Aparaty ortodontyczne cz. XI - Strona 123 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-10-27, 23:38   #3661
madzieeek
Wtajemniczenie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XI

Cytat:
Napisane przez maweave Pokaż wiadomość
Aha, czy któraś z was może słyszała coś o mikroimplantach? Śruby w szczęce mnie trochę przerażają... ale wiem, że w moim wypadku będzie wiele urządzeń w buzi się przewijać(mam tyłozgryz i zgryz otwarty). A mnie bolą już same GUMECZKI między zębami!!
Ja słyszałam - na jednej z pierwszych wizyt, przy planie leczenia - orto mówił, że czeka mnie coś takiego.
No ale póki co minął rok z aparatem a orto jakoś nie wraca do tematu - łudzę się, że nie będzie to konieczne Zobaczymy...
Był tutaj też kiedyś jeden mężczyzna, który dużo o tym pisał, ale nie pamiętam, w którym to było wątku...

byłam kiedyś "aparatką"!
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1168
madzieeek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-28, 00:51   #3662
@na
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez betti_888 Pokaż wiadomość
a ja miałam dzisiaj straszny sen... śniło mi się, że wypadły mi górne 4 i miałam wielkie dziury... to chyba przez to że naczytałam się o wyrywaniu Waszych zębów
my to się mamy z tymi aparatami

*Ćwiczę*

@na jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-28, 08:50   #3663
ondatrazibethicus
znaczy piżmak

Trochę mi wstyd, ale jednocześnie jestem bardzo zadowolona z efektów leczenia, dlatego chciałabym się pochwalić. Zdjęcia komórkowe, ale co trzeba zobaczyć to widać. A co widać? Efekty leczenia. Na pierwszym zdjęciu zęby w dniu założenia aparatu, a na drugim, po czasie dwóch i pół miesiąca.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg dzień założenia.jpg (9,8 KB, 83 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 11 tygodni noszenia.jpg (7,0 KB, 85 załadowań)

b.
ondatrazibethicus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-28, 14:18   #3664
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ondatrazibethicus Pokaż wiadomość
Trochę mi wstyd, ale jednocześnie jestem bardzo zadowolona z efektów leczenia, dlatego chciałabym się pochwalić. Zdjęcia komórkowe, ale co trzeba zobaczyć to widać. A co widać? Efekty leczenia. Na pierwszym zdjęciu zęby w dniu założenia aparatu, a na drugim, po czasie dwóch i pół miesiąca.
wow, jaka różnica

betti_888 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-28, 15:44   #3665
girl-from-poland
Raczkowanie

To moje ząbki po roku z aparatem...w końcu można się uśmiechnąć jeszcze nie wszystko jest ok, ale naprawiamy, naprawiamy ekspresowo doszły dzisiaj gumeczki zamówione przedwczoraj wieczorem teraz już mam prawie wszystkie kolorki jakieś pomysły na moje?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Bez nazwy-1.jpg (30,1 KB, 97 załadowań)
girl-from-poland jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-28, 16:35   #3666
Vallotka
Zakorzenienie

Cytat:
Super efekt Też bym chciała już mieć taki ale u mnie na razie nic nie widać.
Vallotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-28, 17:08   #3667
wesola84
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Anecka Pokaż wiadomość
Wesola, ja juz normalnie funkcjonuje po 9 mialam rwanko. O 17 zaczela mnie ta dziura bolec a teraz jest super i jyz jestem po pierogach, mleku z platkami i kilki innych rzeczach troche seplenie bo mi jezyk wlatuje w dziure zobaczymy jak u mnie nocka minie
Cieszę się, że u Ciebie w porządku U mnie też... chociaż mam chore myśli - schizę czy mi ten skrzep nie wyleci czy cuś... już taka ze mnie panikara No i boję się troszkę, że coś jest nie tak, bo dziś zauważyłam biały nalot na dziurze po zębie. Próbowałam go usunąć delikatnie wykałaczką, ale on jest konsystencji śliny... boję się czy to nie ropa jakaś, czy tak może zostać?? Proszę napiszcie czy też tak miałyście... to moje pierwsze wyrywanko i stąd takie głupie pytania A ogólnie jest spoko, jem niemal normalnie, jedną stroną. Czuję jeszcze delikatny ból po zębie, ale to chyba normalne, nie przeszkadza za bardzo.
Dziewczyny świetne efekty leczenia!
madzieek mi też na początku leczenia orto mówił, że chyba będę nosiła wyciągi, później już nic nie mówił i łudziłam się, że jednak nie będę ich miała... a na ostatniej wizycie, przy okazji rwania doczepił mi haczyk do dolnej 4 przygotowując moje zęby na... wyciągi bleee... miałam nadzieję, że mnie to ominie. A wychodzi na to, że będę 27-letnią panią terapeutką z gumeczkami wyglądającymi jak cieknąca ślina hihi
Życzę Ci, żebyś nie musiała tego nosić

