|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3331 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: BEZROBOTNI łączmy się część 3
Cytat:
Zlecenie - student / uczeń do 26 roku życia - brak ubezpieczenia - mogą ubezpieczyć rodzice lub małżonek - osoba powyżej 26 roku życia lub poniżej, ale nieucząca się - odprowadza się zdrowotne. Dzieło - zawsze bez składek ZUS (poza sytuacją, gdy umowa podpisywana jest z pracodawcą zatrudniającym daną osobę także na umowę o pracę) - rozwiązanie jw. Ewentualnie można założyć firmę i samemu się ubezpieczyć, ale średnio się to opłaca - ZUS na dziś to ok. 360 zł/mc bez chorobowego.
|
|
|
#3332 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
na umowach zlecenia i o dzieło nie ma ubezpieczeń zdrowotmych. Uczniowie i studenci sa ubezpieczani przez szkole lub rodzicow. Pozostałe osoby może ubezpieczyc mąż/żona lub musi sie sam ubezpieczyc. |
|
|
|
|
#3333 |
|
Zadomowienie
|
Przecież nigdzie nie napisałam, że jest tylko dla studentów. Dokładnie rozpisałam jak to wygląda.
Tu się mylisz.
Edytowane przez Beacia87 Czas edycji: 2011-10-25 o 13:30 |
|
|
|
#3334 |
|
Raczkowanie
|
Przeglądam oferty pracy i znalazłam:
"Firma poszukuje pani do sprzatania mieszkań. Umowa zlecenie potem umowa o pracę.Początkowa stawka za godzinę 6 zł następnie 9 zł. cv oraz foto prosimy wysyłać na adres..."
|
#3335 |
|
Zadomowienie
|
Witam, ja rowniez przylaczam sie do waszego grona, co prawda jestem jeszcze studentka ale zaoczna i to juz magisterka. Takze od wrzesnia szukam pracy i jest kiepsko...
w koncu na wlasnej skorze odczulam jak faktycznie wyglada w Polsce sytuacja z praca. Od kilku tygodni wysylam cv i jak narazie dostalam tylko zaproszenia na romowy o praktyki, dodatkowo nieplatne. Prosze powiedzcie jak uwazacie czy warto robic takie praktyki, czy one mi w przyszlosci jakos pomoga ? Czy sobie odpuscic ?
|
|
|
|
#3336 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#3337 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
chociaż z drugiej strony, jakbym szukała pracownika, też bym chciała cv ze zdjęciem, wtedy to nie jest takie bezosobowe Cytat:
jaki kierunek studiowałaś?
|
||||
|
|
|
#3338 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale lepiej byłoby szukać praktyk/stażu w znanej firmie. Mnie takie praktyki/umowy o dzieło podczas studiów nie pomagają. Dostaję zaproszenia znów na praktyki, ale pewnie bez niczego byłoby gorzej ![]() Ja na umowie zlecenie mam ubezpieczenie zdrowotne. I co dziwne jest też tam chorobowe Ale wydaje mi się, że to po prostu pomyłka.
|
|
|
#3339 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
To nie jest pomyłka. Chorobowe jest na zleceniu dobrowolne (dla opłacających zdrowotne) - pewnie wyraziłaś na nie zgodę. Chyba że nie - to wówczas rzeczywiście pomyłka.
Edytowane przez Beacia87 Czas edycji: 2011-10-25 o 14:26 |
|
|
|
|
#3340 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A wiesz może, czy jak skończy mi się umowa, to zdrowotne jest jeszcze miesiąc ważne? Gdzieś mi się tak o uszy obiło.
|
|
|
#3341 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez feelin_soo_me Czas edycji: 2011-10-25 o 14:45 |
||
|
|
|
#3342 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mój TŻ był na rozmowie o staż - był test z wiedzy, a później jeszcze pytania o ten test i pytania o CV. Nie dostał się, jako powód podano brak doświadczenia w pracy z klientem, ale on miał swoją firmę, więc dla mnie z tego wynika, że woleliby kogoś, kto już wie, jak się pracuje w dużej firmie, w związku z czym chyba warto mieć takie bezpłatne praktyki.
|
|
|
#3343 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
już lepiej siedzieć w domu co do zadań to często się zdarza z tego co wiem, bo oni chcą wiedzieć jak człowiek myśli a nie jaki ma papier
|
|
#3344 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3345 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do eurobanku jak nie masz żadnych innych opcji obecnie to bierz, nie wiem czemu się w ogóle zastanawiasz. oczywiście jeżeli np. rodzice ci pomogą i nie potrzebujesz swoich finansów. wiesz, że po takich praktykach możesz potem spokojnie aplikować na stanowisko specjalisty w innym banku? a może w eurobanku ci przedłużą. w cv liczy się przede wszystkim nazwa firmy dla następnego pracodawcy, bo nie odrzuci ci nikt cv jak zobaczy tam eurobank. myslcie pod tym kątem. zwlaszcza, ze nie macie doswiadczenia, ty i kolezanka, ktora na bezplatne nie pojdzie
|
|
|
#3346 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wg mnie darmowe praktyki, gdy czegoś uczą są ok, ale ja mało takich dla siebie widzę, zazwyczaj darmowa praca, jeszcze z litanią wymagań
|
|
|
#3347 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
koleżanka napisała że ukończyła europeistykę, a obecnie jest na prawie oraz logistyce. więc nie bardzo potrafię połączyć prawo z pracą w banku zakładam że przy obsłudze klienta.lepiej wysłać do jakiś kancelarii adwokackich czy nie potrzebują kogoś na stać chociażby za recepcjonistkę.
|
|
#3348 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję za odpowiedzi, rozjaśniło mi się trochę już. Co do praktyk - gdybym studiowała jeszcze to bym brała, chociaż faktycznie zależy gdzie i czy w zawodzie. W najgorszym razie będzie co wpisać w cv, zawsze też coś tam jednak mozna się nauczyć.
|
|
|
|
#3349 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jednak są też praktyki w banku w departamencie prawnym.Wydaje mi się, że praktyki nie muszą być związane ze studiami, ale z drogą zawodową, którą chce się obrać. Ale pewnie tak ciężej.
|
|
|
#3350 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie cisza, wrecz wielka dupa
zaczynam znow lapac mega dola, koniec stazu zbliza sie bardzo szybko, a co sie z tym wiaze, koniec kasy![]() A co do praktyk, to na studiach mialam 3x praktyki, a w miedzyczasie sama z siebie poszlam na mc na praktyki i mowiac szczerze, nikt na to nie patrzy, no chyba ze osoba nie ma nic wiecej w CV poza szkola. |
|
|
|
#3351 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
A tak naprawde to co zauwazylam, ze nie liczy sie juz tak wyksztalcenie jak doswiadczenie. Tylko mlodej osobie studiujacej badz dopiero po studiach ciezko jest posiadac bogate i dlugoletnie doswiadczenie, ktorego tak wszedzie wymagaja przykrePowodzenia wszystkim szukajacym pracy
Edytowane przez feelin_soo_me Czas edycji: 2011-10-25 o 16:13 |
||
|
|
|
#3352 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie właśnie niestety same praktyki. I na te w biurach podróży faktycznie patrzą jakie biuro, natomiast o te tłumaczeniowe tylko w szkole językowej pytali.
|
|
|
|
#3353 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3354 |
|
BAN stały
|
Praktyki w Eurobanku nic nie dadzą, ja mam staż i przygotowanie zawodowe odbyte w dwóch dużych bankach PKO BP i Pekao S.A , po pół roku każde, praktykę w PKO BP, studia ekonomiczne a teraz jak wysyłam CV do banków, to odp mi,że nawet na rozmowę kwalifikacyjną nie mogą mnie zaprosić, bo nie mam kilka lat doświadczenia na samodzielnym stanowisku przy sprzedaży czy jako administrator kredytów. Przypuszczam,że będąc na praktykach w Eurobanku, klientów obsługiwał praktykant nie będzie, raczej papierkowa praca. A to za mało, wiem po sobie, bo co chwila śle do banków i do żadnego na rozmowę mnie nie zaprosili jeszcze. Chyba,że po praktykach w eurobanku jest szansa na zatrudnienie, ale jakoś w to nie wierze. Darmowa siła do pracy.
|
|
|
|
#3355 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3356 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3357 |
|
Raczkowanie
|
U mnie też cisza. Ale nie tracę nadziei
W Końcu kiedyś to wszystko musi się zmienić
|
#3358 |
|
Zakorzenienie
|
Babka mi powiedziała, że dostała 100 CV!!!
Wybrała tych z okolic i się spotyka z nimi.
|
|
#3359 |
|
Zakorzenienie
|
Tak na pocieszenie
Dzisiaj słuchałam w pracy (staż) radia, w wiadomościach mówili, że sytuacja z pracą jest tragiczna a będzie jeszcze gorzej |
|
|
|
#3360 | |
|
Raczkowanie
|
bez obrazy, ale czy wy nie rozumiecie, ze sami sobie podkladacie klody pod nogi idac na bezplatne praktyki?! pozbawiacie innych i siebie pracy, bo pracodawcy beda woleli miec darmowego praktykanta niz zatrudnic pracownika. praktyki sa dla studentow! skoro maja tyle pracy, ze praktykant potrzebny to niech zatrudnia kogos, a nie wysluguja sie darmowa sila robocza. pewnie pojawia sie glosy, ze lepsze to niz siedzenie w domu, ja sie z tym absolutnie nie zgadzam, bo naprawde za chwile zamiast ofert pracy beda same praktyki, a wtedy nie miejcie zalu do nikogo, ze pracy nie ma!
---------- Dopisano o 18:01 ---------- Poprzedni post napisano o 17:55 ---------- Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:55.

w koncu na wlasnej skorze odczulam jak faktycznie wyglada w Polsce sytuacja z praca. Od kilku tygodni wysylam cv i jak narazie dostalam tylko zaproszenia na romowy o praktyki, dodatkowo nieplatne. Prosze powiedzcie jak uwazacie czy warto robic takie praktyki, czy one mi w przyszlosci jakos pomoga ? Czy sobie odpuscic ?

Ale lepiej byłoby szukać praktyk/stażu w znanej firmie. Mnie takie praktyki/umowy o dzieło podczas studiów nie pomagają. Dostaję zaproszenia znów na praktyki, ale pewnie bez niczego byłoby gorzej
Ale wydaje mi się, że to po prostu pomyłka.

już lepiej siedzieć w domu

zaczynam znow lapac mega dola, koniec stazu zbliza sie bardzo szybko, a co sie z tym wiaze, koniec kasy