Rozpakowanym mamusiom należą się brawa, reszta pamięta że poród to super sprawa! IX/X - Strona 121 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Najlepszy tytuł nowego wątku to:
Wszystkie dzieci są już z nami - z Odchowalnią się witamy. 32 66,67%
Dzieci nasze wyskoczyły z brzuchów jak z procy, a my na odchowalnię idziemy na ploty. 1 2,08%
Brzuszków już nie mamy, nasze dzieci już bujamy. 1 2,08%
Trudy porodu nareszcie za nami - od kilku tygodni jesteśmy mamami. 10 20,83%
Wszystkie w komplecie jesteśmy mamami ,więc w odchowalni rozmowy zaczynamy. 6 12,50%
Ciąża, poród już za nami, grzecznie zmykamy do odchowalni. 0 0%
Franek rozpoczął, Kamilka peleton zamyka, do odchowalni nasza drużyna zmyka. 3 6,25%
Franek był pierwszy, Kamilka ostatnia, teraz naszym miejscem będzie odchowalnia. 10 20,83%
Kolorowe liście z drzew spadają, jesienne mamy na ochowalnię zmykają. 6 12,50%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 48. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-10-27, 15:19   #3601
Martusiaaa21
Wtajemniczenie

Dot.: Rozpakowanym mamusiom należą się brawa, reszta pamięta że poród to super sprawa

Cytat:
Napisane przez DzastaW Pokaż wiadomość
Ja niestety nie wchodzę, bo biodra Mi się rozeszły (a do zrzucenia mam 4 kg. jeszcze). Mój mąż co chwila mówi że dziwnie wyglądam bez brzucha lub jak podchodzę do Niego gdy siedzi to z przyzwyczajenia chce pocałować brzuch i pogadać z nim =) he he
a mój mowi, ze w końcu normalnie możemy się przytulić, bez ocierania o brzuchol

Emilka ur. 05.05.14
Martusiaaa21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-27, 15:21   #3602
agnieszka 0605
Zakorzenienie

Dot.: Rozpakowanym mamusiom należą się brawa, reszta pamięta że poród to super sprawa

Cytat:
Napisane przez MoniaZ82 Pokaż wiadomość
fajne domki....tez chce taki jeden

budujecie sie agus ??
po wielu przejściach i namysłach - tak

Cytat:
Napisane przez MalgosiaM8 Pokaż wiadomość
Aga Mój brejdak ma Kalisto, fajnie to wygląda, w środku narazie jest cały dół wykończony i jest ok
a zmieniał coś w projekcie?

Cytat:
Napisane przez cotynato Pokaż wiadomość
oj tam,oj tam.
albo aj tam aj tam

Cytat:
Napisane przez 81gosia Pokaż wiadomość
a co chcecie przerabiać? w jakim stopniu
funkcjonalniej lepszy jest Kalisto zwłaszcza w parterze - chociaż mam propozycje małej zmiany ścianek. Wykończenie elewacji i kolory zawsze można zrobić po swojemu
chcemy kotłownię za garażem i wyjście na taras z tyłu domu a nie po skosie - w Kalisto musielibyśmy akurat to przerabiać
Chyba mniej kombinowania mielibyśmy z tą nekratynką.
A czemu funkcjonalniejszy jest Kalisto? Na co zwróciłaś uwagę?

Twoje zdanie jest twoje, wiec zapewne rożni się od mojego.
agnieszka 0605 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-27, 15:23   #3603
DzastaW
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Martusiaaa21 Pokaż wiadomość
a mój mowi, ze w końcu normalnie możemy się przytulić, bez ocierania o brzuchol
Mojego też cieszy normalne przytulenie, ale co chwila mówi że dziwnie wyglądam =)

[reebok_a]606817[/reebok_a]
DzastaW jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-27, 15:27   #3604
thelilah
Zadomowienie

hej kobitki

aga oba domki ładne... jakbym miała wybierać to chyba wybrałabym kalisto... ale masz fajnie, będziesz na swoim... ja tak jak acelinka póki co tylko mogę pomarzyć...

no i za wiek Amelusi

spray też myślę, że czerwony kolor wózka jest uniwersalny, chociaż mam koleżankę co ma czerwony i ma dziewczynkę... ale każdy wybiera jak mu pasuje
thelilah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-27, 15:32   #3605
agnieszka 0605
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez thelilah Pokaż wiadomość
hej kobitki

aga oba domki ładne... jakbym miała wybierać to chyba wybrałabym kalisto... ale masz fajnie, będziesz na swoim... ja tak jak acelinka póki co tylko mogę pomarzyć...

no i za wiek Amelusi
hej
1. Kosztem wyrzutów sumienia i wielu łez będe na swoim...
2. dziękujemy

A ten Kalisto podoba Wam się wizualnie czy funkcjonalniej bardziej??
Bo wizualnie dla mnie Kalisto, ale funkcjonalniej nektaryna wg mnie.

