|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
| Pokaż wyniki sondy: MAsz sposoby na rozdwojone końcówki? Jakie : | |||
| ścinanie włosów |
|
67 | 81,71% |
| domowe spodoby |
|
2 | 2,44% |
| produkty sklepowe |
|
6 | 7,32% |
| nie robię nic z rozdwojonymi końcówkami |
|
7 | 8,54% |
| Głosujący: 82. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Rozeznanie
|
Rozdwojone końcówi -Sposoby
Dziewczyny! ! !
Macie jakieś sposoby na rozdwajające się końcówki ? Oprócz ścinania włosów . Jakieś domowe sposoby , produkty ?
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Rozdwojone końcówi -Sposoby
nic innego nie pomoże lepiej niż cięcie
|
|
#3 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zadomowienie
|
To trzeba pójść do takiego co rozumie co to znaczy 1 cm albo ściąć sobie samemu, bo sposobu na rozdwojone końcówki nie ma. Trzeba zabezpieczać nowe.
|
|
|
#5 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
[Zapraszam do historii związanych z gafami u fryzjera : https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=570221 ]
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Profilaktyka jest chyba najlepsza. Jak masz juz rozdwojone koncówki to już nic Ci nie pomoże. Obetnij, a potem używaj jedwabiu.
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#9 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zadomowienie
|
Jeśli to serum o którym piszesz to to:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...um.html&next=1 to obczaj sobie skład. Na trzecim miejscu jest alcohol denat., więc tak naprawdę może jeszcze pogorszyć problem. Ale z drugiej strony ma całkiem niezłe oceny ^^
|
|
|
#11 |
|
Rozeznanie
|
Ah no niestety.. Tak to ten. Ale i tak będę go używać bo czekałąm na niego cały miesiąc! No a skoro ma takie oceny to może az tak zly nie jest ;D Wyfdaje się nie być zły i naprawdę bardzo natłuszcza i nawilża te końcówki. Daje taki efekt jakby się polepszał ten stan.
|
|
|
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
Profilaktyka jest najważniejsza, również moim zdaniem ![]() Podzielę się swoimi doświadczeniami.. Ja, po usunięciu (obcięciu, ale nie tylko do fragmentu, gdzie zaczynało się rozdwajanie włosa, ale parę cm wyżej) rozdwojonych końcówek pielęgnuje włosy w ten sposób, aby były max. nawilżone. Im włosy bardziej suche, tym bardziej podatne na rozdwajanie na końcach. Stosuję olejowanie (aktualnie dobrej jakości indyjskie olejki m. in. Sesę czy Amlę Khadi). Używam masek bez silikonów i szamponów bez SLS. Detergenty wysuszają włosy a silikony uniemożliwiają w znaczny sposób odżywienie włosa olejkami. Na końcówki najlepiej nakładać np. jedwab lub w olejki np. kokosowy [oczywiście w bardzo niewielkiej ilości, aby nie obciążyć włosów]. Btw, zanim odkryłam naturalne produkty, stosowałam kiedyś serum z Avonu i ono również bardzo dobrze działało [świetnie też "kleiło" wtedy moje rozdwojone końcóweczki ]Do tego: nie stosuję prostownicy. Suszarki używam, ale z jonizacją, aby zatrzymać wilgoć we włosie. Zawsze z chłodnym nawiewem i w odpowiednio dużej odległości od włosów. [optymalnie byłoby w ogóle odstawić suszarkę ]I na koniec: suplementy na włosy. Bo od wewnątrz też trzeba dbać o włoski, aby były zdrowe aż po same końce .I jestem bardzo zadowolona |
|
|
|
|
#13 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:37 ---------- Poprzedni post napisano o 22:33 ---------- Podejrzewam również ,że rozdwoiły się przez farbowanie w krótkich odstępach czasu ... Pół roku temu równiez używałam prostownicy i suszarki ,ale nie miałam takiego problemu bo je nawilżałam i nie farbowałam ,a teraz przez 4 miesiace miałam chyba 4 kolory na głowie ,więc stawiam ,że to główna przyczyna, bo włosy bo farbowaniu są bardziej podatne na rozdwajanie ;( ---------- Dopisano o 22:37 ---------- Poprzedni post napisano o 22:37 ---------- Podejrzewam również ,że rozdwoiły się przez farbowanie w krótkich odstępach czasu ... Pół roku temu równiez używałam prostownicy i suszarki ,ale nie miałam takiego problemu bo je nawilżałam i nie farbowałam ,a teraz przez 4 miesiace miałam chyba 4 kolory na głowie ,więc stawiam ,że to główna przyczyna, bo włosy bo farbowaniu są bardziej podatne na rozdwajanie ;( |
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wg mnie najlepsze są oleje i na końcówki i na całą długość. I Jantar A nie mogłabyś zamiast prostować włosy podkreślić ich skręt? Mi się okropnie podobają falowane i dałabym się pokroić za takie
|
|
|
|
#15 |
|
Rozeznanie
|
Właśnie nie bardzo ponieważ to nie są takie łądne fale tylko jakieś powywijane jak an egzorcyzmach. Strasznie ich nie lubię.
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A co do beznożyczkowego sposobu na rozdwajające się końcówki- to zamiast iść do dentysty można szpachlować dziury w zębach śnieżnobiałym biurowym korektorem. Ale na Boga, czy to ma sens?
|
|
|
#17 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:08 ---------- Poprzedni post napisano o 23:04 ---------- https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...py.html&next=1 tego uzywam i to mi pomaga. Gdyby tego nierobilo moje wlosy nadal byly by sianem jak po rozjasnianiu ![]() ---------- Dopisano o 23:13 ---------- Poprzedni post napisano o 23:08 ---------- https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=222543 znalazlam rowniez wątek o alcoholach ,ktore nawilzaja wlosy |
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#19 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak gwoli ścisłości.Alkohole tłuszczowe łatwo w kosmetykach rozpoznać, ten zawarty w Biosilku nim nie jest. Pasuje Ci ten jedwab- super, używaj go. Dziewczyny raczej go odradzają, bo ten produkt po prostu może włosy wysuszyć (to już nawet jedwab CHi też Farouka nie ma alkoholu), co nie znaczy, że musi tak się stać, no a poza tym, nie ma w sobie nic szczególnego. Ogólnie, istnieją lepsze tego typu kosmetyki, jak już się potrzebuje serum silikonowego, to wszystko. |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Rozeznanie
|
Ja kiedyś miałam straszny problem z rozdwajającymi się końcówkami. Dwa dni po podcięciu znowu były rozdwojone! I nic nie pomagało, dopiero zółty Gliss Kur pomółgł. Ale niestety nie mogę go używać zbyt często bo mi po nim włosy wypadają.
Edytowane przez Faxu Czas edycji: 2011-10-29 o 11:11 |
|
|
|
|
#22 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...py.html&next=1 ---------- Dopisano o 11:35 ---------- Poprzedni post napisano o 11:34 ---------- Jakoś używam go od roku i działą dobrze. Gdyby wysuszał napewno bym to zauważyła. Może to zależy od typu włosa? |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Zakorzenienie
|
Obcięcie 1 cm włosów niestety nic nie daje
Sama tak zrobiłam i cały czas były porozdwajane. Ostatnio obcięłam połowę swoich włosów, no i efekt widać od razu... Też chce mieć długie włosy, więc rozumiem Twój ból ![]() Na końcówki polecam olejek rycynowy
|
|
#24 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Inną rzeczą jest jednak stosowanie potencjalnie wysuszających kosmetyków, a inną- polecanie ich innym osobom bez wspomnienia o możliwym negatywnym działaniu produktu
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
Rozeznanie
|
Też miałam problem z rozdwajającymi się końcówkami. Ale znalazłam sposób.
Po pierwsze, trzeba takie końcówki ściąć. Po każdym myciu nakładam odżywkę do spłukiwania Garniera (żółta z awokado) i efekt jest świetny. U fryzjera byłam ponad 2 miesiące temu a końcówki są nadal w takim samym stanie jak po ścięciu. Tylko, że ja przestałam używać prostownicy i nawet suszarki. Więc obawiam się, że mój sposób może być za słaby. Prostowanie to niestety najgorsze co może być dla włosów. A co do jedwabiu- on działa raczej wizualnie, kosmetyk do stylizacji a nie do pielęgnacji.
Edytowane przez Lady eSs Czas edycji: 2011-10-29 o 22:36 |
|
|
|
|
#26 |
|
Rozeznanie
|
Dlatego chyba zdecyduje sie na zakup specjalnej prostownicy. Są takei co nei niszcza koncowek
Nie mam zamiaru przestac prostowac wlosow ani ich suszyc bo wygladam jak polizana przez osla wtedy.
|
|
|
|
|
#27 |
|
Zadomowienie
|
Oj, wszystkie niszczą, niektóre po prostu mniej. Nie istnieje taka prostownica, która nie niszczy włosów.
|
|
|
#28 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Na rozdwojone końcówki: najlepiej odstawić prostownicę i suszarkę, rozjaśnianie też stanu końcówek nie polepszy, a już na pewno nie zmienianie koloru 4 razy w ciągu 4 miesięcy. Poza tym regularnie podcinać i coś silikonowego lub jakiś olej do zabezpieczenia końcówek. Ja też kiedyś nie wyobrażałam sobie siebie w niewyprostowanych włosach, a teraz już od dosyć długiego czasu nie prostuję i widzę poprawę. Na początku jest ciężko, ale później przy odpowiedniej pielęgnacji powinno być lepiej (w końcu to błędne koło - włosy wyprostowane wydają się być gładkie i ładne, a im dłużej się je prostuje tym bez prostownicy stają się bardziej sianowate i niesforne). Dlatego namawiam do odstawienia prostownicy mamy nawet taką grupę wsparcia https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=550489. Poza tym falowanie może też być wina cięcia. Masz wycieniowane włosy? Cieniowane włosy falują bardziej.
IT - programuj, dziewczyno! Edytowane przez rockandrollqueen Czas edycji: 2011-10-30 o 10:33 |
|
|
|
|
|
#29 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#30 |
|
Zadomowienie
|
W ogóle jakie naiwne masz podejście do firm kosmetycznych... Że niby jak sprzedają jakiś kosmetyk, to na pewno spełnia obietnice producenta
Żaden "jedwab" nie sklei Ci włosów ani ich nie nawilży- "jedwab" zabezpiecza końcówki przed mechanicznymi urazami, sama stosuję Chi i jestem zadowolona. Natomiast Biosilk ładnie mi wysuszył włosy i spotęgował rozdwajanie się Dlatego unikam składniku alcohol denat. w kosmetykach, które stosuję na długość. O Avonie wolę się nie wypowiadać Generalnie oleje (ja stosuję min. 2 razy w tygodniu) + silikony na końcówki to dobre połączenie, ja już 8 miesięcy nie byłam u fryzjera. Ale nie stosuję prostownicy (która zawsze będzie niszczyć włosy i przyśpieszać rozdwajanie się, bo nikt mi nie powie że traktowanie włosów wysokimi temperaturami nie jest złe) I czasem podcinam pojedynczy włos, jak widzę że jest bardzo rozdwojony.
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:43.

67,7 67 66 65 64 63 62 61 60

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
]
.
Tak gwoli ścisłości.
Sama tak zrobiłam i cały czas były porozdwajane. Ostatnio obcięłam połowę swoich włosów, no i efekt widać od razu...