|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#691 | |||
Zakorzenienie
|
Dot.: Matki Polki i Diablice lecz czy wszystkie mają chcicę??? III-IV.2010r.
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ale się rozpisałyści dziś nie mogę skończyć czytać ![]() Szymek był dziś na urodzinach u kolegi . Organizowali na kulkach więc się wybiegał . Padł . Olka też już kima cisza i spokój
![]() |
#692 |
Rozeznanie
|
ICE jak dobrze, ze juz w domu jestescie...
Ana w moim domu to facet stoi przy garach ![]() tez sie zastanawiam nad butami na zime do Totki. podobaja mi sie ecco, w outlecie sa za 190zl. ale sama nie wiem. Bartek odpada - strasznie odpustowe sa te dla dziewczynek kupilismy sliczny kombinezon na zime w C&A gora intensywny roz, dol ciemny fiolet. kwestia niani mnie dobija... zdecydowalismy, ze w tygodniu bedziemy jezdzic do moich rodzicow i spac tam. w weekendy u siebie. i jak bede miala popoludniowa zmiane to tez u siebie. chyba babcia jest lepszym rozwiazaniem w tej sytuacji niz zlobek na 10 godzin. nie chce malej zrywac o swicie i zabierac na dwor. do tego sezon chorob... przemeczymy sie do wiosny, a potem zlobek. jednego nei rozumiem, jak poszlismy obejrzec jak te zlobki wygladaja, zaraz po pracy, to wszystkie byly juz pozamykane! nawet rozpetalam dyskusje na lokalnym trojmijskim forum w tym temacie.. http://forum.trojmiasto.pl/jak-dlugo...330,1,160.html w tym tygodniu niania na 14 ma byc i zostawac do 18. rano juz 8-12 w tym nowym miejscu pracuje. i wymyslila, ze bedzie Tosie tam zabierac rano. zglupiala chyba, zebym sie z corka caly tydzien nie widziala... jak ona mnei wnerwia..... do tego w piatek do 13 nie polozyla malej spac i nie wyszla z nia do tej 13 na dwoj, bo (jak powiedziala babci) "nie zdazyla" dostanie jutro opierdziel glupia koza. strasznie mnie to irytuje, ze nas tak wystawila, bo zawsze bylismy fair wobec niej, miala wszystkie dni ktore chciala wolne, placilam jej za urlop, dostosowywalismy sie w kazdym wzgledzie, zmywac po Tosi nawet nie musiala, doslownie nic. i tak nas z dnia na dzien postawila przed faktem dokonanym. wrrr ---------- Dopisano o 22:44 ---------- Poprzedni post napisano o 22:39 ---------- siedze od 16 w pracy i zadzwonilam przed Tosi snem do domu, a ona jak uslyszala moj glos, to sie rozplakala. myslalam, ze mi serce peknie. sama nie wiem, czy szukac pracy na pol etatu, czy co... strasznie ciezko jest byc mama... ![]()
![]() |
#693 |
Raczkowanie
|
Witam!