Stary 2011-10-27, 15:41   #3606
81gosia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agnieszka 0605 Pokaż wiadomość
A ten Kalisto podoba Wam się wizualnie czy funkcjonalniej bardziej??
Bo wizualnie dla mnie Kalisto, ale funkcjonalniej nektaryna wg mnie.
mnie odwrotnie ale dlaczego napiszę ci wieczorem, bo teraz tu jestem tylko z doskoku. A jeszcze muszę popracować. Obiecałam przed porodem i teraz nie ma przeproś, ale może przynajmniej coś za to jeszcze wpadnie do portfela
Mam na imię Dominisia ale mama mówi na mnie "Paszczak" bo ciągle bym coś jadła: mleczko, śpioszki. Tatę też czasem podgryzam, ale on mleka nie daje 17.10.2011 ważyłam 3600gr - teraz trochę schudłam. No wiecie kobieta od samego początku musi dbać o linię Mierzyłam 54 cm.
81gosia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-27, 15:49   #3607
agnieszka 0605
Zakorzenienie

Cytat:
mnie odwrotnie ale dlaczego napiszę ci wieczorem, bo teraz tu jestem tylko z doskoku. A jeszcze muszę popracować. Obiecałam przed porodem i teraz nie ma przeproś, ale może przynajmniej coś za to jeszcze wpadnie do portfela
czekam zatem na opinię eksperta

Stary 2011-10-27, 15:53   #3608
cotynato
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to cotynato

Aguś, ale nie jesteś zła za te "odchody" ?

Idę zaraz do przychodni bez rejestracji. Trzymajcie kciuki żeby nas chcieli zważyć

Wymianka.
cotynato jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-27, 15:54   #3609
19natka88
Zakorzenienie

A ja wyskoczę z innym pytaniem
Co mogę kupić na urodziny bardzo dobrej koleżance, chrzestnej mojego Szymka? Ja od niej dostałam bukiet kwiatów i wazon. Chciałabym coś niedrogiego, symbolicznego może

Aguś oba domy śliczne ale na + Kalisto

Dominik

Martynka
19natka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-27, 16:15   #3610
agnieszka 0605
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cotynato Pokaż wiadomość
Aguś, ale nie jesteś zła za te "odchody" ?
cotka Ty głupolku! no coś TY

Cytat:
Napisane przez 19natka88 Pokaż wiadomość
A ja wyskoczę z innym pytaniem
Co mogę kupić na urodziny bardzo dobrej koleżance, chrzestnej mojego Szymka? Ja od niej dostałam bukiet kwiatów i wazon. Chciałabym coś niedrogiego, symbolicznego może

Aguś oba domy śliczne ale na + Kalisto
1. Może ramkę ze zdjęciem Szymka? Albo jakąś apaszkę? Chustę na zimę? Rękawiczki? Balsam do ciała albo jakiś kosmetyk?
2. A Kalisto na + ze względu na ... ?

Gosia ta nektaryna ma jeszcze opcje z 1 garażem, tu układ na poddaszu jest chyba fajniejszy. Co o tym sądzisz?
http://archon.pl/gotowe-projekty-dom...m443d0586db017

Edytowane przez agnieszka 0605
Czas edycji: 2011-10-27 o 16:20
Stary 2011-10-27, 16:38   #3611
kapka
Zadomowienie

Natka- grube skarpety na zime jak jest zmarzluchem, album na zdjecia a w srodku jej zdjecie z Szymkiem.

Agus- mi sie podoba KALISTO, w podobny desen mam projekt domu.

znalazalam ciekawy artykul,moze kogos zainteresuje, my akurat w temacie 8 tygodniaod 5 rano przespal mi lacznie 1,5 godziny

7 skoków rozwojowych jakie występują w ciągu pierwszego roku życia dziecka. Nie są to okresy związane z rozwojem fizycznym ale rozwojem układu nerwowego czyli psychicznym. Rozwoj mozgu i systemu nerwowego sprawia, ze dzieci poddawane sa jeszcze wiekszym bodzcom doznaniowym niz dotychczas, stad stres, trudnosci w zasypianiu i ogolny niepokoj. Nie martw sie, to potrwa (jesli taka jest przyczyna) ok tygodnia. Kazdy skok poprzedzony jest bezposrednio okresem kiedy dziecko jest marudne, ma problemy ze spaniem i wymaga wiecej uwagi od rodziców. Moze niekiedy sie wydawac, ze dzieci nawet cofnely sie w swoim rozwoju, natomiast gdy nastepuje sam skok czesto ma sie wrazenie, ze dziecko nauczylo sie wielu nowych rzeczy doslownie przez jedna noc. Na poczatku okresy sa krótkie, moga trwac pare dni a im dziecko jest starsze, tym okresy te sa dluzsze. (uwaga od autora: dzieci urodzone np. 2 tyg pozniej przechodza swoj skok 2 tyg wczesniej i odpowiednio dzieci urodzone wczesniej przechodza to pozniej. Wszystko zwiazane jest z rozwojem mozgu dziecka). Okresy skokow:

5 tygodni (wrazenia), 7-9 tygodni (wzory), 11-12 tygodni (niuanse), 14-19 tygodni (wydarzenia), 22-26 tygodni (relacje- lek separacyjny), 33-37 tygodni (kategorie), 41-46 tygodni (sekwencje), ok. 55 tyg lub prawie 13 miesiecy, ok. 64 tyg lub prawie 15 miesiecy, ok. 75 tyg lub 17 miesiecy

Jakie sa symptomy kolejnego skoku? Przewaznie dziecko "chce z powrotem do mamy", zaczyna byc marudne, wymaga ciaglej uwagi, gorzej je, gorzej spi lub nagle przestaje robic to czego sie juz nauczylo tak jakby cofalo sie w swoim rozwoju, Nastepnie odczucia matek (niesamowite, czytajac mialam wrazenie jakby ktos o mnie i moim dziecku napisal!). Taki kryzys jet dla mamy i dziecka bardzo stresujący bo z punktu widzenia dzidzi nagle wszystko się w jego światku zmienia i jest przestraszone, stąd to wiszenie na mamie i cycku- bo tam czuje się najbezpieczniej. Mamy czują się sfrustrowane ciągle płaczącym dzieckiem, i nie rozumieją co się z nim dzieje.

Tygodnie zaznaczone na czarno to okres bardziej niespokojnego zachowania dziecka. Tydzien z piorunem to niejako punt kulminacyjny. Kropki okolo 29/30 tygodnia to okres marudzenia ale nie zwazany z zadnym skokiem - dziecko zauwaza wtym czasie, ze ludzie moga sobie isc i je zostawic - dziecko uczy sie, czym jest odleglosc.

5 tygodni

Dziecko zaczyna byc bardziej uwazne i ”obudzone”, wszystkie zmysly sa wrazliwsze niz wczesniej. Od tej pory dziecko slyszy, widzi czuje zapach i smak zupelnie inaczej niz dotad i to moze sie mu wydawac niezrozumiale i przerazajace. Jedynym sposobem wyrazenia tego strachu jest krzyk i placz oraz szukanie bezpieczenstwa w ramionach rodziców.

8 tygodni

Dziecko zaczyna rozrózniac wzory w dzwiekach, zapachach i smaku, zauwaza, ze jego dlonie naleza do niego i jakie to uczucie gdy trzyma sie rece ponad glowa czy przed soba. Dziecko zaczyna miec kontrole nad swoimi ! ale nadal sa one nieskoordynowane.

12 tygodni

Jak wczesniej mozesz zauwazyc, ze dziecko jest bardziej krzykliwe, marudne, spi i je gorzej lub jest cichsze niz przedtem
W wieku 12 tygodni dziecko wkracza w swiat zniuansowany: dziecko uczy sie rozumiec delikatne róznice i zachowywac sie zróznicowanie. Moze np slyszec róznice w tonie glosu, zauwazac jak zmienia sie swiatlo w pokoju, kiedy slonce skryje sie za chmure. Zauwazysz, ze ruchy dziecka sa bardziej miekkie kiedy wyciaga raczki, by cos schwycic lub gdy odwraca glowe sledzac jakis ruch.

19 tygodni

Marudne okresy zaczynaja byc coraz dluzsze, moga trwac az do 6 tygodni i zaczac sie juz w 14-tym tygodniu.

Dziecko zaczyna rozumiec zdarzenia, w sensie krótkich sekwencji przechodzacych z jednego w inny wzór. Innymi slowy moze np nauczyc sie wyciagnac reke po zabawke, zlapac ja jedna reka, potrzasnac, przekrecic i wlozyc do buzi. Inny przyklad to fakt, ze dziecko moze laczyc dzwieki w sekwencje – np mamama, tatata.

26 tygodni

Okres marudzenia moze zaczac sie juz okolo 23 tygodnia i trwac okolo 4 tygodni. Typowe dla tego okresu jest na przyklad to, ze dziecko zle spi i wydaje sie miec koszmary senne, jest niesmiale w stosunku do obcych, nie ma apetytu, nie chce, zeby zmieniac mu pieluche czy ubranie.
Duzo sie teraz dzieje – dziecko zaczyna widziec i rozumiec rozne relacje/stosunki. Zauwaza fizyczna odleglosc pomiedzy przedmiotami i pomiedzy ludzmi. Pierwsza rzecza, która dziecko zauwaza i na co reaguje jest odleglosc pomiedzy nim samym a rodzicami. Swiadomosc, ze mama i tata niebezpiecznie zwieksza ta odleglosc a w dodatku samemu nie mozna miec na to wplywu moga byc dla dziecka przerazajace.
Bardzo absorbujaca i interesujaca jest obecnie obserwacja polozenia róznych rzeczy wobec siebie – rzeczy moga byc w sobie wzajemnie, na sobie, pod soba itd.
Dziecko zaczyna zauwazac jak wplywac na rozwój wypadków, co robic zeby sie cos dzialo. Wylacznik swiatla jest super dla tego rodzaju eksperymentów! Dziecko zaczyna zauwazac, ze niektóre rzeczy/sytuacje sa ze soba zwiazane. Np ze klucz przekrecony w dziurce w drzwiach wejsciowych oznacza, ze tata jest w domu!
Nastepnym krokiem jest zrozumienie, ze ludzie i zwierzeta dopasowywuja wzajemnie ruchy np kiedy ida obok siebie. Dziecko zaczyna rozumiec, gdy cos jest ”nie tak” np gdy ludzie zderza sie ze soba – to moze byc zabawne – ale i przerazajace.
Fizycznie dziecko zaczyna lepiej koordynowac swoje ruchy, raczkowanie idzie mu coraz lepiej.
Bardzo wazne jest, by pamietac, ze dla kazdego dziecka swiat relacji bedzie innym – wlasnym- przezyciem – calkowicie opartym na tych umiejetnosciach, które dziecko zdobylo w poprzednich skokach rozwojowych.

