|
|
#3661 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XI
Cytat:
No ale póki co minął rok z aparatem a orto jakoś nie wraca do tematu - łudzę się, że nie będzie to konieczne Był tutaj też kiedyś jeden mężczyzna, który dużo o tym pisał, ale nie pamiętam, w którym to było wątku...
|
|
|
#3662 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#3663 |
|
znaczy piżmak
|
Trochę mi wstyd, ale jednocześnie jestem bardzo zadowolona z efektów leczenia, dlatego chciałabym się pochwalić. Zdjęcia komórkowe, ale co trzeba zobaczyć to widać. A co widać? Efekty leczenia.
Na pierwszym zdjęciu zęby w dniu założenia aparatu, a na drugim, po czasie dwóch i pół miesiąca.
|
|
#3664 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#3665 |
|
Raczkowanie
|
To moje ząbki po roku z aparatem...w końcu można się uśmiechnąć
jeszcze nie wszystko jest ok, ale naprawiamy, naprawiamy ekspresowo doszły dzisiaj gumeczki zamówione przedwczoraj wieczorem teraz już mam prawie wszystkie kolorki jakieś pomysły na moje?
|
|
|
|
|
#3666 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też bym chciała już mieć taki ale u mnie na razie nic nie widać.
|
|
|
|
|
|
#3667 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
U mnie też... chociaż mam chore myśli - schizę czy mi ten skrzep nie wyleci czy cuś... już taka ze mnie panikara No i boję się troszkę, że coś jest nie tak, bo dziś zauważyłam biały nalot na dziurze po zębie. Próbowałam go usunąć delikatnie wykałaczką, ale on jest konsystencji śliny... boję się czy to nie ropa jakaś, czy tak może zostać?? Proszę napiszcie czy też tak miałyście... to moje pierwsze wyrywanko i stąd takie głupie pytania A ogólnie jest spoko, jem niemal normalnie, jedną stroną. Czuję jeszcze delikatny ból po zębie, ale to chyba normalne, nie przeszkadza za bardzo.Dziewczyny świetne efekty leczenia! ![]() madzieek mi też na początku leczenia orto mówił, że chyba będę nosiła wyciągi, później już nic nie mówił i łudziłam się, że jednak nie będę ich miała... a na ostatniej wizycie, przy okazji rwania doczepił mi haczyk do dolnej 4 przygotowując moje zęby na... wyciągi hihi Życzę Ci, żebyś nie musiała tego nosić
|
|
|
#3668 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ps. fajny kolorek masz na ustach |
|
|
|
|
|
#3669 |
|
Raczkowanie
|
Mam do Was pytanie. Zauważyłam, że gumka zsunęła mi się z połowy zamka, z jednej strony jest normalnie założona, a z drugiej wskoczyła w taki rowek na środku zamka. Mam to tak zostawić czy iść do orto? Wizytę mam za miesiąc. Po co w ogóle są te gumki?
|
|
#3670 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gumki trzymają łuk (drucik) w zamkach |
|
|
|
|
|
#3671 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wesola, ja dzis zauwazylam delikatniutki nalot, ale chyba wszystko ok boli mnie tylko wewnetrzna strona dziasla, tzn ta strona od podniebienia Ty masz rwane zeby podczas noszenia aparatu??
|
|
|
#3672 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja bym wziela szpileczke albo nic dentystycna i sobie zalozyla... bo gumka trzyma zab w luku.... ale jak sie boisz to podejdz do orto ja zmieniam te gumki sama wiec mam wprawe, jesli boisz sie no to tak jak wspomnialam
|
|
|
|
|
|
#3673 |
|
Rozeznanie
|
Anecka aparat noszę już ponad rok i dopiero teraz miałam rwaną tą szóstkę. Mój orto stwierdził, że lepiej wyrywać w trakcie leczenia, kiedy zęby są już rozruszane - podobno szybciej się przesuwają - oby!
Tak w ogóle mam mieć jeszcze wyrywaną ósemkę z drugiej strony, a o terminie na razie nie wspomina... ale ósemka to luz, bo nic już nie będę musiała przesuwać. Martwię się tylko czy te zęby poprzesuwają mi się do lipca - biorę ślub a nie wyobrażam sobie tego dnia w druciaku
|
|
#3674 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
u mnie już 7 wizyt u orto góra 5 m-cy dół 1,5 m-ca dół mi dokucza dużo bardziej niż góra kiedykolwiek, przez pierwsze dwa tygodnie była tragedia ale teraz już się przyzwyczaiłam i nie czuję aparatu zazwyczaj, ząbki współpracują dól pomalutku się prostuje, góra wygląda ok już jakiś czas ostatnio orto mi nadbudował tymczasowo 8mkę, a na dole na każdym zamku mam drucik zamiast ligatur
|
|
|
|
#3675 |
|
Zakorzenienie
|
Wczoraj zdjęto mi aparat z dołu po 1,5 roku noszenia. Mam teraz aparat retencyjny czy jak to się tam zwie, w każdym razie taki drucik na stałe na tyłach dolnych zebów. Mam od niego cały język poobcierany, myslałam, że to będzie niewyczuwalny drucik, a ja go przy każdym dotknięciu językiem czuję
A i jeszcze jedno, ortodonta zażyczył sobie za to 500zł. To normalna stawka?
