|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Mój ukochany będzie miał dziecko z inną ...
Jestem załamana, roztrzęsiona i mogę pisać nieco chaotycznie za co z góry przepraszam.
Może zacznę od początku. Całkowicie przez przypadek poprzez jeden z portali społecznościowych (nie randkowych) poznałam wspaniałego faceta. Pisaliśmy ze sobą bardzo długo jeszcze kiedy on był w związku ze swoją byłą. Nasza znajomość była raczej czysto koleżeńska jednak nigdy nie ukrywaliśmy tego, że odpowiadają nam w sobie nasze cechy, osobowość itp. Mieszkaliśmy od siebie 150 km. Kilka razy się spotkaliśmy, tak zupełnie po koleżeńsku. Jego związek się rozpadł pod koniec lutego, mój w styczniu. Doszliśmy do wniosku, że warto by było spróbować, bo mimo, że traktowaliśmy się jako przyjaciele to była między nami ogromna chemia (nigdy nie zdradziliśmy swoich partnerów). Tak oficjalnie zaczęliśmy ze sobą być już w kwietniu. Od tej pory kochamy się ponad życie, jest nam ze sobą rewelacyjnie. Tak dobrze się rozumiemy. Uwielbiam w nim wszystko. On mówi, że jestem jego najlepszą koleżanką, przyjaciółką, kochanką .. Jego największą miłością. Widujemy się bardzo często przy tej naszej odległości. Co weekend (od pt do ndz) czasem i w tygodniu. Każdą przerwę moją od szkoły (jestem w klasie maturalnej, w technikum) spędzamy razem. Nie wyobrażam sobie życia bez niego, ani on beze mnie. Ufamy sobie bezgranicznie. Planujemy wspólną przyszłość. Mój ukochany będzie od listopada miał nową prace gdzie będzie lepiej zarabiał, moi rodzice zdeklarowali się, że pomogą nam razem zamieszkać u niego w miejscowości ja będę się dalej uczyć a on będzie pracował. No po prostu wszystko wydawało się być takie piękne do czasu ... Kilka dni temu dostała smsa od mojego ukochanego, że coś się wydarzyło. Okazało się, że jego była jest w ciąży , za 3 tygodnie ma termin! Dlaczego łaskawie nie poinfformowała go o tym wcześniej?! Ani on , ani ja nie wiemy co robić.. On kocha dzieci ale nie chce mieć ich teraz i z nią. Nie jest gotowy- ja go rozumiem. Załamał się, chcę skończyć z sobą. A ja? nie śpię, nie jem, ciągle płacze, nie umiem pozbierać myśli. Jestem z nim, chce że wiedział, że ja go zawsze wesprę, pomogę jak tylko będę mogła. Ale czuje, że coś się zmienia. On nie jest taki jak wccześnej. Oziębły, mało się odzywaa.. Przypomniałam mu co mi obiecał ... Że będzie mnie zawsze kochał i nigdy mnie nie zostawi.. Twierdził, że tak będzie zawsze.. Ale ja się boje. Jeżeli on mnie zostawi. Jeżeli on coś sobie zrobi . To i ja .. nie chcę żyć bez niego. Nie chcę. Przepraszam, że zajęłam Wam tyle czasu, dziękuje, ze chciało Wam się to czytać. Po prostu mialam silną potrzebe się komuś wygadać a tak naprawdę nie mam komu.. Proszę napiszcie co o tym sądzicie, doradźcie coś. Dziękuje |
|
|
|
|
#2 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mój ukochany będzie miał dziecko z inną ...