37 tygodni

Jak poprzednio - i ten skok zaczyna sie okresem marudzenia – dziecko krzyczy czesciej, jest niesmiale, nie ma apetytu, ”wisi” na rodzicach, i czasami wydaje sie zapomiec, to, czego sie dotychczas nauczylo – wydaje sie bardziej ”dziecinne” .

Okolo 36-40 tygodnia Twoje dziecko zaczyna zauwazac i rozumiec, ze swiat mozna podzielic na grupy. Dziecko zauwaza, ze rzeczy moga miec cechy wspólne np moga brzmiec lub pachniec podobnie.
Dziecko zaczyna rozumiec slowo ”kon” w ten sposób, ze wszystkie konie naleza do tej samej grupy, niezaleznie od tego, czy sa czarne czy brazowe, czy sa stoja w stajni czy tez na lace, czy sa z porcelany czy tez sa prawdziwe. Wszystkie sa konmi.
Zrozumienie pojec w ten sposób wymaga czasu i treningu – dziecko staje sie malym naukowcem! Pracuje ciezko nad poznawaniem swiata poprzez wzrok, sluch, smak i dotyk, eksperymentuje nad podobienstwami i róznicami.
Niektózy badacze uwazaja, ze w tym wieku zaczyna rozwijac sie inteligencja. Kiedy dziecko zaczyna dzielic swiat wedlug kategorii jego sposób myslenia zaczyna byc podobny do myslenia doroslych. Dlatego zaczynamy lepiej rozumiec wlasne dzieci poniewaz mysla w podobny sposób do naszego.

46 tygodni

Okolo 41-42 tygodnia moze rozpoczac sie okres marudzenia, który moze trwac do 5-ciu tygodni. Dziecko moze byc bardziej marudne, niesmiale, mniej samodzielne i bardziej ”dziecinne”. Zachowanie moze sie szybko zmieniac i dziecko moze byc bardzo grzeczne by za chwile bardzo rozrabiac – wszystko po to, by zwrócic na siebie uwage.

To wszystko jest wprowadzeniem do nastepnego skoku rozwojowego – swiata sekwencji. W 46 tygodniu ( 44-48 ) dziecko zaczyna znajdowac i tworzyc sekwencje za pomoca swoich zmyslów. W poprzednim skoku dziecko czesto rozbieralo przedmioty na czesci po to, by je zbadac – obecnie zacznie je w tym celu skladac – na przyklad budowac wieze z klocków zamiast rozbierac zbudowana wieze.
Twoje dziecko zaczyna laczyc zdarzenia – np zebranie swoich ubranek z podlogi i wlozenie ich do kosza na brudna bielizne. Zauwazysz, ze dziecko zaczyna rozumiec, ze niektóre zdarzenia zazwyczaj nastepuja po sobie i ze wie, jakie nastepne zdarzenie nastapi po poprzednim. Twoje dziecko np popatrzy na magnetofon, gdy skonczy sie tasma, bys zmienil strone kasety.
Dziecko zaczyna wskazywac na rzeczy i nazywac je, lubi, gdy robisz to samo. Nastepnym krokiem bedzie pokazywanie w kierunku, w którym masz isc, gdy trzymasz je w ramionach.

Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg stresskokirozwojowe3essv0.jpg (45,6 KB, 16 załadowań)

LIVE,LOVE,LIFT.

:5
kapka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-27, 16:55   #3612
indygo79
Zadomowienie

GG do indygo79

dzień dobry, czytam od rana ale czasu brak na pisanie

Cytat:
obcinałyście maluchom pazurki?
Cytat:
po jakim czasie od urodzenia?
tak, drugiego dnia anozyczki dziecinne to w można wsadzić . ja odkażam swoje i małej rachu-ciachu obcinam jak spi

Cytat:
Napisane przez madzialena-lublin Pokaż wiadomość
wzruszyłam się że tak o mnie pamiętacie...

Ja dzisiaj ledwo spałam, najpierw miałam jakieś głupie sny (chcieli nas pobić na stacji benzynowej ) a potem tak mnie plecy nap....rzały że nie mogłam się ułożyć. W ogóle od kilku dni prawie nic nie mogę w domu zrobić, bo chwilę postoję i mnie rwie na dole...
Powiedzcie czy to skurcze tak się "objawiają"?

W ogóle to jak Was podczytuję, oglądam zdjątka Waszych śliczności to trochę Wam zazdroszczę, że Wasze dzieciaczki już takie duże i "odchowane". A u mnie tabula rasa i totalna niewiadoma jak to będzie
oj bidulko, pamiętam, ze ciężko było na końcu ale już bliziutko a wtedy....to się będzie działo

Cytat:
Napisane przez acelinka Pokaż wiadomość

To teraz spróbuje dodac znowu fotki Natalki wczoraj próbowałam chyba z 5 razy i ciągle coś z netem się działo myślałam że wywale kompa przez okno
ale juz panienka fajna

Cytat:
Napisane przez spray Pokaż wiadomość
Jeśli to nie kolka a jakieś kłopoty z brzuchem - to spróbujcie probiotyków w kroplach - Biogaję albo troszkę tańszy dicoflor.
ojaaa, słoodyczek malutki
właśnie zakupiłam dicoflor, po poczytaniu opinii w necie,bo u nas to raczej nie typowa kolka

a link do artykułu dzięki

Cytat:
PROSZĘ O OPINIĘ:

