|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3361 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: BEZROBOTNI łączmy się część 3
paraqua zawsze jak czytam Twój podpis to mi lepiej...
wczoraj tak intensywnie myślałam o tym, że czas iść się zarejestrować w PUPie..., że 10 min. przed moim wyjściem z domu, dzwonek do drzwi...w drzwiach stał chłopak i wręczył mi skierowanie do pracy, które dostał z PUPu właśnie... oczywiście była to pomyłka adresowa, bo na naszej wiosce, a tym bardziej w moim domu, nikt nie szuka pracownika hehe
|
#3362 | |
|
BAN stały
|
Zga
Cytat:
|
|
|
|
|
#3363 |
|
Wtajemniczenie
|
właśnie a jak to wygląda pod względem nazwenictwa? czy "praktyki" są zawsze bezpłatne? mi się wydaje że nie, bo kilku znajomych ma dobrze płatne praktyki. a "staż" ? czym to w ogóle się od siebie różni ?
![]() edit już wiem, staż jest z UP (przez nich opłacany) a praktyki mogą być płatne lub nie
Zapuszczałam i dbałam o włosy ![]() i zero efektów więc już nie dbam o nie ![]() może warto się chwilę zastanowić? Edytowane przez vanadis Czas edycji: 2011-10-25 o 18:35 |
|
|
|
#3364 |
|
Zadomowienie
|
Tak - zarówno przy umowie o pracę jak i przy zleceniu (jeśli podlegało się ubezpieczeniu) przez 30 dni od rozwiązania umowy ważne jest zdrowotne.
|
|
#3365 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Chyba nie pozostaje nic innego jak otworzyc swoj wlasny biznes...
|
|
|
|
|
#3366 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ja jeśli dostałabym bezpłatne praktyki w agorze, poszłabym z marszu, mimo że trwają 3 miesiące i są bezpłatne. Niestety nie ma wielu opcji, a lepsze to niż praktyki w pseudo firmie, które nic nie znaczą.
|
|
|
#3367 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#3368 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny jedna z was pisała jakiś czas temu taki fajny tekst jak wysyłała CV do firmy, która nie prowadziła w danym momencie rekrutacji.
Szukam go i szukam i nie umiem odszukać. Jeżeli któraś z was pamięta i wie o co mi chodzi to proszę o pomoc. To było tak w tym miesiącu jakoś. |
|
|
|
#3369 | |
|
Zakorzenienie
|
Ech, ja rownież jestem bezrobotna
Co prawda mam jeszcze status studentki, bo za miesiąc bronię drugą magisterkę, ale czuję, że już bym chciała pracować. Zwłaszcza, że kasy brak, dorabiam sobie, ale nie wystarcza, a chcę niedługo zamieszkać z chłopakiemCytat:
Napracowałam się już w życiu za darmo i nigdy więcej![]() Pocieszam się, że wszyscy znajomi znaleźli pracę po studiach i większość bez znajomości, ale wiadomo, że czasem jest ciężko
|
|
#3370 |
|
Zadomowienie
|
ja mam 4 praktyki jeszcze ze studiów i szkoły i szczerze to nikogo nie interesuje
|
|
|
|
#3371 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko do przedszkola chcą mnie z otwartymi ramionami, ale ja tej pracy nie zniosę. Smutno mi jak patrzę dookoła, bo znam dużo osób, które od razu po maturze/obronie trafiły po znajomości do fajnych firm i zarabiają kupę kasy, to takie nie fair
|
|
#3372 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Niestety takie czasy
|
||
|
|
|
#3373 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Chciałam zmusić się i iść na infolinie połączenia przychodzące ale to nie dla mnie , babka mi mówiła że szkolenie trwa miesiąc a wynagrodzenie dopiero po wypracowaniu ileś tam godzin chyba z 70 czy jakoś tak, więc tym bardziej jakoś nie widzę tego , chyba za bardzo bym się stresowała w takim czymś. |
|
|
|
|
#3374 |
|
Zakorzenienie
|
Bezpłatne praktyki mają sens tylko wtedy jeśli ma się bardzo dużą szansę na zatrudnienie w tej samej firmie
W innym wypadku nie dają nic. W domu przynajmniej mogę jakoś zarabiać (piszę różne teksty i robię korekty), a na bezpłatnych praktykach czuję, że tylko tracę kasę i czas![]() Gatka - czyli jednak można znaleźć pracę po studiach, kolejny dowód
Książki 2021 (2020-125, 2019 - 67, 2018 - 87, 2017 - 108, 2016 - 56, 2015 - 54, 2014 - 42, 2013 - 66) Edytowane przez Naomi21 Czas edycji: 2011-10-25 o 20:08 |
|
|
|
#3375 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#3376 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#3377 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
oczywiście uważam że jest też "ale" i można przyjąć bezpłatne ale tylko gdy jest to w branży i daje możliwość zatrudnienia. koleżance ostatnio (po studiach wyższych) zaproponowali prace za 1200zł, a 900 to ona wyda na benzynę ...
|
|
#3378 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Kierowcy u mojego TŻ zarabiaja ok. 4 tys. na reke, wiec ja coraz mniej wierze w te "studia" i "wyksztalcenie". |
|
|
|
|
#3379 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po 1 - nie musisz pisać w CV,że to były praktyki. Możesz to powiedzieć dopiero na rozmowie kwalifikacyjnej. Po 2 - siedząc na bezrobociu poszłam właśnie na miesięczne bezpłatne praktyki,gdzie traktowano mnie jak pracownika, nie patrzono na mnie z góry. Raz zdarzyło mi się zaparzyć kawę trzem osobom, nie było to dla mnie uwłaczające. Praktyki dały mi bardzo dużo i dzięki nim odkryłam i utwierdziłam w sobie to,co chcę w życiu robić. Poza tym miałam codziennie powód do wyjścia z domu, wstania z łóżka, ubrania się, wyszykowania. Czułam się dowartościowana mimo,że to były tylko bezpłatne praktyki. Także to kwestia bardzo indywidualna, nie można uogólniać.
|
|
#3380 |
|
Zadomowienie
|
Firma zajmująca się zarządzaniem ,archiwizacją , rejestracją danych w systemach inf , zarządzaniem dokumentami papierowymi, digitalizacją danych.
Monotonna ale miło ją wspominam. |
|
|
|
#3381 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#3382 |
|
Zadomowienie
|
no fajnie było i atmosfera super, a praktyki miałam w baku, 2 razy w urzedach i w kopalni heh ale w biurze, no ale jak pisałam na nic sie one zdały. Chociaż w urzędzie było fajnie, obsługiwałam gości konferencji miedzy innymi zmarła w katastrofie Smolenskiej Krystyne Bochenek, bardzo mila osoba;(
Dziewczyny ponawiam pytanie ,nie wiecie w którym poście dziewczyna pisała jak wysyła aplikację do firm które się nie ogłaszają. Pamiętam, że tak fajnie to napisała. Kurcze 2 godziny szukam i nie umiem znaleść;/ Edytowane przez gatka_84 Czas edycji: 2011-10-25 o 21:16 |
|
|
|
#3383 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
masakra. |
|
|
|
|
#3384 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Do mnie sie wlasnie odezwala kobieta z nieruchomosci, ale czy ja wiem, czy bedzie mi sie chcialo jezdzic po calym miescie i pokazywac ludziom mieszkania... Zobaczymy
|
|
|
|
|
#3385 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No i jeszcze w innym dziale ale zapomniałam nazwy. Tak czy siak tam gdzie ja bylam nie potrzeba było jakiś specjalnych umiejętności a za to ciężko się dostać tam jak nie wiem co. Raz próbowałam i odrzucili podanie. Kumpela z kolegą też i to samo. Edytowane przez gatka_84 Czas edycji: 2011-10-25 o 21:35 |
|
|
|
|
#3386 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3387 |
|
Raczkowanie
|
lotta_983 - moim zdaniem PUP to strata czasu. Owszem masz jedyną korzyść bo przysługuje Ci ubezpieczenie zdrowotne o ile się nie mylę... Ale powiem Ci szczerze, że szukając pracy na wlasną ręke nie udalo mi się nic znaleźć wieć postanowiłam iść do PUPu. I kwitnę na liście bezrobotnych już 2 lata, oczywiście szukam pracy w swoim zakresie. Jedyna fajna sprawa to jest to, że przysługuje mi staż z tytułu trwale bezrobotnej, ale na tym me szczęście się konczy, ponieważ na staże w moim małym miasteczku idą ludzie po znajomości.
CV wysłane w tym tygodniu: 1 ;(;( a tu kasa potrzebna ;( |
|
|
|
#3388 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#3389 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
(ale to było 3 lata temu), potem zapisałam się na kurs ( nic już z niego nie pamiętam, ale dostawałam w trakcie stypendium), no i jako osoba długotrwale bezrobotna dostałam też prace interwencyjne na 5 m-cy..także nie narzekam, znajomości w jednym PUPie mam, ale niestety nie w swoim
|
|
#3390 |
|
Raczkowanie
|
pracowałam wcześniej w korporacji i wiem że kursy czy staże nie są brane pod uwagę, liczy się wykształcenie, doświadczenie i pomysł na siebie. Na rozmowę zapraszane były osoby które osobiście przyniosły CV kierownikowi najlepiej z ładnym zdjęciem (pierwsze wrażenie).
Sama byłam na kursie księgowości nikogo to nie zachwyciło a szkoda, stracony czas ...
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:19.

Napracowałam się już w życiu za darmo i nigdy więcej
Tylko do przedszkola chcą mnie z otwartymi ramionami, ale ja tej pracy nie zniosę. Smutno mi jak patrzę dookoła, bo znam dużo osób, które od razu po maturze/obronie trafiły po znajomości do fajnych firm i zarabiają kupę kasy, to takie nie fair