|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3421 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: BEZROBOTNI łączmy się część 3
Cytat:
|
|
|
|
|
#3422 |
|
Rozeznanie
|
to np co zrobic aby wyjustowac tekst i zobacz w komputerze jakie sa kroki, ja mialam 4 mozliwosci wyboru odpowiedzi, jednaa poprawna.
i skroty jakie sa, np na drukowanie. |
|
|
|
#3423 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chodziło o to, żeby wydrukowany tekts przepisać i odpowiednio zedytować czyli pogrubić, podkreślić, wyjustować, rozstrzelić czcionkę, zapisać w odpowiednim formacie, utworzyć folder itp. W exelu to samo, utworzyć na komputerze coś co mieliśmy w formie wydrukowanej. To były proste formuły, podstawowe i najczęściej wykorzystywane ale liczyła się szybkość.
|
|
|
|
|
#3424 |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Dziewczyny fatalnie się dzisiaj czuję.
Dobija mnie to bezrobocie. Pokłóciłam się nawet o to ze siostrą, bo stwierdziła, że moje studia na nic mi się nie przydadzą, że i tak będę po nich nadal bezrobotna. Oczywiście kłotnia skończyła się moim wybuchem płaczu. Do tego d tygodnia nie pojawiło się u nas żadne ogłoszenie o pracę... Już nie wiem co mam ze sobą zrobić...
|
#3425 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdybym chciała pracować w sklepie, to bym wysyłała CV i uważała, że ten kto mnie zatrudni będzie miał farta, bo jakos nie zauważyłam, żeby sprzedawczynie były specjalnie urodziwe![]() Mnie chwilami też dobija - zwłaszcza jak musiałam dziś wydać mnóstwo pieniędzy na leki i inne zakupy, które nie mają nic wspólnego z przyjemnością. Chciałam się na jutro załapać na przeprowadzanie ankiet, ale się nie odezwali Co do studiów to Twoja siostra może mieć rację, niestety - ja skończyłam dwa kierunki na prestiżowej uczelni i
|
|
#3426 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zazwyczaj po rekrutacji widzę panienki w sklepie i albo wytapetowe .. albo inaczej nie umiem tego nazwać. Niestety u mnie na 'dzielni' takie tapetówy mają branie więc wiem, że nie będę pasować do sklepu
|
|
#3427 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie Dziewczęta!
...melduje się kolejna bezrobotna... no i po co człowiekowi te studia!? Łażę na bezsensowne rozmowy, wysyłam miliony CV...i nic... byłam na takiej jednej rozmowie w spr obsługi sekretariatu w prywatnej szkole...dyrektor powiedZiał, że da znać do końca miesiąca...jak myślicie, zadzwonić tam jutro??? ...zaczynam czuć się do niczego... skąd się bierze pracę?!
|
#3428 |
|
Raczkowanie
|
Mi też kazdy mowi, ze po moich studiach roboty nie znajdę... czesciej załuje, ze wybrałam taki kierunek a nie inny.
Ja dziś wysłalam cv, ciekawe czy zadzwonia, jutro spytam sie o staz bo sie pojawil - ciekawe co mi powiedzą. Nie wiem, dlaczego inni maja pracę a ja nie;( |
|
|
|
#3429 |
|
BAN stały
|
Ja idę pracować na produkcje,koleżanka która ma studia dostała awans.Najpierw pracowała prawie rok normalnie na produkcji,pózniej zauważyli ze sobie radzi i do czegoś sie nadaje i dostała awans,teraz robi w laboratorium i dyryguje tam ludźmi
![]() Tylko ja tak dostrzegli,a wiele ludzi ma tam pokonczone studia,wiec może tez spróbujcie i dostaniecie awans tak jak ona
|
|
|
|
#3430 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3431 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3432 |
|
Zakorzenienie
|
Ja w poniedziałek mam dzwonić się dowiadywać czy mnie będą chcieli na lektora, a wcozraj widziałam fajną ofertę pracy - chciałabym tam iść, oczywiście wysłane, pozostaje mieć nadzieję, że się odezwą. A poza tym to będę musiała sę zarejstrować w urzędzie pracy jednak - ze względu na ubezpieczenie bo wątpie, żebym miała z tego jakieś inne korzyści. Ale to chyba juz po Wszystkich Świętych. Tak samo się zastanawiam czy jest sens z cv dziś chodzić, ale chyba tez przełoże na potem, teraz co innego ludziom w głowie. A przy okazji mam do was pytanie - bo się zastanawiam czy do ktorejś agencji pracy nie pójść - jak jest się zarejestrowanym w UP mozna byc też w takiej agencji pracy zarejestrowanym? Oczywiście wiem, że nawet w razie jakiejś jednorazowej pracy trzeba sie wyrejestrować z UP.
|
|
|
|
#3433 |
|
Raczkowanie
|
I ja się melduję w szeregu bezrobotniaczków
.Przyjmiecie ? ![]() ![]() Od miesiąca szukam i szukam Frustracja rośnie, motywacja maleje.Do tej pory byłam na 4 rozmowach 1) Proponowali poniżej tysiąca zł - nie wiedziałam sama czy mam sie zdecydować, ale odmówiłam ( teraz bym brała )2) Druga rozmowa - super, bardzo chciałam tam pracować - nie wyszło, Pani zadzwoniła tylko, że dziękują za zainteresowanie ale wybrali innego kandydata. 3) Trzecia hmm, szefowa strasznie niemiła, opryskliwa, wręcz obrażała - ledwo weszłam, przedstawiłam się, a ona " pff to Pani na tym zdjęciu w cv jest w ogóle? Nie podobna jest Pani" i dalej już było tylko gorzej 4) Rozmowa była w tym tyg, ogłoszenia "Praca w rejestracji punktu rehabilitacyjnego" jak się okazało, praca polegała na tym, że w pokoju zabiegowym "masują" się ludzie, a ja mam sie tam wkradać i ściszonym głosem mówić, żeby zakupili fotele które ich masują, lecznicze materace, kołdry. . Porazka ![]() I na tym się koncza moje doswiadczenia miesięczne )aaa co do Rekrutacji na stanowiska panstwowe ( skarbówka, Urząd miesjki, ZUS, Komenda itp) to wszystko zależy od kierowniczki sekretariatu czy działu do jakiego aplikujesz, od miasta i chęci przełożonych .Byłam na stażu na komendzie, potem startowałam na inspektora bo konkurs był na wolne stanowisko - nie udało się, ale droga trudna . Jakby co, to służe pomocą co do procedur ![]() A teraz podtrzymajcie mnie na duchu, że nie jestem aż taka głupia, beznadziejna, niekompetentna że nie potrafie znaleźć pracy ![]() ![]()
|
#3434 |
|
Raczkowanie
|
Ja też na produkcje składałam wiele razy ale nikt nigdy nie zadzwonił.
Ale dziś się doczekałam, moje drogie Panie - idę w czwartek na rozmowę To cud, że ktoś zadzwonił ... boję się jednak, że powiedzą : oddzwonimy ... a będą milczeć.
Edytowane przez It must been love Czas edycji: 2011-10-28 o 15:05 |
|
|
|
#3435 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny dzwonił ktoś kiedykolwiek do was w sprawie pracy z numeru zastrzeżonego?
|
|
|
|
#3436 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3437 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3438 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3439 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja zaczynam łapać doła, zwłaszcza jak sobie uświadomiłam że ponad połowa aplikacji wysłanych przeze mnie jest bezsensowna, bo nawet jesli dostanę tam pracę to automatycznie będę szukać czegoś innego. No i dostałam 2 odmowne odpowiedzi, z uwagi na brak doświadczenia A mówią, że najłatwiej jest dostać pracę w korporacjach ech... no nic trzeba próbować dalej
|
|
|
|
|
#3440 |
|
BAN stały
|
Nie mam w CV błędów stylistycznych czy interpunkcyjnych. Do mnie nie ma ofert pracy wogóle, jest gorzej niż było a na 9000 bezrobotnych nie mam szans na pracę a do dużych miast wolą osoby tam zamieszkałe. Ostatnio nawet osoba, która kiedyś była na wysokim stanowisku i pomogła dostać mi się do pracy na rok powiedziała wyraźnie, że nie ma pracy dziś bez znajomości. A że teraz już nie pracuje ta osoba, bo przeszła na emeryturę, to nie ma mi jak pomóc w znalezieniu pracy, bo na jej miejscu jest już ktoś inny, kto jak powiedziała swoim załatwia pracę.
Niestety jak widzą w CV miejsce zamieszkania inne niż to gdzie, się aplikuje to nawet na rozmowę nie zapraszają bo wolą zaprosić kogoś kto mieszka tam niż osobę z daleka. Nic dodać nic ując. Nie mam nikogo np w mieście, gdzie studiowałam lub dalej by wpisać w CV jego adres. Parę razy na rozmowach spotkałam się z tym, że zaprosili każdego kto wysłał swoje CV i dopiero na rozmowie czytali przede mną moje CV. Tutaj pisząc, nie zwracam uwagę na stylistykę i itp to nie język polski i nie chciało by mi się nawet nad stylistyką myśleć.Wypowiadam tylko swoje myśli. Po drugie zawsze lepsza byłam z przedmiotów ścisłych, a nie z polskiego. ---------- Dopisano o 13:17 ---------- Poprzedni post napisano o 13:06 ---------- A moje CV było raz sprawdzane przez doradcę zawodowego z UP. I tak mi je Pani poprawiła,że nie szło niczego odczytać, tak nadziubdziała malutką czcionką, jedno na drugim , aby było wszystko na jednej stronie. Wg niej nawet nie było potrzeby pisania, że najpierw kończyłam licencjat , a potem były studia magisterskie, tylko połączyć je w jedną całość i napisać ,że były to 5-letnie studia jednolite. A wg mnie to nie było by zgodne z prawdą, i zostałam przy swoim CV, które trochę ulepszyłam. Każda osoba, która oglądała moje CV miała swoje zdanie na temat pisania CV. Mnie uczyli, że CV ma być czytelne, i nie musi być na 1 stronę oraz, że jak się pracowało tak ja na 2 stanowiskach w tym samym miejscu, to osobno napisać, ile pracowało się na jednym stanowisku a ile na drugim, a nie jak pani z UP kazuje wszystko w całość łączyć. ---------- Dopisano o 14:17 ---------- Poprzedni post napisano o 13:17 ---------- A doła też mam i to okropnego i trwa on już długo. Popadam chyba w depresje i nerwicę, czasami mam takie straszne myśli że, szkoda gadać. Są dni ,że mam ochotę tylko płakać. I to nie chodzi tylko o brak pracy, ale o całokształt mojego życia. Nie widzę jakoś przyszłości swojej , rodzice moi nie należą do osób, z którymi, życie jest łatwe, wszędzie słychać, że z pracą, będzie gorzej, czuje się już stara, do tego jestem sama. Na studiach jak byłam spotykałam się z fajnymi osobami, wesołymi i to też poprawiało humor mi, miałam nadzieje, chęci do wszystkiego, dostałam przygotowanie zawodowe wtedy, potem pracę i jakoś leciało. Ale nie będę tu zanudzać |
|
|
|
#3441 |
|
Raczkowanie
|
praca bez znajomosci tez jest, tylko jest to najczesciej praca za najnizsza krajowa, lub praca gdzie naprawde potrzeba wysokich kwalifikacji/doswiadczenia. ostatnio pisalyscie o spotkaniach klasowych, ja mialam je dzisiaj. nie poszlam. wszystkie kolezanki powychodzily za maz, maja dzieci. wierzcie mi, ze to bardziej boli niz brak pracy!
|
|
#3442 |
|
Zakorzenienie
|
Ja sie właśnie poryczałam przez ta prace a reczej jej brak. Znowu sie z przyjaciółką pokłóciłysmy o ta pracę a raczej to, że jej nie mam. Wysłalą mi ofertę w sprawie pisania tekstów - próbowałam napisać próbny ale nie umiem - 5 stron czcionką 10, nie potrafię - ja która zawsze miałą 2 z polskiego bo wypracowania za krótkie
Wkurzam sie teraz na siebie, że nie umiem tego napisać a ona na mnie, że pracować nie chcę
|
|
|
|
#3443 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3444 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie tez doluje ta cisza, ze nikt sie nie odyzwa, nie ma ofert takich co mi podpasuja - po prostu kicha
|
|
|
|
#3445 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Co do pracy bez znajomości, ona jest tylko dość ciężko ją znaleźć a nie mając odpowiedniego doświadczenia/kompetencji nie wymagajmy sensownej pensji czy socjalu. |
|
|
|
|
#3446 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny rozumiem, że z pracą jest ciężko ale wolnych facetów to chyba nie brakuje?
|
|
|
|
#3447 | |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
Dlaczego ludzie definiują Szczęście kobiety przez pryzmat urodzenia dzieci?? :confus ed:
|
|
#3448 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3449 | ||
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
Coś mi się wydaje że są to koleżanki, które owszem wyszły za mąż i mają dzieci ale zapewne 80% z nich, jeżeli nie wszystkie wyszły za mąż wyprawiając weselicho z pompą za pieniądze rodziców, bo wesele trzeba było zrobić ( bo dziecko w drodze). Teraz zapewne siedzą w domu, zmieniając pieluchy czekając na męża który wróci z pracy i przyniesie wypłatę.... ![]() Też mam TAKIE koleżanki i im nie zazdroszczę. Może to brzmi brutalnie, ale koleżanka na studiach powiedziała mi, że jest w ciąży. Bóg mi świadkiem, że pierwsze co mi przyszło na myśl to :" Boże Dziewczyno ty już nigdy nie pójdziesz do pracy!". Dziewczyna mieszka niedaleko mnie- w mieście, w którym jest największe bezrobocie w powiecie, ona nie mogła teraz znaleźć pracy, a z dzieckiem to raczej już nie znajdzie. ---------- Dopisano o 18:30 ---------- Poprzedni post napisano o 18:28 ---------- Cytat:
Ja jestem w takiej sytuacji !! ![]() - a może raczej być powinno
|
|
#3450 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i trzeba miec ogromne szczescie trafic na kogos porzadnego, kto bedzie szanowal, kochal, nie zdradzal i pasowal do nas.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:55.

Chodziło o to, żeby wydrukowany tekts przepisać i odpowiednio zedytować czyli pogrubić, podkreślić, wyjustować, rozstrzelić czcionkę, zapisać w odpowiednim formacie, utworzyć folder itp. W exelu to samo, utworzyć na komputerze coś co mieliśmy w formie wydrukowanej. To były proste formuły, podstawowe i najczęściej wykorzystywane ale liczyła się szybkość.

. Porazka