
|
|
|
#2223 |
|
Rozeznanie
|
dzieńdoberek
![]() chmury zasłoniły słońce a już się kolejny ładny dzień zapowiadał co do szybkich powrotów do pracy - przy Mai wróciłam do pracy jak miała pieć miesięcy, ale popracowałam coś ok miesiąca i wróciłam na wychowawczy i teraz z Hanią to przynajmniej rok bym chciała posiedzieć w domu, oczywiście zobaczymy co z tego wyjdzie. Prawda taka, że jak już jest dziecko to inaczej się patrzy na pewne rzeczy. Najfajniej to chyba by było tak na pół etatu wrócić, co by i z dzieckiem dużo czasu spędzać i jednocześnie mieć odskocznie do "dorosłego" świata. Obawiam się jednak, że mój szef nie byłby zachwycony i trudno by mi było z pracą sie wyrobić w 4h. Poczekamy, zobaczymy |
|
|
|
#2224 |
|
Zadomowienie
|
Dzien dobry
.Malwinka przespala od 22 do 7.40! Nie moglam w to rano uwierzyc. Szukalam sladow podania piersi, myslalam, ze moze bylam tak nieprzytomna ze zapomniala. Ale nie, piersi mowily same za siebie-cala pizama mokra. Ach, czuje sie jak mlody bog .Malwinka konczy dzisiaj 2 miesiace !!!Agni Malwinka tez nadal ze mna spi. Nie wiem co zrobimy, gdy maz wroci-ja po prostu uwielbiam sie budzic kolo mojej Pysi. Chyba kupimy wieksze lozko . Mam nadzieje, ze fizjoterapeuta pomoze Stapelka ale Wam fajnie z wyjazdem . Tez chce :p.AgaG no to sie Zuziak schorowal . Wspolczuje, najgorszym chyba jest, gdy nie mozna dziecku pomoc i sie meczy.
Edytowane przez DaKaro Czas edycji: 2011-10-23 o 11:48 |
|
|
|
#2225 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Hej mamuśki
witamy niedzielnie co niedyskretnych pytań odnośnie karmienia to ja dodatkowo zauważyłam jak np szwagra dziewczyna zawsze zerka na mój brzuch i często ludzie mnie pytają ile przytyłam w ciążyszcyt nietaktu Cytat:
no i ten przyrząd myśle ze warto sie skusic, skoro tak fajnie rozwija maluszka wczesniej jak bym zobaczyła tą zabawke nie wpadłabym na to Cytat:
a co do kręgosłupa często mam uczucię takiego silnego ukłucia między 2 kręgami, nie jest to bardzo bolesne ale bardzo nie miłe uczucie ![]() a co do duchów bałam sie dzić póć do toalety przez te wasze opowieści ![]() ale brzydka pogoda u nas, mieliśmy w planach dziś na sushi jechac ale zapomniałam że ta soja może Jasia uczulać i jak jeść sushi bez sosu sojowego ![]() P.s Carmelka u nas Sarenka też jest gwiazdą pod pseudonimem Panienka z wiaderka ![]() a wogóle przypomina mi sie jak podczas skurczów przed porodem próbowałam złagodzić ból wizualizacją słodkiego bobasa który niedługo przyjdzie na świat i co i zamykając oczy widziałam sarenke ze swoimi słodkimi oczętami kąpiącą się w wiaderku
Edytowane przez telik Czas edycji: 2011-10-23 o 12:14 |
||
|
|
|
#2226 |
|
Rozeznanie
|
83monia to łądnie z tym paluszkiem
![]() dziubek79 za 16 tygodni ![]() Madziulka_17 tak witamine D podaje sie dzieciom karmionym MM my podajemy w kapsułkach ![]() zanetaa88 brawa za 12 tygodni ![]() Stapelka brawa za 15 tygodni ![]() DaKaro brawa za 2 m-ce ![]() Moje dziecie spi juz ponad godzinke a mamusia nadrabia wizaz mąż pojechał na mecz i wóci dopiero wieczorem. Karolinka wczoraj po kąpieli zasneła o 20:30 i obudziła sie dopiero o 6:30 na papanie zjadła cos postekała, sprawdziłam czy przypadkiem nie kupka ale czysto bylo położylam ją koło siebie i w 5 min dzieć spał wiec przeniosłam do wózka i dospała jeszcze do 9:30 a my razem z nią ![]() Czy wasze dzieciaki mają tak jak moja, że poranne pierwsze karmienie jest ok czyli zjada normalnie a nawet wiecej (130-160ml) a drugie maksymalnie zje 70-90ml i ani kropli wiecej ma tak juz drugi tydzien pozniej juz je w miare normalnie w granicach 100-130ml i na kolacje przed snem tez wiecej bo 130-160ml. I jeszcze jedno pytanie do mam ktore podają już sloiczki czy dajecie ten posiłek zamiast posiłku mlecznego (wyrzucacie jedno mleko) bo ja nie wiem jak to sie robi tak od poczatku. Za pierwszym razem podalam jej tylko 3 łyżeczki wiec dałąm normalnie mleko a później już zamiast mlecznego posiłku bo zjada pół słoiczka, ale nie wiem czy dobrze robie doradzcie
|
#2227 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
no i za 2 miesiące Witam niedzielnie A mó j synek obudzil sie o 4 i tak głośno gaworzył piszczał i różne inne dzwieki wydawał że mnie obudził wstałam załadowałam mu smoczek wytłumaczyłam że jest jeszcze noc i dzieć poszedł spac pobudka o 7 i to samo ja mu znowu smoczek i jeszcze godzine spał
|
|||
|
|
|
#2228 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:40 ---------- Poprzedni post napisano o 12:35 ---------- Gratuluję kolejnych tygodni i miesięcy! Stapelko gdzie się zatrzymujecie w Zakopanem? |
|
|
|
|
#2229 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) i za 2h woła jeść. Zresztą karmię ją na żądanie, alezauważyłam, ze sloiczek nie zastępuje mleczka, wydłuża przerwe pomiędzy jedzeniem.Wczoraj pierwszy raz ugotowałam Pszczółce zupke - marchewka, ziemiaczek i oliwa z oliwek. Czy któaś z Was daje/dawała dziecku Sinlac? W instrukcji pisze, ze jest na wode, a jakbym na mm chciała zrobić ![]() Co do karmienie, jakbym karmiła to chciałabym przez conajmniej rok. Niestety nie wyszło i powiem szczerze, ze zmaganie się z pytaniem czy karmie piersią nie było łatwe, jak mówiłam, ze nie to patrzyli jakna wyrodną matke |
|
|
|
|
#2230 |
|
Zadomowienie
|
Szybkie pytanko do mam karmiących piersią, które odciągają pokarm:
Jakich używacie laktatorów i czy jesteście z nich zadowolone? Ja będąc jeszcze w ciąży kupiłam na allegro elektryczny laktator tommee tippee. Wszystko wydawało mi się ok, nowy, zapakowany w karton i działał po podłączeniu do prądu, ale teraz stwierdzam, że jednak nie jest w porządku (jakby za słabo zasysa), bo w ogóle mi nie odciąga pokarmu (stąd atrakcyjna cena- choć i tak niemała ), ale teraz już nic nie zrobię-już dawno wystawiłam pozytywny komentarz. Więcej pokarmu udało mi się odciągnąć ręcznie, lub takim najprostszym ręcznym laktatorem za 10zł niż tą "dojarką", ale jest to strasznie długotrwałe i męczące, więc szukam lepszego rozwiązania...
Edytowane przez marzena_S Czas edycji: 2011-10-23 o 13:01 |
|
|
|
#2231 |
|
Rozeznanie
|
uwaga uwaga chwale sie moja gwiazda przewrocila sie dzis z brzuszka na plecki,tak sie mocowala ,ja stalam patrzylam i sie smialam tak smiesznie to zrobila chyba dlatego ze strasznie nielubi tej pozycji,wogole sie nadziwic niemoge jak to zrobla bo na na brzuszku glowki niechce podnosic,wiem ze potrafi bo czasem jej si euda, a tak to bek jak lezy na brzuszku
|
|
|
|
#2232 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
moze zle to ujelam z tym wyrzucaniem mleka, tez wlasciwie chodzilo mi ze po sloiczku wytrzymuje okolo 2 godzin do kolejnego mleczka czyli tak jak mowisz opoznia sie kolejne jedzenie, z tym ze u mnie Karolinka je co 3 godziny ale mniej niż Twoja Agatka, wiec w sumie mozna powiedziec ze jedno mleczko mi czasem wypada z harmonogramu jej jedzenia zanim pojdzie spac zalezy kiedy kapiel ![]() Jak smakowała jej zupka maminej roboty ??
|
|
#2233 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Dzień dobry niedzielnie
|
|
#2234 |
|
Rozeznanie
|
Mała ucina kolejna drzemke a ja zmykam do kościoła
milego popołudnia ![]() Carmela a jak u Was, dajesz Sarence słoiczki czy narazie sie wstrzymujesz ? Bo Wy na UU jeszcze tez prawda ? pozdrawiam
.................... Karolinka ur. 19.06.2011r. - 52cm i 2700g szczęścia 24 tyg - 6770g Edytowane przez Lilkaa82 Czas edycji: 2011-10-23 o 15:40 |
|
|
|
#2235 | ||
|
Zakorzenienie
|
Po pierwsze - DaKaro, sto lat i milion miesięcznic dla Malwinki!!!
![]() Cytat:
Więc tak sobie myślę, że może to nie wina laktatorów, ale nas. Tego że się nimi nieumiejętnie posługujemy Mi też baaardzo kiepsko mleko ściąga, choć w piersi jest ono na pewno. I wiem, że to moja wina U `ciebie może być podobnie.Cytat:
Zdolniacha z Nelci I siłaczka! O jak fajnie ---------- Dopisano o 15:49 ---------- Poprzedni post napisano o 15:46 ---------- To zdradź sekret posługiwanie się nim Bo ja się z nim nie lubię Mleczko się jakoś nie chce zasysać, ledwo kapie albo nawet wcale, a ręka boli od tego pompowania...
........................ Edytowane przez brumek Czas edycji: 2011-10-23 o 15:47 |
||
|
|
|
#2236 | |||||
|
Zadomowienie
|
Witam
w końcu mi się udało wskoczyć na wizaż. Maja się zrobiła marudna znowu, dziś to był szczyt -ciągle płacz z byle powodu, tylko na rączkach by chciała skończyła wczoraj 11 tygodni, a zerknęłam, że kolejny skok właśnie w okolicach 11-12 tygodnia i z tym to wiążę póki co. Mam nadzieję, że jej przejdzie udało mi się ją uśpić dopiero na spacerze i śpi już od 12 ![]() Gratuluję dzieciaczkom kolejnych skończonych tygodni i miesięcy ![]() Babonik -współczuję stresów, jakie przeżyłaś z Nadią, ale malutkiej raz dwa się wszystko zagoi. Masz bardzo dzielną córę Moja Maja też płacze przez sen i krzywi się także to normalne chyba ![]() Historie o duchach... Lubię ich słuchać (ja też jestem maniaczką horrorów), ale nie powiem, jakieś ciary na człowieku zostają po takich opowieściach... No niestety nic się nie zmieniło w tej materii nie dzieje się to przy każdym karmieniu, raz je spokojnie, a innym razem aż odwraca głowę z rykiem bo nie chce cyca i zauważyłam, że tak jakby jej potrzeby jedzeniowe się zmniejszyły... Karmię ją mniej więcej co 3h i wcześniej zawsze chciała jeść, a teraz np. po 3h wygląda, że nie jest głodna czasami mam dość już tej walki z nią i myślę sobie, że karmienie MM było by dla nas lepsze ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Mam dwa - ręczny medeli (jest do dupy - słabo ciągnie) i ręczny aventu i ten jest spoko Cytat:
![]() Cytat:
Edytowane przez karolinee1983 Czas edycji: 2011-10-23 o 16:00 |
|||||
|
|
|
#2237 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale masz rozumnego synka .Cytat:
. A do tego mogę spokojnie odciągnąć mleko w uczelnianej toalecie .Cytat:
mała zdolniaszka .Edytowane przez DaKaro Czas edycji: 2011-10-23 o 16:02 |
|||
|
|
|
#2238 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nestlé Sinlac to specjalny, pełnowartosciowy, bezglutenowy i bezlaktozowy produkt zbożowy, przeznaczony dla niemowlat po 4. miesiącu życia. Stworzony został z ryżu i mąki chleba świetojanskiego. Wzbogacony jest w witaminy i składniki mineralne. Polecany jest w przypadku alergii na białko mleka krowiego, przy profilaktyce alergii, diecie bezglutenowej, a także przy nietolerancji laktozy i niedoborach masy ciała. Wskazania Nestlé Sinlac stanowi pełnowartościowy, samodzielny posiłek. Stosowany jest w przypadku alergii na bialko mleka krowiego i/lub białko soi - jako uzupelnienie karmienia naturalnego lub preparatami mlekozastepczymi. Polecany także jako produkt zapobiegajacy alergii. Może być stosowany w diecie bezglutenowej (celiakia), a także przy nietolerancji laktozy (np. po biegunkach). Ważne Nestlé Sinlac stanowi samodzielny posiłek, gotowy po dolaniu przegotowanej wody. Nie należy dodawać do niego mleka ani preparatów mlekozastepczych. Świetnie sprawdza się jako baza do wielu różnych dań dla niemowlat oraz osób dorosłych: placków, zupek, klopsików, deserów, ciasteczek etc. (ze strnony produceta!) wydaje mi sie ze jakbys chciala dawac kaszke mleczka to lepiej kupic wlasnie specjalna a nie sinlac... |
|
|
|
|
#2239 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Kurczę nie wiem od czego to zależy ![]() Cytat:
I również są karmienia kiedy jest nerwowy przy piersi. Odwraca główkę albo ' tańczy ' nad piersią.
Szymon ' Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym ' http://suwaczki.maluchy.pl/li-54402.png http://kociewianka.w.interia.pl/mamy/dzieci2011.html Edytowane przez Madziulka_17 Czas edycji: 2011-10-23 o 17:01 |
||
|
|
|
#2240 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja miałam laktator taki - ładnie ciągnął klik Madziulka moja Agata mimo, ze na mm tez drodna. Ma 4 miesiące waży 6kg to nawet mniej niz sporo dzieciaków tutaj młodszych od niej. To dolne centyle. Ale taka jej uroda. Normą jest 500 g na miesiąc tyle przybiera więc się nie matwie. A ja właśnie siedze i segreguje ciuchy.
Edytowane przez Scio Czas edycji: 2011-10-23 o 17:11 |
||
|
|
|
#2241 |
|
Zadomowienie
|
Karoline, a zaglądałaś do buźki Mai? Może to pleśniawki?
Pytam bo u nas tak jak u Ciebie był przez nie płacz z byle powodu i niechęć do jedzenia, przy cycku mi właśnie akrobacje robiła i jedzenie kończyło się płaczem, a jadła tylko jak już naprawdę musiała co 3-4 godz, a normalnie je co 2... Do tego dochodziło notoryczne pchanie rączek do buzi, które też jest między innymi objawem, a ja to na początku zbagatelizowałam i tłumaczyłam sobie zdobywaniem nowych umiejętności. Brumek, myślisz, że to tak działa? Sama nie wiem, bo ta najprostsza pompka daje radę i mleko ściąga tyle, że długo to trwa. Robiłam kilka podejść z tym elektrycznym, sprawdzałam czy dobrze składam i nadal nic, więc myślę że jednak z nim coś jest nie tak, a nie ze mną.
|
|
|
|
#2242 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Kurcze, Maja też pcha rączki do buzi... I tłumaczyłam sobie to dokładnie tak samo jak Ty... |
|
|
|
|
#2243 |
|
Zakorzenienie
|
kaszki i mleka danych firm sa takie same w skladzie mlecznym tzn. bobovita i bebilon to to samo mleko w środku, bebiko i hipp ma swoje oddzielne mleka i kaszki z tym samym mlekiem w proszku wsypanym do kaszki.
|
|
|
|
#2244 |
|
Zakorzenienie
|
W klubie moje żale dla zainteresowanych.
|
|
|
|
#2245 |
|
Zadomowienie
|
Witam niedzielnie wieczornie
Mam doła, więc tylko ciut podczytam i sobie pójdę.
|
#2246 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]()
|
|||
|
|
|
#2247 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Powiedz, czy ona placze przy tych baczkach? czesto ja wybudzaja, no nie wiem, co godzine? Bo u nas tez sa, ale ja to zlewam. Kupki robi ladne, a popierdziec sobie musi, my tez czasem jestesmy zagazowani. Antka tez praktycznie noc w noc wybudzaja baki, a potem idzie kupa. Chyba ze zrobi po kapieli i wieczornym kapaniu, to wtedy noc jest ladna i ten pierwszy sen trwa do 7 godz. I ja akurat nie lacze tego z tym co jem, bo jem wszystko.Cytat:
za nocke i wiek!Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Brawa dla Wszystkich dzieciaczkow za skonczone tygodnie i miesiace! My skonczylismy 8 tyg! Dziewczyny Antos tez jada krotko, bylo 10 minut, a teraz i tyle nie ma. Zazwyczaj 5, a potem sie zlosci, tylko nie wiem o co, bo mleko jest. Nie martwcie sie! Jak dzieciaki Wam przybieraja to jest ok! Znajdzcie pozytyw w tym, ze tak krotko jedza... |
|||||
|
|
|
#2248 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2249 |
|
Zadomowienie
|
czesc.............
jestem po wykanczajacym tygodniu z dwojka dzieciorow............ widze ze dzieciny rosna jak na drozdzach i robia postepy rozwojowe ![]() u nas bez zmian wciaz kater juz nie zielony ale przezroczysty Igorek smieje sie juz na glos (czasami) i przewraca z brzuszka na boczek a raczej przeciaz go chyba glowa heheh i z boczku na plecki ![]() pozatym ma sie dobrze tylko je co 2h w ciagu dnia co mnei dobija bo maly pasibrzuszek rosnia ![]() a ja padam po calym tygodniu Mamy 2 dzieci jak wy sobie rade dajecie dla mnei to nie pojete teraz wiem ze przy jednym to normlanie wakacje
|
|
|
|
#2250 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Narazie otworzyłam tylko jabłuszka, ale krzywi sie po nich jakby cytryne jadła. Próbowałam sama kaszke dawać łyżeczka, ale tez idzie nienajlepiej. Trenujemy dalej, 9 listopada mamy wizyte u logopedy, może on podpowie jak karmić łyżeczka, albo moje Sarenka jeszcze za mała... |
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:14.

Czasami jest ciężko, ale wolę słuchać jak opowiada o swojej pracy z pasją i widzieć jak go to cieszy, niż patrzeć jak codziennie wraca po 8 godzinach sfrustrowany. 

.

ja mu znowu smoczek i jeszcze godzine spał 

(stąd atrakcyjna cena- choć i tak niemała

skończyła wczoraj 11 tygodni, a zerknęłam, że kolejny skok właśnie w okolicach 11-12 tygodnia i z tym to wiążę póki co. Mam nadzieję, że jej przejdzie
i zauważyłam, że tak jakby jej potrzeby jedzeniowe się zmniejszyły... Karmię ją mniej więcej co 3h i wcześniej zawsze chciała jeść, a teraz np. po 3h wygląda, że nie jest głodna
czasami mam dość już tej walki z nią i myślę sobie, że karmienie MM było by dla nas lepsze
zębole