|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#811 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Matki Polki i Diablice lecz czy wszystkie mają chcicę??? III-IV.2010r.
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Kubuś wczoraj zjadł wieczorem, przed 20stą całą chochlę zupy jarzynowej ![]() ![]() ![]() ![]() Jeszcze co do zębów, wczoraj pojechałam do lekarza med.pracy, bo badania mi się skończyły i spotkałam tam moją dentystkę dawną i pytałam ją jak z tym myciem, powiedziała, że jak dziecko nie daje sobie tych zębów myć za bardzo, to dobrze jest kupić pastę elmex dla dzieci i nawet palcem mu wsmarować w zęby, bo ta pasta jest bakteriobójcza, leczy nawet mikrouszkodzenia ząba, jakieś zaczątki próchnicy. No i poleciałąm do rossmana i zakupiłam, wieczorem znowu - dał umyć tylko dolne, a resztę mu obsmarowałam tą pastą ![]() ![]()
![]() |
#812 |
Raczkowanie
|
cześć... ja czytam was codziennie a odzywam sie raz na 2 tyg
![]() minka- prawie się popłakałam jak czytałam o tych tabletkach! ja też się boję że kiedyś mała mi coś połknie.. my akurat nie mamy dużo tabletek bo jedynie apap i na zatoki a tak to głównie syropy i krople dla małej... ale u teściów wszystkie ich tablety leżą na klapie z pianina.. więc w zasięgu ręki kali... ostatnio tam polazła i ściągała je... dlatego boje się ja teraz tam zostawiać na górze samą z teściową bo jeszcze coś narobią... a przenieś ich nie przeniosą... a co do waszego wyjazdu- nie boisz się zabierać małą na taką wyprawę? ja bym się trochę bała bo to całkiem inny świat i inny klimat... już pomijam fakt że nie chciałoby mi się jechać z małą ![]() ![]() ![]() baobabku- ja cię nie pocieszę co do jedzenia owoców i surowych warzyw.. moja to trochę jak Wercia- wczoraj gotowałam zupe to mi wyjadała kalarepę.. jak już nie miałam kalarepy to banana.... chwile później robiłam kompot i jabłka wyjadała (a właśnie Kala mówi apol na jabłko... ) a wieczorem przyjechała moja mama z babcią i znowu zaczęły jej wciskać wszytko bo ja jej oczywiście jeść nie daje.. i kala zjadła chyba z 2-3 mandarynki i stękała całą noc;/ a co do wizaża to niestety ja też tak mam... ja za dużo czasu spędzam przed kompem... w domu nic nie zrobione ale jestem na bieżąco z wizażem... my z marcinem to w ogóle uzależnieni jesteśmy... codziennie wieczorem siedzimy na necie.. on z jednym kompem ja z 2gim... a jeszcze czasami duży komp jest włączony... aniap- ja nienawidzę jak kala robi się miekka.. ona tak robi jak czegoś nie chce albo jej nie pozwalamy i dla zabawy! i jaki ma ubaw wtedy jak nie możemy jej podnieść... tzn jak mi tak robi to sie nie męczę tylko zostawiam ją leżącą na podłodze... ja już nie mam siły jej podnosić... kręgosłup mnie boli.. ona już swoje 12kg waży... ania a tak na marginesie- to ile kosztują u was marity?? bo ja bym musiała w końcu naszą sprzedać... bo stoi i przeszkadza u rodziców... i gdzie te zapowiadane słońce?? wczoraj nie byłyśmy na dworze bo cały dzień padało z jedną krótką przerwą na słońce... ale zanim zdążyłam zauważyć że świeci to się rozpadało.. ![]() a mi się nie chce wychodzić z domu... głowa mnie boli od zatok... wszystkie mięśnie i stawy.. a dziś jeszcze gardło mnie zaczyna boleć;/ a w sobotę znowu do szkoły... ide śniadanie zrobić małej bo już jej się znudziły teletubisie... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#813 |
Raczkowanie
|
Evitka to borowanie zębów to i mnie zaskoczyło, że pozwolił. Oczywiście siedział mi na kolanach i ja asekuracyjnie od tyłu przytrzymywałam mu czółko ale nie było problemu. Najpierw pani stomatolog pokazało mu wszystkie sprzęty i jemu się oczywiście bardzo podobało. POtem mi powiedziała że to najmłodszy pacjent w jej gabinecie. A ja się oczywiście martwię, że on ma 1,5 roku i już problemy z zębami...ehhh
Ja się w życiu nacierpiałam przez zęby i teraz się boję że moje dzieci też będą miały z tym kłopot. Co do wypluwania pasty to ja go nawet nie uczę. Nasza dantystka twierdzi, że do 3 roku życia dziecko nie powinno wypluwać bo ta pasta ma na zębach zostać. Mało tego, powiedziała, żeby absolutnie nie kupować żadnych Nenedentów i tym podobnych bez fluoru past bo to bez sensu. W pastach są takie małe ilości tego fluoru, że nie jest on w stanie zaszkodzić dziecku. A u nas fluoru nie ma w niczym, nie mamy fluorowanej wody ani dzieci nie dostają go w żadnej innej postaci więc nie ma mowy o przedawkowaniu. ---------- Dopisano o 09:09 ---------- Poprzedni post napisano o 09:03 ---------- No właśnie ja się czasem zastanawiam jak Wy wyrabiacie z tym wizażem, że ciągle na bieżąco jesteście i jeszcze tyle piszecie. Ja mam ciągle coś do zrobienia i nie umiem spokojnie usiąść do kompa jak wiem, że jeszcze coś tam muszę. Są rzeczy, które mogę zrobić tylko jak Ignaś śpi więc wtedy nie siadam do komputera bo mi tego czasu szkoda a jak nie śpi to przecież też nie da rady. Ja już sama nie wiem chyba kompletnie niezorganizowana jestem skoro tego czasu nie mam. Nawet nie mamy telewizora w mieszkaniu a ten przecież dużo czasu zabiera więc teoretycznie ten czas mam odzyskany.
#814 |
Rozeznanie
|
Libra tak tylko 50 kg
![]() ![]() ![]() Julka je mleko tylko z czekoladowymi kulkami nesquika, żadnych innych płatków nie ruszy, a mleko tylko to w proszku odtłuszczone i tylko w niebieskim opakowaniu, ostatnio nie było i wzięłam to w biało srebrnym, to nie chciała już jeść. Ja jej tak przemycam w ciągu dnia 200 ml mleka na kolację w postaci mleka z kulkami i czasem 100 na śniadanie, ale to na kolację, to zje tylko siedząc w wanience ![]() Dżem to my jemy wspólnie ale tylko mojej roboty truskawkowy, malinowy, albo z wiśni, sklepowego nie lubi, bo za słodki. Julka ma swój kubek taki wysoki niebieski kiedyś to był niekapek, ale po ściągnięciu dziubka jest jak zwykły kubek-szklanka i ona z niego pije jak pije nie wylewa, ale jak przenosi, to połowa jest na niej i podłodze. Ja daję jej wybierać, w ten sposób wiem, że bynajmniej zje to co sama wybierze, ale to tylko rano i jak nie zaśpimy, bo wtedy dostaje kromke chleba z szynka albo serem do rączki picie pod pachę i pędzimy do babci. Jak się ubieramy to tez pytam czy chce te czy te rajtuzy i ona mówi łoś <żyrafa - tak nazywa żyrafę ![]() ![]() Asiulek fajna ta kuchenka my mamy ale ta starszą większą wersję, Julka uwielbia sie nią bawić. Ja mamby nie daję, ostatnio ciotka chciała Jule uszczęśliwić i dala jej tą gumę, a ta biedna zaczęła się dławić, w ostatniej chwili udało mi sie z niej wyszarpać to świństwo, juz zaczynała sinieć ![]() Minka a sprawdzałaś czy w tym hotelu, do którego jedziecie nie ma wózków, może będzie można wypożyczyć wózek na miejscu, jeśli to u was nie wchodzi w rachubę, to ja bym brała taki tani wózek, ale bez żadnych osłonek, bo tam przecież ciepło, to osłonki na nóżki sie nie przydadzą. Pop ale słodko Oliwka na ostatnim zdjęciu wygląda ![]() Mrówcia tylko pozazdrościć takiej małej gaduły ![]() Libra a jak mi zostało pół dyni to też mogę ją upiec w piekarniku? co mam z ta połówką zrobić ? wczoraj moja mama mnie uraczyła skrzynka melonów ![]() Evitka my mamy taką kasę zabawkową ale cieszy się średnim powodzeniem http://allegro.onet.pl/fisher-price-...3.html#gallery u nas teraz wielkim hitem jest ten wózek sprzątający http://allegro.onet.pl/smoby-wozek-d...888930792.html i ten warsztat http://allegro.onet.pl/wielki-warszt...895431011.html przy nim moze siedzieć z Tżtem godzinami i skręcać odkręcać śrubki a dzisiaj do mnie do pracy ma przywędrować moje dziecko i zracji tego, że nie ma jej gdzie zostawić moja mama to spędzi tu ze mną 3 godziny ![]() ![]()
#815 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
mamby uwielbia, cały czas się drze bumee Zosia się bawiła taką zwykłą kasą http://allegro.onet.pl/agatka-kasa-z...877323635.html ten zestaw sprzątający bardzo fajny, Zosia ma taki malutki Łeb mi pęka, chyba przez tą pogodę, leje od rana, ciemno w domu;/
![]() |
#816 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Malezja to bardzo cywilizowany kraj, nie ma epidemiologicznego zagrożenia, no chyba, że w dżungli a tam wchodzić nie będziemy ![]() my też będziemy ciekać, najwyżej się umęczymy, ale najbardziej to się boję zmiany czasu, bo tam +7 godziny, no i pewnie będzie jej się mieszał dzień z nocą ![]() Cytat:
A wózek to zobaczę jutro u nas w stacjonarnym, będę lepiej wiedziała. byłam dziś u dentysty ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#817 |
Zakorzenienie
|
Minka - dziecko bardzo szybko się aklimatyzuje i przestawia. Ja zawsze podziwałam rodziców co podróżują z małymi dziećmi. Niemniej bałabym się z mała pojechać ale to nie dlatego że będzie mi ciężkoa ale dlatego że jak zachoruje to nie wiadomo gdzie lekarza szukać.
My byliśmy w tym roku w chorwacji i też dużo jeździliśmy. I Oliwka wcale tak źle tego zwiedzania nie znosiła gorzej było z moimi siostrzenicami szczególnie z tą 7 letnią. Takiej to już nie dało się wsadzić do wózka i zapiąć pasami ![]()
![]() |
#818 |
Zakorzenienie
|
jeszcze wam miałam powiedzieć jak moje dziecko się ładnie nauczyło odróżniać kozę od gila-przynosi właściwe i mówi "mamusiu, koze/gila mam".
Niesłychanie ważna umiejętność w życiu. I jak jedzie wózkiem po chodniku to ciągle mi coś pokazuje i gada, i ja czasem jej nie słyszę i mówię tylko "tak, tak lenusiu" i ona coś tam gada i gada to samo, aż się nad nią pochyliłam i pytam co mówiła a ona: "kuje mamusiu" i pokazuje na kołnierz od kurtki ![]()
![]() |
#819 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#820 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#821 |
Zakorzenienie
|
hoho marzenie... można by rzec.. <hyy jakie "ż" czy rz" haha...> my prawie nie mamy zabawek ostatnia zabawke dostała na roczek.. oj i kupiłam jej taka deske do wbijania klocków młotkiem w biedronce w wakacje. koniec.
Troche mi przykro jak tak patrze na wasze pokoiki .. ale pocieszam sie że i bez zabawek radzimy sobie fenomelalnie.. kocha ksiązeczki a tego mamy duzo.!! Lubimy malowac oczywiście ołowek najlepszy dla małych dzieci albo węgiel czy kreda. niezastąpione sa zabawy na dywanie z tatą i długa kąpiel bo minimum 40 minut - tance pluskanie itd.!! a dzis mamusia grabiła liście a Michalinka sie nimi obrzucała i kocha slimaki! 2,5 godziny byłyśmy na ogrodzie ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#822 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie długo święta więc pewnie Michasia dostanie zabawki ![]()
![]() |
#823 |
Zakorzenienie
|
Jej - to moje dziecko ma gdzieś komunikację werbalną - ale ogólnie dobrze się dogadujemy mową ciała.
Jak czytam, co wasze maluchy potrafią, to jestem pełna podziwu. Mój jest na tym samym etapie, co rok temu ;P Zdolny po tatusiu ![]()
#824 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#825 | |||
Zakorzenienie
|
Moja nie ma i nie mam zamiaru kupować,bo wydaje mi się kasa nieciekawą zabawką.U nas hitem jest ten Kubuś Puchatek co siedzi śpiewa i opowiada bajki.Mała go uwielbia i ja też
![]() Spoko Ania nie spieszy mi się ![]() Mnie też od rana nawala i do tego okres dostałam i jest super ![]() Cytat:
![]() Ja mam w przyszłym tygodniu i doczekać się już nie mogę ![]() Cytat:
![]() Moja jeszcze w nosie nie grzebie ![]() Cytat:
![]() Jeszcze przyjdzie czas,że kupisz Michasi wszystko co będziesz chciała ![]() Ja kaleczniak i ofiara losu oczywiście dawno nic sobie sama nie zrobiłam i dzisiaj otwierając opakowanie herbaty wbiłam sobie nóż na zgięciu dłoni i boli jak jasna cholera ![]()
![]() |
#826 |
Zakorzenienie
|
![]() A dzisiaj byliśmy na szczepieniu 5 w 1. Moje dziecko wg nich ma 82 cm (a ubrania 86 są za małe i nosi 92) i waży dokładnie 11,1 kg ![]() ![]() Jeszcze została nam odra, świnka i różyczka, ale to przed żłobkiem. W ogóle w poczekalni była jeszcze dwójka dzieci w wieku Igora i one były takie spokojne, a mój 10 sekund w miejscu nie usiedzi. Mały, przenośny fitness klub.
#827 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() a co do herbaty to maślaku dobrze, że ci się nic poważniejszego nie stało ![]() ![]()
![]() |
#828 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:50 ---------- Poprzedni post napisano o 13:41 ---------- Cytat:
![]() ![]() Chciałam sobie pomóc nożem,bo mam za krótkie pazury i nie szło ściągnąć folii ![]()
![]() |
#829 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja wczoraj dostałam okres i umieram Zosia już jakiś czas jak nauczyła się dłubać w nosie ![]()
![]() |
#830 |
Zakorzenienie
|
madziwnia, moja też ma mało zabawek, naprawdę mało. I do tego co jakiś czas robię selekcję tego czym się już nie bawi i sprzedaję dalej. Raz że nie mam miejsca (naprwdę nie mam-nasza 3 w jednym naprawdę małym pokoiku), a dwa KASA.
Ale ja już o prezentach świąteczno-mikołajowych myślę, bo jak idę do koleżanki a tam cały pokój w zabawkach i moja taka szczęśliwa, to mam potem wyrzuty, że moje dziecko takie "biedne" nic nie ma....wiem wiem, miłość i czas najważniejsze, ale chcę jej coś kupić. A póki co to przeglądam allegro i oczopląsu dostaję, ale mam kilka typów już i was też tak podpytuję dlatego. Póki co to ze mnie taki kupowacz gawędziarz ![]() mojej ostatnio kupiłam pony z lumpa i krówkę i owieczkę z farmy i owoce takie na rzepy do przekrawania na pół-za chyba 10zł i super się tym bawi. Niedawno u nas w lumpie były takie super zabawki i od jakiegoś czasu takie badziewia połamane i mało....
![]() |
#831 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#832 |
Zakorzenienie
|
hahahah toż to idealnie mnie określa!!!
![]() |
#833 | ||||
Zakorzenienie
|
Hej laski
Cytat:
Po waszym wypadku wszystkie dziewczyny co mają leki na wierzchu już dawno nie powinny się zastanawiac tylko je chować jak najgłębiej lub najwyżej się da a już najlepiej zamknąć na klucz. Jedna dobrze na szczęście zakończona "przygoda" powinna być wystarczającą przestrogą Mamy taką zwykłą (żeby nie było po starszym bracie ![]() ![]() I ja też już tak robie ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
#834 |
Zakorzenienie
|
jaki krem kupujecie na zimę dla dzieci?
#835 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie martwię się tym bo jak już pisałam i tak najważniejsza jest piłka ![]()
![]() |
#836 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny.. albo moja Michalina jest na parwde duża albo ja juz nie wiem..
jak to kupowacz-gawędziarz.. przeglądam czapki obwod głowy ma 49-50 cm.. a tam na all przy takim obwodzie to dla dzieci 4-6 lat.. Ile wasze mają w obwodzie głowkę???
![]() |
#837 |
Rozeznanie
|
o to samo od kilku dni mam zapytać, ale jak wchodzę na wizaż to zapominam
![]() Ana jaki krem polecasz ?? Kupowaczu gawędziarzu wrzuć tu swoje typy proszę ![]() ![]() ![]() a ja tak ni z gruszki ni z pietruszki czy wy wiecie moje drogie gdzie ja mogę takie cuś zakupić dla mojego majsterkowicza ? http://www.morphun.com/education.php Madziwnia moja też w tym przedziale ma czapki
Moje ciuszki na wymianke https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=233834 zapraszam Edytowane przez blistex Czas edycji: 2011-10-26 o 13:51 |
![]() ![]() |
![]() |
#838 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#839 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#840 |
Rozeznanie
|
a i jeszcze jak się nazywają takie lalki prowadzane na sznurku ?
takie co są w teatrzyku lalek ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:47.