Miłość to jedyny sens tego szalonego snu, w którym jesteśmy uwięzieni.
wesola84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-28, 17:28   #3668
enka999
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez girl-from-poland Pokaż wiadomość
To moje ząbki po roku z aparatem...w końcu można się uśmiechnąć jeszcze nie wszystko jest ok, ale naprawiamy, naprawiamy ekspresowo doszły dzisiaj gumeczki zamówione przedwczoraj wieczorem teraz już mam prawie wszystkie kolorki jakieś pomysły na moje?
a jaką miałaś wade?

ps. fajny kolorek masz na ustach

Włosomaniaczka

enka999 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-28, 17:57   #3669
jinx7
Raczkowanie

Mam do Was pytanie. Zauważyłam, że gumka zsunęła mi się z połowy zamka, z jednej strony jest normalnie założona, a z drugiej wskoczyła w taki rowek na środku zamka. Mam to tak zostawić czy iść do orto? Wizytę mam za miesiąc. Po co w ogóle są te gumki?
Stary 2011-10-28, 18:00   #3670
Limone
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jinx7 Pokaż wiadomość
Mam do Was pytanie. Zauważyłam, że gumka zsunęła mi się z połowy zamka, z jednej strony jest normalnie założona, a z drugiej wskoczyła w taki rowek na środku zamka. Mam to tak zostawić czy iść do orto? Wizytę mam za miesiąc. Po co w ogóle są te gumki?

Gumki trzymają łuk (drucik) w zamkach Ja bym poczekała, chyba, że ząb z którego gumeczka spada, jest ciągnięty, bądź jest w takim miejscu, że jest obawa, że się przesunie nie tam gdzie trzeba.
Limone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-28, 18:08   #3671
Anecka
Zakorzenienie

Cytat:
Super

wesola, ja dzis zauwazylam delikatniutki nalot, ale chyba wszystko ok boli mnie tylko wewnetrzna strona dziasla, tzn ta strona od podniebienia ale tylko jak dotkne jezykiem.
Ty masz rwane zeby podczas noszenia aparatu??

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Anecka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-28, 18:28   #3672
girl-from-poland
Raczkowanie

Cytat:

ja bym wziela szpileczke albo nic dentystycna i sobie zalozyla... bo gumka trzyma zab w luku.... ale jak sie boisz to podejdz do orto
ja zmieniam te gumki sama wiec mam wprawe, jesli boisz sie no to tak jak wspomnialam
girl-from-poland jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-28, 21:03   #3673
wesola84
Rozeznanie

Anecka aparat noszę już ponad rok i dopiero teraz miałam rwaną tą szóstkę. Mój orto stwierdził, że lepiej wyrywać w trakcie leczenia, kiedy zęby są już rozruszane - podobno szybciej się przesuwają - oby! Tak w ogóle mam mieć jeszcze wyrywaną ósemkę z drugiej strony, a o terminie na razie nie wspomina... ale ósemka to luz, bo nic już nie będę musiała przesuwać. Martwię się tylko czy te zęby poprzesuwają mi się do lipca - biorę ślub a nie wyobrażam sobie tego dnia w druciaku

Miłość to jedyny sens tego szalonego snu, w którym jesteśmy uwięzieni.
wesola84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-28, 22:49   #3674
Maliniarka
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:
To moje ząbki po roku z aparatem...w końcu można się uśmiechnąć
bardzo ładnie
Cytat:
a jesteś pewna, że ona się zsunęła? może orto tak założył (ja tak miałam kilka razy na poszczególnych zębach założone)

u mnie już 7 wizyt u orto
góra 5 m-cy
dół 1,5 m-ca

dół mi dokucza dużo bardziej niż góra kiedykolwiek, przez pierwsze dwa tygodnie była tragedia

ale teraz już się przyzwyczaiłam i nie czuję aparatu zazwyczaj, ząbki współpracują
dól pomalutku się prostuje, góra wygląda ok już jakiś czas
ostatnio orto mi nadbudował tymczasowo 8mkę, a na dole na każdym zamku mam drucik zamiast ligatur
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Maliniarka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-28, 23:35   #3675
olasia99
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to olasia99

Wczoraj zdjęto mi aparat z dołu po 1,5 roku noszenia. Mam teraz aparat retencyjny czy jak to się tam zwie, w każdym razie taki drucik na stałe na tyłach dolnych zebów. Mam od niego cały język poobcierany, myslałam, że to będzie niewyczuwalny drucik, a ja go przy każdym dotknięciu językiem czuję Też tak miałyście? Da się przyzwyczaić czy źle mi to załozono A i jeszcze jedno, ortodonta zażyczył sobie za to 500zł. To normalna stawka?
Stary 2011-10-29, 09:39   #3676
jinx7
Raczkowanie

Cytat:
ja bym wziela szpileczke albo nic dentystycna i sobie zalozyla... bo gumka trzyma zab w luku.... ale jak sie boisz to podejdz do orto
ja zmieniam te gumki sama wiec mam wprawe, jesli boisz sie no to tak jak wspomnialam
Ok dzięki spróbuję szpilką ją nałożyć, już próbowałam paznokciem, ale ciężko to idzie

---------- Dopisano o 09:34 ---------- Poprzedni post napisano o 09:32 ----------

Cytat:
Napisane przez Maliniarka Pokaż wiadomość

a jesteś pewna, że ona się zsunęła? może orto tak założył (ja tak miałam kilka razy na poszczególnych zębach założone)
Jestem pewna, że się zsunęła, jak myłam zęby to od razu rzuciło mi się w oczy, że coś nie gra.

---------- Dopisano o 09:39 ---------- Poprzedni post napisano o 09:34 ----------

girl-from-poland dzięki za pomoc gumka na swoim miejscu
Stary 2011-10-29, 09:45   #3677
tr13823
Raczkowanie

kochana nie martw się tym że od razu zamek się oderwał. Ja miałam taka sytuację zaraz po powrocie i musiałam na drugi dzień znowu jechać na wizytę, u mogę płaci się za doklejenie ale jak orto stwierdziła po pierwszym doklejeniu może taka sytuacja się wydarzyć. Wytłumaczyła mi to w ten sposób że poprostu mam bardzo silne zęby i nie cichąc się od razu ryszac. Zrobiłam wczoraj z pieszyszej wizyty od założenia aparatu i wczoraj zamiast gumowych ligatur mam metalowe i nie powiem bo z lekką wręcz chodzę po ścianach bo tak jeszcze nie bolało mogę. Eh dam radę bo czego się nie robi dla pięknego uśmiechu

Razem od Sylwestra 2008/2009

Od 23/04/2011 zaręczona
Od 05/10/2013 szczęśliwa Żona

tr13823 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-29, 11:42   #3678
AshleyPeace
Raczkowanie

hej dziewczyny!

jestem aparatką już od prawie półtora roku i mam pewne obawy co do mojego leczenia. mam wrażenie, że moja ortodontka mnie oszukuje.

otóż na dole zawsze miałam równiutkie zęby i zakładając aparat pytałam się pani doktor, czy konieczne jest, abym na dole też go miała. ona powiedziała, że zakłada i na górę i na dół i inaczej się nie da. być może byłoby to konieczne, gdybym górę miała bardzo krzywą, tymczasem na górze również nie miałam jakoś bardzo krzywych zębów.

zgodziłam się na dolny łuk, chociaż myślę, że niepotrzebnie. jednak coś jeszcze mi się nie podoba. w ciągu pierwszych dwóch - trzech miesięcy pani doktor coś tam minimalnie robiła z dołem, a od roku nic - rozumiem, że aparat mam, aby utrzymać efekt (powiedziała, że zdejmie go razem z górą). jednak czy konieczne jest comiesięczne wymienianie gumek i drutów na dole, skoro nic tam nie robi? być może to normalne, ja się nie znam, ale czasem mam wrażenie, że ona czerpie korzyści materialne z niewiedzy mojej i moich rodziców.

bardzo proszę o odpowiedź, mam nadzieję, że mi pomożecie, bo nie mam się do kogo z tym zwrócić.

Książki na wymianę i nie tylko:

rolki 37-39 z ochraniaczami

buty górskie, trekkingowe 39
AshleyPeace jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-29, 11:48   #3679
gasolina84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AshleyPeace Pokaż wiadomość
hej dziewczyny!

jestem aparatką już od prawie półtora roku i mam pewne obawy co do mojego leczenia. mam wrażenie, że moja ortodontka mnie oszukuje.

otóż na dole zawsze miałam równiutkie zęby i zakładając aparat pytałam się pani doktor, czy konieczne jest, abym na dole też go miała. ona powiedziała, że zakłada i na górę i na dół i inaczej się nie da. być może byłoby to konieczne, gdybym górę miała bardzo krzywą, tymczasem na górze również nie miałam jakoś bardzo krzywych zębów.

zgodziłam się na dolny łuk, chociaż myślę, że niepotrzebnie. jednak coś jeszcze mi się nie podoba. w ciągu pierwszych dwóch - trzech miesięcy pani doktor coś tam minimalnie robiła z dołem, a od roku nic - rozumiem, że aparat mam, aby utrzymać efekt (powiedziała, że zdejmie go razem z górą). jednak czy konieczne jest comiesięczne wymienianie gumek i drutów na dole, skoro nic tam nie robi? być może to normalne, ja się nie znam, ale czasem mam wrażenie, że ona czerpie korzyści materialne z niewiedzy mojej i moich rodziców.

bardzo proszę o odpowiedź, mam nadzieję, że mi pomożecie, bo nie mam się do kogo z tym zwrócić.
a możesz wkleić zdjęcie?

10 przykazań żywieniowych

"Gdy zamykają się jedne drzwi do szczęścia,otwierają się inne,ale my patrzymy na pierwsze drzwi tak długo,że nie widzimy tych drugich"' -H.A.Keller

silikony w odżywkach, SLS, parabeny out
gasolina84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-29, 12:02   #3680
AshleyPeace
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gasolina84 Pokaż wiadomość
a możesz wkleić zdjęcie?
niestety, przeprowadziłam się i nie mam sprzętu, aby zrobić zdjęcie. wiesz co już nawet nie chodzi o to, czy aparat był mi potrzebny na dole czy nie, bo teraz to to i tak nic nie zmieni, ale po prostu pani doktor od roku nic nie robi przy dolnym łuku, a co miesiąc zmienia gumki i drut i bierze za to pieniądze. czy to konieczne?

Stary 2011-10-29, 12:07   #3681
Limone
Zakorzenienie

Cytat:
hej dziewczyny!

Nie wiem czy Twoja orto Cię oszukuje czy też nie. Trudno powiedzieć. W każdym razie znam argumenty, które ją w pewien sposób bronią - przede wszystkim leczenie ortodontyczne to nie tylko leczenie krzywych zębów. Zęby muszą pasować góra-dół, co łatwiej osiągnąć przy dwóch założonych łukach. Ponadto przy jednym łuku, zęby w drugim mogą się przesuwać. Ale to wszystko kwestia indywidualna.
Co do gumek, to ich wymienianie jest konieczne, bo tracą swoje właściwości i siłę. Co do wymiany łuku to nie wiem czy wymiana jest konieczna. Ja w każdym razie mam łuk też zawsze wymieniany, nawet jeśli ten sam rozmiar zostaje. Możliwe, że on też traci swoje właściwości po pewnym czasie - u mnie widać, że ściągany jest pokrzywiony. A może tylko wydaje Ci się, że nic się nie dzieje? Może zęby się jednak ustawiają powoli? Najlepiej zmiany na zdjęciach obserwować.
Ale szansa, że Cię oszukuje też jest. Niestety ale naciągaczy nie brakuje. Idź do innego orto na konsultację.
Stary 2011-10-29, 12:15   #3682
olasia99
Zakorzenienie

AshleyPeace, myślę, że u Ciebie nie chodzi o prostowanie dolnych zębów, a o ustawienie szczęki Miałaś może jakąś wadę, że zęby nie pokrywały się tak, jak trzeba? Jeżeli tak, to aparat jak najabrdziej jest potrzebny na oba łuki

Pomoże mi ktoś z tym aparatem retencyjnym?
Stary 2011-10-29, 12:23   #3683
AshleyPeace
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Limone Pokaż wiadomość
Nie wiem czy Twoja orto Cię oszukuje czy też nie. Trudno powiedzieć. W każdym razie znam argumenty, które ją w pewien sposób bronią - przede wszystkim leczenie ortodontyczne to nie tylko leczenie krzywych zębów. Zęby muszą pasować góra-dół, co łatwiej osiągnąć przy dwóch założonych łukach. Ponadto przy jednym łuku, zęby w drugim mogą się przesuwać. Ale to wszystko kwestia indywidualna.
Co do gumek, to ich wymienianie jest konieczne, bo tracą swoje właściwości i siłę. Co do wymiany łuku to nie wiem czy wymiana jest konieczna. Ja w każdym razie mam łuk też zawsze wymieniany, nawet jeśli ten sam rozmiar zostaje. Możliwe, że on też traci swoje właściwości po pewnym czasie - u mnie widać, że ściągany jest pokrzywiony. A może tylko wydaje Ci się, że nic się nie dzieje? Może zęby się jednak ustawiają powoli? Najlepiej zmiany na zdjęciach obserwować.
Ale szansa, że Cię oszukuje też jest. Niestety ale naciągaczy nie brakuje. Idź do innego orto na konsultację.
dziękuję Ci bardzo za odpowiedź, uspokoiłaś mnie. być może masz rację i nie powinnam tak negatywnie myśleć o pani doktor. rzeczywiście, najlepszym wyjściem będzie konsultacja u innego ortodonty.

mam jeszcze dwa pytania:
1. czy można zmienić ortodontę w trakcie leczenia (pytam z czystej ciekawości)?
2. po zdjęciu aparatu zakłada się aparat podtrzymujący efekt (retainery?). czytałam, że najlepiej by było, jakby to był taki przyklejony, stały drucik/aparat. są jeszcze jakieś retainery ruchome, ale one podobno nie działają i zęby wracają do stanu przed leczeniem. czy to prawda, że lepszy jest stały retainer, a ruchome nie podtrzymują efektu?

---------- Dopisano o 12:23 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ----------

Cytat:
Napisane przez olasia99 Pokaż wiadomość
AshleyPeace, myślę, że u Ciebie nie chodzi o prostowanie dolnych zębów, a o ustawienie szczęki Miałaś może jakąś wadę, że zęby nie pokrywały się tak, jak trzeba? Jeżeli tak, to aparat jak najabrdziej jest potrzebny na oba łuki

Pomoże mi ktoś z tym aparatem retencyjnym?
tak tak, zęby rzeczywiście mi się nie pokrywają (ale nawet po półtora roku leczeniu). czyli jednak dolny łuk jest konieczny.

Stary 2011-10-29, 12:27   #3684
olasia99
Zakorzenienie

Mi orto zdjęła aparat dwa dni temu z dołu i mam stały retainer, czyli drucik za tylnymi zebami. Ale przeszkadza mi on niemiłosiernie, poza tym jak dla mnie to zwykły drucik, z tym że kosztował 500 zł A na górę będę miała ruchomy
Stary 2011-10-29, 13:18   #3685
Limone
Zakorzenienie

Cytat:
mam jeszcze dwa pytania:
1. czy można zmienić ortodontę w trakcie leczenia (pytam z czystej ciekawości)?
2. po zdjęciu aparatu zakłada się aparat podtrzymujący efekt (retainery?). czytałam, że najlepiej by było, jakby to był taki przyklejony, stały drucik/aparat. są jeszcze jakieś retainery ruchome, ale one podobno nie działają i zęby wracają do stanu przed leczeniem. czy to prawda, że lepszy jest stały retainer, a ruchome nie podtrzymują efektu?
Ad. 1. Można i niejedna osoba to zrobiła, ale nie każdy ortodonta chce leczenie przejąć, bo nie zgadza się z dotychczasowym leczeniem, bo przeprowadziłby je inaczej i przykleił np inaczej zamki, więc taka zmiana to mogą być dodatkowe koszty. Ale nie muszą.
Ad. 2. Nic mi nie wiadomo aby któraś z form miała być skuteczniejsza. Retainer stały lubi się podobno łamać i stanowi znów dla zębów obciążenie. Retainer wyciągany z kolei jest o tyle nieskuteczny zapewne, że łatwo o nim zapominać i w ten sposób mija, jedna noc bez niego, druga, trzecia i potem już z górki... Z tym, że z tego co czytałam stały retainer czesto dawany jest tylko na dół, a na górę wyjmowany. Ale któraś z dziewczyn pisała, że ma na górę i na dół po dwa retainery
Stary 2011-10-29, 15:57   #3686
stokrotka_2
Przyczajenie

Retainer z tego co wiem od koleżanki, która zakończyła leczenie stałym aparatem to rzecz droga ona płaciła 600 zł u mojej orto na cenniku jest 500 zł, więc stawka chyba nie zawyżona. Koleżanka mówi z kolei, że wogóle go nie odczuwa, w niczym nie przeszkadza, tak jakby go nie było.
No i tak jak mówiła któraś z koleżanek ruchomy ma ten minus, że po pewnym czasie się go nie zakłada.

Pytałam orto czy można leczenie przyspieszyć. Niestety nie, mówi, że zęby by mi poprostu wypadły bo nie zdążyłyby się zastabilizować w nowym miejscu. Jestem trochę zawiedziona,bo miała mi zakładać hass'a ale jednak nie tylko na kolejnej wizycie
stokrotka_2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-29, 15:59   #3687
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez stokrotka_2 Pokaż wiadomość
Retainer z tego co wiem od koleżanki, która zakończyła leczenie stałym aparatem to rzecz droga ona płaciła 600 zł u mojej orto na cenniku jest 500 zł, więc stawka chyba nie zawyżona. Koleżanka mówi z kolei, że wogóle go nie odczuwa, w niczym nie przeszkadza, tak jakby go nie było.
No i tak jak mówiła któraś z koleżanek ruchomy ma ten minus, że po pewnym czasie się go nie zakłada.
dlatego ja będę mieć jeden i drugi... za każdy 350 zł

betti_888 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-30, 08:57   #3688
lilkaa009
Zadomowienie

Dziewczyny czy jeżeli byłam na konsultacji u ortodonty X, potem na planie leczenia też u niego (ten plan leczenia wyglądał praktycznie tak jak konsultacja, taka pogadanka..) i teraz zdecydowałam jednak leczyć się u innego ortodonty to mogę domagać się zwrotu wycisków, zdjęć, które u niego są i zwrotu pieniędzy za plan leczenia?? Bo przecież z tego planu nie skorzystam, bo idę leczyć się gdzie indziej..
lilkaa009 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-30, 09:04   #3689
hebicha007
Raczkowanie

Jak to jest mieć separatory? Jakie to uczucie?? Boli?? ;/
Niedługo będę miała je i się trochę bojje, bo czytałam , ze to troche dziwne uczucie jest.
Wkurzyłam się jeszcze , bo wizytę na zakładanie aparatu miałam 8.12 , to dowiedziałam się ze w tym dniu w szkole mam testy ogólnopolskie i musiałam przełożyć na 15.12 ;//
Mam nadzieję, ze to szybko minie.
hebicha007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-30, 09:20   #3690
Vallotka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hebicha007 Pokaż wiadomość
Jak to jest mieć separatory? Jakie to uczucie?? Boli?? ;/
Niedługo będę miała je i się trochę bojje, bo czytałam , ze to troche dziwne uczucie jest.
Wkurzyłam się jeszcze , bo wizytę na zakładanie aparatu miałam 8.12 , to dowiedziałam się ze w tym dniu w szkole mam testy ogólnopolskie i musiałam przełożyć na 15.12 ;//
Mam nadzieję, ze to szybko minie.
U mnie noszenie separatorów nie było takie straszne. Miałam je tylko 5 dni. Przez pierwsze 3 dni było bardzo dobrze i nic nie bolało. Dopiero tak czwartego dnia zaczęło pobolewać i myślałam jak by się ich pozbyć. Ale jakoś wytrwałam do końca. To jest uczucie, że siedzi ci coś między zębami, nie możesz wyjąć i powoli zaczyna rozpychać.
Vallotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości