Filozofia - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-11-05, 12:27   #31
gaga87
Zakorzenienie

Dot.: Filozofia

Heh ja mam filozofie jako przedmiot i powiem, ze ciekawego w tym nic nie ma, tyle, ze wszystko zalezy od wykladowcy. Moj jest rozlazly i sam nie wie co mowi, przez co i my nic nie wiemy...

etorebkowy kod się zmył
gaga87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-05, 12:42   #32
cheer
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gaga87 Pokaż wiadomość
Heh ja mam filozofie jako przedmiot i powiem, ze ciekawego w tym nic nie ma, tyle, ze wszystko zalezy od wykladowcy. Moj jest rozlazly i sam nie wie co mowi, przez co i my nic nie wiemy...
Stary 2006-11-05, 12:47   #33
Atram
xxyy

Cytat:
filozofia jako przedmiot w szkole, lub na studiach to co innego niz studiowanie filozofii. filozofia jako przedmiot na studiach to najczesciej historia filozofii, glowni przedstawiciele. a sam kierunek jest duzo trudniejszy, tam ucza sie rzeczy o jakich nam sie nie snilo nawet

edi: cheer, mam do Ciebie takie pytanie, nie wiem czy na temat. czy te studia bardzo Cie zmienily? nie chodzi o wiedze, ale ogolnie o sposob myslenia, postrzegania niektorych rzeczy.. wiadomo stalas sie madrzejsza, ale czy nie masz czasem wrazenia ze np ciezko sie z Toba rozmawia? moj TŻ jets na trzecim roku dopiero, ale zaczyna mnie denerwowac kiedy on zaczyna 'filozofowac'..
zmienil mu sie trcohe sposob wypowiadania sie ..

Edytowane przez Atram
Czas edycji: 2006-11-05 o 13:16
Atram jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-06, 00:06   #34
gaga87
Zakorzenienie

Oczywiscie zdaje sobie z tego sprawe i moja wypowiedz mogla zabrzmiec dziwnie. Filozofia jako kierunek studiow na pewno jest trudna, skoro ja stwierdzam, ze trudny jest sam przedmiot u mnie na studiach, czyli nazwijmy to historia filozofii.

Osobiscie nie widzialabym sie w tym chyba, podziwiam ludzi, ktorzy sie podejma tego, ale z drugiej strony rozni ludzie, rozne zainteresowania

etorebkowy kod się zmył
gaga87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-06, 00:17   #35
pIWONIA
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kariera85 Pokaż wiadomość
ja również ją miałam bardzo mile wspominam bo prowadzil ja profesor taki z prawdziwego zdarzenia
Mam takie same wspomnienia
Świetny wykładowca - pasjonat - do tej pory wspominam go jako najlepszego wykładowcę z jakim miałam do czynienia (i choć jeszcze sobie postudiuje, to myśle że to się już nie zmieni ) Złapałam bakcyla, wywojowałam 5.0, ale tak jak już któraś z Was napisała - nie na tyle bym filozofię mogła studiować (mój umysł mógłby tej wiedzy nie objąć / pojąć ). Marze o psychologii
pIWONIA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-06, 00:20   #36
quality
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Atram Pokaż wiadomość
edi: cheer, mam do Ciebie takie pytanie, nie wiem czy na temat. czy te studia bardzo Cie zmienily? nie chodzi o wiedze, ale ogolnie o sposob myslenia, postrzegania niektorych rzeczy.. wiadomo stalas sie madrzejsza, ale czy nie masz czasem wrazenia ze np ciezko sie z Toba rozmawia? moj TŻ jets na trzecim roku dopiero, ale zaczyna mnie denerwowac kiedy on zaczyna 'filozofowac'..
Rowniez znam taki przypadek, widac zmiane i to juz po roku

Nie ważne co robisz.
Ważne jak wyglądasz.
quality jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-06, 06:28   #37
Atram
xxyy

Cytat:
Napisane przez quality Pokaż wiadomość
Rowniez znam taki przypadek, widac zmiane i to juz po roku
czasem sie smieje ze ta filozofioa mu na mozg padla..
boje sie o niego....
Stary 2006-11-06, 11:28   #38
cheer
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Atram Pokaż wiadomość
Trudno mi powiedzieć. Jednak pięć lat to dużo i zawsze, bez względu na studia, człowiek się trochę zmienia w przeciągu tak długiego czasu. Czy trudno się ze mną rozmawia? Zawsze wydawało mi się, że jestem dla wielu osób nieczytelna, ale niewiem czy ma to jakiś związek ze studiami Natomiast co do stylu wypowiadania się, na pewno tak. Obrazowo i najkrócej mówiąc, mi "padło" na używanie słów "ogólnie" i "szczególnie". Wydaje mi się, że po stylu wypowiedzi, filozof pozna filozofa.

Cytat:
Filozofia jako kierunek studiow na pewno jest trudna, skoro ja stwierdzam, ze trudny jest sam przedmiot u mnie na studiach, czyli nazwijmy to historia filozofii.
Powiedziałabym, że to nawet nie tyle historia filozofii, co wybrane elementy historii filozofii. Ale zgadzam się, nawet najciekawszy przedmiot może być skutecznie obrzydzony "ciamciającego" wykładowcę.
Stary 2006-11-06, 12:46   #39
negativna
Raczkowanie

GG do negativna

ja jestem na pierwszym roku filozofii ze specjalizacją: komunikacja społeczna. Jakoś narazie nie narzekam. A nawet perspektywy jakies po tym są. Moge być negocjatorem, mediatorem, specjalista od public relations

Filozofia to studia niezwykle specyficzne. Bo uczą głównie rozwijania i poznawania samego siebie. Polecam
Stary 2007-01-07, 01:00   #40
Natalie of Green Gables
Raczkowanie

Podnoszę. Może ktoś jeszcze ma coś do powiedzenia w tym temacie?
Stary 2007-01-07, 01:23   #41
myszeczka00
Wtajemniczenie

Powiem tak
Mysle ze filozofia jest fajna jako przedmiot na studiach humanistycznych, niewiem jak to jest ze studiowaniem tegoz kierunku.
Napewno trudno.
Mam na I roku filozofie (wykłady).
Profesor non stop powtarza ze filozofia to najtrudniejszy przedmiot, on moze nam udowodnic ze tak jest jesli nie bedziemy go sluchac.Mówi o sobie wybitny profesor filozofii ( makabra).
Ale przyznam ze fajnie prowadzi zajecia.

PS. Profesor filozofii Uniwerku śląskiego Andzej N. Ktoś go zna?

myszeczka00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-01-07, 08:42   #42
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
Napisane przez Natalie of Green Gables Pokaż wiadomość
Mam kilka wątpliwości dotyczących tego kierunku, przede wszystkim:
- praca po filozofii (gdzie można ją znaleźć, jeśli nie chce się być nauczycielem/wykładowcą?),
- ile kierunek ten ma wspólnego z historią? (czyt. czy warto się tam pchać, jeśli z nauką historii jest się na bakier? ).

Nie udało mi się też znaleźć statystyk dotyczących ilości kandydatów na jedno miejsce, ale to akurat jest uzależnione od konkretnej uczelni (mnie interesuje Uniwersytet Wrocławski).

Pozdrawiam

PS. Gratuluję tytułu mgr
Witaj.
Też jestem po, tyle, że już dawno temu. To był mój pierwszy kierunek zaraz po liceum.
Po filozofii (Uniwersytet Śląski) masz wykształcenie pedagogiczne i możesz uczyć etyki w szkole.
Na filozofię warto się pchać przede wszystkim jeśli Cię to pasjonuje. Jeśli czytasz Platona, Nietschego, Augustyna i faktycznie wiesz, że chcesz tym żyć to oczywiście warto, bo to fenomenalne, pasjonujące, nieprawdopodobnie ciekawe i rozwijające studia. Trudno powiedzieć, czy rzeczywiście tak bardzo zmieniają ludzi. IMHO po prostu rozwijają zainteresowania, które ich tam przywiodły. Większość filozofów z wykształcenia to nietuzinkowe (i ciut dziwaczne) osobowości już w momencie rozpoczynania studiów.
Mnie osobiście te studia bardzo wiele dały. I szczęścia w trakcie samego procesu kształcenia, i wiedzy, która pozwala mi inaczej widzieć rzeczywistość, i bodźców pozwalających rozwinąć się intelektualnie.
Nie dały mi pracy. Ale nie po to je kończyłam.
Sabbath jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-07, 10:00   #43
Ludowa
Zakorzenienie

Ach, robicie apetyt, robicie...

Ludowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-07, 13:13   #44
Asi_ek
Wtajemniczenie

Cytat:
Ciekawi mnie bardzo, czy któraś z Wizażanek studiuje/studiowała filozofię?
Jako ze jestem na profilu humanistycznym mam filozofie w szkole
Hm.. wsumie lubie ten przedmiot..
Po 12 godzinach nazwiesz go kłamcą?

Asi_ek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-07, 13:34   #45
lain
Zakorzenienie

mialam w LO filozofie, za 12 dni zdaje egzamin z filozofii spolecznej, a od lutego bede miala ogolna historie filozofii. wiem jedno - nie moglabym tego studiowac. chyba malo filozoficzna jestem
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-07, 13:38   #46
cheer
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sabbath Pokaż wiadomość
Witaj.
Też jestem po, tyle, że już dawno temu. To był mój pierwszy kierunek zaraz po liceum.
Po filozofii (Uniwersytet Śląski) masz wykształcenie pedagogiczne i możesz uczyć etyki w szkole.
Sabbath , jak miło znaleźć koleżankę po fachu! Ja skończyłam filozofię w czerwcu '06. Co do wykształcenia pedagogicznego - u mnie było tak, że nie każdy je ma z samego tytułu ukończenia filozofii, trzeba było robić przygotowanie pedagogiczne kto chciał uczyć w szkole.
Cytat:
Mnie osobiście te studia bardzo wiele dały. I szczęścia w trakcie samego procesu kształcenia, i wiedzy, która pozwala mi inaczej widzieć rzeczywistość, i bodźców pozwalających rozwinąć się intelektualnie.
Nie dały mi pracy. Ale nie po to je kończyłam.

(Ale nie wszyscy to rozumieją niestety. Wiedza dla samej wiedzy? Dziś to nie ma znaczenia...)
Stary 2007-01-08, 19:13   #47
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
Napisane przez cheer Pokaż wiadomość
Sabbath , jak miło znaleźć koleżankę po fachu! Ja skończyłam filozofię w czerwcu '06. Co do wykształcenia pedagogicznego - u mnie było tak, że nie każdy je ma z samego tytułu ukończenia filozofii, trzeba było robić przygotowanie pedagogiczne kto chciał uczyć w szkole.

(Ale nie wszyscy to rozumieją niestety. Wiedza dla samej wiedzy? Dziś to nie ma znaczenia...)
Ja kończyłam kilka latek temu. Potem zdążyłam jeszcze skończyć drugie studia (też umiarkowanie praktyczne), zrobić podyplomowe, zacząć doktorat, rzucić pisanie doktoratu... A teraz robię coś, co zupełnie nie wiąże się z moim wykształceniem... Ale jest pasjonujące

A co do wiedzy... Jestem nadzwyczaj "ciekawska" i nałogowo dociekam i dokopuję się różnych, pozornie zbędnych, rzeczy. Mam też bezwstydny zwyczaj dopytywania się do skutku, jeśli czegoś nie wiem, a mam pod ręką źródło informacji.

Coś jest w tym szczególnym pokrewieństwie dusz, bo choć niewiele wizażanek kojarzę personalnie - na Twoje posty zwróciłam uwagę już wcześniej.

Twoje określenie świetnie oddaje to, co powinno przyciągać ludzi to studiowania filozofii: WIEDZA DLA SAMEJ WIEDZY.
Filozofia = umiłowanie mądrości.
Sabbath jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-08, 19:35   #48
ana_gabi
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez MSN do ana_gabi

Dziewczyny chcialam was prosic o pomoc.
Musze napisac prace zaliczeniowa z filozofii a o zgrozo mialam jedne zajecia.
Musze napisac o jakies idei, problemie filozoficznym w przekroju .
Gosc podal np. Bog , dusza -> czyli tematy obcykane

Czy moglabyscie podac mi jakies takie zagadnia z filozofii o ktorych moge napisac ?

Boje sie ze wybiore sobie temat ktory nie bedzie istnial w filozofii ( o ile to mozliwe) albo ktory nie odegral waznijeszej roli w tymze kierunku

ana gabi show fan

ana_gabi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-08, 20:51   #49
cheer
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sabbath Pokaż wiadomość
Coś jest w tym szczególnym pokrewieństwie dusz, bo choć niewiele wizażanek kojarzę personalnie - na Twoje posty zwróciłam uwagę już wcześniej.
Baaaardzo mi przyjemnie. To dla mnie wyjątkowy komplement
Cytat:
Napisane przez ana_gabi Pokaż wiadomość
Dziewczyny chcialam was prosic o pomoc.
Musze napisac prace zaliczeniowa z filozofii a o zgrozo mialam jedne zajecia.
Musze napisac o jakies idei, problemie filozoficznym w przekroju .
Gosc podal np. Bog , dusza -> czyli tematy obcykane

Czy moglabyscie podac mi jakies takie zagadnia z filozofii o ktorych moge napisac ?

Boje sie ze wybiore sobie temat ktory nie bedzie istnial w filozofii ( o ile to mozliwe) albo ktory nie odegral waznijeszej roli w tymze kierunku
Wg regulaminu forum możemy Ci pomóc jedynie w kwestii doboru literatury, ale ta jest przeogromna jeśli chodzi o Twój temat.
Najlepiej będzie jeśli poszukasz po prostu w googlach, jest kilka polskich serwisów poświęconych filozofii, na pewno znajdziesz tam jakieś wskazówki
Stary 2007-03-12, 11:32   #50
Nisia
Przyczajenie

A ja tam jestem na III roku filozofii na US i powiem ze nie wyobrażam siebie na innym kierunku. Ale do filozofi trzeba mieć chyba zamiłowanie i być...hmmm jakby to ująć troche nabździanym I wcale nie jest tak trudno, tylko dużo czytania, ale ja to akurat lubie.
Stary 2007-03-12, 11:45   #51
natalii87
Zakorzenienie

studiuje pedagogikę i mam filozofie jako jeden z przedmiotów
u mnie nudy......po prostu umieramy na zajęciach dobrze, że jest tylko na zaliczenie

ale to naturalnie moja subiektywna ocena

natalii87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-12, 11:58   #52
Nati femme fatale
Zadomowienie

Cytat:
Podnoszę. Może ktoś jeszcze ma coś do powiedzenia w tym temacie?

Ja polubiłam filozofię jeszcze w liceum, przygotowywałam się nawet do olimpiady filozoficznej, która jednak została odwołana z powodu braku chętnych.Potem zajmowałam się filozofią dla siebie, robiłam różne notatki itp.Zastanawiałam się nad studiowaniem filozofii, ale znalazłam coś, co kocham bardziej.

W tej chwili jestem na studiach i miałam ten przedmiot tylko jeden semestr, ale i tak sporo nowego zdążyłam się dowiedzieć, fakt też, że miałam ciekawych prowadzących.Myślę jednak, że jeśli ktoś nie ma przekonania, to żaden najlepszy nawet filozof, go nie przekona do tego przedmiotu i na odwrót, wiem po sobie, że nawet gdybym miała takich dziwaków za wykładających, nie zraziłabym się(niestety większość studentów i w ogóle znanych mi osób nazywa filozofów dziwakami i śmieją się z nich - uważam zresztą, że niesłusznie).

Traktuję filozofię za bardzo ciekawy przedmiot i wnoszący wiele nowego w nasze postrzeganie świata i zachodzących w nim procesów.

tu znajdował się podpis mojego ex-męża o treści:
dokładnie, kochanie, dokładnie(znał moje hasło) więc...Tobie(skoro zgadzasz się z powyższym cyt.pana Shaw) pozostaje znaleźć sobie taką niepiękną!może Cię nie zdradzi
Nati femme fatale jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-12, 12:55   #53
layla_lbn
Zakorzenienie

GG do layla_lbn Send a message via Skype™ to layla_lbn

Cytat:
Napisane przez cheer Pokaż wiadomość
Czy trudno się ze mną rozmawia?
Nie

Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje

layla_lbn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-07, 14:22   #54
phdwao
Zakorzenienie

a ja studiuję Filozofię specjalność życie publiczne na UAM-ie, jest bardzo fajnie
tu sąinformacje na czym to polega..i uwieżcie mi..nie ma tam tylko filozofii
http://www.staff.amu.edu.pl/~insfil/...yka/zycpub.htm
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości