|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów i fryzury Podyskutuj o pielęgnacji włosów kręconych, prostych, farbowanych, blond. Sprawdź modne fryzury: cięcia, koloryzacje, fryzury na ślub, wesele, Komunię, Sylwestra. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
![]() Domowe Laboratorium Pięknych WłosówWątek tworzę zainspirowana forum Biochemii acz tutaj miejsce wydaje mi się bardziej odpowiednie jako że dotyczyć ma pielęgnacji wlosów. W sieci pojawiło sie nieco ofert z pólproduktmai kosmetycznymi. Wreszcie można do domowej maseczki zamiast jakka i oliwy, dać takie rarytasy jak olej kokosowy, masło shea czy jedwab ![]() Czy macie jakieś doświadczenia? Przyznam szczerze ze troche nie mam ochoty sie z tym ciapać z drugiej strony jednak wole nakładac na włosy naturlane produkty - włosy je bardzo lubia. A przy odrobinie systematyczności efekty potrafią być zadziwiające. Chcialam zalozyć wątek poświecony wyłacznie produtkom do włosów co też niniejszym czynie. Zamieszczajcie tu Wasze opinie dotyczące przepisów, doświadczenia, pomysły itp. Mam nadzieje że wątek posłuży wielu również jako inspiracja. ![]() Strony mazidła i ecospa: http://www.mazidla.com/index.php?opt...id=33&Itemid=2 http://www.ecospa.pl/mas%B3a-kosmety...703d66b3624d5e Sama niedługo zamierzam zaopatrzyc się w ocet do płukanki. Miałam ochotę na takowy już od dawna ale jakoś przeraża mnie ten sklepowo-kuchenny ![]() ![]() Dodanie octu do ostaniego płukania (niestety zapomniałam o jaka ilość choodzi ale jakąs niewielką ) pomaga skutecznie zamknąć łuski włosa, lepiej niż sama zimna woda (dzięki odpowiedniemu ph) Efekt? Błyszczące i zdrowe włosy i to niskim kosztem. edit: już znalazłam też ten przepis: Płukanka z octem ziołowym Zastosowanie: wymieszaną wodę z octem powoli wylać na umytą głowę - uwaga na oczy! Przez dłuższą chwilę masować delikatnie skórę głowy, a następnie wszystko spłukać. Opis: płukanka stymuluje krążenie skóry głowy, wzmacnia cebulki, zapobiega wypadaniu włosów, likwiduje łupież. Włosy po jej zastosowaniu stają się miękkie i błyszczące. http://mazidla.com/index.php?option=...id=68&Itemid=2 Czyli na litr wody to mniej wiecej łyżeczka octu? Niech mnie ktoś poprawi ![]() ![]()
Urtica dioica ![]() Edytowane przez leeloo Czas edycji: 2006-11-02 o 11:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Domowe Laboratorium Pięknych Włosów
spoko wątek. zaomniałam o occie
![]() ![]() a planuje zakup oleju kokosowego, musze sprawdzic czy jest w mazidlach. moze shea tez nabędę. żeby z rycyną mieszać bo już mnie męczy ten tępy olejek. chociaz ostatnio w aptece zakupiłam większą butelke rycynowego i wydaje mi się rzadszy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Kesii a możesz podac jak Twoja mama robi ten ocet?
Kiedyś piłam ten jabłkowy ale sklepowy - fakt że chudłam i w ogole ponoć ze to bardzo zdrowe rano pić z miodem - ale nie mam zaufania do tego co sprzedaja i odstawiłam, wole zrobić sama jak już coś. Ja się przmierzam do zakupu tego ziolowego octu i sładników na to serum: http://www.mazidla.com/index.php?opt...id=57&Itemid=2 Fakt że pewnie mniej kłopotliwe kupic Biosilk ale mam nadzieje że się nie zawiodę. Nawet jak nie wyjdzie to składniki mozna dodać do maseczek a hydrolat na buzie ![]()
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
bierze kilo jabłek, myje i w calości kroi w plastry. do tego bierze litr wody, rozpuszcza w nim 10 dag cukru albo miodu i zalewa tym litrem te kilo jabłek. odstawia na 3 tyg w ciepłe miejsce. po 3 tyg przecedza, rozpuszcz w tym occie jeszcze 10 dag cukru lub miodu i odstawia ponownie na 2/3 tyg. i pozniej zlewa ocet tak żeby osad został na dole i ocet był klarowny.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
moi rodzice pili wode z octem rano na czczo, podobno wspaniale oczyszcza wątrobę. proporcje: łyżeczka lub dwie octu na szklanke wody. mama mówi jeszcze że dobre jest nacieranie skóry po kąpieli tym octem bo działa jak tonik i ujędrnai skóre a szczególnie płytkie naczynka przy żylakach uszczelnia i zmiękcza ścianki. dobrze działa na odchudzanie bo pobudza przemianę materii. zawiera magnez, potas, fosfor, i wszystko to co jabłka, czyli flawonoidy. boże to wszystko podyktowała mi mamka. co ona ma w tej głowie?! pzdr
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
na temat w łaściwości tego octu jest cała xiążka - ja jutro robie
![]()
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
ja jutro wyplucze rano włosy tym octem i zobacze co i jak. tymczasem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:58.