Czy wózek w kolorze czerwonym jest DAMSKI? Mąż się nie chce zgodzić na czerwoną tapicerkę, bo mówi, że dziewczyńska, a jest okazja kupić model, który się nam podoba o połowę taniej.
nie jest, co ten twół tż opowiada. faceci wręcz lubią czerwony i niebieski

Cytat:
Napisane przez DzastaW Pokaż wiadomość
Ja niestety nie wchodzę, bo biodra Mi się rozeszły (a do zrzucenia mam 4 kg. jeszcze). Mój mąż co chwila mówi że dziwnie wyglądam bez brzucha lub jak podchodzę do Niego gdy siedzi to z przyzwyczajenia chce pocałować brzuch i pogadać z nim =) he he
a ja wlazłam we wszystko i mam kilogram mniej niż przed ciążą, to dal mnie szok jakiś . a moge się pochwalić? pliz poszłam dziś na chwilę do pracy a tam wszyscy o kurde wyglądasz jakbyś wcale w ciąży nie była. a najlepsze były takie średnio lubiane koleżanki, które stwierdziły "kurde, ty rzeczywiście dobrze wyglądasz". a jeden kolega powiedział, ze macierzyństwo dodało mi takiego czegoś w oczach , wiecie jaki mi się miło zrobiło, bo małż nibyy dostrzehga, ze dobrze wygląam po ale...... no jak zaczniesz ćwiczyc to brzuch zniknie, no a rozstępy ci znikną ( a mam raptem z 8 na brzuchu) i mnie wkurza

Cytat:
Napisane przez kapka Pokaż wiadomość
Natka- grube skarpety na zime jak jest zmarzluchem, album na zdjecia a w srodku jej zdjecie z Szymkiem.

znalazalam ciekawy artykul,moze kogos zainteresuje, my akurat w temacie 8 tygodniaod 5 rano przespal mi lacznie 1,5 godziny

8 tygodni

Dziecko zaczyna rozrózniac wzory w dzwiekach, zapachach i smaku, zauwaza, ze jego dlonie naleza do niego i jakie to uczucie gdy trzyma sie rece ponad glowa czy przed soba. Dziecko zaczyna miec kontrole nad swoimi ! ale nadal sa one nieskoordynowane.

u nas tez 8 tydzień.......

a wiem co miałam pytać - jesteście zadowolone ze swoich wózków?
a zamawiała któraś śpiworek do wózka? moze coś polecicie?

"w pewnym momencie kobieta powinna ustalić ile ma lat. I konsekwentnie się tego trzymać". M.C.

indygo79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-27, 16:59   #3613
MoniaZ82
Wtajemniczenie

GG do MoniaZ82 Send a message via Skype™ to MoniaZ82

Cytat:
Napisane przez indygo79 Pokaż wiadomość

1.a wiem co miałam pytać - jesteście zadowolone ze swoich wózków?
2.a zamawiała któraś śpiworek do wózka? moze coś polecicie?

1 ja nie jestem....
2 nie zamawiam bo uwazam ze to zbedny wydatek...ale to tylko moja opinia
Stary 2011-10-27, 17:04   #3614
indygo79
Zadomowienie

GG do indygo79

Cytat:
1 ja nie jestem....
2 nie zamawiam bo uwazam ze to zbedny wydatek...ale to tylko moja opinia

1. aha...
2. bo ja mam kombinezony ciepłe dla małej i myślę czy jak będzie super zima to wystarczy naubieranie, kombinezon, kocyk i ochraniacz z wózka w sumie pewnie raczej tak, bo chyba małej nawet w kombinezonie do śpiworka nie upcham, a przy -30 i tak na dwór nie pójdę z Agacią./

aha, COTKA jesteśmy w jednym klubie - z tych samych powodów nie kąpałam się po cc w wannie, jak mam @ też tylko prysznic

"w pewnym momencie kobieta powinna ustalić ile ma lat. I konsekwentnie się tego trzymać". M.C.

Edytowane przez indygo79
Czas edycji: 2011-10-27 o 17:05
Stary 2011-10-27, 17:05   #3615
agnieszka 0605
Zakorzenienie

Cytat:

ja mam 4 runner i jestem b. zadowolona, naparwdę i ogromnie się cieszę, że mam jednak czerwony a nie fioletowy jak chciałam na początku
śpiworek będe zamawiać chyba ten: http://allegro.pl/spiworek-do-wozka-...867989365.html
a co do męża -kochana! Na pewno Cię docenia i uważa za super kobietę, ale my już chyba takie jesteśmy, że jakoś milej nam to od obcego chłopa usłyszeć. Poza tym ten obcy chłop nie wie nic o rozstępach

---------- Dopisano o 17:05 ---------- Poprzedni post napisano o 17:04 ----------

Monia a czemu nie jesteś zadowolona z wózka?

Stary 2011-10-27, 17:06   #3616
19natka88
Zakorzenienie

Cytat:
cotka Ty głupolku! no coś TY

1. Może ramkę ze zdjęciem Szymka? Albo jakąś apaszkę? Chustę na zimę? Rękawiczki? Balsam do ciała albo jakiś kosmetyk?
2. A Kalisto na + ze względu na ... ?

Gosia ta nektaryna ma jeszcze opcje z 1 garażem, tu układ na poddaszu jest chyba fajniejszy. Co o tym sądzisz?
http://archon.pl/gotowe-projekty-dom...m443d0586db017
1. właśnie na Boże Narodzenie już jej dałam ramkę, ale co do reszty to niezły pomysł
2. Bo widziałam ten dom na żywo i jak dla mnie podwójny garaż miałby znaczenie

Cytat:
Napisane przez kapka Pokaż wiadomość

Oo skarpety to też jest myśl jeszcze takie z paluchami
A artykuł ciekawy, już go gdzieś czytałam

Dominik

Martynka
Stary 2011-10-27, 17:06   #3617
MoniaZ82
Wtajemniczenie

Cytat:
1. aha...
2. bo ja mam kombinezony ciepłe dla małej i myślę czy jak będzie super zima to wystarczy naubieranie, kombinezon, kocyk i ochraniacz z wózka w sumie pewnie raczej tak, bo chyba małej nawet w kombinezonie do śpiworka nie upcham, a przy -30 i tak na dwór nie pójdę z Agacią./
no u nas na szczescie nie ma takich temperatur....
Stary 2011-10-27, 17:09   #3618
indygo79
Zadomowienie

GG do indygo79

Cytat:
ja mam 4 runner i jestem b. zadowolona, naparwdę i ogromnie się cieszę, że mam jednak czerwony a nie fioletowy jak chciałam na początku
śpiworek będe zamawiać chyba ten: http://allegro.pl/spiworek-do-wozka-...867989365.html
a co do męża -kochana! Na pewno Cię docenia i uważa za super kobietę, ale my już chyba takie jesteśmy, że jakoś milej nam to od obcego chłopa usłyszeć. Poza tym ten obcy chłop nie wie nic o rozstępach

---------- Dopisano o 17:05 ---------- Poprzedni post napisano o 17:04 ----------

Monia a czemu nie jesteś zadowolona z wózka?
aguś, nie wie o rozstępach , zdecydowanie nie wie

a śpiworek super, a w co Amelką do niego wkładajac ubierzesz?

Cytat:
no u nas na szczęście nie ma takich temperatur....
pozazdrościć, u mnie na dzikim wschodzie bywają

Stary 2011-10-27, 17:10   #3619
anuska_s
Rozeznanie

Cytat:
obcinałyście maluchom pazurki?
po jakim czasie od urodzenia?
pook tygodniu,oczywiście TŻ sie tym zajmuje
Cytat:

To teraz spróbuje dodac znowu fotki Natalki wczoraj próbowałam chyba z 5 razy i ciągle coś z netem się działo myślałam że wywale kompa przez okno
ślicznosci
Stary 2011-10-27, 17:14   #3620
MoniaZ82
Wtajemniczenie

Cytat:

pozazdrościć, u mnie na dzikim wschodzie bywają
moj tz jest ze wschodu
Stary 2011-10-27, 17:17   #3621
indygo79
Zadomowienie

GG do indygo79

Cytat:
moj tz jest ze wschodu
to wie o czym mówię

Stary 2011-10-27, 17:20   #3622
19natka88
Zakorzenienie

Cytat:
a ja wlazłam we wszystko i mam kilogram mniej niż przed ciążą, to dal mnie szok jakiś . a moge się pochwalić? pliz poszłam dziś na chwilę do pracy a tam wszyscy o kurde wyglądasz jakbyś wcale w ciąży nie była. a najlepsze były takie średnio lubiane koleżanki, które stwierdziły "kurde, ty rzeczywiście dobrze wyglądasz". a jeden kolega powiedział, ze macierzyństwo dodało mi takiego czegoś w oczach , wiecie jaki mi się miło zrobiło, bo małż nibyy dostrzehga, ze dobrze wygląam po ale...... no jak zaczniesz ćwiczyc to brzuch zniknie, no a rozstępy ci znikną ( a mam raptem z 8 na brzuchu) i mnie wkurza

u nas tez 8 tydzień.......

Przy takich komplementach to człowiek o metr wyższy co? A chłopa w potylicę jak wkurza

Ja jestem zadowolona a śpiworka nie kupuję

Dominik

Martynka
Stary 2011-10-27, 17:35   #3623
Aiszka22
Raczkowanie

Witajcie popołudniową porą

Madzialena skurcze każda czuje chyba inaczej, ja czułam po prostu ból brzucha podobnie jak na okres, ale nie czułam twardnienia. A jeszcze niedawno to ja tak bardzo się bałam, że będę ostatnia i wszystkie o mnie zapomnicie albo uciekniecie na odchowalnię Ale ten czas leci.

Spray czerwony wózek jak najbardziej uniwersalny, a jeśli już wybierać to moim zdaniem bardziej dla chłopca niż dla dziewczynki.

Indygo za wagę, super usłyszeć tyle komplementów i to jeszcze od mężczyzny ale niedługo my wszystkie wrócimy do formy, zobaczycie. Ja do wagi sprzed ciąży pewnie niedługo wrócę, ale ze sflaczałym ciałkiem trzeba będzie jeszcze sporo powalczyć

No a u nas dzisiaj dzień kompletnie inny niż do tej pory. Mały jest strasznie niespokojny i prawie w ogóle nie śpi i płacze, otwiera buźkę tak jakby był głodny, więc cały czas dostaje cyca i 2 razy dostał butelkę - zasypia na kilka minut, a potem znowu ryk i tak w kółko Nie wiem czy on jest taki głodny czy coś mu dolega albo nie pasuje Byliśmy na godzinnym spacerze to zasnął i było ok, ale jak tylko go wyjęliśmy z wózka to znowu kręci się, marudzi i popłakuje. Chyba nie sprawdzam się w roli matki, kompletnie go nie rozumiem...
Aiszka22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-27, 17:52   #3624
81gosia
Zadomowienie

Cytat:
tak, drugiego dnia anozyczki dziecinne to w można wsadzić . ja odkażam swoje i małej rachu-ciachu obcinam jak spi

też taki mam zamiar

1. tak - ROAN MARITA tylko na czarno białych kółkach i bez błotników, bo uważałam, że zimą to kumulacja brudu
2. ja mam taki na wełnie ale poniżej 100zł kosztował - rewelacja - małej było dziś cieplutko bez kocyków i grubego kombinezonu - 1 pajac bawełniany i 1 welurowy i było OK
Mam na imię Dominisia ale mama mówi na mnie "Paszczak" bo ciągle bym coś jadła: mleczko, śpioszki. Tatę też czasem podgryzam, ale on mleka nie daje 17.10.2011 ważyłam 3600gr - teraz trochę schudłam. No wiecie kobieta od samego początku musi dbać o linię Mierzyłam 54 cm.
81gosia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-27, 17:53   #3625
MoniaZ82
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Aiszka22 Pokaż wiadomość
Witajcie popołudniową porą

No a u nas dzisiaj dzień kompletnie inny niż do tej pory. Mały jest strasznie niespokojny i prawie w ogóle nie śpi i płacze, otwiera buźkę tak jakby był głodny, więc cały czas dostaje cyca i 2 razy dostał butelkę - zasypia na kilka minut, a potem znowu ryk i tak w kółko Nie wiem czy on jest taki głodny czy coś mu dolega albo nie pasuje Byliśmy na godzinnym spacerze to zasnął i było ok, ale jak tylko go wyjęliśmy z wózka to znowu kręci się, marudzi i popłakuje. Chyba nie sprawdzam się w roli matki, kompletnie go nie rozumiem...
hej...
kochana ja swojej Olivki tez nie rozumiem...nie zamartwiaj sie....potrzeba czasu zeby poznac dziecko po placzu , co lubi czego nie....czy jest mu wygodnie....i takie tam....moja np dzisiaj bardzo malo je...o spaniu w ciagu dnia moze zapomniec...no chyba ze mi na cyckach.usnac ( jak teraz ) i nic w domu nie moge zrobic ale pierdziele to ....wychowuje coreczke i obiad i posprzatac moge jak tz wroci...
A moze Twojemu maluszkowi jest zimno...albo za cieplo....albo po prostu taki dzien.....Glowa do gory....mamusko....

---------- Dopisano o 16:53 ---------- Poprzedni post napisano o 16:52 ----------

Gosia fajny wozeczek..........pewnie drogi taki...
Stary 2011-10-27, 18:17   #3626
agnieszka 0605
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 19natka88 Pokaż wiadomość
2. Bo widziałam ten dom na żywo i jak dla mnie podwójny garaż miałby znaczenie
obojętnie który wybierzemy garaż będziemy robić podwójny

Cytat:

1. A widzisz to ma znaczenie
2. W taki śpiwór ubiorę małą w kombinezon dość gruby i na zimę będzie jak ulał nawet na duży mróz. Poza tym na przyszłość taki śpiworek będzie super na sanki

Stary 2011-10-27, 18:23   #3627
Ellabailasola
Raczkowanie

hej mamcie!
wreszcie nadrobilam i jestem na biezaco

tak ciezko sie jakos wbic w dyskusje, ale sprobuje

Cytat:
u nas takie białe glutki ciągnące - nie łatwo fridą ale jak już są blisko to po prostu staram się palcem wyciągnąć

może być od za suchego powietrza w domu
u nas akurat chłodno jest, więc suchego nie ma ale myślę, ze w naszym przypadku to jeszcze resztki po wodach płodowych
robie tak samo. Mala sie drze w nieboglosy, ale coz zrobic. Trzeba troche pomoc biednemu noskowi. Jak czesto czyscisz? ja raz w ciagu dnia i raz przed noca.
Podejrzewam suche powietrze...zamowilam dzis nawilzacz powietrza, bo z mokrymi recznikami nie funkcjonowalo. zobaczymy...bo przez to charczenie i sapanie obie dobrze nie spimy (tylko tacie nie przeszkadza )

Cytat:
Napisane przez Martusiaaa21 Pokaż wiadomość

a co do Muszki, to my ładniej w ciaży wyglądałyśmy
to ja tez się pochwale, że już wchodzę w dżinsy sprzed porodu i zostało 3 kg do zrzucenia mąż się wczoraj śmiał, że śmiesznie i dziwnie wyglądam bez brzuszka
oj...zazdroszcze!! mnie jeszcze 10 kilo zostalo i jakos od 1,5 tygodnia nic a nic nie spada a tylek i uda to jedna wielka katastrofa!
i cieszylam sie, ze mimo wieeeelkiego brzuszyska nie pojawily sie rozstepy...a tu wczoraj mniespodzianka (prawie 4 tyg po porodzie) - kolo pepka dwa takie dziwolagi

Majka dzis jakis dziwny dzien ma...maruda i placzka taka. Spac nie chce porzadnie.Tylko by na cycku wisiala... uwielbiam tego niunka malego karmic, ale dzis to juz chyba za duzo tego dobrego...Zobaczymy co jutro przyniesie, bo poki co kazdy dzien inny...a myslalam, ze sie juz conieco ureguluje zamowilam laktator -medela mini electric.Ma moze ktoras z was? recenzje nie byly najgorsze...no nic-poprobujemy

niedawno mialyscie temat kapania dzieciaczkow. Mnie zarowno w szpitalu jak i polozna, ktora przychodzi mowia - raz na tydzien. Malo troche, co? Poki co sie stosuje, ale mam ochote czesciej.