Cytat:
Można poprosić o ustalenie ojcostwa, no a wtedy musi wziąć na klatę: alimenty do 20+ roku zycia dziecka itp. problemy. Na pewno histeryczną reakcją jest: a teraz sobie coś zrobię, gdy jest seks, mogą być i konsekwencje. |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Jeżeli facet zdecyduje się być ojcem, a nie tylko dawcą spermy i bankomatem (bo alimenty będzie musiał płacić czy tego chce czy nie), to na pewno dziecko pochłonie wiele jego czasu. No i oczywiście pieniędzy. Zniesiesz to? A jeżeli facet wycofa się z życia dziecka i będzie tylko łożył na nie pieniądze, to moim zdaniem w ogóle nie ma się co z takim facetem wiązać. Skoro potrafi olać jedną byłą z dzieckiem, to i drugą by potrafił. A ja sama nie chciałabym się znaleźć w takiej sytuacji. Istotne jest też to, co facet i jego była zamierzają zrobić z dzieckiem. Była zamierza je wychowywać czy np. oddać do adopcji? Chce je wychowywać sama, z ojcem dziecka czy z innym facetem? Musisz się tego dowiedzieć. Dzięki temu zrozumiesz jakie są plany na przyszłość i będziesz miała szansę rozważyć czy taka wizja życia Ci odpowiada. Jeśli tak - zostań z facetem. Jeśli nie - zostaw faceta.
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
A ja nie wierzę, że dopiero teraz na 3 dni przed terminem dowiedział się o jej ciąży. Jeśli mieszkali w jednej miejscowości jest to wręcz nierealne (wspólni znajomi itp. na pewno wiedział duuużo wcześniej). Pytanie tylko czemu wcześniej Ci o tym nie powiedział. Ciężka sytuacja ale też wiele zależy od faceta. Czy wróci do niej ze względu na dziecko, czy mimo wszystko zostanie z Tobą a z dzieckiem będzie utrzymywał jako taki kontakt. Ile czasu byli ze sobą?
|
|
#5 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#6 | |||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Rozumiem, że dla faceta to szok. Rozumiem, że nie w smak mu ta ciąża byłej, ale nie zapominajmy - jeśli jest ojcem dziecka, to sam się do tej ciąży przyczynił. ---------- Dopisano o 11:33 ---------- Poprzedni post napisano o 11:31 ---------- Cytat:
No niestety, sytuacja dobrze nie wygląda. Musisz pogadać z nim, a on musi pogadać z byłą. On i była muszą razem ustalić co z tym fantem zrobić.
|
|
|
#7 |
|
Przyczajenie
|
Tak, dowiedział się dopiero teraz. Ona mieszka 30 km od niego ale wspólnych znajomych za wiele nie mają. Wiem, że gdyby on wiedział wcześniej o jej ciąży to by mi o tym powiedział.. Ja bym go nie zostawiła ponieważ chcę mu pomóc teraz i wcześniej też bym chciała dlatego, że wiem, że on jest miłością mojego życia, drugiego takiego już ni spotkam i nawet nie chcę. Ja bym to zrozumiała. Ja bym rozumiała wszystko. Oswoiłabym się jakoś z tą myslą i starałabym się go naprowadzić na jakieś racjonalne rozwiązanie tej sytuacji. Dobre dla niego, dla naszego związku i dla tego maleństwa..
|
|
|
|
|
#8 |
|
Konto usunięte
|
1. Ta znajomość jest świeża, Ty jeszcze bardzo młoda i nie jakoś super doświadczona - staraj się złapać nieco dystansu. Na początku, pod wpływem zauroczenia prawie każda "zakochana para" planuje mnóstwo rzeczy, widzi przed sobą świetlaną przyszłość. A potem czas, życie, przyziemne problemy weryfikują te plany (które często okazują się raczej pobożnymi życzeniami, a wręcz mrzonkami).
2. Zamiast planować żyjcie tym związkiem tu i teraz. Pojawił się pierwszy problem, poważny problem - próbujcie go rozwiązać (tzn. on powinien go rozwiązać, a Ty możesz, ale nie musisz go w tym wspierać). 3. Zaczekaj do listopada - zobacz jak to będzie z tą jego pracą, mieszkaniem i tak dalej. W tej sytuacji bym się jednak z tym wstrzymała. 4. To nie jest wina tej dziewczyny, że zaszła w ciążę (o ile to wszystko prawda i on jest ojcem - badania DNA zrobiłabym na jego miejscu mimo wszystko) - trudno, stało się. Teraz powinni (oboje) robić wszystko dla dobra dziecka - nie chodzi o schodzenie się, ale o sprawowanie opieki nad dzieckiem, również w sensie finansowym, na znajdowaniu czasu dla maleństwa etc. Pamiętaj: coś za coś - czas, który poświęci dziecku (zakładam, że to normalny człowiek, który poczuje się do odpowiedzialności za własne potomstwo) będzie czasem, którego nie poświęci Tobie; finansowo to również będzie zobowiązanie na wiele lat. 5. Weź pod uwagę to, że możesz znać część prawdy, albo nawet gorzej i niekoniecznie wszystko wygląda tak, jak on twierdzi, że wygląda. Nie zdziw się jeżeli zostaniesz na lodzie, bo on np. ulegnie presji i weźmie z nią ślub lub coś takiego. Albo nagle stwierdzi, że nie jest gotowy do związku, bo ma wszystkiego dosyć. |
|
|
|
|
#9 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Mysle, ze on wiedział od dawna, ale bał sie, ze Cie straci, to nic nie mowił. Teraz szantazuje emocjonalnie, bo tu super metoda, zebys mu powspułczuła jaki on biedny i nie odeszła. |
||
|
|
|
|
#10 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie podoba mi się jeszcze jedno: związek im się rozpadał, niby już nic do niej nie czuł, a seks uprawiali i to w dodatku bez zabezpieczenia (lub słabo zabezpieczeni?)? Jakbym już była myślami i jedną nogą poza związkiem to bym - gdyby już mnie wzięło na seks - się potrójnie zabezpieczała, żeby jeszcze "na do widzenia" ciąży nie zaliczyć. Teraz on chce ze sobą skończyć, a wcześniej gdzie był, gdzie był jego rozum? Martwiłaby mnie trochę taka bezmyślność u mojego partnera. Płakać nad rozlanym mlekiem najłatwiej, ale 1. najlepiej robić tak, aby się nie rozlało, 2. jak już się rozleje, to trudno - bierzemy ścierkę i sprzątamy. Nie możesz mieć pewności, że jej nie rzucił z powodu ciąży, a teraz rozwiązanie blisko i w końcu musiał Ci coś sprzedać, bo i tak by się wydało. Jeżeli masz możliwość pogadać z nią, to ja bym to zrobiła. Albo z kimś kto może coś wiedzieć o ich związku, całej tej sytuacji. Naprawdę bądź ostrożna. Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2011-10-25 o 11:48 |
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#12 | ||
|
BAN stały
|
To przecież norma w związkach, które od dawna się nie układają
![]() Cytat:
Z doświadczenia wiem, żeby nie ufać ludziom, którzy tylko źle potrafią mówić o swoich byłych partnerach/rkach. Na twoim miejscu nie łykałabym tak wszystkiego co wygaduje ten facet, tym bardziej, że jak wiadomo - on jest wredny i nie lubi ludzi. Nie daj się też szantażować komuś kto jest wredny i nie lubi ludzi, wpędzać w poczucie winy i odpowiedzialność za jego złe samopoczucie, na które nie miałaś i nie masz wpływu. Skoro jest wredny i nie lubi ludzi, to bardzo możliwe, że od dawna z premedytacją tobą manipuluje i okłamuje. Brałabym pod uwagę taką ewentualność, pamiętając, że on jest wredny i nie lubi ludzi. Jesteś młoda, zakochana, nie znasz w sumie tego faceta, wiesz o nim tyle ile ci nagada. Moja dobra rada od serca: opanuj się, ochłoń i staraj się na sprawę spojrzeć obiektywnie. Jeżeli nie jesteś w stanie, to próbuj do skutku. Najlepiej zacznij od tego, żeby nie łykać wszystkiego co on gada jak pelikan żaby. A w to, że się zabije - nie wierz. To szantaż. Cytat:
Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2011-10-25 o 11:48 |
||
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyno, jesteście młodzi i teraz Tobie i Jemu wydaje się że świat Wam się zawalił. Ale tak nie jest. Więc nie dramatyzujmy tylko rozwiążmy problem !!!! Prawdziwą katastrofą by się okazało gdyby on był chory na śmiertelną chorobę. To jest dramat ! A tu - trzeba się otrząsnąć, usiąść i spokojnie pogadać. Jego postawa w stylu: "zabiję się" bardzo mi się nie podoba. Zero odpowiedzialności, za Ciebie i za dziecko ktore wkrótce pojawi sie na świecie. Samobójstwo to najłatwiejsze rozwiązanie dla niego - on odejdzie a wszystkich co zostaną pozostawi z problemem. Tak nie postępuje prawdziwy facet !!! Trudno, stało sie jak się stało. On powinien Bogu dziękować że ma taką dziewczynę jak Ty, która jest w stanie zaakceptować tę sytuację i mimo wszystko z nim być. Równie dobrze mogłaś się zawinąć i powiedzieć: sory ale nie odpowiada mi facet z dzieckiem.
Ja to widzę tak: jak go kochasz i chcesz z nim być (chociaż biorąć pod uwagę jego reakcję to nie wróży to dobrze na przyszłość - ale Twoja decyzja) to trzeba się spotkać z matką dziecka, porozmawiać jakie ona ma plany. Jak dziecko się urodzi obowiązkowo zrobić test i żyć!!!!! Mnóstwo ludzi nie jest razem a wychowuje współne dziecko. To oczywiście obowiązek, obciążenie itd. ale dla chcącego nic trudnego. Jak on mądrze do tego podejdzie to wszystko się ułoży...
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
Doris nie dość, że pięknie wyczerpała temat, to na dodatek ma zadatki na detektywa
![]() Moim zdaniem tutaj jest tyle opcji, że głowa mała w najgorszym wypadku to jego dziecko i Chatul ON nic nie musi dopóki nie będzie powództwa o uznania ojcostwa. Autorko niech Twój facet nic sam nie działa (chyba, że jest pewny iż to jego dziecko). W najlepszym wypadku to nie jego dziecko i jego ex chce go wrobić. Wydaje mi się, że testy są nieuniknione... Swoją drogą to coś za dużo wątków o wpadkach ostatnio się pojawia
Edytowane przez normalnyFacet Czas edycji: 2011-10-25 o 12:00 |
|
|
|
|
#15 |
|
Przyczajenie
|
pewnie myślę i robię dużo rzeczy pochopnie w tej sprawię ale nie wiem co myśleć. wiecie co jest najgorsze? że jestem w nim tak zakochana, że chyba nawet gdyby mnie skłamał to i tak bym mu wybaczyła.. nigdy do nikogo nie czułam tego co do niego. jego najlepszy przyjaciel twierdzi, że on mnie bardzo kocha i zrobi dla mnie wszystko. ja po prostu .. czuję się taka zmieszana.. nie wiem co myśleć .. pomału wszystko zaczyna tracić sens. jestem mega wrażliwą osobą, przez dwa lata leczyłam się z depresji w tym miałam dość długi pobyt w ośrodku psychiatrycznym. Boje się, że to wszysko może powrócić ;(
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
po prostu on był jedyną osobą w moim życiu, której ufałam, w której miałam oparcie. akceptował moje wszystkie wady i zalety i kochał mnie, po prostu kochał. był przy mnie kiedy tego potrzebowałam.. a teraz wydaję mi się, że mimo, że chciałabym mu pomóc, wesprzeć i w ogóle to on moją pomoc odtrąca .. i wydaje mi się, że to chyba wszystko kieruję się ku zakończeniu tego naszego związku Edytowane przez flo 1992 Czas edycji: 2011-10-25 o 12:12 |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
temat juz w sumie zsostal wyczerpany, ale dla mnie zostając z nim w tak mlodym wieku (jesli ten 1992 to Twoj rocznik), tylko sobie narobisz problemów.
|
|
|
|
|
#20 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#23 | |||||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Tak czy inaczej, jest duża szansa, że dziecko jest jego. Dlatego moim zdaniem powinien porozmawiać ze swoją byłą i ustalić najważniejsze rzeczy dotyczące dziecka, wychowywania go itd. A oczywiście potem wykonać test na ojcostwo. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Myślę, że przydałyby Ci się jakieś rozmowy z psychologiem. Masz zadatki na osobę uzależnioną od własnego partnera. Zresztą być może nawet od iluzji partnera. Jeżeli nie masz nikogo bliskiego obok siebie, a ten facet okazuje Ci zainteresowanie itd., to możliwe, że podświadomie go idealizujesz. Bo nie chcesz stracić jedynej przychylnej Ci osoby. Niemniej to, że facet jest Ci przychylny nie znaczy, że jest tak dobry, jak uważasz. I nie znaczy to, że jest Ci pisany. Wasz związek jest dość krótki, rozpoczęty prosto po rozpadzie Waszych wcześniejszych związków... Dlatego uważaj na to, co robisz. I poświecaj wszstkiego dla tego związku. Jeszcze nie masz pewności, że warto. ---------- Dopisano o 12:27 ---------- Poprzedni post napisano o 12:24 ---------- Cytat:
Cóż, to nie wróży dobrze. Cytat:
|
|
|
#24 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
Przyczajenie
|
kurcze, wszystko co piszecie wydaje się być takie.. racjonalne, odpowiednie... muszę jeszcze wiele przemyśleć
|
|
|
|
|
#26 |
|
Raczkowanie
|
No to teraz odnoszę wrażenie że mam odpowiedż na wszystkie pytania. Pewni ludzie szukają takich słabych, wrażliwych osób - uzależniają je od siebie a potem niestety i piszę Ci to z przykrością - porzucają. Zdrowa miłość to taka która daje ale też WYMAGA - np. szacunku dla ciebie. Dziewczyno !!! nie można tak się zachowywać !!! Miłość to nie poświęcenie w stylu palenia sie na stosie. Jaka jest jego miłość do ciebie skoro on tak się zachowuje?? Nie dość że być może zrobił dziecko to teraz taki szantaż że się zabije? Czy on wiedział o twoich problemach psychicznych? I mimo wszystko serwuje Ci taki horror? Ależ wkurzający gość....
|
|
#27 |
|
Zakorzenienie
|
Wiem, że to nie łatwe, ale spróbuj przemyśleć wszystko "na zimno", bez emocji. Zastanów się czy chcesz być z facetem, który na wieść o dziecku zaczyna mówić, że się zabije - a co gdyby niedługo okazało się, że Ty jesteś w ciąży?
Rozumiem, że można nie chcieć mieć dzieci, ale skoro stało się, to należy spiąć cztery litery i zastanowić się jak zapewnić dziecku jak najlepsze warunki, a nie histeryzować i grozić swoją śmiercią.
|
|
#28 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
Konto usunięte
|
Ty jak na swój wiek nie ukrywajmy masz spore przejścia- depresja a nawet szpital psychiatryczny.Na dodatek Twoim ideałem faceta jest ktoś kto grozi ze się zabije.No nie wiem
To się wszystko moze skończyć źle W miare mozliwosci uspokuj sie ,ochłoń i czekaj na rozwój sytuacji To on musi podjąć decyzje odnośni tej dziewczyny i dziecka A Ty musisz podjąc decyzję czy chcesz z nim być I przestań go usprawiedliwiać i IDEALIZOWAĆ Wiem ze w wieku 19 tu lat to trudne ale spróbuj Co na to wszystko Twoi rodzice? |
|
|
|
|
#30 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:48 ---------- Poprzedni post napisano o 11:45 ---------- Cytat:
|
||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:46.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

w najgorszym wypadku to jego dziecko i Chatul ON nic nie musi dopóki nie będzie powództwa o uznania ojcostwa. Autorko niech Twój facet nic sam nie działa (chyba, że jest pewny iż to jego dziecko). W najlepszym wypadku to nie jego dziecko i jego ex chce go wrobić.