|
|
|
#3676 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
spróbuję szpilką ją nałożyć, już próbowałam paznokciem, ale ciężko to idzie---------- Dopisano o 09:34 ---------- Poprzedni post napisano o 09:32 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 09:39 ---------- Poprzedni post napisano o 09:34 ---------- girl-from-poland dzięki za pomoc
|
|
|
#3677 |
|
Raczkowanie
|
kochana nie martw się tym że od razu zamek się oderwał. Ja miałam taka sytuację zaraz po powrocie i musiałam na drugi dzień znowu jechać na wizytę, u mogę płaci się za doklejenie ale jak orto stwierdziła po pierwszym doklejeniu może taka sytuacja się wydarzyć. Wytłumaczyła mi to w ten sposób że poprostu mam bardzo silne zęby i nie cichąc się od razu ryszac. Zrobiłam wczoraj z pieszyszej wizyty od założenia aparatu i wczoraj zamiast gumowych ligatur mam metalowe i nie powiem bo z lekką wręcz chodzę po ścianach bo tak jeszcze nie bolało mogę. Eh dam radę bo czego się nie robi dla pięknego uśmiechu
|
|
#3678 |
|
Raczkowanie
|
hej dziewczyny!
jestem aparatką już od prawie półtora roku i mam pewne obawy co do mojego leczenia. mam wrażenie, że moja ortodontka mnie oszukuje. otóż na dole zawsze miałam równiutkie zęby i zakładając aparat pytałam się pani doktor, czy konieczne jest, abym na dole też go miała. ona powiedziała, że zakłada i na górę i na dół i inaczej się nie da. być może byłoby to konieczne, gdybym górę miała bardzo krzywą, tymczasem na górze również nie miałam jakoś bardzo krzywych zębów. zgodziłam się na dolny łuk, chociaż myślę, że niepotrzebnie. jednak coś jeszcze mi się nie podoba. w ciągu pierwszych dwóch - trzech miesięcy pani doktor coś tam minimalnie robiła z dołem, a od roku nic - rozumiem, że aparat mam, aby utrzymać efekt (powiedziała, że zdejmie go razem z górą). jednak czy konieczne jest comiesięczne wymienianie gumek i drutów na dole, skoro nic tam nie robi? być może to normalne, ja się nie znam, ale czasem mam wrażenie, że ona czerpie korzyści materialne z niewiedzy mojej i moich rodziców. bardzo proszę o odpowiedź, mam nadzieję, że mi pomożecie, bo nie mam się do kogo z tym zwrócić.
|
|
#3679 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pielegnacja naturalnych loków, loczków, fal-cz. VI 10 przykazań żywieniowych "Gdy zamykają się jedne drzwi do szczęścia,otwierają się inne,ale my patrzymy na pierwsze drzwi tak długo,że nie widzimy tych drugich"' -H.A.Keller silikony w odżywkach, SLS, parabeny out
|
|
|
|
|
|
#3680 |
|
Raczkowanie
|
niestety, przeprowadziłam się i nie mam sprzętu, aby zrobić zdjęcie. wiesz co już nawet nie chodzi o to, czy aparat był mi potrzebny na dole czy nie, bo teraz to to i tak nic nie zmieni, ale po prostu pani doktor od roku nic nie robi przy dolnym łuku, a co miesiąc zmienia gumki i drut i bierze za to pieniądze. czy to konieczne?
|
|
#3681 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do gumek, to ich wymienianie jest konieczne, bo tracą swoje właściwości i siłę. Co do wymiany łuku to nie wiem czy wymiana jest konieczna. Ja w każdym razie mam łuk też zawsze wymieniany, nawet jeśli ten sam rozmiar zostaje. Możliwe, że on też traci swoje właściwości po pewnym czasie - u mnie widać, że ściągany jest pokrzywiony. A może tylko wydaje Ci się, że nic się nie dzieje? Może zęby się jednak ustawiają powoli? Najlepiej zmiany na zdjęciach obserwować. Ale szansa, że Cię oszukuje też jest. Niestety ale naciągaczy nie brakuje. Idź do innego orto na konsultację. |
|
|
|
|
|
#3682 |
|
Zakorzenienie
|
AshleyPeace, myślę, że u Ciebie nie chodzi o prostowanie dolnych zębów, a o ustawienie szczęki
Pomoże mi ktoś z tym aparatem retencyjnym?
|
|
|
#3683 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
mam jeszcze dwa pytania: 1. czy można zmienić ortodontę w trakcie leczenia (pytam z czystej ciekawości)? 2. po zdjęciu aparatu zakłada się aparat podtrzymujący efekt (retainery?). czytałam, że najlepiej by było, jakby to był taki przyklejony, stały drucik/aparat. są jeszcze jakieś retainery ruchome, ale one podobno nie działają i zęby wracają do stanu przed leczeniem. czy to prawda, że lepszy jest stały retainer, a ruchome nie podtrzymują efektu? ---------- Dopisano o 12:23 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ---------- Cytat:
|
|
|
#3684 |
|
Zakorzenienie
|
Mi orto zdjęła aparat dwa dni temu z dołu i mam stały retainer, czyli drucik za tylnymi zebami. Ale przeszkadza mi on niemiłosiernie, poza tym jak dla mnie to zwykły drucik, z tym że kosztował 500 zł
A na górę będę miała ruchomy
|
|
|
#3685 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ad. 2. Nic mi nie wiadomo aby któraś z form miała być skuteczniejsza. Retainer stały lubi się podobno łamać i stanowi znów dla zębów obciążenie. Retainer wyciągany z kolei jest o tyle nieskuteczny zapewne, że łatwo o nim zapominać i w ten sposób mija, jedna noc bez niego, druga, trzecia i potem już z górki... Z tym, że z tego co czytałam stały retainer czesto dawany jest tylko na dół, a na górę wyjmowany. Ale któraś z dziewczyn pisała, że ma na górę i na dół po dwa retainery |
|
|
|
|
|
#3686 |
|
Przyczajenie
|
Retainer z tego co wiem od koleżanki, która zakończyła leczenie stałym aparatem to rzecz droga ona płaciła 600 zł u mojej orto na cenniku jest 500 zł, więc stawka chyba nie zawyżona. Koleżanka mówi z kolei, że wogóle go nie odczuwa, w niczym nie przeszkadza, tak jakby go nie było.
No i tak jak mówiła któraś z koleżanek ruchomy ma ten minus, że po pewnym czasie się go nie zakłada. Pytałam orto czy można leczenie przyspieszyć. Niestety nie, mówi, że zęby by mi poprostu wypadły bo nie zdążyłyby się zastabilizować w nowym miejscu. Jestem trochę zawiedziona,bo miała mi zakładać hass'a ale jednak nie tylko na kolejnej wizycie
|
|
|
|
|
#3687 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#3688 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny czy jeżeli byłam na konsultacji u ortodonty X, potem na planie leczenia też u niego (ten plan leczenia wyglądał praktycznie tak jak konsultacja, taka pogadanka..) i teraz zdecydowałam jednak leczyć się u innego ortodonty to mogę domagać się zwrotu wycisków, zdjęć, które u niego są i zwrotu pieniędzy za plan leczenia?? Bo przecież z tego planu nie skorzystam, bo idę leczyć się gdzie indziej..
|
|
|
|
|
#3689 |
|
Raczkowanie
|
Jak to jest mieć separatory? Jakie to uczucie?? Boli?? ;/
Niedługo będę miała je i się trochę bojje, bo czytałam , ze to troche dziwne uczucie jest. Wkurzyłam się jeszcze , bo wizytę na zakładanie aparatu miałam 8.12 , to dowiedziałam się ze w tym dniu w szkole mam testy ogólnopolskie i musiałam przełożyć na 15.12 ;// Mam nadzieję, ze to szybko minie. |
|
|
|
|
#3690 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To jest uczucie, że siedzi ci coś między zębami, nie możesz wyjąć i powoli zaczyna rozpychać.
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:16.

Na pierwszym zdjęciu zęby w dniu założenia aparatu, a na drugim, po czasie dwóch i pół miesiąca.

Tak w ogóle mam mieć jeszcze wyrywaną ósemkę z drugiej strony, a o terminie na razie nie wspomina... ale ósemka to luz, bo nic już nie będę musiała przesuwać. Martwię się tylko czy te zęby poprzesuwają mi się do lipca - biorę ślub a nie wyobrażam sobie tego dnia w druciaku
A i jeszcze jedno, ortodonta zażyczył sobie za to 500zł. To normalna stawka?