Dziękuję dziewczyny wszystkim za każde miłe słowo pod naszym adresem. Na początek małe sprostowanie bo widzę, że się nieprecyzyjnie określiłam. Te zdjęcia z dyniami które niedawno zamieściłam to nie u nas tylko w Ogrodzie Botanicznym we Wrocławiu podczas święta dyni. Nasze dynie też były całkiem całkiem ale bez przesady... Bardzo miło patrzy się na zdjęcia Waszych pociech a dzieci Agnieszki są po prostu powalające. Zazdroszczę tylko tego, że różnica wieku taka nieduża między nimi i że będzie im się ławo dogadać. U mnie jest 7 lat i Michasia chociaż kocha braciszka to jednak ona już panienka a on dopiero co przestał być dzidziusiem i boję się że takiej zażyłości między nimi nie będzie. Przeraziłam się jak się dowiedziałam po jakich przejściach jest Ice ze swoją córeczką. Jakie to szczęście, że najgorsze już minęło. Wiem, że długo mnie nie było i nie jestem na bieżąco ale staram się od nowa zorientować w sytuacji na forum. Z góry przepraszam jak coś pokręcę i kogoś z kimś pomylę... ---------- Dopisano o 22:56 ---------- Poprzedni post napisano o 22:51 ---------- Temat bucików zimowych bardzo na czasie, my też musimy się za czymś rozejrzeć. Ja preferuję buty polskich producentów, które trudno kupić w galeriach handlowych bo tam same sieciówki ale na szczęście w małych miasteczkach uchowały się sklepy z polskimi butami. Mają świetne wykończenia, są zdrowe z naturalnych surowców i na ogół w dobrych cenach. Na szczęście w prognozach na najbliższe 16 dni nie widać zimy a nawet spore ocieplenie więc jest jeszcze trochę czasu aby się na zimę wyposażyć. Co prawda jednak lepiej zakupy teraz robić bo niedługo już się zacznie przedświąteczna histeria w sklepach (jak ja tego nie cierpię).
#694 | ||
Zakorzenienie
|
Hej laski
Ale się rozpisałyscie w weekend ![]() młoda - co do butów to mi się obie pary podobają niestety obie cenowo odpadają ale taką mam sytuację ![]() Te drugie butki to myslę tak jak evitka - wszystko będzie znać i po kilku tygodniach chodzenia po naszych prostych chodnikach będą "stare" no i niestety zapiecie tylko na sznurówkę odpada. Cytat:
Cytat:
Potwierdzam, ciężko być mamą
![]() |
#695 |
Zakorzenienie
|
Cześć Laski,
toście natworzyły, zaraz nadrobię, ale napierw podzielę się wrażeniami z wczorajszego dnia. Bylismy u teściów, nagle Igor zaczął przeraźliwie płakać - straszne, jeszcze tak okrponie nigdy nie płakał. Krzyczał, chciał gdzieś biec, wyrywał się i jednocześnie wchodził na ręce, nie wiedzieliśmy co się dzieje i tak z kwadrans. Wróciliśmy do domu, w samochodzie się trochę uspokoił, włączyłam mu bajkę, leżał, a raptem znów to samo, parę minut i spokój, później znów, straszny, okrpony krzyk, dziecko zapłakane, coś krzyczy do mnie po swojemu, nie trzyma się za nic, macha główką, trzyma mnie za rękę i biegnie przed siebie. Pojechaliśmy do lekarza wieczorem - pi-er-do-lo-ny f-i-u-t. Stwierdził, że teraz nie płacze, że nic mu nie jest, skoro nie ma gorączki, nic nie słychać i ma czyste gardło. Że wymusza! Ch-u -j!I spytał czy dziecko robi codziennie kupy. Ja, że czasem tak, czasem co dwa dni. Powiedział, że mam go przyzwyczajać do robienia codziennie, bo już powinien.... chyba go k***wa zacznę wyciskać. Igor dostał Nurofen, masowałam mu brzuszek, kołysałam go, tuliłam, powoli wszystko zaczęło wracać do normy. Nie wiem, co to było - mały aż się dusił od płaczu. Okropne przeżycie. Dzisiaj jest ok - ja zabieram się do czytania Was. ---------- Dopisano o 09:34 ---------- Poprzedni post napisano o 09:05 ---------- Aga - wygladasz pięknie - mało odkrywcze ![]() Lawenda - kupa lat, miło Cię tu znów widzieć. A dzieciaki boskie ![]() Ice - bardzo się cieszę, że tak to wszystko się skończyło. Ale teraz nie popuść tej suce. Dobrze, że nie wiedziałaś o tej posocznicy, nie wiem, jak matka może żyć z taką myślą... W tym całym nieszczęściu masz dużo, dużo szczęścia, że tak to się skończyło.
#696 |
Zakorzenienie
|
ani jedne ani drugie nie maja zamka... a te ze snurowkami maja zacisk jak w gorskich butach ze nie wymagaja wizania a lepiej trzymaja niz rzepy.... tylko czy te ryski tak czesto sie robia?? przeciez to snieg bedzie....chyba mimo wszytsko keeny, chyba ze tak 25 bedzie za duza to wtedy moze z ecco sie przeprosze - bo kurcze jak dla mnie te zimowe buty brzydkie maja dla chlopcow... bo bartki nie troche przestraszyly - ta podeszwa i to ze nie sa cieple...
u nas mega zmiany - wczoraj bylo malowanie pokoju i sa 2 intensywne kolory, ja napatrzec sie nie moge tak mi sie podoba... ![]() yoonka ale ona u was jeszcze pracuje?? kurcze to co to za lazenie z dzieckiem do nowego miejsca pracy ... dwie sroki za ogon chce trzymac czy jak;/ megi - wspolczuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#697 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Mnie wczoraj córka z TZ odprowadzała na pociąg i jak zobaczyła że wsiadam do pociągu i jestem za szybą to się tak zaczęła drzeć i płakać. Od razu mi się lepiej zrobiło - taka szczęśliwa byłam że jednak to moje dziecko bez serca trochę mnie kocha ![]() Jak czytam o tych waszych problemach z nianą to cieszę sie że my mamy babcię. Nie dość że zajmuje się dzieckiem to i wszędzie posprzątane, wyprane, uprasowane, ugotowane. Normalnie full wypas ![]() Megi - może faktycznie go tylko brzuszek bolał. Najgorzej jak nie widomo co dziecku dolega a widać że dziecko cierpii.
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#698 |
Zakorzenienie
|
Megi ja nie do konca rozumiem o co masz pretensje do lekarza?
skoro przy nim takiego ataku nie bylo nie jest przeciez w stanie dokladnie stwierdzic co i jak bo nie mogl tego zobaczyc, pytania niezbedne w sumie zadal, to czego od niego wymagac jeszcze???? moja mala jak miala kolki i jezdzilismy autem do lekarza tez w samochodzie sie uspokajala i u lekarza przewaznie tez, dopiero raz jak uslyszala babka jaki to ryk to od razu skierowanie na badanie uszu nam dala..... A u nas tezja nie wiem czy przez te zeby bo faktycznie wszystkie 3 sie nie przerzly...no nie wiem, budzi sie w nocy w takim wlasnie krzykiem jak tymegi piszesz.... ja nie wiem ale chyba wosk przelejemy nad nia czy cos jeszcze bo normalnie tz w nocy to lzy w oczach mial....
![]() |
#699 |
Zakorzenienie
|
Mam pretensje do lekarza, bo zadał parę pytań i zupełnie nie przyjął do wiadomości tego, że rodzice mówią, że z dzieckiem poza gabinetem coś się dzieje. Zlał zupełnie, uznając, że wymusza.
Nie powiedział, że brzuszek - powiedział, że nic mu nie jest. Nie zalecił w związku z tym nic. Prócz uczenia go robić codziennie kupy. Do tego zalecił wkładanie termometra w pupę - po✂✂✂any. To nie jest metoda, to jest wyjście awaryjne przy niemowlętach, a dla niego to metoda na naukę robienia kupy. W życiu z takim olewającym podejściem jak u tego czubka się nie spotkałam.
#700 |
Zakorzenienie
|
Z tym termometrem to chyba przesadził. Wg. mnie lepiej jakby kazał śliwki i jabłka jeść. Nie berdzo wiem jak dziecko można nuczyć codziennie robić kupkę. Toż to ja sama codziennie nie robię a niby wiem co i jak.
![]() --------------- A ja tak zmieniając temat. W sobotę byłam w Biedronie z Oliwką. Ta moja mała chwyciła jakąś tam pierdołę i ona to che. Ja jej mówię że najpierw trzeba iść do kasy i zapłacić. I to moje dziecko co zrobiło? Poleciało do kasy i tak podniosło do góry tą pierdołę coby Pani skasował. Pani skasowała i jej oddała a ta szczęśliwa że wsio załatwione. Pozostało mi tylko zapłacić. Pani kasjerka oczywiście do niej po imieniu. A do mnie: wiedzę żę dzisiaj Oliwka z mamą, a gdzie Babcia? Oliwka z Babcią to codziennie nas odwiedzają ![]() A mi babcia mówiła że codziennie nie lata do Biedrony. No cóż każdy ma jakieś wady ![]()
#701 |
Zakorzenienie
|
z termometrem faktycznie przesada, ale kolezance tez ostatnio tak lekarz powiedzial;/
nie wiem skad oni sie biora.... ale ogolnie to przy nium igor byl jak zdrowy nie plakal ani nie robil histerii wiec wygladal zupelnie jak zdrowy.... megi a moze sie czegos przestraszyl?? dzieciaki nieraz tak maja, albo mu sie cos po prostu przewidzialo???
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#702 |
Zakorzenienie
|
Myślę, że się nie przestraszył, chociaż na początku też brałam to pod uwagę, ale ta cykliczność, ta skala zjawiska. Naprawdę. Jakby go ktoś ze skóry obdzierał.
Nie wiem, co to było - żeby te dzieci nauczyły się w końcu mówić, bo do psychiatryka trafimy.
#703 |
Zakorzenienie
|
to nasza w nocy sie tak wlasnie budzi, tz ja uspokaja, poglaszcze po glowce, da buziaka i idzie dalej spac ale dzisiaj np bylo tak 3 razy.
![]() |
#704 |
Zakorzenienie
|
Igor w nocy też tak czasem ma, ale to trwa w nocy dużo krócej (wczoraj tak strasznie krzyczał z 15 minut) no i nie tak dramatycznie.
Wiecie, już miałam wizję szpitala, igieł itd. Nie wiem - chyba bym musiała coś uspokajającego brać, żebym dała radę.
#705 | ||
Zakorzenienie
|
yoonka, ta wasza była niania to pinda straszna, normalnie brak słów. Zobaczyła oczami wyobraźni kasę i już tak wszystko na odwal się
![]() megi, ja zrozumiałam, że nie podobało cię się przede wszystkim podejście lekarza. No a już z tym termometrem to dosrał do pieca-pomijając aspekt tego, że to nieprzyjemne, to ja w ks.i gazetach czytałam, że właśnie to jest ostateczność ostateczności, podobnie jak czopki glicerynowe, bo jak sie przyzwyczai, to już bez tego się będzie ciężko wykupać i podrażnia to śluzówkę do tego. A u mojej takie cyrki były przy zębach Cytat:
Cytat:
resztę napiszę potem, bo się gówniarz mały obudził już ![]()
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#706 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
w mniejszych miastach mamy maja blisko do pracy z domu, nie zmianiaja czesto pracy, wiec caly czas maja zmniejszony etat jak dziecko jest male, koszty zycia sa nizsze i mozna sobie na obciecie pensji pozwolic. a u nas... 2 godziny dojazdow dziennie, droga benzyna, a to 40km, jedna babcia na drugim koncu miasta (czyli jakies 55km) druga pracuje i za Chiny nie chce isc na emeryture, chociaz juz moze. jakos sie to wszystko ulozy w koncu, tylko na razie mi nei daje spokoju..
![]() ![]() |
![]() |
#707 | |
Zakorzenienie
|
Pop - mam nadzieję ze ucieszyłaś się dlatego że Twoje dziecko Cię kocha a nie dlatego ze płakała
![]() Taka babcia jaką ma Oliwka to skarb prawdziwy i życzmy takim babciom jak najwięcej zdrowia i siły ![]() Megi - mogę się domyśleć co przeżyłaś bo całkiem niedawno Zosia tez mi podobne akcje urządzała. Wczoraj też bo uciekała przed spaniem popołudniowym ![]() Mnie u doktorów denerwuje bardzo wielka niechęć do diagnostyki. Przecież to nie musi być wymuszanie, mogą to być uszy, zatoki, jakiś poważniejszy problem neurologiczny i wiele innych przyczyn. Zaraz jak się dowiedzą w jakim dziecko jest wieku to dopasowują albo kolki, albo ząbki, albo bunt itp. Mam koleżankę ,która wracając z Warszamy z dzieckiem odwiedzała po kolei szpitale na trasie i mówili że dziecku jest moze niewygodnie, ze złą porę na podróż wybrała itd. a jak przyjechali na miejsce to się okazało że dziecko ma obustronne zapalenie ucha środkowego. Mała się darła całą drogę ---------- Dopisano o 13:34 ---------- Poprzedni post napisano o 13:27 ---------- Cytat:
Moja mama - niewykształcona kobieta - nigdy czegoś takiego nie zrobiła a przepracowła kilkadziesiąt lat w żłobku a od czasu jak przeszła na emeryturę to "wychowała" trójkę dzieciaczków. Teraz to nawet malucha odbiera z przedszkola bo on się tak strasznie z nią zżył
![]() |
#708 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#709 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wszystko się ułoży Ja też jak myślę o pracy (zresztą intensywnie szukam) to mam zawsze w głowie żaróweczkę że Zosi świat stanie na głowie (o sobie nie wspomnę)
Żmijka najsłodsza Edytowane przez izazula Czas edycji: 2011-10-24 o 12:59 |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#710 |
Zakorzenienie
|
yoonka a czemu teraz do zlobka nie pojdzie?wiosna przeciez tez czas chorob i zmian pogody itd.
---------- Dopisano o 14:00 ---------- Poprzedni post napisano o 13:58 ---------- evitka u was przy zebach takie cyrki byly???? bo u nas wlasnie teraz te 3 ja mecza badzo co ewidentnie widac ze to zeby, ale nie wiem czy przez to tak placze w nocy;/
![]() |
#711 |
Zakorzenienie
|
U mnie w nocy dzisaj też były cyrki. Najpierw Oliwka zrobiła pobudkę o 3 w nocy a potem mój pies po 4 zaczął wyć. TZ mówi, że wszyscy niewyspani. Ja oczywiście wyspana bo już wczoraj przyjechałam do Wawy i spałam sama w ciszy.
![]() Yoonka - no ja prezentu na pewno bym nie kupiła za takie postawienie Was pod ściną. Co do lekarzy to jak juz wielokrotnie pisałam my mamy szczęście i Oliwka zawsze jest dokładnie przebadana. Tylko że u nas to trochę inna sytuacja bo zwykle chodzimy do jednego stałego lekarza, który zna dobrze Oliwkę a nawet jak idziemy do innego to jak mówimy że to taki wcześniak to zawsze jakoś tak bardzo dokładnie ją badają.
#712 |
Zakorzenienie
|
nawet nikt nie zauważył barku mojego porannego posta
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#713 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Megi może rzeczywiście Igor się przestraszył czegoś Asiulek wstawiam zdjęcia, robione kiepskim aparatem, ale mam nadzieje że będzie widać.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#714 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#715 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zosia zjada sporo owoców ale nie ze słoika. Wyłącznie surowe albo pomieszane z jogurtem naturalnym. Właśnie z jogurtem zaczęlam miaszać jak odstawiałam słoiczki bo to była przeginka żeby jeden słoik kosztował tyle co np. kg pomarańcz. Nie daję tylko kiwi bo ma obszczepaną buzię po nim ![]() Budzenie o 4-tej mielismy z piątku na sobotę z tym ze Zosia się obudziła i chciała bawić ![]() ![]()
![]() |
#716 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() No widzisz , przynajmniej wie że nie mozna ze sklepu nic za darmo wynosic ![]() Cytat:
![]() ![]() Najgorzej że często dopiero jak pójdziesz prywatnie to dopiero masz odczucie że lekarz się przejmuje Tobą albo dzieckiem Bao mój nie je dużo owoców , teraz są gruszki to je ale całęj nie zje tak z pół , czasem pół banana ,kiwi lubi ale nie daję mu często bo uszami by mu wypłynęło Megi faktycznie brak słów na lekarza ,a to się później jeszcze wydarzyło? Może go coś mocno bolało ,ciężko stwierdzić jak dziecko Ci nie powie ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#717 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny ja tez nie popieram takiego zachowania i takich metod wychowania jakie stosował mój tato, ale on poniekąt drogimi ciuchami, kosmetykami, wypasionymi wakacjami chciał mi wynagrodzić czas, którego nie mógł ze mną spędzać, moja mama miała zupełnie inne podejście, a te przekupstwa działy się poza jej plecami
![]() Ice to co jest w opisie to straszne ale całe szczęście, że Lenka z tego wyszła ![]() Megi współczuje przeżyć z Igorem, moje dziecko czasem tez bez powodu zaczyna krzyczeć i bić np. tżta jak jest w pobliżu < mnie nie może, bo ja szybko reaguję > ale takie napady płaczu zcasem jej się zdażają, my nawet u neurologa z tym byliśmy, ale doktor uznała, że to tylko próby wymuszenia a ja chwalę swoje dziecko ona sie tak rozgadała, że chwilami mam ochote powiedzieć Julie nie mów przez chwilkę ![]() Julka gada gada nawet przez sen gada a mówi już większość rzeczy całkiem ładnie wczoraj podchodzi do mnie wieczorem i mówi idziemy maciusia albo w piątek odbieram ja od mamy a ona do mnie byłam hani ![]() ale i tak najlepsze jest rano Jula wstaje sprawdzi obecność najpierw Mamusia ja jestem potem Tato Tż odpowiada jestem za chwilę Julia, ja do niej Julia jesteś Tak stajemy pytam jej Jul;ia chcesz na śniadanko kulki Tak to ja pędzę do kuchni robię mleko z kulkami przynoszę a ona do mnie Nie kulki Mote <monte> to zaś do kuchni drałuję wyciągam monte i niosę do łóżka z łyżeczką i z herbatką a Julia się śmieje i mówi nie mote chebek <chlebek> to ja wkurzona idę do kuchni robię chlebek przychodzę z chlebkiem a ta boki zrywa i mówi Nie chebek si < pić > i tu ją zaskakuję, bo mam picie już naszykowane ![]() ![]() zostało mi 8 minut w pracy nie wiem czy zdążę wszystko napisać w klubie jakby nie to rano wam dopiszę ![]()
#718 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() lecę do klubu ![]()
![]() |
#719 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i teraz jak przez tydzień siedziałm w domu i była też babcia to i tak Oliwk tylko i wyłącznie mama. Cięgle nieustannie mama. Dom pełen ludzi babcia, TZ, wójek a ona nic tylko mama i mama. JA to trochę nie przyzwyczajona do takiego czegoś więc mnie bardzo umęczyła że nawet z chęcią jechałam do Wawy wczoraj ![]() ![]() Bao- ja nie codziennie ale od czasu do czasu daję w dalszym ciągu owoce ze słoiczka szczególnie śliwki. Co prawda mała ostatnio coraz częściej je sama owoce ale i tak jej dajemy. Jak Oliwka je sama to gdy zostaje taka dość spora końcówka czy jabłka czy to babana to wszystko pakuje do buzi i wtedy się krztusi strasznie. No i ostatnio prawie mnie pobiła o marchewkę. Ja jadłam taką surową i ona też chciała. Kapała, szarpała, biła aż jej dałam kawałek. Ugryzła i jadła to potem przez 15 minut. Ale nie wypluła ![]()
![]() |
#720 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ojciec mojego Tż bardzo rzadko był w domu i nigdy nie rekompensował w taki sposób dzieciom jego braku. Tam zresztą do dziś jest zasada że jak coś chcesz więcej ponadto co moga dać to musisz sobie na to zarobić. W moim rodzinnym domu jest dokładnie tak samo.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:48.