Milego i spokojnego wieczorku!

...i dwie fotki Majeczki, na "zapoznanie sie"
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_2592.jpg (101,7 KB, 33 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_2576.jpg (115,8 KB, 30 załadowań)
Stary 2011-10-27, 18:37   #3628
indygo79
Zadomowienie

GG do indygo79

Cytat:
Napisane przez Ellabailasola Pokaż wiadomość
hej mamcie!

robie tak samo. Mala sie drze w nieboglosy, ale coz zrobic. Trzeba troche pomoc biednemu noskowi. Jak czesto czyscisz? ja raz w ciagu dnia i raz przed noca.
Podejrzewam suche powietrze...zamowilam dzis nawilzacz powietrza, bo z mokrymi recznikami nie funkcjonowalo. zobaczymy...bo przez to charczenie i sapanie obie dobrze nie spimy (tylko tacie nie przeszkadza )

oj...zazdroszcze!! mnie jeszcze 10 kilo zostalo i jakos od 1,5 tygodnia nic a nic nie spada a tylek i uda to jedna wielka katastrofa!
i cieszylam sie, ze mimo wieeeelkiego brzuszyska nie pojawily sie rozstepy...a tu wczoraj mniespodzianka (prawie 4 tyg po porodzie) - kolo pepka dwa takie dziwolagi

Majka dzis jakis dziwny dzien ma...maruda i placzka taka. Spac nie chce porzadnie.Tylko by na cycku wisiala... uwielbiam tego niunka malego karmic, ale dzis to juz chyba za duzo tego dobrego...Zobaczymy co jutro przyniesie, bo poki co kazdy dzien inny...a myslalam, ze sie juz conieco ureguluje zamowilam laktator -medela mini electric.Ma moze ktoras z was? recenzje nie byly najgorsze...no nic-poprobujemy

niedawno mialyscie temat kapania dzieciaczkow. Mnie zarowno w szpitalu jak i polozna, ktora przychodzi mowia - raz na tydzien. Malo troche, co? Poki co sie stosuje, ale mam ochote czesciej.

witaj, ale Majeczka slodziak sliczny

raz na tydzien kapiel??????? wg mnie za rzadko..... bo np agatce włoski szybko sie przetluszczaja

ja dzis pytająca - w jakiej pozycji układzacie Maluszki spać? na pleckach, na boczkach?

ja do tej pory kładłam na boczkach ale mam wrażenie, że Małej niewygodnie jest...a na pleckach boję się, że uleje. bo mimo odbicia zdarza sie bądź tu człowieku mądry, no

Edytowane przez indygo79
Czas edycji: 2011-10-27 o 18:51
Stary 2011-10-27, 18:38   #3629
Malgosia1983
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez MalgosiaM8 Pokaż wiadomość
Chwalić się czy nie ?
Mój bąbel wczoraj wieczorem przekręcił się sam z brzuszka na boczek , potem na plecki , mój mały artysta
Akrobata

Cytat:
Natalka cud malinka

Cytat:
Siostra tz raz widziala mala 2 tyg po ur .Od tamtej pory cisza....zajeta jest ....a ponoc brat dla niej najwazniejszy...
Moja siostra wogóle nie widziała małego. A ten jutro 4 tygodnie.... Dodam, że mieszka 15 minut tramwajem od nas. Nawet tego nie komentuje, bo teraz mnie to ani grzeje ani ziębi.

Cytat:
PROSZĘ O OPINIĘ:

Czy wózek w kolorze czerwonym jest DAMSKI? Mąż się nie chce zgodzić na czerwoną tapicerkę, bo mówi, że dziewczyńska, a jest okazja kupić model, który się nam podoba o połowę taniej.
Uniwersalny. Ferrari też jest czerwone

Cytat:
wczoraj kupiłam i noszę póki co cały czas, oprócz nocy rzecz jasna
Poka poka Bo też bym chciała kupić i nie wiem...

Aga0605 Drugi mi się z zewnątrz podoba bardziej.
Stary 2011-10-27, 18:47   #3630
anuska_s
Rozeznanie

Cytat:
2. ja mam taki na wełnie ale poniżej 100zł kosztował - rewelacja - małej było dziś cieplutko bez kocyków i grubego kombinezonu - 1 pajac bawełniany i 1 welurowy i było OK
tez mam taki czarny, ale nie kupowałam chociaz maiałam taki zamiar. pozyczyłam od psiapsiólki
Cytat:
Napisane przez Ellabailasola Pokaż wiadomość
hej mamcie!

ależ słodziutka Majka

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości